Scorni
Scorni, verb
Sinonime: a plăsmui, a inventa, a imagina, a născoci, a minţi; a urzi, a ticlui, a pune la cale; a se isca, a se ivi, a se porni, a se stârni, a se dezlănțui.  
 
Scornire
Scornire, substantiv
Sinonime: bătaie, concepere, creare, declanșare, dezlănțuire, elaborare, fantezie, ficțiune, goană, gonire, hăituială, hăituire, imaginare, imaginație, inventare, invenție, iscare, izbucnire, începere, închipuire, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plănuire, plăsmuire, pornire, poveste, producere, proiectare, realizare, scorneală, scornitură, stârnire, ticluire, venire, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (familiar, figurat) basm, (figurat) gogoașă, (figurat) urzire, (figurat, la plural) tromboane, (învechit și popular) izvodire, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscoditură, (popular) zgornire.  
 
Scornitor
Scornitor, substantiv
Sinonime: creator, făuritor, găsitor, înfăptuitor, născocitor, plăsmuitor, realizator.  
 
Scornitură
Scornitură, substantiv
Sinonime: afirmație de rea-credință, afirmație falsă, invenţie, minciună, scorneală, zvon.  
 

Afla
Afla, verb
Sinonime: a găsi, a descoperi, a născoci, a inventa, a scorni, a auzi; a fi, a exista.  
 
Basm
Basm, substantiv neutru
Sinonime: poveste, povestire, naraţiune; scornitură, născocire, minciună, (învechit) basnă, istorie.  
 
Basnă
Basnă, substantiv feminin
Sinonime: născocire, scornitură, minciună; basm.  
 
Băsni
Băsni, verb (învechit)
Sinonime: a născoci, a scorni, a inventa.  
 
Bătaie
Bătaie, substantiv feminin
Sinonime: altoială, atingere, bătălie, bătătură, băteală, bătută, bocăneală, bocănire, bocănit, bocănitură, boiște, bombardament, bombardare, bruftuială, bruftuluială, bumbăceală, burduşeală, caft, cafteală, carambol, cardeală, ceartă, chelfăneală, ciocăneală, ciocănire, ciocănit, ciocănitură, ciocnire, ciomăgeală, conflict, corecţie, fâlfâit, goană, harţă, hăituială, hăituire, izbire, împreunare, încăierare, încăierătură, înfrângere, lovire, lovitură, luptă, mardeală, muștruluială, palpitație, păruială, pedeapsă, plesnitură, pulsație, răfuială, război, scatoalcă, scărmănătură, scărmăneală, scornire, suflare, suflu, tărbăceală, târnuială, târnuire, tic-tac, timp, tocănit, trânteală, trosneală, urecheală, zvâcnire, (bătaie de joc) batjocură, (familiar) tăvăleală, (figurat) mângâiere, (figurat) scărmănare, (învechit și popular) suflat, (rar) încaier, (regional) încăierat, (regional) tocănire, (regional) zăliște.  
 
Broda
Broda, verb
Sinonime: a înflora, a decora, a orna, a ornamenta, (regional) a împopistra; (figurat) a născoci, a inventa, a descoperi, a scorni.  
 
Fabrica
Fabrica, verb
Sinonime: a face, a confecţiona, a debita, a elabora, a fasona, a făuri, a lucra, a alcătui, a produce, a manufactura, a realiza, a uzina; a fabula, a născoci, a plăsmui, a crea, a inventa, a scorni, a ticlui.

Fabrică, substantiv
Sinonime: atelier, întreprindere industrială, manufactură, uzină.  
 
Gogoaşă
Gogoaşă, substantiv feminin
Sinonime: bulb, cartof, crisalidă, glob, invenţie, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, nimfă, palavră, păpălău, plăsmuire, poveste, pupă, scorneală, scornire, scornitură, (Bucovina) pampuşcă, (entomologie) cocon, (regional) craflă, (Transilvania şi Banat) croafenă, (Transilvania şi Banat) pancovă; (gogoașă de ristic) gală, gogoașă de stejar, (rar) galeșă, (regional) moțochină, gogoașă de cerneală; (botanică) (regional) puf, pufai, pufulete, bășica-porcului, băşina-calului, beșina-lupului, beșina-porcului, beșina-vulpii, beșul-porcului, răsuflătoarea-pământului.  
 
Hăitui
Hăitui, verb
Sinonime: a alunga, a fugări, a goni, a prigoni cu insistență, a scorni, a stârni, a urmări, a zogoni, (popular) a zgorni.  
 
Imagina
Imagina, verb
Sinonime: a închipui, a inventa, a scorni, a plănui, a născoci, a gândi, a combina.  
 
Inventa
Inventa, verb
Sinonime: a născoci, a descoperi, a scorni, a imagina.  
 
Invenţie
Invenţie, substantiv feminin
Sinonime: descoperire, născocire, plăsmuire, scornire, aflare.  
 
Iscodi
Iscodi, verb
Sinonime: a cerceta, a spiona; a chestiona, a descoase, a se informa, a întreba; a imagina, a scorni, a inventa, a născoci.  
 
Închipui
Închipui, verb
Sinonime: a imagina, a plăsmui, a proiecta, a alcătui, a inventa, a înjgheba, a scorni; a gândi, a crede; a reprezenta, a simboliza.  
 
Născoci
Născoci, verb
Sinonime: a inventa, a scorni, a plăsmui, a descoperi, a urzi; a minţi, a înşela, a induce în eroare.  
 
Plăsmui
Plăsmui, verb
Sinonime: a imagina, a zămisli, a făuri, a crea, a plămădi; a inventa, a născoci, a scorni; a falsifica, a contraface, a plastografia.  
 
Poveste
Poveste, substantiv feminin
Sinonime: basm, naraţiune, povestire, istorisire; născocire, scornitură, braşoavă; întâmplare, păţanie, tărăşenie.  
 
Produce
Produce, verb
Sinonime: a (se) isca, a (se) realiza, a (se) stârni, a aduce, a apărea, a cauza, a compune, a confecționa, a crea, a cultiva, a da naştere, a da, a declanșa, a degaja, a deștepta, a determina, a dezlănțui, a dezvolta, a elabora, a emana, a emite, a executa, a fabrica, a face, a genera, a interveni, a începe, a lăsa, a naște, a prepara, a pricinui, a prilejui, a provoca, a radia, a ridica, a rodi, a scoate, a se ivi, a se înfăptui, a se întâmpla, a se petrece, a se porni, a solicita, a surveni, a suscita, a trezi, a turna, a veni, (figurat) a se naște, (învechit și popular) a odrăsli, (învechit și regional) a (se) prileji, (învechit și regional) a scorni, (învechit și regional) a se scociorî, (învechit) a pricini, (învechit) a se purta, (învechit) a trage, (popular) a cășuna.  
 
Stârni
Stârni, verb
Sinonime: a pune în mişcare, a urni, a isca; a îndemna, a aţâţa; a se porni, a se dezlănţui, a izbucni; a pricinui, a cauza, a provoca; (regional) a născoci, a scorni, a inventa.  
 
Ticlui
Ticlui, verb
Sinonime: a aranja, a potrivi, a aşeza, a întocmi, a face; (figurat) a născoci, a pune la cale, a inventa, a imagina, a scorni, a minţi.  
 
Urzi
Urzi, verb
Sinonime: a întemeia, a clădi, a făuri, a funda; (figurat) a întocmi, a scorni, a inventa; a conspira, a unelti, a complota.  
 
Creator
Creator, adjectiv
Sinonime: creativ, generator, inovator, inventiv, novator.

Creator, substantiv
Sinonime: artizan, arhitect, constructor, demiurg, dezvoltator, făurar, făuritor, fondator, genitor, inovator, inventator, înfăptuitor, întemeietor, născocitor, pionier, plăsmuitor, producător, promotor, proiectant, realizator, scornitor, (învechit) săvârşitor; (articulat) Dumnezeu.  
 
Dezlănţuire
Dezlănţuire, substantiv
Sinonime: declanşare, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire, (învechit şi regional) scornire, (învechit) prorupere, prorupţie.  
 
Fabula
Fabula, verb
Sinonime: a insinua, a inventa, a născoci, a plăsmui, a scorni, a ticlui.

Fabulă, substantiv
Sinonime: (popular) tâlc; acţiune, afabulaţie, alegorie, anecdotă, apolog, fabliau, fabulaţie, ficțiune, folclor, intrigă, legendă, minciună, mit, parabolă, saga, subiect, tramă.  
 
Fantezie
Fantezie, substantiv
Sinonime: divagație, imaginaţie, închipuire, ficţiune, invenţie, mitomanie, născocire, plăsmuire, scorneală, scornire, utopie, extravaganţă, (muzică) capriciu, (rar) ricercar.  
 
Imaginare
Imaginare, substantiv
Sinonime: concepere, creare, elaborare, ficțiune, imaginație, inventare, invenție, închipuire, născoceală, născocire, născocitură, năzăreală, năzărire, plănuire, plăsmuire, proiectare, realizare, scorneală, scornire, (figurat) zămislire, (învechit și popular) izvodire, (popular) năzâritură, (popular) scornitură.  
 
Tromboane
Tromboane, substantiv la plural
Sinonime: invenţie, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plăsmuire, poveste, scorneală, scornire, scornitură.  
 
Hăituire
Hăituire, substantiv
Sinonime: bătaie, fugărire, goană, gonire, hăituială, scornire, stârnire, (popular) zgornire.  
 
Zgornire
Zgornire, substantiv
Sinonime: bătaie, goană, gonire, hăituială, hăituire, scornire, stârnire.  
 
Izvodit
Izvodit, adjectiv
Sinonime: (învechit) compilat, compus, conturat, copiat, descoperit, desenat, imitat, inventat, modelat, născocit, născodit, plănuit, plăsmuit, proiectat, redactat, scornit, scris, stârnit, tălmăcit, tradus.  
 
Minţit
Minţit, adjectiv
Sinonime: fals, inautentic, inventat, înșelat, mincinos, născocit, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nereal, păcălit, plăsmuit, scornit.  
 
Scornoci
Scornoci, verb (regional)
Sinonime: a inventa, a născoci, a plăsmui, a scorni, a ticlui.  
 
Nereal
Nereal, adjectiv
Sinonime: fals, fantastic, fantezist, fictiv, iluzoriu, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, irealizabil, închipuit, mincinos, născocit, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nerealizabil, plăsmuit, scornit, utopic, utopist, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) himeric, (popular și figurat) strâmb.  
 
Iscodire
Iscodire, substantiv
Sinonime: analiză, cercetare, examinare, exploatare, observare, observație, scrutare, spionare, studiere, studiu; invenție, născocire, plăsmuire, scornire.  
 
Izvodire
Izvodire, substantiv (învechit)
Sinonime: alcătuire, compunere, concepere, creare, elaborare, imaginare, inventare, întocmire, născocire, plănuire, plăsmuire, proiectare, realizare, redactare, scornire, scriere, scris.  
 
Izvodi
Izvodi, verb (învechit)
Sinonime: a afla, a alcătui, a apărea, a broda, a căpăta forme distinctive, a compila, a compune, a concepe, a copia, a crea (în imaginație în mod arbitrar), a descoperi, a elabora, a fabrica, a face (să se izvodească), a formula în scris, a găsi, a gândi, a imagina, a intenționa, a inventa, a întocmi, a lua ființă, a născoci, a plănui, a plăsmui, a proiecta, a realiza, a redacta, a reproduce, a scorni, a scrie, a (se) contura, a (se) desena, a se închega în contururi precise, a (se) profila, a tălmăci, a ticlui, a traduce, a transcrie, a transpune, a zugrăvi.  
 
Iznoavă
Iznoavă, substantiv (popular)
Sinonime: banc, ghidușie, glumă, invenție, lucru nou, minciună, născocire, noutate, poznă, scornitură, snoavă, vorbă fără rost; (locuțiune; de iznoavă) de la capăt, de la început, din nou, iarăși, încă o dată.  
 
Născocire
Născocire, substantiv
Sinonime: concepere, creare, creație, elaborare, fantezie, ficțiune, imaginare, imaginație, inventare, invenţie, închipuire, minciună, născoceală, născocitură, neadevăr, palavră, plănuire, plăsmuire, poveste, proiectare, realizare, scorneală, scornire, scornitură, ticluire, (familiar și figurat) basm, (familiar și figurat) gogoașă, (familiar și figurat, la plural) tromboane, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (figurat) urzire, (învechit și popular) izvodire, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscodeală, (popular) iscodenie, (popular) iscoditură.  
 
Născocit
Născocit, adjectiv
Sinonime: fals, fantezist, fictiv, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, închipuit, mincinos, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nereal, plăsmuit, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) romanesc, (popular și figurat) strâmb.  
 
Născocitor
Născocitor, adjectiv
Sinonime: creator, imaginativ, ingenios, inventiv, iscoditor, iscusit, (învechit) scornaci.

Născocitor, substantiv
Sinonime: creator, făuritor, înfăptuitor, plăsmuitor, realizator, (figurat) făurar, (învechit) săvârșitor, (învechit) scornitor.  
 
Născocitură
Născocitură, substantiv
Sinonime: invenție, minciună, născoceală, născocire, neadevăr, palavră, plăsmuire, poveste, scorneală, scornire, scornitură, (familiar) brașoavă, (familiar și figurat) basm, (familiar și figurat) gogoașă, (familiar și figurat, la plural) tromboane, (familiar) balivernă, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscoditură.  
 
Plăsmuit
Plăsmuit, adjectiv
Sinonime: contrafăcut, creat, fals, falsificat, fantezist, fictiv, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, închipuit, născocit, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nereal, scornit, (învechit) mincinos, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) romanesc, (popular și figurat) strâmb, (variantă) plăzmuit.  
 
Înfăptuitor
Înfăptuitor, substantiv
Sinonime: creator, făptuitor, făuritor, îndeplinitor, născocitor, plăsmuitor, realizator, (figurat) făurar, (învechit) săvârșitor, (învechit) scornitor.  
 
Neautentic
Neautentic, adjectiv
Sinonime: apocrif, contrafăcut, fals, falsificat, inautentic, inexact, inventat, mincinos, născocit, neadevărat, neîntemeiat, nereal, plăsmuit, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (popular și figurat) strâmb.  
 
Blojeritură
Blojeritură, substantiv (regional)
Sinonime: defăimare, născocire, scornitură, (învechit) blojăritură, (învechit) blojiritură.  
 
Neîntemeiat
Neîntemeiat, adjectiv
Sinonime: eronat, fals, fără temei, greșit, iluzoriu, inautentic, inexact, inventat, înșelător, mincinos, născocit, neadevărat, neautentic, neexact, nefondat, nereal, neserios, netemeinic, plăsmuit, pueril, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (învechit, figurat) rătăcit, (popular, figurat) strâmb, (rar) părelnic.  
 
Plăsmuitor
Plăsmuitor, substantiv
Sinonime: creator, falsificator, făuritor, inventator, înfăptuitor, măsluitor, născocitor, realizator, (familiar și depreciativ) plastograf, (figurat) făurar, (învechit) falsar, (învechit) săvârșitor, (învechit) scornitor, (variantă) plăzmuitor.  
 
Proiectare
Proiectare, substantiv
Sinonime: aruncare, azvârlire, concepere, conturare, creare, delimitare, elaborare, evidențiere, imaginare, inventare, născocire, oglindire, plănuire, plăsmuire, precizare, preconizare, profilare, proiecție, propulsare, propulsie, răsfrângere, realizare, reflectare, reflex, reliefare, rulare, scornire, zvârlire, (învechit și popular) izvodire, (învechit) reflect.  
 
Băsnire
Băsnire, substantiv (învechit)
Sinonime: basm, invenție, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plăsmuire, poveste, scorneală, scornire, scornitură, (învechit) băsmire, (învechit) băsmit, (învechit) băsmuire, (învechit) băsmuit.  
 
Născoceală
Născoceală, substantiv
Sinonime: invenție, minciună, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plăsmuire, poveste, scorneală, scornire, scornitură, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (figurat) basm, (figurat) gogoașă, (figurat, la plural) tromboane, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscoditură.  
 
Iscoditură
Iscoditură, substantiv
Sinonime: creație, invenție, iscodire, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plăsmuire, poveste, scorneală, scornire, scornitură, spionare, (învechit) descoperire, (învechit) iscare.  
 
Iscodeală
Iscodeală, substantiv
Sinonime: căutare, creație, curiozitate, interes, invenție, iscodenie, iscodire, născocire, plăsmuire, scornitură, spionare, (învechit) descoperire, (învechit) iscare.  
 
Iscodenie
Iscodenie, substantiv
Sinonime: creație, invenție, iscodeală, născocire, plăsmuire, scornitură.  
 
Izbucnire
Izbucnire, substantiv
Sinonime: declanșare, dezlănțuire, erupție, irupere, irupție, iscare, începere, năvălire, pornire, producere, răbufnire, smucire, stârnire, țâșnire, venire, zvâcnire, (învechit și regional) scornire, (învechit) izbâcnire, (învechit) izbucneală, (învechit) prorupere, (învechit) prorupție, (variantă) zbucnire.  
 
Scormoneală
Scormoneală, substantiv
Sinonime: cotrobăire, scormonire, scormonit, scotocire, scurmare, (învechit și regional) scorbeleală, (regional) scornire.  
 
Scormonire
Scormonire, substantiv
Sinonime: răscolire, răvășire, râcâială, râcâire, râcâit, râcâitură, scormoneală, scormonit, scotoceală, scotocire, scotocit, scurmare, scurmătură, zgândărire, (figurat) cercetare (amănunțită), (figurat) stârnire, (învechit și regional) scărmănare, (învechit și regional) scobârlire, (învechit și regional) scorbeleală, (învechit și regional) scorbelire, (învechit și regional) scorbelit, (învechit și regional) scortelire, (învechit și regional) scorveală, (învechit) iritare, (învechit) plictisire, (învechit) scociorâre, (învechit) scociorât, (învechit) scodolire, (învechit) scodormolire, (învechit) trezire (din somn), (regional) răcălire, (regional) scârmocire, (regional) scofeleală, (regional) scofelire, (regional) scofelit, (regional) scofelitură, (regional) scornire, (variantă) scormolire.  
 
Stârneală
Stârneală, substantiv
Sinonime: asmuțire, declanșare, provocare, scornire, stăruire, stârnire, trezire.  
 
Stârnire
Stârnire, substantiv
Sinonime: asmuțire, ațâțare, bătaie, cauzare, creare, declanșare, determinare, dezlănțuire, generare, goană, gonire, hăituială, hăituire, incitare, incitație, instigare, instigație, iscare, izbucnire, înălțare, începere, întărâtare, naștere, pornire, pricinuire, prilejuire, producere, provocare, provocație, răscolire, ridicare, stârneală, trezire, trezit, tulburare, venire, (învechit și regional) scornire, (învechit) prilejire, (învechit) prorupere, (învechit) prorupție, (învechit) scociorâre, (popular) zădărâre, (popular) zgornire.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar