Lepăda
Lepăda, verb
Sinonime: a abandona, a abjura, a afurisi, a alunga, a anatemiza, a arunca, a avorta, a azvârli, a blestema, a deborda, a descărca, a excomunica, a expulza, a goni, a izgoni, a înlătura, a lua, a năpârli, a nega, a nu mai fi de acord, a părăsi, a refuza, a renega, a renunţa, a respinge, a scoate, a se apăra, a se depărta, a se dezbăra, a se dezbrăca, a se dezice, a se dezvinovăți, a se feri, a se îndepărta, a se lăsa, a se păzi, a se schimba, a trage, a vărsa, a voma, a vomita, a zvârli, a-şi muta gândul, (învechit) a scutura, (regional) a lăpăda, (regional) a țipa.  
 
Lepădare
Lepădare, substantiv
Sinonime: abjurare, aruncare, azvârlire, călugărire, descălțare, dezbrăcare, dezicere, lepădat, negare, nemenționare, părăsire, refuz, renegare, renunțare, rupere, zvârlire, (popular) avort, (popular) scuipat, (popular) vomă, (variantă) lăpădare.  
 
Lepădat
Lepădat, adjectiv
Sinonime: abandonat, aruncat, avortat, eliminat, exclus, excomunicat, înlăturat, născut, părăsit, pierdut, renegat, respins, trădat, uitat, (popular) scuipat, (popular) vomat.

Lepădat, substantiv
Sinonime: aruncare, lepădare, negare, nemenționare, refuz, rupere, (popular) avort, (popular) scuipat, (popular) vomă.  
 
Lepădătoare
Lepădătoare, substantiv
Sinonime: (botanică) curcubețea, curcubețică, mărul-lupului, remf.  
 
Lepădător
Lepădător, substantiv
Sinonime: apostat, necredincios, renegat.  
 
Lepădătură
Lepădătură, substantiv feminin
Sinonime: avort, avorton, bastard, canalie, cutră, derbedeu, deșeu, lichea, marțafoi, netrebnic, pramatie, prostituată, pușlama, rebut, scârnăvie, scuipat, secătură, stârpitură, vomă, nevolnic, (argou) sichimea, (figurat) căzătură, (figurat) drojdie, (figurat) gunoi, (figurat) mizerie, (figurat) otreapă, (figurat) pleavă, (figurat) putregai, (figurat) zdreanță, (învechit și regional) pujlău, (învechit) naștere, (învechit) ștrengar, (Moldova) nandralău, (Moldova) poghibală, (popular și familiar) cioflingar, (regional) orbete, (regional) oșiștie, (regional) postoroncă, (regional) pujlă, (regional, figurat) loază, (Transilvania și Maramureș) techergheu.  
 

Abandon (abandonuri)
Abandon (abandonuri), substantiv neutru
Sinonime: abdicare, apostazie, capitulare, concesionare, oprire, părăsire, rejectare, lepădare, renunţare, resemnare.  
 
Abandona
Abandona, verb
Sinonime: a părăsi, a renunţa, a lepăda; a abdica, a capitula, a ceda, a înceta, a declara forfait, a demisiona, a dezerta, a îngropa, a neglija, a se debarasa, a se da bătut, a se retrage.  
 
Abjura
Abjura, verb
Sinonime: a nega, a tăgădui, a se lepăda, a renega, a renunța public la religia sa, a renunța la o opinie, a abandona o practică.  
 
Arunca
Arunca, verb
Sinonime: a azvârli, a îndepărta, a lepăda, a împrăştia, a lansa, a catapulta, a trimite, a proiecta; a se repezi, a se năpusti, a se precipita; a lapida.  
 
Aruncătură
Aruncătură, substantiv feminin
Sinonime: aruncare, aruncat, azvârlire, azvârlitură, izbitură, împrăștiere, lepădare, lovitură, zvârlitură, (învechit) asvârlitură, (învechit) dătătură, (învechit) impozit, (învechit) risipire, (popular) bubă, (rar) săritură, (rar) zvârlet, (Transilvania și Maramureș) țipătură.  
 
Azvârli
Azvârli, verb
Sinonime: a arunca, a lepăda, a înlătura, a îndepărta, a da deoparte, a se debarasa; a lansa, a proiecta, a catapulta.  
 
Cutră
Cutră, substantiv feminin
Sinonime: vicleană, prefăcută, fățarnică, derbedeu, lepădătură, lichea, netrebnic, puşlama, scârnăvie.  
 
Debarasa
Debarasa, verb
Sinonime: a (se) descotorosi, a (se) dezbăra, a (se) dezobișnui, a (se) dezvăța, a (se) lăsa, a lepăda, a scăpa, a se degaja, (Bucovina) a se coroti, (familiar și figurat) a înțărca, (figurat) a (se) scutura, (figurat) a se curăța, (grecism învechit) a exoflisi, (regional) a se cortorosi.  
 
Drojdie
Drojdie, substantiv feminin
Sinonime: rachiu, ţuică; levură, (regional) ţaică, maia; (drojdie selecţionată) ferment selecţionat; (prin Banat) logor, zaţ; (figurat) rămăşiţă, urmă; lepădătură.  
 
Feri
Feri, verb
Sinonime: a apăra, a proteja, a ocroti, a (se) păzi, a protegui, a adăposti; a ocoli, a evita, a lăsa la o parte, a înconjura, (învechit şi regional) a se socoti, (învechit) a se lepăda, a se veghea, (învechit) a se îndupleca, a fugi; a respecta, a ţine.  
 
Gunoi
Gunoi, substantiv neutru
Sinonime: bălegar, băligar, scamă, impuritate, murdărie, necurăţenie, (învechit) şterc, (Moldova şi Transilvania) goz, (prin Banat şi Transilvania) bucluc, (prin Bucovina şi Transilvania) şteah, (prin Oltenia) smian; (figurat) lepădătură, otreapă, lichea.

Gunoi, verb
Sinonime: a îngrășa cu gunoi de grajd, a îngrășa pământul cu gunoi, a murdări cu găinaț, a-și depune excrementele; (figurat) a slăbi extrem de mult.  
 
Înlătura
Înlătura, verb
Sinonime: a da în lături, a da la o parte, a îndepărta, a scoate, a elimina, a alunga, a evita, a lepăda.  
 
Lăsa
Lăsa, verb
Sinonime: a părăsi, a abandona, a ceda, a renunţa, a lepăda; a învoi, a îngădui, a permite, a admite, a accepta; a produce, a întipări, a provoca; a se apleca, a se îndoi, a se denivela.  
 
Lichea
Lichea, substantiv feminin
Sinonime: cusur, defect, deficiență, derbedeu, imperfecțiune, insuficiență, lacună, lepădătură, lipsă, meteahnă, mizerabil, neajuns, netrebnic, om de nimic, păcat, pungaș, pușlama, scădere, scârnăvie, secătură, slăbiciune, șmecher, ticălos, viciu, (argou) sichimea, (familiar) cutră, (familiar) marțafoi, (figurat) căzătură, (figurat) otreapă, (figurat) zdreanță, (învechit și regional) pujlău, (învechit) ștrengar, (Moldova) nandralău, (Moldova) poghibală, (popular și familiar) cioflingar, (regional) orbete, (regional) oșiștie, (regional) postoroncă, (regional) pujlă, (regional, figurat) loază, (Transilvania și Maramureș) techergheu.  
 
Loază
Loază, substantiv feminin (regional)
Sinonime: butuc (de viță), lăstar, mladă, mlădiță, ramură, smicea, viță de vie, vlăstar; derbedeu, lepădătură, lichea, monstru, netrebnic, om de nimic, pocitanie, prost, pușlama, scârnăvie, secătură, șmecher.  
 
Renega
Renega, verb
Sinonime: a tăgădui, a nega, a repudia, a abjura, a nu recunoaște, a se lepăda, a se dezice, a respinge, a recuza.  
 
Scursoare
Scursoare, substantiv feminin
Sinonime: scurgere, secreţie; (figurat) derbedeu, golan, lepădătură.  
 
Scursură
Scursură, substantiv feminin
Sinonime: făgaş, albie; (la plural, depreciativ) derbedei, lepădături, otrepe, vagabonzi; (depreciativ) adunătură, gloată, strânsură, şleahtă, (Banat) zbor; blenoragie, curs, diaree, dizenterie, gonoree, leucoree, matcă, prelingere, scurgere, vad, vărsare.  
 
Scutura
Scutura, verb
Sinonime: a (se) curăţa, a deretica; (figurat) a arunca, a lepăda, a îndepărta; a scăpa, a se debarasa, a se descotorosi; a se desprinde, a cădea; a zgâlţâi, a agita, a zdruncina; a se cutremura, a se înfiora, a se înfrigura; (familiar) a critica, a certa, a muștrului, a trage un perdaf.  
 
Zdreanță
Zdreanță, substantiv feminin
Sinonime: cârpă, treanţă, ruptură; lepădătură, secătură, mizerie.  
 
Zvârli
Zvârli, verb
Sinonime: a arunca, a lepăda, a îndepărta; a risipi, a împrăştia; a cheltui, a consuma.  
 
Abjurare (abjurări)
Abjurare (abjurări), substantiv feminin
Sinonime: abjurație, lepădare, renegare, renunțare publică la o idee (la o doctrină).  
 
Altruism
Altruism, substantiv
Sinonime: caritate, dăruire de sine, dezinteres, dezinteresare, filantropie, generozitate, lepădare de sine, oblativitate.  
 
Anatemiza
Anatemiza, verb
Sinonime: a afurisi, a anatema, a anatematiza, a anatemisi, a blestema, a excomunica, (învechit) a lepăda, (învechit) a procleți, (popular) a oropsi.  
 
Aruncare
Aruncare, substantiv
Sinonime: azvârlire, lepădare, zvârlire; proiectare; lansare, tragere; doborâre; cheltuire.  
 
Avort
Avort, substantiv
Sinonime: (medicină) întrerupere de sarcină, (popular) lepădare, lepădat, pierdere, pierzanie, (regional) străpeală.  
 
Avorta
Avorta, verb
Sinonime: (medicină) a întrerupe o sarcină, (popular) a lepăda, (popular) a pierde, (popular) a stârpi, (prin Banat) a copili; (figurat) a eșua; (variantă) a aborta.  
 
Avorton
Avorton, substantiv
Sinonime: avortat, lepădătură, pocitanie, pocitură, (popular) stârpitură.  
 
Orbete
Orbete, substantiv
Sinonime: (zoologie) (popular) cățelul-pământului, (regional) grivan, porcuț, șuiță, tocăniță, țâncul-pământului, (Muntenia și Transilvania) sobol, șomâc; derbedeu, lepădătură, lichea, netrebnic, pușlama, scârnăvie, secătură.  
 
Cortorosi
Cortorosi, verb (învechit și popular)
Sinonime: a (se) degaja, a (se) elibera, a fugi, a o șterge, a pleca, a scăpa de, a se căra, a se coroti, a se debarasa, a se descotorosi, a se dezbăra, a se lepăda, a se mântui, (variantă) a (se) cotorăsi, (variantă) a (se) cotorisi, (variantă) a (se) cotorosi.  
 
Curcubeţea
Curcubeţea, substantiv
Sinonime: (botanică) curcubeţică, remf, (regional) lepădătoare, păsulică, fasolea-cioarei, lingura-frumoaselor, lingura-popii, mărul-lupului; împărăteasă, mutătoare, tărtăcuţă.  
 
Desfrunzi
Desfrunzi, verb
Sinonime: a (se) defolia, (figurat) a (se) despuia, a despuia de frunze, a-și pierde frunzele, a-și lepăda frunzișul, a rămâne fără frunze, a se dezgoli.  
 
Dezbrăca
Dezbrăca, verb
Sinonime: a scoate, a trage, (popular) a lepăda, (învechit) a (se) dezveşti, (familiar) a (se) dezechipa, a (se) despuia, a (se) dezgoli, (popular) a (se) goli, (Transilvania, Moldova şi Bucovina) a (se) târşi.  
 
Excomunica
Excomunica, verb
Sinonime: a afurisi, a anatemiza, a blestema, (popular) a oropsi, (învechit) a lepăda, a procleţi, a îndepărta, a exclude, a expulza, a ostraciza, a proscrie.  
 
Oşiştie
Oşiştie, substantiv
Sinonime: derbedeu, lepădătură, lichea, netrebnic, puşlama, scârnăvie, om de nimic, secătură; lacom; (la plural) copii mulți și gălăgioși; om schilod, om diform.  
 
Găina
Găina, substantiv articulat
Sinonime: (astronomie) pleiadele.

Găina, verb
Sinonime: a-și lepăda găinațul, a se găinăța; (rar, despre oameni) a lâncezi, a boli.

Găină, substantiv
Sinonime: pălărie; (ornitologie) (regional) tiucă, (găină-sălbatică) găină-de-munte.  
 
Pierzare
Pierzare, substantiv
Sinonime: calamitate, catastrofă, caznă, chin, corupţie, decădere, decedare, deces, degradare morală, desfrâu, dezastru, dispariţie, distrugere, flagel, grozăvie, masacru, măcel, moarte, năpastă, nenorocire, nimicire, pacoste, perdiție, pieire, pieiște, piericiune, pierzanie, pierzăciune, potop, prăpăd, prăpădire, primejdie de moarte, pustiire, răposare, ruinare, sfârşit, sinistru, stingere, sucombare, supliciu, tortură, ucidere în masă, urgie, (la plural) spânzurătoare; (locuțiune) (marhă de pierzare) vită de pripas; (locuțiune) (de pierzare) care este de desconsiderat, care este risipit în zadar, de lepădat, de neluat în seamă, irosit.  
 
Pujlă
Pujlă, substantiv
Sinonime: cotarlă, derbedeu, haimana, javră, jigodie, lepădătură, lichea, netrebnic, potaie, pujlău, pușlama, scârnăvie, secătură; femeie de moravuri ușoare; (botanică) coada calului; fânaț.  
 
Pujlău
Pujlău, substantiv
Sinonime: derbedeu, haimana, lepădătură, lichea, netrebnic, persoană neascultătoare și leneșă, pujlă, pușlama, scârnăvie, secătură; dulău; dezertor; cal de pripas.  
 
Nandralău
Nandralău, substantiv
Sinonime: derbedeu, haimana, lepădătură, lichea, netrebnic, pierde-vară, puşlama, scârnăvie, tânăr înalt și zdravăn, vlăjgan, zdrahon.  
 
Sichimea
Sichimea, substantiv
Sinonime: derbedeu, lepădătură, lichea, netrebnic, puşlama, scârnăvie.  
 
Ilot
Ilot, substantiv
Sinonime: ignorant, lepădătură, om oprimat, sclav, serv, valet.  
 
Postoroncă
Postoroncă, substantiv
Sinonime: (regional) șleau, ștreang, trăgătoare; derbedeu, lepădătură, lichea, netrebnic, pușlama, scârnăvie, secătură.  
 
Poghircă
Poghircă, substantiv
Sinonime: (regional) cânepă pipernicită, spic lepădat, (regional) poghirc; chirtoacă, om pipernicit, pipiric, stârpitură, (femeie) urâtă.  
 
Abnegare
Abnegare, substantiv
Sinonime: abnegație, lepădare, tăgăduire.  
 
Abnega
Abnega, verb
Sinonime: a nega, a renunța, a se consacra în întregime, a se dedica, a se devota, a se lepăda, a tăgădui.  
 
Abnegațiune
Abnegațiune, substantiv
Sinonime: abnegare, abnegație, devotament (extrem), lepădare, renunțare, sacrificiu (voluntar).  
 
Jimigai
Jimigai, substantiv (regional)
Sinonime: lepădătură, rămășiță; pește mic, peștișor; (variantă) jumugai.  
 
Marţafoi
Marţafoi, substantiv
Sinonime: derbedeu, golan, lepădătură, lichea, netrebnic, om de nimic, om fără căpătâi, potlogar, pușlama, scârnăvie, secătură, șmecher, vagabond.

Marţafoi, verb
Sinonime: a se făli, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se mândri, a se semeți, a-și da aere.  
 
Vomita
Vomita, verb
Sinonime: a da afară din stomac pe gură, a deborda, a vărsa, a voma, (popular) a borî, (popular) a lepăda, (regional) a oticni.  
 
Renegare
Renegare, substantiv
Sinonime: abjurare, apostazie, contestare, dezavuare, dezmințire, erezie, herezie, lepădare, negare, negație, palinodie, renunțare, repudiere, respingere, retractare, tăgadă, tăgăduială, tăgăduire, trădare, (învechit) rezignare, (învechit) tagă, (învechit) tăgăduință.  
 
Smârcitură
Smârcitură, substantiv (regional)
Sinonime: sfârcâit, smârcâială, smiorcăit; bețivan, lepădătură, om de nimic; copil plângăcios, copil smiorcăit.  
 
Hainire
Hainire, substantiv
Sinonime: hainit, înrăutățire, înstrăinare, lepădare, răzvrătire, (învechit) trădare.  
 
Avortat
Avortat, adjectiv
Sinonime: abortat, pierdut, (popular) lepădat, (figurat) distrus, (figurat) nerealizat, (figurat) ratat.

Avortat, substantiv
Sinonime: abortat, avortare, avorton.  
 
Ciorofleț
Ciorofleț, substantiv (regional)
Sinonime: calic, golan, lepădătură, om fără căpătâi, (depreciativ) pantalonar, (variantă) cioroflic.  
 
Depravată
Depravată, substantiv feminin
Sinonime: bulevardistă, centuristă, curvă, desfrânată, destrăbălată, deșănțată, pațachină, prostituată, stricată, târfă, tiristă, (depreciativ) cățea, (depreciativ) fleoarcă, (depreciativ) fleoarță, (depreciativ) halotcă, (depreciativ) putoare, (desuet) abiziană, (familiar) întinzătură, (figurat și regional) hașcă, (figurat) gudă, (figurat) hanță, (figurat) îmbălăciune, (figurat) lepădătură, (învechit și regional) blâdnică, (învechit și regional) ciuforniță, (învechit și regional) hușniță, (învechit) haștură, (învechit) pârțotină, (învechit) pârvă, (regional) ciufă, (regional) clofușniță, (regional) cotoarbă, (regional) cuțuvrea, (regional) drulă, (regional) fleștură, (regional) harțaba, (regional) hatiță, (regional) iepoștină, (regional) iobniță, (regional) landră, (regional) largă, (regional) leură, (regional) mânză, (regional) mânziță, (regional) mârjoală, (regional) mârliță, (regional) pleoață, (regional) puiță, (regional) solodârcă, (regional) țoloabă.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar