Goni
Goni, verb
Sinonime: a alerga, a alunga, a căuta, a chinui, a fugări, a fugi (după cineva), a hăitui, a izgoni, a mâna, a pune pe fugă, a respinge, a sâcâi, a se grăbi, a surghiuni, a urmări (în fugă); a împerechea, a se împreuna.  
 
Goniciune
Goniciune, substantiv (învechit)
Sinonime: prigonire, (învechit) gonitură.  
 
Gonire
Gonire, substantiv
Sinonime: alungare, hăituire, izgonire, surghiunire; montă.  
 
Gonit
Gonit, adjectiv
Sinonime: izgonit, (și cu rol de substantiv) exilat.  
 
Goniţar
Goniţar, substantiv
Sinonime: (entomologie) fugău.  
 
Gonitoare
Gonitoare, substantiv
Sinonime: (botanică) scânteioară, scânteiuţă.  
 
Gonitor
Gonitor, substantiv
Sinonime: junc, junincă, taur; (constelație, articulat) Taurul.  
 

Alerga
Alerga, verb
Sinonime: a goni, a alunga, a fugi, a o lua la picior, a merge repede.  
 
Alunga
Alunga, verb
Sinonime: a izgoni, a goni, a fugări, a pune pe fugă, a îndepărta, a înlătura, a expulza, a trimite departe, a surghiuni.  
 
Cure
Cure, verb
Sinonime: (regional) a alerga, a curge, a fugi, a goni.  
 
Dudui
Dudui, verb
Sinonime: a bubui, a cutremura, a zgudui, a clătina, a vui, (rar) a vâjâi, a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îmboldi, a îndemna, a îndepărta.  
 
Exilat (exilată)
Exilat (exilată), adjectiv
Sinonime: expatriat, surghiunit, plecat, îndepărtat, pribeag, înstrăinat, emigrant; retras, izolat, singuratic, alungat, gonit, izgonit, proscris, (livresc) relegat, (învechit) surghiun; (învechit) conesilat, (învechit) conexilat.  
 
Fugări
Fugări, verb
Sinonime: a alerga, a goni, a hăitui, a pune pe fugă, a urmări, (rar) a prigoni, (învechit şi regional) a pripi, (prin Transilvania) a păfuga, a poteri.  
 
Fugi
Fugi, verb
Sinonime: a alerga, a curge, a dezerta, a dispărea, a evada, a evita, a goni, a merge în fugă, a o întinde, a o lua la goană, a o șterge, a o tuli, a ocoli, a scăpa (din), a se căra, a se eschiva, a se feri, a se mătrăși, a se mişca repede, a se perinda, a se refugia, a se scurge (rapid), a se sustrage, a trece prin faţa ochilor, a trece (repede), (Bucovina) a scopci, (despre anumite lichide) a da în foc, (familiar) a se cărăbăni, (învechit și regional) a cure, (popular) a lipsi, (regional) a (se) încura; (locuţiune) (a fugi în lume) a pleca de acasă; (locuţiune) (a fugi printre degete) a-i aluneca cuiva ceva din mână, (figurat) a nu se lăsa prins.

Fugi, interjecție
Sinonime: pleacă, (popular) tiva, (prin nord-estul Olteniei) tiutiu; (locuţiune) (fugi de-aici!) pleacă! nu mai spune!; (locuţiune) (fugi de-acolo!) da` de unde! nici gând fie așa!  
 
Galopa
Galopa, verb
Sinonime: a alerga, a fugi, a goni, a o lua la galop, a trapa, a trota, (Bucovina) a scopci; (despre motoare) a funcționa neuniform, a funcționa neregulat.  
 
Hăitui
Hăitui, verb
Sinonime: a alunga, a fugări, a goni, a prigoni cu insistență, a scorni, a stârni, a urmări, a zogoni, (popular) a zgorni.  
 
Huidui
Huidui, verb
Sinonime: a ocărî, a batjocori, a lua cu huo, a goni, (Moldova) a hâtcâi, (Moldova şi Bucovina) a tiohăi.  
 
Izgoni
Izgoni, verb
Sinonime: a alunga, a da afară, a goni, a îndepărta, a surghiuni, a expulza, a exila.  
 
Lepăda
Lepăda, verb
Sinonime: a abandona, a abjura, a afurisi, a alunga, a anatemiza, a arunca, a avorta, a azvârli, a blestema, a deborda, a descărca, a excomunica, a expulza, a goni, a izgoni, a înlătura, a lua, a năpârli, a nega, a nu mai fi de acord, a părăsi, a refuza, a renega, a renunţa, a respinge, a scoate, a se apăra, a se depărta, a se dezbăra, a se dezbrăca, a se dezice, a se dezvinovăți, a se feri, a se îndepărta, a se lăsa, a se păzi, a se schimba, a trage, a vărsa, a voma, a vomita, a zvârli, a-şi muta gândul, (învechit) a scutura, (regional) a lăpăda, (regional) a țipa.  
 
Mazili
Mazili, verb (învechit)
Sinonime: a îndepărta, a alunga, a izgoni, a goni, a exila.  
 
Mătura
Mătura, verb
Sinonime: (figurat) a curăţi, a înlătura, a alunga, a îndepărta, a da la o parte, a scoate, a izgoni, a goni, a da afară.  
 
Scoate
Scoate, verb
Sinonime: a extrage, a elimina, a smulge, a extirpa; a da afară, a izgoni, a alunga, a goni, a destitui; a scăpa, a salva, a elibera, a degaja, a lăsa liber; a se dezbrăca, a se descălţa; a dobândi, a obţine, a câştiga; a tipări, a edita, a publica, a da la iveală; a crea, a elabora, a inventa, a da naştere, a produce.  
 
Sparge
Sparge, verb
Sinonime: a crăpa, a sfărâma, a rupe, a ciobi, a plesni, a găuri; a despica, a tăia, a distruge, a nărui, a nimici; a jefui, a fura, a prăda; (figurat) a se termina, a se sfârşi, a se încheia, a se stinge; (figurat, învechit) a birui, a înfrânge, a zdrobi, a pune pe fugă, a împrăştia, a goni.  
 
Surghiuni
Surghiuni, verb
Sinonime: a alunga, a depărta, a deporta, a exila, a goni, a izgoni, a îndepărta, a ostraciza, a proscrie, a sili trăiască printre străini, a trimite în surghiun, (învechit) a urgisi, (livresc) a relega.  
 
Zbura
Zbura, verb
Sinonime: a alerga, a goni, a fugi, a (se) repezi; a trece, a (se) succeda.  
 
Zogorni
Zogorni, verb
Sinonime: a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îndepărta.  
 
Zogoni
Zogoni, verb
Sinonime: (regional) a alunga, a goni; a izgoni.  
 
Fugău
Fugău, substantiv
Sinonime: (entomologie) (Muntenia) goangă, (Bucovina) gonaci, goniţar; (ornitologie) (regional) fugar; (ornitologie) potârniche.  
 
Scopci
Scopci, verb
Sinonime: a alerga, a fugi, a galopa, a goni.  
 
Gorgoni
Gorgoni, verb
Sinonime: a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îndepărta.  
 
Hăituire
Hăituire, substantiv
Sinonime: bătaie, fugărire, goană, gonire, hăituială, scornire, stârnire, (popular) zgornire.  
 
Păfuga
Păfuga, verb
Sinonime: a alunga, a depărta, a fugări, a goni, a hăitui, a izgoni, a îndepărta, a urmări, (variantă) a pefuga.  
 
Zgornire
Zgornire, substantiv
Sinonime: bătaie, goană, gonire, hăituială, hăituire, scornire, stârnire.  
 
Mătrăşi
Mătrăşi, verb
Sinonime: a alunga, a arunca, a asasina, a ascunde, a azvârli, a căra, a cheltui, a concedia, a da afară, a depărta, a distruge, a dosi, a face nu mai existe, a fugări, a fugi, a goni, a irosi, a izgoni, a împrăștia, a îndepărta (în mod forțat și obraznic), a mistui, a muta, a nimici, a omorî, a pleca în grabă și fără voie, a prăpădi, a risipi, a scoate, a se căra, a se cărăbăni, a sili plece, a suprima, a șterge de pe fața pământului, a transfera, a ucide, a zvârli.  
 
Relegațiune
Relegațiune, substantiv
Sinonime: alungare, carantină, declasare, deportare, exil, exilare, expulsiune, expulzare, gonire, izgonire, ostracizare, proscriere, proscripție, relegare, relegație, surghiunire.  
 
Răzmeri
Răzmeri, verb
Sinonime: a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îndepărta.  
 
Teodolit
Teodolit, substantiv
Sinonime: (tehnică) alidadă, dioptru, fototeodolit, goniometru, radioteodolit, tahimetru.  
 
Relegat
Relegat, adjectiv (învechit)
Sinonime: alungat, exilat, expulzat, gonit, izgonit, pribeag, proscris, surghiunit.  
 
Relegație
Relegație, substantiv (învechit)
Sinonime: alungare, carantină, deportare, excluziune, excomunicare, exilare, expulzare, gonire, izgonire, ostracism, ostracizare, proscriere, proscripție, relegare, surghiunire, (variantă) relegațiune.  
 
Relegare
Relegare, substantiv (învechit)
Sinonime: alungare, exilare, expulzare, gonire, izgonire, ostracizare, proscriere, relegație, surghiunire.  
 
Surghiunire
Surghiunire, substantiv (învechit)
Sinonime: alungare, deportare, exil, exilare, gonire, izgonire, ostracizare, pribegie, proscriere, proscripție, relegare, relegație, surghiun, (învechit) străinătate, (învechit) surghiunie, (învechit) surgunlâc, (învechit) urgie, (învechit) zatocenie.  
 
Radiogoniometru
Radiogoniometru, substantiv
Sinonime: instalație gonio, radiocompas, radiopelengator.  
 
Tintiri
Tintiri, verb (regional)
Sinonime: a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îndepărta.  
 
Huiduit
Huiduit, substantiv
Sinonime: huiduială, huiduire.

Huiduit, adjectiv
Sinonime: batjocorit, gonit.  
 
Împreunare
Împreunare, substantiv
Sinonime: adunare la un loc, asamblare, căsătorie, combinare, combinație, fixare, goană, gonire, îmbinare, împerechere, îngemănare, întâlnire, joncțiune, montaj, montă, reunire, unire, (biologie) bătaie, (învechit) contact sexual, (învechit) împreunăciune, (învechit) împreunătură, (învechit) întâmpinare, (învechit) întrunire, (popular) însoțire, (regional) montare, (regional) sărit.  
 
Ostracizare
Ostracizare, substantiv
Sinonime: alungare, excludere, exilare, gonire, izgonire, îndepărtare (din viața publică), ostracism, persecuție, proscriere, relegare, relegație, surghiunire, (figurat) blamare.  
 
Scornire
Scornire, substantiv
Sinonime: bătaie, concepere, creare, declanșare, dezlănțuire, elaborare, fantezie, ficțiune, goană, gonire, hăituială, hăituire, imaginare, imaginație, inventare, invenție, iscare, izbucnire, începere, închipuire, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plănuire, plăsmuire, pornire, poveste, producere, proiectare, realizare, scorneală, scornitură, stârnire, ticluire, venire, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (familiar, figurat) basm, (figurat) gogoașă, (figurat) urzire, (figurat, la plural) tromboane, (învechit și popular) izvodire, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscoditură, (popular) zgornire.  
 
Zogornire
Zogornire, substantiv (regional)
Sinonime: alungare, gonire, izgonire, îndepărtare.  
 
Alungătură
Alungătură, substantiv
Sinonime: eliminare, fugărire, gonire, îndepărtare, succedare, (regional) zogornire.  
 
Izgonire
Izgonire, substantiv
Sinonime: alungare, exilare, fugărire, gonire, izgonit, ostracizare, proscriere, relegare, relegație, surghiunire, (învechit) persecuție, (variantă) zgonire.  
 
Stârnire
Stârnire, substantiv
Sinonime: asmuțire, ațâțare, bătaie, cauzare, creare, declanșare, determinare, dezlănțuire, generare, goană, gonire, hăituială, hăituire, incitare, incitație, instigare, instigație, iscare, izbucnire, înălțare, începere, întărâtare, naștere, pornire, pricinuire, prilejuire, producere, provocare, provocație, răscolire, ridicare, stârneală, trezire, trezit, tulburare, venire, (învechit și regional) scornire, (învechit) prilejire, (învechit) prorupere, (învechit) prorupție, (învechit) scociorâre, (popular) zădărâre, (popular) zgornire.  
 
Izgonit
Izgonit, adjectiv
Sinonime: alungat, demis, exilat, fugărit, gonit, îndepărtat, pribeag, proscris, surghiunit, (învechit și popular) oropsit, (învechit) persecutat, (livresc) relegat.

Izgonit, substantiv
Sinonime: alungare, alungat, exilare, exilat, fugărire, gonire, gonit, izgonire, îndepărtare, pribeag, proscris, surghiunit, (învechit) persecuție, (învechit) surghiun.  
 
Montare
Montare, substantiv
Sinonime: artă regizorală, asamblare, fixare, goană, gonire, instalare, îmbinare, împreunare, înscenare, montaj, montă, punere în scenă, regie, reunire, unire, (figurat) ațâțare, (figurat) întărâtare, (figurat) pornire, (învechit) scenariu, (rar) regizorat.  
 
Bădăduit
Bădăduit, substantiv (Moldova)
Sinonime: hoinăreală, hoinărit, trăncăneală, vorbire fără rost, (Moldova) bădădăire, (Moldova) bădădăit, (Moldova) bădăduire.

Bădăduit, adjectiv (Moldova)
Sinonime: gonit, hoinărit, vorbit fără rost, (Moldova) bădădăit.  
 
Fugărit
Fugărit, adjectiv
Sinonime: alergat, alungat, gonit, hăituit, iepurit, izgonit, pus pe fugă, (regional) budușluit, (regional) păfugat.

Fugărit, substantiv
Sinonime: alungare, alungătură, fugăreală, fugărire, gonire, hăituială, hăituire, izgonire, urmărire.  
 
Hublăi
Hublăi, verb (regional)
Sinonime: a fugări, a goni, (regional) a zogoni.  
 
Hoinărit
Hoinărit, substantiv
Sinonime: hoinăreală, (regional) bădădăit, (regional) bădăduit, (regional) buduluire, (regional) budușluire.

Hoinărit, adjectiv
Sinonime: gonit, (regional) bădădăit, (regional) bădăduit.  
 
Dudoi
Dudoi, substantiv (regional)
Sinonime: bucium, corn, dud.

Dudoi, verb (regional)
Sinonime: a goni.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar