Minţi, verb Sinonime:
a denatura, a înşela, a mistifica.
Mintie, substantiv
Sinonime:
(regional) anteriu, manta, mantie, reverendă, sutană, (variantă) minteie.
Mintios, adjectiv
Sinonime:
deștept, inteligent, înțelept, mintos.
Minţit, adjectiv
Sinonime:
fals, inautentic, inventat, înșelat, mincinos, născocit, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nereal, păcălit, plăsmuit, scornit.
Mințitor, adjectiv
Sinonime:
amăgitor, înșelător, mincinos.
Aburi, verb
Sinonime:
a se umezi, a se înceţoşa; a învălui cu vorbele, a minți, a păcăli.
Aromi, verb (popular)
Sinonime:
a ademeni, a adormi, a atrage, a ațipi, a dormita, a ispiti, a încânta, a înșela, a minți, a momi, a moțăi, a păcăli, a picoti, a piroti, a purta, a rosti, a seduce, a tenta, a trișa, (figurat) a calma, (figurat) a liniști, (figurat) a ogoi, (figurat) a potoli, (învechit) a amăgi, (învechit) a aroma, (învechit) a tămâia, (popular) a zăpăci.
Calomnia, verb
Sinonime:
a bârfi, a cleveti, a defăima, a denigra, a discredita, a huli, a minţi, a murdări (imaginea unei persoane), a ocărî, a ponegri, a se autocalomnia, a vorbi de rău.
Căpia, verb Sinonime:
a înnebuni, a se zăpăci, a se ţicni, a se scrânti, a-şi pierde minţile; a pierde măsura.
Duce, verb
Sinonime:
a (se) transporta, a căra; a merge, a (se) deplasa, a pleca, a colinda, a cutreiera; a trăi, a vieţui, a-şi petrece viaţa, a porni, (popular) a (se) mişca, (învechit şi regional) a păsa, a trece, a aduce, a ghida, a însoţi, a purta, a transmite, a se îndrepta, a trasa, a răspândi, a desfăşura, a întreţine, a suporta, a rezista, a-i merge, a sfârşi, a muri; a ademeni, a amăgi, a cârmui, a conduce, a dirigui, a domni, a guverna, a încânta, a înşela, a minţi, a momi, a păcăli, a prosti, a stăpâni, a trişa.
Exaltat (exaltată), adjectiv
Sinonime:
entuziasmat, înflăcărat, aprins, însufleţit, ieşit din minţi, nebun, smintit, zăpăcit, ţicnit, surescitat.
Frige, verb
Sinonime:
a (se) arde, a dogori, a pârjoli, a pârli, a perpeli, a prăji, a pune la foc; (familiar) a se păcăli, a se înşela, a păgubi, a ademeni, a amăgi, a încânta, a înşela, a minţi, a momi, a păcăli, a prosti, a purta, a trişa; a suferi un eșec, a rămâne păgubaș.
Îmbrobodi, verb
Sinonime:
a acoperi cu o broboadă, (Transilvania) a se încârpui; (figurat) a (se) acoperi ca într-un văl, a (se) învălui, a acoperi cu un văl, a înconjura din toate părțile; (figurat) a bălmăji, a captiva, a duce cu vorba, a încălța, a înşela, a minţi, a păcăli, a seduce.
Înnebuni, verb Sinonime:
a scoate din minţi, a-şi pierde minţile, a nu mai fi în toate minţile, a se țicni.
Înnebunit (înnebunită), adjectiv Sinonime:
nebun, scos din minţi, ţicnit, aiurit, zurliu, stricat la cap; zăpăcit, uluit.
Înşela, verb Sinonime:
a induce în eroare, a amăgi, a minţi, a dezamăgi, a falsifica, a trage pe sfoară, a păcăli.
Mistifica, verb Sinonime:
a înşela, a denatura, a minţi, a falsifica.
Născoci, verb Sinonime:
a inventa, a scorni, a plăsmui, a descoperi, a urzi; a minţi, a înşela, a induce în eroare.
Scorni, verb Sinonime:
a plăsmui, a inventa, a imagina, a născoci, a minţi; a urzi, a ticlui, a pune la cale; a se isca, a se ivi, a se porni, a se stârni, a se dezlănțui.
Sminti, verb Sinonime:
a-şi pierde minţile, a înnebuni; a înşela, a păcăli; a greşi; a clinti, a deplasa; a strica, a vătăma; (popular) a răstălmăci, a altera.
Surprinde, verb
Sinonime:
a ademeni, a ajunge, a amăgi, a apuca, a băga de seamă, a cuceri pe neașteptate, a descoperi în mod brusc, a descoperi pe neașteptate, a descoperi, a epata, a frapa, a încânta, a înșela, a lua pe neașteptate, a minți, a minuna, a mira, a momi, a observa (pe furiș), a păcăli, a prinde fără veste, a prinde în flagrant delict, a prinde pe nepregătite, a prinde, a prosti, a purta, a remarca, a sesiza, a sezisa, a stupefia, a șoca, a trișa, a uimi, a ului, a vedea, (figurat) a izbi, (învechit și regional) a pripi, (Moldova, Transilvania și Banat) a zăpsi.
Şugui, verb Sinonime:
a glumi, a face haz, a face pozne, a face spirite, a duce cu vorba, a minţi.
Ticlui, verb Sinonime:
a aranja, a potrivi, a aşeza, a întocmi, a face; (figurat) a născoci, a pune la cale, a inventa, a imagina, a scorni, a minţi.
Sport, substantiv neutru
Sinonime:
amuzament, antrenament, arte marțiale, atletism, ciclism, combinată, cultură fizică, educație fizică, exercițiu, gimnastică, joc, turf, (figurat) (sport cerebral) activitate intelectuală, (la plural) lupte, (sportul alb) tenis, (sportul cu balonul rotund) fotbal, (sportul minţii) șah, (sportul rege) fotbal; (sportul cu mănuși) box, pugilism, (rar) pugilat, pugilistică.
Aburit (aburită), adjectiv
Sinonime:
umezit, încețoșat; mințit, păcălit, fraierit.
Anteriu, substantiv
Sinonime:
reverendă, sutană, (Banat şi Transilvania) mintie, (învechit) libadea.
Celui, verb
Sinonime:
a ademeni, a amăgi, a încânta, a înşela, a minţi, a momi, a păcăli, a prosti, a purta, a trişa.
Fraieri, verb
Sinonime:
a ademeni, a amăgi, a induce în eroare, a încânta, a înșela, a minți, a momi, a păcăli, a prosti, a purta, a șmecheri.
Orbit, adjectiv
Sinonime:
lipsit de vedere, cu vederea slăbită; (la figurat) cu mintea întunecată, fără discernământ, scos din minți, înnebunit, zăpăcit; fermecat, fascinat, uluit.
Gâmbosi, verb
Sinonime:
a ademeni, a amăgi, a încânta, a înşela, a minţi, a momi, a păcăli, a prosti, a purta, a trişa.
Tromboni, verb
Sinonime:
(familiar) a minți, a păcăli, a exagera.
Neadevărat, adjectiv
Sinonime:
amăgitor, eronat, fals, falsificat, greșit, inautentic, incorect, inexact, inventat, închipuit, mincinos, născocit, neautentic, neexact, neîntemeiat, nereal, plăsmuit, scornit, (învechit și regional) smintit, (învechit) mințit, (învechit) neadevăr, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (popular și figurat) strâmb, (regional) neadivărat.
Necontrolat, adjectiv
Sinonime:
liber, nedirijat, nestăpânit, neverificat, (locuțiune) ieșit din minți.
Afolat, adjectiv
Sinonime:
bulversat, ieșit din minți, înfricoșat, înnebunit, înspăimântat, terifiat, terorizat.
Pingelui, verb
Sinonime:
a ademeni, a amăgi, a încânta, a înșela, a minți, a momi, a păcăli, a prosti, a purta, a trișa; a pingeli.
Smomi, verb
Sinonime:
(regional) a ademeni, a agita, a amăgi, a ațâța, a incita, a instiga, a încânta, a înșela, a întărâta, a minți, a momi, a păcăli, a prosti, a provoca, a purta, a stârni, a trișa, a tulbura.
Minteuţă, substantiv
Sinonime:
(regional) anteriu, mintie; (botanică) scânteioară, scânteiuță.
Lâncoti, verb (învechit)
Sinonime:
a amăgi, a înșela, a minți, a păcăli.
Antiriu, substantiv (învechit și regional)
Sinonime:
(învechit) antereu, anteriu, caftan, libadea, reverendă, sutană, zăbun, zobon, (Banat și Transilvania) mintie.
Nereal, adjectiv
Sinonime:
fals, fantastic, fantezist, fictiv, iluzoriu, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, irealizabil, închipuit, mincinos, născocit, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nerealizabil, plăsmuit, scornit, utopic, utopist, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) himeric, (popular și figurat) strâmb.
Planisi, verb (învechit)
Sinonime:
a ademeni, a amăgi, a încânta, a înduioșa, a înșela, a minți, a momi, a păcăli, a prosti, a purta, a se lăsa ademenit, a se lăsa sedus, a seduce, a trișa.
Născocit, adjectiv
Sinonime:
fals, fantezist, fictiv, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, închipuit, mincinos, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nereal, plăsmuit, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) romanesc, (popular și figurat) strâmb.
Plăsmuit, adjectiv
Sinonime:
contrafăcut, creat, fals, falsificat, fantezist, fictiv, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, închipuit, născocit, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nereal, scornit, (învechit) mincinos, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) romanesc, (popular și figurat) strâmb, (variantă) plăzmuit.
Minciuni, verb (regional)
Sinonime:
a induce în eroare, a înșela, a minți, a umbla cu minciuni, (variantă) a minciuna.
Neautentic, adjectiv
Sinonime:
apocrif, contrafăcut, fals, falsificat, inautentic, inexact, inventat, mincinos, născocit, neadevărat, neîntemeiat, nereal, plăsmuit, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (popular și figurat) strâmb.
Neîntemeiat, adjectiv
Sinonime:
eronat, fals, fără temei, greșit, iluzoriu, inautentic, inexact, inventat, înșelător, mincinos, născocit, neadevărat, neautentic, neexact, nefondat, nereal, neserios, netemeinic, plăsmuit, pueril, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (învechit, figurat) rătăcit, (popular, figurat) strâmb, (rar) părelnic.
Poticări, verb (învechit și regional)
Sinonime:
a ademeni, a amăgi, a încânta, a înșela, a minți, a momi, a păcăli, a prosti, a purta, a trișa.
Ingeniu, substantiv (învechit)
Sinonime:
agerime, geniu, inteligență, pătrundere a minții, perspicacitate, sagacitate.
Opăci, verb (regional)
Sinonime:
a buimăci, a conduce o plută, a deruta, a domoli, a induce în eroare, a împiedica, a înnebuni, a (se) liniști, a năuci, a necăji, a obosi, a opri (în loc), a (se) poci, a potoli, a reține, a se istovi, a se schimonosi, a stingheri, a urâți, a zăpăci, a-și ieși din minți, (învechit) a ispiti.
Aluzi, verb (Banat)
Sinonime:
a cădea în mintea copiilor, a se copilări, a-și pierde mințile, (regional) a bolunzi, (regional) a șozi, (regional) a zăluzi.
Înșelător, substantiv
Sinonime:
escroc, fraudator, fripon, hoț, impostor, păcălici, pungaș, seducător, șarlatan, șnapan, (familiar) coțcar, (familiar) pehlivan, (familiar) pișicher, (figurat) panglicar, (figurat) papugiu, (figurat) scamator, (învechit și popular) șălar, (învechit și popular) șălărel, (învechit și regional) mafler, (învechit și regional) pârlaci, (învechit) calpazan, (învechit) calpuzan, (învechit) diavol, (învechit) geambaș, (învechit, în Moldova) șuler, (Moldova, Bucovina și Dobrogea) șalvir, (popular și familiar) pezevenchi, (popular și familiar) potlogar, (rar) pârlea, (regional) ciolar, (regional) pasmarghiol, (regional) potcaș. Înșelător, adjectiv
Sinonime:
ademenitor, amăgitor, deluzoriu, fraudatoriu, iluzoriu, incorect, insidios, mincinos, mințitor, neîntemeiat, păcălitor, perfid, seducător, specios, viclean, (figurat) deșert, (figurat) rabinic, (figurat) șugubăț, (figurat) vulpesc, (învechit și regional) părut, (învechit) amăgelnic, (învechit) balamut, (învechit) capțios, (învechit) celuitor, (învechit) înșelăcios, (învechit) lăstitoriu, (învechit) marafetos, (învechit) mângăicios, (învechit) părăros, (învechit) prilăsteț, (învechit) prilăstitor, (învechit) prilesteț, (învechit, în Transilvania) alnic, (Muntenia) mâglisitor, (rar) momitor, (rar) părelnic, (regional) cofaș, (regional) hichetău, (regional) hitetău, (regional) îmbăguiat, (Transilvania și Banat) cealău.
Iordăni, verb
Sinonime:
(popular) a iordăna; (învechit și argotic) a amăgi, a minți, a zăpăci.