Cântar
Cântar, substantiv
Sinonime: balanţă, (popular) cumpănă, (regional, mai ales în Muntenia şi Oltenia) terezie, (prin Transilvania) şlag, (învechit) staderă; cântărire, cântărit, (popular) cântăreală; basculă, crucea dinainte, decimal, zecimal.  
 
Cântare
Cântare, substantiv feminin
Sinonime: cântec, cânt, muzică; canon.  
 
Cântăreală
Cântăreală, substantiv
Sinonime: cântar, cântărire, cântărit.  
 
Cântăreață
Cântăreață, substantiv
Sinonime: actriță, artistă, coristă, divă, divetă, primadonă, solistă, soprană, șansonetistă, vedetă; (învechit) cantatrice, șanteoză, șanteză.  
 
Cântăreţ
Cântăreţ, adjectiv
Sinonime: cântător.  
 
Cântăreț-autor
Cântăreț-autor, substantiv
Sinonime: cantautor.  
 
Cântări
Cântări, verb
Sinonime: a atârna, a valora, a preţui, a avea valoare; (figurat) a aprecia, a cumpăni, a chibzui.  
 
Cantaridă
Cantaridă, substantiv
Sinonime: (entomologie) cățel-de-frasin, cățelul-frasinului, gândac-de-frasin, gândac-de-turbă, gândacul-frasinului, mâța-popii; (farmacologie) cantaridină.  
 
Cantaridină
Cantaridină, substantiv
Sinonime: (farmacie) cantaridă.  
 
Cântărire
Cântărire, substantiv
Sinonime: (rar) măsurare; cântar.  
 
Cântărit
Cântărit, substantiv
Sinonime: cântar, cântărire, (popular) cântăreală.  
 

Artist
Artist, substantiv masculin
Sinonime: actor, comediant, estet; scriitor, cântăreț, dansator, compozitor, desenator, interpret, mim, muzician, muzicant, pictor, sculptor.  
 
Atârna
Atârna, verb
Sinonime: a agăţa, a anina, a suspenda; (figurat) a depinde, a fi subordonat, a fi legat de (ceva sau de cineva); a cântări, a apăsa; a spânzura.  
 
Balanţă
Balanţă, substantiv feminin
Sinonime: cântar, cumpănă, basculă.

Balanța, verb
Sinonime: a balansa.  
 
Bascula
Bascula, verb
Sinonime: a (se) balansa, a oscila, a (se) legăna, a pendula; a deversa, a revărsa, a vărsa.

Basculă, substantiv
Sinonime: decimal, zecimal, (Transilvania) cântar, (Transilvania şi Banat) majă.  
 
Cant
Cant, substantiv neutru
Sinonime: muchie, colț, margine ascuțită.

Cânt, substantiv neutru
Sinonime: cântare, cântat, cântec, glas, melodie, (popular) viers; canto; (literatură) (învechit) cap.  
 
Canto
Canto, substantiv neutru
Sinonime: cânt, cântare.  
 
Cantor
Cantor, substantiv masculin (regional)
Sinonime: cântăreţ de biserică, diac, dascăl.  
 
Chibzui
Chibzui, verb
Sinonime: a analiza, a aprecia, a bănui, a cântări, a considera, a consulta, a crede, a cugeta, a cumpăni, a delibera, a dezbate, a discuta, a drămui, a găsi, a gândi, a ghici, a imagina, a închipui, a întrezări, a judeca, a măsura, (învechit) a mândri, a medita, a număra, a opina, a plănui, a presupune, a prevedea, a proiecta, a raționa, a reflecta, (învechit) a rezona, (învechit) a semui, a sfătui, a socoti, a ști, a visa, (învechit și regional) a sămălui, (învechit) a cunoaște, (învechit) a meditarisi, (livresc) a pertracta, (popular) a chiti.  
 
Cântec
Cântec, substantiv neutru
Sinonime: (muzică) arie, cânt, cântare, compoziţie, melodie, muzică, (livresc) melopee, melos, (învechit) scop, (englezism) folk-song, (englezism) song; lied; (literatură) (cântec bătrânesc) baladă populară.  
 
Considera
Considera, verb
Sinonime: a (se) crede; a aprecia, a admira, a (se) socoti, a eticheta, a analiza, a contempla, a avea în vedere, a estima, a studia, a examina, a judeca, a cântări, a reflecta, a privi, a ține cont de, a venera, a chibzui, a găsi, a gândi, a opina, (popular) a chiti, a cugeta, (învechit) a cunoaşte, a număra; a (se) vedea; (rar) a proclama, (învechit) a prochema, a proclamarisi; (figurat) a taxa; a se închipui, (popular) a se ţine; a cerceta, a investiga, a urmări.  
 
Cruce
Cruce, substantiv feminin
Sinonime: răscruce, răspântie, întretăiere, intersecţie, creştinism, ghindă, încrucişare, jumătate, lambă, spatie, treflă, vătrai, troiţă, cercevea; (tehnică) (regional) strup, strupalnic, ceatlău, (regional) flântar, măgăriţă, răscol, scară, (Moldova, Transilvania şi Banat) feleherţ, (Moldova şi Transilvania) spiţă, (Transilvania) tecărău; (tehnică) (crucea dinainte) (regional) cântar, cumpănă, scară; (crucea dinapoi) (regional) brăcinar, brănişor, coardă, iuhă, lehă, splină; (tehnică) (regional) bot, botniţă, hobot, obad, opleniţă; bulfeu; aripă; (botanică) (crucea-pământului) brânca-ursului, (învechit şi regional) sclipeţ, (regional) laba-ursului, talpa-ursului, fierea-pământului, piedicuţă, potroacă, ţintaură; (crucea-voinicului) pojarniţă, popilnic, rostopască, sunătoare, trei-răi; (articulat; constelație din emisfera nordică) delfinul, lebăda; (crucea-pâinii) pristolnic, teişor; (crucea-salelor) sacrum.

Cruce, adverb
Sinonime: cruciş.  
 
Cumpănă
Cumpănă, substantiv feminin
Sinonime: cântar, balanță; echilibru, armonie, măsură; (figurat) primejdie, nenorocire, necaz, încercare; (Banat şi Transilvania) ghermăn; (astronomie; articulat) balanţa; (tehnică) boloboc, nivelă cu bulă de aer; (tehnică) capră, (la plural) aripi; aripă, cruce, crucea dinainte, posadă, restrişte, schimbătoare, spetează.  
 
Cumpăni
Cumpăni, verb
Sinonime: a cântări, a echilibra; a se clătina, a se legăna, a-şi găsi echilibrul; (figurat) a chibzui, a judeca, a analiza, a socoti; (figurat) a şovăi, a oscila, a ezita.  
 
Doinire
Doinire, substantiv feminin
Sinonime: cântare, doină, doinit, (popular) trăgănare.  
 
Drămui
Drămui, verb
Sinonime: a măsura, a cântări, a socoti, a cumpăni; a da cu zgârcenie, a fi măsurat, a da cu ţârâita.  
 
Estima
Estima, verb
Sinonime: a evalua, a preţui, a aprecia, a calcula, a cântări.  
 
Evalua
Evalua, verb
Sinonime: a estima, a aprecia, a preţui, (învechit) a preţălui, a cântări, a calcula, a măsura, a socoti, (livresc) a priza, (învechit şi regional) a prinde, a sămălui.  
 
Gândi
Gândi, verb
Sinonime: a avea în intenție, a bănui, a chibzui, a concepe, a considera, a crede, a cugeta, a cumpăni, a dori, a drămui, a fi cu gândul, a fi cuprins de îngrijorare, a găsi de cuviință, a intenţiona, a inventa, a judeca, a lua în considerare, a medita, a păsa, a proiecta în gând, a raţiona, a reflecta, a se îngriji, a se îngrijora, a socoti, a spera, a voi, a-i păsa de, a-i trece prin minte, a-și aplica reflecția, a-și da seama, (figurat) a cântări, (învechit şi regional) a sămălui.  
 
Interpreta
Interpreta, verb
Sinonime: a explica, a tălmăci, a comenta; a juca, a reda, a prezenta.

Interpretă, substantiv
Sinonime: actriță, artistă, cântăreață, cântătoare, comediană, comentatoare, muziciană, protagonistă, teatralistă, traducătoare, tragediană, (învechit) dizeuză, (învechit) șanteză.  
 
Lăutar
Lăutar, substantiv masculin
Sinonime: scripcar, muzicant, cântăreţ de vioară.  
 
Matur (matură)
Matur (matură), adjectiv
Sinonime: dezvoltat, adult, copt, crescut, evoluat, mare, maturizat; chibzuit, meditat, cântărit, cugetat, cumpănit, socotit, echilibrat, măsurat, ponderat.  
 
Măsura
Măsura, verb
Sinonime: a evalua, a cântări, a calcula; a limita, a proporţiona.

Măsură, substantiv feminin
Sinonime: cantitate, mărime, întindere; (figurat) dispoziţie, hotărâre, ordin; procedeu, modalitate, manieră, mijloc, metodă, chip, fel; valoare, putere, tărie, forţă, grad; moderaţie, cumpătare, chibzuinţă, înfrânare, reţinere, abţinere, limită, stăpânire, echilibru.  
 
Măsurat (măsurată)
Măsurat (măsurată), adjectiv
Sinonime: cântărit, calculat, proporţionat, limitat; (figurat) moderat, temperat, aşezat, cumpătat, stăpânit, chibzuit, echilibrat, socotit.  
 
Melodie
Melodie, substantiv feminin
Sinonime: arie, arietă, armonie, barcarolă, cadență, cantată, cantilenă, cavatină, cânt, cântare, cântat, cântec, compoziție, glas, lied, melopee, melos, muzicalitate, muzică, paso-doble, poemă, recitativ, remix, ritornelă, sonoritate, șansonetă, (învechit) scop, (popular) viers.  
 
Muzică
Muzică, substantiv feminin
Sinonime: acordeon, aranjament, arie, bucată, cantată, cântare, cântec, compoziţie, concerto, contrapunct, cor, fanfară, improvizație, instrumentație, lied, melodie, menuet, mesă, monodie, omofonie, operă, operetă, opus, orchestrație, orchestră, piesă, polifonie, preludiu, rapsodie, recviem, romanță, simfonie, sonată, suită, (muzică serială) serialism; (figurat) scandal, tapaj, tărăboi.  
 
Paracliser
Paracliser, substantiv masculin
Sinonime: țârcovnic, cântăreţ, capelan.  
 
Preţui
Preţui, verb
Sinonime: a aprecia, a aproxima, a evalua, a cântări, a estima; a stima, a cinsti; a avea preţ, a valora, a face mulţi bani.  
 
Psalt
Psalt, substantiv masculin (învechit)
Sinonime: cantor, cântăreţ, dascăl, diac, paracliser, protopsalt, ţârcovnic, (învechit) eclisiarh, (învechit) grămătic, (Transilvania) cantor, (Transilvania) făt.  
 
Rapsod
Rapsod, substantiv masculin
Sinonime: bard, cântăreț, kitared, poet.  
 
Tropar
Tropar, substantiv neutru
Sinonime: (biserică) canon, cântare, cântec, condac, imn, priceasnă, stihiră, stihire, (învechit) sfetilnă, (regional) giulgiu, (variantă) tropariu.  
 
Ţârcovnic
Ţârcovnic, substantiv masculin
Sinonime: cântăreţ, dascăl de biserică, psalt, paracliser, pălămar.  
 
Valora
Valora, verb
Sinonime: a preţui, a face, a cântări.  
 
Viers
Viers, substantiv neutru (popular)
Sinonime: arie, cânt, cântare, cântat, cântec, ciripit, cuvânt, glas, melodie, timbru, ton, voce, (popular) ghiers, (variantă) vers, (variantă) virș.  
 
Alboradă
Alboradă, substantiv
Sinonime: (muzică) albadă, aubadă, cântare de dragoste (executată în zori).  
 
Coinac
Coinac, substantiv
Sinonime: (tehnică) buhai, (regional) crainic, făfălug, tăvălug, zăvor, cântarul pietrelor, contragreutate, greutate; membru, penis, vertebră; articulație (în general), gleznă.  
 
Cântător
Cântător, adjectiv
Sinonime: (învechit) cântăreţ.

Cântător, substantiv
Sinonime: cântăreţ, poet, cantautor; cocoş.  
 
Dascăl
Dascăl, substantiv
Sinonime: profesor, învăţător, institutor; (biserică) cântăreţ, diac, paracliser, psalt, ţârcovnic, (Transilvania) cantor, făt, (învechit) eclisiarh, grămătic; călăuză, îndrumător, povăţuitor, preceptor, sfătuitor, sfetnic.  
 
Eclisiarh
Eclisiarh, substantiv
Sinonime: cântăreţ, dascăl, diac, paracliser, psalt, ţârcovnic.  
 
Diac
Diac, substantiv
Sinonime: (istorie) grămătic, logofăt, pisar, scrib, scriitor, uricar, copist; cărturar, erudit, învăţat, savant; (regional) cântăreț bisericesc; dascăl.  
 
Divă
Divă, substantiv
Sinonime: cântăreață, comediană, star; minune, miracol.  
 
Doinaş
Doinaş, substantiv
Sinonime: cântăreț de doine, (popular) doinar.  
 
Făt
Făt, substantiv
Sinonime: fetus, pui (de animal), prunc, băiat, cântăreţ, copil, dascăl, diac, fecior, fiu, paracliser, psalt, ţârcovnic, (Transilvania) sacristan.  
 
Gândac
Gândac, substantiv
Sinonime: (zoologie) ofidian, şarpe; (entomologie) (Transilvania) pepe; (gândac de bucătărie) libarcă, şvab, gândac de casă, gândac-negru, (regional) gâzoabă, taracan, (Bucovina) tarhan; (gândac de făină) morar; (gândac de frasin) cantaridă, (regional) cățelul-frasinului, gândac de turbă, mâța-popii; (gândac de grâne) grângoașă; (gândac de hrișcă) cărăbușel, hrișcar, cărăbuș de hrișcă; (gândac de trandafir) ileană.  
 
Gândac de turbă
Gândac de turbă, substantiv
Sinonime: (entomologie) cantaridă, gândac de frasin.  
 
Voscreasnă
Voscreasnă, substantiv
Sinonime: cântare bisericească, înviere.  
 
Grămătic
Grămătic, substantiv
Sinonime: (învechit) cântăreţ, dascăl, diac, gramatician, lingvist, paracliser, psalt, scriitor de cancelarie, secretar, ţârcovnic, uricar.  
 
Gurist
Gurist, substantiv
Sinonime: cântăreţ, (figurat) informator.  
 
Hăulire
Hăulire, substantiv
Sinonime: cântare, chiot, chiu, chiuire, chiuit, chiuitură, hăulit, hăulitură, răsunet, strigăt, țipăt, urlet, (popular) iuit, (regional) hihăit, (regional) hihot.  
 
Șanteză
Șanteză, substantiv
Sinonime: cântăreață de local.  
 
Muscalagiu
Muscalagiu, substantiv (învechit)
Sinonime: cântăreț din nai, nai, naist.  
 
Serenadă
Serenadă, substantiv
Sinonime: cântare de dragoste (executată seara), mandolinată, (variantă) serenată.  
 
Zicătură
Zicătură, substantiv
Sinonime: proverb, vorbă bătrânească, zicală, zicătoare; (regional) cântec, cântare.  
 
Psalmodie
Psalmodie, substantiv
Sinonime: cantică, cântare, declamare, melopee, psalm, recitare.  
 
Cupletist (cupletistă)
Cupletist (cupletistă), substantiv
Sinonime: cântăreț, compozitor, recitator (de cuplete).  
 
Trișcaș
Trișcaș, substantiv
Sinonime: cântăreț, muzicant, trișcar.  
 
Rezona
Rezona, verb
Sinonime: a cântări cu mintea, a chibzui, a cugeta, a cumpăni, a gândi, a judeca, a medita, a raţiona, a reflecta; a face ecou, a se afla în rezonanță, a vibra.  
 
Tragodie
Tragodie, substantiv
Sinonime: (învechit) cântare, comedie, tragedie.  
 
Scald
Scald, substantiv
Sinonime: bard, cântăreț, felibru, menestrel, poet, poet-cântăreț, trubadur, truver, versificator.  
 
Imnodie
Imnodie, substantiv (învechit)
Sinonime: cântare de laudă, șir de imnuri.  
 
Orfeonist
Orfeonist, substantiv
Sinonime: cântăreț, corist, interpret, muzician, solist.  
 
Cornicen
Cornicen, substantiv
Sinonime: cântăreț din corn, cornist.  
 
Corist
Corist, substantiv
Sinonime: cântăreț, coreut, muzician.  
 
Harpist
Harpist, substantiv
Sinonime: cântăreț (la harpă), (învechit) arfonist.  
 
Limburuş
Limburuş, substantiv
Sinonime: (anatomie) luetă, omușor, uvulă; (la cântar) arătător, limbă.  
 
Miorlăială
Miorlăială, substantiv
Sinonime: mieunare, mieunat, mieunătură, miorlăire, miorlăit, miorlăitură, (depreciativ) cântare, (depreciativ) smiorcăială, (figurat) cântare nearmonioasă, (figurat) plâns, (figurat) vorbire afectată, (regional) miaun, (regional) miaut.  
 
Miorlăire
Miorlăire, substantiv
Sinonime: mieunare, mieunat, mieunătură, miorlăială, miorlăit, miorlăitură, (depreciativ) cântare, (depreciativ) smiorcăială, (regional) miaun, (regional) miaut, (regional) mierlăire.  
 
Muzician
Muzician, substantiv
Sinonime: acompaniator, aranjor, armonist, artist, bluesman, cântăreț, compozitor, concertist, corifeu, corist, duetist, executant, instrumentist, interpret, maestru, meloman, muzicant, orfeonist, ragtimer, solist, trubadur, violonist, virtuoz, (depreciativ) muzicastru, (învechit) muzic.  
 
Zicălău
Zicălău, substantiv (regional)
Sinonime: lăutar, (învechit și regional) zicător, (rar) cântăreț, (regional) zicaș, (regional) zicălaș.  
 
Ponderare
Ponderare, substantiv
Sinonime: echilibrare, moderare, ponderație, (învechit) cântărire.  
 
Paraclisier
Paraclisier, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: cântăreț de biserică, paracliser, țârcovnic, (învechit) clisiarh, (învechit) paraclisiarh, (învechit) paraeclisiarh, (regional) crâsnic, (regional) palamar.  
 
Măsurare
Măsurare, substantiv
Sinonime: apreciere, calcul, calculare, calculație, cântăreală, cântărire, cântărit, determinare, estimare, estimație, etalonare, evaluare, fixare, măsurat, măsurăciune, măsurătoare, precizare, prețuire, socoteală, socotire, socotit, stabilire, (învechit și popular) măsură, (învechit și regional) măsoriște, (învechit și regional) măsuriș, (învechit) măsurătură, (învechit) prețăluire, (regional) prețuială.  
 
Cimpoiere
Cimpoiere, substantiv
Sinonime: cântare din cimpoi, chiuire, cimpoiat, cimpoire, cimpoit, zicere de strigături.  
 
Cimpoiar
Cimpoiar, substantiv
Sinonime: cântăreț din cimpoi, cimpoiaș, cimpoier, (învechit) cimpoitor.  
 
Cimpoier
Cimpoier, substantiv
Sinonime: cântăreț din cimpoi, cimpoiar, cimpoiaș, (învechit) cimpoitor.  
 
Divetă
Divetă, substantiv
Sinonime: cântăreață, șanteoză, șanteză.  
 
Drâmbar
Drâmbar, substantiv
Sinonime: cântăreț din drâmbă, (regional) drâmbagiu, (regional) drâmboiaș.  
 
Dizeuză
Dizeuză, substantiv (învechit)
Sinonime: cântăreață, cupletistă, interpretă.  
 
Slujbaș (slujbași)
Slujbaș (slujbași), substantiv masculin
Sinonime: angajat, dispecer, funcționar, lucrător, meseriaș, om al muncii, salariat, secretar, (Banat) zănătar, (ieșit din uz) amploiat, (ieșit din uz) impiegat, (ieșit din uz) mazil, (în Spania) alcalde, (popular și familiar) lefegiu, (popular și familiar) simbriaș, (regional) argat, (regional) lefar; (învechit) aparitor, aprod, armaș, armășel, așezământar, bănar, caftangiu, cantaragiu, cămăraș, ceauș, chehaia, ciohodar, cișmegiu, comeseriaș, cornar, cotar, credincer, curtean, diac, dijmar, edecliu, edicliu, goștinar, grămătic, havalagiu, ibrictar, iciaga, iciceauș, iciciohodar, icioglan-ceauș, icirliu, idecliu, idelciu, idicliu, iedecliu, lefaș, logofăt, mataragiu, mădular, mucarnic, mumbașir, narghelegiu, nazâr, năimitor, oier, olăcar, om domnesc, păhărnicel, perdegiu, peșchegiu, peșchergiu, peșchirgiu, peșingiu, pezodrom, pisar, podar, portărel, postelnicel, pripășar, procelnic, raftivan, rahtivan, saigiu, salahor, scriitor, selam-aga, selam-ceauș, sofagiu, supus, șătrar, șetrar, taxidar, tutungi-bașa, uricar, vădrar, vătaf, vătăman, vătășel, vistiernicel, vornicel, zapciu, zlotaș, (popular) năimit, (regional) breslaș, (regional) năiemnic, (regional) pareatcă, (regional) storoș, (regional) țist, (turcism) beilicciu, (turcism) hogeghean; (la plural) angajați, funcționărime, personal, salariați.  
 
Mascalagiu
Mascalagiu, substantiv (învechit)
Sinonime: cântăreț din nai, nai, naist, (învechit și popular) muscalagiu, (învechit) mashalagiu, (învechit) naingiu.  
 
Horitor
Horitor, substantiv (regional)
Sinonime: cântăreț, dansator.  
 
Mâța-popii
Mâța-popii, substantiv (regional)
Sinonime: (entomologie) cantaridă, câinele-babei, gândac-de-frasin, omida-urs, pisica-popii, scolopendră.  
 
Baladist
Baladist, substantiv
Sinonime: cântăreț, crooner.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar