Fix (fixă)
Fix (fixă), adjectiv (adesea adverbial)
Sinonime: imobil, imuabil, invariabil, inalterabil, inebranlabil, inextirpabil, neclintit, nemişcat, stabil, (rar) nemişcător, (popular) nesmintit, (învechit) neclătit, încremenit, persistent, stereotip, înţepenit, pironit, staționar; precis, exact, constant.  
 
Fix (fixuri)
Fix (fixuri), substantiv neutru
Sinonime: idee fixă, fixație, manie.  
 
Fixa
Fixa, verb
Sinonime: a (se) stabili, a pironi, a imobiliza, a împietri, a înţepeni; a (se) stabiliza, a (se) statornici; a (se) hotărî, a se decide; a rândui, a ordona, a dispune, a norma, a prescrie; a (se) prinde, (regional) a proţăpi, a pune, a (se) pecetlui, a asambla, a se agăţa, a amplasa, a posta, a aținti, a-i rămâne, (figurat) a se grava, a se imprima, a se întipări, a se săpa, (învechit, figurat) a se tipări, a alege, a institui, a determina, a preciza, (învechit) a defige, a însemna, a statori, a calcula, a consfinți.  
 
Fixaj
Fixaj, substantiv
Sinonime: (despre un material fotografic) fixare.  
 
Fixare
Fixare, substantiv
Sinonime: fixaj, fixat, imobilizare, înţepenire, pironire, prindere, ţintuire, asamblare, agăţare, amplasare, stabilire, (figurat) gravare, imprimare, întipărire, pecetluire, săpare, stabilizare, hotărâre, precizare, punere, determinare, statornicire, calculare, consfințire.  
 
Fixat
Fixat, substantiv
Sinonime: fixare.  
 
Fixat (fixată)
Fixat (fixată), adjectiv
Sinonime: ancorat, asigurat, atașat, campat, imobil, imobilizat, implantat, inextirpabil, inserat, nemişcat, neclintit, înrădăcinat, înșurubat, înţepenit, precis, prins, hotărât, decis, (rar) pecetluit, (regional) proţăpit, stabil, aţintit, anumit, cert, consfinţit.  
 
Fixaţie
Fixaţie, substantiv
Sinonime: agrafaj, agrafare, amaraj, ancorare, crampon, fixaj; (la figurat) determinație, idee fixă.  
 
Fixator
Fixator, substantiv
Sinonime: (foto) fixativ.  
 
Fixing
Fixing, substantiv
Sinonime: (domeniul financiar) cotaţie, cotă.  
 
Fixist
Fixist, adj și substantiv
Sinonime: (istoria științei) creaționist.  
 
Fixitate
Fixitate, substantiv
Sinonime: constanță, imobilitate, imuabilitate, invariabilitate, neclintire, nemişcare, stabilitate, înţepeneală, rigiditate.  
 

Adera
Adera, verb
Sinonime: a se alătura, a se ralia, a se ataşa, a se lipi, a se fixa, a se asocia, a se afilia.  
 
Agăţa
Agăţa, verb
Sinonime: (variantă) a acăța, (livresc) a (se) acroșa, (prin Muntenia) a (se) atăgârța, (regional) a (se) tăgârța, (Transilvania) a (se) împrinde, a fixa, a (se) anina, a (se) atârna, a (se) prinde, a (se) spânzura, a (se) suspenda, a (se) zgrepțăna, a se apuca, (figurat) a se crampona; (familiar) a cuceri (o femeie), a acosta o femeie pe stradă.

Agată, substantiv
Sinonime: (mineralogie) agat.  
 
Anina
Anina, verb
Sinonime: a atârna, a agăţa, a prinde, a suspenda, a fixa.  
 
Aplica
Aplica, verb
Sinonime: a pune, a aşeza, a fixa, a potrivi, a prinde, a lipi; a folosi, a întrebuinţa, a administra, a pune in practică (ceva).

Aplică, substantiv
Sinonime: aplicație, candelabru, lampă, luminar, plafonieră.  
 
Aplicare
Aplicare, substantiv feminin
Sinonime: aplicat, fixare, folosire, întrebuințare, potrivire, punere în practică, realizare concretă, utilizare; (figurat) aplecare, aplicație, aptitudine, deprindere, înclinare, predispoziţie, talent.  
 
Asigura
Asigura, verb
Sinonime: a (se) convinge, a (se) încredința, a acoperi, a amara, a arima, a cala, a consolida, a contracta o asigurare, a fixa, a fortifica, a garanta, a proteja, a-și lua toate măsurile de precauție, (învechit) a (se) asiguripsi, (învechit) a (se) pliroforisi, (învechit) a (se) siguripsi, (învechit) a adeveri, (învechit) a încrede, (învechit) a sigura.  
 
Aşeza
Aşeza, verb
Sinonime: a fixa, a potrivi, a rândui, a aranja, a stabili, a statornici, a (se) pune, a plasa, a alinia.  
 
Aşezare
Aşezare, substantiv feminin
Sinonime: fixare, stabilire, instalare, punere, aranjare, amenajare, situare, dispunere; casă, adăpost, locuinţă; localitate, comună, oraş; poziție.  
 
Ataşa
Ataşa, verb
Sinonime: a alătura, a anexa, a alipi, a adăuga, a lega, a lipi, a adera, a agrafa, a asocia, a cupla, a înlănțui, a fixa.  
 
Axa
Axa, verb
Sinonime: a centra, a fixa, a echilibra; a se baza pe (ceva).

Axă, substantiv
Sinonime: (matematică) dreaptă orientată.  
 
Calcifia
Calcifia, verb
Sinonime: a se calcifica, a se întări, a se învârtoşa, a se depune, a se fixa.  
 
Calcula
Calcula, verb
Sinonime: a socoti, a măsura, a număra; a plănui, a aranja, a combina; a aprecia; a determina, a fixa, a stabili.  
 
Capsa
Capsa, verb
Sinonime: a prinde, a fixa.

Capsă, substantiv
Sinonime: (regional) patentă; buton; cutie.  
 
Cățărător (cățărătoare)
Cățărător (cățărătoare), adjectiv
Sinonime: suitor, agăţător, urcător; fixător, care se prinde.  
 
Chitui
Chitui, verb
Sinonime: a lipi, a astupa, a fixa.  
 
Consemna
Consemna, verb
Sinonime: a fixa în scris, a înregistra, a înscrie, a însemna, a menționa, a nota, a preciza, a reda într-un proces verbal, a scrie, a specifica, a trece, (învechit) a consigna, (învechit) a notifica, (învechit) a semna; a depune, (sume de bani) a pune la păstrare la o instituție bancară; a pedepsi, a priva, a supune unui consemn.  
 
Consfinți
Consfinți, verb
Sinonime: a stabili, a legifera, a hotărî, a decide, a consacra, a fixa, a statornici, (învechit) a sfinţi; (termen juridic) a confirma, a întări, a ratifica, a sancţiona, a valida, (învechit) a sacra; a legaliza.  
 
Contingenţă
Contingenţă, substantiv feminin
Sinonime: atingere, contact, tangenţă, relaţie, legătură.

Contingenta, verb
Sinonime: a controla, a fixa, a limita, a măsura, a plafona, a raționa, a reglementa, a repartiza, a restrânge.  
 
Cota
Cota, verb
Sinonime: a marca, a nota, a numerota, a pagina; (figurat) a aprecia, a preţui, a evalua, a considera.

Cotă, substantiv feminin
Sinonime: înălţime, altitudine, nivel; (învechit) măsură; fixing; (cotă-parte) cotitate, parte, (regional) tain, (învechit) refenea, contribuție, impozit, taxă, zeciuială.  
 
Cristaliza
Cristaliza, verb (figurat)
Sinonime: a se închega, a se defini, a se preciza, a se fixa, a se contura.  
 
Decide
Decide, verb
Sinonime: a hotărî, a determina, a statornici, a impune, a dispune, a fixa, a ordona, a convinge, a stabili, (figurat) a pecetlui; a alege, a opta.  
 
Decis (decisă)
Decis (decisă), adjectiv
Sinonime: hotărât, ferm, neşovăitor, sigur, statornic; fixat, stipulat, statornicit.  
 
Defini
Defini, verb
Sinonime: a determina, a contura, a fixa, a preciza, a lămuri; a caracteriza, a califica, a categorisi, (variantă) a defina.  
 
Definit (definită)
Definit (definită), adjectiv
Sinonime: precizat, conturat, fixat, determinat, hotărât.  
 
Delimita
Delimita, verb
Sinonime: a contura, a hotărnici; a preciza, a stabili, a fixa, a răzori, a circumscrie, a demarca, a limita, a marca, (învechit) a hotărî, a semna, a mărgini, a profila, a restrânge.  
 
Demarcaţie
Demarcaţie, substantiv feminin
Sinonime: despărţire, delimitare, separare; precizare, fixare.  
 
Destina
Destina, verb
Sinonime: a afecta, a consacra, a da, a dărui, a dedica, a devota, a distribui, a face, a fixa din timp, a hărăzi, a hotărî, a închina, a opta, a orândui, a predestina, a predetermina, a rândui, a repartiza, a rezerva, a sorti, a supune, a ursi, (grecism învechit) a afierosi, (învechit) a deda, (învechit) a meni, (învechit) a pridădi, (învechit) a șerbi, (învechit) a tocmi, (popular) a noroci, (popular) a preursi, (popular) a pune deoparte, (popular) a scrie, (popular) a soroci, (rar) a aplica.  
 
Determina
Determina, verb
Sinonime: a cauza, a pricinui; a preciza, a deduce, a stârni, a provoca, a impulsiona, a condiţiona, a decide, a calcula; a defini, (învechit) a mărgini, a răspica; a fixa, a hotărî, a stabili, a statornici, (învechit) a defige, a însemna, a statori; a complini.  
 
Determinat (determinată)
Determinat (determinată), adjectiv
Sinonime: precizat, stabilit, hotărât, limitat, delimitat, caracterizat, ales, decis, definit, fixat, identificat, marcat; curajos, energic, ferm.  
 
Dispune
Dispune, verb
Sinonime: a alege cu fermitate, a aranja, a așeza, a avea (la dispoziție), a bate, a birui, a clasa, a clasifica, a comanda, a da dispoziții, a decide, a decreta, a deveni vesel, a distribui, a fi în voie bună, a fixa, a grupa, a hotărî, a împărți, a întocmi, a întrece, a învinge, a orândui, a ordona, a organiza, a petrece, a porunci, a poseda, a potrivi, a pune, a râde, a rândui, a repartiza, a se amuza, a se bucura, a se desfăta, a se distra, a se folosi după bunul plac, a se înveseli, a se veseli, a sistematiza, a stabili, a statornici, a stipula, (învechit) a conduce, (învechit) a dispoza, (învechit) a dispozarisi, (învechit) a drege, (învechit) a învăța, (învechit) a judeca, (învechit) a lega, (învechit) a libovi, (învechit) a poveli, (învechit) a se distrage, (învechit) a se eglendisi, (învechit) a tocmi, (popular) a chiti, (popular) a soroci, (prin Banat și Transilvania) a priti, (rar) a prescrie.  
 
Exact (exactă)
Exact (exactă), adjectiv
Sinonime: conform, întocmai, concordant, tocmai; corect, precis, adevărat, drept, just, fidel, fix, punctual, riguros.  
 
Ferm (fermă)
Ferm (fermă), adjectiv
Sinonime: hotărât, intransigent, decis, neşovăitor, neclintit, tare, categoric; neîndoios, indiscutabil, cert, sigur, răspicat, neabătut, neşovăielnic; fix, stabil.  
 
Grava
Grava, verb
Sinonime: a amprenta, a cizela, a fixa, a imprima, a incrusta, a încrusta, a înscrie, a întipări, a marca, a rămâne, a sculpta, a trasa, (rar) a scrijeli.  
 
Grefa
Grefa, verb
Sinonime: (medicină) a aplica o grefă, a face o grefă, a transplanta; (figurat) a fixa, a insera, a introduce, a întipări.

Grefă, substantiv
Sinonime: grefare, grefon, plastie, transplant, transplantare; arhivă.  
 
Hotărî
Hotărî, verb
Sinonime: a stabili, a fixa, a decide, a dispune; a decreta, a porunci, a stipula; a soroci, a destina, a meni; a delimita, a hotărnici, a mărgini.  
 
Hotărât (hotărâtă)
Hotărât (hotărâtă), adjectiv
Sinonime: decis, ferm, neşovăitor, fără ezitare; fixat, stabilit, stipulat; destinat, sorocit, menit; indiscutabil, neîndoios, sigur, categoric, rezolvat.  
 
Hotărnici
Hotărnici, verb
Sinonime: a circumscrie, a delimita, a demarca, a fixa, a învecina, a limita, a marca, a mărgini, a pune hotar, a stabili, (învechit) a hotărî, (învechit) a semna, (variantă) a otărnici.  
 
Imobil (imobilă)
Imobil (imobilă), adjectiv
Sinonime: nemişcat, neclintit, fix.  
 
Imobiliza
Imobiliza, verb
Sinonime: a fixa, a opri, a ţintui, a prinde, a reţine.  
 
Imprima
Imprima, verb
Sinonime: a edita, a tipări; a determina; a fixa, a pecetlui.  
 
Imuabil (imuabilă)
Imuabil (imuabilă), adjectiv
Sinonime: constant, fix, imutabil, inalterabil, indefectibil, invariabil, neschimbător, permanent, sempitern, stabil, staționar.  
 
Inactivitate
Inactivitate, substantiv feminin
Sinonime: abulie, apatie, fixitate, imobilitate, inacțiune, indolenţă, inerție, lenevie, letargie, lipsă de activitate, marasm, neactivitate, neacțiune, nelucrare, pasivitate, stagnație, ședere, șomaj, torpoare, trândăvie, (popular) nemișcare, (rar) pasivism, (regional) zăcășeală.  
 
Inalterabil (inalterabilă)
Inalterabil (inalterabilă), adjectiv
Sinonime: durabil, imperisabil, imprescriptibil, inatacabil, indelebil, indestructibil, inoxidabil, inuzabil, nealterabil, (livresc) imputrescibil; (figurat) de neclintit, de nezdruncinat, fix, indefectibil.  
 
Insera
Insera, verb
Sinonime: a anexa, a aşeza, a dispune, a fixa, a grefa, a imbrica, a implanta, a incastra, a include, a infiltra, a intercala, a interpola, a interpune, a introduce, a încorpora.  
 
Inserţie
Inserţie, substantiv feminin
Sinonime: inserare, introducere, fixare, aşezare.  
 
Instala
Instala, verb
Sinonime: a monta, a aranja; a se plasa, a se aşeza, a se fixa, a se stabili; a caza, a cantona, a adăposti.  
 
Introduce
Introduce, verb
Sinonime: a vârî, a băga; a institui, a fixa, a stabili; a adăuga, a insera, a include.  
 
Introducere
Introducere, substantiv feminin
Sinonime: băgare, vârâre; includere, inserare, înglobare, adaos; instituire, stabilire, fixare; prefaţă, cuvânt înainte, predoslovie.  
 
Invariabil (invariabilă)
Invariabil (invariabilă), adjectiv
Sinonime: constant, fix, imuabil, inalterabil, neflexibil, neschimbat, neschimbător, nevariabil, permanent, stabil, statornic, staționar.  
 
Irevocabil (irevocabilă)
Irevocabil (irevocabilă), adjectiv
Sinonime: categoric, decisiv, definitiv, fără apel, fix, hotărât, invariabil, iremediabil, ireversibil, necondiţionat, nerevocabil, schimbat, sigur, stabilit.  
 
Împlânta
Împlânta, verb
Sinonime: a (se) înfige, a (se) vârî, a așeza, a băga, a fixa, a intra, a pătrunde, a planta, a pune, a răsădi, a sădi, a transplanta.  
 
Încetăţeni
Încetăţeni, verb
Sinonime: a naturaliza, a împământeni, a fixa, a stabili.  
 
Înfige
Înfige, verb
Sinonime: a împlânta, a fixa, a vârî, a băga, a introduce.  
 
Înrădăcina
Înrădăcina, verb
Sinonime: a prinde rădăcini, a (se) înfige, a (se) fixa, a (se) statornici.  
 
Întări
Întări, verb
Sinonime: a fortifica, a baricada; a întrema, a înzdrăveni; a consolida, a fixa, a ţintui; a confirma, a adeveri, a certifica, a legaliza.  
 
Înţepeni
Înţepeni, verb
Sinonime: a încremeni, a înlemni, a îngheţa, (popular) a muri; a fixa, a prinde.  
 
Lega
Lega, verb
Sinonime: a înnoda, a îmbina, a uni, a împreuna; a broşa, a cartona; a pansa, a obloji, a bandaja; a înlănţui, a încătuşa, a fereca, a fixa, a ţintui, a imobiliza; (reflexiv) a se obliga, a se îndatora, a se angaja.  
 
Lipi
Lipi, verb
Sinonime: a fixa (la ceva), a lega, a suda; a se ataşa, a se alipi, a se aciua, a se oploşi, a se alătura, a se adăposti, a se ralia.  
 
Lipitură
Lipitură, substantiv feminin
Sinonime: sudură, legătură, fixare.  
 
Localiza
Localiza, verb
Sinonime: a fixa, a determina, a încadra, a indica locul; a restrânge, a limita, a delimita; a adapta, a aclimatiza, a introduce.  
 
Manie
Manie, substantiv feminin
Sinonime: idee fixă, toană, ţicneală, nebunie.

Mânie, substantiv feminin
Sinonime: supărare, furie, necaz, ciudă; prăpăd, urgie, dezastru, cataclism.  
 
Monomanie
Monomanie, substantiv feminin
Sinonime: hantisă, idee fixă, manie, obsesie, pasiune exclusivă.  
 
Monta
Monta, verb
Sinonime: a potrivi, a aşeza, a fixa, a împreuna, a asambla; (figurat) a aţâţa, a întărâta.

Montă, substantiv feminin
Sinonime: împreunare.  
 
Neclătit (neclătită)
Neclătit (neclătită), adjectiv (învechit)
Sinonime: constant, ferm, fix, imobil, neclintit, nemișcat, neschimbat, permanent, stabil, statornic, veșnic, (figurat) durabil, (figurat) solid.  
 
Neclintit (neclintită)
Neclintit (neclintită), adjectiv
Sinonime: nemişcat, imobil, fix; (figurat) statornic, ferm, constant, neschimbat, nezdruncinat, neşovăitor, consecvent, dârz, hotărât, nestrămutat, neabătut.  
 
Nemişcare
Nemişcare, substantiv feminin
Sinonime: apatie, fixare, fixitate, imobilitate, imobilizare, imuabilitate, inactivitate, inacțiune, inerție, încremenire, înlemnire, înmărmurire, înțepenire, letargie, neactivitate, neclintire, nemobilitate, oprire pe loc, pasivitate, prindere, rămânere pe loc, stabilitate, stagnare, (figurat) împietrire, (figurat) petrificare.  
 
Nemişcător (nemișcătoare)
Nemişcător (nemișcătoare), adjectiv
Sinonime: fix, imobil, imobiliar, neclintit, nemişcat, stabil.  
 
Neschimbat (neschimbată)
Neschimbat (neschimbată), adjectiv
Sinonime: consecvent, constant, fix, invariabil, neclintit, neschimbător, stabil, statornic, staționar, stereotip, stereotipic, uniform.  
 
Nestrămutat (nestrămutată)
Nestrămutat (nestrămutată), adjectiv
Sinonime: neclintit, nemişcat, imobil, fix, ferm, statornic, neşovăitor, constant, dârz.  
 
Nituit (nituită)
Nituit (nituită), adjectiv
Sinonime: fixat, împreunat, prins (în nituri); bătut, ferecat, țintuit.  
 
Norma
Norma, verb
Sinonime: a aranja, a fixa, a legifera, a orândui, a reglementa, a stabili.

Normă, substantiv feminin
Sinonime: canon, cartă, cod, convenție, criteriu, cutumă, directivă, dispoziție, indicație, instrucțiune, îndrumare, învățătură, lege, model, normativ, precept, prescripție, prevedere, principiu, protocol, rânduială, recomandare, regulă, standard, tipic, (învechit și regional) rost, (învechit) mărturie, (învechit) porunceală, (învechit) poruncită, (învechit) pravilă, (învechit) prescript, (învechit) regulativ, (învechit) tocmeală, (popular) poruncă, (rar) semn.  
 
Ochi
Ochi, verb
Sinonime: a ţinti, a lua la ochi, a fixa; a distinge, a remarca, a observa, a scruta.

Ochi, substantiv neutru
Sinonime: privire, uitătură; (figurat) vârtej, bulboacă, copcă; verigă, laţ; mugur.  
 
Opta
Opta, verb
Sinonime: a alege, a prefera, a hotărî; a (se) decide, a (se) fixa.  
 
Orândui
Orândui, verb
Sinonime: a aşeza, a aranja, a organiza, a întocmi, a grupa; a pune la cale, a hotărî, a dispune, a porunci; a numi, a desemna, a fixa, a învesti, a însărcina.  
 
Pecetlui
Pecetlui, verb
Sinonime: a sigila, a ştampila, a parafa; (figurat, reflexiv) a se întipări, a se imprima, a se fixa.  
 
Pecetluit (pecetluită)
Pecetluit (pecetluită), adjectiv
Sinonime: ascuns, astupat, autentificat, consfințit, fixat, imobilizat, închis, înfundat, înțepenit, nepătruns, predestinat, prins, sigilat, stigmatizat, ştampilat, tainic, zăvorât, (condamnat) înfierat, (figurat) confirmat, (figurat) consolidat, (figurat) definitiv hotărât, (figurat) definitivat, (figurat) dezonorat, (figurat) statornicit, (regional) pătat.  
 
Perfecta
Perfecta, verb
Sinonime: a încheia, a definitiva, a fixa.  
 
Permanent (permanentă)
Permanent (permanentă), adjectiv
Sinonime: constant, continuu, durabil, etern, fix, imuabil, inalterabil, indelebil, invariabil, nealterabil, necontenit, necurmat, neîncetat, neîntrerupt, neschimbător, nesfârșit, peren, perpetuu, persistent, sempiternel, stabil, statornic, veșnic, (învechit și regional) mereu, (învechit) neîncontenit, (învechit) neprecurmat, (învechit) nesăvârșit, (învechit) perpetual, (învechit) pururelnic, (regional) necunten, (variantă) (învechit) părmanent, (variantă) (învechit) pirmanent.  
 
Perpetua
Perpetua, verb
Sinonime: a (se) menţine, a (se) transmite, a continua, a dăinui, a dura (constant), a eterniza, a exista, a fi (perpetuu), a imortaliza, a întreține, a pereniza, a persista, a prelungi, a rămâne, a se conserva, a se fixa, a se înmulţi, a se păstra, a se repeta, a se reproduce, a stărui, a trăi, a ține, (învechit) a înnemuri, (învechit) a înveșnici, (învechit) a locui, (învechit) a petrece, (învechit) a sta, (învechit) a via, (rar) a nemuri, (rar) a subzista.  
 
Pironi
Pironi, verb
Sinonime: a bate, a înţepeni, a fixa, a prinde, a ţintui; (figurat) a imobiliza, a încremeni; (figurat) a concentra, a aţinti.  
 
Plafona
Plafona, verb
Sinonime: a limita, a mărgini, a fixa, a delimita.  
 
Posta
Posta, verb
Sinonime: a se aşeza, a se instala, a se plasa, a se fixa, a sta.

Poştă, substantiv feminin
Sinonime: corespondenţă; (învechit) staţie.  
 
Precis (precisă)
Precis (precisă), adjectiv
Sinonime: limpede, lămurit, clar; categoric, sigur, exact; fix.  
 
Preciza
Preciza, verb
Sinonime: a determina, a stabili, a fixa; a distinge, a delimita, a contura.  
 
Prestabili
Prestabili, verb
Sinonime: a fixa dinainte, a aranja dinainte, a preciza dinainte.  
 
Priponi
Priponi, verb
Sinonime: a lega, a imobiliza, a fixa, a înţepeni.  
 
Proţăpi
Proţăpi, verb (popular)
Sinonime: a se posta, a se fixa, a se înfige; a se îngâmfa, a-şi da importanţă, a face pe grozavul.  
 
Rectifica
Rectifica, verb
Sinonime: a amenda, a corecta, a corija, a distila, a epura, a fixa, a îmbunătăți, a îndrepta, a modifica, a netezi, a purifica, a rafina, a redresa, a reforma, a reînnoi, a remania, a restabili, a retușa, a revedea, a revizui, (figurat) a repara.  
 
Regla
Regla, verb
Sinonime: a aranja, a pune la punct, a potrivi, a fixa.  
 
Retuşa
Retuşa, verb
Sinonime: a ajusta, a ameliora, a corecta, a corija, a fixa, a îmbunătăți, a îndrepta, a modifica, a perfecta, a perfecționa, a rectifica, a reface, a remania, a repara.  
 
Rândui
Rândui, verb
Sinonime: a ordona, a dispune, a înşirui; a repartiza, a face ordine, a aranja; a hotărî, a stabili, a decide, a fixa; a fi scris, a fi dat, a fi sortit, a fi ursit, a fi destinat.  
 
Sedentar (sedentară)
Sedentar (sedentară), adjectiv
Sinonime: cazanier, fixat, inactiv, lipsit de mişcare, nemigrator, stabil, statornic, staționar, ţintuit locului, (învechit) așezător, (învechit) stătător, (învechit) șezător.  
 
Sonet
Sonet, substantiv neutru
Sinonime: poezie (lirică cu formă fixă).  
 
Soroci
Soroci, verb
Sinonime: a hotărî, a fixa, a stabili, a decide; a ursi, a descânta, a meni.  
 
Sprijini
Sprijini, verb
Sinonime: a susţine, a rezema, a propti, a fixa; (figurat) a se baza, a se întemeia, a se încrede; a ocroti, a proteja, a ajuta.  
 
Sta
Sta, verb
Sinonime: a se opri, a rămâne locului, a poposi, a conteni, a înceta; a nu munci, a se întrerupe, a nu funcţiona, a staţiona, a stagna; a trăi, a vieţui, a locui, a şedea, a fi situat; (popular) a fi, a exista, a se afla, a se petrece, a avea loc; a fi fixat, a atârna; (figurat) a consta, a se limita, a se reduce la; a fi gata să, a fi pe punctul de a, a fi cât pe ce să.  
 
Stabil (stabilă)
Stabil (stabilă), adjectiv
Sinonime: trainic, fix, consolidat, invariabil, solid, durabil; statornic, ferm, nemişcat.  
 
Stabili
Stabili, verb
Sinonime: a fixa, a hotărî, a decide, a preciza, a determina, a constata; a dovedi, a arăta, a demonstra; a înfăptui, a realiza, a întemeia, a înfiinţa, a institui, a construi; a se statornici, a se instala, a cantona, a se implanta; (figurat) a se aciua, a se adăposti, a se oploşi.  
 
Stabilitate
Stabilitate, substantiv feminin
Sinonime: statornicie, fermitate, trăinicie, soliditate, durabilitate; fixitate, imobilitate, echilibru.  
 
Stabiliza
Stabiliza, verb
Sinonime: a consolida, a întări; a fixa, a aşeza, a statornici.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar