Mulţumi
Mulţumi, verb
Sinonime: a accepta, a admite, a aproba, a avea de ajuns, a bucura, a compensa, a consimți, a despăgubi, a exprima gratitudine, a fi recunoscător, a gratifica, a încuviința, a îndupleca, a îngădui, a învoi, a lăsa, a nu pretinde mai mult, a permite, a primi, a răsplăti, a răspunde la o urare, a răspunde la un salut, a recompensa, a satisface, a se limita, a se socoti satisfăcut, a spune mulțumesc, (Banat, Transilvania și Moldova) a joi, (învechit) a blagodari, (popular) a îndestula, (variantă) a mulțămi.  
 
Mulţumire
Mulţumire, substantiv feminin
Sinonime: bucurie, compensare, compensație, despăgubire, gratitudine, mândrie, mulțumită, plăcere, răsplată, recompensă, reparație, satisfacţie, slavă, (plural) daune, (regional) mulțămire.  
 
Mulţumită
Mulţumită, substantiv
Sinonime: bucurie, desfătare, mângâiere, mulțumire, plăcere, răsplată, recompensă, recunoștință, satisfacție, slavă.

Mulțumită, prepoziție
Sinonime: (urmat de un dativ) datorită.  
 
Mulţumitor (mulțumitoare)
Mulţumitor (mulțumitoare), adjectiv
Sinonime: acceptabil, convingător, corespunzător, îndatorat, mulţumit, obligat, recunoscător, satisfăcător, satisfăcut, suficient, (regional) mulțămitor.  
 

Acceptabil (acceptabilă)
Acceptabil (acceptabilă), adjectiv
Sinonime: accesibil, admisibil, bun, bunicel, convenabil, corect, credibil, decent, moderat, mulțumitor, onest, plauzibil, potrivit, rezonabil, satisfăcător, scuzabil, suportabil, sustenabil, tolerabil, valabil, verosimil, (familiar) pasabil, (învechit) de primire, (învechit) sortabil, (învechit) suferibil, (învechit) suferit, (livresc) modic.  
 
Bine
Bine, adverb
Sinonime: acceptabil, potrivit, mulţumitor, satisfăcător, adecvat, convenabil, plăcut, agreabil.

Bine, substantiv neutru
Sinonime: mulţumire, fericire, bunăstare; faptă bună, binefacere; folos, avantaj.

Bine, adjectiv
Sinonime: prezentabil.

Bine, interjecție
Sinonime: bravo!  
 
Boieros (boieroasă)
Boieros (boieroasă), adjectiv
Sinonime: arogant, boieratic, capricios, civilizat, cu aere, cu fumuri, cu gusturi aristocratice, cu însușiri alese, cu nasul pe sus, delicat, domnăreț, fandosit, greu de mulțumit, înfumurat, mofturos, năzuros, pretențios, rafinat, sclifosit, (învechit) domneț, (învechit) domnos, (popular) izmenit, (regional) năsfiros, (regional) năturos.  
 
Bucurie
Bucurie, substantiv feminin
Sinonime: încântare, jovialitate, mulţumire, satisfacţie, bună dispoziţie, desfătare, veselie, voioșie.  
 
Bucuros (bucuroasă)
Bucuros (bucuroasă), adjectiv
Sinonime: binedispus, fericit, jovial, mulţumit, satisfăcut, vesel, voios.  
 
Complăcea
Complăcea, verb
Sinonime: a se mulţumi, a-i conveni.  
 
Concedia
Concedia, verb
Sinonime: a debarca, a destitui, a deposeda, a detrona, a licenția, a revoca, a îndepărta, a da afară, a elibera din funcţie, a pune pe liber, a mulțumi, a scoate, (învechit) a slobozi, (grecism învechit) a exoflisi, (familiar) a mătrăşi; a disponibiliza.  
 
Convenabil (convenabilă)
Convenabil (convenabilă), adjectiv
Sinonime: acceptabil, potrivit, mulţumitor, satisfăcător, adecvat, acătării, nimerit, apt, admisibil, bunicel, suportabil, tolerabil, (familiar) pasabil, accesibil, moderat, rezonabil, (livresc) modic, ieftin.  
 
Cumpăta
Cumpăta, verb
Sinonime: a se modera, a se tempera, a se reţine, a se mulţumi cu.  
 
Datorită
Datorită, prepoziție
Sinonime: graţie, mulţumită, (învechit) slavă; pentru.  
 
Despăgubire
Despăgubire, substantiv feminin
Sinonime: recompensă, răsplată, gratificaţie, compensaţie, compensare, (la plural) daune, reparaţie, (învechit şi popular) mulţumire, (învechit) dezdăunare, indemnizaţie, (turcism învechit) adet.  
 
Dulceaţă
Dulceaţă, substantiv feminin
Sinonime: (Transilvania şi Banat) pecmez, (Transilvania) silvoiz, magiun; plăcere, desfătare, mulțumire sufletească, bucurie, fericire, încântare; blândeţe, bunătate, duioşie.  
 
Fericire
Fericire, substantiv feminin
Sinonime: mulţumire, bucurie, satisfacţie, euforie, (livresc) beatitudine, (învechit şi popular) ferice, (învechit) fericie, noroc, (popular) norocire.  
 
Fericit (fericită)
Fericit (fericită), adjectiv
Sinonime: satisfăcut, bucuros, plin de mulţumire; favorabil, avantajos, nimerit, satisfăcător, bun, mulţumitor, îmbucurător, (învechit şi popular) norocit, (popular) ferice, radios, binevenit.  
 
Gratie
Gratie, substantiv feminin
Sinonime: bară de metal, grătar, grilaj, grilă, rețea, spalier, spetează, vergea, zăbrea, (popular) ostreţ, (Transilvania) roştei.

Graţie, substantiv feminin
Sinonime: avantaj, bunăvoință, concesie, dar, delicateţe, drăgălăşenie, eleganţă, favoare, fineţe, gingăşie, graţiere, har, milă, mlădiere, protecţie, supleţe, zvelteţe, (învechit) măiestrie, (plural) farmece, (plural) nuri.

Graţie, prepoziție
Sinonime: cu ajutorul, datorită, mulțumită.  
 
Haz
Haz, substantiv neutru
Sinonime: amuzament, bucurie, caraghioslâc, desfătare, duh, glumă, mângâiere, mulțumire, nostimadă, plăcere, satisfacție, spirit, umor, veselie, vorbă de duh; farmec, lipici; (figurat) piper, sare.  
 
Împăca
Împăca, verb
Sinonime: a linişti, a domoli, a pacifica, a potoli, a îmbuna, a îmblânzi, a împăciui; a satisface, a mulţumi; a se concilia, a cădea de acord; a se obişnui, a se deprinde, a se familiariza.  
 
Îndemna
Îndemna, verb
Sinonime: a ațâța, a constrânge, a convinge, a da un impuls, a determina, a exorta, a face, a forța, a impulsiona, a incita, a îmbărbăta, a îmboldi, a încuraja, a îndupleca, a înflăcăra, a însufleți, a povățui, a (se) decide, a (se) hotărî, a (se) îmbia, a (se) pofti, a se mulțumi, a se simți bine, a sfătui, a sili, a stârni, a stimula, a susține, (figurat) a împinge, (grecism învechit) a parachinisi, (învechit și regional) a dudui, (învechit) a insufla, (învechit) a invita, (învechit) a mângâia, (învechit) a obliga, (învechit) a pricinui, (învechit) a provoca, (învechit) a semeți, (popular, figurat) a înghimpa, (popular, figurat) a mișca.  
 
Îndestula
Îndestula, verb
Sinonime: a satisface, a mulţumi, a sătura, a da destul.  
 
Îndestulător (îndestulătoare)
Îndestulător (îndestulătoare), adjectiv
Sinonime: mulţumitor, satisfăcător, destul.  
 
Învoi
Învoi, verb
Sinonime: a (se) angaja, a (se) tocmi, a (se) uni, a accepta, a adera la, a admite, a aproba, a concilia, a consimţi, a conveni, a face pe voie, a fi în concordanță, a încuviința, a îngădui, a lăsa, a pactiza, a permite, a primi, a se împăca, a se îndupleca, a se înțelege, a se potrivi, a se reconcilia, a se vorbi, a trăi în bună înțelegere, a voi, a vrea, (Banat) a se toldui, (grecism învechit) a se simfonisi, (învechit și popular) a se prinde, (învechit și regional) a se grăi, (învechit și regional) a se pleca, (învechit) a aprobălui, (învechit) a favoriza, (învechit) a fi de acord, (învechit) a mulțumi, (învechit) a ogodi, (învechit) a pristăni, (învechit) a se lovi, (învechit) a se târgui, (învechit) a veni, (livresc) a concede, (Moldova și Bucovina) a pozvoli, (popular) a se ajunge, (popular) a se pogodi, (prin Muntenia) a se îndogăți.  
 
Mărgini
Mărgini, verb
Sinonime: a se învecina, a se hotărnici, a se răzori; a limita, a îngrădi, a restrânge, a reduce, a scădea, a diminua, a micşora, a stăvili; a se rezuma, a se mulţumi, a rămâne la (ceva).  
 
Mândru (mândră)
Mândru (mândră), adjectiv
Sinonime: arătos, bun, capabil, chipeș, competent, demn, destoinic, distins, dotat, drag, drăguţ, experimentat, fericit, frumos, fudul, grandios, grandoman, impozant, impresionant, impunător, infatuat, iubit, încercat, încrezut, înfumurat, îngâmfat, înțelept, înzestrat, maiestuos, megaloman, minunat, mulţumit, onorat, orgolios, pregătit, prezumțios, priceput, satisfăcut, semeț, splendid, strălucitor, suficient, trufaş, țanțoș, valoros, vanitos, versat, vrednic, (figurat) bățos, (figurat) înțepat, (figurat) scrobit, (învechit și popular) măreț, (învechit și regional) pâșin, (învechit) fumuros, (învechit) preaînălțat, (învechit) zadarnic, (popular și familiar) țâfnos, (popular) dârz, (popular) falnic, (popular) fălos, (popular) închipuit, (prin Banat) măros, (prin Moldova) nărtos, (rar) superb.  
 
Mângâiere
Mângâiere, substantiv feminin
Sinonime: alinare, alint, alintare, bucurie, consolare, dezmierdare, îmbărbătare, încurajare, mângâietură, mulţumire, satisfacţie, (învechit și regional) olastiseală, (popular și familiar) giugiuleală, (popular) alintătură, (popular) drăgosteală, (popular) drăgostire.  
 
Noroc
Noroc, substantiv neutru
Sinonime: soartă, ursită, destin, fatalitate; şansă, avantaj, concurs de împrejurări; fericire, bine, mulţumire, bunăstare, succes, izbândă.  
 
Pasabil (pasabilă)
Pasabil (pasabilă), adjectiv
Sinonime: acceptabil, accesibil, admisibil, bunicel, comun, convenabil, mediocru, mediu, moderat, mulțumitor, potrivit, rezonabil, satisfăcător, suportabil, tolerabil.  
 
Recunoştinţă
Recunoştinţă, substantiv feminin
Sinonime: gratitudine, mulţumire, obligație, (învechit și popular) mulțumită, (învechit) blagodarenie, (învechit) cunoștință.  
 
Restrânge
Restrânge, verb
Sinonime: a circumscrie, a delimita, a diminua, a împuțina, a limita, a localiza, a mărgini, a micşora, a reduce, a scădea, a se mulțumi, a se rezuma, a trăi modest, (figurat) a îngrădi.  
 
Rezuma
Rezuma, verb
Sinonime: a sintetiza, a recapitula, a concentra; a se limita, a se mărgini, a se mulţumi.  
 
Satisface
Satisface, verb
Sinonime: a mulţumi, a-i face plăcere, a împlini (ceva).  
 
Satisfacţie
Satisfacţie, substantiv feminin
Sinonime: beatitudine, bucurie, împlinire, îndeplinire, îndestulare, jubilație, juisare, mulţumire, penitență, plăcere, realizare, reparație, satisfacere, voluptate, (variantă) satisfacțiune.  
 
Satisfăcător (satisfăcătoare)
Satisfăcător (satisfăcătoare), adjectiv
Sinonime: îndestulător, mulţumitor, convenabil, potrivit.  
 
Sătul (sătulă)
Sătul (sătulă), adjectiv
Sinonime: îndestulat, plin, săturat; (figurat) satisfăcut, mulţumit; plictisit, saturat, dezgustat, lehămetisit, scârbit, blazat, sastisit.  
 
Tihnă
Tihnă, substantiv feminin
Sinonime: linişte, pace, tăcere, calm; odihnă, repaos, răgaz; mulţumire, bucurie, satisfacție.  
 
Tihni
Tihni, verb
Sinonime: a prii, a satisface, a mulţumi, a bucura.  
 
Uşurat (uşurată)
Uşurat (uşurată), adjectiv
Sinonime: descărcat, despovărat, micşorat, redus, scăzut; (figurat) fără grijă, împăcat, liniștit, mulţumit, scăpat de o grijă.  
 
Admisibil (admisibilă)
Admisibil (admisibilă), adjectiv
Sinonime: acceptabil, bunicel, convenabil, corect, credibil, eligibil, mulțumitor, plauzibil, satisfăcător, suportabil, tolerabil, valabil, verosimil, (familiar) pasabil.  
 
Autoîncântare
Autoîncântare, substantiv
Sinonime: autoadmirare, automulţumire, mulțumire de sine.  
 
Autosatisfacție
Autosatisfacție, substantiv
Sinonime: mulțumire de sine, vanitate; autosatisfacere, masturbare.  
 
Descrunta
Descrunta, verb
Sinonime: a(-și) descreți fruntea; (la figurat) a(-și) îmblânzi privirea, a exprima mulțumire.  
 
Despăgubi
Despăgubi, verb
Sinonime: a răsplăti, a compensa, a repara, (învechit şi popular) a mulţumi, (prin Transilvania) a potoli, (învechit) a dezdăuna.  
 
Satisfacere
Satisfacere, substantiv
Sinonime: îndeplinire, mulţumire, satisfacţie.  
 
Halal
Halal, interjecție
Sinonime: (peiorativ) bravo! noroc!; (halal mie) ferice (de) mine!; (halal ție) ferice (de) tine!; (halal de) vai și amar de.

Halal, substantiv (popular)
Sinonime: binecuvântare, cadou, dar, fericire, har, mulțumire, noroc, plocon, recunoștință.

Hălăl, substantiv (învechit)
Sinonime: gealat, călău.  
 
Cu ușurare
Cu ușurare, locuțiune
Sinonime: împăcat sufletește, mulțumit.  
 
Norocit
Norocit, adjectiv
Sinonime: celebru, faimos, fericit, ilustru, mare, mulţumit, norocos, renumit, reputat, satisfăcut, vestit.  
 
Mângâietură
Mângâietură, substantiv
Sinonime: alintare, bucurie, desfătare, dezmierdare, mângâiere, mulțumire, plăcere, satisfacție.  
 
Dispus
Dispus, adjectiv
Sinonime: așezat, plasat, pus; (binedispus) amețit (de băutură), mulțumit, vesel.  
 
Contentație
Contentație, substantiv
Sinonime: autosatisfacție, beatitudine, euforie, mulțumire, satisfacție.  
 
Odihnit
Odihnit, adjectiv
Sinonime: calm, liniștit, mulţumit, repauzat, satisfăcut, (figurat) proaspăt, (regional) hodinit.  
 
Recunoscător
Recunoscător, adjectiv
Sinonime: îndatorat, obligat, redevabil, (învechit) mulțumitor.  
 
Blagodarenie
Blagodarenie, substantiv (învechit)
Sinonime: mulțumire, recunoștință.  
 
Reduce
Reduce, verb
Sinonime: a (se) atenua, a (se) calma, a (se) diminua, a (se) domoli, a (se) ieftini, a (se) împuțina, a (se) limita, a (se) liniști, a (se) mărgini, a (se) mici, a (se) micșora, a (se) modera, a (se) pondera, a (se) potoli, a (se) restrânge, a (se) rezuma, a (se) scurta, a (se) tempera, a (se) ușura, a concentra, a constrânge, a cotropi, a cuceri, a descrește, a face fie mai mic, a încetini, a lăsa, a obliga, a ocupa, a prescurta, a readuce, a scădea, a se mulțumi, a sili, a simplifica, a slăbi, a sta, a subjuga, a supune, (figurat) a (se) îmblânzi, (figurat) a (se) îndulci, (figurat) a (se) înmuia, (figurat) a (se) muia, (figurat) a comprima, (figurat) a condensa, (figurat) a piluliza, (învechit și figurat) a îngusta, (învechit și regional) a (se) strâmta, (învechit) a (se) puțina, (învechit) a reduțirui, (popular și figurat) a se pișca, (rar) a (se) pacifica, (rar) a se încheia, (Transilvania) a scăpăta.  
 
Împăciuit
Împăciuit, adjectiv (popular)
Sinonime: împăcat, liniștit, mulțumit, satisfăcut.  
 
Alegădi
Alegădi, verb (regional)
Sinonime: a (se) îndestula, a (se) mulțumi.  
 
Alegădire
Alegădire, substantiv (regional)
Sinonime: îndestulare, mulțumire.  
 
Alegădit
Alegădit, substantiv (regional)
Sinonime: îndestulare, mulțumire.

Alegădit, adjectiv (regional)
Sinonime: îndestulat, mulțumit.  
 
Îndestulat
Îndestulat, adjectiv
Sinonime: abundent, ajuns la saturație, bogat, copios, îmbelşugat, mănos, satisfăcut, spornic, (figurat) princiar, (învechit și regional) belșugos, (învechit) mulțumit, (învechit) sățios.  
 
Tivilichi
Tivilichi, adjectiv (învechit)
Sinonime: liniștit, mulțumit.  
 
Tihnire
Tihnire, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: liniște, mulțumire, pace, tihnă, (învechit) ticnire; (locuțiune) (cu tihnire) în liniște, în tihnă, nestingherit, netulburat.  
 
Iluminat
Iluminat, adjectiv
Sinonime: de inspirație divină, fericit, inspirat, înveselit, luminat, mulțumit, vizionar.  
 
Discolios
Discolios, adjectiv (învechit)
Sinonime: dificil, greu de mulțumit, nemulțumit, (variantă) discol, (variantă) duscol.  
 
Munțămi
Munțămi, verb (regional)
Sinonime: a mulțumi.  
 
Content
Content, substantiv (învechit)
Sinonime: încântat, mulțumit, satisfăcut.  
 
Contentui
Contentui, verb (învechit)
Sinonime: a se mulțumi, (variantă) a se contitui.  
 
Automulțumire
Automulțumire, substantiv
Sinonime: autoîncântare, mulțumire de sine.  
 
Mulțumeală
Mulțumeală, substantiv (învechit)
Sinonime: gratitudine, mulțumire, (variantă) mulțămeală.  
 
Alegăduire
Alegăduire, substantiv (regional)
Sinonime: îndestulare, mulțumire, (regional) alegăduit.  
 
Alegăduit
Alegăduit, adjectiv (regional)
Sinonime: îndestulat, mulțumit.  
 
Alegădui
Alegădui, verb (regional)
Sinonime: a (se) îndestula, a (se) mulțumi, (regional) a (se) alegădi.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar