Scobi, verb Sinonime:
a găuri, a săpa, a tăia, a ciopli, a sculpta, a grava.
Scobinos, adjectiv (învechit)
Sinonime:
(despre obiecte) gol, vid.
Scobire, substantiv
Sinonime:
excavare, găurire, găurit, perforare, perforat, perforație, scobit, scobitură, scormonire, scotocire, sfredelire, sfredelit, străpungere, străpuns, (învechit) scorburire, (minerit) havaj, (minerit) havare, (Moldova) bortelire, (regional) găunire.
Scobit, adjectiv
Sinonime:
adâncit, cizelat, concav, găurit, găvănos, gravat, perforat, sculptat, sfredelit, străpuns, (învechit și regional) potricălit, (învechit) găvănat, (regional) bortelit, (regional) bortit, (regional) dovâncat, (regional) scopit. Scobit, substantiv
Sinonime:
găurire, găurit, perforare, perforat, perforație, scobire, sfredelire, sfredelit, străpungere, străpuns, (învechit) sculptat, (Moldova) bortelire, (regional) găunire.
Scobitură, substantiv feminin Sinonime:
gaură, cavitate, adâncitură.
Adâncitură, substantiv feminin Sinonime:
scufundătură, groapă, cavitate, cavernă, scobitură, grotă.
Bovindou, substantiv neutru Sinonime:
nişă, firidă, scobitură, intrând, ieşitură (pe faţada unei clădiri).
Cavitate, substantiv feminin Sinonime:
gaură, adâncitură, spărtură, scobitură.
Căldare, substantiv feminin
Sinonime:
alambic, boiler, caldeiră, cazan, căldărușă, circ, cristelniță, depresiune, găleată, scobitură, vale, vas (mare), zănoagă, (Bucovina și nordul Moldovei) șaflic, (Oltenia, Banat și Transilvania) vadră, (prin Banat) scofaină.
Dăltui, verb Sinonime:
a ciopli, a sculpta, a scobi, a cresta, a tăia.
Gaură, substantiv feminin
Sinonime:
adâncitură, ascunzătoare, cavernă, cavitate, deschizătură, gol, orificiu, scobitură, scochină, spărtură, ureche, vizuină, (învechit și regional) scorbelitură, (învechit și regional) scorbură, (învechit) zgău, (Moldova și Bucovina) bortă, (regional) scâlbă; (astronomie) (gaură neagră) black hole; (argou) furt, fraudă, delapidare; (argou) vagin.
Găunos (găunoasă), adjectiv
Sinonime:
buturos, cariat, fără miez, găurit, gol, scobit, scorburos, sec, stricat, (figurat) lipsit de caracter, (figurat) nevaloros, (învechit și regional) scorboroșit, (rar) deșert, (regional) bortos, (regional) boșturos, (regional) budugănios, (regional) buștihos, (regional) corobăios, (regional) corobănos, (regional) scrobos, (regional) stupos.
Găuri, verb
Sinonime:
a borti, a composta, a pătrunde, a perfora, a potricăli, a scobi, a sfredeli, a sfredeluşi, a sparge, a străpunge, (învechit şi regional) a petrece, (Moldova şi Bucovina) a borteli, (Oltenia) a răzbici, (prin Banat) a butori, (prin vestul Transilvaniei) a sclidiri, (regional) a găuni; (reflexiv) a se caria, a se strica.
Găvan, substantiv neutru
Sinonime:
adâncitură, cavitate, coastă, crov, dâmb, deluşor, dolmă, gaură, hău, movilă, orbită, prăpastie, scobitură; blid, borcan, chisea, farfuriuță, lingură, polonic, scafă, strachină.
Groapă, substantiv feminin
Sinonime:
adâncitură, gaură, mormânt, puț, râpă, scobitură, scufundătură, surpătură, șanț, (învechit) foasă, (învechit) hambar în pământ, (Moldova şi Bucovina) bortă; (geografie) (groapă abisală) depresiune oceanică, fosă abisală.
Măcina, verb
Sinonime:
a chinui, a consuma, a dărăpăna, a degrada, a depăna, a digera, a distruge, a examina îndelung, a fărâma, a fărâmiţa, a flecări, a frământa, a îndruga, a mânca, a medita îndelung, a mistui, a nărui, a nimici, a pălăvrăgi, a părăgini, a persecuta, a pisa, a prejudicia grav, a prigoni, a pulveriza, a râşni, a roade, a ruina, a rumega, a săpa, a scobi, a se zbate, a se zbuciuma, a sporovăi, a strica, a strivi, a submina, a surpa, a trăncăni, a zdrobi, (regional și familiar) a părădui, (Transilvania) a dorovăi.
Nişă, substantiv feminin
Sinonime:
adâncitură, alcov, cotlon, crenel, firidă, intrând, ocniță, scobitură, (învechit) sfiridă.
Nut, substantiv neutru Sinonime:
canelură, uluc, scobitură, şanţ.
Perfora, verb
Sinonime:
a composta, a găuri, a penetra, a poansona, a scobi, a sfredeli, a sparge, a străpunge, a taroda, a transpersa, a traversa, a trece prin, (învechit și regional) a petrece, (învechit și regional) a potricăli, (Moldova și Bucovina) a borteli, (Oltenia) a răzbici, (prin Banat) a butori, (prin Transilvania) a sclidiri, (regional) a borti, (regional) a găuni, (regional) a sfredeluși.
Petrece, verb
Sinonime:
a (se) trece, a avea loc, a (se) băga, a cerne, a chefui, a colinda, a conduce, a cutreiera, a da, a dăinui, a deceda, a se deplasa, a desface, a dispărea, a se duce, a dura, a exista, a face să treacă, a fi, a găuri, a introduce, a împlânta, a se încheia, a îndura, a înfige, a se îngălbeni, a însoţi, a întovărăşi, a leșina, a se menține, a muri, a muta, a se ofili, a parcurge, a se păli, a se păstra, a pătimi, a pătrunde, a păți, a perfora, a perinda, a perpetua, a persista, a pieri, a plasa, a se prăpădi, a răbda, a rămâne, a răposa, a răsfoi, a scobi, a scurge, a se afla, a se amuza, a se bucura, a se cheltui, a se consuma, a se desfăşura, a se desfăta, a se disputa, a se distra, a se întâmpla, a se produce, a se sfârși, a se termina, a se veseli, a sfredeli, a sta, a străbate, a strămuta, a străpunge, a se succeda, a suferi, a suporta, a trage, a trăi, a ține, a urma, a se usca, a vântura, a vârî, a se veșteji, a vieţui, a vinde, a vizita, a-și duce viața, a-și umple timpul.
Pirogravat (pirogravată), adjectiv Sinonime:
sculptat, scobit.
Scafă, substantiv feminin
Sinonime:
căuş, găvan; albie, carapace, căpăţână, ceaşcă, craniu, cupă, curs, cutie craniană, disc, hârcă, matcă, pahar, platou, scăfârlie, taler, talger, tas, teică, tigvă, ţeastă, ţest, vad. Scafa, verb
Sinonime:
(învechit) a scobi cu dalta, a găuri; a cizela.
Scociorî, verb Sinonime:
a scormoni, a scurma, a râcâi, a scobi; (figurat) a scruta, a cerceta.
Scorbură, substantiv feminin Sinonime:
cavitate, gaură, scobitură, văgăună.
Adâncătură, substantiv
Sinonime:
adâncitură, cufundătură, scobitură, scufundătură, (popular) scofâlcitură, (învechit) scorbelitură.
Adâncit, adjectiv
Sinonime:
scobit.
Butori, verb
Sinonime:
a găuri, a perfora, a scobi, a sfredeli, a străpunge.
Concav, adjectiv
Sinonime:
arcuit, curbat, gol, scobit, în formă de adâncitură; (armată) dispus în semicerc.
Concavitate, substantiv
Sinonime:
alveolă, cavitate, crater, căuș, curbură, excavație, gol, groapă, scafă, scobitură.
Copcă, substantiv
Sinonime:
agrafă, bară, capsă, cataramă, clemă, coftă, gaură, ochi, salt, săritură, scoabă, scobitură, spărtură, traversă, (Moldova) produșcă, (prin Moldova) știoalnă, (prin Muntenia) scorbură, (regional) beucă, (regional) burduf, (regional) copce, (regional) copcie, (regional) produf, (regional) sponcă, (regional) toană, (regional) vad.
Crestez, substantiv
Sinonime:
cioplitură, crestătură, dăltuitură, scobitură.
Cufundătură, substantiv
Sinonime:
adâncătură, adâncitură, cufundare, loc cufundat, scobitură, scufundătură, (învechit și regional) scorbelitură, (popular și familiar) scofâlcitură.
Daltă, substantiv
Sinonime:
(tehnică) cioplitor, (învechit) scobitoare.
Dăltuitură, substantiv
Sinonime:
cioplire, cioplitură, crestătură, dăltuială, dăltuire, dăltuit, scobitură, sculptare, (regional) cobilete, (regional) cobileț, (regional) crestez, (regional) firidă, (regional) vișluitură.
Dezghioca, verb
Sinonime:
(învechit şi popular) a smicura, (regional) a cura, (Moldova) a deciocăla, (prin Transilvania) a deciurica, (prin Oltenia şi Muntenia) a tecui, (regional) a scobi.
Dovâncat, adjectiv
Sinonime:
adâncit, concav, scobit.
Dovâncătură, substantiv
Sinonime:
adâncitură, concavitate, scobitură.
Evida, verb
Sinonime:
a scobi pe dinăuntru, a goli, a decupa, a scoate.
Excava, verb
Sinonime:
a evida, a săpa, a scobi.
Exciza, verb
Sinonime:
a amputa, a debrida, a extirpa, a scobi, a evida.
Găunire, substantiv
Sinonime:
găurire, găurit, perforare, perforat, perforaţie, scobire, scobit, sfredelire, sfredelit, străpungere, străpuns.
Găuni, verb
Sinonime:
a găuri, a perfora, a scobi, a sfredeli, a străpunge.
Găunoşitură, substantiv
Sinonime:
gaură, găunoșătură, scobitură, scorbură.
Găvănat, adjectiv
Sinonime:
adâncit, concav, scobit.
Găvănătură, substantiv
Sinonime:
adâncitură, concavitate, scobitură.
Găurire, substantiv
Sinonime:
compostare, forare, găurit, perforare, perforat, perforaţie, rupere, scobire, scobit, sfredelire, sfredelit, spargere, străpungere, străpuns, (Moldova şi Bucovina) bortelire, (regional) găunire.
Găurit, adjectiv
Sinonime:
cariat, perforat, scobit, sfredelit, spart, străpuns, zdrenţuit, (învechit şi regional) potricălit, (Moldova şi Bucovina) bortelit, bortit. Găurit, substantiv
Sinonime:
găurire.
Hava, verb
Sinonime:
a scobi, a săpa cu haveza.
Havaj, substantiv
Sinonime:
(minerit) abataj, havare, havat, scobire.
Glăfui, verb
Sinonime:
a scobi.
Cavă, substantiv (regional)
Sinonime:
adâncitură, scobitură, găvan.
Măceş, substantiv
Sinonime:
(botanică) mărăcine, moşmon, păducel, rug, rujă, rujiţă, sipică, trandafir-sălbatic, (Banat, la plural) scobituri, (popular) răsură, (regional) cacadâr, (variantă) măcieș.
Păretar, substantiv
Sinonime:
(regional) polog, velinţă; firidă, scobitură în perete.
Sculptură, substantiv
Sinonime:
basorelief, bronz, bust, cioplitură, cizelură, decorațiune, figurină, gravură, mulură, ornament, ronde-bosse, săpătură, scobitură, statuetă.
Scorbelitură, substantiv (învechit și regional)
Sinonime:
adâncătură, adâncitură, cufundătură, gaură, scobitură, scufundătură; scrijeleală, scrijelire, scrijelit, scrijelitură; (variantă) (regional) scobelitură.