Număr
Număr, substantiv neutru
Sinonime: bucată, cantitate, ceată, cifră, colectivitate, dimensiune, ediție, exemplar, grup, masă, mărime, mulţime, parte, seamă, spectacol, sumă, talie, total, (învechit) cislă, (număr fracţionar) număr raţional, (număr zecimal) fracţie zecimală; (familiar, locuţiune) (numărul unu) de prima calitate, excelent, fără pereche, fenomenal, strașnic.  
 
Număra
Număra, verb
Sinonime: a achita, a afla, a aprecia, a boteza, a calcula, a chema, a chibzui, a cifra, a considera, a conţine, a crede, a cuprinde, a da ceva cu număr (socotind), a denumi, a enumera, a face parte din, a găsi, a gândi, a include, a intitula, a intra în categoria, a îngloba, a înşira, a înşirui, a judeca, a lichida, a numi, a onora, a opina, a plăti, a porecli, a reuni un anumit număr, a se socoti printre, a socoti, a spune, a supranumi, a verifica, (prin Transilvania) a sămălui.  
 
Numărabil
Numărabil, adjectiv
Sinonime: cifrabil, contabilizabil, denombrabil, enumerabil, măsurabil, numerabil.  
 
Numărare
Numărare, substantiv
Sinonime: numărat, numărătoare, numerație, (învechit) calcul, (învechit) enumerare, (învechit) socoteală, (învechit) socotință, (popular) numărătură, (rar) plată.  
 
Numărat
Numărat, substantiv
Sinonime: numărare, numărătoare, (popular) numărătură, (învechit) socoteală, socotinţă.  
 
Numărat (numărată)
Numărat (numărată), adjectiv
Sinonime: calculat, evaluat numeric, în număr exact, socotit, verificat; limitat, puțin, redus ca număr.  
 
Numărătoare
Numărătoare, substantiv feminin
Sinonime: numărare, socoteală, calcul, recensământ; abac.  
 
Numărător
Numărător, adjectiv
Sinonime: cash, gata, gheaţă, lichid, numerar, sunător.  
 
Numărătură
Numărătură, substantiv
Sinonime: numărare, numărat, numărătoare; (regional) sumă mare de bani, bănet.  
 
Număruş
Număruş, substantiv
Sinonime: număr; recrutare, tragere la sorți pentru recrutare.  
 

Buluc
Buluc, substantiv neutru
Sinonime: ceată, mulţime, grămadă, droaie, gloată, grup, pâlc.

Buluc, adverb
Sinonime: cu grămada, cu droaia, grămadă, pe înghesuite; în masă, în număr mare.  
 
Calcula
Calcula, verb
Sinonime: a socoti, a măsura, a număra; a plănui, a aranja, a combina; a aprecia; a determina, a fixa, a stabili.  
 
Cantitate
Cantitate, substantiv feminin
Sinonime: mărime, greutate, volum; număr, sumă, câtime.  
 
Chibzui
Chibzui, verb
Sinonime: a analiza, a aprecia, a bănui, a cântări, a considera, a consulta, a crede, a cugeta, a cumpăni, a delibera, a dezbate, a discuta, a drămui, a găsi, a gândi, a ghici, a imagina, a închipui, a întrezări, a judeca, a măsura, (învechit) a mândri, a medita, a număra, a opina, a plănui, a presupune, a prevedea, a proiecta, a raționa, a reflecta, (învechit) a rezona, (învechit) a semui, a sfătui, a socoti, a ști, a visa, (învechit și regional) a sămălui, (învechit) a cunoaște, (învechit) a meditarisi, (livresc) a pertracta, (popular) a chiti.  
 
Cifra
Cifra, verb
Sinonime: a însuma, a aduna; a (se) ridica, a atinge (un nivel).

Cifră, substantiv feminin
Sinonime: număr, sumă, cantitate, mărime.  
 
Câtime
Câtime, substantiv feminin
Sinonime: parte, fragment, fracţiune; număr, mărime, volum, cantitate.  
 
Coastă
Coastă, substantiv feminin
Sinonime: dungă, latură, parte; flanc; pantă, povârniş; ţărm, mal, chei; chingă, cocârlă, crivac; (coasta-dracului) sparanghel; (coasta-vrăjmaşului) sparanghel; (expresie) (e slab de-i poți număra coastele) e foarte slab; (expresie) (a pune cuiva sula în coastă) a obliga pe cineva facă un lucru neplăcut; (locuțiune adverbială) (pe o coastă) pe o parte, într-o dungă.  
 
Considera
Considera, verb
Sinonime: a (se) crede; a aprecia, a admira, a (se) socoti, a eticheta, a analiza, a contempla, a avea în vedere, a estima, a studia, a examina, a judeca, a cântări, a reflecta, a privi, a ține cont de, a venera, a chibzui, a găsi, a gândi, a opina, (popular) a chiti, a cugeta, (învechit) a cunoaşte, a număra; a (se) vedea; (rar) a proclama, (învechit) a prochema, a proclamarisi; (figurat) a taxa; a se închipui, (popular) a se ţine; a cerceta, a investiga, a urmări.  
 
Conține
Conține, verb
Sinonime: a cuprinde, a fi alcătuit, a fi format, a avea, a include, a îngloba, a număra, a scrie, a spune, a zice.  
 
Droaie
Droaie, substantiv feminin
Sinonime: mulţime, grămadă, ceată, grup.

Droaie, adverb
Sinonime: buluc; (cu droaia) în număr mare, cu grămada.  
 
Enumera
Enumera, verb
Sinonime: a număra, a înşira, a înşirui, a trece în revistă.  
 
Enumeraţie
Enumeraţie, substantiv feminin
Sinonime: bibliografie, borderou, catalog, enumerare, inventar, inventariere, înşirare, înşiruire, listă, nomenclatură, numărare, numărătoare, recensământ, repertoriu, statistică, tabel, trecere în revistă; (figură de stil) epimonă, polisindet.  
 
Exponent
Exponent, substantiv masculin
Sinonime: delegat, expozant, expunător, împuternicit, mandatar, reprezentant, (figurat) interpret; (matematică) indice, număr, putere, semn, simbol, (învechit) spunent.  
 
Fi
Fi, verb
Sinonime: a exista, a avea fiinţă, a avea loc, a avea, a fiinţa; a trăi, a vieţui, a o duce, a-şi duce viaţa; a (se) afla, a se găsi; a (se) întâmpla, a se petrece, a se săvârşi, a se realiza, a dăinui, a sta, a figura, a se număra, a situa, a locui, a constitui, a însemna, a proveni, a trebui, a costa.  
 
Găsi
Găsi, verb
Sinonime: a (se) afla, a avea (o idee), a considera, a constata, a crede, a da de (ceva), a da peste (ceva), a dăinui, a depista, a descoperi, a dibui, a exista, a face rost, a fi de părere, a fi în fiinţă, a fi prezent, a fi, a figura, a gândi, a izvodi, a întâlni, a nimeri, a observa, a prinde, a scoate la iveală, a se număra, a se pomeni, a situa, a socoti, a sta, a surprinde, a ști, a vedea, (astăzi rar) a pricepe, (învechit şi popular) a oblici, (învechit) a ispiti, (popular şi familiar) a dibăci.  
 
Hapca
Hapca, substantiv feminin
Sinonime: (cu hapca) cu forţa, cu de-a sila, pe nedrept, hoţeşte; cu nemiluita, fără număr, cu rostopală.  
 
Hoinări
Hoinări, verb
Sinonime: a vagabonda, a bate drumurile, a rătăci, a pribegi, a umbla gură-cască, a număra pietrele, a umbla brambura, a umbla haihui, a umbla teleleu-tănase, a umbla de frunza frăsânelui, a merge aiurea, a umbla huciu-marginea, a umbla de frunza lelii.  
 
Incalculabil (incalculabilă)
Incalculabil (incalculabilă), adjectiv
Sinonime: colosal, considerabil, enorm, fără număr, ilimitat, imens, inapreciabil, incomensurabil, indefinit, indeterminabil, inestimabil, infinit, inombrabil, insolubil, inumerabil, necalculabil, nedeterminabil, nelimitat, nenumărat, nesămăluit, uriaş, (regional) nemaisocotit.  
 
Indice
Indice, substantiv neutru
Sinonime: ac, arătător, caracter, cifră, clasificator, criteriu, exponent, grad, index, indicator, indicație, informație, listă, literă, marcă, număr, parametru, particularitate, proprietate, putere, registru, semn, semnal, simbol, specificitate, trăsătură; deget arătător.  
 
Izvod
Izvod, substantiv neutru
Sinonime: însemnare, listă, tabel, registru, condică, catastif; manuscris, izvor, document; numărătoare, cuprins, sumar.  
 
Abac (abace)
Abac (abace), substantiv feminin
Sinonime: abacă, diagramă, dispozitiv de calcul, nomogramă, numărătoare, tabel, (învechit) ambac.  
 
Mulţime
Mulţime, substantiv feminin
Sinonime: număr mare, cantitate mare; lume, grămadă, masă, colectivitate.  
 
Pluralitate
Pluralitate, substantiv feminin
Sinonime: cantitate mare, diversitate, felurime, majoritate, multilateralitate, multiplicitate, multitudine, mulţime, număr mare, pluralism, variație, varietate, (învechit) pluraritate, (rar) pluritate.  
 
Prenumăra
Prenumăra, verb (învechit)
Sinonime: a abona, a se pune la număr, a se socoti, (învechit) a prenumera.  
 
Punctaj
Punctaj, substantiv neutru
Sinonime: plan, ordine, urmare, succesiune; număr de puncte.  
 
Recensământ
Recensământ, substantiv neutru
Sinonime: numărătoare, consemnare, înscriere, catagrafie.  
 
Registru
Registru, substantiv masculin
Sinonime: blocnotes, caiet, carnet, catastif, condică, contrapartidă, conținut, cuprins, domeniu, jurnal, repertoriu, resort, sferă, sumar, tablă de materii; (tehnică) sertar, șuber, ventil; (contabilitate) (registru de casă) jurnal de casă, (registru de partizi) cartea mare; (muzică) ambitus, diapazon, nuanță, scară muzicală, ton, tonalitate, (învechit) octoih; (informatică) circuit de memorare, contor, dispozitiv de memorare, înregistrator, locaţie specială de stocare, memorizator de cuvinte, numărător, sumator, totalizator.  
 
Seamă
Seamă, substantiv feminin
Sinonime: socoteală, calcul, cont; însemnătate, importanţă, vază, faimă; fel, gen, soi; rost, ordine, rânduială; număr, cantitate, câţiva, o serie.  
 
Socoteală
Socoteală, substantiv feminin
Sinonime: adunare, afacere, apreciere, atenție, bilanț, calcul, calculare, chestiune, chibzuială, chibzuință, chibzuire, cinste, cinstire, considerație, cont, cumințenie, cuminție, cumpăt, cumpătare, deliberare, estimare, estimație, evaluare, explicație, gând, ghid, grijă, idee, intenție, îndemn, îndrumare, înțelepciune, înțeles, învățătură, judecată, măsură, mesaj, minte, moderație, motiv, notă de plată, numărare, numărat, numărătoare, onoare, operație, ordine, plan, ponderație, povață, povățuire, poveste, prețuire, pricină, problemă, proiect, raționament, rânduială, reflecție, regulă, respect, rost, sarcină, semnificație, sens, situație (de venituri și cheltuieli), socotire, socotit, stimă, tact, tâlc, temperanță, trecere, vază, vorbă, (familiar) combinație, (familiar) lucru, (familiar) treabă, (figurat) cumpăneală, (figurat) cumpănire, (figurat) spate, (figurat) spinare, (învechit și regional) propus, (învechit și regional) sfat, (învechit și regional) socoată, (învechit și regional) socotință, (învechit și regional) soroc, (învechit și regional) șart, (învechit) aviz, (învechit) cuget, (învechit) duh, (învechit) inteligență, (învechit) madea, (învechit) opinie, (învechit) părere, (învechit) propozit, (învechit) rațiune, (învechit) sămăluire, (învechit) săvârșit, (învechit) schepsis, (învechit) seamă, (învechit) tocmeală, (învechit, în Transilvania) comput, (livresc) continență, (popular) răboj, (popular) scumpătate, (rar) calculație, (regional) ogod, (rusism învechit) predmet, (Transilvania și Maramureș) sămădaș.  
 
Socoti
Socoti, verb
Sinonime: a calcula, a aprecia, a judeca, a număra; a se răfui, a se plăti; a avea de gând, a plănui, a intenţiona, a se gândi, a chibzui, a cumpăni; a-şi închipui, a presupune, a crede; a fi de părere, a opina, a găsi de cuviinţă; a preţui, a considera; a imputa, a reproşa, a pune în seama (cuiva).  
 
Socotinţă
Socotinţă, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: apreciere, atenție, băgare de seamă, calcul, chibzuială, cinste, cinstire, circumspecție, cumpăt, decizie, gând, grijă, hotărâre, idee, intenție, judecată (sănătoasă), luare-aminte, măsură, minte, numărare, numărat, numărătoare, onoare, opinie, părere, plan, precauție, prevedere, proiect, prudență, punct de vedere, raționament, rațiune, reflecție, respect, socoteală, trecere, vază, voință, (învechit) considerație, (învechit) prețuire, (învechit) stimă.  
 
Statistică
Statistică, substantiv feminin
Sinonime: evidență, numărătoare, inventar, consemnare.  
 
Cislă
Cislă, substantiv
Sinonime: număr, sumă.  
 
Cont
Cont, substantiv
Sinonime: (contabilitate) partidă; buget, datorie, declarație, echilibru, evaluare, inventar, număr, poziție, rezumat, stare, statut, sumă; seamă, socoteală, (figurat) spate, spinare.  
 
Contor
Contor, substantiv
Sinonime: (tehnică) ceas, gazometru, înregistrator, măsurător, numărător, parchimetru, parcometru, taximetru, (contor de apă) apometru.  
 
Triskaidekafobie
Triskaidekafobie, substantiv
Sinonime: teamă de numărul 13.  
 
Tiraj
Tiraj, substantiv
Sinonime: aspirație; cantitate, ediție, imprimare, multiplicare, număr (de exemplare).  
 
Destul
Destul, adjectiv
Sinonime: atât cât trebuie, în număr mare, (prea) mult, suficient.

Destul, adverb
Sinonime: aproape, atât cât trebuie, în număr mare, îndeajuns, (prea) mult, suficient, (regional) buget, (învechit) îndestul, relativ.

Destul, interjecție
Sinonime: Ajunge! Încetează!  
 
Diploid
Diploid, adjectiv
Sinonime: cu număr dublu de cromozomi; (fază diploidă) diplofază.  
 
Fracţie
Fracţie, substantiv
Sinonime: fracțiune, parte, porțiune, (învechit) sfărâmătură; (fracţie zecimală) număr zecimal.  
 
Cuadruplu
Cuadruplu, adjectiv
Sinonime: cvadruplu, împătrit, în număr de patru; (cu rol de substantiv) cvadruplet.  
 
Numerație
Numerație, substantiv
Sinonime: numărare, numerațiune.  
 
Numeral
Numeral, substantiv
Sinonime: (gramatică) (învechit) numărător; (cu rol de adjectiv) numeric.  
 
Inventar
Inventar, substantiv
Sinonime: bibliografie, bilanț, catalog, cont, enumerare, index, înșirare, listă, nomenclatură, numărare, pasiv, recapitulație, recensământ, registru, repertoriu, stare, statistică, stoc, sumar, tabel, tablou, (familiar) zestre, (învechit) catagrafie.  
 
Sămălui
Sămălui, verb
Sinonime: a aprecia, a calcula, a chibzui, a estima, a evalua, a gândi, a judeca, a măsura, a număra, a preţui, a socoti.  
 
Sămăluială
Sămăluială, substantiv (învechit)
Sinonime: apreciere, calcul, chibzuire, estimare cantitativă, estimare numerică, estimare valorică, gândire, judecare, numărare, raționare, sămăluire, socoteală.  
 
Majoritate
Majoritate, substantiv
Sinonime: (majoritate civilă) emancipație, majorat, maturitate, vârstă adultă; cvorum, generalitate, masă, multitudine, număr mare; (variantă) maioritate.  
 
Aflui
Aflui, verb
Sinonime: a curge spre un anumit loc, a se deplasa (în număr mare), a se deplasa convergent către un punct, (despre sânge) a se îngrămădi într-un corp, (figurat) a se îmbulzi.  
 
Liniatură
Liniatură, substantiv
Sinonime: număr de linii.  
 
Scheci
Scheci, substantiv
Sinonime: număr, piesă, scenetă.  
 
 



Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS
...
Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar