Hodorog
Hodorog, substantiv masculin
Sinonime: bătrân, moşneag; căzătură.  
 
Hodorogeală
Hodorogeală, substantiv feminin
Sinonime: dărăpănare, dărăpăneală, decrepitudine, hârbuire, hodorogitură, ramoleală, vacarm, vuiet, zarvă, zdrăngănit, zgomot, (figurat) flecărire, (figurat) trăncăneală.  
 
Hodorogi
Hodorogi, verb
Sinonime: a face zgomot (mare) în mers, a flecări, a hurui, a îndruga, a pălăvrăgi, a răguşi, a se dărăpăna, a se degrada, a se deteriora, a se hârbui, a se învechi, a se ramoli, a se strica, a se șubrezi, a se uza, a sporovăi, a spune vrute și nevrute, a trăncăni, a vorbi mult și fără rost, a zgâlţâi.  
 
Hodorogit (hodorogită)
Hodorogit (hodorogită), adjectiv
Sinonime: cu un picior în groapă, dărăpănat, degradat, deteriorat, hârâit, hârâitor, hârbuit, hrentuit, îmbătrânit, învechit (și stricat), ramolit, răguşit, ruinat, senil, stricat, şubrezit, uzat, (variantă) odorogit.  
 

Boşorogeală
Boşorogeală, substantiv feminin
Sinonime: hernie, (regional) surupătură; ramoleală, îmbătrânire, hodorogeală.  
 
Dărăpăna
Dărăpăna, verb
Sinonime: a se ruina, a se distruge, a se strica, a se hodorogi, a (se) dărâma, a (se) nărui, a (se) prăbuşi, a (se) prăvăli, a (se) risipi, a (se) surpa, (popular) a (se) hâi, (regional) a (se) hurui, a (se) îmburda, (Oltenia, Transilvania şi Maramureș) a (se) sodomi, (prin Moldova şi Transilvania) a (se) ului, (învechit) a (se) prăpădi.  
 
Decrepit (decrepită)
Decrepit (decrepită), adjectiv
Sinonime: decăzut, hodorogit, izmenit, îmbătrânit, moleșit, rablagit, ramolit, senescent, senil, (regional) mârced.  
 
Deteriora
Deteriora, verb
Sinonime: a (se) degrada, a se învechi, a (se) strica, a (se) uza, (Moldova) a (se) hrentui, (familiar) a (se) hârbui, a (se) hodorogi, a (se) paradi, a (se) rablagi, a (se) ponosi; a avaria, a agrava, a înrăi, a înrăutăţi.  
 
Dogit (dogită)
Dogit (dogită), adjectiv
Sinonime: plesnit, spart; (figurat) răguşit, hodorogit, hârâit, hârâitor.  
 
Flecări
Flecări, verb
Sinonime: a spune fleacuri, a spune vorbe de clacă, a îndruga, a pălăvrăgi, a sporovăi, a trăncăni, (popular) a căţăi, a dondăni, a flencăni, a fleoncăni, a tăifăsui, a tăinui, a troncăni, (învechit şi regional) a spori, (regional) a hondrăni, a pălamojdi, a pălăvăcăi, a pălăvri, a pichirisi, a tăini, a tălălăi, a tolocăni, a torosi, a zăgrăi, (Moldova) a lehăi, a leorbăi, (prin nord-estul Olteniei) a prociti, (prin Moldova) a pruji, (Transilvania) a stroncăni, (prin Muntenia) a tândăli, (Banat) a tonoci, (învechit) a bârfi, a limbuți, a vorovi, (familiar) a pupăi, (figurat) a clămpăni, a clănțăni, a cotcodăci, a dârdâi, a hodorogi, a măcina, a melița, a toca.  
 
Hârb
Hârb, substantiv neutru
Sinonime: ciob, ciuruc, farfurie (de calitate proastă sau știrbită), frântură, spărtură, strachină, vas (de proastă calitate sau știrbit); babalâc, baccea, căzătură, hodorog, persoană neputincioasă, ramolit.  
 
Hrentui
Hrentui, verb
Sinonime: a se strica, a se hodorogi, a se dărăpăna, a se hârbui.  
 
Îmbătrâni
Îmbătrâni, verb
Sinonime: a albi, a da în mintea copiilor, a încărunți, a se bacceli, a se degrada, a se hodorogi, a se ofili, a se rablagi, a se ramoli, a se scofâlci, a se seniliza, a se stafidi, a se șubrezi, a se trece, a se uza, a se veșteji, a se zaharisi, a se zbârci, a-și trăi traiul (a-și mânca mălaiul), (învechit și familiar) a se matofi, (învechit și familiar) a se matufi, (învechit și popular) a bătrâni, (învechit) a (se) mători, (învechit) a cărunți, (învechit) a se învechi.  
 
Rablagi
Rablagi, verb
Sinonime: a se uza, a se deteriora, a se hodorogi, a se degrada, a se strica, a se ruina, a se ramoli; (figurat) a îmbătrâni.

Răblăgi, verb
Sinonime: a (se) rablagi.  
 
Ramoli
Ramoli, verb
Sinonime: a se uza, a se hodorogi, a se deteriora, a se rablagi, a se degrada; (figurat) a îmbătrâni, a se istovi, a se extenua.  
 
Trăncăneală
Trăncăneală, substantiv feminin
Sinonime: sporovăială, vorbărie, flecăreală, hodorogeală.  
 
Turui
Turui, verb
Sinonime: a deszăpezi; a durăi, a durui, a gânguri, a grunguni, a gurlui, a hodorogi, a hurui, a pălăvrăgi, a se obosi tare, a trăncăni, a vorbi (întruna și repede), a-i merge gura ca o moară.

Țurui, verb (regional)
Sinonime: a se scurge.  
 
Zgâlţâi
Zgâlţâi, verb
Sinonime: a agita, a (se) clătina (cu putere), a (se) cutremura, a (se) scutura, a (se) zgâlțâna, a (se) zgudui, a hâţâi, a hâţâna, a hodorogi, a hurduca, a hurducăi, a hurui, a mişca, a smuci, a zblendui, a zdroncăni, a zdruncina, a zgâcina, (Banat) a zducni, (Moldova) a drâgâi, (Moldova) a zbihui, (regional) a bălăbăni, (regional) a zbiciula.  
 
Decrepitudine (decrepitudini)
Decrepitudine (decrepitudini), substantiv feminin
Sinonime: slăbiciune extremă, ramoleală, ramolire, ramolisment, senilitate; hodorogeală; (figurat) decădere extremă, ruină.  
 
Babalâc
Babalâc, substantiv
Sinonime: baccea, căzătură, hodorog, ramolit, (regional) ghiuj, (regional) jap, matuf, (prin Moldova) băbălău; hârb.  
 
Deteriorat
Deteriorat, adjectiv
Sinonime: degradat, învechit, stricat, uzat, (Moldova) hrentuit, (familiar) hârbuit, hodorogit, paradit, rablagit, (familiar, rar) răblărit, ponosit; avariat, înrăutăţit.  
 
Drâgâi
Drâgâi, verb
Sinonime: a clătina, a hâţâi, a hâţâna, a hodorogi, a hurduca, a hurducăi, a hurui, a scutura, a zdroncăni, a zdruncina, a zgâlţâi, a zgudui.  
 
Flecărire
Flecărire, substantiv
Sinonime: bârfeală, bârfire, cancan, cățăire, clămpăneală, clămpănire, cotcodăcire, flecăreală, flecărie, flecărit, limbuție, locvacitate, logoree, pălăvrăgeală, pălăvrăgire, pălăvrăgit, sporovăială, sporovăire, sporovăit, tăifăsuială, tăifăsuire, tăifăsuit, trăncăneală, trăncănire, trăncănit, vorbăraie, vorbărie, (figurat) clănțăneală, (figurat) dârdâială, (figurat) dârdâit, (figurat) hodorogeală, (figurat) melițare, (Moldova) leorbăială, (prin Muntenia) procovanță, (regional) leorbăire, (regional) pălăvăcăială, (regional) pălăvrăgitură, (regional) pălăvrit, (regional) prujire, (regional) torosire, (regional) trancana, (regional) treanca-fleanca, (Transilvania) stroncănire.  
 
Ghiuj
Ghiuj, substantiv
Sinonime: babalâc, baccea, bătrân, căzătură, hodorog, moş, moşneag, ramolit; (variante) ghij, ghijan, ghijoi, ghijoc, bijog, bijoagă, ghijoagă.  
 
Hârbui
Hârbui, verb
Sinonime: a (se) degrada, a (se) deteriora, a (se) hodorogi, a (se) preface în hârburi, a (se) strica, a (se) uza, a se învechi, a se răblăgi, a se sparge, a se șubrezi; (figurat) a se rablagi, a se ramoli, a se rebegi, a-și pierde vigoarea fizică și intelectuală.  
 
Rablagiu
Rablagiu, substantiv
Sinonime: hodorog, persoană ramolită.

Rablagiu, adjectiv
Sinonime: rablagit, ramolit.  
 
Răguşi
Răguşi, verb
Sinonime: (despre glas, voce, sunete) a deveni mai slab și mai înfundat, a-și îngroșa vocea, (Moldova și Transilvania) a (se) știri, (regional) a sitivi; (figurat) a se dogi, a se hodorogi.  
 
Zducni
Zducni, verb
Sinonime: (regional) a clătina, a hâțâi, a hâțâna, a hodorogi, a hurduca, a hurducăi, a hurui, a scutura, a zdroncăni, a zdruncina, a zgâlțâi, a zgudui.  
 
Jap
Jap, substantiv
Sinonime: (regional) babalâc, baccea, căzătură, hodorog, moșneag neputincios, ramolit.  
 
Hârâitor
Hârâitor, adjectiv
Sinonime: hârâit, răguşit, (regional) siteav; (figurat) dogit, hodorogit, spart.  
 
Hârâit
Hârâit, adjectiv
Sinonime: hârâitor, hodorogit, răguşit, stricat, uzat.  
 
Hurdui
Hurdui, verb (regional)
Sinonime: a durăi, a durui, a hodorogi, a hurui.  
 
Hâţâi
Hâţâi, verb (regional)
Sinonime: a clătina, a hâțâna, a hodorogi, a hurduca, a hurducăi, a hurui, a scutura, a se agita, a se îmbrânci, a (se) legăna, a (se) zgâlțâi, a zdroncăni, a zdruncina, a zgudui, (Banat) a zducni, (Moldova) a drâgâi, (regional) a bălăbăni, (variantă) a hâlțâi.  
 
Hrentuire
Hrentuire, substantiv (regional)
Sinonime: hodorogire, împrăștiere, învechire, stricare, (figurat) hrentuit, (figurat) obosire peste măsură.  
 
Stricat (stricată)
Stricat (stricată), adjectiv
Sinonime: acrit, acru, alterat, avariat, becisnic, bolnav, cariat, certat, contrafăcut, corupt, dărăpănat, decăzut, defect, defectat, defectuos, deformat, degradat, denaturat, depravat, deranjat, dereglat, descompus, desfăcut, desfrânat, destrăbălat, deteriorat, dezmățat, falsificat, fermentat, forțat, găunos, găurit, greșit, hârbuit, hodorogit, imoral, incorect, împuțit, înăcrit, învechit, măcinat, mâniat, mutilat, necorect, nerușinat, paradit, părăginit, pervertit, pocit, poluat, ponosit, prăpădit, prost, rablagit, rău, rânced, ros, ruinat, rupt, scâlciat, schilod, schilodit, schimonosit, spart, spălăcit, stătut, stâlcit, stropșit, supărat, șters, tocit, uzat, vătămat, viciat, vicios, (figurat) schingiuit, (învechit și popular) searbăd, (învechit și regional) rușinat, (învechit și regional) scorboroșit, (învechit și regional) scorburos, (învechit) aselghicesc, (învechit) demoralizat, (învechit) preacurvar, (învechit) preacurvitor, (învechit) spurcat, (livresc) libertin, (Moldova) hrentuit, (popular și familiar) parșiv, (popular) curvar, (popular) deșucheat, (prin Maramureș) scopt, (rar) deșănțat, (rar) detracat, (rar) răblărit, (rar) smintit, (regional și familiar) părăduit, (regional) mocnit, (regional) răntuit, (regional) sărbezit, (regional) șucheat, (regional) teșmenit.  
 
Hâţâna
Hâţâna, verb
Sinonime: a balansa, a clătina, a hâțâi, a hodorogi, a hurduca, a hurducăi, a hurui, a legăna, a mișca încoace și încolo, a oscila, a pendula, a scutura, a zdroncăni, a zdruncina, a zgâlțâi, a zgudui, (Banat) a zducni, (Moldova) a drâgâi, (regional) a bălăbăni, (regional) a hănțăni, (regional) a hățăna, (regional) a hățăni, (regional) a hâlțăni, (regional) a hâlțâna, (regional) a hâlțina, (regional) a hânțăni, (regional) a hâțina.  
 
Hondrăni
Hondrăni, verb (regional)
Sinonime: a bodogăni, a flecări, a hodorogi, a îndruga, a murmura, a pălăvrăgi, a sporovăi, a trăncăni.  
 
Matuf
Matuf, substantiv (învechit)
Sinonime: babalâc, baccea, căzătură, hodorog, ramolit, (regional) ghiuj.

Matuf, adjectiv (învechit)
Sinonime: murdar, neglijent (în ținută).

Mătuf, substantiv
Sinonime: pămătuf.  
 
Hrepcui
Hrepcui, verb (regional)
Sinonime: a cosi cu hreapca, a se hodorogi, a se strica.  
 
Balamut
Balamut, adjectiv (învechit)
Sinonime: ademenitor, amăgitor, bâlbâit, bârfitor, bleg, calomniator, clevetitor, defăimător, denigrator, gângav, gângăvit, gângâit, hodorogit, înșelător, măsluit, mincinos, mut din naștere, nătăfleț, nătărău, nătâng, neghiob, nerod, netot, ponegritor, prost, prostănac, rablagit, seducător, stupid, tont, tontălău, trișor.  
 
Blodogori
Blodogori, verb (popular)
Sinonime: a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a gângăvi, a hodorogi, a îndruga, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a molfăi, a mormăi, a murmura, a vorbi de neînțeles, a vorbi fără înțeles, (variantă) a blodogorisi, (variantă) a blogodori, (variantă) a blojdogori, (variantă) a blojdogorî.  
 
Teșmeagă
Teșmeagă, substantiv (regional)
Sinonime: hodorog, (regional) teșmegitură.  
 
Șubrezire
Șubrezire, substantiv
Sinonime: debilitare, fragilizare, hodorogire, hodorogit, părăginire, slăbire, (popular) paradire.  
 
Clempar
Clempar, substantiv
Sinonime: gură-spartă, hodorog, vorbăreț.  
 
Seniliza
Seniliza, verb
Sinonime: a se hodorogi, a se rablagi, a se ramoli, (familiar) a se zaharisi, (învechit și familiar) a se matofi.  
 
Senilizat
Senilizat, adjectiv
Sinonime: hodorogit, rablagit, ramolit, senil, (familiar) zaharisit, (învechit și familiar) matofit.  
 
Bebe
Bebe, substantiv
Sinonime: baby, bebeluș, bebi, copilaș, (figurat) păpușă; (regional) babau, baubau, diavol, gogoriță, hodorog, (regional) cauă.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar