Sapă
Sapă, substantiv feminin
Sinonime: săpat, prăşit; crupă.

Săpa, verb
Sinonime: (figurat) a întipări, a imprima; a roade, a măcina, a ruina, a dărâma, a nimici; (figurat) a unelti, a urzi, a submina, a defăima, a compromite.  
 
Săpăcios
Săpăcios, adjectiv (regional)
Sinonime: (despre boli) agravant, distrugător.  
 
Săpăligă
Săpăligă, substantiv
Sinonime: hârleț, sapă, săpălică, săpălucă, săpălugă, săpucă, săpuliță, săpușoară, săpuță, scrapină, (Bucovina și Maramureș) șpițac, (regional) săpiță.  
 
Săpat
Săpat, substantiv neutru
Sinonime: praşilă.  
 
Săpător
Săpător, substantiv
Sinonime: gravor, gropar, mașină de săpat, sculptor, soldat de geniu, (franţuzism) sapeur, (învechit) sapier, (învechit) săpaş.  
 
Săpătură
Săpătură, substantiv feminin
Sinonime: cioplire, cioplit, excavare, excavație, excavațiune, gravură, prașilă, prășire, prășit, sapă, săpare, săpat, sculptare, sculptat, sculptură, stampă, șanț, tăiat, tăiere, teren săpat.  
 

Crăpătură
Crăpătură, substantiv feminin
Sinonime: căscătură, ciobitură, ciocnitură, crachelură, crăpare, crăpăturică, crestătură, crevasă, deschizătură, despicătură, diaclază, fantă, fisură, gaură, gelivură, incizură, întredeschidere, întredeschizătură, lezardă, plesnitură, riz, ruptură, săpătură, scizură, spărtură, spintecătură, tăietură, (învechit) spărgătură, (învechit) spărsătură, (regional) hârtop, (regional) pleasnă, (regional) ștezură, (variantă) crepătură.  
 
Fixa
Fixa, verb
Sinonime: a (se) stabili, a pironi, a imobiliza, a împietri, a înţepeni; a (se) stabiliza, a (se) statornici; a (se) hotărî, a se decide; a rândui, a ordona, a dispune, a norma, a prescrie; a (se) prinde, (regional) a proţăpi, a pune, a (se) pecetlui, a asambla, a se agăţa, a amplasa, a posta, a aținti, a-i rămâne, (figurat) a se grava, a se imprima, a se întipări, a se săpa, (învechit, figurat) a se tipări, a alege, a institui, a determina, a preciza, (învechit) a defige, a însemna, a statori, a calcula, a consfinți.  
 
Fora
Fora, verb
Sinonime: a găuri, a perfora, a săpa, a sonda, a trepana.  
 
Foraj
Foraj, substantiv neutru
Sinonime: abataj, extracție, forare, forat, găurire, săpare, sondaj, sondare; gaură de sondă.  
 
Hârleţ
Hârleţ, substantiv neutru
Sinonime: cazma; lopată, sapă.  
 
Lapidar
Lapidar (lapidară), adjectiv
Sinonime: concentrat, concis, eliptic, laconic, scurt, succint, sumar, taciturn, (figurat) strâns, (figurat) telegrafic, (învechit) laconesc, (învechit) laconicesc, (învechit) rezumător; din piatră, gravat în piatră, săpat în piatră.

Lapidar, substantiv
Sinonime: șlefuitor, (învechit) diamantar.  
 
Măcina
Măcina, verb
Sinonime: a chinui, a consuma, a dărăpăna, a degrada, a depăna, a digera, a distruge, a examina îndelung, a fărâma, a fărâmiţa, a flecări, a frământa, a îndruga, a mânca, a medita îndelung, a mistui, a nărui, a nimici, a pălăvrăgi, a părăgini, a persecuta, a pisa, a prejudicia grav, a prigoni, a pulveriza, a râşni, a roade, a ruina, a rumega, a săpa, a scobi, a se zbate, a se zbuciuma, a sporovăi, a strica, a strivi, a submina, a surpa, a trăncăni, a zdrobi, (regional și familiar) a părădui, (Transilvania) a dorovăi.  
 
Neregulat (neregulată)
Neregulat (neregulată), adjectiv
Sinonime: accidentat, anomal, anormal, asimetric, deviat, dezordonat, diform, discontinuu, disimetric, eratic, heteroclit, inegal, instabil, intermitent, iregular, învălurat, neomogen, nesimetric, nestabil, neuniform, sacadat, schimbător, sincopat, variabil, (învechit și regional) săpat, (învechit) necanonisit.  
 
Sărăci
Sărăci, verb
Sinonime: a scăpăta, a calici, a se ruina, a ajunge în sapă de lemn, a decădea, a da de fundul sacului, a rămâne pe drumuri; a despuia, a jecmăni, a fura, a sustrage, a lăsa pe drumuri.  
 
Scobi
Scobi, verb
Sinonime: a găuri, a săpa, a tăia, a ciopli, a sculpta, a grava.  
 
Soldat
Soldat, substantiv masculin
Sinonime: apărător, artiler, aviator, brancardier, caporal, cavaler, cercetaș, combatant, cuceritor, defensor, deminor, evzon, fantasin, gardă, gheriler, grenadier, gueriler, infanterist, jaloner, jandarm, legionar, lunetist, luptător, machisard, marinar, mercenar, militant, militar, mujahedin, ofițer, om de trupă, ostaş, oștean, parașutist, partizan, pionier, planton, plutonier, pușcaș, rachetist, războinic, recrut, rezistent, santinelă, sapeur, săpător, sergent, spadasin, tanchist, trăgător, tunar, veteran, (antichitate) cornicular, (învechit) arbaletrier, (învechit) arcaș, (învechit) archebuzier, (învechit) carabinier, (învechit) cipai, (învechit) completaș, (învechit) conscris, (învechit) facționar, (învechit) franc-tiror, (învechit) mameluc, (învechit) meharist, (învechit) ordonanță, (învechit) palicar, (învechit) pandur, (învechit) spahiu, (învechit) ștafetă, (învechit) tiralior, (învechit) trenar, (învechit) trenard, (învechit) trupier, (învechit) zuav, (regional) catană.  
 
Submina
Submina, verb
Sinonime: a ataca, a compromite, a dărâma, a lovi, a periclita, a sabota, a săpa, a slăbi, a suplanta, a surpa, a zădărnici, (figurat) a măcina, (figurat) a roade, (figurat) a torpila, (rar) a mina „pe dedesubt”.  
 
Surpa
Surpa, verb
Sinonime: a se prăbuşi, a se dărâma, a se nărui; a doborî, a distruge, a nimici, a ruina; (figurat) a submina, a săpa.  
 
Tăia
Tăia, verb
Sinonime: a despărţi, a separa, a împărţi; a despica; a suprima, a scoate, a elimina; a brăzda, a tatua, a vărga; a săpa, a sculpta; (figurat) a croi; a străbate, a traversa, a trece; (reflexiv) a se întretăia; (reflexiv) a se destrăma, a se rupe; (reflexiv) a se coagula, a se brânzi; (tranzitiv şi reflexiv) a (se) spinteca, a se omorî, a se ucide; a tunde, a micşora, a reteza, a scurta.  
 
Tăietură
Tăietură, substantiv feminin
Sinonime: anulare, circumcizie, contur, croială, curătură, decupaj, despicătură, incizie, înjunghietură, înțepătură, junghi, junghietură, linie, (botanică) lumânărica-pământului, rană, retezătură, săpătură, (minerit) șliț, ştersătură, teren despădurit, trăsătură, zvâcnet.  
 
Tranşeu (tranşee)
Tranşeu (tranşee), substantiv feminin
Sinonime: şanţ, săpătură.  
 
Brăzdar
Brăzdar, substantiv
Sinonime: (tehnică) fier lat, (prin Oltenia şi Transilvania) sapă de plug.  
 
Cauc
Cauc, substantiv
Sinonime: bonetă, căuc, căuș, linguroi, potcap, sapă, scafă, vas (de scos apă), (regional) chepcea, (regional) lingură de scos, (Transilvania) șuflă.  
 
Chilăviţă
Chilăviţă, substantiv
Sinonime: târnăcop, cazma, săpuță, sapă ocnărească; gheunoi.  
 
Cioplit
Cioplit, adjectiv
Sinonime: săpat, sculptat, tăiat; (figurat) civilizat, cult.

Cioplit, substantiv
Sinonime: cioplire; sculptare.  
 
Crupă
Crupă, substantiv
Sinonime: sapă, (regional) şaucă.  
 
Draga
Draga, verb
Sinonime: a săpa cu draga, a curăța de mine, a demina cu draga.  
 
Dricui
Dricui, verb
Sinonime: a brăzda, a săpa, a străbate, a bate, a bătători, a bătuci, a îndesa, a presa, a scormoni, a scurma.  
 
Eroda
Eroda, verb
Sinonime: (geologie, geografie) a (se) roade, a (se) săpa, (regional) a (se) coptorî, a (se) coptoroşi, (figurat) a (se) mânca, a (se) spăla, a suferi o eroziune, a (se) uza prin frecare; (figurat) a (se) degrada.  
 
Erodare
Erodare, substantiv
Sinonime: coroziune, eroziune, roadere, săpare, șiroire, (figurat) spălare, (popular) mâncătură, (popular) rosătură.  
 
Erodat
Erodat, adjectiv
Sinonime: (geologie, geografie) degradat, distrus, ros, săpat, (regional) coptorit, (regional) coptoroşit; (medicină; despre un țesut) distrus.  
 
Eroziune
Eroziune, substantiv
Sinonime: (geologie, geografie) coroziune, erodare, roadere, (popular) mâncătură, rosătură, săpare, şiroire, (figurat) spălare, (eroziune glaciară) exarație; (medicină) excoriație, rosătură, (învechit și regional) rosură.  
 
Excavaţie
Excavaţie, substantiv
Sinonime: excavare, evidare, săpătură, terasament; cavernă, cavitate, crater, fosă, gaură, grotă, hipogeu, puț, subteran, tranșeu.  
 
Excava
Excava, verb
Sinonime: a evida, a săpa, a scobi.  
 
Excavare
Excavare, substantiv
Sinonime: excavație, săpare, săpătură.  
 
Fixare
Fixare, substantiv
Sinonime: fixaj, fixat, imobilizare, înţepenire, pironire, prindere, ţintuire, asamblare, agăţare, amplasare, stabilire, (figurat) gravare, imprimare, întipărire, pecetluire, săpare, stabilizare, hotărâre, precizare, punere, determinare, statornicire, calculare, consfințire.  
 
Ghionoi
Ghionoi, substantiv
Sinonime: (tehnică) (prin Maramureș şi Transilvania) sapă, (prin Transilvania) ştioacă.  
 
Ghin
Ghin, substantiv
Sinonime: cazma, daltă, sapă, semen, (regional) scoabă.  
 
Hava
Hava, verb
Sinonime: a scobi, a săpa cu haveza.  
 
Sapeur
Sapeur, substantiv
Sinonime: săpător.  
 
Gropar
Gropar, substantiv
Sinonime: (regional) gropaş, gropnicer, săpător, (Moldova şi Bucovina) cioclu; (entomologie) necrofor.  
 
Gravură
Gravură, substantiv
Sinonime: acuaforte, acvaforte, anluminură, cizelură, clișeu, desen, figură, gravare, iconografie, ilustrație, imagine, linogravură, litogravură, planșă, reproducere, sculptură, stampă, vinietă, xilogravură, (învechit) săpătură.  
 
Gravor
Gravor, substantiv
Sinonime: acuafortist, acvafortist, acvatintist, artist, lapicid, litograf, orfevru, sculptor, (popular) săpător.  
 
Trepan
Trepan, substantiv
Sinonime: foreză, perforator, sapă, tarod, vilbrochen.  
 
Uzurpa
Uzurpa, verb
Sinonime: a acapara, a aroga, a atribui, a încălca, (învechit şi regional) a săpa, (învechit) a răpşti, (învechit, figurat) a împresura.  
 
Târşenit
Târşenit, substantiv
Sinonime: praşilă, prăşire, prăşit, sapă, săpare, săpat.  
 
Târşi
Târşi, verb
Sinonime: a crăcăna, a defrişa, a desface în lături (picioarele), a deschide larg (gura), a despăduri, a despuia, a dezbrăca, a dezgoli, a grămădi, a îmbulzi, a îndesa, a înghesui, a îngrămădi, a prăşi, a rânji, a săpa, a se speria, a se teme, a târșâi, a teşi, a turti.  
 
Târşit
Târşit, adjectiv
Sinonime: crăcănat, defrişat, despădurit, despuiat, dezbrăcat, dezgolit, gol, neîmbrăcat, nud, teşit, turtit; grăpare, grăpat, praşilă, prăşire, prăşit, sapă, săpare, săpat; târșâit.  
 
Târşiţă
Târşiţă, substantiv
Sinonime: sapă.  
 
Săpucă
Săpucă, substantiv
Sinonime: săpăligă.  
 
Săpuliţă
Săpuliţă, substantiv
Sinonime: săpăligă.  
 
Sculptare
Sculptare, substantiv
Sinonime: cioplire, cioplit, modelare, săpare, săpat, sculptat, tăiat, tăiere, (învechit) săpătură.  
 
Sculptural
Sculptural, adjectiv
Sinonime: arhitectural, cizelat, impozant, lucrat cu migală, plastic; (despre suprafețe de teren) săpat, erodat.  
 
Sculptură
Sculptură, substantiv
Sinonime: basorelief, bronz, bust, cioplitură, cizelură, decorațiune, figurină, gravură, mulură, ornament, ronde-bosse, săpătură, scobitură, statuetă.  
 
Bărdiță
Bărdiță, substantiv
Sinonime: bardă, bardie, sapă.  
 
Sferdi
Sferdi, verb
Sinonime: (regional) a ciopli, a săpa, a sculpta, a tăia (în așchii); a (se) zgâria.  
 
Prăşeală
Prăşeală, substantiv
Sinonime: prașilă, prășire, prășit, sapă, săpare, săpat.

Prăseală, substantiv (învechit)
Sinonime: prăsilă, reproducere, reproducție; mulțime.  
 
Praşă
Praşă, substantiv
Sinonime: (popular) prașilă, prășire, prășit, sapă, săpare, săpat.  
 
Coptorî
Coptorî, verb (regional)
Sinonime: a coptoroși, a eroda, a roade, a săpa.

Coptori, verb
Sinonime: a adânci, a excava, a roade, a săpa, (variantă) a coftori, (variantă) a coptora, (variantă) a coptorî, (variantă) a coptoroși.  
 
Coptorât
Coptorât, adjectiv (regional)
Sinonime: cavernos, coptoroșit, erodat, găunos, mâncat, ros, săpat.  
 
Coptoroși
Coptoroși, verb (regional)
Sinonime: a coptorî, a eroda, a roade, a săpa.  
 
Coptoroșit
Coptoroșit, adjectiv (regional)
Sinonime: cavernos, coptorât, erodat, ros, săpat.  
 
Măcinat
Măcinat, adjectiv
Sinonime: dărăpănat, degradat, mâncat, părăginit, prăpădit, ros, ruinat, săpat, stricat, (regional și familiar) părăduit, (regional) răntuit.

Măcinat, substantiv
Sinonime: măcinare, măcinătură, măciniș.  
 
Măcinare
Măcinare, substantiv
Sinonime: dărăpănare, degradare, măcinat, măcinătură, măciniș, părăginire, roadere, ruinare, săpare, săpat, stricare.  
 
Șaucă
Șaucă, substantiv (regional)
Sinonime: crupă, sapă, şale.  
 
Săpiţă
Săpiţă, substantiv (regional)
Sinonime: rariță (pentru porumb), săpălie, săpăligă, săpălucă.  
 
Coptoreală
Coptoreală, substantiv
Sinonime: roadere, săpare.  
 
Roadere
Roadere, substantiv
Sinonime: coroziune, degradare, deteriorare, erodare, eroziune, frecare, măcinare, ponosire, săpare, săpat, stricare, tocire, uzare, (popular) mâncătură, (popular) rosătură, (rar) ponoseală.  
 
Ros
Ros, adjectiv
Sinonime: consumat, deteriorat, distrus (la suprafață), erodat, măcinat, mâncat, ponosit, săpat, subțiat, uzat, (figurat) chinuit de.  
 
Așeu
Așeu, substantiv (regional)
Sinonime: hârleț, lopată, sapă; (variante) arșău, arșeu, arșov, așău, harșău, harșeu.  
 
Ștoacă
Ștoacă, substantiv (regional)
Sinonime: săpăligă, (variantă) știoacă, (variantă) știocă, (variantă) ștocă.  
 
Cizelator
Cizelator, substantiv
Sinonime: dăltuitor, gravor, orfevru, săpător, sculptor.  
 
Sculptor
Sculptor, substantiv
Sinonime: bustier, gravor, modelor, ornamentist, portretist, sculptor-gravor, statuar, (învechit) cioplitor, (învechit) scobitor, (popular) săpător.  
 
Prăsire
Prăsire, substantiv
Sinonime: cultivare, înmulțire, naștere, prăsilă, prăsit, procreare, reproducere, reproducție, (învechit și regional) plodire, (învechit) origine, (regional) plămadă, (regional) prasă, (regional) prăseală, (variantă) (învechit) presire.

Prășire, substantiv
Sinonime: prașilă, prășit, rărițare, sapă, săpare, săpat, (neobișnuit) cioplire, (popular) prașă, (popular) prășitură, (regional) burfuire, (regional) copăire, (regional) copoit, (regional) prășeală, (regional) săpătură, (regional) șurluit, (regional) târșenire, (regional) târșenit, (regional) târșit, (regional) troșenire, (regional) tușinare, (regional) tușinat.  
 
Debleu
Debleu, substantiv
Sinonime: debleiaj, săpătură.  
 
Calistir
Calistir, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: sapă (mică), săpăligă, (învechit și regional) calistire.  
 
Dezgrădina
Dezgrădina, verb (regional)
Sinonime: a săpa la rădăcină, (învechit) a desgărdina.  
 
Săpuță
Săpuță, substantiv (regional)
Sinonime: săpăligă, săpușoară.  
 
Săpușoară
Săpușoară, substantiv
Sinonime: săpăligă, (regional) săpuță, (regional) târnăcop, (variantă) săpșoară.  
 
Copoit
Copoit, substantiv (regional)
Sinonime: prașilă, prășire, prășit, sapă, săpare, săpat.  
 
Dăltuire
Dăltuire, substantiv
Sinonime: dăltuială, dăltuit, dăltuitură, săpare cu dalta, sculptare.  
 
Dăltuit
Dăltuit, adjectiv
Sinonime: cioplit, prelucrat, săpat cu dalta, sculptat, (regional) dișculit.

Dăltuit, substantiv
Sinonime: dăltuială, dăltuire, dăltuitură, săpare cu dalta, sculptare.  
 
Sculptat
Sculptat, substantiv
Sinonime: cioplire, cioplit, dăltuială, dăltuire, dăltuitură, modelare, săpare, săpat, sculptare, tăiat, tăiere, (învechit) săpătură.

Sculptat, adjectiv
Sinonime: cioplit, dăltuit, modelat, săpat, tăiat.  
 
Săpoaică
Săpoaică, substantiv (regional)
Sinonime: săpăligă, (regional) săpălie, (regional) săpălucă, (regional) săpălugă.  
 
Dezbătători
Dezbătători, verb
Sinonime: a (se) afâna, a săpa, (variantă) a (se) dezbătături.  
 
Copăi
Copăi, verb (regional)
Sinonime: a mușuroi, a prăși, a săpa, (variantă) a copoi.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar