Jeli
Jeli, verb
Sinonime: a (se) plânge, a (se) văita, a (se) tângui, a boci, a se lamenta, a deplânge, a căina.  
 
Jelire
Jelire, substantiv
Sinonime: bocire, jeluire, plângere, plâns, tânguire, văitare, (popular) jeluială.  
 
Jelitoare
Jelitoare, substantiv
Sinonime: bocitoare, jeluitoare, (variantă) jălitoare.  
 

Boceală
Boceală, substantiv feminin
Sinonime: bocet, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Bocet
Bocet, substantiv neutru
Sinonime: plânset, plâns, tânguire, jelire, boceală, lamentare.  
 
Boci
Boci, verb
Sinonime: a (se) dăuli, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) plânge, a deplânge, a se căina, a se glăsui, a se lamenta, a se mișeli, a se olecăi, a se scârbi, a se tângui, a se văicări, a se văiera, a se văina, a se văita, a se vălăcăi, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit) a se glăsi, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (regional) a se plângătui, (Transilvania) a (se) cânta.  
 
Cânta
Cânta, verb
Sinonime: (muzică) a executa, a interpreta, a intona, a doini, a compune, a scrie versuri, (popular) a glăsui, a spune, a viersui, a zice, (învechit) a glăsi, a juca, a suna, a sufla; a glorifica; a boci, a căina, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a se tângui, a se văicări, a se văita.  
 
Dăuli
Dăuli, verb (regional)
Sinonime: a jeli, a boci, a plânge.  
 
Elegie
Elegie, substantiv feminin
Sinonime: (figurat) plângere, jeluire, tânguire, jelire, plânset, suspin, lamentare.  
 
Glăsui
Glăsui, verb (popular)
Sinonime: a boci, a căina, a cânta, a exprima, a executa, a grăi, a intona, a interpreta, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a rosti, a spune, a tângui, a văicări, a văita, a vorbi, a zice.  
 
Jalnic (jalnică)
Jalnic (jalnică), adjectiv
Sinonime: trist, dureros, de jale, nenorocit, de plâns, jelitor, tânguitor, funebru, funerar, lugubru.  
 
Jelui
Jelui, verb
Sinonime: a (se) jeli, a (se) plânge, a acuza, a aspira, a compătimi, a denunța, a deplânge, a dori, a învinovăți, a învinui, a jindui, a năzui, a pârî, a pofti, a pretinde, a râvni, a reclama, a regreta, a se boci, a se căi, a se căina, a se lamenta, a se pocăi, a se tângui, a se văicări, a se văita, a spune, a tinde, a ținti, a urmări, a visa, a viza, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit și regional) a se olecăi, (învechit) a se glăsi, (învechit) a se glăsui, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (popular) a se mișeli, (regional) a (se) dăuli, (regional) a se plângătui, (regional) a se scârbi, (regional) a se văiera, (regional) a se văina, (regional) a se vălăcăi, (Transilvania) a (se) cânta.  
 
Lamenta
Lamenta, verb
Sinonime: a se plânge, a se văita, a se tângui, a se văicări, a se căina, a jeli.  
 
Plânge
Plânge, verb
Sinonime: a se jeli, a se văita, a se tângui, a se lamenta; a compătimi; a reclama, a cere, a implora.  
 
Prohodi
Prohodi, verb
Sinonime: a duce un mort la groapă, a îngropa, a înmormânta, a oficia prohodul, (Bucovina) a popi, (învechit și regional) a comânda, (învechit) a provodi; (figurat) a boci, a căina, a deplânge, a jeli, a plânge.  
 
Ticăloşi
Ticăloşi, verb
Sinonime: a se degrada, a decădea, a regresa, a se strica, a se deprava; (învechit) a se plânge, a se jeli, a se tângui, a se văita, a se boci.  
 
Tângui
Tângui, verb
Sinonime: a deplânge, a geme, a protesta, a reclama, a se boci, a se căina, a se compătimi, a se jeli, a se lamenta, a se plânge, a se văicări, a se văieta, a se văita.  
 
Tânguire
Tânguire, substantiv feminin
Sinonime: amărăciune, boceală, bocet, bocire, bocit, căinare, durere, geamăt, întristare, jale, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentaţie, mâhnire, necaz, pâră, plângere, plâns, pretenţie, protest, reclamație, scâncet, supărare, suspin, tânguială, tânguit, vaier, vaiet, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) jalovanie, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (învechit) scâncitură, (popular) jelanie, (popular) jeluială, (popular) vai, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (rar) scânceală, (regional) vaicăr, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Văicăreală
Văicăreală, substantiv feminin
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, plânset, tânguială, tânguire, tânguit, văicărit, văicăritură, văietătură, văitare, văitat, văitătură, (rar) văicărare.  
 
Bocire
Bocire, substantiv
Sinonime: jelire; văitat.  
 
Căinare
Căinare, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, compătimire, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Olecăi
Olecăi, verb (învechit și regional)
Sinonime: a boci, a se căina, a se lamenta, a se tângui, a se văicări, a se văieta, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) plânge; (variante) a se olăcăi, a se olicăi.  
 
Olecăire
Olecăire, substantiv (învechit)
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentaţie, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură.  
 
Compătimi
Compătimi, verb
Sinonime: a căina, a deplânge, a plânge, (livresc) a deplora, (învechit şi popular) a tângui, (învechit şi regional) a căi, (regional) a sărăci, (Transilvania, Maramureș şi Moldova) a şăinăli, (învechit) a jeli, a jelui.  
 
Deplora
Deplora, verb
Sinonime: a căina, a compătimi, a deplânge, a jeli, a plânge, a văita.  
 
Frăsui
Frăsui, verb
Sinonime: a (se) boci, a (se) căina, a (se) chinui, a (se) consuma, a (se) frământa, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) plânge, a (se) tângui, a (se) văicări, a (se) văita, a (se) zbate, a (se) zbuciuma; a se agita fără rost, a umbla fără rost.  
 
Glăsi
Glăsi, verb
Sinonime: a boci, a căina, a cânta, a executa, a intona, a interpreta, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a rosti, a spune, a tângui, a văicări, a văita, a vorbi, a zice.  
 
Scârbi
Scârbi, verb
Sinonime: a agasa, a (se) amărî, a (se) boci, a (se) căi, a (se) căina, a (se) cutremura, a deveni trist, a (se) dezgusta, a (se) enerva, a face simtă scârbă, a fi cuprins de scârbă, a (se) indispune, a (se) irita, a (se) încrâncena, a (se) îndurera, a (se) înfiora, a (se) înfricoșa, a (se) înfuria, a (se) îngrețoșa, a (se) îngrozi, a (se) înspăimânta, a (se) întrista, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) mâhni, a (se) mânia, a (se) necăji, a (se) plânge, a (se) plictisi, a (se) pocăi, a (se) posomorî, a produce scârbă, a regreta, a sâcâi, a simți scârbă, a (se) supăra, a (se) tângui, a tremura, a umple de scârbă, a (se) văicări, a (se) văita, a zgudui.  
 
Obidire
Obidire, substantiv
Sinonime: amar, amărăciune, asuprire, boceală, bocire, bocit, căinare, chin, exploatare, împilare, întristare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, mâhnire, năpăstuire, necaz, nedreptățire, opresiune, oprimare, oropsire, persecutare, persecuție, plângere, plâns, prigoană, prigonire, suferință, supărare, tristețe, tânguială, tânguire, tânguit, urgisire, văitare, văitat, văitătură.  
 
Olălăire
Olălăire, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură.  
 
Olălăi
Olălăi, verb
Sinonime: (învechit și regional) a boci, a se căina, a se jeli, a se jelui, a se lamenta, a se plânge, a se tângui, a se văicări, a se văita.  
 
Jeluială
Jeluială, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură.  
 
Lamentaţie
Lamentaţie, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat, (variantă) lamentațiune.  
 
Jeluire
Jeluire, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jalbă, jelire, jelit, lamentare, lamentație, plângere, plâns, reclamație, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Aoli
Aoli, verb
Sinonime: a (se) boci, a (se) căina, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) plânge, a (se) tângui, a (se) văicări, a (se) văita; a hăuli.  
 
Vălăcăi
Vălăcăi, verb (regional)
Sinonime: a se boci, a se căina, a se jeli, a se jelui, a se lamenta, a se plânge, a se tângui, a se văicări, a se văieta.  
 
Dăulire
Dăulire, substantiv (regional)
Sinonime: bocire, jelire, văitare.  
 
Complânge
Complânge, verb (învechit)
Sinonime: a jeli, a plânge.  
 
Tânguit
Tânguit, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Tânguitor
Tânguitor, adjectiv
Sinonime: jalnic, plângăreț, plângător, scâncit, sfâșietor, tânguios, trist, (învechit) lăcrămos, (învechit) plentiv, (popular) jelitor, (popular) jeluitor, (rar) scâncitor.  
 
Văitare
Văitare, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, tânguitură, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit și regional) văierare, (învechit și regional) văierat, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (învechit) văierătură, (popular) compătimire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (variantă) văietare.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar