Trata, verb Sinonime:
a se purta, a se comporta; a ospăta, a primi bine; a discuta, a analiza; a expune, a dezvolta; a îngriji, a doctorici, a căuta. Trată, substantiv
Sinonime:
cambie, poliță, (germanism învechit) vecsel, (învechit) obligă, (învechit) sinet.
Tratabil, adjectiv
Sinonime:
abordabil, accesibil, acomodant, conciliabil, curabil, fezabil, flexibil, maniabil, sociabil, vindecabil.
Tratament, substantiv neutru
Sinonime:
atitudine, manieră, comportament; îngrijire, medicaţie, panacee, remediu, terapie, terapeutică; evoluţie fonetică, schimbare, modificare, mutaţie, prefacere, transformare.
Tratamentist, substantiv
Sinonime:
termist-tratamentist.
Tratare, substantiv
Sinonime:
dezbatere, îngrijire, ospătare, tratament.
Tratarisi, verb
Sinonime:
(învechit) a cinsti, a dezbate, a discuta, a ospăta, a servi, a trata.
Tratat, substantiv neutru Sinonime:
convenţie, pact, tranzacţie, înţelegere, învoială, acord; analiză, cercetare, studiu. Tratat, adjectiv
Sinonime:
abordat, cinstit, dezbătut, dezvoltat, discutat, executat, negociat, ospătat, parlamentat, prezentat, vindecat.
Tratative, substantiv feminin (plural) Sinonime:
discuţii, negocieri.
Act, substantiv neutru Sinonime:
document, atestat, zapis, hrisov, uric, faptă, acţiune, realizare, buletin, certificat, constatare, contract, convenție, proces-verbal, testament, protocol, tratat.
Benign (benignă), adjectiv Sinonime:
minor, inofensiv, uşor, tratabil, fără gravitate, trecător, vindecabil, superficial; mic, lejer.
Convenţie, substantiv feminin Sinonime:
înţelegere, acord, pact, tratat.
Cură, substantiv feminin Sinonime:
tratament, îngrijire, dietă. Cura, verb
Sinonime:
a apăra, a căuta, a curăţa, a defrişa, a despăduri, a dezghioca, a dezvinovăţi, a disculpa, a distruge, a îngriji, a justifica, a nimici, a potopi, a prăpădi, a scuza, a sfărâma, a trata, a zdrobi, a zvânta.
Curs, substantiv neutru Sinonime:
curent, flux, albia râului; (figurat) durată, interval, perioadă, răstimp; desfăşurare, evoluţie; circulaţie monetară; prelegere, expunere, lecţie; manual, tratat.
Descânta, verb
Sinonime:
a face farmece, a fermeca, a fi descântător, a înșira formule magice, a vrăji; a ademeni, a bate la cap, a batjocori, a certa, a deranja cu discursuri, a mustra, a ocărî, a plictisi, a seduce cu vorbe, a trata cu vorbe de ocară.
Dezbatere, substantiv feminin
Sinonime:
discuţie, examinare, cercetare, analiză, discutare, tratare, chibzuire, deliberare, (livresc) pertractare.
Efect, substantiv neutru
Sinonime:
rezultat, rod, consecinţă, urmare, concluzie; impresie, senzaţie; (plural) echipament; acţiune, influenţă, înrâurire; (efect fotoconductiv) fotoconductibilitate; (efect de comerț) bilet la ordin, hârtie de valoare, scrisoare de schimb, titlu de credit, trată, warant.
Galvaniza, verb
Sinonime:
a electroliza, a metaliza, a zinca; a trata prin galvanoterapie; (figurat) a însufleţi, a stimula, a mobiliza, a antrena, a activa, a înviora, a dinamiza.
Huli, verb (popular)
Sinonime:
a batjocori, a bârfi, a blama, a blasfemia, a calomnia, a cleveti, a da-n tărbacă, a defăima, a denigra, a discredita, a face de ocară, a insulta, a înnegri, a ocărî, a pângări, a ponegri, a profana, a supune unui sacrilegiu, a trata cu hule, a vorbi de rău.
Îngrijire, substantiv feminin
Sinonime:
atenție, babysitting, băgare de seamă, frământare, grijă, îngrijorare, migală, neliniște, precauție, preocupare, purtare de grijă, solicitudine, teamă, temere, tratament, (rar) tratare.
Medicație, substantiv feminin
Sinonime:
lecuire, terapeutică, tratament, (învechit și regional) medicină, (variantă) (învechit) medicațiune.
Negocia, verb Sinonime:
a trata, a discuta.
Obloji, verb
Sinonime:
a bandaja, a îngriji, a fomenta, a lega, a pansa, a pune comprese, a purta de grijă, a trata; a (se) acoperi, a (se) îmbodoli, a (se) îmbrobodi, a (se) încotoşmăna, a (se) înfofoli, a (se) înveli, a se îmbrăca gros; (variantă) a îmbloji.
Omeni, verb (popular) Sinonime:
a ospăta, a cinsti, a trata.
Ospăta, verb
Sinonime:
a benchetui, a chefui, a cinsti, a da de mâncare, a face chef, a mânca, a petrece, a prăznui, a servi, a trata, (învechit și regional) a ospeta, (învechit și regional) a ospita, (învechit și regional) a uspăta, (învechit și regional) a uspeta, (popular) a omeni, (popular) a tratarisi.
Pact, substantiv neutru Sinonime:
învoială, înţelegere, acord; tratat, convenţie.
Parlamenta, verb
Sinonime:
a argumenta, a controversa, a convorbi, a delibera, a dezbate, a discuta, a negocia, a trata.
Pertractare, substantiv feminin Sinonime:
dezbateri, tratative, discuţii.
Poliţă, substantiv feminin Sinonime:
trată, cambie; raft, policer.
Ponegri, verb
Sinonime:
a bârfi, a blama, a calomnia, a cleveti, a defăima, a denigra, a detracta, a huli, a ponosi, a trata cu hule, a vorbi de rău.
Prefacere, substantiv feminin
Sinonime:
evoluţie, inovație, înnoire, metamorfoză, modificare, renovare, schimbare, tălmăcire, traducere, transformare, transpunere, tratament, trecere.
Protocol, substantiv neutru
Sinonime:
acord, act, catastif, ceremonial, ceremonie, condică, convenţie, document, etichetă, fast, pompă, proces-verbal, rânduială, registru, regulă, ritual, tipic, tratat, (învechit și regional) potrocol, (învechit) politică, (rar) rit.
Tocmeală, substantiv feminin Sinonime:
tranzacţie, tratative, târguială; învoială, acord, convenţie, pact; organizare, orânduire, constituire; chibzuială, socoteală, iscusinţă.
Tocmi, verb Sinonime:
a se târgui, a duce tratative, a face tranzacţii, a se învoi, a se angaja; a orândui, a aranja, a aşeza, a instala; (învechit) a pune la cale, a organiza, a constitui.
Vrea, verb
Sinonime:
a accepta, a admite, a avea de gând să, a avea voința de a, a cere, a consimți, a dori, a fi de acord, a fi decis să, a fi gata, a fi hotărât, a fi în stare, a intenționa, a întreprinde, a jindui, a permite, a pofti, a pretinde, a primi, a putea, a râvni, a se învoi, a trata, a voi, a-i plăcea, (învechit) a deșidera, (învechit) a iubi, (învechit) a jelui, (învechit) a poftisi, (variantă) a vroi.
Vulgariza, verb
Sinonime:
a banaliza, a degrada, a difuza, a populariza, a propaga, a propovădui, a răspândi, a trivializa, a simplifica, a trata în mod simplist; a deveni grosolan, a deveni vulgar.
Abecedar (abecedare), substantiv neutru
Sinonime:
abc; (învechit) alfavita, azbuche, azbucoavnă, azbucovană, bucoavnă, bucvari, bucvariu, buhvariu, ceaslov, povățuitor, silabar, slovar, trătadă, (regional) bufari, (regional) tartaj; (variante învechite) abețadar, abețe, abițedar, abițidar.
Aborda, verb
Sinonime:
(despre nave) a acosta la țărm, a se opri lângă o navă bord la bord; (figurat) a trata o problemă, a începe o discuție; a se apropia de cineva spre a-i vorbi.
Banaliza, verb
Sinonime:
a deveni banal, a trata în mod simplist, a trivializa, a vulgariza.
Hipiatru, substantiv
Sinonime:
(cel care este specializat în tratarea bolilor de cai) veterinar.
Expediere, substantiv
Sinonime:
analizare superficială, expediție, înaintare, tratare superficială, trimis, trimitere, (familiar) descotorosire, (familiar) îndepărtare, (învechit) expeduire, (variantă) expediare.
Curarisi, verb
Sinonime:
a căuta, a îngriji, a trata; a (se) vindeca.
Medicină, substantiv
Sinonime:
doctorie, leac, medicament, medicaţie, profilaxie, remediu, terapeutică, tratament; (medicină infantilă) pediatrie; (medicină veterinară) (rar) veterinărie.
Dezbate, verb
Sinonime:
a discuta, a trata, (învechit) a tratarisi, a controversa, a epiloga, a ergota, a palavragi, a pălăvrăgi, a parlamenta; a chibzui; a examina.
Discutare, substantiv
Sinonime:
chibzuire, dezbatere, tratare.
Doftori, verb
Sinonime:
a doftorici, a căuta, a îndrepta, a înfiripa, a îngriji, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a trata, a vindeca.
Doftorici, verb
Sinonime:
a doftori, a căuta, a îndrepta, a înfiripa, a îngriji, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a trata, a vindeca.
Farmacopee, substantiv
Sinonime:
codex, îndreptar, manual, tratat.
Fertilizare, substantiv
Sinonime:
(despre pământ) îngrășare, îmbogățire, tratare; (fertilizare in vitro) inseminare artificială.
Sinet, substantiv
Sinonime:
act, adeverinţă, cambie, chitanţă, document, dovadă, hârtie, hrisov, izvor, înscris, mărturie, piesă, poliţă, recipisă, senet, trată, zapis. Sineț, substantiv (regional)
Sinonime:
(ihtiologie) plătică, (variantă) sâneț.
Halieutică, substantiv
Sinonime:
arta pescuitului, pescărit, tratat de pescuit.
Avanie, substantiv
Sinonime:
afront public, asuprire, exploatare, împilare, năpăstuire, opresiune, oprimare, persecutare, persecuție, prigoană, prigonire, tratament umilitor, urgisire.
Saramura, verb
Sinonime:
a dezinfecta prin tratare cu fungicide, a mura, a ține în saramură. Saramură, substantiv
Sinonime:
apă sărată, (Banat) sărămură, (învechit şi regional) slatină, (popular) sărătură, (regional) mură, (Transilvania şi Banat) murătoare, (variantă) salamură.
Zavistui, verb
Sinonime:
a complota, a conjura, a conspira, a invidia, a jindui, a lăcomi, a pizmui, a râvni, a trata cu zavistie, a invidia, a pizmui, a face intrigi, a pune la cale o intrigă, (variantă) a zavistii.
Depresa, verb
Sinonime:
a opri presiunea, a scoate dintr-o presă, a trata cu depresante, (silvicultură) a rări.
Terapeutică, substantiv
Sinonime:
cură, îngrijire, medicație, medicină, remediu, știința vindecării bolilor, terapie, tratament.
Hipnoterapie, substantiv
Sinonime:
somnoterapie, tratament prin hipnoză.
Crioterapie, substantiv
Sinonime:
frigoterapie, tratament prin frig.
Terapie, substantiv
Sinonime:
auriculoterapie, crioterapie, cromoterapie, electroconvulsie, electroterapie, fitoterapie, fizioterapie, fototerapie, hidroterapie, hipnoterapie, îngrijire medicală, kineziterapie, laseroterapie, magnetoterapie, masoterapie, medicație, medicină, psihanaliză, psihoterapie, radioterapie, simpaticoterapie, terapeutică, termoterapie, tratament, ultrasonoterapie, (terapie intensivă) reanimare, (terapie tisulară) histoterapie.