Emite
Emite, verb
Sinonime: a lansa, a prezenta, a enunţa, a exprima, a expune, a formula, a relata; a scoate, a elabora, a publica (un act oficial, un decret, o lege); a răspândi, a împrăştia, a emana, a exala, a secreta, a produce (gaze, vapori).  
 
Emitent
Emitent, substantiv
Sinonime: (domeniul financiar) trăgător.  
 
Emitere
Emitere, substantiv
Sinonime: elaborare, enunţare, expunere, formulare, transmitere, pronunţare, producere, emisiune; (termen juridic) lansare.  
 

Degaja
Degaja, verb
Sinonime: a răspândi, a împrăştia, a radia, a exala, a emana, a emite; a elibera, a da drumul, a lăsa liber.  
 
Elabora
Elabora, verb
Sinonime: a formula, a scoate, a emite, a redacta, a compune, a redija, a scrie, a întocmi, a alcătui, a efectua, a face.  
 
Elibera
Elibera, verb
Sinonime: a dezrobi, a izbăvi, a descătuşa, a scăpa, a emancipa; a fi lăsat la vatră, a (se) slobozi, a (se) volnici; a desărcina, a scoate, a destitui, a exclude, a îndepărta, a da afară (dintr-o funcţie); a da, a preda, a înmâna, a emite, a livra, a distribui, a libera, a salva, (popular) a mântui, (învechit) a apuca, a ierta, a ieşi, a desprinde, a desface, a debloca, a evacua.  
 
Emana
Emana, verb
Sinonime: a degaja, a exala, a împrăştia, a emite, a elimina (gaz, vapori); a proveni, a veni de la (ceva), a se trage, a izvorî, a răspândi, a scoate, (învechit) a răsfuga, a slobozi.  
 
Emanaţie
Emanaţie, substantiv feminin
Sinonime: emitere, emanare, degajare, răspândire, radiere, împrăştiere, miros (de gaze, vapori); adiere, boare, reveneală, emisiune, exalare, exalaţie, (învechit) răsfugare; (emanaţie de radiu) radon; efluviu.  
 
Exala
Exala, verb
Sinonime: a emana, a emite, a degaja, a împrăştia, a răspândi (vapori, miros).  
 
Expune
Expune, verb
Sinonime: a prezenta, a explica, a relata, a povesti, a istorisi, a descrie, a înfăţişa, a exprima, a spune; (reflexiv) a risca, a se primejdui, a fi în pericol; a rosti, a demonstra, a emite, a(-şi) arăta, a(-şi) etala, a-şi întinde, a (se) hazarda, a supune.  
 
Formula
Formula, verb
Sinonime: a alcătui, a alega, a articula, a compune, a comunica, a conversa, a da formă, a declara, a elabora, a emite, a enunţa, a exprima, a expune, a întocmi, a obiecta, a prezenta, a profera, a pronunţa, a redacta, a relata, a rosti, a spune, a zice.

Formulă, substantiv feminin
Sinonime: afirmație, aforism, apoftegmă, clișeu, combinație, enunţ, expresie, frază, metodă, mijloc, mod, parolă, precept, procedeu, proverb, racursi, regulă, rețetă, sentință, slogan, soluţie, şablon, tipar, turnură.  
 
Genera
Genera, verb
Sinonime: a crea, a da naştere, a determina, a elabora, a emite, a fabrica, a face, a naşte, a procrea, a produce, a reproduce, a stârni.  
 
Împrăștia
Împrăștia, verb
Sinonime: a (se) cheltui, a (se) destrăma, a (se) dezumfla, a (se) difuza, a (se) dispersa, a (se) duce, a (se) întinde, a (se) lăți, a (se) nărui, a (se) prefira, a (se) presăra, a (se) propaga, a (se) răsfira, a (se) răspândi, a (se) răzleți, a (se) revărsa, a (se) risipi, a (se) spulbera, a (se) transmite, a (se) vărsa, a arunca, a azvârli, a circula, a da, a degaja, a emana, a emite, a exala, a irosi, a prăpădi, a pulveriza, a pune, a radia, a scăpăra, a scoate, a se extinde, a se ridica, a semăna, a vântura, a zvârli, (figurat) a înghiți, (figurat) a mânca, (figurat) a păpa, (figurat) a toca, (grecism învechit) a afierosi, (învechit și popular) a (se) împrăschia, (învechit și regional) a (se) sparge, (învechit și regional) a (se) spărgălui, (învechit și regional) a prăda, (învechit) a (se) povesti, (învechit) a (se) rășchira, (învechit) a (se) scociorî, (învechit) a (se) scodoli, (învechit) a (se) vesti, (învechit) a răsfuga, (învechit) a se tinde, (învechit) a slobozi, (învechit) a spârcui, (livresc) a prodiga, (Oltenia) a (se) vărzui, (popular și figurat) a (se) răzbuna, (popular) a (se) năsădi, (popular) a (se) răzni, (popular) a zburătăci, (prin Oltenia și Banat) a (se) sprânji, (rar) a (se) vehicula, (rar) a scutura, (regional) a mătrăși, (regional) a părădui, (Transilvania) a spesa.  
 
Lansa
Lansa, verb
Sinonime: a arunca, a da drumul, a trimite, a emite; a răspândi, a împrăştia, a difuza.  
 
Produce
Produce, verb
Sinonime: a (se) isca, a (se) realiza, a (se) stârni, a aduce, a apărea, a cauza, a compune, a confecționa, a crea, a cultiva, a da naştere, a da, a declanșa, a degaja, a deștepta, a determina, a dezlănțui, a dezvolta, a elabora, a emana, a emite, a executa, a fabrica, a face, a genera, a interveni, a începe, a lăsa, a naște, a prepara, a pricinui, a prilejui, a provoca, a radia, a ridica, a rodi, a scoate, a se ivi, a se înfăptui, a se întâmpla, a se petrece, a se porni, a solicita, a surveni, a suscita, a trezi, a turna, a veni, (figurat) a se naște, (învechit și popular) a odrăsli, (învechit și regional) a (se) prileji, (învechit și regional) a scorni, (învechit și regional) a se scociorî, (învechit) a pricini, (învechit) a se purta, (învechit) a trage, (popular) a cășuna.  
 
Pronunţa
Pronunţa, verb
Sinonime: a (se) rosti, a (se) spune, a articula, a comunica, a consimţi, a da o sentință, a emite, a exprima, a face cunoscut, a formula, a grăi, a lua atitudine, a opina, a scoate, a se declara, a ține, a vorbi, a zice, a-şi da avizul, a-și spune părerea, (învechit) a proforisi, (învechit) a pronuncia, (învechit) a pronunția, (prin Moldova) a blești.  
 
Rezulta
Rezulta, verb
Sinonime: a reieşi, a decurge, a ieşi, a urma, a izvorî, a apărea, a proveni, a se trage, a-şi avea originea, a lua naştere; a degaja, a răspândi, a împrăştia, a exala, a emite, a emana.  
 
Iradia
Iradia, verb
Sinonime: a (se) propaga, a emite raze; a expune radiaţiilor.  
 
Consultativ
Consultativ, adjectiv
Sinonime: care emite o părere, (politică) (învechit) sfătuitor.  
 
Elaborare
Elaborare, substantiv
Sinonime: elaborație, creare, redactare, inventare, emitere, formulare, lucrare.  
 
Emisiune
Emisiune, substantiv
Sinonime: difuziune, emitere, emisie, retransmisie, teledifuziune, transmisiune; scurgere, emanație, erupție, jet, proiecție; (fizică) (emisiune autoelectronică) emisiune la rece, emisiune prin efect de câmp; (emisiune fotoelectronică) fotoemisiune; (emisiune radio) radioemisiune; (emisiune termoelectronică) termoemisiune.  
 
Emisiv
Emisiv, adjectiv
Sinonime: emitent, emițător, transmițător.  
 
Emiţător
Emiţător, substantiv și adjectiv
Sinonime: (substantiv) (emiţător radio) radioemiţător; (adjectiv) emitent, transmiţător, (rar) emisiv.  
 
Enunţare
Enunţare, substantiv
Sinonime: enunț, formulare, emitere.  
 
Expunere
Expunere, substantiv
Sinonime: povestire, expozeu, descriere, emitere, etalaj, etalare, întindere.  
 
Formulare
Formulare, substantiv
Sinonime: emitere, enunţare, exprimare, pronunţare, redactare, rostire, spunere, zicere.  
 
Prozodie
Prozodie, substantiv
Sinonime: articulare, articulaţie, emitere, metrică, pronunţare, pronunţie, punctuaţie, ritmică, rostire, versificaţie.  
 
Scorocire
Scorocire, substantiv
Sinonime: (regional) (despre vești, păreri) difuzare, emitere; însușire.  
 
Pronunţare
Pronunţare, substantiv
Sinonime: articulare, articulaţie, dicţiune, emitere, fonetism, formulare, mod de a pronunța, pronunţie, (învechit) prozodie, rostire, sentință pronunțată, ţinere.  
 
Răsfuga
Răsfuga, verb (învechit)
Sinonime: a degaja, a emana, a emite, a exala, a împrăștia, a răspândi, a scoate.  
 
Transmitere
Transmitere, substantiv
Sinonime: comunicare, depunere, difuzare, emitere, împărtășire, înaintare, încredințare, înmânare, predare, prezentare, propagare, răspândire, remitere, transfer, transmisiune, trecere, trimitere, (învechit) paradosire, (învechit) paradosit, (învechit) teslimarisire, (învechit) teslimat, (învechit) teslimatisire, (turcism învechit) teslim.  
 
Producere
Producere, substantiv
Sinonime: apariție, confecționare, creare, creație, declanșare, degajare, determinare, emitere, fabricare, înfăptuire, lucrare, operă, pricinuire, producție, provocare, realizare, stârnire, turnare.  
 
Asigna
Asigna, verb
Sinonime: a afecta, a aloca, a atribui, a designa, a destina, a determina, a fixa, a repartiza, (învechit și regional) a asemna, (învechit) a chema în judecată, (învechit) a intima, (regional) a emite un mandat de plată.  
 
Preluda
Preluda, verb
Sinonime: a emite o suită de note de încercare, a începe cânte, a-și încerca vocea (sau instrumentul), (figurat) a întreprinde o acțiune preliminară, (învechit) a prelude.  
 
Lansare
Lansare, substantiv
Sinonime: aruncare, azvârlire, catapultare, demarare, emitere, hazardare, înștiințare, largare, parașutare, plecare, proiectare, publicare, punere în circulație, tragere, turnichet, (învechit) depart, (învechit) slobozire, (rar) lansaj.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar