Frământa
Frământa, verb
Sinonime: a amesteca, a malaxa; a se mişca, a se foi, a nu avea astâmpăr, a merge de colo-colo, a (se) agita; a nelinişti, a preocupa, a tortura, a roade, a (se) chinui, (Bucovina) a se frăsui, (figurat) a se sfărâma, (învechit) a soage, (regional) a se marghioli, (regional) a zolga, a forfoti, a îngrijora, a învârti, a obseda, a plămădi, a răsuci, a se consuma, a se zbate, a (se) zbuciuma, a strădui, a suci, a zoli, a zvârcoli.  
 
Frământare
Frământare, substantiv feminin
Sinonime: amestecare, malaxare, învârtire; agitaţie, chin, foială, forfotă, frământ, frământat, îngrijorare, mişcare, neastâmpăr, neliniște (sufletească), plămădire, plămădit, tulburare, umblet, vâlvă, zarvă, (la figurat) zbucium.  
 
Frământat
Frământat, adjectiv
Sinonime: agitat, amestecat, chinuit, consumat, critic, malaxat, muncit, necăjit, obsedat, trudit, zbuciumat, (învechit) necăjitor, (regional) canonit; (cu rol de substantiv) frământare.  
 

Agita
Agita, verb
Sinonime: a (se) frământa, a (se) nelinişti, a (se) tulbura, a (se) mișca, a (se) preocupa; a răzvrăti, a revolta.  
 
Agitaţie
Agitaţie, substantiv feminin
Sinonime: frământare, tulburare, nelinişte, neastâmpăr; zarvă, tumult, răscoală, răzvrătire, efervescență, animație, dezordine, busculadă.  
 
Animaţie
Animaţie, substantiv feminin
Sinonime: agitație, antren, avânt, colcăială, elan, entuziasm, exaltare, fâțâială, fâțâire, fâțâit, foială, foire, forfotă, forfoteală, frământare, furnicare, gălăgie, hărmălaie, înflăcărare, însufleţire, larmă, mișcare, mișuială, mișunare, roială, vânzoleală, viermuială, viermuire, vioiciune, vuiet, zgomot, (figurat) viață, (rar) vivacitate, (regional) fojgăială, (regional) vânzoală; desen animat, multiviziune.  
 
Canoni
Canoni, verb
Sinonime: a (se) căzni, a (se) chinui, a (se) munci, a (se) trudi, a depune eforturi susținute, a impune penitență, a îndura, a năsli, a pedepsi, a schingiui, a se forța, a se frământa, a se necăji, a se obosi, a se osârdnici, a se osârdui, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui (din răsputeri), a se supune unui canon, a se volnici, a se zbate, a se zbuciuma, a strânge, a suferi, a tortura, (figurat) a se sfărâma, (învechit și popular) a (se) nevoi, (învechit) a se învălui, (învechit) a străstui, (Moldova) a se strădănui, (popular) a se sârgui, (regional) a negăti, (regional) a se verpeli.  
 
Clocot
Clocot, substantiv neutru
Sinonime: fierbere; (figurat) zbucium, agitaţie, frământare; vuiet, zgomot.  
 
Contorsionat (contorsionată)
Contorsionat (contorsionată), adjectiv
Sinonime: sucit, răsucit; (figurat) chinuit, frământat.  
 
Fierbe
Fierbe, verb
Sinonime: a găti, a prepara, a face mâncare; a clocoti, a spumega, a se înfierbânta; a se frământa, a se necăji, a se chinui, a se munci, a se agita, a se impacienta, a se irita; (figurat) a vui, a răsuna, a suna, a face zgomot.  
 
Fâţâi
Fâţâi, verb
Sinonime: a (se) bâţâi, a se mişca, a fi neastâmpărat, a da, a se agita, a colcăi, a se foi, a forfoti, a se frământa, a furnica, a mişui, a mişuna, a roi, a se suci.  
 
Forfotă
Forfotă, substantiv feminin
Sinonime: agitaţie, animaţie, colcăială, fâţâire, fâţâit, foială, foire, forfoteală, frământare, furnicar, furnicare, învălmăşeală, învârteală, mişcare, mişuială, mişunare, neastâmpăr, roială, vânzoală, vânzoleală, viermuială, viermuire, (familiar) fâţâială, (regional) fojgăială, (variantă) forfot.  
 
Forfoti
Forfoti, verb
Sinonime: a (se) foi, a clocoti, a colcăi, a fierbe, a furnica, a mişui, a mişuna, a nu avea astâmpăr, a roi, a se agita, a se frământa, a se învârti, a se mişca, a se vânzoli, a vâşca, a viermui, (Banat) a vermeti, (familiar) a se fâţâi, (învechit şi regional) a jimi, (Oltenia) a se vărzui, (popular) a bâjbâi, (prin Transilvania) a şovârca, (regional) a fojgăi.  
 
Furtună
Furtună, substantiv feminin
Sinonime: frământare, supercelulă, tempestate, tempestă, tornadă, tulburare, vânt puternic, vifor, vijelie, zbucium, (învechit) bură, (latinism învechit) procelă, (popular) vântoasă, (prin Banat) vicodol, (prin Bucovina) vântăraie, (regional) vântoaie; (figurat) revoltă, răscoală.  
 
Grijă
Grijă, substantiv feminin
Sinonime: angoasă, anxietate, aprehensiune, atenţie, frământare, interes, îngrijorare, migală, nelinişte, pază, preocupare, protecţie, prudenţă, seamă, sinchiseală, sinchisire, sinchisit, solicitudine, sprijin, supraveghere, teamă, temere, vigilenţă, (figurat) mână, (învechit, în Banat şi Transilvania) câştigă, (popular) păsare.  
 
Îngrijire
Îngrijire, substantiv feminin
Sinonime: atenție, babysitting, băgare de seamă, frământare, grijă, îngrijorare, migală, neliniște, precauție, preocupare, purtare de grijă, solicitudine, teamă, temere, tratament, (rar) tratare.  
 
Învolbura
Învolbura, verb
Sinonime: a (se) agita, a (se) frământa, a (se) învârteji, a (se) zbate, a (se) zbuciuma, a clocoti, a face se învârtejească, a fremăta, a răscoli, a stârni, (figurat) a (se) tulbura, (figurat) a cuprinde din toate părțile, (figurat) a împresura, (figurat) a învălui, (învechit și regional) a sălta, (învechit) a (se) sălbătici, (popular) a (se) vârteji, (rar) a (se) învâltori, (regional) a (se) învoalbe, (regional) a (se) vârtejui.  
 
Malaxa
Malaxa, verb
Sinonime: a amesteca, a frământa.  
 
Măcina
Măcina, verb
Sinonime: a chinui, a consuma, a dărăpăna, a degrada, a depăna, a digera, a distruge, a examina îndelung, a fărâma, a fărâmiţa, a flecări, a frământa, a îndruga, a mânca, a medita îndelung, a mistui, a nărui, a nimici, a pălăvrăgi, a părăgini, a persecuta, a pisa, a prejudicia grav, a prigoni, a pulveriza, a râşni, a roade, a ruina, a rumega, a săpa, a scobi, a se zbate, a se zbuciuma, a sporovăi, a strica, a strivi, a submina, a surpa, a trăncăni, a zdrobi, (regional și familiar) a părădui, (Transilvania) a dorovăi.  
 
Mişcare
Mişcare, substantiv feminin
Sinonime: deplasare, mutare, schimbare, balansare, oscilație, evoluție, progresie, traiectorie; gest, agitaţie, animație, frământare, circulație; vioiciune, dinamism; comportament, gesticulație, reflex, ritm, tempo; (învechit) moviment.  
 
Nelinişte
Nelinişte, substantiv feminin
Sinonime: îngrijorare, tulburare, frământare, neastâmpăr, impacienţă, teamă, frică.  
 
Neliniştit (neliniștită)
Neliniştit (neliniștită), adjectiv
Sinonime: agitat, tulburat, îngrijorat, preocupat, impacientat, frământat.  
 
Perpeli
Perpeli, verb
Sinonime: a frige, a prăji, a coace; (figurat) a chinui, a tortura; (reflexiv) a se zbate, a se frământa, a se chinui, a se zbuciuma, a se agita, a se nelinişti.  
 
Persecuta
Persecuta, verb
Sinonime: a asupri, a chinui, a defavoriza, a exploata, a frământa, a hărțui, a importuna, a împila, a împovăra, a martiriza, a măcina, a năpăstui, a nedreptăţi, a nu slăbi, a obseda, a oprima, a oropsi, a preocupa, a prigoni, a suplicia, a tortura, a urgisi, a urmări, (figurat) a apăsa, (figurat) a despuia, (figurat) a roade, (figurat) a stoarce, (figurat) a suge, (figurat) a tiraniza, (grecism învechit) a catatrexi, (învechit și figurat) a călca, (învechit și regional) a bântui, (învechit și regional) a strâmbătăți, (învechit) a obidi, (învechit) a obijdui, (învechit) a sili, (învechit) a supăra, (învechit) a tiranisi, (învechit) a tirăni, (regional și figurat) a stoci.  
 
Roade
Roade, verb
Sinonime: a ronţăi, a morfoli, a măcina, a fărâmiţa, a freca, a toci, a uza; a jena, a deranja, a supăra, a chinui, a tulbura, a frământa, a tortura.  
 
Sarabandă
Sarabandă, substantiv feminin
Sinonime: (figurat) frământare, vânzoleală, tumult.  
 
Sforța
Sforța, verb
Sinonime: a (se) lupta, a depune efort, a încerca, a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se încorda, a se mări, a se munci, a se necăji, a se opinti, a se osteni, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a suprasolicita, a viola, (figurat) a se sfărâma, (învechit și popular) a (se) nevoi, (învechit și regional) a se iujdi, (învechit) a (se) osârdnici, (învechit) a (se) osârdui, (învechit) a se învălui, (învechit) a se năsli, (învechit) a se volnici, (Moldova) a se strădănui, (popular) a se sârgui, (regional) a se umeri, (regional) a se verpeli, (Transilvania) a se tecărui.  
 
Tremurat (tremurată)
Tremurat (tremurată), adjectiv
Sinonime: tremurător, nesigur, şovăielnic; imprecis, mişcat, sinuos; (popular) înfiorat, frământat, cutremurat.  
 
Tulburare
Tulburare, substantiv feminin
Sinonime: învolburare, agitare, mişcare; (figurat) neastâmpăr, nelinişte, îngrijorare, frământare, emoţie, confuzie; (figurat) mânie, furie; tumult, dezordine, răzvrătire, răzmeriţă, răscoală; dereglare, perturbare, deranjament.  
 
Tulburat (tulburată)
Tulburat (tulburată), adjectiv
Sinonime: neliniştit, îngrijorat, frământat, zbuciumat, agitat, zăpăcit, turmentat, confuz, încurcat, buimac, năuc, ameţit.  
 
Tumult
Tumult, substantiv neutru
Sinonime: zgomot, larmă, zarvă, vuiet, vacarm; învolburare, tălăzuire; agitaţie, tulburare, zbucium, frământare.  
 
Vâlvă
Vâlvă, substantiv feminin
Sinonime: agitaţie, frământare, zarvă; (învechit) renume, faimă, alai, pompă, fală; (popular) duh, zână, ştimă.  
 
Vânzoleală
Vânzoleală, substantiv feminin
Sinonime: agitație, animație, colcăială, foială, foire, forfotă, forfoteală, frământare, furnicare, mișcare, mișuială, mișunare, neastâmpăr, nelinişte, roială, vânzolit, viermuială, viermuire.  
 
Vânzoli
Vânzoli, verb
Sinonime: a se frământa, a se agita, a se zbate, a se mişca, a forfoti.  
 
Zarvă
Zarvă, substantiv feminin
Sinonime: gălăgie, larmă, zgomot; mişcare, frământare, agitaţie, tulburare; ceartă, gâlceavă, conflict.  
 
Zbucium
Zbucium, substantiv neutru
Sinonime: frământare, nelinişte, zbuciumare, chin, necaz, tulburare, îngrijorare; agitaţie, tumult, învălmăşeală, forfotă, zvârcolire.  
 
Zbuciuma
Zbuciuma, verb
Sinonime: a (se) frământa, a (se) nelinişti, a (se) chinui, a (se) necăji, a (se) tulbura, a (se) îngrijora, a (se) agita.  
 
Zdrobi
Zdrobi, verb
Sinonime: a strivi, a sfărâma, a destrăma, a nimici, a distruge; a (se) frământa, a (se) agita, a (se) zbuciuma.  
 
Zgudui
Zgudui, verb
Sinonime: a cutremura, a clătina, a zgâlţâi, a zdruncina; a răscoli, a frământa; a emoţiona, a înfiora, a agita, a impresiona.  
 
Zvârcoli
Zvârcoli, verb
Sinonime: a se zbate, a se agita, a se zbuciuma, a se frământa.  
 
Zoli
Zoli, verb
Sinonime: a frământa, a plămădi, a spăla, (regional) a fierbe rufele în zolniță.  
 
Canonit
Canonit, adjectiv
Sinonime: chinuit, consumat, frământat, muncit, necăjit, trudit, zbuciumat.  
 
Cioşmoli
Cioşmoli, verb
Sinonime: a agita, a codi, a ezita, a frământa, a nelinişti, a pregeta, a şovăi, a zbuciuma.  
 
Colcotos
Colcotos, adjectiv
Sinonime: agitat, clocotitor, frământat, fremătător, învolburat, tulburat, tumultuos, zbuciumat.  
 
Critic
Critic, adjectiv
Sinonime: agitat, analitic, combativ, complex, complicat, crucial, decisiv, delicat, dificil, frământat, grav, greu, mustrător, obiectiv, periculos, pozitiv, primejdios, rațional, serios, iminent, metodic, sever, științific, polemic, tulbure, zbuciumat.

Critic, substantiv
Sinonime: cenzor, comentator, denigrator, detractor, exeget, glosator, jurnalist, judecător, jurat.  
 
Fâţâială
Fâţâială, substantiv
Sinonime: agitaţie, animaţie, colcăială, fâțâit, foială, foire, forfotă, forfoteală, frământare, furnicare, mişcare, mişuială, mişunare, roială, viermuială, viermuire, (variantă) fâțăială.  
 
Fâţâire
Fâţâire, substantiv
Sinonime: agitaţie, animaţie, colcăială, foială, foire, forfotă, forfoteală, frământare, furnicare, mişcare, mişuială, mişunare, roială, viermuială, viermuire.  
 
Fâţâit
Fâţâit, substantiv
Sinonime: agitaţie, animaţie, colcăială, foială, foire, forfotă, forfoteală, frământare, furnicare, mişcare, mişuială, mişunare, roială, viermuială, viermuire.  
 
Fojgăi
Fojgăi, verb
Sinonime: a agita, a colcăi, a foi, a forfoti, a frământa, a furnica, a mişui, a mişuna, a roi.  
 
Fojgăială
Fojgăială, substantiv
Sinonime: agitaţie, animaţie, colcăială, foială, foire, forfotă, forfoteală, frământare, furnicare, mişcare, mişuială, mişunare, roială, viermuială, viermuire.  
 
Forfoteală
Forfoteală, substantiv
Sinonime: agitație, animație, colcăială, fâțâială, fâțâire, fâțâit, foială, foire, forfotă, forfotire, frământare, furnicare, mișcare, mișuială, mișunare, roială, vânzoleală, viermuială, viermuire, (regional) fojgăială, (regional) vânzoală, (variantă) fâlfoteală.  
 
Frăsui
Frăsui, verb
Sinonime: a (se) boci, a (se) căina, a (se) chinui, a (se) consuma, a (se) frământa, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) plânge, a (se) tângui, a (se) văicări, a (se) văita, a (se) zbate, a (se) zbuciuma; a se agita fără rost, a umbla fără rost.  
 
Zolga
Zolga, verb
Sinonime: a frământa, a plămădi, a zoli.  
 
Zguduire
Zguduire, substantiv
Sinonime: clătinare, cutremur, cutremurare, frământare, hâţânare, hurducare, înfiorare, scuturare, seism, zdruncinare, zgâlţâire, zguduitură.  
 
Furnicare
Furnicare, substantiv
Sinonime: agitație, animație, colcăială, foială, foire, forfotă, forfoteală, forfotire, frământare, furnicătură, mișcare, mișuială, mișunare, roială, viermuială, viermuire, (familiar) fâțâială, (familiar) fâțâire, (familiar) fâțâit, (familiar) vânzoleală, (regional) fojgăială, (regional) vânzoală; (medicină) acantestezie.  
 
Liniştit
Liniştit, adjectiv
Sinonime: așezat, atenuat, calm, calmat, chibzuit, comod, cumpătat, (figurat) destins, dulce, domol, domolit, echilibrat, flegmatic, imperturbabil, lin, lipsit de agitație, lipsit de frământări, lipsit de gălăgie, lipsit de griji, lipsit de intensitate, lipsit de zgomot, moderat, molcom, mut, netulburat, pașnic, patriarhal, placid, ponderat, potolit, stăpânit, strunit, tăcut, temperat, tihnit, ușor, ușurat, (figurat) senin, (învechit) păciuit, (învechit, la figurat) seninos.

Liniştit, adverb
Sinonime: agale.  
 
Volnici
Volnici, verb
Sinonime: a (se) strădui, a accepta, a admite, a canoni, a căzni, a chinui, a concepe, a dezrobi, a elibera, a emancipa, a forţa, a frământa, a împuternici, a îndreptăți, a îngădui, a învesti cu drepturi, a lăsa liber, a libera, a munci, a necăji, a osteni, a permite, a răbda, a salva, a scăpa, a scoate, a sforţa, a sili, a suferi, a suporta, a tolera, a trudi, a zbate, a zbuciuma, a-și da silința.  
 
Necăjitor
Necăjitor, adjectiv (învechit)
Sinonime: chinuit, consumat, frământat, muncit, necăjit, supărător, trudit, zbuciumat, (regional) cicălitor, (variantă) necășitoriu.  
 
Nelinişti
Nelinişti, verb
Sinonime: a (se) agita, a (se) alarma, a (se) frământa, a (se) intriga, a (se) îngrijora, (regional) a (se) îngrija, (învechit) a (se) îngriji, a (se) lărmui, a (se) speria, a (se) tulbura, a păsa, (livresc) a (se) impacienta, (medicină) a angoasa.  
 
Vânzoală
Vânzoală, substantiv
Sinonime: agitație, animație, colcăială, foială, foire, forfotă, forfoteală, frământare, furnicare, mișcare, mișuială, mișunare, roială, viermuială, viermuire.  
 
Impacienta
Impacienta, verb
Sinonime: a agasa, a alarma, a contraria, a deveni impacient, a deveni nerăbdător, a enerva, a exaspera, a frământa, a intriga, a irita, a îngrijora, a neliniști, a oripila, a speria, a tulbura, a-și pierde răbdarea.

Impacienţă, substantiv
Sinonime: agitație, exasperare, febrilitate, frământare, grijă, inchietudine, iritabilitate, îngrijorare, neastâmpăr, neliniște, nerăbdare, nervozitate, temere, vivacitate, zbucium.  
 
Impacientat
Impacientat, adjectiv
Sinonime: agitat, alarmat, frământat, intrigat, îngrijorat, neliniștit, nerăbdător.  
 
Năbădăi
Năbădăi, substantiv la plural
Sinonime: atac, criză, dambla, epilepsie, furie, înverșunare, mânie.

Năbădăi, verb
Sinonime: (despre animale) a manifesta neastâmpăr, a se agita, a se frământa.  
 
Agitațiune
Agitațiune, substantiv
Sinonime: (învechit) agitație, animație, clătinare, clocot, delir, efervescență, febrilitate, fierbere, foc, forfotă, frământare, freamăt, frenezie, (livresc) impaciență, înfrigurare, învolburare, mișcare prelungită, neastâmpăr, neliniște, nervozitate, răscoală, sedițiune, stare de enervare, stare de neliniște, stare de tulburare, tălăzuire, tohu-bohu, tulburare, tumult, turbulență, vâlvă, vuiet, zarvă, zbatere, zbucium, zbuciumare, zbuciumeală.  
 
Turmentație
Turmentație, substantiv
Sinonime: deranjare, frământare, îmbătare, turmentare, zăpăceală, (învechit) turmentațiune.  
 
Verpeli
Verpeli, verb
Sinonime: (regional) a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma.  
 
Marghioli
Marghioli, verb
Sinonime: (învechit și regional) a face fasoane, a face mofturi, a se afecta, a se alinta, a se chinui, a se consuma, a se face, a se fandosi, a se făli, a se frământa, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se maimuțări, a se mândri, a se preface, a se prosti, a se sclifosi, a se semeți, a se zbate, a se zbuciuma, a simula.  
 
Tribulaţie
Tribulaţie, substantiv
Sinonime: agitație, chin, frământare, mâhnire, mezaventură, necaz, neliniște, tulburare, zbucium, (variantă) tribulațiune.  
 
Învălurat
Învălurat, adjectiv
Sinonime: accidentat, agitat, frământat, ondulat, unduios, vălurat, vălurit, (variantă) învălurit.  
 
Învăluire
Învăluire, substantiv
Sinonime: acoperire, încercuire, înfăşurare, învelire, învelit, învolburare, vârtej, (figurat) revărsare; (figurat) frământare, tulburare.  
 
Mişuială
Mişuială, substantiv
Sinonime: agitație, animație, colcăială, fâțâială, fâțâire, fâțâit, foială, foire, forfotă, forfoteală, frământare, furnicare, mișcare, mișunare, mișuneală, roială, vânzoleală, viermuială, viermuire, (regional) fojgăială, (regional) vânzoală.  
 
Mişui
Mişui, verb
Sinonime: a (se) foi, a colcăi, a forfoti, a furnica, a mișuna, a roi, a se agita, a se fâțâi, a se frământa, a se vânzoli, a viermui, (Banat) a vermeti, (învechit și regional) a jimi, (Oltenia) a se vărzui, (popular) a bâjbâi, (prin Transilvania) a șovârca, (regional) a fojgăi, (regional) a vâșca.  
 
Vermeti
Vermeti, verb
Sinonime: (regional) a colcăi, a forfoti, a furnica, a mișui, a mișuna, a roi, a se agita, a se foi, a se frământa, a viermui.  
 
Strădănui
Strădănui, verb (regional)
Sinonime: a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a suferi.  
 
Jimi
Jimi, verb (învechit și regional)
Sinonime: a agita, a colcăi, a fierbe, a foi, a forfoti, a frământa, a furnica, a mișui, a mișuna, a roi, a viermui.  
 
Mişunare
Mişunare, substantiv
Sinonime: agitație, aglomerație, animație, colcăială, foială, foire, forfotă, forfoteală, frământare, furnicare, mișcare, mișuială, mișuneală, roială, viermuială, viermuire, (familiar) fâțâială, (familiar) fâțâire, (familiar) fâțâit, (familiar) vânzoleală, (regional) fojgăială, (regional) vânzoală.  
 
Opresa
Opresa, verb
Sinonime: a apăsa, a asupri, a oprima, (figurat) a chinui, (figurat) a frământa.  
 
Tălăzuire
Tălăzuire, substantiv
Sinonime: agitație, clocot, frământare, freamăt, învolburare, tumult, vuiet, zbatere, zbucium, zbuciumare, (rar) zbuciumeală.  
 
Neliniştitor
Neliniștitor, adjectiv
Sinonime: alarmant, angoasant, frământător, îngrijorător, tulburător, (figurat) sfredelitor, (învechit) inchietant, (învechit) îngrijitor, (învechit) neodihnitor.  
 
Marghiol
Marghiol, adjectiv (învechit și regional)
Sinonime: afectat, ager, arătos, chipeș, deștept, dibaci, frumos, glumeț, inteligent, intrigant, iscusit, isteț, îndemânatic, priceput, șiret, șmecher, ștrengar, ușuratic, viclean.

Marghiol, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: chin, frământare, zbatere, zbucium, zbuciumare; impostor, șmecher, viclenie; crai, donjuan.  
 
Labora
Labora, verb
Sinonime: (învechit) a lucra pământul; (figurat) a frământa.  
 
Învolburare
Învolburare, substantiv
Sinonime: agitație, clocot, frământare, freamăt, învârtejire, tălăzuire, tumult, vuiet, zbatere, zbucium, zbuciumare, (rar) zbuciumeală, (regional) vârtejuire.  
 
Învolburat
Învolburat, adjectiv
Sinonime: clocotitor, frământat, fremătător, învârtejit, prins în vârtej, tumultuos, zbuciumat, (figurat) agitat, (figurat) cuprins din toate părțile, (figurat) răzvrătit, (figurat) tulburat, (învechit) colcotos, (rar) volburos.  
 
Zbuciumeală
Zbuciumeală, substantiv
Sinonime: agitație, alergătură, clocot, forfotă, forfoteală, frământare, freamăt, învolburare, mișcare, tălăzuire, tumult, vuiet, zbatere, zbucium, zbuciumare.  
 
Osârdui
Osârdui, verb (învechit)
Sinonime: a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a-și da silința, (învechit) a se osârdnici, (variantă) a se osârdi.  
 
Osârdnici
Osârdnici, verb (învechit)
Sinonime: a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a-și da silința, (învechit) a se osârdui.  
 
Persecutat
Persecutat, adjectiv
Sinonime: asuprit, chinuit, exploatat, frământat, împilat, năpăstuit, nedreptățit, obsedat, oprimat, oropsit, prigonit, torturat, urgisit, urmărit, (figurat) apăsat, (figurat) despuiat, (învechit) obijduit, (popular) obidit.  
 
Răscolire
Răscolire, substantiv
Sinonime: deranjare, dezordine, răsfoire, răvășire, scormonire, scormonit, scotocire, zăpăcire, zdruncinare, zgândărire, (figurat) agitație, (figurat) frământare, (figurat) tulburare, (popular) scociorâre.  
 
Sfărâmare
Sfărâmare, substantiv
Sinonime: agitare, agitație, caznă, căznire, chin, chinuire, concasare, dărâmare, dărâmătură, desființare, destrămare, distrugere, fărâmare, fărâmițare, frământare, frământat, frângere, împrăștiere, măcinare, măcinat, măciniș, mărunțire, mărunțit, melițare, melițat, nimicire, osteneală, pisare, pisat, potopire, prăpădire, râșnit, sfărâmat, silire, spargere, spart, spulberare, străduială, străduință, străduire, strivire, tocare, tocat, trudă, trudire, trudnicie, turtire, zbatere, zbucium, zbuciumare, zdrobire, (învechit și popular) pierdere, (învechit și popular) pistoseală, (învechit și popular) risipire, (învechit și regional) strucinătură, (învechit și regional) strucire, (învechit și regional) strucitură, (învechit) afanisire, (învechit) înfrângere, (învechit) învăluire, (învechit) năslire, (învechit) nevoie, (învechit) nevoință, (învechit) osârdie, (învechit) osârdnicie, (învechit) osârduință, (învechit) osârduire, (învechit) sârguială, (învechit) sfărmăt, (învechit) sodomire, (învechit) strădănuire, (învechit) strucinare, (învechit) topire, (învechit) volnicie, (învechit) zdruncinare, (popular și familiar) stropșeală, (popular și familiar) stropșire, (popular) canoneală, (popular) canonire, (popular) isprăvire, (popular) sârguință, (popular) zdrobeală, (popular) zdrumicare, (popular) zobire, (rar) casare, (rar) chinuială, (rar) mărunțișare, (rar) prăbușire, (regional) verpelire; (variante) (învechit și regional) sfărmare, (învechit) sfărămare, (învechit) sfărâmire.  
 
Jintui
Jintui, verb
Sinonime: a frământa cașul, a muștrului, a scormoni focul, (figurat) a bate, (figurat) a stoarce de avere, (variantă) a jântui, (variantă) a jentui.  
 
Pârpălit
Pârpălit, adjectiv (popular)
Sinonime: dogorit, pârlit, (popular) cârcălit; (figurat) chinuit, frământat, zbătut, zbuciumat, zvârcolit; (variantă) perpelit.  
 
Trepădătură
Trepădătură, substantiv (popular)
Sinonime: alergare, alergătură, frământare, trepădare, zbuciumare, (medicină) diaree, (variantă) (învechit) trăpădătură.  
 
Vânturare
Vânturare, substantiv
Sinonime: agitație, colportare, frământare, lopătare, neliniște sufletească, tulburare, vânturat, vânturătură, (învechit și popular) dregere, (învechit) zvânturare, (regional) păluială, (regional) păluire.  
 
Viermuire
Viermuire, substantiv
Sinonime: agitație, animație, colcăială, fâțâială, fâțâire, fâțâit, foială, foire, forfotă, forfoteală, frământare, furnicare, mișcare (neîntreruptă), mișuială, mișunare, roială, vânzoleală, viermuială, zbucium, (regional) fojgăială, (regional) vânzoală.  
 
Zucălui
Zucălui, verb (regional)
Sinonime: a face zgomot, a frământa, a trânti, a zgomota, (regional) a zglomodi, (regional) a zgomoti.  
 
Plămădire
Plămădire, substantiv
Sinonime: digerare, frământare, infiltrare, macerare, pătrundere, plămădit, preparare, (figurat) alcătuire, (figurat) creare.  
 
Învălurare
Învălurare, substantiv
Sinonime: agitare, frământare, mișcare în valuri, ondulare, unduire, (figurat) frământătură.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar