Plicar, substantiv
Sinonime:
factor, poştar, poştaş, poştă.
Plicsis, substantiv
Sinonime:
plictiseală, urât; (variante) plixis, plictis.
Plicticos (plicticoasă), adjectiv
Sinonime:
agasant, anost, enervant, fastidios, iritant, monoton, neinteresant, plictisitor, sâcâitor, supărător, (figurat) fad, (figurat) insipid, (figurat) nesărat, (figurat) sălciu, (figurat) searbăd, (variantă) plecticos.
Plictis, substantiv neutru Sinonime:
urât, apatie, mahmureală, indispoziţie, splin, dezgust.
Plictiseală, substantiv feminin Sinonime:
monotonie, urât, uniformitate, plictis, lasitudine, morozitate; neplăcere, necaz, supărare, nemulţumire, neajuns, amărăciune, impas.
Plictisi, verb Sinonime:
(reflexiv) a se sătura, a se scârbi, a (-i) ajunge, a se dezgusta; a indispune, a agasa, a pisa, a pisălogi, a sâcâi, a cicăli.
Plictisire, substantiv
Sinonime:
agasare, anostire, enervare, iritare, plictiseală, sâcâială, sâcâire, supărare, (livresc) tracasare, (popular) zădărâre, (variantă învechită) plectisire.
Plictisitor (plictisitoare), adjectiv
Sinonime:
agasant, anost, banal, cicălitor, de nesuferit, enervant, fastidios, inoportun, iritant, monoton, morocănos, neinteresant, obositor, placid, plicticos, sâcâitor, supărător, uniform, (figurat) adormitor, (figurat) ancombrant, (figurat) dormitiv, (figurat) fad, (figurat) insipid, (figurat) monocrom, (figurat) nesărat, (figurat) plat, (figurat) sălciu, (figurat) searbăd, (figurat) somnifer, (figurat) tern, (franțuzism învechit) ambetant, (învechit) bâhtisitor, (învechit) țestos, (variantă învechită) plectisitor.
Plicui, verb (învechit)
Sinonime:
a închide (o scrisoare) în plic.
Plicuşor, substantiv
Sinonime:
plic (mic), pliculeţ.
Afanisi, verb (învechit)
Sinonime:
a anihila, a distruge, a nimici, a potopi, a prăpădi, a sfărâma, a zdrobi, a zvânta, (rar) a (se) enerva, (rar) a plictisi, (variantă) a afinisi.
Agasant (agasantă), adjectiv
Sinonime:
antipatic, contrariant, crispant, dezagreabil, enervant, exasperant, importun, insuportabil, iritant, neplăcut, persecutant, plicticos, plictisitor, sâcâitor, stresant, supărător, (învechit) zădărâtor.
Anost (anostă), adjectiv Sinonime:
plicticos, plictisitor, searbăd, banal, neinteresant, de rând, fad, monoton, uniform.
Blazat (blazată), adjectiv Sinonime:
dezgustat, indiferent, plictisit; sceptic; dezamăgit; amărât, scârbit; dezabuzat.
Cășuna, verb Sinonime:
a i se năzări, a-i răsări, (familiar) a-i veni în gând; a purta pică, a prinde necaz (pe cineva), a urî; a bate la cap, a plictisi, a insista, a sta pe capul (cuiva), a nu lăsa în pace; a pricinui, a cauza.
Cârâi, verb Sinonime:
(figurat) a cicăli, a bate capul, a plictisi; (reflexiv) a se certa, a se gâlcevi, a se sfădi, a se cârcoti.
Copertă, substantiv feminin
Sinonime:
scoarţă, înveliş, învelitoare, (învechit şi regional) tartaj, (regional) tablă; plic. Coperta, verb
Sinonime:
a înzestra cu copertă, a lega.
Descânta, verb
Sinonime:
a face farmece, a fermeca, a fi descântător, a înșira formule magice, a vrăji; a ademeni, a bate la cap, a batjocori, a certa, a deranja cu discursuri, a mustra, a ocărî, a plictisi, a seduce cu vorbe, a trata cu vorbe de ocară.
Dondăni, verb
Sinonime:
a bombăni, a mormăi, a bodogăni, a îndruga, a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bolborosi, a boscorodi, a cicăli, a dăscăli, a flecări, a gângăvi, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a molfăi, a murmura, a pălăvrăgi, a plictisi, a sâcâi, a sporovăi, a trăncăni.
Egal (egală), adjectiv
Sinonime:
deopotrivă, de o seamă, la fel, identic, de aceeaşi lungime, de aceeaşi lăţime, de aceeaşi grosime; neschimbat, statornic, invariabil, constant, neschimbător, uniform; (figurat) monoton, plictisitor, anost.
Enerva, verb
Sinonime:
a (se) irita, a-şi ieşi din fire, a (se) înfuria, a-şi ieşi din pepeni, a-şi ieşi din ţâţâni (balamale), a (se) supăra, a (se) surescita, a aţâţa, a întărâta, a indispune, a-şi pierde cumpătul, a călca pe nervi, a sâcâi, a-și ieși din sărite, a agasa, a necăji, a plictisi, (livresc) a tracasa, (popular) a ciudi, a zădărî, (regional) a zăhătui, (Moldova) a chihăi, (Banat) a zăgălui, (Moldova şi Bucovina) a zăhăi, (învechit) a scârbi, (popular, la figurat) a ardeia, (regional, la figurat) a scociorî.
Enervant (enervantă), adjectiv
Sinonime:
supărător, iritant, sâcâitor, agasant, plicticos, plictisitor.
Enervare, substantiv feminin
Sinonime:
agasare, agitație, indispoziție, irascibilitate, iritabilitate, iritare, iritație, înfuriere, necaz, neliniște, nerăbdare, nervozitate, plictisire, sâcâială, sâcâire, supărare, surescitabilitate, surescitare, tensiune, (învechit) epuizare, (livresc) tracasare, (medicină) denervare, (medicină) enervație, (popular) năduf, (popular) zădărâre.
Fad (fadă), adjectiv
Sinonime:
nesărat, fără gust; (figurat) inexpresiv, searbăd, insipid, anost, leşietic, leşios, sălciu, (învechit) sălcios, sălcos, neinteresant, plicticos, plictisitor.
Fastidios (fastidioasă), adjectiv Sinonime:
plicticos, neinteresant, anost, fad, respingător, neatractiv.
Importuna, verb Sinonime:
a deranja, a stingheri, a incomoda, a plictisi.
Indispoziție, substantiv feminin
Sinonime:
agitație, amăreală, boală ușoară, deranjament, indigestie, indispunere, mahmureală, mâhnire, mocneală, neliniște, plictis, plictiseală, posomorală, posomoreală, proastă dispoziție, prodrom, racilă, răuț, supărare, surescitare, tensiune, urât, (fiziologie) ciclu, (fiziologie) menstruație, (fiziologie) period, (învechit și familiar) parapon, (învechit și popular) voie rea, (învechit) îndemână, (învechit) nedispozițiune, (învechit) stenahorie, (învechit) zaiflâc, (rar) mahmurie, (regional și familiar) pântecăraie, (regional) bănat, (regional) dălăceală, (regional) pioceală, (regional) pircoteală, (regional) terteleag, (variantă) (învechit) indispozițiune.
Indispune, verb Sinonime:
a supăra, a mâhni, a plictisi; a enerva, a irita, a înfuria, a întărâta, a scoate din sărite.
Inoportun (inoportună), adjectiv
Sinonime:
contraindicat, nedorit, neoportun, neplăcut, nepoftit, nepotrivit, plictisitor, supărător, (figurat) deplasat, (livresc) intempestiv.
Insipid (insipidă), adjectiv
Sinonime:
amorf, anost, dulceag, fad, fără spirit, inexpresiv, lipsit de gust, monoton, morn, neinteresant, plat, plicticos, plictisitor, searbăd, șters, tern, (rar) spelb, (Bucovina) lânced, (Transilvania) lihod.
Intoxica, verb
Sinonime:
a droga, a infecta, a învenina, a otrăvi; (figurat) a catehiza, a demoraliza, a difuza știri false, a influența, a îndoctrina, a sugestiona; (figurat) a agasa, a enerva cu insistență, a nemulţumi, a plictisi.
Iritant (iritantă), adjectiv
Sinonime:
agasant, crispant, dezagreabil, dizgraţios, enervant, exasperant, excitant, neplăcut, plicticos, plictisitor, provocant, sâcâitor, stimulant, supărător, vexant.
Mahmur (mahmură), adjectiv Sinonime:
indispus, fără chef, plictisit, apatic, posomorât; buimac, zăpăcit, aiurit.
Molâu (molâie), adjectiv Sinonime:
slăbănog, apatic; încet, moale, molatic; searbăd, fad, plicticos.
Monoton (monotonă), adjectiv Sinonime:
uniform, nediferenţiat, plictisitor, fad.
Nesărat (nesărată), adjectiv Sinonime:
(figurat) plicticos, insipid, anost, searbăd, monoton.
Obositor (obositoare), adjectiv Sinonime:
istovitor, plictisitor, sâcâitor, enervant, agasant.
Pisa, verb
Sinonime:
a sfărâma, a zdrobi, a fărâmiţa, a mărunţi; (figurat) a sâcâi, a tracasa, a plictisi, a cicăli, a agasa, a enerva, a supăra; (învechit şi popular) a smicura, a zdrumica, (regional) a pisălogi, a pisăza, (familiar) a pisăgi; a bate, a bătători, a bătuci, a bodogăni, a dăscăli, a decortica, a îndesa, a piua, a presa.
Pisălog (pisăloagă), adjectiv Sinonime:
sâcâitor, cicălitor, plictisitor, agasant, enervant.
Sastisi, verb (învechit) Sinonime:
a tulbura, a zăpăci; a plictisi, a sătura, a copleşi.
Saturaţie, substantiv feminin
Sinonime:
saturare; (figurat) dezgust, euforie, exces, îmbuibare, lehamite, plictiseală, sațietate, silă; (variantă) saturațiune.
Sătul (sătulă), adjectiv Sinonime:
îndestulat, plin, săturat; (figurat) satisfăcut, mulţumit; plictisit, saturat, dezgustat, lehămetisit, scârbit, blazat, sastisit.
Sătura, verb Sinonime:
a îndestula, a împlini, a satisface; (figurat) a dezgusta, a scârbi, a îngreţoşa, a plictisi, a sastisi, a-i ajunge; a (se) lecui de (ceva), a da o lecţie, a-i tăia cheful, a face să-i piară pofta.
Scârbă, substantiv feminin
Sinonime:
amar, amărăciune, animozitate, antipatie, aversiune, ceartă, chin, ciudă, conflict, dezacord, dezbinare, dezgust, diferend, discordie, discuție, disensiune, dispută, divergență, durere, dușmănie, faptă nedemnă, faptă urâtă, frică, furie, gâlceavă, gelozie, greaţă, grijă, groază, invidie, încercare, încrâncenare, înfiorare, înfricoșare, îngrozire, înspăimântare, întristare, înverșunare, învrăjbire, litigiu, mâhnire, mânie, năpastă, necaz, neînțelegere, nemulțumire, nenorocire, neplăcere, oroare, ostilitate, patimă, păs, pătimire, pică, pizmă, plictis, porcărie, pornire, ranchiună, repulsie, silă, spaimă, suferință (morală), supărare, teamă, temere, teroare, ticăloşie, tristețe, ură, vrajbă, vrăjmășie, zâzanie, (familiar) otreapă; (figurat) ființă dezgustătoare, om mârșav; (la plural) vorbe murdare, vorbe triviale, ocări, înjurături.
Scuti, verb Sinonime:
a dispensa; a feri, a scăpa, a cruţa, a menaja; a lăsa în pace, a nu plictisi, a nu bate la cap, a nu agasa.
Searbăd (searbădă), adjectiv Sinonime:
insipid, fad; (figurat) plictisitor, uniform, monoton; palid, vlăguit, veştejit, fără nuanţe.
Sâcâi, verb Sinonime:
a necăji, a cicăli, a bate la cap, a nu lăsa în pace, a plictisi, a enerva.
Sâcâială, substantiv feminin
Sinonime:
agasare, bodogăneală, cicăleală, dăscăleală, enervare, iritare, plictiseală, plictisire, sâcâire, tracasare, (figurat) pisălogeală, (popular) zădărâre, (regional) morocăneală.
Sâcâitor (sâcâitoare), adjectiv
Sinonime:
agasant, cicălitor, enervant, iritant, plicticos, plictisitor, supărător, (figurat) pisălog, (variantă) sâcâietor.
Splin, substantiv neutru Sinonime:
plictis, plictiseală, indispoziţie, dezgust, stenahorie.
Stenahorie, substantiv feminin (învechit) Sinonime:
năduf; (figurat) plictiseală, splin; încurcătură, strâmtoare.
Supărător (supărătoare), adjectiv Sinonime:
jenant, plicticos, plictisitor.
Tern (ternă), adjectiv Sinonime:
şters, spălăcit, mat; (figurat) monoton, plicticos, uniform, banal.
Urî, verb Sinonime:
a duşmăni, a nu suferi pe cineva; a se plictisi, a fi saturat.
Urât, substantiv neutru Sinonime:
plictiseală, indispoziţie, apăsare.
Agasare, substantiv
Sinonime:
enervare, iritare, plictisire, sâcâială, sâcâire, (livresc) tracasare, (popular) zădărâre.
Agasat, adjectiv
Sinonime:
enervat, excedat, iritat, plictisit, sâcâit, supărat, (livresc) tracasat, (popular) zădărât.
Ardeia, verb
Sinonime:
a (se) iuţi, a agasa, a indispune, a înfuria, a mânia, a necăji, a pipera, a pișcă la limbă, a plictisi, a presăra cu ardei, a sâcâi, a se enerva, a se irita, a se supăra.
Blaza, verb
Sinonime:
a slăbi, a obosi, a se plictisi; (livresc) a (se) dezabuza.
Chihăi, verb
Sinonime:
a agasa, a enerva, a indispune, a irita, a necăji, a plictisi, a sâcâi, a supăra.