Dur (dură)
Dur (dură), adjectiv
Sinonime: aspru, sever, acerb, brutal, necruţător, fără menajamente, tare, agresiv, bătăios, coleric, impulsiv, iute, nestăpânit, violent, major, câinesc, drastic, greu, răstit, ridicat, aprig, barbar, câinos, crâncen, crud, crunt, cumplit, feroce, fioros, hain, inuman, neiertător, neîmblânzit, neînduplecat, neîndurat, neîndurător, nemilos, neomenos, neuman, rău, sălbatic, sângeros, (familiar și figurat) belicos.  
 
Dura
Dura, verb
Sinonime: a construi, a zidi, a clădi, a face, a persista, a rezista, a se menţine, a dăinui, a ţine, a se păstra.

Dură, substantiv
Sinonime: roată, rotiţă.  
 
Durabil (durabilă)
Durabil (durabilă), adjectiv
Sinonime: trainic, viabil, rezistent, solid, (rar) dăinuitor, (popular) purtăreţ, ţeapăn, vârtos, (învechit) nestrămutat, ţiitor, stabil, statornic, (învechit) stătător, persistent, (livresc) peren.  
 
Durabilitate
Durabilitate, substantiv feminin
Sinonime: continuitate, longevitate, trăinicie, soliditate, perenitate, permanență, persistenţă, rezistenţă, tărie, (învechit şi regional) statornicie, (învechit) nestrămutare, viabilitate.  
 
Durăi
Durăi, verb
Sinonime: a se da peste cap, a se da de-a dura, a se rostogoli, a hurui, a tuna.  
 
Durăială
Durăială, substantiv
Sinonime: durăire, (figurat și regional) palavragiu, (figurat și regional) vorbărie, (variantă) duruială.  
 
Durăire
Durăire, substantiv (popular)
Sinonime: ciuruit, durăială, duruitură, gângurit, huruitură, rostogolire (cu zgomot), (Banat) tunet, (variantă) duruire.  
 
Durăit
Durăit, substantiv neutru
Sinonime: huruitură, huruit, zgomot, larmă.  
 
Durăitoare
Durăitoare, substantiv (regional)
Sinonime: cascadă, cataractă, durăitură; clămpănitoare, hârâitoare, jucărie, sbârnăitoare, scârțâitoare; (variantă) duruitoare.  
 
Durăitură
Durăitură, substantiv
Sinonime: durăit, duduitură, huruitură.  
 
Dural
Dural, substantiv
Sinonime: aliaj ușor de aluminiu, duralumin, duraluminiu, duraluminium.  
 
Duraluminiu
Duraluminiu, substantiv
Sinonime: dural, (variantă) duralumin, (variantă) duraluminium.  
 
Duramater
Duramater, substantiv
Sinonime: (anatomie) pahimeninge, (variantă) dura mater.  
 
Durare
Durare, substantiv
Sinonime: construire.  
 
Durăt
Durăt, substantiv
Sinonime: bubuire, bubuit, bubuitură, detonaţie, detunare, detunat, detunătură, duduit, duduitură, durăit, durăitură, duruit, huruială, huruit, huruitură, trăsnet, trăsnitură, tunet, vuiet.  
 
Durată
Durată, substantiv
Sinonime: întindere, lungime, perioadă, moment; mărime, interval, răstimp, timp, (regional) rahăt.  
 
Durativ
Durativ, adjectiv
Sinonime: (despre verbe) continuu, imperfectiv.  
 
Durător
Durător, adjectiv
Sinonime: durabil.  
 

Bubuitură
Bubuitură, substantiv feminin
Sinonime: bubuit, pocnet, zgomot, larmă, detunătură, duduit, duduitură, trăsnet, trăsnitură, vuiet, (regional) durăit.  
 
Cioplitură
Cioplitură, substantiv feminin
Sinonime: așchie, bărduială, cioplire, cioplit, crestătură, dăltuitură, durătură, scobitură, sculptură, surcea, (regional) cioplaș, (regional) crestez, (regional) mărgelătură, (regional) mărgică, (regional) mușcătură, (regional) surcel.  
 
Cronic (cronică)
Cronic (cronică), adjectiv
Sinonime: temporal, de durată, din timp în timp.  
 
Curs
Curs, substantiv neutru
Sinonime: curent, flux, albia râului; (figurat) durată, interval, perioadă, răstimp; desfăşurare, evoluţie; circulaţie monetară; prelegere, expunere, lecţie; manual, tratat.  
 
Dăinui
Dăinui, verb
Sinonime: a ţine, a dura, a rămâne, a persista, a se menţine; a trăi, a exista, a vieţui.  
 
Decurs
Decurs, substantiv neutru
Sinonime: desfăşurare, perioadă, răstimp, durată.  
 
Efemer (efemeră)
Efemer (efemeră), adjectiv
Sinonime: trecător, vremelnic, temporar, nestatornic, instabil, de scurtă durată, fugitiv, momentan, pasager, perisabil, precar, provizoriu, tranzitoriu.  
 
Face
Face, verb
Sinonime: a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.  
 
Inalterabil (inalterabilă)
Inalterabil (inalterabilă), adjectiv
Sinonime: durabil, imperisabil, imprescriptibil, inatacabil, indelebil, indestructibil, inoxidabil, inuzabil, nealterabil, (livresc) imputrescibil; (figurat) de neclintit, de nezdruncinat, fix, indefectibil.  
 
Neclătit (neclătită)
Neclătit (neclătită), adjectiv (învechit)
Sinonime: constant, ferm, fix, imobil, neclintit, nemișcat, neschimbat, permanent, stabil, statornic, veșnic, (figurat) durabil, (figurat) solid.  
 
Peren (perenă)
Peren (perenă), adjectiv
Sinonime: persistent, durabil, rezistent, etern, trainic.  
 
Perioadă
Perioadă, substantiv feminin
Sinonime: interval, răstimp, epocă, timp, durată, fază.  
 
Permanent (permanentă)
Permanent (permanentă), adjectiv
Sinonime: constant, continuu, durabil, etern, fix, imuabil, inalterabil, indelebil, invariabil, nealterabil, necontenit, necurmat, neîncetat, neîntrerupt, neschimbător, nesfârșit, peren, perpetuu, persistent, sempiternel, stabil, statornic, veșnic, (învechit și regional) mereu, (învechit) neîncontenit, (învechit) neprecurmat, (învechit) nesăvârșit, (învechit) perpetual, (învechit) pururelnic, (regional) necunten, (variantă) (învechit) părmanent, (variantă) (învechit) pirmanent.  
 
Permanenţă
Permanenţă, substantiv feminin
Sinonime: constanţă, statornicie, durabilitate.  
 
Perpetua
Perpetua, verb
Sinonime: a (se) menţine, a (se) transmite, a continua, a dăinui, a dura (constant), a eterniza, a exista, a fi (perpetuu), a imortaliza, a întreține, a pereniza, a persista, a prelungi, a rămâne, a se conserva, a se fixa, a se înmulţi, a se păstra, a se repeta, a se reproduce, a stărui, a trăi, a ține, (învechit) a înnemuri, (învechit) a înveșnici, (învechit) a locui, (învechit) a petrece, (învechit) a sta, (învechit) a via, (rar) a nemuri, (rar) a subzista.  
 
Persista
Persista, verb
Sinonime: a continua, a dăinui, a dura, a manifesta statornicie, a persevera, a se eterniza, a se încăpățâna, a se menține, a se obstina, a stărui, a subzista, a-și perpetua existența, (învechit) a pesti.  
 
Persistent (persistentă)
Persistent (persistentă), adjectiv
Sinonime: asiduu, continuu, cronic, durabil, inebranlabil, insistent, neîntrerupt, perseverent, răzbătător, remanent, rezistent, statornic, stăruitor, tenace, trainic, viabil, (livresc) peren, (livresc) persuasiv, (rar) străbătător.  
 
Persistenţă
Persistenţă, substantiv feminin
Sinonime: asiduitate, dăinuire, dârzenie, durabilitate, insistenţă, încăpățânare, îndărătnicie, menținere, perpetuație, perseverenţă, statornicie, stăruinţă, survivanță, tenacitate, viabilitate, (învechit) stăruială, (învechit) stăruire, (livresc) perenitate, (rar) cerbicie, (rar) perseverație.  
 
Petrece
Petrece, verb
Sinonime: a (se) trece, a avea loc, a (se) băga, a cerne, a chefui, a colinda, a conduce, a cutreiera, a da, a dăinui, a deceda, a se deplasa, a desface, a dispărea, a se duce, a dura, a exista, a face treacă, a fi, a găuri, a introduce, a împlânta, a se încheia, a îndura, a înfige, a se îngălbeni, a însoţi, a întovărăşi, a leșina, a se menține, a muri, a muta, a se ofili, a parcurge, a se păli, a se păstra, a pătimi, a pătrunde, a păți, a perfora, a perinda, a perpetua, a persista, a pieri, a plasa, a se prăpădi, a răbda, a rămâne, a răposa, a răsfoi, a scobi, a scurge, a se afla, a se amuza, a se bucura, a se cheltui, a se consuma, a se desfăşura, a se desfăta, a se disputa, a se distra, a se întâmpla, a se produce, a se sfârși, a se termina, a se veseli, a sfredeli, a sta, a străbate, a strămuta, a străpunge, a se succeda, a suferi, a suporta, a trage, a trăi, a ține, a urma, a se usca, a vântura, a vârî, a se veșteji, a vieţui, a vinde, a vizita, a-și duce viața, a-și umple timpul.  
 
Prăvăli
Prăvăli, verb
Sinonime: a doborî, a trânti, a culca; (reflexiv) a se rostogoli, a se duce de-a rostogolul, a se duce de-a dura, a se precipita, a aluneca, a se prăbuşi, a se nărui, a se dărâma, a se surpa, a se răsturna, a cădea; (figurat) a înfrânge, a răpune, a învinge, a îngenunchea.  
 
Prelungi
Prelungi, verb
Sinonime: a lungi, a întinde, a dura; a amâna, a tărăgăna, a întârzia.  
 
Răstimp
Răstimp, substantiv neutru
Sinonime: interval, perioadă, durată, răspas.  
 
Rezista
Rezista, verb
Sinonime: a ţine piept, a se opune, a se împotrivi, a nu ceda, a nu se lăsa învins, a se menţine, a face faţă, a se ţine tare; a sta pe poziţii; a dura, a persista, a dăinui.  
 
Rezistent (rezistentă)
Rezistent (rezistentă), adjectiv
Sinonime: durabil, trainic, puternic, tare, tenace, robust, viguros, zdravăn; răbdător, resemnat.  
 
Rezistenţă
Rezistenţă, substantiv feminin
Sinonime: împotrivire, opoziţie; putere, trăinicie, durabilitate, tărie; luptă de partizani, maquis.  
 
Rostogoli
Rostogoli, verb
Sinonime: a cădea învârtindu-se, a se da de-a dura, a se da de-a berbeleacul, a se duce de-a rostogolul, a se roti în jos, a se prăbuşi, a se prăvăli.  
 
Sănătos (sănătoasă)
Sănătos (sănătoasă), adjectiv
Sinonime: adecvat, bun, conform, convenabil, corespunzător, curat, cuvenit, echilibrat, folositor, gândit, grozav, igienic, intact, în bună stare, întreg, judicios, natural, nealterat, neatins, nevătămat, nevătămător, neviciat, nimerit, normal, oportun, oxigenat, ozonat, potabil, prielnic sănătății, proaspăt, pur, purificat, rațional, recomandabil, recomandat, rezistent, rezonabil, salubru, salutar, serios, socotit, solid, stăruitor, strașnic, tare, teafăr, temeinic, teribil, util, valid, viguros, zdravăn, (figurat) bine consolidat, (figurat) chibzuit, (figurat) cinstit, (figurat) corect, (figurat) cu bun-simț, (figurat) cu prestigiu, (figurat) de bun-simț, (figurat) durabil, (figurat) indicat, (figurat) instructiv, (figurat) intangibil, (figurat) înțelept, (figurat) moral, (figurat) onest, (figurat) potrivit, (învechit și regional) nebântuit, (învechit și regional) sânătos, (învechit și regional) sinătos, (popular) nebolit, (popular) nestricat, (regional) neted.  
 
Solid (solidă)
Solid (solidă), adjectiv
Sinonime: dur, tare; vârtos, rezistent, trainic, durabil; temeinic, serios; mare, voinic, robust, puternic, dârz, neînfrânt.  
 
Stabil (stabilă)
Stabil (stabilă), adjectiv
Sinonime: trainic, fix, consolidat, invariabil, solid, durabil; statornic, ferm, nemişcat.  
 
Stabilitate
Stabilitate, substantiv feminin
Sinonime: statornicie, fermitate, trăinicie, soliditate, durabilitate; fixitate, imobilitate, echilibru.  
 
Statornic (statornică)
Statornic (statornică), adjectiv
Sinonime: ferm, constant, hotărât, neclintit, stabil, neschimbător; fidel; durabil, permanent, continuu, neîntrerupt; fix, temeinic, consolidat.  
 
Statornicie
Statornicie, substantiv feminin
Sinonime: fermitate, constanţă, neclintire; fidelitate, credinţă, devotament; stabilitate, durabilitate, continuitate.  
 
Subzista
Subzista, verb
Sinonime: a se menţine, a dăinui, a rezista, a dura, a trăi, a continua.  
 
Tare
Tare, adverb
Sinonime: foarte, mult, extrem; intens, puternic; iute, repede, în viteză.

Tare, adjectiv
Sinonime: solid, trainic, durabil, vârtos; inflexibil, neelastic, ţeapăn; viguros, zdravăn, voinic, puternic, rezistent; dârz, neclintit, ferm, neînduplecat, neîndurător, nemilos; convingător, concludent, clar, categoric; (despre aer) răcoros, rece, curat, ozonat.  
 
Tărăgăna
Tărăgăna, verb
Sinonime: a amâna, a lungi, a temporiza, a tergiversa, a încetini; a dura, a se prelungi, a trena.  
 
Timp
Timp, substantiv neutru
Sinonime: vreme, perioadă, epocă; interval, răstimp, durată, răgaz; (muzică) bătaie.  
 
Trai
Trai, substantiv neutru
Sinonime: viaţă, existență; convieţuire.

Trăi, verb
Sinonime: a fi, a exista, a vieţui, a dăinui, a dura, a se menţine, a petrece; a mânca, a se nutri, a se hrăni (cu).  
 
Trainic (trainică)
Trainic (trainică), adjectiv
Sinonime: solid, rezistent, durabil, tare.  
 
Trăinicie
Trăinicie, substantiv feminin
Sinonime: durabilitate, putere, rezistenţă, soliditate, tărie, viabilitate, (învechit și regional) statornicie, (învechit) nestrămutare.  
 
Turui
Turui, verb
Sinonime: a deszăpezi; a durăi, a durui, a gânguri, a grunguni, a gurlui, a hodorogi, a hurui, a pălăvrăgi, a se obosi tare, a trăncăni, a vorbi (întruna și repede), a-i merge gura ca o moară.

Țurui, verb (regional)
Sinonime: a se scurge.  
 
Ţeapăn (țeapănă)
Ţeapăn (țeapănă), adjectiv
Sinonime: tare, rigid, neclintit, fix, anchilozat, dur, durabil, solid, trainic, încremenit, înlemnit, inert, mort, neînsufleţit; voinic, robust, puternic, viguros, straşnic, grozav.  
 
Ţine
Ţine, verb
Sinonime: a păstra, a deţine, a reţine, a avea în mână; a se menţine, a dura, a dăinui; a purta, a cuprinde, a suporta; a urma, a urmări, a fi alături; a trăi, a fiinţa, a se păstra, a se conserva.  
 
Viabil (viabilă)
Viabil (viabilă), adjectiv
Sinonime: durabil, rezistent, trainic, (învechit) vital; (despre șosele) carosabil, practicabil.  
 
Vremelnic (vremelnică)
Vremelnic (vremelnică), adjectiv
Sinonime: trecător, de scurtă durată, temporar, provizoriu, efemer.  
 
Zidi
Zidi, verb
Sinonime: a clădi, a construi, a crea, a dura, a edifica, a fabrica, a face, a făuri, a înălţa, a închide între ziduri, a lua ființă, a lua naștere, a lucra, a ridica (un zid), a se constitui, a se forma, a se înălța, (învechit) a temeia.  
 
Zidire
Zidire, substantiv feminin
Sinonime: animal, casă, clădire, construcţie, construire, creare, creatură, creaţie, dobitoc, durare, edificiu, facere, făptură, fiinţă, fundare, imobil, înălţare, întemeiere, lighioană, necuvântător, ridicare, vietate, vieţuitoare, (livresc) edificare.  
 
Bubuire
Bubuire, substantiv
Sinonime: bubuit, bubuitură, detonație, detunare, detunat, detunătură, duduit, duduitură, trăsnet, trăsnitură, vuiet, (învechit si regional) sunet, (rar) detunet, (regional) durăt.  
 
Construire
Construire, substantiv
Sinonime: clădire, construcţie, durare, înălţare, ridicare, zidire, (livresc) edificare.  
 
Continuitate
Continuitate, substantiv
Sinonime: continuaţie, durabilitate, perenitate, permanență, perpetuație.  
 
Custa
Custa, verb
Sinonime: a trăi, a viețui, a exista, a fi; a dăinui, a dura; a consta, a consista; a ține în viață, a lăsa trăiască.  
 
Dăinuitor
Dăinuitor, adjectiv
Sinonime: durabil, rezistent, solid, trainic; peren.  
 
Sustenabil
Sustenabil, adjectiv
Sinonime: acceptabil, durabil, justificabil, plauzibil, posibil, suportabil, viabil.  
 
Detunare
Detunare, substantiv
Sinonime: bubuire, bubuit, bubuitură, detonație, detunătură, duduit, duduitură, împușcătură, trăsnitură, vuiet, (învechit și regional) sunet, (învechit) bombardament, (popular) trăsnet, (rar) detunat, (rar) detunet, (regional) durăt.  
 
Duduitură
Duduitură, substantiv
Sinonime: cutremurare, duduit, zguduitură, bubuire, bubuit, bubuitură, detonaţie, detunare, detunat, detunătură, trăsnet, trăsnitură, vuiet, (rar) detunet, (învechit şi regional) sunet, (regional) durăt, durăit, durăitură, duruit, huruială, huruit, huruitură, hurduitură, (Moldova) durduit.  
 
Duduit
Duduit, substantiv
Sinonime: bubuire, bubuit, bubuitură, cutremurare, detonație, detunare, detunat, detunătură, duduială, duduire, duduitură, durăit, durăitură, duruit, huruială, huruit, huruitură, trăsnet, trăsnitură, vuiet, zgomot sacadat, zguduitură, (învechit și regional) sunet, (Moldova) durduit, (rar) detunet, (regional) durăt, (regional) hurduitură, (variantă) (regional) dudait, (variantă) (regional) dudăit.

Duduit, adjectiv
Sinonime: (om) neascultător, repezit, uituc.  
 
Durduit
Durduit, substantiv
Sinonime: duduit, duduitură, durăit, durăitură, duruit, huruială, huruit, huruitură.  
 
Duriga
Duriga, verb
Sinonime: (regional) a rostogoli, a da de-a dura.  
 
Edifica
Edifica, verb
Sinonime: a clădi, a construi, a dura, a face, a ridica, a zidi, a înălța; a (se) lămuri, a (se) clarifica.  
 
Edificare
Edificare, substantiv
Sinonime: clarificare, clădire, construcţie, construire, dumerire, durare, informare, înălţare, lămurire, ridicare, zidire, (figurat) creație, (figurat) organizare, (învechit) edificație, (învechit) moralizare.  
 
Escapadă
Escapadă, substantiv
Sinonime: aventură, ieșire de scurtă durată.  
 
Perenitate
Perenitate, substantiv
Sinonime: durabilitate, persistență, continuitate.  
 
Perpetuitate
Perpetuitate, substantiv
Sinonime: continuitate, durată veșnică, eternitate, imortalitate, nemurire, perenitate, permanență, vecie, veșnicie.  
 
Eterniza
Eterniza, verb
Sinonime: a imortaliza, a perpetua, a dura, a dăinui, a subzista.  
 
Fugaci
Fugaci, adjectiv
Sinonime: bun de fugă, de scurtă durată, fugar, fugitiv, trecător.

Fugaci, substantiv
Sinonime: cal, ciurlan, salcicorn, săricică.  
 
Pereniza
Pereniza, substantiv
Sinonime: a dura, a perpetua.  
 
Gresie
Gresie, substantiv
Sinonime: cute, perinoc, piatră de moară, roată de căruță, rocă sedimentară dură, (variantă) grezie.  
 
Permacultură
Permacultură, substantiv
Sinonime: agricultură permanentă, cultură permanentă, cultură durabilă.  
 
Subzistent
Subzistent, adjectiv
Sinonime: dăinuitor, durabil, rezidual.  
 
Longevitate
Longevitate, substantiv
Sinonime: durată de viață, speranță de viață, viață lungă, (biologie) macrobie.  
 
Incasabil
Incasabil, adjectiv
Sinonime: durabil, imuabil, indestructibil, inebranlabil, infrangibil, rezistent, robust, solid.  
 
Indestructibil
Indestructibil, adjectiv
Sinonime: durabil, etern, inamovibil, incasabil, incasant, indefectibil, indelebil, indisolubil, inextirpabil, infrangibil, inuzabil, ireductibil, nedestructibil, perpetuu, rezistent, robust, trainic.  
 
Pahimeninge
Pahimeninge, substantiv
Sinonime: (anatomie) duramater.  
 
Purtăreţ
Purtăreţ, adjectiv
Sinonime: comun, de dimensiuni reduse, de purtat cu sine, de rând, durabil, mai ușor de suportat, obișnuit, popular, portabil, portativ, purtabil, rezistent, solid, trainic, transportabil, ușor de transportat.  
 
Sempitern
Sempitern, adjectiv
Sinonime: continuu, durabil, etern, fără întrerupere, fix, imortal, imperisabil, imprescriptibil, imuabil, inalterabil, indefectibil, indefinit, indestructibil, infinit, interminabil, invariabil, neîntrerupt, nemuritor, nepieritor, nesfârșit, neuitat, peren, permanent, perpetual, perpetuu, persistent, veșnic, viu.  
 
Videoclip
Videoclip, substantiv
Sinonime: clip (video), film (de scurtă durată), scurtmetraj.  
 
Tenabil
Tenabil, adjectiv
Sinonime: acceptabil, durabil, pasabil, suportabil, tolerabil, trainic.  
 
Sustenabilitate
Sustenabilitate, substantiv
Sinonime: dezvoltare durabilă, durabilitate, longevitate, viabilitate.  
 
De-a prăvălacul
De-a prăvălacul, locuțiune adverbială
Sinonime: de-a berbeleacul, de-a dura, de-a rostogolul, peste cap.  
 
Indelebil
Indelebil, adjectiv
Sinonime: durabil, imortal, imperisabil, inalterabil, indestructibil, indisolubil, neșters, neuitat, permanent, perpetual, perpetuu, persistent.  
 
Indelebilitate
Indelebilitate, substantiv
Sinonime: durabilitate.  
 
Viabilitate
Viabilitate, substantiv
Sinonime: continuitate, durabilitate, rezistenţă, trăinicie.  
 
Păpriște
Păpriște, substantiv (învechit)
Sinonime: (unitate de măsură) 100 de stânjeni, 200 de metri, stadiu; durată, perioadă de timp; drum străbătut, popas; (variantă) popriște.  
 
Trend
Trend, substantiv
Sinonime: direcție, evoluție, înclinație, mișcare de lungă durată, tendință.  
 
Nestrămutare
Nestrămutare, substantiv
Sinonime: dârzenie, durabilitate, fermitate, hotărâre, intransigență, neclintire, neînduplecare, neșovăire, rezistență, soliditate, statornicie, tărie, trăinicie, (figurat) inflexibilitate, (învechit) nepreget, (livresc) decizie.  
 
Fulgerare
Fulgerare, substantiv
Sinonime: fulgerat, fulgerătură, lucire, lumină ca de fulger, scânteiere, (regional) închircire; (figurat) clipă, durată scurtă, durere scurtă și violentă, ivire fulgerătoare, moment, privire iute și tăioasă, privire pătrunzătoare, revelație, scrutare, senzație de moment, trecere fulgerătoare; (medicină veterinară; regional) fulgerat, fulgerează.  
 
Inamisibil
Inamisibil, adjectiv
Sinonime: (teologie) durabil, etern, imuabil.  
 
Prăstăvala
Prăstăvala, substantiv articulat (regional)
Sinonime: (locuțiune; de-a prăstăvala) de-a berbeleacul, de-a dura, de-a rostogolul, de-a tumba, rostogolindu-se peste cap.  
 
Huruială
Huruială, substantiv
Sinonime: dărâmare, duduit, duduitură, durăit, durăitură, duruit, huruire, huruit, huruitură, urluială, (Moldova) durduit, (regional) durăt, (regional) hurduitură.  
 
Inuzabil
Inuzabil, adjectiv
Sinonime: durabil, etern, inalterabil, indestructibil, rezistent, robust, solid.  
 
Hurduitură
Hurduitură, substantiv (regional)
Sinonime: duduit, duduitură, durăit, durăitură, duruit, huruială, huruit, huruitură.  
 
Hurdui
Hurdui, verb (regional)
Sinonime: a durăi, a durui, a hodorogi, a hurui.  
 
Țiitor
Țiitor, adjectiv (învechit și popular)
Sinonime: durabil, rezistent, solid, trainic.  
 
Huruitură
Huruitură, substantiv
Sinonime: dărâmare, duduit, duduitură, durăit, durăitură, duruit, huruială, huruire, huruit, (Moldova) durduit, (regional) durăt, (regional) hurduitură, (variantă) uruitură.  
 
Perpetualitate
Perpetualitate, substantiv (învechit)
Sinonime: durată perpetuă, durată veșnică, eternitate, nemurire, perpetuitate, vecie, veșnicie.  
 
Via
Via, verb (învechit)
Sinonime: a avea viață, a dăinui, a dura, a exista, a fi (viu), a menține, a păstra, a perpetua, a persista, a rămâne, a trăi, a ține, a viețui.

Via, prepoziție
Sinonime: în direcția, pe drumul, pe ruta, prin.

Via, substantiv
Sinonime: (antichitate) drum, rută.  
 
Ridicare
Ridicare, substantiv
Sinonime: anulare, arestare, ascensiune, așezare sus, avansare, cățărare, clădire, cocoțare, construcție, construire, creștere, culegere, cules, desființare, dezvoltare, ducere sus, durare, evaporare, evoluție, funcție, grad, ieșire la suprafață, izbăvire, împingere în sus, împrăștiere, înaintare, înălțare, încasare, îndepărtare, îndreptare, înființare, înfiripare, înlăturare, însănătoșire, întindere, întremare, înzdrăvenire, lecuire, luare de atitudine, luare de jos, luare în primire, majorare, mărire, mers înainte, mobilizare, numire, opunere, plecare, primire, producere, progres, promovare, propășire, rang, răscoală, răsculare, răzmeriță, răzvrătire, rebeliune, reconstruire, redresare, refacere, relevare, restabilire, revoltă, ridicat, risipire, săltare, săltat, scoatere, sculat, scumpire, sporire, stârnire, strângere, strâns, suflecare, suire, suit, suspendare, tămăduire, tragere în sus, transportare, trezire, ucidere, umflare, urcare, urcat, vindecare, zidire, (figurat) formare, (figurat) ivire, (figurat) răpire, (învechit și regional) suflecătură, (învechit) alungare, (învechit) ardicare, (învechit) aridicare, (învechit) înviere, (învechit) mutare, (învechit) preamărire, (învechit) provivasire, (învechit) rădicare, (învechit) răsărit, (învechit) redicare, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) văznesenie, (învechit) vracevanie, (livresc) edificare, (popular) ispas, (popular) sculare, (popular) tămăduială.  
 
Înălțare
Înălțare, substantiv
Sinonime: ascensiune, avansare, clădire, construcție, construire, creștere, durare, înaintare (în rang), înălțat, mărire, promovare, ridicare, suire, suit, urcare, urcat, zidire, (figurat) dezvoltare, (figurat) lăudare, (figurat) progres, (figurat) slăvire, (figurat; învechit) aroganță, (învechit) încălecare, (învechit) înscăunare, (învechit) nălțare, (învechit) provivasire, (învechit) urcare pe tron, (învechit) văznesenie, (învechit; ca titulatură) Alteță, (livresc) edificare, (popular) Ispas; (Înălțarea Sfintei Cruci) Ziua Crucii, (popular) cârstov.  
 
Trăitor
Trăitor, adjectiv
Sinonime: durător, locuitor, viețuitor, viu, (învechit) petrecător.  
 
Întindere
Întindere, substantiv
Sinonime: așezare, așternere, bogăție, creștere, culcare, culcat, cuprins, dăinuire, desfășurare, despăturire, digresiune, distanță, durare, durată, etalaj, etalare, expunere, extensiune, extindere, față, insistență, interval, împrăștiere, încordare, încumetare, înstrunare, întins, lărgire, loc, lungime, lungire, mărime, obrăznicire, perioadă, prelungire, punere, răspândire, răstimp, spațiu, sporire, strunire, suprafață, tensionare, tensiune, teritoriu, timp, tragere, trântire, ungere, uns, vastitate, (învechit) cuprindere, (învechit) dezvoltare, (învechit) încordătură, (învechit) întinsură, (învechit) întinzime, (învechit) olat, (învechit) surfață, (muzică) ambitus, (muzică) diapazon, (muzică) registru, (regional) rahăt.  
 
Izocron
Izocron, adjectiv
Sinonime: cu durată egală, izocronic, tautocron, (variantă) isocron, (variantă) izohron.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar