Stârni, verb Sinonime:
a pune în mişcare, a urni, a isca; a îndemna, a aţâţa; a se porni, a se dezlănţui, a izbucni; a pricinui, a cauza, a provoca; (regional) a născoci, a scorni, a inventa.
Stârnire, substantiv
Sinonime:
asmuțire, ațâțare, bătaie, cauzare, creare, declanșare, determinare, dezlănțuire, generare, goană, gonire, hăituială, hăituire, incitare, incitație, instigare, instigație, iscare, izbucnire, înălțare, începere, întărâtare, naștere, pornire, pricinuire, prilejuire, producere, provocare, provocație, răscolire, ridicare, stârneală, trezire, trezit, tulburare, venire, (învechit și regional) scornire, (învechit) prilejire, (învechit) prorupere, (învechit) prorupție, (învechit) scociorâre, (popular) zădărâre, (popular) zgornire.
Stârnitoare, substantiv (regional)
Sinonime:
prăjină.
Stârnitor, adjectiv
Sinonime:
asmuțător, asmuțitor, ațâțător, declanșator, incitator, provocator, (învechit) întărâtător, (învechit) zădărâtor.
Asmuţi, verb Sinonime:
a stârni, a aţâţa, a îndemna, a agita, a provoca, a întărâta.
Declanşa, verb Sinonime:
a stârni, a dezlănţui, a porni, a pune în mişcare.
Deştepta, verb
Sinonime:
a trezi, a însufleţi, a învia, a scula; (figurat) a stârni, a dezlănţui, a suscita.
Determina, verb
Sinonime:
a cauza, a pricinui; a preciza, a deduce, a stârni, a provoca, a impulsiona, a condiţiona, a decide, a calcula; a defini, (învechit) a mărgini, a răspica; a fixa, a hotărî, a stabili, a statornici, (învechit) a defige, a însemna, a statori; a complini.
Dezlănţui, verb
Sinonime:
a se declanşa, a izbucni, a năvăli, a se năpusti, a stârni, a clocoti.
Dezlega, verb
Sinonime:
a (se) desface, a elibera, a da drumul; a soluţiona, a rezolva, a descifra, a găsi soluţii; a deznoda, a ghici, a ierta; a declanşa, a dezlănţui, a isca, a izbucni, a porni, a stârni.
Excita, verb
Sinonime:
a activa, a stimula, a aţâţa, a întărâta, a provoca, a stârni, a supraexcita, a surescita; (a se excita) a fi în călduri.
Excitaţie, substantiv feminin
Sinonime:
agitație, excitare, febrilitate, fomentație, stimulare, aţâţare, întărâtare, provocare, stârnire, surescitare, surescitație, supraexcitare, incitație, provocație, stimulație.
Genera, verb
Sinonime:
a crea, a da naştere, a determina, a elabora, a emite, a fabrica, a face, a naşte, a procrea, a produce, a reproduce, a stârni.
Hăitui, verb
Sinonime:
a alunga, a fugări, a goni, a prigoni cu insistență, a scorni, a stârni, a urmări, a zogoni, (popular) a zgorni.
Hârâi, verb Sinonime:
a mormăi, a sforăi, a mârâi; a întărâta, a zădărî, a stârni.
Isca, verb Sinonime:
a apărea, a se ivi, a începe, a se produce; a provoca, a naşte, a stârni, a determina.
Îndemna, verb
Sinonime:
a ațâța, a constrânge, a convinge, a da un impuls, a determina, a exorta, a face, a forța, a impulsiona, a incita, a îmbărbăta, a îmboldi, a încuraja, a îndupleca, a înflăcăra, a însufleți, a povățui, a (se) decide, a (se) hotărî, a (se) îmbia, a (se) pofti, a se mulțumi, a se simți bine, a sfătui, a sili, a stârni, a stimula, a susține, (figurat) a împinge, (grecism învechit) a parachinisi, (învechit și regional) a dudui, (învechit) a insufla, (învechit) a invita, (învechit) a mângâia, (învechit) a obliga, (învechit) a pricinui, (învechit) a provoca, (învechit) a semeți, (popular, figurat) a înghimpa, (popular, figurat) a mișca.
Întărâta, verb Sinonime:
a agita, a stârni, a instiga, a surescita, a incita, a îndemna, a îmboldi.
Întărâtat (întărâtată), adjectiv Sinonime:
iritat, stârnit, agitat, înfuriat, pornit, enervat.
Învenina, verb Sinonime:
a otrăvi, a infecta; a amărî, a supăra, a turbura; a întărâta, a aţâţa, a înrăi, a înfuria, a stârni.
Învolbura, verb
Sinonime:
a (se) agita, a (se) frământa, a (se) învârteji, a (se) zbate, a (se) zbuciuma, a clocoti, a face să se învârtejească, a fremăta, a răscoli, a stârni, (figurat) a (se) tulbura, (figurat) a cuprinde din toate părțile, (figurat) a împresura, (figurat) a învălui, (învechit și regional) a sălta, (învechit) a (se) sălbătici, (popular) a (se) vârteji, (rar) a (se) învâltori, (regional) a (se) învoalbe, (regional) a (se) vârtejui.
Produce, verb
Sinonime:
a (se) isca, a (se) realiza, a (se) stârni, a aduce, a apărea, a cauza, a compune, a confecționa, a crea, a cultiva, a da naştere, a da, a declanșa, a degaja, a deștepta, a determina, a dezlănțui, a dezvolta, a elabora, a emana, a emite, a executa, a fabrica, a face, a genera, a interveni, a începe, a lăsa, a naște, a prepara, a pricinui, a prilejui, a provoca, a radia, a ridica, a rodi, a scoate, a se ivi, a se înfăptui, a se întâmpla, a se petrece, a se porni, a solicita, a surveni, a suscita, a trezi, a turna, a veni, (figurat) a se naște, (învechit și popular) a odrăsli, (învechit și regional) a (se) prileji, (învechit și regional) a scorni, (învechit și regional) a se scociorî, (învechit) a pricini, (învechit) a se purta, (învechit) a trage, (popular) a cășuna.
Provoca, verb Sinonime:
a aţâţa, a întărâta, a instiga, a excita, a stimula, a atrage; a declanşa, a stârni, a determina, a cauza, a prilejui, a pricinui.
Provocare, substantiv feminin
Sinonime:
asmuţire, aţâţare, cauzare, chemare, competiție, creare, declanșare, determinare, generare, incitare, incitație, instigare, instigație, invitare, întărâtare, pricinuire, prilejuire, probă, producere, raportare, referință, referire, sfidare, sfruntare, stârnire, tulburare, (figurat) montare, (popular) asmuțare, (popular) zădărâre, (rar) provocație.
Răscoli, verb Sinonime:
a răvăşi, a scotoci, a căuta, a face dezordine, a scormoni; a agita, a tulbura, a stârni, a răzvrăti, a revolta; (figurat) a emoţiona, a impresiona, a zgudui, a cutremura, a mişca.
Scorni, verb Sinonime:
a plăsmui, a inventa, a imagina, a născoci, a minţi; a urzi, a ticlui, a pune la cale; a se isca, a se ivi, a se porni, a se stârni, a se dezlănțui.
Stimula, verb Sinonime:
a îndemna, a îmboldi, a încuraja, a impulsiona, a stârni, a înteţi; a excita, a antrena, a aţâţa, a deştepta.
Suscita, verb Sinonime:
a provoca, a produce, a stârni, a da naştere.
Uimi, verb Sinonime:
a provoca mirare, a stârni admiraţie, a surprinde, a impresiona, a tulbura, a zăpăci, a buimăci, a ului.
Asmuțire, substantiv
Sinonime:
asmutere, asmuțat, asmuțătură, asmuțeală, asmuțit, asmuțitură, asumuțare, asumuțat, ațâțare, întărâtare, provocare, stârnire, (figurat) excitare, (figurat) incitare, (figurat) instigare, (popular) zădărâre, (variantă) asmuțare, (variantă) azmuțire.
Asmuțit, adjectiv
Sinonime:
asmuțat, asumuțat, întărâtat, stârnit, (figurat) excitat, (figurat) incitat, (figurat) revoltat, (variantă) azmuțit. Asmuțit, substantiv
Sinonime:
asmuțire, (variantă) azmuțit.
Determinare, substantiv
Sinonime:
provocare, creare, pricinuire, producere, stârnire, condiţionare, calculare, definire, precizare, stabilire, complinire.
Dezlănţuire, substantiv
Sinonime:
declanşare, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire, (învechit şi regional) scornire, (învechit) prorupere, prorupţie.
Fomenta, verb
Sinonime:
a bandaja, a lecui, a obloji (o rană), a pansa; a alimenta, a ațâța, a excita, a incita, a întărâta, a întreține, a învenina, a provoca, a stârni, a suscita.
Hăituire, substantiv
Sinonime:
bătaie, fugărire, goană, gonire, hăituială, scornire, stârnire, (popular) zgornire.
Hărăţi, verb
Sinonime:
a asmuţi, a ațâța, a hărţui, a întărâta, a provoca, a stârni, a zădărî.
Incitaţie, substantiv
Sinonime:
aţâţare, excitație, exhortație, incitare, instigare, instigaţie, invitație, încurajare, întărâtare, provocare, provocație, stârnire, tentație, tulburare.
Zgornire, substantiv
Sinonime:
bătaie, goană, gonire, hăituială, hăituire, scornire, stârnire.
Scociorâre, substantiv
Sinonime:
(regional) analizare profundă, apariție, cercetare atentă, iscare, iscodire, ivire, împrăștiere, percheziționare, răscolire, răspândire, răvășire, râcâială, râcâit, râcâitură, scoatere la lumină, scorbelire, scormoneală, scormonire, scormonit, scortelire, scotocire, scurmare, scurmătură, spionare, trezire, zgândărire; (regional) agitare, ațâțare, stârnire; (regional) agresivitate, enervare, înfuriere, răstire; (regional) născocire; (regional) înălțare, ridicare; (regional; despre oi) îmboldire, împingere, înțepare; (regional; despre vite) agitare (înainte de împreunare).
Provocaţie, substantiv
Sinonime:
agresiune, atac, ațâțare, cauzare, declanșare, determinare, excitație, generare, incitare, incitație, instigare, instigație, întărâtare, pricinuire, prilejuire, producere, provocare, stârnire, tulburare.
Izvodit, adjectiv
Sinonime:
(învechit) compilat, compus, conturat, copiat, descoperit, desenat, imitat, inventat, modelat, născocit, născodit, plănuit, plăsmuit, proiectat, redactat, scornit, scris, stârnit, tălmăcit, tradus.
Smomi, verb
Sinonime:
(regional) a ademeni, a agita, a amăgi, a ațâța, a incita, a instiga, a încânta, a înșela, a întărâta, a minți, a momi, a păcăli, a prosti, a provoca, a purta, a stârni, a trișa, a tulbura.
Întărâtare, substantiv
Sinonime:
agitație, asmuțire, ațâțare, incitare, incitație, instigare, instigație, iritare, provocare, provocație, stârnire, surescitare, tulburare, (popular) zădărâre.
Ijderi, verb (învechit)
Sinonime:
a afla, a ațâța, a descoperi, a inventa, a îmboldi, a proveni, a se ivi, a se naște, a stârni; (variante) a ijdăni, a ijdări, a izdăni, a izdări, a jidări, a jidărî, a zădărî.
Producere, substantiv
Sinonime:
apariție, confecționare, creare, creație, declanșare, degajare, determinare, emitere, fabricare, înfăptuire, lucrare, operă, pricinuire, producție, provocare, realizare, stârnire, turnare.
Pricinuire, substantiv
Sinonime:
animozitate, ceartă, conflict, creare, determinare, dezacord, dezbinare, diferend, discordie, discuție, disensiune, dispută, divergență, gâlceavă, împotrivire, învrăjbire, litigiu, motiv, motivare, neînțelegere, nemulțumire, neplăcere, ocazie, opoziție, opunere, pretext, pricină, prilej, producere, provocare, rezistență, stârnire, supărare, vrajbă, zâzanie.
Trăgăti, verb (regional)
Sinonime:
a stârni vânatul.
Prorupţie, substantiv (învechit)
Sinonime:
declanșare, dezlănțuire, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire.
Prorupere, substantiv (învechit)
Sinonime:
declanșare, dezlănțuire, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire, (învechit) prorupţie.
Instigare, substantiv
Sinonime:
ațâțare, incitare, incitație, instigație, îndemn la violență, întărâtare, provocare, provocație, stârnire, tulburare, (figurat) asmuțire, (popular) zădărâre.
Zădărâre, substantiv (învechit)
Sinonime:
agasare, asmuțire, ațâțare, enervare, incitare, instigare, instigație, iritare, întărâtare, plictisire, provocare, sâcâială, sâcâire, stârnire, tulburare, zgândărire, (variantă) zădărire.
Încocleți, verb (regional)
Sinonime:
a începe, a se încăiera, a se încinge, a se încleșta, a se porni, a se stârni, (regional) a se încocleța.
Prileji, verb (învechit)
Sinonime:
a cauza, a coincide, a da loc, a da naștere, a da ocazie, a declanșa, a determina, a dezlănțui, a genera, a isca, a naște, a pricinui, a prilejui, a produce, a provoca, a se afla întâmplător, a se folosi de ocazie, a se întâmpla, a se nimeri, a se petrece, a se potrivi, a stârni, a surveni.
Ridicare, substantiv
Sinonime:
anulare, arestare, ascensiune, așezare sus, avansare, cățărare, clădire, cocoțare, construcție, construire, creștere, culegere, cules, desființare, dezvoltare, ducere sus, durare, evaporare, evoluție, funcție, grad, ieșire la suprafață, izbăvire, împingere în sus, împrăștiere, înaintare, înălțare, încasare, îndepărtare, îndreptare, înființare, înfiripare, înlăturare, însănătoșire, întindere, întremare, înzdrăvenire, lecuire, luare de atitudine, luare de jos, luare în primire, majorare, mărire, mers înainte, mobilizare, numire, opunere, plecare, primire, producere, progres, promovare, propășire, rang, răscoală, răsculare, răzmeriță, răzvrătire, rebeliune, reconstruire, redresare, refacere, relevare, restabilire, revoltă, ridicat, risipire, săltare, săltat, scoatere, sculat, scumpire, sporire, stârnire, strângere, strâns, suflecare, suire, suit, suspendare, tămăduire, tragere în sus, transportare, trezire, ucidere, umflare, urcare, urcat, vindecare, zidire, (figurat) formare, (figurat) ivire, (figurat) răpire, (învechit și regional) suflecătură, (învechit) alungare, (învechit) ardicare, (învechit) aridicare, (învechit) înviere, (învechit) mutare, (învechit) preamărire, (învechit) provivasire, (învechit) rădicare, (învechit) răsărit, (învechit) redicare, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) văznesenie, (învechit) vracevanie, (livresc) edificare, (popular) ispas, (popular) sculare, (popular) tămăduială.