Traducere, substantiv feminin
Sinonime:
adaptare, interpretare, manifestare, tălmăcire, tradus, translare, translație, transliterare, transliterație, transpoziție, transpunere, versiune, (familiar) înșelare (în dragoste), (învechit) prefacere, (învechit) tălmăcit, (învechit) tălmăcitură, (învechit) tâlcovanie, (învechit) tâlcuială, (învechit) tâlcuire, (învechit) traducție, (învechit) transportare, (învechit) trăducăciune, (învechit) trăducere.
Da, verb
Sinonime:
a oferi, a dărui, a acorda, a preda, a înmâna, a întinde, a furniza, a procura, a împrumuta, a dona, a ceda, a transmite, a atribui, a conferi, a plăti, a restitui, a jertfi, a vinde, a deplasa, a ajunge, a abate, a nimeri, a aluneca, a întoarce, a arunca, a împrăştia, a izbi, a trage, a face, a produce, a rodi, a apărea, a scoate, a provoca, a hărăzi, a îngădui, a permite, a desfăşura, a susţine, a trasa, a fâţâi, a cerne, a vopsi, a unge, a cădea, a ura; a azvârli, a întâmpla, a juca, a năpusti, a năvăli, a pomeni, a precipita, a prezenta, a repezi, a reprezenta, a sări, a tăbărî, a tălmăci, a traduce, a transpune, a veni, a zvârli. Da, adverb
Sinonime:
desigur, fireşte, (învechit şi regional) dar, (turcism, în Moldova) helbet.
Preface, verb
Sinonime:
a (se) face, a (se) modifica, a (se) schimba, a (se) transforma, a ascunde, a contraface, a deghiza, a deveni, a falsifica, a găti, a metamorfoza, a pregăti, a prepara, a preschimba, a renova, a se altera, a simula, a tălmăci, a traduce, a transpune, a travesti, a trece, (învechit) a veni, (regional) a (se) veli, a (se) velnici.
Prefacere, substantiv feminin
Sinonime:
evoluţie, inovație, înnoire, metamorfoză, modificare, renovare, schimbare, tălmăcire, traducere, transformare, transpunere, tratament, trecere.
Tălmaci, substantiv masculin Sinonime:
traducător, translator, tălmăcitor, tâlcuitor, interpret. Tălmăci, verb Sinonime:
a traduce; a interpreta, a tâlcui; a explica, a lămuri, a dezlega; a exprima, a exterioriza.
Transpune, verb Sinonime:
a exprima, a prelucra, a transcrie, a reda; a traduce, a interpreta, a adopta.
Versiune, substantiv feminin Sinonime:
variantă, formă diferită; traducere, transpunere.
Descifrare, substantiv
Sinonime:
citire, decodaj, decodare, decriptare, decriptat, descifrat, descifrație, interpretare, studiere temeinică, traducere, (rar) identificare.
Romani, substantiv
Sinonime:
limba țiganilor, limba romă, (limba romani) rromani, țigănească. Români, verb
Sinonime:
a (se) româniza, a traduce în românește.
Transcripțiune, substantiv
Sinonime:
adaptație, copiat, copie, copiere, duplicare, duplicata, duplicație, facsimil, fotocopie, interpretare, înregistrare, reproducere, reproducție, traducere, traducție, transcriere, transcripție, translație, transpoziție, transpunere, (muzică) aranjament.
Transcripţie, substantiv
Sinonime:
adaptație, copiat, copie, copiere, duplicare, duplicata, duplicație, facsimil, fotocopie, interpretare, înregistrare, reproducere, reproducție, traducere, traducție, transcriere, transcripțiune, translație, transpoziție, transpunere, (muzică) aranjament.
Izvodi, verb (învechit)
Sinonime:
a afla, a alcătui, a apărea, a broda, a căpăta forme distinctive, a compila, a compune, a concepe, a copia, a crea (în imaginație în mod arbitrar), a descoperi, a elabora, a fabrica, a face (să se izvodească), a formula în scris, a găsi, a gândi, a imagina, a intenționa, a inventa, a întocmi, a lua ființă, a născoci, a plănui, a plăsmui, a proiecta, a realiza, a redacta, a reproduce, a scorni, a scrie, a (se) contura, a (se) desena, a se închega în contururi precise, a (se) profila, a tălmăci, a ticlui, a traduce, a transcrie, a transpune, a zugrăvi.
Dublat, adjectiv
Sinonime:
căptușit, îndoit, (despre actori) înlocuit, (despre filme) cu traducere orală.
Interpretariat, substantiv
Sinonime:
interpretare, interpretariat-traducere, traducere.
Traducție, substantiv (învechit)
Sinonime:
adaptare, interpretare, poliptotă, poliptoton, retraducere, tălmăcire, traducere, transpoziție, transpunere, versiune, (învechit) traducțiune.
Transcriere, substantiv
Sinonime:
copie, copiere, duplicata, duplicație, facsimil, fotocopie, grafie, inscripție, interpretare, înregistrare, notație, reproducere, traducere, transcripție, transliterație, transpunere, (învechit) izvod, (învechit) prescriitură.
Retraduce, verb
Sinonime:
a face o nouă traducere, a traduce (un text tradus deja), a traduce încă o dată.
Prepune, verb (învechit)
Sinonime:
a adăuga, a antepune, a așeza în loc, a așeza înainte, a bănui, a copia, a cunoaște (de mai înainte), a înlocui, a înnădi, a numi într-un post, a presupune, a prevesti, a prezenta, a prezice, a profetiza, a profeți, a propune, a proroci, a recomanda, a se îndoi, a se lăsa antrenat, a supune, a suspecta, a tălmăci, a traduce, a transpune, a vesti, (despre cereale) a semăna a doua oară, (figurat) a întreba.
Transla, verb
Sinonime:
a tălmăci, a traduce, a translata, a transpune; a deplasa prin translație.
Translata, verb
Sinonime:
a interpreta, a traduce, a transla.
Tâlcovanie, substantiv (învechit)
Sinonime:
exegeză, interpretare, tălmăcire, tâlcuire, traducere.
Trăducăciune, substantiv (învechit)
Sinonime:
traducere.
Tălmăcitură, substantiv (învechit)
Sinonime:
interpretare, tălmăcire, tâlcuire, traducere, transpunere, (învechit) tâlmăcitură.
Traductologie, substantiv
Sinonime:
știința traducerilor.
Tâlcuire, substantiv
Sinonime:
analizare, comentare, explicare, interpretare, tălmăcire, traducere, transpunere, (învechit) definiție, (învechit) tălmăcie, (învechit) tălmăcitură, (învechit) tâlcovanie, (învechit) tâlcuială, (popular) tâlc.
Decodaj, substantiv
Sinonime:
decodare, decriptare, decriptat, descifrare, descifrat, descifrație, interpretare, traducere, transcriere.
Interpretație, substantiv
Sinonime:
interpretare, traducere, (învechit) interpretațiune.