Introduce
Introduce, verb
Sinonime: a vârî, a băga; a institui, a fixa, a stabili; a adăuga, a insera, a include.  
 
Introducere
Introducere, substantiv feminin
Sinonime: băgare, vârâre; includere, inserare, înglobare, adaos; instituire, stabilire, fixare; prefaţă, cuvânt înainte, predoslovie.  
 

Băga
Băga, verb
Sinonime: a introduce, a penetra, a face intre, a vârî; a înfige; a investi, a depune, a angaja; (regional) a se angaja, a se tocmi, a se prinde; (reflexiv) a se amesteca, a interveni.  
 
Cuvânt
Cuvânt, substantiv neutru
Sinonime: vorbă, zicere, spusă, trigramă; cuvântare, discurs, conferinţă; promisiune, făgăduială; punct de vedere, opinie, părere; (figurat) motiv, raţiune, cauză; veste, informaţie, zvon, termen, (livresc) verb, vocabulă, (regional) boace, grai, limbă, parolă, vorbire, voroavă; (cuvânt imitativ) onomatopee; (la plural) text; cazanie, intervenţie; (cuvânt introductiv) introducere; (cuvânt înainte) prefaţă; afirmaţie, angajament, glas, pretext; acord, aranjament, combinaţie, considerent, contract, convenţie, înţelegere, învoială, învoire, legământ, mobil, pact, pricină, prilej, ştire, temei, tranzacţie.  
 
Exordiu
Exordiu, substantiv neutru
Sinonime: introducere, preambul, prefaţă, preliminar, preludiu, prolegomene, prolog, (învechit) predoslovie; (variante învechite) eczord, esord, esordiu, essordiu, exord.  
 
Face
Face, verb
Sinonime: a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.  
 
Fofila
Fofila, verb
Sinonime: a se strecura, a se furişa, a se introduce, a pătrunde; (figurat) a se sustrage, a se eschiva, a scăpa.  
 
Grefa
Grefa, verb
Sinonime: (medicină) a aplica o grefă, a face o grefă, a transplanta; (figurat) a fixa, a insera, a introduce, a întipări.

Grefă, substantiv
Sinonime: grefare, grefon, plastie, transplant, transplantare; arhivă.  
 
Infiltra
Infiltra, verb
Sinonime: a pătrunde, a penetra, a se fofila, a se furişa, a se introduce, a se scurge, a se strecura, a traversa, (livresc) a se insinua, (regional) a se stoarce, (variantă) a înfiltra.  
 
Iniţia
Iniţia, verb
Sinonime: a alfabetiza, a călăuzi, a civiliza, a da indicaţii, a educa, a fasona, a ghida, a inculca, a instrui, a introduce, a începe, a îndruma, a învăţa, a preconiza.  
 
Inocula
Inocula, verb
Sinonime: a imuniza, a injecta, a introduce (în organism), a vaccina; a băga în cap, a sădi în minte, a transmite.  
 
Insera
Insera, verb
Sinonime: a anexa, a aşeza, a dispune, a fixa, a grefa, a imbrica, a implanta, a incastra, a include, a infiltra, a intercala, a interpola, a interpune, a introduce, a încorpora.  
 
Inserţie
Inserţie, substantiv feminin
Sinonime: inserare, introducere, fixare, aşezare.  
 
Instaura
Instaura, verb
Sinonime: a întrona, a statornici, a instala, a stabili, a introduce.  
 
Intercala
Intercala, verb
Sinonime: a insera, a introduce, a adăuga, a vârî; a se interpune.  
 
Intra
Intra, verb
Sinonime: a pătrunde, a se introduce, a se băga, a se vârî; a-şi face loc, a se strecura, a încăpea.  
 
Intrare
Intrare, substantiv feminin
Sinonime: abord, acces, aderare, admisiune, alee, angajare, antreu, băgare, exordiu, fundătură, gură, hol, intrat, introducere, încăpere (de trecere), încuviințare, pas, pasaj, pătrundere, permisiune, poartă, preambul, prolog, stradă mică, trecătoare, trecere, ușă, uvertură, venire, vestibul, (contabilitate) încasare, (informatică) input, (intrarea în biserică) (popular) vovedenie, (variantă) (popular) întrare.  
 
Împământeni
Împământeni, verb
Sinonime: a (se) generaliza, a (se) introduce, a (se) naturaliza, a aclimatiza, a adapta, a deveni obișnuit, a intra adânc în uz, a îngropa, a prinde rădăcini, a se încetățeni, a se înrădăcina, a se statornici, a transplanta, (învechit) a (se) indigena, (învechit) a (se) naționaliza.  
 
Înfige
Înfige, verb
Sinonime: a împlânta, a fixa, a vârî, a băga, a introduce.  
 
Localiza
Localiza, verb
Sinonime: a fixa, a determina, a încadra, a indica locul; a restrânge, a limita, a delimita; a adapta, a aclimatiza, a introduce.  
 
Petrece
Petrece, verb
Sinonime: a (se) trece, a avea loc, a (se) băga, a cerne, a chefui, a colinda, a conduce, a cutreiera, a da, a dăinui, a deceda, a se deplasa, a desface, a dispărea, a se duce, a dura, a exista, a face treacă, a fi, a găuri, a introduce, a împlânta, a se încheia, a îndura, a înfige, a se îngălbeni, a însoţi, a întovărăşi, a leșina, a se menține, a muri, a muta, a se ofili, a parcurge, a se păli, a se păstra, a pătimi, a pătrunde, a păți, a perfora, a perinda, a perpetua, a persista, a pieri, a plasa, a se prăpădi, a răbda, a rămâne, a răposa, a răsfoi, a scobi, a scurge, a se afla, a se amuza, a se bucura, a se cheltui, a se consuma, a se desfăşura, a se desfăta, a se disputa, a se distra, a se întâmpla, a se produce, a se sfârși, a se termina, a se veseli, a sfredeli, a sta, a străbate, a strămuta, a străpunge, a se succeda, a suferi, a suporta, a trage, a trăi, a ține, a urma, a se usca, a vântura, a vârî, a se veșteji, a vieţui, a vinde, a vizita, a-și duce viața, a-și umple timpul.  
 
Preambul
Preambul, substantiv neutru
Sinonime: introducere, capitol introductiv, precuvântare, cuvânt înainte; expunere, explicație, lămurire.  
 
Precuvântare
Precuvântare, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: cuvânt introductiv, cuvânt înainte, cuvântare, discurs, introducere, prefaţă, prolog, (învechit) predoslovie.  
 
Predoslovie
Predoslovie, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: cuvânt introductiv, cuvânt înainte, introducere, precuvântare, prefață, prolog; (variante) preadislovie, preadoslovie, preaduslovie, predislovie, pridislovie.  
 
Prefață
Prefață, substantiv feminin
Sinonime: cuvânt introductiv, cuvânt înainte, didascalie, frontispiciu, introducere, precuvântare, predoslovie, preliminar, preludiu, procuvântare, prodrom, prolog, (grecism învechit) proimion, (învechit) introducţie, (livresc) preambul, (plural) prolegomene.

Prefața, verb
Sinonime: a anunța (un eveniment), a deschide, a inaugura cu un discurs, a introduce, a înzestra cu o prefață, a preluda, a prezenta printr-o prefață, a se afla la început.  
 
Preliminar
Preliminar, substantiv neutru (plural)
Sinonime: introducere, preparative, preambul.  
 
Preludiu
Preludiu, substantiv neutru
Sinonime: (figurat) introducere, început, debut; uvertură.  
 
Prolegomene
Prolegomene, substantiv neutru la plural
Sinonime: (rar) introducere, precuvântare, prolog.  
 
Prolog
Prolog, substantiv neutru
Sinonime: introducere, început, precuvântare, predoslovie.  
 
Trece
Trece, verb
Sinonime: a merge, a străbate, a păşi, a-şi croi drum, a-şi tăia drum; (figurat) a se perinda, a se succeda, a curge, a se scurge, a se desfăşura; a vizita, a se abate; a sări peste (ceva), a depăşi, a întrece; a da, a preda, a transmite; a înregistra, a înscrie, a introduce; a nu mai fi, a se epuiza, a se sfârşi; (figurat) a îmbătrâni, a se stinge, a se ofili, a se veşteji.  
 
Uvertură
Uvertură, substantiv feminin
Sinonime: (muzică) preludiu, sinfonia; (figurat) început, introducere.  
 
Băgare
Băgare, substantiv
Sinonime: băgat, introducere, vârâre, vârât; (băgare de seamă) prudenţă.  
 
Călăuzire
Călăuzire, substantiv
Sinonime: conducere, dirijare, ghidare, iniţiere, introducere, îndreptare, îndrumare, orientare, (învechit) călăuzlire.  
 
Neologie
Neologie, substantiv
Sinonime: procesul de introducere sau folosire a neologismelor; neologism.  
 
Întrepune
Întrepune, verb
Sinonime: a (se) așeza între, a interpune, a (se) intercala, a (se) amesteca, a ingera, a (se) introduce.  
 
Democratiza
Democratiza, verb
Sinonime: a generaliza, a populariza, a pune la îndemâna tuturor, a vulgariza; a da un caracter democratic, a introduce un regim democratic, a reorganiza pe baze democratice; (învechit) a dimocratiza.  
 
Prodrom
Prodrom, substantiv
Sinonime: antecesor, introducere, înaintaş, preambul, precursor, predecesor, premergător; indispoziție, semn de boală.  
 
Naturaliza
Naturaliza, verb
Sinonime: a aclimatiza, a adopta, a introduce, (învechit) a (se) indigena, a (se) împământeni, a (se) naţionaliza; a acorda unui străin cetățenia.  
 
Intromisiune
Intromisiune, substantiv
Sinonime: intromisie, introducere.  
 
Entrată
Entrată, substantiv
Sinonime: (muzică) intradă, introducere.  
 
Iniţiere
Iniţiere, substantiv
Sinonime: călăuzire, instruire, introducere, începere, învăţare, preconizare.  
 
Includere
Includere, substantiv
Sinonime: băgare, conținere, cuprindere, incluziune, inserare, inserție, integrare, introducere, încorporare, înglobare, vârâre, (figurat) presupunere.  
 
Pilona
Pilona, verb
Sinonime: a introduce piloni, a bătuci, a îndesa o umplutură de pământ.  
 
Proimion
Proimion, substantiv
Sinonime: cuvânt introductiv, cuvânt înainte, introducere, prefață, prolog.  
 
Input
Input, substantiv
Sinonime: (tehnică) element inițial, intrare, introducere.  
 
Expoziție
Expoziție, substantiv
Sinonime: anuală, etalaj, exhibiție, galerie, prezentare, retrospectivă, salon, showroom, târg, vernisaj, vitrină; cronică, episod, exordiu, introducere, narațiune, prefață, uvertură, (la plural) preliminarii; (variantă) expozițiune.  
 
Preliminarii
Preliminarii, substantiv la plural
Sinonime: debut, introducere, preambul, prefață, preludiu, premisă, (la plural) preparative, prodrom, prolog.  
 
Implementare
Implementare, substantiv
Sinonime: aplicare, implantare, integrare, introducere, îndeplinire, punere în funcțiune, punere în operă, realizare, (rar) implementat.  
 
Implementa
Implementa, verb
Sinonime: a aplica, a duce la bun sfârșit, a implanta, a instala, a integra, a introduce, a îndeplini, a pune în funcțiune, a pune în operă, a pune în practică, a realiza.  
 
Introducție
Introducție, substantiv
Sinonime: (învechit) cuvânt introductiv, cuvânt înainte, introducere, început, prefață, (învechit) introducțiune.  
 
Implantație
Implantație, substantiv
Sinonime: ancorare, fixare, fixaţie, implantare, implementare, inserare, inserție, instalare, instalație, introducere, înrădăcinare.  
 
Instaurare
Instaurare, substantiv
Sinonime: instalare, instaurație, instituire, introducere, intronizare, înscăunare, întronare, stabilire, statornicire.  
 
Prezentaţie
Prezentaţie, substantiv
Sinonime: exhibiție, expoziție, introducere, prefață, prezentare, recomandare, recomandație, reprezentație, (variantă) prezentațiune.  
 
Conteineriza
Conteineriza, verb
Sinonime: a containeriza, a introduce folosirea containerelor în transporturi, a introduce în container.  
 
Cateterism
Cateterism, substantiv
Sinonime: (medicină) introducere, intubare, intubație, sondaj, sondare.  
 
Cateteriza
Cateteriza, verb
Sinonime: (medicină) a introduce un cateter.  
 
Interpola
Interpola, verb
Sinonime: a adăuga, a insera, a intercala, a interpune, a introduce.  
 
Decimaliza
Decimaliza, verb
Sinonime: a aplica sistemul decimal la (o măsură), a introduce sistemul decimal.  
 
Procuvântare
Procuvântare, substantiv (învechit)
Sinonime: cuvânt introductiv, cuvânt înainte, introducere, prefață.  
 
Instituire
Instituire, substantiv
Sinonime: alcătuire, constituire, creare, desemnare, formare, fundare, introducere, înființare, întemeiere, numire, organizare, proclamare, stabilire, (rar) statornicire.  
 
Intromisie
Intromisie, substantiv (învechit)
Sinonime: infiltrare, intrare, introducere, intromisiune, pătrundere, penetrare, (învechit) introducție.  
 
Intradă
Intradă, substantiv
Sinonime: (muzică) entrată, intrată, introducere, preludiu, (scurtă) uvertură.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar