Răspândi
Răspândi, verb tranzitiv și reflexiv
Sinonime: a se împrăştia, a se răsfira, a se răzleţi, a se distanţa, a se risipi, a se propaga, a se difuza, a se revărsa, a se întinde, a emana, a exala, a radia.  
 
Răspândire
Răspândire, substantiv
Sinonime: degajare, difuzare, emanare, emanație, emisiune, exalare, exalație, împrăștiere, popularizare, predicare, prefirare, presărare, presărat, propagare, propovăduire, răsfirare, revărsare, risipire, transmitere, (astăzi rar) vulgarizare, (figurat; depreciativ) trâmbițare, (învechit) mărturisire, (învechit) mărturisitură, (învechit) poporanizare, (învechit) propagație, (învechit) răsfugare, (livresc) diseminare, (popular) lățire.  
 
Răspânditor
Răspânditor, substantiv
Sinonime: popularizator, propagandist, propagator, propovăduitor, vulgarizator, (depreciativ) răspândac, (figurat) semănător.

Răspânditor, adjectiv
Sinonime: popularizator, propagator, propovăduitor, vulgarizator, (figurat) semănător.  
 

Aşterne
Aşterne, verb
Sinonime: a întinde, a acoperi, a răspândi, a împrăştia, a pune.  
 
Buciuma
Buciuma, verb
Sinonime: (figurat) a suna, a anunţa, a vesti, a da de veste, a da de știre, a trâmbiţa, a răspândi (o veste).

Buciumă, substantiv (popular)
Sinonime: bucium.  
 
Circula
Circula, verb
Sinonime: a se mişca, a se deplasa, a umbla, a merge, a străbate, a trece; a fi în circulaţie, a rula; a se transmite, a se răspândi.  
 
Circulaţie
Circulaţie, substantiv feminin
Sinonime: mişcare, trecere, deplasare; transmitere, răspândire; trafic.  
 
Degaja
Degaja, verb
Sinonime: a răspândi, a împrăştia, a radia, a exala, a emana, a emite; a elibera, a da drumul, a lăsa liber.  
 
Degajat (degajată)
Degajat (degajată), adjectiv
Sinonime: curățat, deblocat, descongestionat, dezinvolt, eliberat, emanat, exalat, firesc, împrăştiat, înlăturat, liber, natural, neafectat, neartificial, necăutat, nepăsător, neprefăcut, nesilit, nestânjenit, nestudiat, radiat, răspândit, retras, scăpat, simplu, spontan, (figurat) luat înapoi, (învechit) prostatic, (livresc) nonșalant.  
 
Difuz (difuză)
Difuz (difuză), adjectiv
Sinonime: împrăştiat, răspândit, risipit, confuz, imprecis, indefinit, neclar, nedefinit, nedesluşit, nelămurit, neprecis, vag, (figurat) surd, echivoc, haotic, încâlcit, încurcat, neînţeles, obscur, tulbure, (figurat) întunecat, nebulos, neguros, palid, potolit, slab, stins.  
 
Difuza
Difuza, verb
Sinonime: a (se) răspândi, a propaga, a distribui, a radia, a emana, a populariza, a propovădui, (astăzi rar) a vulgariza, (figurat) a semăna, a (se) împrăştia, a (se) revărsa.  
 
Diseminare
Diseminare, substantiv feminin
Sinonime: diasporie, difuziune, diseminație, dispersare, generalizare, împrăştiere, metastază, propagare, răspândire; (botanică) alocorie, anemocorie, antropocorie, barocorie, endozoocorie, entomocorie, hidrocorie, mirmecocorie, ornitocorie, saurocorie, zoocorie.  
 
Dispersa
Dispersa, verb
Sinonime: a (se) împrăștia, a (se) răspândi, a (se) risipi în toate părțile; a atomiza, a (se) difracta.  
 
Duce
Duce, verb
Sinonime: a (se) transporta, a căra; a merge, a (se) deplasa, a pleca, a colinda, a cutreiera; a trăi, a vieţui, a-şi petrece viaţa, a porni, (popular) a (se) mişca, (învechit şi regional) a păsa, a trece, a aduce, a ghida, a însoţi, a purta, a transmite, a se îndrepta, a trasa, a răspândi, a desfăşura, a întreţine, a suporta, a rezista, a-i merge, a sfârşi, a muri; a ademeni, a amăgi, a cârmui, a conduce, a dirigui, a domni, a guverna, a încânta, a înşela, a minţi, a momi, a păcăli, a prosti, a stăpâni, a trişa.  
 
Duhni
Duhni, verb
Sinonime: a expira, a mirosi, a răspândi, a exala; a şopti, a sufla.  
 
Emana
Emana, verb
Sinonime: a degaja, a exala, a împrăştia, a emite, a elimina (gaz, vapori); a proveni, a veni de la (ceva), a se trage, a izvorî, a răspândi, a scoate, (învechit) a răsfuga, a slobozi.  
 
Emanaţie
Emanaţie, substantiv feminin
Sinonime: emitere, emanare, degajare, răspândire, radiere, împrăştiere, miros (de gaze, vapori); adiere, boare, reveneală, emisiune, exalare, exalaţie, (învechit) răsfugare; (emanaţie de radiu) radon; efluviu.  
 
Emite
Emite, verb
Sinonime: a lansa, a prezenta, a enunţa, a exprima, a expune, a formula, a relata; a scoate, a elabora, a publica (un act oficial, un decret, o lege); a răspândi, a împrăştia, a emana, a exala, a secreta, a produce (gaze, vapori).  
 
Exala
Exala, verb
Sinonime: a emana, a emite, a degaja, a împrăştia, a răspândi (vapori, miros).  
 
Exalaţie
Exalaţie, substantiv feminin
Sinonime: exalare, împrăştiere, emanare, emanaţie, răspândire.  
 
Frecvent (frecventă)
Frecvent (frecventă), adjectiv
Sinonime: banal, clasic, cunoscut, curent, cutumiar, de uz general, des, familiar, la rând, mereu, obişnuit, ordinar, periodic, răspândit, regulier, repetat, rutinier, tradiţional, uzual.  
 
Generaliza
Generaliza, verb
Sinonime: a extinde, a extrapola, a răspândi, a sintetiza, a totaliza, a universaliza.  
 
Împărţi
Împărţi, verb
Sinonime: a diviza, a fragmenta, a desface, a despărţi, a separa; a distribui, a repartiza, a da; a răspândi, a risipi, a împrăştia.  
 
Împânzi
Împânzi, verb
Sinonime: (figurat) a se întinde, a se răspândi, a se extinde, a copleşi.  
 
Împrăştia
Împrăştia, verb
Sinonime: a risipi, a pulveriza, a spulbera, a răsfira, a difuza, a răspândi; a cheltui, a părădui; a emana, a radia, a propaga.  
 
Întinde
Întinde, verb
Sinonime: a lungi, a prelungi, a alungi, a desface, a desfășura; a se răspândi, a se extinde; a mări, a crește, a amplifica, a derula, a lărgi; a dilua; a propaga.  
 
Lansa
Lansa, verb
Sinonime: a arunca, a da drumul, a trimite, a emite; a răspândi, a împrăştia, a difuza.  
 
Lăţi
Lăţi, verb
Sinonime: a se întinde, a se mări, a se extinde, a se lărgi; a se răspândi, a se împrăştia, a se difuza, a se propaga.  
 
Năvăli
Năvăli, verb
Sinonime: a tăbărî, a se năpusti, a da năvală, a asalta, a da buzna, a ataca, a invada, a cotropi, a călca; a se revărsa, a inunda, a se răspândi, a năpădi, a acoperi, a îneca, a împânzi; a țâşni, a izbucni, a răbufni; a se repezi, a se azvârli, a se arunca; a se îmbulzi, a se înghesui, a se îngrămădi, a se îndesa, a se aglomera.  
 
Obişnuit (obișnuită)
Obişnuit (obișnuită), adjectiv
Sinonime: acomodat, banal, caracteristic, clasic, comun, consacrat, consfințit, cotidian, cunoscut, curent, dedat, deprins, familiar, familiarizat, firesc, frecvent, natural, normal, oarecare, ordinar, prozaic, răspândit, regulat, simplu, specific, tradițional, uzual, zilnic, (figurat) curat, (învechit) fireș, (învechit) prost, (învechit) prostesc, (rar) sacramental, (învechit) obicinuit, (învechit) obiciuit.  
 
Pătrunde
Pătrunde, verb
Sinonime: a intra, a străbate, a răzbi, a răzbate, a străpunge, a-şi face drum, a înainta, a penetra; (figurat) a pricepe, a înţelege, a scruta; a se răspândi, a se propaga, a se lăţi, a se extinde; (figurat, reflexiv) a emoţiona, a impresiona, a mişca, a zgudui.  
 
Populariza
Populariza, verb
Sinonime: a răspândi, a difuza, a face cunoscut, a propaga.  
 
Proiecta
Proiecta, verb
Sinonime: a pune la cale, a gândi, a imagina, a plănui; a (se) reflecta, a (se) profila, a (se) contura; a împrăştia, a difuza, a iradia, a răspândi.  
 
Propaga
Propaga, verb
Sinonime: a răspândi, a împrăştia, a transmite, a difuza, a risipi, a iradia.  
 
Propovădui
Propovădui, verb
Sinonime: a propaga, a predica, a învăţa, a răspândi; a anunța, a pronunța, a lăuda; a catehiza; a ține o prelegere.  
 
Radia
Radia, verb
Sinonime: a străluci, a lumina; a degaja, a propaga, a difuza, a răspândi, a împrăştia, a emana; a şterge, a anula, a desfiinţa.  
 
Răsfira
Răsfira, verb
Sinonime: a se răzleţi, a se risipi, a se împrăştia, a se răşchira, a se îndepărta, a se răspândi, a se dispersa.  
 
Rătăci
Rătăci, verb
Sinonime: a se pierde, a se răzleţi, a pierde drumul; a-şi pierde mintea, a înnebuni, a deveni nebun; a se împrăştia, a se risipi, a se răspândi; a hoinări, a colinda, a pribegi, a vagabonda, a umbla în neştire, a umbla brambura.  
 
Răzbate
Răzbate, verb
Sinonime: a străbate, a răzbi, a pătrunde, a trece, a-și face drum, a se strecura, a se răspândi; a birui, a învinge, a cuprinde, a copleşi.  
 
Răzbi
Răzbi, verb
Sinonime: a pătrunde, a răzbate, a trece, a înainta, a-şi face drum, a străbate, a se răspândi, a se strecura; a izbuti, a reuşi, a prididi, a dovedi, a ieşi la liman, a o scoate la capăt; a învinge, a răpune, a înfrânge, a birui, a copleşi, a cuprinde.  
 
Răzleţi
Răzleţi, verb
Sinonime: a se împrăştia, a se risipi, a se răspândi, a se rătăci, a se răzni, a se răsfira, a se dispersa, a se difuza.  
 
Revărsa
Revărsa, verb
Sinonime: a inunda; (figurat) a se răspândi, a împânzi, a năvăli, a se împrăştia, a se întinde, a se extinde.  
 
Revărsat (revărsată)
Revărsat (revărsată), adjectiv
Sinonime: împrăştiat, risipit, răspândit, presărat, răsfirat, îmbelşugat, abundent; (familiar) lăbărţat.  
 
Rezulta
Rezulta, verb
Sinonime: a reieşi, a decurge, a ieşi, a urma, a izvorî, a apărea, a proveni, a se trage, a-şi avea originea, a lua naştere; a degaja, a răspândi, a împrăştia, a exala, a emite, a emana.  
 
Risipi
Risipi, verb
Sinonime: a împrăştia, a se răspândi, a spulbera, a irosi, a părădui, a degrada, a arunca, a cheltui; a pune pe fugă, a respinge, a înfrânge; a pieri, a dispărea, a se spulbera, a se nărui, a surpa, a distruge, a ruina, a prăbuşi, a nimici.  
 
Semăna
Semăna, verb
Sinonime: a însămânţa; (figurat) a răspândi, a difuza, a propaga; a se compara, a se asemui, a se asemăna; a părea, a arăta, a face impresia de.  
 
Şiroi
Şiroi, substantiv neutru
Sinonime: curgere, torent, şuvoi, puhoi.

Şiroi, verb
Sinonime: a curge, a se prelinge, a se răspândi, a se scurge.  
 
Tămâia
Tămâia, verb
Sinonime: a afuma cu tămâie, a cădelnița, a flata, a lăuda, a linguşi, a măguli, a peria, a răspândi fum de tămâie, a se afuma, a se aghesmui, a se ameți, a se chercheli, a se îmbăta, a se turmenta.  
 
Trâmbiţa
Trâmbiţa, verb
Sinonime: (figurat) a bate toba, a răspândi, a divulga, a da pe faţă.

Trâmbiţă, substantiv feminin
Sinonime: trompetă.  
 
Vărsa
Vărsa, verb
Sinonime: a împrăştia, a risipi, a arunca; a da afară, a elimina, a vomita; a revărsa; a răspândi; a plăti, a achita, a depune.  
 
Vehicula
Vehicula, verb
Sinonime: a comunica, a difuza, a duce, a face circule, a împrăştia, a întinde, a lăţi, a propaga, a răspândi, a trambala, a transfera, a transmite, a tranzita.  
 
Vulgariza
Vulgariza, verb
Sinonime: a banaliza, a degrada, a difuza, a populariza, a propaga, a propovădui, a răspândi, a trivializa, a simplifica, a trata în mod simplist; a deveni grosolan, a deveni vulgar.  
 
Zvoni
Zvoni, verb
Sinonime: a se spune, a se vorbi, a se răspândi, a se comunica, a (se) anunţa, a (se) auzi.  
 
Dispersie
Dispersie, substantiv feminin
Sinonime: împrăştiere, răspândire, risipire; debandadă, difuzie, difuziune, dislocare, diseminare, disipare, disipaţie, distribuţie, distribuire, rarefacţie, rarefiere, separație.  
 
Dispersant (dispersantă)
Dispersant (dispersantă), adjectiv
Sinonime: dislocant, care poate distribui (difuza, mărunți, împrăștia, arunca, stropi, turna, răspândi, separa, risipi).  
 
Conducţie
Conducţie, substantiv
Sinonime: difuzare, propagare, răspândire; (conducţie termică) termoconducţie.  
 
Culturalizare
Culturalizare, substantiv
Sinonime: instrucție, instruire, răspândire a culturii.  
 
Deşira
Deşira, verb
Sinonime: a se desface, a se destrăma, (popular) a (se) desfira, a se răsfira; a întinde, a extinde, a împrăștia, a răspândi.  
 
Deșirare
Deșirare, substantiv
Sinonime: desfirare, desfirat, despletire, despletit, destrămare, deșirat, dezlânare, dezlânat, dezrăsucire, împrăștiere, întindere, prezentare, răspândire, răzlețire, (învechit) desucire, (învechit) sfâșiere, (regional) deșârare.  
 
Difuzare
Difuzare, substantiv
Sinonime: răspândire, împrăştiere, propagare, revărsare.  
 
Disemina
Disemina, verb
Sinonime: a (se) împrăștia, a (se) risipi, a (se) propaga, a (se) răspândi, a (se) dispersa.  
 
Dispersare
Dispersare, substantiv
Sinonime: împrăștiere, răspândire.  
 
Prefirat
Prefirat, adjectiv
Sinonime: răsfirat, împrăștiat, răspândit.  
 
Infuza
Infuza, verb
Sinonime: a face o infuzie, a macera, a marina; (figurat) a comunica, a face pătrundă, a răspândi.  
 
Colportaj
Colportaj, substantiv
Sinonime: distribuire, răspândire, propagare; comerț ambulant, negoț ambulant.  
 
Propovăduire
Propovăduire, substantiv
Sinonime: predicare, propagare, propovedanie, răspândire, (învechit) mărturisire, mărturisitură.  
 
Scociorâre
Scociorâre, substantiv
Sinonime: (regional) analizare profundă, apariție, cercetare atentă, iscare, iscodire, ivire, împrăștiere, percheziționare, răscolire, răspândire, răvășire, râcâială, râcâit, râcâitură, scoatere la lumină, scorbelire, scormoneală, scormonire, scormonit, scortelire, scotocire, scurmare, scurmătură, spionare, trezire, zgândărire; (regional) agitare, ațâțare, stârnire; (regional) agresivitate, enervare, înfuriere, răstire; (regional) născocire; (regional) înălțare, ridicare; (regional; despre oi) îmboldire, împingere, înțepare; (regional; despre vite) agitare (înainte de împreunare).  
 
Scodoli
Scodoli, verb
Sinonime: a căuta, a cotrobăi, a împrăştia, a răscoli, a răspândi, a răzleţi, a risipi, a râcâi, a scobi, a scormoni, a scotoci, a scurma, a umbla.  
 
Scodormoli
Scodormoli, verb
Sinonime: (învechit) a împrăștia, a răspândi; a râcâi, a scormoni, a scurma.  
 
Vulgarizare
Vulgarizare, substantiv
Sinonime: banalizare, comunicație, democratizare, difuziune, distribuție, generalizație, popularizare, propagare, propagație, propovăduire, răspândire.  
 
Generalizație
Generalizație, substantiv
Sinonime: analogie, conceptualizare, difuziune, extensiune, generalizare, inducție, propagație, răspândire, sinteză, universalizare.  
 
Vulgarizator
Vulgarizator, substantiv
Sinonime: difuzor, divulgator, popularizator, promotor, propagator, propovăduitor, răspânditor.  
 
Impesta
Impesta, verb
Sinonime: a infecta, a împuți, a molipsi de ciumă, a molipsi de o boală contagioasă, a otrăvi, a polua, a răspândi un miros urât; (figurat) a corupe, a perverti.  
 
Propagator
Propagator, substantiv
Sinonime: difuzor, divulgator, panegirist, popularizator, predicator, propagandist, propovăduitor, propovednic, prozelit, răspânditor, vulgarizator, zelator, (figurat) semănător, (învechit) mărturisitor.  
 
Împânzire
Împânzire, substantiv
Sinonime: împăienjenire, întindere, răspândire.  
 
Propagaţie
Propagaţie, substantiv
Sinonime: contagiune, democratizare, deplasare, difuziune, diseminație, dispersie, dispersiune, emisiune, expansiune, extensiune, generalizație, înmulțire, multiplicație, popularizare, progres, progresiune, proliferație, propagare, propovăduire, răspândire, repartiție, reproducere, reproducție, transmisiune, vulgarizare.  
 
Difuziune
Difuziune, substantiv
Sinonime: comercializare, comunicație, difuzare, difuzie, dispersare, distribuție, emisiune, împrăștiere, întrepătrundere, propagare, propagație, radiodifuziune, răspândire, repartiție, retransmisiune, teledifuziune, transmisiune, vulgarizare.  
 
Răsfirare
Răsfirare, substantiv
Sinonime: împrăștiere, prefirare, presărare, presărat, răspândire, risipire, (variantă) resfirare.  
 
Răsfirat
Răsfirat, adjectiv
Sinonime: așezat la distanță, depărtat, difuz, dispersat, împrăștiat, înfoiat, întins pe o suprafață mare, lipsit de consistență, rărit, răspândit, răzlețit, risipit, (figurat) nestatornic, (învechit) rășchirat, (popular) răznit, (variantă) resfirat.  
 
Mărturisitură
Mărturisitură, substantiv
Sinonime: mărturisire, predicare, propagare, propovăduire, răspândire, spovedanie, spovedire.  
 
Răşchirat
Răşchirat, adjectiv
Sinonime: depărtat, dispersat, împrăștiat, întins în lături, ramificat, rămuros, răsfirat, răspândit, răzlețit, risipit, (variantă) răschirat.  
 
Popularizator
Popularizator, adjectiv
Sinonime: popularizant, propagator, propovăduitor, răspânditor, vulgarizator, (figurat) semănător.  
 
Răsfuga
Răsfuga, verb (învechit)
Sinonime: a degaja, a emana, a emite, a exala, a împrăștia, a răspândi, a scoate.  
 
Răsfugare
Răsfugare, substantiv (învechit)
Sinonime: degajare, emanare, emanație, emisiune, exalare, exalație, împrăștiere, răspândire.  
 
Ebruita
Ebruita, verb
Sinonime: a colporta, a devoala, a divulga, a răspândi, a releva.  
 
Pălălăi
Pălălăi, verb
Sinonime: a agita, a arde cu flacără mare, a clătina, a fâlfâi, a flutura, a se extinde, a se întinde, a se lăți, a se propaga, a se răspândi.  
 
Popularizare
Popularizare, substantiv
Sinonime: propagare, propovăduire, răspândire, vulgarizare, (învechit) poporanizare, (învechit) propagație.  
 
Transmitere
Transmitere, substantiv
Sinonime: comunicare, depunere, difuzare, emitere, împărtășire, înaintare, încredințare, înmânare, predare, prezentare, propagare, răspândire, remitere, transfer, transmisiune, trecere, trimitere, (învechit) paradosire, (învechit) paradosit, (învechit) teslimarisire, (învechit) teslimat, (învechit) teslimatisire, (turcism învechit) teslim.  
 
Pluti
Pluti, verb
Sinonime: a aluneca, a levita, a naviga, a plana, a se deplasa pe suprafața unui lichid, a se împrăștia, a se mișca pe bolta cerească, a se răspândi, a sta (la suprafață), a străbate prin aer, a zbura, (despre mâncăruri) a fi înecat în grăsime (sau sos), (figurat) a dăinui, (figurat) a predomina, (figurat) a stărui, (învechit și regional) a nota, (învechit) a înota.  
 
Semănător
Semănător, adjectiv
Sinonime: analog, apropiat, asemănător, asemenea, corespondent, înrudit, similar; popularizator, propagator, propovăduitor, răspânditor.  
 
Democratizare
Democratizare, substantiv
Sinonime: masificare, popularizare, răspândire în mase, tranziție către democrație, vulgarizare.  
 
Universaliza
Universaliza, verb
Sinonime: a extrapola, a face universal, a generaliza, a mondializa, a răspândi în întreaga lume.  
 
Împrăştiere
Împrăştiere, substantiv
Sinonime: difuzare, dispersare, dispersie, emanație, prefirare, presărare, presărat, răsfirare, răspândire, răzlețire, revărsare, ridicare, risipire, spulberare, (învechit) risipă.  
 
Propăgăciune
Propăgăciune, substantiv (învechit)
Sinonime: extindere, propagare, propovăduire, răspândire, transmitere.  
 
Propagare
Propagare, substantiv
Sinonime: difuzare, împrăștiere, popularizare, predicare, propagație, propovăduire, răspândire, transmitere, (învechit) mărturisire, (învechit) mărturisitură, (învechit) propăgăciune, (livresc) diseminare, (popular) lățire.  
 
Euricor
Euricor, adjectiv
Sinonime: (despre plante) cu o largă răspândire geografică, euricoric.  
 
Euritop
Euritop, adjectiv
Sinonime: (despre plante, animale) cu o distribuție geografică largă, cu o largă răspândire ecologică, cu un areal foarte larg, euritopic.  
 
Pălăi
Pălăi, verb (învechit și regional)
Sinonime: a agita, a arde cu flacără, a clătina, a extinde, a fâlfâi, a flutura, a întinde, a lăți, a propaga, a răspândi, (variantă) a pălui.  
 
Presărare
Presărare, substantiv
Sinonime: împrăștiere, prefirare, presărat, răsfirare, răspândire, risipire.  
 
Lăţire
Lăţire, substantiv
Sinonime: amplificare, aplatizare, creștere (numerică), depărtare, distanțare, extindere, intensificare, împrăștiere, înmulțire, lățime, mărire, propagare, răsfirare, răspândire, sporire, (figurat) dilatare, (figurat) expansiune, (învechit) considerație, (învechit) propagațiune.  
 
Pantropical
Pantropical, adjectiv
Sinonime: (biogeografie) răspândit în zona tropicală.  
 
Alburi
Alburi, verb
Sinonime: a răspândi o lumină albicioasă.  
 
Poporanizare
Poporanizare, substantiv
Sinonime: popularizare, propagare, propovăduire, răspândire.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar