Tip, substantiv masculin Sinonime:
ins, individ, făptură, om, persoană. Tip, substantiv neutru Sinonime:
fel, soi, gen, varietate, specimen, exemplar, model; rasă; personaj, erou, protagonist.
Tip-top, adjectiv invariabil
Sinonime:
elegant, ireproșabil, pus la punct, șic.
Ţipa, verb Sinonime:
a striga, a zbiera, a urla; a se răsti, a fi nepoliticos; a bate la ochi, a distona, a fi strident, a nu se potrivi.
Tipar, substantiv neutru Sinonime:
model, şablon, calapod, ştanță, calup; urmă, întipărire.
Tipăreală, substantiv (învechit)
Sinonime:
imprimat, tipăritură.
Tipări, verb Sinonime:
a imprima, a publica, a edita, a contura, a proiecta, a fixa; a modela, a fasona, a netezi.
Tipărire, substantiv
Sinonime:
apariție, editare, ediție, imprimare, imprimat, publicare, scoatere, tipar, tipărit, tipăritură, tragere, (învechit) publicarisire, (învechit) publicație, (învechit) publicitate, (învechit) tipărie.
Tipărit, substantiv
Sinonime:
apariție, editare, ieșire (de sub tipar), promulgare, publicare, reproducere, tipărire.
Tipărit (tipărită), adjectiv
Sinonime:
editat, imprimat, reprodus, (învechit şi regional) tiparnic.
Tipăritor, substantiv
Sinonime:
modelor, tipograf.
Tipăritură, substantiv feminin Sinonime:
imprimare, publicaţie, ziar, periodic.
Tiparnă, substantiv
Sinonime:
(învechit) imprimerie, tipografie (rudimentară).
Ţipăt, substantiv neutru Sinonime:
strigăt, urlet, răcnet, zbierat, zgomot, larmă.
Ţipător (ţipătoare), adjectiv Sinonime:
strident, bătător la ochi, distonant.
Țipeică, substantiv (regional)
Sinonime:
gheată, pantof.
Tipesă, substantiv
Sinonime:
individă, tipă, femeie (de proastă calitate).
Tipi, verb
Sinonime:
a constrânge, a face, a forţa, a obliga, a sili.
Tipic, substantiv neutru Sinonime:
obicei, tradiţie; normă, regulă. Țipic, substantiv (regional)
Sinonime:
cipic, gheată, pantof.
Tipic (tipică), adjectiv Sinonime:
specific, caracteristic, propriu, distinct, particular.
Tipicar, adjectiv
Sinonime:
formalist, maniac, meticulos, pedant, rutinar, rutinier, scrupulos, (învechit și regional) paretcar, (învechit) pedantic, (rar și familiar) tabietliu.
Tipicărie, substantiv
Sinonime:
acribie, conștiinciozitate, exigență, manie, meticulozitate, pedanterie, rigurozitate, scrupulozitate.
Tipicitate, substantiv
Sinonime:
exemplaritate, particularitate, reprezentativitate, specific, specificitate, tipism, unicitate, (învechit) peculiaritate.
Tipicui, verb (învechit)
Sinonime:
(despre tipic) a prescrie, a prevedea.
Tipism, substantiv
Sinonime:
specific, specificitate, tipicitate.
Tipiza, verb Sinonime:
a standardiza; a uniformiza, a generaliza.
Tipo, substantiv (familiar)
Sinonime:
imprimerie, tipografie.
Tipodimensiune, substantiv
Sinonime:
dimensiune standardizată.
Tipograf, substantiv
Sinonime:
poligrafist, (învechit) tiparnic, (învechit) tipăritor.
Tipograficesc, adjectiv (învechit)
Sinonime:
tipografic.
Tipografie, substantiv
Sinonime:
imprimerie, (învechit) tipar, tiparnă, tiparniţă, (familiar) tipo.
Tiporadiografie, substantiv
Sinonime:
tipar radiografic.
Tipos, substantiv (învechit)
Sinonime:
chip, exemplar, făptură, figură, imagine, model, prototip, specimen, tip.
Tipsă, substantiv
Sinonime:
alaun.
Tiptil, adverb Sinonime:
încet, binişor, uşurel, pe nesimţite.
Tiptilat, adjectiv (învechit și regional)
Sinonime:
deghizat, travestit.
Alaun, substantiv neutru
Sinonime:
piatră-acră, sare-acră, sulfat dublu de aluminiu și potasiu, (prin Moldova şi Bucovina) săricică, (prin vestul Transilvaniei) săricea, (regional) tipsă.
Alunga, verb
Sinonime:
a (se) fugări, a depărta, a exila, a expulza, a goni, a izgoni, a îndepărta, a înlătura, a ostraciza, a prigoni, a proscrie, a pune pe fugă, a răzmeri, a relega, a repudia, a respinge, a sictiri, a speria, a surghiuni, a trimite departe, a ușui, (Banat și Transilvania) a zogorni, (despre vite) a fi în rut, (familiar și figurat) a mătura, (familiar) a mătrăși, (figurat) a elimina, (figurat) a mazili, (figurat) a se succeda, (învechit și popular) a oropsi, (învechit și regional) a împulăi, (învechit și regional) a întiri, (învechit și regional) a mâna, (învechit și regional) a tăia, (învechit) a împinge, (învechit) a lepăda, (învechit) a pogoni, (învechit) a rășchira, (învechit) a urgisi, (popular) a hâșâi, (popular) a zgorni, (prin Oltenia și Banat) a sprânji, (prin Transilvania) a poteri, (regional) a coloti, (regional) a gorgoni, (regional) a hăicăi, (regional) a huciui, (regional) a hurătui, (regional) a tintiri, (regional) a tiohăi, (regional) a tutăi, (regional) a tutui, (regional) a zgoni, (regional) a zogoni, (Transilvania și Banat) a dudui, (Transilvania și Maramureș) a țipa, (Transilvania) a păfuga.
Aruncătură, substantiv feminin
Sinonime:
aruncare, aruncat, azvârlire, azvârlitură, izbitură, împrăștiere, lepădare, lovitură, zvârlitură, (învechit) asvârlitură, (învechit) dătătură, (învechit) impozit, (învechit) risipire, (popular) bubă, (rar) săritură, (rar) zvârlet, (Transilvania și Maramureș) țipătură.
Calapod, substantiv neutru (figurat) Sinonime:
tipar, formă, model, calup, șablon.
Calup, substantiv neutru Sinonime:
calapod, tipar, formă, model, șablon; bucată, porţie, fragment.
Carte, substantiv feminin
Sinonime:
abecedar, aide-memoire, broșură, elzevir, enciclopedie, in-cuarto, in-cvarto, in-folio, in-octavo, manuscris, (la plural) memorii, operă, roman, scriere, silabar, tipăritură, volum; (figurat) cultură, învăţătură, ştiinţă; (învechit și popular) act, carnet, document, dovadă, imprimat, înscris, jurnal, livret, ordin, registru, scrisoare.
Chema, verb
Sinonime:
a invita, a pofti (să vină), a convoca, (învechit, în Transilvania şi Banat) a conchema, a solicita, a provoca; a cita, a acţiona, a evoca, a supranumi, a se numi, a avea numele, (popular) a-i spune, a-i zice, (învechit) a se porecli; a se spune, a se zice, (învechit) a se pomeni; a striga, a ţipa, a urla, a zbiera; a deferi justiţiei.
Chiot, substantiv neutru Sinonime:
chiuit, strigăt, ţipăt.
Chiui, verb Sinonime:
a chioti, a striga, a da chiot, a ţipa; a spune strigături.
Clişeu, substantiv neutru Sinonime:
tipar, şablon; formulă, slogan.
Constrânge, verb
Sinonime:
a sili, a obliga, a impune, a face, a forţa, (livresc) a soma, a violenta, (popular) a silnici, (învechit şi regional) a strânge, (prin Banat) a tipi, (învechit) a asupri, a îndemna, a necesita, a pripi, a silui, a strâmtora, (figurat) a presa; a nevoi, a supune, a condamna, (popular) a osândi; a reduce.
Datină, substantiv feminin
Sinonime:
tradiţie, obicei, uzanţă, rânduiala; regulă, tipic, lege, fel, uz, (învechit şi popular) rând, (popular) dată, (învechit şi regional) pomană, (regional) orândă, (Transilvania) sucă, (prin Banat) zacon, (învechit) pravilă, predanie, şart, tocmeală, (turcism învechit) adat; cutumă.
Definitoriu (definitorie), adjectiv
Sinonime:
caracteristic, definitor, definițional, distinct, distinctiv, dominant, elocvent, particular, propriu, reprezentativ, specific, tipic, (învechit) însușit.
Distinctiv (distinctivă), adjectiv
Sinonime:
caracteristic, definitoriu, deosebitor, distinct, dominant, particular, propriu, specific, tipic, (învechit) dinstinctiv, (învechit) distintiv, (învechit) însușit.
Erată, substantiv feminin
Sinonime:
addenda corrige, corectare, corijare, corrigenda, îndreptare, rectificare, (învechit) errat, (învechit) greșeală de tipar, (livresc) errato, (variantă) errata, (variantă) erratum.
Etalon, substantiv neutru
Sinonime:
măsură tip, standard, model, arhetip.
Fasona, verb
Sinonime:
a elabora, a modela, a finisa, a forma, a pregăti, a transforma; a răscroi, a tăia, a croi; (învechit şi popular) a tipări; a civiliza, a cultiva, a educa.
Fel, substantiv masculin
Sinonime:
mod, manieră, chip, procedeu, cale; varietate, soi, gen, sort, sortiment, categorie; fire, natură, caracter, temperament; origine, neam, familie, spiţă; obicei, datină, tradiţie, (la plural) moravuri; stil, regim, sens, specie, tip, teapă, specimen, (regional) modru, factură.
Femeie, substantiv feminin
Sinonime:
duduie, egerie, femeiușcă, femelă, fiică a Evei, frumusețe, jumătate, megeră, muiere, muză, nană, neam, nevastă, reprezentantă a sexului frumos, tipesă, Venus, viţă, walkirie, (figurat) fustă, (figurat, despre un bărbat) mulă, (figurat) naiadă, (figurat) nimfă, (învechit și regional) fimeie, (învechit) familie, (învechit) fămeaie, (învechit) fomeie, (învechit) fumeie, (învechit) seminție (de popoare), (popular) săteancă, (popular) soție, (variantă) fămeie; (termeni afectivi) blondă, brunetă, căprioară, păpușă, porumbiță, roșcată, șatenă; (femeie de serviciu) cameristă, servantă, servitoare, subretă, (învechit) slujnică; (femeie de stradă, femeie publică) cocotă, curvă, damă, hetairă, prostituată, târfă.
Figura, verb
Sinonime:
a fi prezent, a nu lipsi, a apare, a se găsi, a se afla, a exista; a juca (teatru), a deţine un rol; a(-și) închipui, a(-și) imagina, a(-și) înfăţişa, a(-și) reprezenta, a vedea. Figură, substantiv feminin
Sinonime:
chip, faţă, obraz, mutră, persoană, om, ins, individ, tip, efigie, fizionomie, mină, portret, profil, siluetă; aparență, aspect, clișeu, conformație, formă, ilustrație, desen, schiţă, imagine, simbol, piesă, poziţie, reprezentare, schemă, tablou, vinietă; (figură de stil) trop, (învechit) shimă, alegorie, hipotipoză, litotă, metaforă.
Fixa, verb
Sinonime:
a (se) stabili, a pironi, a imobiliza, a împietri, a înţepeni; a (se) stabiliza, a (se) statornici; a (se) hotărî, a se decide; a rândui, a ordona, a dispune, a norma, a prescrie; a (se) prinde, (regional) a proţăpi, a pune, a (se) pecetlui, a asambla, a se agăţa, a amplasa, a posta, a aținti, a-i rămâne, (figurat) a se grava, a se imprima, a se întipări, a se săpa, (învechit, figurat) a se tipări, a alege, a institui, a determina, a preciza, (învechit) a defige, a însemna, a statori, a calcula, a consfinți.
Forma, verb
Sinonime:
(rar) a prezenta, a alcătui, a antrena, a civiliza, a concepe, a confecţiona, a constitui, a crea, a cultiva, a disciplina, a educa, a elabora, a elucubra, a exersa, a fabrica, a face, a fasona, a fi, a habitua, a imagina, a însemna, a întocmi, a lua fiinţă, a lua naştere, a modela, a mula, a perfecționa, a pregăti, a reprezenta, a sculpta, a se naşte, a se produce. Formă, substantiv feminin
Sinonime:
(figurat) relief, aspect, calapod, calup, chip, configuraţie, contur, expresie, fel, figură, forţă, înfăţişare, mod, modalitate, model, siluetă, tipar, variantă; (lingvistică) (formă hipercorectă) hipercorectitudine, hiperurbanism; brutărie.
Formula, verb
Sinonime:
a alcătui, a alega, a articula, a compune, a comunica, a conversa, a da formă, a declara, a elabora, a emite, a enunţa, a exprima, a expune, a întocmi, a obiecta, a prezenta, a profera, a pronunţa, a redacta, a relata, a rosti, a spune, a zice. Formulă, substantiv feminin
Sinonime:
afirmație, aforism, apoftegmă, clișeu, combinație, enunţ, expresie, frază, metodă, mijloc, mod, parolă, precept, procedeu, proverb, racursi, regulă, rețetă, sentință, slogan, soluţie, şablon, tipar, turnură.
Furiş, adverb
Sinonime:
tiptil; (locuţiune) (pe furiș) în ascuns, în taină, pe furișate, pe neobservate. Furiş, adjectiv
Sinonime:
ascuns, ferit, furişat.
Gen, substantiv masculin
Sinonime:
categorie, diviziune, factură, fason, fel, grup, manieră, mod, regim, sens, sex, soi, specie, stil, teapă, tip, varietate.
Gură, substantiv feminin
Sinonime:
afirmaţie, bot, buză, ceartă, chei, clanţă, clobanț, clonț, cuvânt, declaraţie, decolteu, deschidere, deschizătură, dușcă, fleancă, fofelniță, gaură, gălăgie, gât, gâtlej, glas, grai, hanță, harță, îmbucătură, înghiţitură, lamă, (Moldova şi Bucovina) leoapă, leoarbă, mal, margine, mărturisire, meliță, moară, muzicuță, ochi, orificiu, papagal, pas, persoană (care trebuie întreținută), plisc, pupăză, răscroială, râșniță, rât, relatare, sărut, sărutare, scandal, sfadă, sorbitură, spusă, strâmtoare, strigăt, tăiş, trombon, țarcă, țipăt, vad, vorbă, vorbitor, zisă, (argou) mestecău, (argou) muie, (Banat şi Transilvania) flit, (botanică) (gura-lupului) (regional) colțul-lupului; (gură căscată) gură-cască, cască-gură; (învechit) rost, (plural) buze, (regional) mordă, (regional) pieptar.
Hăuli, verb
Sinonime:
a aoli, a aui, a auli, a cânta, a chioti, a chiui, a hauli, a hăui, a hăuni, a holi, a hui, a răsuna, a striga, a țipa, a urla, a vui, (figurat) a clocoti, (popular) a iui, (prin Oltenia și Banat) a hureza, (regional) a huhura, (Transilvania) a ui.
Hoțește, adverb
Sinonime:
ca hoții, hoțiș, pe ascuns, (pe) furiș, pe nevăzute, pungășește, tiptil, (figurat) ștrengărește, (popular) tâlhărește, (rar) potlogărește.
Imprima, verb Sinonime:
a edita, a tipări; a determina; a fixa, a pecetlui.
Imprimat, substantiv neutru
Sinonime:
broșură, broșurică, catalog, elzevir, etichetă, factură, fasciculă, formular, in-cuarto, in-cvarto, in-folio, in-octavo, in-quarto, libel, manifest, mercantilaj, opuscul, plachetă, pliant, prospect, publicare, publicaţie, tipăritură, tract.
Imprimerie, substantiv feminin Sinonime:
tipografie, teasc
Lepăda, verb
Sinonime:
a abandona, a abjura, a afurisi, a alunga, a anatemiza, a arunca, a avorta, a azvârli, a blestema, a deborda, a descărca, a excomunica, a expulza, a goni, a izgoni, a înlătura, a lua, a năpârli, a nega, a nu mai fi de acord, a părăsi, a refuza, a renega, a renunţa, a respinge, a scoate, a se apăra, a se depărta, a se dezbăra, a se dezbrăca, a se dezice, a se dezvinovăți, a se feri, a se îndepărta, a se lăsa, a se păzi, a se schimba, a trage, a vărsa, a voma, a vomita, a zvârli, a-şi muta gândul, (învechit) a scutura, (regional) a lăpăda, (regional) a țipa.
Lege, substantiv feminin
Sinonime:
acțiune, autoritate, canon, cartă, cauză, cod, condamnare, confesiune, constituție, consuetudine, credinţă, cult, cutumă, datină, decizie, decret, dispoziţie, drept, dreptate, echitate, fel, hotărâre, judecată, justiție, normă, obicei, obiceiul pământului, obligaţie, ordin, ordonanță, osândă, pedeapsă, precept divin, proces, putere, rânduială, regulament, regulă, religie, rezoluție, rit, sentință, statut, tipic, tradiţie, tribunal, uz, uzanță, verdict, (învechit și popular) ucaz, (învechit) codice, (învechit) edict, (învechit) firman, (învechit) legiuire, (învechit) pravilă, (învechit) reglement, (învechit) testament; (lege logică) expresie validă, tautologie, teză logică.
Marca, verb Sinonime:
a însemna, a nota, a înregistra, a înscrie, a menţiona; a delimita, a contura, a limita, a mărgini, a jalona; (figurat) a indica, a dovedi, a sublinia, a scoate în evidenţă, a releva, a arăta, a accentua. Marcă, substantiv feminin Sinonime:
semn, însemnare, notă, menţiune; inscripţie, urmă, pecete, amprentă, indiciu, dovadă; simbol, tip, model.
Meticulos (meticuloasă), adjectiv Sinonime:
scrupulos, conştiincios, serios, corect; migălos, minuţios, atent, tipicar.
Mostră, substantiv feminin
Sinonime:
eşantion, exemplu, model, pildă, probă, specimen, tip.
Neam (neamuri), substantiv neutru
Sinonime:
categorie, clan, clasă, familie, fel, gen, generaţie, gintă, naştere, naţiune, norod, obârşie, origine, popor, provenienţă, rod, rubedenie, rudă, sămânţă, sânge, seminţie, sex, soi, sort, specie, spiţă, stepenă, tip, trib, varietate, viţă, (livresc) stirpe, (Transilvania) porodiţă.
Norma, verb
Sinonime:
a aranja, a fixa, a legifera, a orândui, a reglementa, a stabili. Normă, substantiv feminin
Sinonime:
canon, cartă, cod, convenție, criteriu, cutumă, directivă, dispoziție, indicație, instrucțiune, îndrumare, învățătură, lege, model, normativ, precept, prescripție, prevedere, principiu, protocol, rânduială, recomandare, regulă, standard, tipic, (învechit și regional) rost, (învechit) mărturie, (învechit) porunceală, (învechit) poruncită, (învechit) pravilă, (învechit) prescript, (învechit) regulativ, (învechit) tocmeală, (popular) poruncă, (rar) semn.
Ochios (ochioasă), adjectiv
Sinonime:
arătos, aspectuos, chipeș, cu ochi mari, frumos; (regional, despre culori) bătător la ochi, strident, țipător.
Particular (particulară), adjectiv
Sinonime:
aparte, caracteristic, confidențial, definitoriu, deosebit, distinct, distinctiv, domestic, dominant, exclusiv, idiosincrasic, individual, intim, neoficial, original, personal, privat, propriu, singular, special, specific, subiectiv, sui-generis, tipic, (învechit) însușit, (învechit) obrăzalnic, (învechit) particularistic, (învechit) particularnic, (învechit) partnic, (învechit) părtnicesc, (învechit) personalicesc, (învechit) personalnic, (variantă învechită) particolar, (variantă învechită) particoler, (variantă învechită) particulare, (variantă învechită) particuler, (variantă învechită) particulier.
Particularitate, substantiv feminin
Sinonime:
atribut, calitate, caracter (particular), caracteristică, circumstanță particulară, detaliu, individualitate, însușire, notă distinctivă, originalitate, particularism, proprietate, semn, singularitate, specialitate, specific, specificitate, tipicitate, trăsătură caracteristică, (figurat) amprentă, (figurat) marcă, (figurat) pecete, (figurat) sigiliu, (figurat) timbru, (regional) însușietate.
Persoană, substantiv feminin Sinonime:
fiinţă, individ, ins, tip, om.
Platou, substantiv neutru Sinonime:
podiş, platformă; tavă, tipsie.
Presa, verb Sinonime:
a comprima, a apăsa, a strivi, a condensa, a strânge, a îndesa. Presă, substantiv feminin Sinonime:
ziare, publicaţii, reviste; ziaristică, publicistică; gazetari, ziarişti; (figurat) reputaţie, faimă, nume, prestigiu; teasc, tiparniţă.
Protocol, substantiv neutru
Sinonime:
acord, act, catastif, ceremonial, ceremonie, condică, convenţie, document, etichetă, fast, pompă, proces-verbal, rânduială, registru, regulă, ritual, tipic, tratat, (învechit și regional) potrocol, (învechit) politică, (rar) rit.
Prototip, substantiv neutru Sinonime:
exemplu, model, tipar.
Publica, verb Sinonime:
a tipări, a edita, a scoate, a difuza. Publică, substantiv
Sinonime:
republică, stat, ţară.
Publicaţie, substantiv feminin Sinonime:
tipăritură, ziar, periodic; anunţ, afiş, înştiinţare.
Rage, verb Sinonime:
a mugi; (figurat) a ţipa, a striga, a zbiera, a urla, a răcni, a vocifera.
Răcni, verb Sinonime:
a zbiera, a urla, a striga, a vocifera, a ţipa, a se răsti.
Răsti, verb Sinonime:
a se stropşi, a ţipa, a se răţoi, a ridica vocea, a se burzului.
Reprezentativ (reprezentativă), adjectiv
Sinonime:
alegoric, caracteristic, clasic, emblematic, expresiv, grăitor, ilustrativ, intelectual, parlamentar, semnificativ, simbolic, specific, tipic, (livresc) exponenţial.
Riglă, substantiv feminin
Sinonime:
decimetru, dublu-decimetru, liniar, linie, teu, tipometru, (construcții) cușac, (Transilvania) lineal.
Rit, substantiv neutru Sinonime:
ritual, rânduială, tipic, obicei, ceremonial; confesiune, religie, cult.
Ritual, substantiv neutru
Sinonime:
ceremonial, obicei, penitențial, rânduială, rit, tipic.
Rânduială, substantiv feminin Sinonime:
ordine, şir, regulă, obicei, datină, lege, canon, normă, dispoziţie, directivă; ceremonial, protocol, rit, ritual, tipic.
Rutinar, substantiv masculin
Sinonime:
bucher, conservator, rutinier, tipicar, tradiţionalist, (învechit și regional) paretcar. Rutinar, adjectiv
Sinonime:
automatizat, convențional, habitual, monoton, protocolar, repetitiv, rutinier, șablonizat, tipicar.
Scoate, verb Sinonime:
a extrage, a elimina, a smulge, a extirpa; a da afară, a izgoni, a alunga, a goni, a destitui; a scăpa, a salva, a elibera, a degaja, a lăsa liber; a se dezbrăca, a se descălţa; a dobândi, a obţine, a câştiga; a tipări, a edita, a publica, a da la iveală; a crea, a elabora, a inventa, a da naştere, a produce.
Simptomatic (simptomatică), adjectiv
Sinonime:
accidental, caracteristic, incidental, indicativ, întâmplător, ocazional, revelator, semnificativ, sporadic, tipic, (figurat) grăitor.
Sistem, substantiv neutru Sinonime:
structură, totalitate; normă, uz, obicei; model, tip, tipar, marcă.
Sân, substantiv masculin Sinonime:
mamelă, piept, țâță; inimă. Şan, substantiv neutru Sinonime:
calapod, tipar, formă, șablon.
Specific (specifică), adjectiv Sinonime:
caracteristic, propriu, tipic, distinct, special, particular, unic.
Specimen, substantiv neutru Sinonime:
exemplar, model, tip, mostră; puşlama, individ.
Standardiza, verb
Sinonime:
a conforma, a face stereotip, a limita la un standard, a norma, a normaliza, a raționaliza, a regulariza, a sistematiza, a șabloniza, a tipiza, a uniformiza.
Standardizat (standardizată), adjectiv
Sinonime:
banal, comun, normalizat, standard, stereotip, tipizat, unificat, uniformizat.
Stereotip (stereotipă), adjectiv
Sinonime:
banal, banalizat, comun, după tipar, fix, hieratic, imuabil, nediferenţiat, neschimbat, neschimbător, răsuflat, standard, stereotipic, şablonard, tocit, uniform; (cu rol de substantiv) clișeu, imagine, model.
Stil, substantiv neutru Sinonime:
fel, mod, manieră, tipar, metodă, modalitate; exprimare, limbaj, construcţie literară.
Strident (stridentă), adjectiv
Sinonime:
ascuțit, asurzitor, bătător la ochi, discordant, disonant, distonant, eclatant, intens, izbitor, lipsit de armonie, nearmonios, neplăcut, pătrunzător, prea aprins, prea viu, rar, siflant, stridulant, supărător, șocant, tare, tăios, tonant, țipător, violent, (rar) strigător.
Striga, verb Sinonime:
a vocifera, a ţipa, a răcni, a urla; a se văicări; a chema, a solicita, a face apel.
Strigare, substantiv feminin Sinonime:
strigăt, răcnet, ţipăt, urlet; (învechit) protest, reclamaţie; chemare, apel.
Şablon, substantiv neutru
Sinonime:
calapod, clişeu, formă, loc comun, model, stereotip, şan, tip, tipar.
Şcolăresc (şcolărească), adjectiv Sinonime:
după tipic, sistematic, progresiv; simplu, pe înţeles; (figurat) simplist.
Şuiera, verb Sinonime:
a fluiera, a ţipa, a vâjâi, a ţiui; a huidui, a dezaproba.
Tablă, substantiv feminin Sinonime:
tavă, platou, talger, tipsie.
Tavă, substantiv feminin Sinonime:
taler, talger, tipsie, tas, tablă.
Teasc, substantiv neutru Sinonime:
presă, tipar.
Tom, substantiv neutru
Sinonime:
carte, lucrare, operă, scriere, tipăritură, volum, (învechit) tomos, (livresc) op.
Ţivli, verb (popular) Sinonime:
a ţipa, a striga, a zbiera, a urla.
Urla, verb Sinonime:
a ţipa, a zbiera, a striga, a răcni; a clocoti, a fremăta, a vâjâi, a vui, a mugi. Urlă, substantiv (regional)
Sinonime:
burlan, (variantă) hurlă.
Urlet, substantiv neutru Sinonime:
strigăt, vuiet, ţipăt; (figurat) clocot, freamăt.
Uzanţă, substantiv feminin
Sinonime:
convenienţă, convenție, cutumă, datină, normă, obicei, practică uzuală, rânduială, regulă, tipic, uz, (învechit) şart.
Vaiet, substantiv neutru Sinonime:
geamăt, plânset, ţipăt, vaier, tânguire, bocet.
Varietate, substantiv feminin
Sinonime:
amestec, cantitate, categorie, diversitate, fel, felurime, melanj, soi, specie, subdiviziune, tip.
Vocifera, verb Sinonime:
a vorbi răstit, a ţipa, a zbiera, a striga.
Volum, substantiv neutru
Sinonime:
amploare, calibru, cantitate, capacitate, cubaj, dimensiune, forță, intensitate, mărime, (familiar) gabarit; broșură, carte, colegat, colligatum, culegere, lucrare, operă, opuscul, scriere, tipăritură, tom, volumaș, (învechit) uvraj, (livresc) op.
Zbiera, verb Sinonime:
a striga, a ţipa, a răcni, a urla; a rage, a behăi, a mugi.
Zeţar, substantiv masculin Sinonime:
culegător, tipograf.
Amprentă (amprente), substantiv feminin
Sinonime:
timbru, ștampilă, marcă, sigiliu, semnătură, semn, stigmat, urmă; atribut, calitate, caracter, caracteristică, însuşire, întipărire, notă, particularitate, proprietate, specific, tipar, trăsătură.
Acribie, substantiv
Sinonime:
conştiinciozitate, exigență, meticulozitate, rigurozitate, scrupulozitate, seriozitate, (familiar și depreciativ) tipicărie.
Anghilă, substantiv
Sinonime:
(biologie) (rar) ţipar.
Apariţie, substantiv
Sinonime:
ivire, producere, (figurat) geneză, încolţire, înfiripare, naştere; publicare, tipărire; fantomă.
Azvârlitură, substantiv
Sinonime:
aruncătură, izbitură, lovitură, zvârlitură, (învechit) asvârlitură, (popular) azvârlită, (popular) zburătură, (rar) zvârlet, (regional) țâpătură, (Transilvania și Maramureș) țipătură.
Burduf, substantiv
Sinonime:
foale de cimpoi; coş; ţiplă; burduhan, copcă, ochi, stomac.
Calcografie, substantiv
Sinonime:
(tipografie) tifdruc, tipar adânc.
Canea, substantiv
Sinonime:
cep, (rar) tiplu, (regional) slăvină, tapă, (Transilvania) pipă, (Banat şi Transilvania) şaitău, (Transilvania) şurub, (prin Maramureș şi Transilvania) şurubar.
Chiparoasă, substantiv
Sinonime:
(plantă decorativă) (uneori) tiparoasă, tuberoză.
Celofan, substantiv
Sinonime:
(popular) ţiplă.
Chimval, substantiv
Sinonime:
cimbal, taler, talger, (impropriu) clopot, (la plural) tipsii.
Chişcar, substantiv
Sinonime:
ţipar.
Zvârlitură, substantiv
Sinonime:
aruncătură, azvârlitură, izbitură, lovitură, zvârlire, zvârlit, zvârlită, (rar) zvârlet, (regional) țipătură, (variantă) svârlitură.