Exprima, verb
Sinonime:
a vorbi, a zice, a spune, a exterioriza, a comunica, a declara, a expune, a formula, a reda, a reproduce, a manifesta, a prezenta.
Exprimabil, adjectiv
Sinonime:
comunicabil, declarabil, enunțabil, formulabil, traductibil.
Exprimare, substantiv
Sinonime:
expresie, formulare, manifestare; articulare, limbă, vorbă, vorbire, limbaj; stil.
Arăta, verb Sinonime:
a indica, a demonstra, a preciza, a dezvălui, a da la lumină, a scoate la iveală, a dovedi; a exprima, a expune, a exterioriza, a formula, a vorbi, a zice, a spune, a comunica, a exemplifica.
Articulare, substantiv feminin Sinonime:
rostire, pronunțare, exprimare, glăsuire.
Aviza, verb Sinonime:
a înştiinţa, a da de ştire, a trimite veste; a exprima o părere, a fi (sau nu) de acord; a face referat; a alerta, a anunța, a informa, a avertiza.
Cuvântare, substantiv feminin
Sinonime:
alocuțiune, comunicare, conferință, cugetare, cuvânt, declarare, discurs, enunțare, exprimare, expunere, fală, grăire, predică, spunere, zicere, (familiar și depreciativ) logos, (învechit) conversație, (învechit) prefață, (învechit) rațiune, (învechit) voroavă, (popular) vorbă, (popular) vorbire.
Emite, verb Sinonime:
a lansa, a prezenta, a enunţa, a exprima, a expune, a formula, a relata; a scoate, a elabora, a publica (un act oficial, un decret, o lege); a răspândi, a împrăştia, a emana, a exala, a secreta, a produce (gaze, vapori).
Enunţa, verb Sinonime:
a formula, a exprima, a expune, a relata, a prezenta, a spune, a declara, a arăta.
Expresie, substantiv feminin
Sinonime:
alegorie, clișeu, exprimare, expunere, formulare, formulă, grup de cuvinte, idiotism, limbaj, locuțiune, vorbire, cuvânt, metaforă, sintagmă, slogan, termen, vocabulă, vorbă, (popular) zicere; înfăţişare, mimică, privire, figură, formă, fizionomie, mască; (expresie identic-adevărată) tautologie, (expresie validă) tautologie.
Expune, verb
Sinonime:
a prezenta, a explica, a relata, a povesti, a istorisi, a descrie, a înfăţişa, a exprima, a spune; (reflexiv) a risca, a se primejdui, a fi în pericol; a rosti, a demonstra, a emite, a(-şi) arăta, a(-şi) etala, a-şi întinde, a (se) hazarda, a supune.
Exterioriza, verb
Sinonime:
a reprezenta, a comunica, a exprima, a (se) arăta, a (se) manifesta.
Formula, verb
Sinonime:
a alcătui, a alega, a articula, a compune, a comunica, a conversa, a da formă, a declara, a elabora, a emite, a enunţa, a exprima, a expune, a întocmi, a obiecta, a prezenta, a profera, a pronunţa, a redacta, a relata, a rosti, a spune, a zice. Formulă, substantiv feminin
Sinonime:
afirmație, aforism, apoftegmă, clișeu, combinație, enunţ, expresie, frază, metodă, mijloc, mod, parolă, precept, procedeu, proverb, racursi, regulă, rețetă, sentință, slogan, soluţie, şablon, tipar, turnură.
Glăsui, verb (popular)
Sinonime:
a boci, a căina, a cânta, a exprima, a executa, a grăi, a intona, a interpreta, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a rosti, a spune, a tângui, a văicări, a văita, a vorbi, a zice.
Gradat (gradată), adjectiv
Sinonime:
dozat, exprimat în grade, galonat, împărțit în grade, nuanţat, progresiv, succesiv, treptat.
Grai, substantiv neutru
Sinonime:
accent, alocuțiune, argou, cuvânt, dialect, discurs, glas, idiom, învoială, limbaj, limbă, proverb, rostire, târguială, termen, verb, voce, vorbă, vorbire, zicală.
Grăi, verb
Sinonime:
a boteza, a conveni, a cuvânta, a denumi, a exprima prin grai, a glăsui, a intitula, a înţelege, a porecli, a reda prin cuvinte, a rosti, a scoate, a se chema, a se învoi, a se numi, a se pune de acord, a spune, a supranumi, a vorbi, a zice.
Însemna, verb Sinonime:
a arăta, a indica, a semnifica, a exprima; a scrie, a schiţa, a nota, a grava; a marca, a delimita.
Manifest (manifestă), adjectiv Sinonime:
vădit, evident, clar, învederat, exprimat; declarat, proclamat.
Manifesta, verb Sinonime:
a face cunoscut, a declara, a arăta, a da pe faţă, a afirma, a exprima, a dezvălui, a vădi, a demonstra; a defila.
Manifestare, substantiv feminin Sinonime:
afirmare, dezvăluire, declarare, exprimare; reacţie, atitudine; semn, dovadă, probă, mărturie.
Mulţumi, verb
Sinonime:
a accepta, a admite, a aproba, a avea de ajuns, a bucura, a compensa, a consimți, a despăgubi, a exprima gratitudine, a fi recunoscător, a gratifica, a încuviința, a îndupleca, a îngădui, a învoi, a lăsa, a nu pretinde mai mult, a permite, a primi, a răsplăti, a răspunde la o urare, a răspunde la un salut, a recompensa, a satisface, a se limita, a se socoti satisfăcut, a spune mulțumesc, (Banat, Transilvania și Moldova) a joi, (învechit) a blagodari, (popular) a îndestula, (variantă) a mulțămi.
Pronunţa, verb
Sinonime:
a (se) rosti, a (se) spune, a articula, a comunica, a consimţi, a da o sentință, a emite, a exprima, a face cunoscut, a formula, a grăi, a lua atitudine, a opina, a scoate, a se declara, a ține, a vorbi, a zice, a-şi da avizul, a-și spune părerea, (învechit) a proforisi, (învechit) a pronuncia, (învechit) a pronunția, (prin Moldova) a blești.
Reda, verb Sinonime:
a restitui, a înapoia, a da înapoi; a reproduce, a se reprezenta, a reflecta, a oglindi, a înfăţişa, a descrie, a exprima.
Reflecta, verb
Sinonime:
a (se) oglindi, a (se) răsfrânge, a chibzui, a contempla, a cugeta, a exprima, a gândi, a înfățișa, a judeca, a medita, a raționa, a reda, a reprezenta, a reveni, a se întoarce, a se proiecta, a se repercuta, a zugrăvi, a-și găsi expresia, a-și proiecta imaginea, (figurat) a se scălda, (învechit) a mândri, (învechit) a meditarisi, (învechit) a rezona, (învechit) a se mira, (învechit) a se refrânge, (învechit) a semui, (rar) a se prevedea, (rar) a se străvedea.
Relata, verb Sinonime:
a povesti, a expune, a istorisi, a descrie, a referi, a raporta, a prezenta, a spune, a exprima.
Reprezenta, verb Sinonime:
a constitui, a fi, a însemna; a înlocui, a ține locul; a înfăţişa, a reda, a reproduce, a exprima, a oglindi.
Semnifica, verb Sinonime:
a însemna, a exprima, a arăta, a se referi la (ceva).
Spune, verb Sinonime:
a zice, a vorbi, a se exprima, a grăi, a rosti, a declara, a comunica, a se adresa, a glăsui, a relata, a povesti, a istorisi, a nara, a expune, a evoca; (figurat, popular) a cânta, a recita; a explica, a lămuri, a clarifica, a limpezi; a mărturisi, a destăinui, a dezvălui, a da pe faţă, a divulga.
Stil, substantiv neutru Sinonime:
fel, mod, manieră, tipar, metodă, modalitate; exprimare, limbaj, construcţie literară.
Tălmaci, substantiv masculin Sinonime:
traducător, translator, tălmăcitor, tâlcuitor, interpret. Tălmăci, verb Sinonime:
a traduce; a interpreta, a tâlcui; a explica, a lămuri, a dezlega; a exprima, a exterioriza.
Transpune, verb Sinonime:
a exprima, a prelucra, a transcrie, a reda; a traduce, a interpreta, a adopta.
Turnură, substantiv feminin
Sinonime:
aer, alură, aparență, aspect, chip, cotitură, desfăşurare, evoluţie, imagine, ipostază, înfățișare, întorsătură, (ieșit din uz) turnel, (învechit) turniură; (lingvistică) formulă, mod de exprimare, stil.
Vorbărie, substantiv feminin
Sinonime:
bavardaj, exprimare prolixă, flecăreală, flecărie, flecărire, flecărit, limbuție, locvacitate, logoree, papotaj, pălăvrăgeală, pălăvrăgire, pălăvrăgit, poliloghie, sporovăială, sporovăire, sporovăit, taifas, tăifăsuială, tăifăsuire, tăifăsuit, trăncăneală, trăncănit, vanilocviu, verbalism, verbiaj, verbozitate, vorbăraie, (figurat) clănțăneală, (figurat) dârdâială, (figurat) dârdâit, (figurat) frazeologie, (figurat) gargarism, (figurat) onanie, (învechit) vorbăreție, (învechit) vorbitorie, (învechit) vorbitură, (Moldova) leorbăială, (prin Muntenia) procovanță, (regional) pălăvăcăială, (regional) pălăvrăgitură, (regional) pălăvrit, (regional) trancana, (regional) treanca-fleanca, (Transilvania) stroncănire.
Vorbire, substantiv feminin Sinonime:
limbaj, limbă, exprimare, rostire, cuvântare.
Zice, verb Sinonime:
a spune, a exprima, a vorbi, a rosti, a pronunţa; a comunica, a transmite, a face cunoscut, a afirma, a declara, a susţine, a pretinde; a răspunde, a riposta, a reproşa, a obiecta; a îndemna, a porunci, a ordona, a dispune; a cânta, a doini, a hori.
Vota, verb
Sinonime:
a alege, a exprima o preferință; a adopta prin vot.
Adresa, verb
Sinonime:
a expedia, a înainta, a orienta către cineva, a prevedea cu adresă, a trimite direct; a (se) exprima, a face apel la, a formula, a lua cuvântul, a vorbi cuiva.
Adresă, substantiv
Sinonime:
destinație, domiciliu, loc, (la plural) coordonate; dexteritate, îndemânare, pricepere; (informatică) pointer; petiție, scrisoare oficială, (învechit) mehtup; (adresă electronică) e-mail, poștă electronică.
Denota, verb
Sinonime:
a arăta, a atesta, a dovedi, a exhiba, a expune, a indica, a marca, a releva, a semnifica, a specifica, a trăda, a vădi; a exprima un sens.
Descrunta, verb
Sinonime:
a(-și) descreți fruntea; (la figurat) a(-și) îmblânzi privirea, a exprima mulțumire.
Adversativ, adjectiv
Sinonime:
care exprimă o opoziție.
Comunicabil, adjectiv
Sinonime:
exprimabil, transmisibil.
Formulare, substantiv
Sinonime:
emitere, enunţare, exprimare, pronunţare, redactare, rostire, spunere, zicere.
Alegrețe, substantiv
Sinonime:
(despre exprimare, limbaj, ton) vioiciune, sprinteneală.
Enunțabil, adjectiv
Sinonime:
declarabil, descriptibil, exprimabil, formulabil.
Manifestațiune, substantiv
Sinonime:
adunare, afirmare, afirmație, arătare, cortegiu, defilare, demonstrație, expresie, exprimare, indicație, insurecție, manifestare, manifestație, miting, procesiune, protestație, reuniune, revoltă.
Redare, substantiv
Sinonime:
descriere, exprimare, înapoiere, reprezentare, reproducere, restituire.
Exteriorizare, substantiv
Sinonime:
(psihologie) afirmare, aparență, exprimare, manifestare.
Exteriorizat, adjectiv
Sinonime:
arătat, exprimat, manifestat.
Discursa, verb
Sinonime:
a comunica, a confera, a conferi, a conversa, a dialoga, a discuta, a exprima, a lua cuvântul, a se adresa, a se întreține, a sta de vorbă, a vorbi.
Sinonimiza, verb
Sinonime:
a deveni sinonim, a exprima prin sinonimie.
Pronunțabil, adjectiv
Sinonime:
enunțabil, exprimabil, formulabil.
Eufemie, substantiv
Sinonime:
exprimare eufemistică.
Afirmare, substantiv
Sinonime:
adeverire, afirmație, alegație, arătare, aserțiune, confirmare, declarare (făcută în mod ferm), exprimare, întărire, manifestare, manifestație, susținere.