Munci
Munci, verb
Sinonime: a lucra, a activa, a produce, a crea; (învechit) a tortura, a căzni, a chinui, a necăji.  
 
Muncire
Muncire, substantiv (învechit și popular)
Sinonime: căznire, chin, suferință, supunere la munci, torturare, tortură.  
 
Muncit (muncită)
Muncit (muncită), adjectiv
Sinonime: adunat, agonisit, câștigat, chinuit, cultivat, istovit, lucrat, ostenit, preocupat, realizat, schingiuit, strâns, torturat, trudit, zbuciumat.  
 
Muncitor
Muncitor, substantiv
Sinonime: acar, artizan, caloriferist, elev-muncitor, femeie-muncitor, fierar, fierar-betonist, hamal, lucrător, manevrant, mână de lucru, meseriaș, meșteșugar, muncitor-constructor, muncitor-elev, muncitor-inginer, muncitor-sortator, proletar, salahor, salariat, strungar, textilist, turnător, zilier, (învechit) uvrier, (popular) salaor, (regional) ziler, (regional) ziuaș.  
 
Muncitor (muncitoare)
Muncitor (muncitoare), adjectiv
Sinonime: harnic, activ, zelos, energic.  
 
Muncitoresc
Muncitoresc, adjectiv
Sinonime: proletar, (franțuzism învechit) proletarian, (învechit) uvrier.  
 
Muncitorie
Muncitorie, substantiv
Sinonime: calvar, canon, caznă, chin, durere, patimă, schingiuire, schingiuit, suferinţă, supliciu, tortură.  
 
Muncitorime
Muncitorime, substantiv
Sinonime: clasa muncitoare, lucrători, muncitori, proletariat, salariați, (învechit) norod, (învechit) popor, (învechit) uvrieri.  
 

Acar
Acar, substantiv masculin
Sinonime: macagiu, muncitor feroviar; cutioară, cutiuță, (regional) acarniță, (regional) acăriță.

Acar, adverb (învechit și regional)
Sinonime: acăr, măcar.

Acar, conjuncție (regional)
Sinonime: cu toate că, deși, fie, măcar că, ori.  
 
Activ (activă)
Activ (activă), adjectiv
Sinonime: harnic, dinamic, energic, vrednic, muncitor, eficace, influent, productiv, laborios.  
 
Activa
Activa, verb
Sinonime: a lucra, a munci, a acţiona, a anima, a stimula; a accelera, a excita, a precipita, a grăbi, a presa, a vivifica.  
 
Acţiona
Acţiona, verb
Sinonime: a lucra, a activa, a munci, a întreprinde, manipula.  
 
Asiduu (asiduă)
Asiduu (asiduă), adjectiv
Sinonime: stăruitor, insistent, sârguincios, zelos, scrupulos, exact, muncitor.  
 
Braţe
Braţe, substantiv neutru la plural
Sinonime: lucrători, muncitori; rezerve (de muncă).  
 
Canoni
Canoni, verb
Sinonime: a (se) căzni, a (se) chinui, a (se) munci, a (se) trudi, a depune eforturi susținute, a impune penitență, a îndura, a năsli, a pedepsi, a schingiui, a se forța, a se frământa, a se necăji, a se obosi, a se osârdnici, a se osârdui, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui (din răsputeri), a se supune unui canon, a se volnici, a se zbate, a se zbuciuma, a strânge, a suferi, a tortura, (figurat) a se sfărâma, (învechit și popular) a (se) nevoi, (învechit) a se învălui, (învechit) a străstui, (Moldova) a se strădănui, (popular) a se sârgui, (regional) a negăti, (regional) a se verpeli.  
 
Câmp
Câmp, substantiv
Sinonime: șes, câmpie, platou; ogor, cultură; (figurat) loc, spaţiu, întindere, arie, domeniu; (geografie) (câmp de gheaţă) aisfild, (câmp de pietre) mare de pietre; (câmpul muncii) producţie; (lingvistică) (câmp asociativ) câmp noţional, câmp semantic; ţară.

Camp, substantiv
Sinonime: (regional) cuarț (amestecat cu elemente metalice).  
 
Diligent (diligentă)
Diligent (diligentă), adjectiv
Sinonime: sârguitor, silitor, harnic, zelos, muncitor, activ, neobosit, neostenit, sârguincios, vrednic.  
 
Durere
Durere, substantiv feminin
Sinonime: algezie, algie, amărăciune, calvar, canon, caznă, chin, duioșie, încercare, întristare, jale, mâhnire, patimă, păs, pătimire, schingiuire, schingiuit, suferinţă, supliciu, telalgie, (figurat) povară, (învechit și popular) muncă, (învechit și popular) trudă, (învechit și regional) pătimită, (învechit și regional) scârbă, (învechit) dosadă, (învechit) duroare, (învechit) muncitorie, (învechit) pasiune, (învechit) pedeapsă, (învechit) pedepsitură, (învechit) rană, (învechit) răbdare, (învechit) schingi, (învechit) straste, (învechit) strădanie, (învechit) strânsoare, (învechit) suferire, (învechit) tortură, (învechit) tristeţe, (învechit) trudnicie, (Oltenia şi Muntenia) dor, (popular) aht, (popular) cercare, (popular) năpastă.  
 
Fierbe
Fierbe, verb
Sinonime: a găti, a prepara, a face mâncare; a clocoti, a spumega, a se înfierbânta; a se frământa, a se necăji, a se chinui, a se munci, a se agita, a se impacienta, a se irita; (figurat) a vui, a răsuna, a suna, a face zgomot.  
 
Harnic (harnică)
Harnic (harnică), adjectiv
Sinonime: muncitor, activ, sârguincios, vrednic, destoinic, asiduu, stăruitor, zelos, silitor, aplicat, de ispravă, cu aptitudini.  
 
Laborios (laborioasă)
Laborios (laborioasă), adjectiv
Sinonime: muncitor, stăruitor, sârguincios; trudnic, greu, dificil.  
 
Lucra
Lucra, verb
Sinonime: a munci, a activa, a face; (figurat) a urzi, a unelti, a pune la cale.  
 
Lucrător (lucrătoare)
Lucrător (lucrătoare), adjectiv
Sinonime: activ, harnic, muncitor, stăruitor.  
 
Meşteşugar
Meşteşugar, substantiv masculin
Sinonime: meseriaş, muncitor, lucrător.  
 
Meşteşugi
Meşteşugi, verb
Sinonime: a meşteri, a executa, a face, a lucra, a munci, a fabrica, a făuri, a realiza; a aranja, a unelti, a drege, a complota, a urzi.  
 
Muncă
Muncă, substantiv feminin
Sinonime: activitate, acţiune, calvar, canon, caznă, chin, durere, efort, forțare, încercare, îndeletnicire, lucrare, lucrat, lucru, martiriu, meserie, munculiță, muncușoară, ocupaţie, osteneală, patimă, păs, pătimire, post, preocupare, profesie, profesiune, robotă, roboteală, robotit, schingiuire, schingiuit, serviciu, sforțare, silință, slujbă, slujbuliță, slujbușoară, strădanie, străduială, străduință, străduire, suferință, supliciu, tortură, travaliu, treabă, trudă, trudnicie, zbatere, (învechit și popular) muncire, (învechit și popular) osteneală, (Moldova și Transilvania) zoală, (popular și familiar) trebușoară, (popular) canoneală, (prin Muntenia) morânceală, (regional) meșteșug, (regional) ștrapaț; (învechit) căznire, deală, laboare, nevoință, ocupare, ostenință, preocupație, sforță, strădănuință, strădănuire.  
 
Neadormit (neadormită)
Neadormit (neadormită), adjectiv
Sinonime: activ, atent, circumspect, deştept, grijuliu, harnic, muncitor, neobosit, neostenit, precaut, prevăzător, prudent, sârguincios, sârguitor, silitor, treaz, vigilent, vrednic, zelos.  
 
Osteni
Osteni, verb
Sinonime: a obosi, a depune efort, a pierde puterea, a (se) extenua, a (se) istovi; a (se) strădui, a (se) trudi, a (se) munci.  
 
Producţie
Producţie, substantiv feminin
Sinonime: activitate, bunuri, câmpul muncii, confecționare, creare, creație, emisie, emisiune, fabricare, fabricație, film, lucrare, marfă, muncă, operă, producere, produs, realizare, recoltă, rezultat, spectacol, (figurat) fruct, (învechit) product, (învechit) producțiune, (învechit) realizație, (învechit) uvraj.  
 
Robaci (robace)
Robaci (robace), adjectiv (regional)
Sinonime: activ, harnic, muncitor, neobosit, neostenit, silitor, sârguincios, sârguitor, vrednic, zelos, (învechit și regional) robaciu, (variantă) robac.  
 
Robi
Robi, verb
Sinonime: a subjuga, a captiva, a înlănţui, a încătuşa; a fi rob, a trăi în robie; a fi exploatat; a întemniţa, a închide; (figurat) a munci din greu, a se chinui, a se extenua.  
 
Roboti
Roboti, verb
Sinonime: a munci, a trebălui, a gospodări, a face treabă.  
 
Salahor
Salahor, substantiv masculin
Sinonime: lucrător, muncitor, zilier.  
 
Sforța
Sforța, verb
Sinonime: a (se) lupta, a depune efort, a încerca, a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se încorda, a se mări, a se munci, a se necăji, a se opinti, a se osteni, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a suprasolicita, a viola, (figurat) a se sfărâma, (învechit și popular) a (se) nevoi, (învechit și regional) a se iujdi, (învechit) a (se) osârdnici, (învechit) a (se) osârdui, (învechit) a se învălui, (învechit) a se năsli, (învechit) a se volnici, (Moldova) a se strădănui, (popular) a se sârgui, (regional) a se umeri, (regional) a se verpeli, (Transilvania) a se tecărui.  
 
Sârguincios (sârguincioasă)
Sârguincios (sârguincioasă), adjectiv
Sinonime: activ, asiduu, harnic, insistent, laborios, lucrător, muncitor, neobosit, neostenit, perseverent, sârguitor, silitor, spornic, stăruitor, străduitor, susținut, tenace, vrednic, zelos, (învechit și figurat) neadormit, (învechit și regional) strădalnic, (învechit) diligent, (învechit) nepregetat, (învechit) nepregetător, (învechit) nevoitor, (învechit) râvnaci, (învechit) râvnitor, (Moldova și Bucovina) robaci, (prin Oltenia și Banat) sârnic, (prin Transilvania) baur, (regional) abătător, (Transilvania și Banat) porav.  
 
Sârguitor (sârguitoare)
Sârguitor (sârguitoare), adjectiv
Sinonime: activ, asiduu, harnic, insistent, laborios, lucrător, muncitor, neobosit, neostenit, perseverent, sârguincios, silitor, spornic, stăruitor, străduitor, susținut, tenace, vrednic, zelos, (învechit și figurat) neadormit, (învechit și regional) strădalnic, (învechit) diligent, (învechit) nepregetat, (învechit) nepregetător, (învechit) nevoitor, (învechit) râvnaci, (învechit) râvnitor, (Moldova și Bucovina) robaci, (prin Oltenia și Banat) sârnic, (prin Transilvania) baur, (regional) abătător, (Transilvania și Banat) porav.  
 
Sta
Sta, verb
Sinonime: a se opri, a rămâne locului, a poposi, a conteni, a înceta; a nu munci, a se întrerupe, a nu funcţiona, a staţiona, a stagna; a trăi, a vieţui, a locui, a şedea, a fi situat; (popular) a fi, a exista, a se afla, a se petrece, a avea loc; a fi fixat, a atârna; (figurat) a consta, a se limita, a se reduce la; a fi gata să, a fi pe punctul de a, a fi cât pe ce să.  
 
Strânge
Strânge, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.  
 
Trudi
Trudi, verb
Sinonime: a munci, a lucra, a se istovi, a se extenua; a face eforturi, a se sili, a se osteni, a se căzni, a se chinui.  
 
Vrednic (vrednică)
Vrednic (vrednică), adjectiv
Sinonime: harnic, capabil, îndemânatic, destoinic, activ, muncitor; (figurat) demn, cinstit, onest.  
 
Abătător (abătătoare)
Abătător (abătătoare), adjectiv
Sinonime: activ, harnic, muncitor, neobosit, neostenit, silitor, sârguincios, sârguitor, vrednic, zelos.  
 
Studios
Studios, adjectiv
Sinonime: lucrător, muncitor, harnic.  
 
Canonit
Canonit, adjectiv
Sinonime: chinuit, consumat, frământat, muncit, necăjit, trudit, zbuciumat.  
 
Frământat
Frământat, adjectiv
Sinonime: agitat, amestecat, chinuit, consumat, critic, malaxat, muncit, necăjit, obsedat, trudit, zbuciumat, (învechit) necăjitor, (regional) canonit; (cu rol de substantiv) frământare.  
 
Volnici
Volnici, verb
Sinonime: a (se) strădui, a accepta, a admite, a canoni, a căzni, a chinui, a concepe, a dezrobi, a elibera, a emancipa, a forţa, a frământa, a împuternici, a îndreptăți, a îngădui, a învesti cu drepturi, a lăsa liber, a libera, a munci, a necăji, a osteni, a permite, a răbda, a salva, a scăpa, a scoate, a sforţa, a sili, a suferi, a suporta, a tolera, a trudi, a zbate, a zbuciuma, a-și da silința.  
 
Necăjitor
Necăjitor, adjectiv (învechit)
Sinonime: chinuit, consumat, frământat, muncit, necăjit, supărător, trudit, zbuciumat, (regional) cicălitor, (variantă) necășitoriu.  
 
Pichet
Pichet, substantiv
Sinonime: detașament, subunitate militară, jalon, țăruș, (învechit) posadă; vin de calitate proastă; (locuţiune) (pichet de grevă) detașament de muncitori greviști.  
 
Mocăi
Mocăi, verb
Sinonime: a (se) mocoşi, a (se) moşmondi, a (se) moşmoni, a (se) moşogăi, a (se) ticăi, a aţipi, a bichiri, a da din cap, a dormita, a lucra încet și fără spor, a migăli, a mocni, a moşinci, a moşoi, a moşorogi, a motroşi, a moţăi, a munci din greu, a muşina, a picoti, a piroti, (familiar) a moşi, (popular) a tândăli, (prin Transilvania) a se mighiti, (regional) a migoroşi, (variantă) a mogăi.  
 
Salahori
Salahori, verb
Sinonime: a munci ca salahor, (figurat) a munci din greu.  
 
Salariat
Salariat, substantiv
Sinonime: amploaiat, angajat, funcționar, lucrător, manevrant, muncitor, proletar, uvrier, ziler; (la plural) personal, mână de lucru.  
 
Pruji
Pruji, verb
Sinonime: a face glume, a face pozne, a flecări, a glumi, a îndruga, a pălăvrăgi, a sporovăi, a spune pruje, a șugui, a trăncăni; (regional) a sluji, a munci.  
 
Crămălui
Crămălui, verb (regional)
Sinonime: a se agita, a se căina, a se munci, a se tângui, a se trudi, a se văicări, a se văita, a se zbate; a se cremălui.  
 
Strădalnic
Strădalnic, adjectiv
Sinonime: activ, harnic, muncitor, neobosit, neostenit, silitor, sârguincios, sârguitor, vrednic, zelos.  
 
Prindori
Prindori, verb
Sinonime: a acorda un ajutor material, a ajuta, a ajutora, a împrumuta cu bani, a ocroti, a proteja, a sprijini, a susţine; a lucra, a munci.  
 
Străstui
Străstui, verb
Sinonime: a canoni, a căzni, a chinui, a munci, a schingiui, a tortura, a trudi.  
 
Gurar
Gurar, substantiv
Sinonime: muncitor (la intrarea unei mine); aftă, spuzeală (la colțul gurii).  
 
Uvrier
Uvrier, substantiv (franțuzism)
Sinonime: lucrător, muncitor, proletar, salariat.  
 
Păier
Păier, substantiv
Sinonime: mindir, părnăjac, saltea de paie (sau fân), sălmăjac, străjac; fânar, magazie, șopru, șură; drug; muncitor agricol.  
 
Nopsamoş
Nopsamoş, substantiv
Sinonime: (regional) muncitor zilier, pălmaș, vizitiu.  
 
Porav
Porav, adjectiv
Sinonime: (regional) acerb, activ, arțăgos, certăreț, gâlcevitor, harnic, muncitor, năbădăios, nărăvaș, nărăvit, neobosit, neostenit, sârguincios, sârguitor, scandalagiu, silitor, violent, vrednic, zelos.  
 
Argăți
Argăți, verb
Sinonime: a fi în slujba cuiva, a munci ca argat.  
 
Podvigui
Podvigui, verb
Sinonime: (învechit) a munci din greu, a se mortifica, a se pocăi, a se strădui, a se trudi, a-și impune un canon.  
 
Negăti
Negăti, verb
Sinonime: (regional) a se canoni, a căzni, a chinui, a munci, a schingiui, a tortura, a trudi.  
 
Verpeli
Verpeli, verb
Sinonime: (regional) a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma.  
 
Responsabil
Responsabil, adjectiv
Sinonime: condamnabil, culpabil, instigator, punisabil, răspunzător, reprehensibil; conștiincios, cumpănit, echilibrat, muncitor, ponderat, serios.

Responsabil, substantiv
Sinonime: administrator, animator, autor, boss, cadru, comandant, creator, decident, director, fidejusor, garant, gestionar, guvernant, instigator, împuternicit, lider, manager, mandatar, patron, promotor, reprezentant, stăpân, suflet, superior, șef, tutore, (învechit) dirigent.  
 
Strădănui
Strădănui, verb (regional)
Sinonime: a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a suferi.  
 
Nevoitor
Nevoitor, adjectiv (învechit)
Sinonime: activ, harnic, muncitor, neobosit, neostenit, perseverent, răbdător, silitor, sârguincios, sârguitor, stăruitor, tenace, vrednic, zelos.  
 
Râvnitor
Râvnitor, adjectiv
Sinonime: activ, ahtiat, amator, avid, credincios, cucernic, cuvios, dorit, doritor, dornic, evlavios, gelos, harnic, invidios, iubitor, jinduit, jinduitor, muncitor, neobosit, neostenit, pios, pizmaș, pizmuitor, pofticios, preacredincios, ranchiunos, religios, sârguincios, sârguitor, silitor, smerit, vrednic, zelos, (figurat) înfometat, (figurat) însetat, (figurat) lacom, (figurat) setos, (învechit) libovnic, (învechit) râvnaci, (popular) poftitor, (regional) poftăreț, (regional) poftos, (regional) pohtaci, (regional) râmnitor.  
 
Râvnaci
Râvnaci, adjectiv (învechit)
Sinonime: activ, amator, doritor, dornic, harnic, iubitor, muncitor, neobosit, neostenit, pofticios, râvnitor, sârguincios, sârguitor, silitor, vrednic, zelos.

Râvnaci, substantiv (învechit)
Sinonime: adversar, amator, concurent, doritor, dornic, iubitor, pofticios, râvnitor, rival.  
 
Agrarian
Agrarian, adjectiv
Sinonime: agrar, agricol, terian.

Agrarian, substantiv
Sinonime: agricultor, muncitor agricol.  
 
Străduitor
Străduitor, adjectiv
Sinonime: activ, harnic, muncitor, neobosit, neostenit, perseverent, răbdător, silitor, sârguincios, sârguitor, stăruitor, tenace, vrednic, zelos.  
 
Schingiuire
Schingiuire, substantiv
Sinonime: calvar, canon, caznă, chin, chinuire, durere, maltratare, patimă, schingiuit, suferință, supliciu, torturare, tortură, (învechit și popular) trudă, (popular) muncă; (învechit) muncitorie, pasiune, pedeapsă, pedepsitură, rană, schingi, strădanie, strânsoare, trudnicie.  
 
Schingiuit
Schingiuit, adjectiv
Sinonime: bătut, brutalizat, chinuit, deformat, denaturat, maltratat, muncit, pocit, scâlciat, schimonosit, stâlcit, stricat, stropșit, torturat.

Schingiuit, substantiv
Sinonime: calvar, canon, caznă, chin, durere, patimă, schingiuire, suferință, supliciu, tortură, (învechit și popular) trudă, (popular) muncă; (învechit) muncitorie, pasiune, pedeapsă, pedepsitură, rană, schingi, strădanie, strânsoare, trudnicie.  
 
Şerbi
Şerbi, verb (învechit)
Sinonime: a consacra, a dărui, a dedica, a destina, a devota, a fi șerb, a hărăzi, a iobăgi, a închina, a munci din greu, a robi, a servi ca șerb.  
 
Robaciu
Robaciu, adjectiv (învechit)
Sinonime: muncitor, (regional) robace, (regional) robaci.  
 
Laborant
Laborant, substantiv
Sinonime: manipulator, preparator; (învechit) agricultor, laboratoriu, muncitor agricol, probagiu.  
 
Dvori
Dvori, verb (învechit)
Sinonime: a aștepta, a duce viață de curtean, a munci, a servi, a sluji, a sta la curte, (învechit) a dvorbi.  
 
Ostenitor
Ostenitor, adjectiv (popular)
Sinonime: anevoios, dificil, epuizant, extenuant, greu, istovitor, muncitor, obositor, truditor, trudnic, (învechit și regional) ostănitor, (învechit) ostănitoriu, (învechit) ostenitoriu.  
 
Lucrăreț
Lucrăreț, adjectiv (învechit)
Sinonime: activ, eficace, făcător de minuni, folositor, muncitor, productiv.  
 
Jugălit
Jugălit, adjectiv (regional)
Sinonime: (despre vite) folosit zilnic, muncit.  
 
Osârdios
Osârdios, adjectiv (învechit și regional)
Sinonime: asiduu, harnic, muncitor, sârguincios, (învechit și regional) osărduios, (învechit) osârdnic.  
 
Osârdui
Osârdui, verb (învechit)
Sinonime: a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a-și da silința, (învechit) a se osârdnici, (variantă) a se osârdi.  
 
Osârdnici
Osârdnici, verb (învechit)
Sinonime: a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a-și da silința, (învechit) a se osârdui.  
 
Udarnic
Udarnic, substantiv
Sinonime: fruntaș, muncitor model, stahanovist.  
 
Proletariat
Proletariat, substantiv
Sinonime: exploatați, lucrători, muncitori, muncitorime, plebe, salariați.  
 
Proletarian
Proletarian, adjectiv (franțuzism învechit)
Sinonime: muncitoresc, plebeian, popular, proletar.  
 
Deletnic
Deletnic, adjectiv (învechit)
Sinonime: dispus la muncă, harnic, iscusit, laborios, muncitor, pregătit, sârguincios, silitor, (învechit) delnic, (variantă) deleatnic, (variantă) diletnic.  
 
Slujbaș (slujbași)
Slujbaș (slujbași), substantiv masculin
Sinonime: angajat, dispecer, funcționar, lucrător, meseriaș, om al muncii, salariat, secretar, (Banat) zănătar, (ieșit din uz) amploiat, (ieșit din uz) impiegat, (ieșit din uz) mazil, (în Spania) alcalde, (popular și familiar) lefegiu, (popular și familiar) simbriaș, (regional) argat, (regional) lefar; (învechit) aparitor, aprod, armaș, armășel, așezământar, bănar, caftangiu, cantaragiu, cămăraș, ceauș, chehaia, ciohodar, cișmegiu, comeseriaș, cornar, cotar, credincer, curtean, diac, dijmar, edecliu, edicliu, goștinar, grămătic, havalagiu, ibrictar, iciaga, iciceauș, iciciohodar, icioglan-ceauș, icirliu, idecliu, idelciu, idicliu, iedecliu, lefaș, logofăt, mataragiu, mădular, mucarnic, mumbașir, narghelegiu, nazâr, năimitor, oier, olăcar, om domnesc, păhărnicel, perdegiu, peșchegiu, peșchergiu, peșchirgiu, peșingiu, pezodrom, pisar, podar, portărel, postelnicel, pripășar, procelnic, raftivan, rahtivan, saigiu, salahor, scriitor, selam-aga, selam-ceauș, sofagiu, supus, șătrar, șetrar, taxidar, tutungi-bașa, uricar, vădrar, vătaf, vătăman, vătășel, vistiernicel, vornicel, zapciu, zlotaș, (popular) năimit, (regional) breslaș, (regional) năiemnic, (regional) pareatcă, (regional) storoș, (regional) țist, (turcism) beilicciu, (turcism) hogeghean; (la plural) angajați, funcționărime, personal, salariați.  
 
Femeie-muncitor
Femeie-muncitor, substantiv feminin
Sinonime: lucrătoare, muncitoare.  
 
Iujdi
Iujdi, verb (învechit și regional)
Sinonime: a se chinui (de o boală), a se împotrivi, a se munci, a se opinti, a se opune, a se sforța, a se sili, a se trudi, a se zbate, (variantă) a se iușdi.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar