Târgui
Târgui, verb
Sinonime: a cumpăra, a-şi procura, a lua; a face tranzacţii, a se tocmi, a se ciorovăi.  
 
Târguitor
Târguitor, substantiv (învechit)
Sinonime: client, comerciant, cumpărător, muşteriu, negustor, neguțător.  
 
Târguitură
Târguitură, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: marfă (de vânzare).  
 

Comerciant
Comerciant, substantiv masculin
Sinonime: negustor, vânzător, (învechit şi regional) sfârnar, (regional) târguitor, (învechit) cupeţ, negociant, negociator, privătar; bișnițar.  
 
Conveni
Conveni, verb
Sinonime: a cădea de acord, a se învoi, a se înţelege; a corespunde, a fi pe plac, a fi potrivit, a(-i) plăcea, a prefera; (popular) a se ajunge, a se uni, (prin Muntenia) a se îndogăţi, (Banat) a se toldui, (învechit) a se lovi, a se târgui, a se tocmi, a veni, (grecism învechit) a se simfonisi; a accepta, (învechit) a pristăni.  
 
Cumpărătură
Cumpărătură, substantiv feminin
Sinonime: târguială, achiziție.  
 
Grai
Grai, substantiv neutru
Sinonime: accent, alocuțiune, argou, cuvânt, dialect, discurs, glas, idiom, învoială, limbaj, limbă, proverb, rostire, târguială, termen, verb, voce, vorbă, vorbire, zicală.

Grăi, verb
Sinonime: a boteza, a conveni, a cuvânta, a denumi, a exprima prin grai, a glăsui, a intitula, a înţelege, a porecli, a reda prin cuvinte, a rosti, a scoate, a se chema, a se învoi, a se numi, a se pune de acord, a spune, a supranumi, a vorbi, a zice.  
 
Învoi
Învoi, verb
Sinonime: a (se) angaja, a (se) tocmi, a (se) uni, a accepta, a adera la, a admite, a aproba, a concilia, a consimţi, a conveni, a face pe voie, a fi în concordanță, a încuviința, a îngădui, a lăsa, a pactiza, a permite, a primi, a se împăca, a se îndupleca, a se înțelege, a se potrivi, a se reconcilia, a se vorbi, a trăi în bună înțelegere, a voi, a vrea, (Banat) a se toldui, (grecism învechit) a se simfonisi, (învechit și popular) a se prinde, (învechit și regional) a se grăi, (învechit și regional) a se pleca, (învechit) a aprobălui, (învechit) a favoriza, (învechit) a fi de acord, (învechit) a mulțumi, (învechit) a ogodi, (învechit) a pristăni, (învechit) a se lovi, (învechit) a se târgui, (învechit) a veni, (livresc) a concede, (Moldova și Bucovina) a pozvoli, (popular) a se ajunge, (popular) a se pogodi, (prin Muntenia) a se îndogăți.  
 
Muşteriu (mușterii)
Muşteriu (mușterii), substantiv masculin (popular)
Sinonime: client, cumpărător, (învechit) târguitor, (la plural) clientelă.  
 
Piaţă
Piaţă, substantiv feminin
Sinonime: centru, rond; târg, iarmaroc, obor; cumpărături, târguieli.  
 
Precupeţi
Precupeţi, verb
Sinonime: a se târgui, a se tocmi, a negocia.  
 
Târg
Târg, substantiv neutru
Sinonime: piaţă, obor, hală; tranzacţie, tocmeală, înţelegere, acord, târguială; orăşel, oraş, cetate.  
 
Tocmeală
Tocmeală, substantiv feminin
Sinonime: tranzacţie, tratative, târguială; învoială, acord, convenţie, pact; organizare, orânduire, constituire; chibzuială, socoteală, iscusinţă.  
 
Tocmi
Tocmi, verb
Sinonime: a se târgui, a duce tratative, a face tranzacţii, a se învoi, a se angaja; a orândui, a aranja, a aşeza, a instala; (învechit) a pune la cale, a organiza, a constitui.  
 
Ţigăni
Ţigăni, verb
Sinonime: a se tocmi, a se târgui, a face gălăgie.  
 
Vorbă
Vorbă, substantiv feminin
Sinonime: cuvânt, grai, vocabulă; convorbire, conversaţie, discuţie, taifas; promisiune, făgăduinţă; zvon, veste, ştire, informaţie; zicală, zicătoare; proverb, expresie; înţelegere, învoială, târguială, acord, tocmeală.  
 
Achiziţionare
Achiziționare, substantiv
Sinonime: achiziție, cumpărare, cumpărat, luare, procurare, târguire, (învechit) cumpărătoare, (învechit) neguțare, (învechit) scumpărătoare.  
 
Negustori
Negustori, verb
Sinonime: a precupeţi, a specula, a trafica, (învechit şi regional) a precupi, a comercializa, a târgui, a tocmi.  
 
Neguţa
Neguţa, verb
Sinonime: a achiziţiona, a cumpăra, a lua, a procura, a târgui, a tocmi, a vinde.  
 
Surzui
Surzui, verb
Sinonime: a achiziţiona, a cumpăra, a lua, a procura, a târgui.  
 
Scumpăra
Scumpăra, verb
Sinonime: a achiziţiona, a cumpăra, a da, a izbăvi, a împrumuta, a lua, a mântui, a procura, a purifica, a răscumpăra, a salva, a târgui.  
 
Cumpărare
Cumpărare, substantiv
Sinonime: achiziţionare, cumpărat, luare, procurare, târguire, (învechit) scumpărătoare.  
 
Scumpărătoare
Scumpărătoare, substantiv
Sinonime: (învechit) achiziționare, cumpărare, cumpărat, luare, procurare, târguire.  
 
Ogodi
Ogodi, verb
Sinonime: (învechit) a accepta, a admite, a agodi, a aproba, a aștepta, a consimți, a fi plăcut, a încuviința, a îndupleca, a îngădui, a îngriji, a învoi, a lăsa, a permite, a plăcea, a primi, a respecta, a se târgui, a se tocmi, a trăi după plac, a trăi liber, a vedea de.  
 
Precupeţire
Precupeţire, substantiv
Sinonime: negociere, târg, târguială, tocmeală, traficare.  
 
Ţigănie
Ţigănie, substantiv
Sinonime: cartier de țigani, mahala, șatră, ţigănime; balamuc, gălăgie, hărmălaie, huiet, larmă, scandal, tămbălău, tărăboi, tevatură, tumult, vacarm, vuiet, zarvă, zgomot; târguială, tocmeală (excesivă), zgârcenie.  
 
Tocmire
Tocmire, substantiv
Sinonime: acord, angajare, aranjament, combinație, contract, convenție, înțelegere, învoială, învoire, legământ, orânduială, ordine, organizare, pact, rânduială, regulă, târguială, tocmeală, tranzacție, țigăneală.  
 
Nunti
Nunti, verb (popular)
Sinonime: a (se) căsători, a (se) cununa, a face nuntă, a petrece; a se târgui, a se tocmi prea mult; (despre animale) a se împerechea.  
 
Tocmă
Tocmă, substantiv (regional)
Sinonime: înțelegere, învoială, logodnă, târg, târguială, tocmeală.  
 
Shoping
Shoping, substantiv
Sinonime: cumpărături, târguieli.  
 
Negociere
Negociere, substantiv
Sinonime: cumpărare, discuție, tratare, vânzare, (învechit) negociație, (învechit) tratație, (la plural) tratative, (popular) târguială, (popular) tocmeală, (variantă) negoțiare, (variantă) negoțiere.  
 
Țigăneală (țigăneli)
Țigăneală (țigăneli), substantiv feminin
Sinonime: târguială, tocmeală; (la plural) insulte, vorbe urâte.  
 
Luare
Luare, substantiv
Sinonime: achiziționare, adoptare, apucare, căsătorie, confiscare, cucerire, cumpărare, cumpărat, dobândire, îmbolnăvire, încasare, înhățare, înlăturare, înșfăcare, luat, obținere, ocupare, ocupație, preluare, primire, prindere, prins, procurare, sechestrare, târguire, unire, (familiar și figurat) umflare, (franțuzism învechit) conchetă, (învechit și popular) distracție, (învechit și popular) poftă, (învechit și popular) voioșie, (învechit) loare, (învechit) luătură, (învechit) luoare, (învechit) luore, (învechit) scumpărătoare, (Transilvania; învechit) excepție; (luare-aminte) atenție, băgare de seamă, curiozitate, grijă, interes, observare, privire, prudență, (învechit) perierghie.  
 
Cupețiit
Cupețiit, substantiv (învechit)
Sinonime: cupețire, negustorire.

Cupețiit, adjectiv (învechit)
Sinonime: târguit.  
 
Procurare
Procurare, substantiv
Sinonime: achiziție, achiziționare, cumpărare, cumpărat, furnizare, livrare, luare, obținere, târguire, (învechit) scumpărătoare, (învechit) teslimarisire, (învechit) teslimatisire, (turcism învechit) teslim, (turcism învechit) teslimat.  
 
Neguțare
Neguțare, substantiv (învechit)
Sinonime: cumpărare, negociere, precupețire, târguire, tocmeală, tocmire, vânzare, (argotic) țigăneală, (variantă) negoțare.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar