Elibera
Elibera, verb
Sinonime: a dezrobi, a izbăvi, a descătuşa, a scăpa, a emancipa; a fi lăsat la vatră, a (se) slobozi, a (se) volnici; a desărcina, a scoate, a destitui, a exclude, a îndepărta, a da afară (dintr-o funcţie); a da, a preda, a înmâna, a emite, a livra, a distribui, a libera, a salva, (popular) a mântui, (învechit) a apuca, a ierta, a ieşi, a desprinde, a desface, a debloca, a evacua.  
 
Eliberare
Eliberare, substantiv
Sinonime: liberare, salvare, scăpare, scoatere, (învechit şi popular) slobozire, (popular) mântuire, (învechit) scăpătură, dezrobire, ieşire, desfacere, desărcinare, descăunare, deblocare, evacuare.  
 
Eliberat (eliberată)
Eliberat (eliberată), adjectiv
Sinonime: independent, emancipat, dezrobit, descătuşat, liber; scăpat, salvat, izbăvit.  
 
Eliberator (eliberatoare)
Eliberator (eliberatoare), adjectiv
Sinonime: dezrobitor, salvator, liberator, (învechit şi popular) mântuitor, slobozitor.  
 

Comprima
Comprima, verb
Sinonime: a presa, a strânge, a apăsa; a concentra, a micşora, a restrânge, a tăia; (figurat) a da afară, a concedia, a elibera.  
 
Concedia
Concedia, verb
Sinonime: a debarca, a destitui, a deposeda, a detrona, a licenția, a revoca, a îndepărta, a da afară, a elibera din funcţie, a pune pe liber, a mulțumi, a scoate, (învechit) a slobozi, (grecism învechit) a exoflisi, (familiar) a mătrăşi; a disponibiliza.  
 
Degaja
Degaja, verb
Sinonime: a răspândi, a împrăştia, a radia, a exala, a emana, a emite; a elibera, a da drumul, a lăsa liber.  
 
Degajat (degajată)
Degajat (degajată), adjectiv
Sinonime: curățat, deblocat, descongestionat, dezinvolt, eliberat, emanat, exalat, firesc, împrăştiat, înlăturat, liber, natural, neafectat, neartificial, necăutat, nepăsător, neprefăcut, nesilit, nestânjenit, nestudiat, radiat, răspândit, retras, scăpat, simplu, spontan, (figurat) luat înapoi, (învechit) prostatic, (livresc) nonșalant.  
 
Dejecţie
Dejecţie, substantiv feminin
Sinonime: evacuare, eliberare.  
 
Demite
Demite, verb
Sinonime: a concedia, a da afară, a destitui, a elibera, a îndepărta, a scoate, (învechit și familiar) a mazili, (variantă) a dimite.  
 
Descătuşa
Descătuşa, verb
Sinonime: a elibera, a dezrobi, a slobozi, a (se) emancipa; a (se) desfereca.  
 
Descongestiona
Descongestiona, verb
Sinonime: a elibera, a uşura, a degaja.  
 
Descotorosi
Descotorosi, verb
Sinonime: a (se) debarasa, a (se) dezbăra, a (se) dezobișnui, a (se) dezvăța, a (se) lăsa, a scăpa, a se degaja, a se elibera, (Bucovina) a se coroti, (familiar; figurat) a înțărca, (figurat) a (se) scutura, (figurat) a se curăța, (grecism învechit) a exoflisi, (regional) a se cortorosi.  
 
Desface
Desface, verb
Sinonime: a descompune, a desprinde, a dezangrena, a separa, a izola; a vinde, a face negoţ, a oferi; a anula, a contramanda, a desfiinţa, a despături, a dezdoi, (învechit) a răspica, a desfăşura, a dezlega, a despleti, a degaja, a elibera, a libera, a scoate, (învechit şi popular) a slobozi, a dezlipi, a întinde, a răsfira, a căsca, a crăpa, a (se) deschide, a se despica, a plesni, a rupe, a rezilia.  
 
Desfereca
Desfereca, verb
Sinonime: a descătuşa, a elibera, a da drumul.  
 
Desprinde
Desprinde, verb
Sinonime: a deduce, a despărţi, a detaşa, a dezlega, a dezlipi, a disloca, a distinge, a însemna, a presupune, a reieşi, a rezulta, a scăpa, a se elibera, a se libera, a separa, a urma, a (se) decroşa, a (se) desface, a (se) scoate.  
 
Dezbăra
Dezbăra, verb
Sinonime: a elibera, a scăpa, a (se) debarasa, a (se) descotorosi, a (se) dezobişnui, a (se) dezvăţa, a (se) lăsa, (figurat) a (se) scutura, (familiar, figurat) a înţărca.  
 
Dezlega
Dezlega, verb
Sinonime: a (se) desface, a elibera, a da drumul; a soluţiona, a rezolva, a descifra, a găsi soluţii; a deznoda, a ghici, a ierta; a declanşa, a dezlănţui, a isca, a izbucni, a porni, a stârni.  
 
Dezrobi
Dezrobi, verb
Sinonime: a da libertate, a (se) elibera, a (se) emancipa, a (se) libera, (învechit şi popular) a (se) mântui, (popular) a (se) slobozi, (învechit) a (se) volnici, (figurat) a (se) descătuşa.  
 
Emancipa
Emancipa, verb
Sinonime: a (se) elibera, a (se) dezrobi, a descătuşa, a slobozi.  
 
Emancipare
Emancipare, substantiv feminin
Sinonime: dezrobire, eliberare, emancipat, emancipație, independență, liberare, manumisiune, (figurat) descătușare, (figurat) evadare, (figurat) ieșire de sub dominație, (învechit si popular) mântuire, (învechit și regional) slobozenie, (învechit) desrobire, (învechit) slobozie, (învechit) volnicire, (popular) slobozire.  
 
Evacua
Evacua, verb
Sinonime: a goli, a elimina, a scoate, a îndepărta, a înlătura, a da afară, a exclude, a elibera.  
 
Expedia
Expedia, verb
Sinonime: a trimite, a transmite; (familiar) a îndepărta, a se descotorosi, a se degaja, a se elibera, a scăpa, (regional) a mâna, (învechit) a porni, (grecism învechit) a proftaxi, a adresa, a scrie, a înainta.  
 
Ieşire
Ieșire, substantiv feminin
Sinonime: anulare, apariție, atac, critică violentă, decolorare, eliberare, exit, ieșitor, ieșitură, invectivă, liberare, năvală, output, plecare, plimbare, poartă, portieră, publicare, purgație, răsărire, scaun, scăpare, spălăcire, ștergere, ușă, (figurat) dezlegare, (figurat) soluție, (învechit) cheltuire, (învechit) consecință, (învechit) dispariție, (învechit) părăsire, (învechit) purgare, (învechit) rămas-bun, (învechit) rezultat, (învechit) sfârșit, (învechit; despre ființe) origine, (rar) ieșit.  
 
Independent (independentă)
Independent (independentă), adjectiv
Sinonime: autonom, neatârnat, liber, eliberat, descătuşat, dezrobit, emancipat, de sine-stătător.  
 
Izbăvi
Izbăvi, verb
Sinonime: a scăpa, a salva, a mântui, a elibera.  
 
Licenţia
Licenţia, verb
Sinonime: a elibera, a concedia, a înlătura, a da drumul, a scoate din slujbă.  
 
Mântui
Mântui, verb
Sinonime: a (se) dezrobi, a (se) elibera, a (se) isprăvi, a (se) izbăvi, a (se) limpezi, a (se) purifica, a (se) răscumpăra, a (se) salva, a (se) sfârși, a (se) tămădui, a (se) termina, a (se) vindeca, a apăra, a disculpa, a emancipa, a epuiza, a fini, a ierta de păcate, a ispăși, a încheia, a justifica, a libera, a răpune, a scăpa, a scuza, a se lecui, (figurat) a (se) curăța, (figurat) a (se) spăla, (învechit și popular) a se cortorosi, (învechit) a (se) dezvinovăți, (învechit) a (se) litrosi, (învechit) a (se) măntui, (învechit) a (se) scoate, (învechit) a (se) scumpăra, (învechit) a (se) scura, (învechit) a (se) spăsi, (învechit) a (se) spogreși, (învechit) a isțeli, (învechit, impropriu) a se izbândi.  
 
Mântuire
Mântuire, substantiv feminin
Sinonime: dezrobire, eliberare, emancipare, emancipație, fine, iertare (de păcate), ispăşire, isprăvire, isprăvit, izbăvire, încheiere, liberare, mântuit, salvare, scoatere, sfârșire, sfârșit, terminare, terminat, (învechit) jertfă, (învechit) liniște și siguranță, (învechit) măntuire, (învechit) mântuință, (învechit) mântuitură, (învechit) prinos, (învechit) scăpare, (învechit) spăseală, (învechit) spăsenie, (învechit) spăsire, (livresc) redempțiune.  
 
Mântuitor (mântuitoare)
Mântuitor (mântuitoare), adjectiv
Sinonime: dezrobitor, eliberator, izbăvitor, liberator, redemptoriu, salvator, tămăduitor, (învechit și popular) cortorositor, (învechit) deliberator, (învechit) măntuitor, (învechit) măntuitoriu, (învechit) mântuielnic, (învechit) mântuitoriu, (învechit) mântuitornic, (învechit) mistuitor, (învechit) scoțător, (învechit) spăsitor.  
 
Scăpa
Scăpa, verb
Sinonime: a se elibera, a se desprinde, a se salva; a se debarasa, a se descotorosi, a renunţa, a da drumul; a apune, a scăpăta, a fi în declin; a pierde, a nu mai apuca, a nu mai prinde; a nu lua în seamă, a omite, a pierde din vedere, a nesocoti.  
 
Scoate
Scoate, verb
Sinonime: a extrage, a elimina, a smulge, a extirpa; a da afară, a izgoni, a alunga, a goni, a destitui; a scăpa, a salva, a elibera, a degaja, a lăsa liber; a se dezbrăca, a se descălţa; a dobândi, a obţine, a câştiga; a tipări, a edita, a publica, a da la iveală; a crea, a elabora, a inventa, a da naştere, a produce.  
 
Slobozi
Slobozi, verb
Sinonime: a elibera, a da drumul; a desface, a slăbi; a scoate, a lăsa, a degaja.  
 
Spăsenie
Spăsenie, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: căință, eliberare, iertare, ispăşire, izbăvire, mântuire, salvare, smerenie, umilință.  
 
Uşura
Uşura, verb
Sinonime: a alina, a ceda, a descărca, a deveni mai ușor, a elibera, a face mai lesne de realizat, a face se ușureze, a facilita, a favoriza, a feri prin scutire, a înlesni, a potoli, a salva, a scădea din greutate, a scăpa de o povară, a scuti, a slăbi, a (se) despovăra, a (se) diminua, a (se) micşora, a (se) reduce; a defeca, a se pișa, a se uda, a urina, a-și face nevoile.  
 
Licenţiat (licenţiată)
Licențiat (licențiată), adjectiv
Sinonime: autorizat, diplomat, titrat, (învechit) licent; concediat, dat afară, demis, destituit, eliberat (din funcție).  
 
Absolvi
Absolvi, verb
Sinonime: (a termina o formă de învățământ) a isprăvi, a sfârși; (a scuti pe un acuzat de pedeapsă) a cruța, a ierta; (termen religios) a elibera de păcate, a ierta, a milui.  
 
Cortorosi
Cortorosi, verb (învechit și popular)
Sinonime: a (se) degaja, a (se) elibera, a fugi, a o șterge, a pleca, a scăpa de, a se căra, a se coroti, a se debarasa, a se descotorosi, a se dezbăra, a se lepăda, a se mântui, (variantă) a (se) cotorăsi, (variantă) a (se) cotorisi, (variantă) a (se) cotorosi.  
 
Debloca
Debloca, verb
Sinonime: a degaja, a elibera, a slăbi; a desfunda, a curăța; (termen militar) a despresura.  
 
Deblocat
Deblocat, adjectiv
Sinonime: degajat, eliberat; curățat, desfundat; (termen militar) despresurat.

Deblocat, substantiv
Sinonime: deblocare, degajare.  
 
Demobiliza
Demobiliza, verb
Sinonime: a lăsa la vatră, a elibera din efectivul activ al armatei, a desconcentra; a demoraliza, a deprima, a descuraja.  
 
Descătuşare
Descătuşare, substantiv
Sinonime: dezrobire, eliberare, emancipare, emancipaţie, liberare.  
 
Desărcina
Desărcina, verb
Sinonime: a descăuna, a elibera, a scoate.  
 
Desărcinare
Desărcinare, substantiv
Sinonime: descăunare, eliberare, scoatere.  
 
Descătuşat
Descătuşat, adjectiv
Sinonime: desferecat; eliberat, liber, dezrobit.  
 
Descăunare
Descăunare, substantiv
Sinonime: desărcinare, eliberare, scoatere.  
 
Desfacere
Desfacere, substantiv
Sinonime: despăturire, dezdoire, desfăşurare, deschidere, dezlegare, desprindere, eliberare, liberare, scăpare, (învechit şi popular) slobozire, dezlipire, scoatere, descompunere, vânzare, rupere, reziliere.  
 
Despresurat
Despresurat, adjectiv
Sinonime: deblocat, despresorat, eliberat.

Despresurat, substantiv
Sinonime: despresorat, despresurare.  
 
Deşeua
Deşeua, verb
Sinonime: a scoate șaua, a elibera de șa, (Moldova şi Bucovina) a destărniţa.  
 
Detrona
Detrona, verb
Sinonime: a deposeda de tron, a scoate din domnie, a mazili; a înlătura din funcție, a destitui, a elibera, a concedia; a scoate; (sport) a deposeda de titlu.  
 
Dezrobire
Dezrobire, substantiv
Sinonime: eliberare, emancipare, emancipaţie, liberare, (învechit şi popular) mântuire, (popular) slobozire, (învechit şi regional) slobozenie, (învechit) slobozie, (figurat) descătuşare.  
 
Dezrobit
Dezrobit, adjectiv
Sinonime: eliberat, care a fost eliberat din robie; care și-a căpătat independența.  
 
Dezrobitor
Dezrobitor, adjectiv și substantiv
Sinonime: eliberator, liberator, (învechit și popular) mântuitor, (învechit și popular) slobozitor.  
 
Delesta
Delesta, verb
Sinonime: a debalasta; (familiar) a elibera, a epura.  
 
Evacuare
Evacuare, substantiv
Sinonime: evacuație, eliberare, golire, liberare, părăsire, eliminare.  
 
Externare
Externare, substantiv
Sinonime: eliberare, externat, (învechit) esternare.  
 
Volnici
Volnici, verb
Sinonime: a (se) strădui, a accepta, a admite, a canoni, a căzni, a chinui, a concepe, a dezrobi, a elibera, a emancipa, a forţa, a frământa, a împuternici, a îndreptăți, a îngădui, a învesti cu drepturi, a lăsa liber, a libera, a munci, a necăji, a osteni, a permite, a răbda, a salva, a scăpa, a scoate, a sforţa, a sili, a suferi, a suporta, a tolera, a trudi, a zbate, a zbuciuma, a-și da silința.  
 
Scăpare
Scăpare, substantiv
Sinonime: adăpost, cădere, descotorosire, desfacere, dezbărare, eliberare, evadare, ieşire, inadvertenţă, omisiune, pierdere, salvare, (regional) întrelăsare.  
 
Scăpător
Scăpător, substantiv
Sinonime: eliberator, salvator.  
 
Scăpătură
Scăpătură, substantiv
Sinonime: eliberare, liberare, salvare, scăpare, scoatere.  
 
Scumpărător
Scumpărător, substantiv
Sinonime: (învechit) eliberator, mântuitor, răzbunător, salvator.  
 
Scutit
Scutit, adjectiv
Sinonime: adăpostit, apărat, dispensat (de o obligație), eliberat (de îndatoriri), ferit, ocrotit, păzit, protejat, sigur.  
 
Slobozie
Slobozie, substantiv
Sinonime: (învechit) autonomie, colonie, desfrâu, dezmăț, dezrobire, eliberare, emancipare, emancipație, independență, învoire, liberare, libertate, neatârnare, orgie, permisie, posesiune, scutire, suveranitate.  
 
Declicheta
Declicheta, verb
Sinonime: a elibera clichetul unui angrenaj.  
 
Litrosi
Litrosi, verb
Sinonime: (popular) a despărți, a distruge, a elibera, a face dispară, a nimici, a potopi, a prăpădi, a pune în libertate, a salva, a scăpa, a scutura, a separa, a sfărâma, a zdrobi, a zvânta, (învechit) a alitrosi; (figurat) a fura, a mătrăși.  
 
Catarsis
Catarsis, substantiv
Sinonime: abreacție, defulare, dezinhibare, dezinhibiție, eliberare psihică, purificare, (variantă) catharsis.  
 
Defula
Defula, verb
Sinonime: a decompensa, a se decomplexa, a se elibera, a-și da drumul, (familiar) a-și descărca sufletul.  
 
Defulare
Defulare, substantiv
Sinonime: abreacție, catharsis, defulat, descărcare, eliberare.  
 
Slobozitor (slobozitoare)
Slobozitor (slobozitoare), adjectiv (învechit și popular)
Sinonime: dezrobitor, eliberator, liberator.  
 
Defrâna
Defrâna, verb
Sinonime: a elibera, a scoate din frâne.  
 
Depava
Depava, verb
Sinonime: a elibera de pavaj, (despre caldarâm) a strica.  
 
Liberator
Liberator, adjectiv (învechit și popular)
Sinonime: dezrobitor, eliberator, liberatoriu, redemptoriu, salvator, (învechit și popular) mântuitor, (învechit și popular) slobozitor.  
 
Emancipator
Emancipator, adjectiv
Sinonime: eliberator, emancipativ.  
 
Liberare
Liberare, substantiv (popular)
Sinonime: achitare, catharsis, deblocare, decolonizare, degajare, delivrență, demobilizare, descărcare, desfacere, dezrobire, eliberare, emancipare, evacuare, ieșire, lăsare la vatră, manumisiune, redempțiune, vacantare, (învechit) liberație, (învechit) liberațiune.  
 
Manumisiune
Manumisiune, substantiv
Sinonime: eliberare (din sclavie), manumisie.  
 
Răscumpărare
Răscumpărare, substantiv
Sinonime: compensație, eliberare, ispășire, lichidare, mântuire, răsplată, (învechit) pedeapsă, (învechit) răzbunare, (învechit) satisfacție.  
 
Decongestiona
Decongestiona, verb
Sinonime: a debura, a deconcentra, a degaja, a descongestiona, a deveni mai puțin aglomerat, a dezaglomera, a dezobstrua, a elibera (un organ) de un aflux de sânge, a elibera de un surplus de populație, a înlătura o congestie.  
 
Debarasat
Debarasat, adjectiv
Sinonime: curățat, degajat, eliberat.  
 
Judeci
Judeci, verb
Sinonime: (în evul mediu, în Țara Românească și în Moldova) a (se) elibera din rumânie, a (se) transforma în țăran liber.  
 
Zbicit
Zbicit, adjectiv
Sinonime: uscat, zvântat, (regional) eliberat (din strânsoare).  
 
Scoatere
Scoatere, substantiv
Sinonime: ablațiune, anulare, concediere, curățare, demitere, desărcinare, descălțare, descălțat, descăunare, desfacere, desprindere, destituire, dezbrăcare, dezgropare, editare, eliberare, eliminare, excludere, exereză, exploatare, extirpare, extracție, extragere, imprimare, imprimat, încasare, îndepărtare, înlăturare, liberare, obținere, publicare, realizare, salvare, scăpare, scos, smulgere, suprimare, ștergere, tăiere, tipărire, tipărit, tragere, (familiar) dezechipare, (învechit și familiar) mazilire, (învechit și familiar) mazilit, (învechit și popular) slobozire, (învechit) publicarisire, (învechit) publicație, (învechit) publicitate, (învechit) scăpătură, (învechit) tipărie, (popular) mântuire.  
 
Externa
Externa, verb
Sinonime: a elibera.  
 
Dezocupa
Dezocupa, verb
Sinonime: a debarasa, a elibera, a se face liber.  
 
Libert
Libert, substantiv
Sinonime: (antichitate) sclav eliberat.  
 
Tranchiliza
Tranchiliza, verb
Sinonime: a adormi, a alina, a astâmpăra, a calma, a deveni calm, a elibera de neliniște, a liniști, a pacifica, a potoli.  
 
Năpustire
Năpustire, substantiv
Sinonime: asalt, invazie, năvală, năvălire, (învechit) abandonare, (regional) demitere, (regional) eliberare, (regional) neglijare.  
 
Manumis
Manumis, adjectiv
Sinonime: dezrobit, eliberat, emancipat, pus în libertate.  
 
Manumisie
Manumisie, substantiv
Sinonime: (antichitate, drept feudal) dezrobire, eliberare, emancipare, emancipat, emancipație, manumisiune, punere în libertate.  
 
Emancipat
Emancipat, adjectiv
Sinonime: cu purtări libertine, descătușat, dezrobit, eliberat, independent, liber, mântuit, modernizat, (învechit) volnic, (învechit) volnicit, (popular) slobozit.

Emancipat, substantiv
Sinonime: emancipare, emancipație, (neobișnuit) fruntaș.  
 
Deszăgăzui
Deszăgăzui, verb (regional)
Sinonime: a elibera.  
 
Dezalergizare
Dezalergizare, substantiv
Sinonime: imunizare, (regional) pribolire; (figurat) descătușare, eliberare.  
 
Liberație
Liberație, substantiv (învechit)
Sinonime: dezrobire, eliberare, (desuet) liberare, (învechit) liberațiune, (învechit) liberăciune, (popular) liberat.  
 
Lăsăciune
Lăsăciune, substantiv (învechit)
Sinonime: divorț, eliberare, iertare, separare.  
 
Salvator
Salvator, substantiv
Sinonime: apărător, binefăcător, dezrobitor, eliberator, liberator, mântuitor, mesia, (figurat) balon de oxigen, (figurat) providență, (învechit și figurat) ridicător, (învechit și figurat) vraci, (învechit și popular) slobozitor, (învechit) scăpător, (învechit) scoțător, (învechit) scumpărător, (învechit) vindecător.  
 
Mântuitor
Mântuitor, substantiv
Sinonime: eliberator, izbăvitor, liberator, salvator, tămăduitor, vindecător, (învechit și popular) cortorositor, (învechit) expiator, (învechit) miluitorul, (învechit) răscumpărător, (învechit) scoțător, (învechit) scumpărător, (învechit) slobozitor, (învechit) sotir.  
 
Mântuit
Mântuit, adjectiv
Sinonime: dezrobit, eliberat, ispășit, izbăvit, limpezit, salvat, scăpat, (învechit și popular) cortorosit, (învechit) isțelit, (învechit) îndreptat, (învechit) litrosit, (învechit) spăsit, (învechit, impropriu) izbândit.

Mântuit, substantiv
Sinonime: desăvârșire, dezrobire, mântuire, (învechit și popular) cortorosire, (învechit și popular) scăpare.  
 
Cortorosire
Cortorosire, substantiv (învechit și popular)
Sinonime: cortoroseală, cortorosit, debarasare, descotorosire, descotorosit, dezbărare, eliberare, mântuire, plecare, (variantă) cotorăsire, (variantă) cotorisire, (variantă) cotorosire.  
 
Cortorosit
Cortorosit, adjectiv (învechit și popular)
Sinonime: descotorosit, dezbărat, eliberat, mântuit; (variante) cotorăsit, cotorisit, cotorosit.

Cortorosit, substantiv (învechit și popular)
Sinonime: eliberare, mântuire, (învechit și popular) cortorosire; (variante) cotorăsit, cotorisit, cotorosit, cuturisit.  
 
Cortorositor
Cortorositor, adjectiv și substantiv (învechit și popular)
Sinonime: eliberator, mântuitor, (variantă) cotorăsitor, (variantă) cotorisitor, (variantă) cotorositor.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar