Folosi
Folosi, verb
Sinonime: a (se) întrebuinţa, a (se) servi, a (se) sluji, a (se) utiliza, a ajuta, a aplica, a avea folos, a beneficia, a câştiga, a circula, a consuma, a face uz, a fi de folos, a fi util, a pierde, a practica, a prii, a profita, a recurge, a trage folos, a uza, (învechit și popular) a prinde, (regional) a vestegălui.  
 
Folosibil
Folosibil, adjectiv
Sinonime: utilizabil.  
 
Folosinţă
Folosinţă, substantiv feminin
Sinonime: avantaj, beneficiu, câştig, folos, folosire, întrebuinţare, profit, utilizare, uz, (învechit) uzaj.  
 
Folosire
Folosire, substantiv
Sinonime: aplicare, consumare, folosinţă, întrebuințare, purtare, practicare, utilizare.  
 
Folosit
Folosit, adjectiv
Sinonime: întrebuinţat, uzitat, uzat, vechi.  
 
Folositor (folositoare)
Folositor (folositoare), adjectiv
Sinonime: avantajos, binevenit, de folos, eficace, eficient, judicios, operativ, practic, productiv, util, (rar) operant, (învechit) putincios.  
 

Antic (antică)
Antic (antică), adjectiv
Sinonime: vechi, de demult, arhaic, ancestral, demodat, desuet, secular, vetust; uzat, folosit.  
 
Apela
Apela, verb
Sinonime: a telefona; a cere, a adjura, a invoca, a solicita; a se adresa cuiva, a recurge la (ceva), a se folosi de (ceva sau cineva).  
 
Aplica
Aplica, verb
Sinonime: a pune, a aşeza, a fixa, a potrivi, a prinde, a lipi; a folosi, a întrebuinţa, a administra, a pune in practică (ceva).

Aplică, substantiv
Sinonime: aplicație, candelabru, lampă, luminar, plafonieră.  
 
Aplicare
Aplicare, substantiv feminin
Sinonime: aplicat, fixare, folosire, întrebuințare, potrivire, punere în practică, realizare concretă, utilizare; (figurat) aplecare, aplicație, aptitudine, deprindere, înclinare, predispoziţie, talent.  
 
Avantajos (avantajoasă)
Avantajos (avantajoasă), adjectiv
Sinonime: convenabil, folositor, rentabil, profitabil, economicos, favorabil.  
 
Binefăcător (binefăcătoare)
Binefăcător (binefăcătoare), adjectiv
Sinonime: cumsecade, bun, generos, amabil, făcător de bine; folositor, util, binevenit; donator, filantrop, protector.  
 
Chimbal
Chimbal, substantiv
Sinonime: (instrument muzical folosit în vechime) chimval.  
 
Câştiga
Câştiga, verb
Sinonime: a agonisi, a dobândi, a obţine, a se alege cu ceva, a trage folos, a beneficia, a folosi, a profita, a căpăta, a repurta, a izbândi, a cuceri; a aranja, a căuta, a curăţa, a deretica, a dichisi, a ferchezui, a găti, a împodobi, a îngriji, a scutura, a spilcui, a strânge, a vedea.

Câştigă, substantiv
Sinonime: atenţie, grijă, interes, preocupare, sinchiseală, sinchisire, sinchisit.  
 
Consuma
Consuma, verb
Sinonime: a întrebuința, a folosi, a utiliza; a mânca, a îngurgita; a nimici, a distruge; a se istovi, a se obosi, a se slei; (învechit) a metahirisi; a pierde; a bea; a cheltui; (figurat) a înghiţi; a intra, a merge; a (se) epuiza, a (se) isprăvi, a (se) sfârşi, a (se) termina, (regional) a (se) găti, (figurat) a (se) topi; a zbuciuma, a chinui.  
 
Cu
Cu, prepoziție
Sinonime: împreună, laolaltă; cu ajutorul, folosind.

Cu, simbol chimic
Sinonime: cupru.  
 
Dispune
Dispune, verb
Sinonime: a alege cu fermitate, a aranja, a așeza, a avea (la dispoziție), a bate, a birui, a clasa, a clasifica, a comanda, a da dispoziții, a decide, a decreta, a deveni vesel, a distribui, a fi în voie bună, a fixa, a grupa, a hotărî, a împărți, a întocmi, a întrece, a învinge, a orândui, a ordona, a organiza, a petrece, a porunci, a poseda, a potrivi, a pune, a râde, a rândui, a repartiza, a se amuza, a se bucura, a se desfăta, a se distra, a se folosi după bunul plac, a se înveseli, a se veseli, a sistematiza, a stabili, a statornici, a stipula, (învechit) a conduce, (învechit) a dispoza, (învechit) a dispozarisi, (învechit) a drege, (învechit) a învăța, (învechit) a judeca, (învechit) a lega, (învechit) a libovi, (învechit) a poveli, (învechit) a se distrage, (învechit) a se eglendisi, (învechit) a tocmi, (popular) a chiti, (popular) a soroci, (prin Banat și Transilvania) a priti, (rar) a prescrie.  
 
Eficace
Eficace, adjectiv
Sinonime: eficient, cu efect, activ, de acţiune, folositor, operativ, practic, productiv, util, (rar) operant, (învechit) putincios, efectiv, pozitiv, drastic, energic, puternic, sigur.  
 
Fructuos (fructuoasă)
Fructuos (fructuoasă), adjectiv
Sinonime: avantajos, folositor, productiv, profitabil, remuneratoriu, rodnic, util.  
 
Instructiv (instructivă)
Instructiv (instructivă), adjectiv
Sinonime: plin de învăţăminte, folositor, util, informativ.  
 
Întrebuinţa
Întrebuinţa, verb
Sinonime: a folosi, a utiliza, a uza de, a se servi.  
 
Întrebuinţat (întrebuințată)
Întrebuinţat (întrebuințată), adjectiv
Sinonime: uzat, folosit, utilizat; vechi, învechit, depăşit, demodat.  
 
Necesar (necesară)
Necesar (necesară), adjectiv
Sinonime: cerut, cuvenit, de trebuință, esențial, folositor, indispensabil, minimum, neapărat, nedispensabil, obligatoriu, trebuincios, trebuitor, util, vital, (învechit) recerut, (învechit) trebnic, (popular) cuviincios.  
 
Obişnui
Obişnui, verb
Sinonime: a (se) aclimatiza, a (se) acomoda, a (se) adapta, a (se) deda, a (se) deprinde, a (se) familiariza, a (se) folosi des, a (se) învăţa, a practica, a se împăca, (învechit) a (se) obicinui, (învechit) a (se) obiciui, (învechit) a metahirisi, (învechit) a se politici, (popular) a se îndătina, (regional) a (se) hârsi, (Transilvania) a sucui.  
 
Operant (operantă)
Operant (operantă), adjectiv
Sinonime: activ, dinamic, eficace, eficient, folositor, operativ, practic, proactiv, productiv, util.  
 
Practic (practică)
Practic (practică), adjectiv
Sinonime: abil, aplicat, bun, capabil, comod, competent, destoinic, deștept, dibaci, dotat, economicos, eficace, ergonomic, experimentat, folositor, funcțional, ingenios, iscusit, isteț, încercat, îndemânatic, înzestrat, lesnicios, maniabil, materialist, meșter, pozitiv, practician, pragmatic, pregătit, priceput, realist, util, utilitar, utilitarist, valoros, versat, vrednic.  
 
Practicabil (practicabilă)
Practicabil (practicabilă), adjectiv
Sinonime: util, folositor, aplicabil; accesibil, bun.  
 
Productiv (productivă)
Productiv (productivă), adjectiv
Sinonime: avantajos, bănos, bogat, bun, creativ, creator, eficace, eficient, fecund, fertil, folositor, fructuos, gras, operativ, practic, prodigios, producător, profitabil, prolific, remunerativ, remunerator, rentabil, roditor, rodnic, util, (figurat) mănos, (învechit) lucrător, (învechit) putincios, (învechit) rodit, (învechit) rodos, (învechit) spornic, (livresc) lucrativ, (rar) operant.  
 
Servi
Servi, verb
Sinonime: a funcţiona, a face serviciu, a sluji; a sprijini, a ajuta, a fi util; a se folosi, a uza, a întrebuinţa; a furniza, a da, a acorda, a poseda.  
 
Sluji
Sluji, verb
Sinonime: a fi angajat, a servi; a folosi, a recurge la (ceva sau cineva).  
 
Socotit
Socotit, substantiv neutru
Sinonime: calcul, calculare, chibzuială, socoteală, socotire, (învechit) sămăluire, (popular) răboj, (rar) calculație.

Socotit, adjectiv
Sinonime: bun, calculat, chibzuit, cuminte, cumpănit, cumpătat, echilibrat, folositor, gândit, înfrânat, înțelept, judicios, matur, măsurat, moderat, ponderat, rațional, rezonabil, serios, temeinic, util, (figurat) sănătos, (popular) mintos, (regional) samalit.  
 
Spornic (spornică)
Spornic (spornică), adjectiv
Sinonime: cu spor, productiv, harnic; folositor, util, bine-venit; abundent, bogat, îmbelşugat, mult.  
 
Subtiliza
Subtiliza, verb
Sinonime: a alambica, a avea mult rafinament, a chintesenția, a cizela, a face subtil, a folosi subtilități, a rafina, a sofistica, a stiliza; a cambriola, a devaliza, a escamota, a escroca, a fura, a kidnapa, a lua, a pirata, a sustrage, a şterpeli, a uzurpa.  
 
Trebuincios (trebuincioasă)
Trebuincios (trebuincioasă), adjectiv
Sinonime: cerut, cuvenit, folositor, necesar, trebuitor, util, (învechit) recerut, (învechit) trebnic, (popular) cuviincios.  
 
Umblat (umblată)
Umblat (umblată), adjectiv
Sinonime: frecventat, circulat, bătătorit, folosit; experimentat, încercat, deprins; călătorit.  
 
Util (utilă)
Util (utilă), adjectiv
Sinonime: bine-venit, bun, comod, eficace, eficient, folositor, judicios, necesar, operativ, potrivit, practic, prielnic, productiv, profitabil, salutar, trebuincios, (învechit) putincios, (învechit) trebnic, (rar) operant, (rar) trebuitor.  
 
Utiliza
Utiliza, verb
Sinonime: a aplica, a circula, a (se) consuma, a dispune de, a face uz de, a (se) folosi, a întrebuinţa, a mania, a practica, a pune în practică, a recurge la, a (se) servi, a (se) sluji, a umbla, a uza.  
 
Uz
Uz, substantiv neutru
Sinonime: circulaţie, comportare, cutumă, datină, folosinţă, folosire, întrebuinţare, manieră, obicei, uzanţă.  
 
Uza
Uza, verb
Sinonime: a deteriora, a toci; (figurat) a (se) consuma, a degrada, a (se) învechi, a (se) ramoli, a (se) rablagi; a folosi, a întrebuinţa; a recurge, a apela.  
 
Uzaj
Uzaj, substantiv neutru
Sinonime: folosinţă, folosire, întrebuinţare, obicei, utilizare, uz, uzanță, uzură.  
 
Uzual (uzuală)
Uzual (uzuală), adjectiv
Sinonime: banal, clasic, comun, cunoscut, curent, de mare uz, de uz curent, familiar, folosit în mod curent, folosit în mod obișnuit, frecvent, întrebuințat în mod obișnuit, obişnuit, ordinar, tradiţional, uzitat.  
 
Binevenit
Binevenit, adjectiv
Sinonime: adecvat, bun, favorabil, fericit, indicat, nimerit, oportun, potrivit, prielnic, propice, (livresc) pertinent, (popular) priincios; folositor, salutar, util, (figurat) binecuvântat.  
 
Colonie
Colonie, substantiv
Sinonime: posesiune, (învechit) slobozie, plantație, protectorat; ansamblu, familie, grup; (lichid parfumat folosit în cosmetică) apă de Colonia.  
 
Neologie
Neologie, substantiv
Sinonime: procesul de introducere sau folosire a neologismelor; neologism.  
 
Consumare
Consumare, substantiv
Sinonime: consum, consumaţie, folosire, întrebuinţare, utilizare; mâncare; epuizare, isprăvire, sfârşire, sfârşit, terminare.  
 
After-shave
After-shave, substantiv
Sinonime: loțiune folosită după ras, loțiune folosită după bărbierit.  
 
Vel
Vel, adjectiv
Sinonime: mare; (exemplu de folosire) (vel logofăt) mare cancelar, (vel paharnic) mare paharnic.  
 
Utilizabil
Utilizabil, adjectiv
Sinonime: carosabil, folosibil, întrebuinţabil, practicabil, util.  
 
Utilizare
Utilizare, substantiv
Sinonime: aplicare, consumare, folosinţă, folosire, întrebuințare, practicare, uzaj.  
 
Uzare
Uzare, substantiv
Sinonime: consumare, deteriorare, folosire, învechire, ponosire, uzură.  
 
Uzita
Uzita, verb
Sinonime: a circula, a (se) folosi în mod curent, a (se) întrebuința.  
 
Uzitat
Uzitat, adjectiv
Sinonime: comun, curent, de folosință, familiar, folosit, frecvent, habitual, întrebuinţat, obișnuit, ordinar, uzual.  
 
Părădui
Părădui, verb
Sinonime: a arunca, a azvârli, a cheltui, a deveni șubred, a distruge averi, a face se părăduiască, a fi folosit în mod nechibzuit, a fi gata se dărâme, a (se) irosi, a împrăştia, a măcina, a risipi, a zvârli, a (se) dărăpăna, a (se) degrada, a (se) părăgini, a (se) prăpădi, a (se) ruina, a (se) strica, a (se) șubrezi.  
 
Putincios
Putincios, adjectiv
Sinonime: bun, capabil, competent, destoinic, dotat, eficace, eficient, experimentat, folositor, încercat, înzestrat, operativ, posibil, practic, pregătit, priceput, productiv, puternic, robust, solid, tare, util, valoros, versat, viguros, vânjos, voinic, vrednic, zdravăn.  
 
Postpune
Postpune, verb
Sinonime: a folosi postpunerea, a plasa după.  
 
Îmbăla
Îmbăla, verb
Sinonime: a (se) îmbăloşa, a netezi cu salivă (firul de tors), a umezi cu salivă, a umple de bale; (figurat) a drăcui, a folosi cuvinte vulgare, a înjura, a ocărî, a vorbi de rău.  
 
 



Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS
...
Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar