Cânta
Cânta, verb
Sinonime: (muzică) a executa, a interpreta, a intona, a doini, a compune, a scrie versuri, (popular) a glăsui, a spune, a viersui, a zice, (învechit) a glăsi, a juca, a suna, a sufla; a glorifica; a boci, a căina, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a se tângui, a se văicări, a se văita.  
 
Cantabil
Cantabil, adjectiv
Sinonime: (muzică) melodios, muzical.  
 
Cantabile
Cantabile, adverb (rar)
Sinonime: melodios, armonios, muzical; clar, expresiv.  
 
Cantabilitate
Cantabilitate, substantiv
Sinonime: melodicitate, muzicalitate.  
 
Cantaloş
Cantaloş, substantiv
Sinonime: pepene.  
 
Cantalup
Cantalup, substantiv masculin
Sinonime: pepene galben, turkestan.  
 
Cântar
Cântar, substantiv
Sinonime: balanţă, (popular) cumpănă, (regional, mai ales în Muntenia şi Oltenia) terezie, (prin Transilvania) şlag, (învechit) staderă; cântărire, cântărit, (popular) cântăreală; basculă, crucea dinainte, decimal, zecimal.  
 
Cântare
Cântare, substantiv feminin
Sinonime: cântec, cânt, muzică; canon.  
 
Cântăreală
Cântăreală, substantiv
Sinonime: cântar, cântărire, cântărit.  
 
Cântăreață
Cântăreață, substantiv
Sinonime: actriță, artistă, coristă, divă, divetă, primadonă, solistă, soprană, șansonetistă, vedetă; (învechit) cantatrice, șanteoză, șanteză.  
 
Cântăreţ
Cântăreţ, adjectiv
Sinonime: cântător.  
 
Cântăreț-autor
Cântăreț-autor, substantiv
Sinonime: cantautor.  
 
Cântări
Cântări, verb
Sinonime: a atârna, a valora, a preţui, a avea valoare; (figurat) a aprecia, a cumpăni, a chibzui.  
 
Cantaridă
Cantaridă, substantiv
Sinonime: (entomologie) cățel-de-frasin, cățelul-frasinului, gândac-de-frasin, gândac-de-turbă, gândacul-frasinului, mâța-popii; (farmacologie) cantaridină.  
 
Cantaridină
Cantaridină, substantiv
Sinonime: (farmacie) cantaridă.  
 
Cântărire
Cântărire, substantiv
Sinonime: (rar) măsurare; cântar.  
 
Cântărit
Cântărit, substantiv
Sinonime: cântar, cântărire, (popular) cântăreală.  
 
Cântat
Cântat, substantiv
Sinonime: cânt.  
 
Cântător
Cântător, adjectiv
Sinonime: (învechit) cântăreţ.

Cântător, substantiv
Sinonime: cântăreţ, poet, cantautor; cocoş.  
 

Apoteoză
Apoteoză, substantiv feminin
Sinonime: preamărire, slăvire, glorificare, consacrare, elogiu, triumf.

Apoteoza, verb
Sinonime: a cânta, a cinsti, a deifica, a diviniza, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera, a zeifica.  
 
Artist
Artist, substantiv masculin
Sinonime: actor, comediant, estet; scriitor, cântăreț, dansator, compozitor, desenator, interpret, mim, muzician, muzicant, pictor, sculptor.  
 
Atârna
Atârna, verb
Sinonime: a agăţa, a anina, a suspenda; (figurat) a depinde, a fi subordonat, a fi legat de (ceva sau de cineva); a cântări, a apăsa; a spânzura.  
 
Balanţă
Balanţă, substantiv feminin
Sinonime: cântar, cumpănă, basculă.

Balanța, verb
Sinonime: a balansa.  
 
Bascula
Bascula, verb
Sinonime: a (se) balansa, a oscila, a (se) legăna, a pendula; a deversa, a revărsa, a vărsa.

Basculă, substantiv
Sinonime: decimal, zecimal, (Transilvania) cântar, (Transilvania şi Banat) majă.  
 
Boci
Boci, verb
Sinonime: a (se) dăuli, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) plânge, a deplânge, a se căina, a se glăsui, a se lamenta, a se mișeli, a se olecăi, a se scârbi, a se tângui, a se văicări, a se văiera, a se văina, a se văita, a se vălăcăi, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit) a se glăsi, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (regional) a se plângătui, (Transilvania) a (se) cânta.  
 
Cant
Cant, substantiv neutru
Sinonime: muchie, colț, margine ascuțită.

Cânt, substantiv neutru
Sinonime: cântare, cântat, cântec, glas, melodie, (popular) viers; canto; (literatură) (învechit) cap.  
 
Canto
Canto, substantiv neutru
Sinonime: cânt, cântare.  
 
Cantor
Cantor, substantiv masculin (regional)
Sinonime: cântăreţ de biserică, diac, dascăl.  
 
Chibzui
Chibzui, verb
Sinonime: a analiza, a aprecia, a bănui, a cântări, a considera, a consulta, a crede, a cugeta, a cumpăni, a delibera, a dezbate, a discuta, a drămui, a găsi, a gândi, a ghici, a imagina, a închipui, a întrezări, a judeca, a măsura, (învechit) a mândri, a medita, a număra, a opina, a plănui, a presupune, a prevedea, a proiecta, a raționa, a reflecta, (învechit) a rezona, (învechit) a semui, a sfătui, a socoti, a ști, a visa, (învechit și regional) a sămălui, (învechit) a cunoaște, (învechit) a meditarisi, (livresc) a pertracta, (popular) a chiti.  
 
Cântec
Cântec, substantiv neutru
Sinonime: (muzică) arie, cânt, cântare, compoziţie, melodie, muzică, (livresc) melopee, melos, (învechit) scop, (englezism) folk-song, (englezism) song; lied; (literatură) (cântec bătrânesc) baladă populară.  
 
Considera
Considera, verb
Sinonime: a (se) crede; a aprecia, a admira, a (se) socoti, a eticheta, a analiza, a contempla, a avea în vedere, a estima, a studia, a examina, a judeca, a cântări, a reflecta, a privi, a ține cont de, a venera, a chibzui, a găsi, a gândi, a opina, (popular) a chiti, a cugeta, (învechit) a cunoaşte, a număra; a (se) vedea; (rar) a proclama, (învechit) a prochema, a proclamarisi; (figurat) a taxa; a se închipui, (popular) a se ţine; a cerceta, a investiga, a urmări.  
 
Cruce
Cruce, substantiv feminin
Sinonime: răscruce, răspântie, întretăiere, intersecţie, creştinism, ghindă, încrucişare, jumătate, lambă, spatie, treflă, vătrai, troiţă, cercevea; (tehnică) (regional) strup, strupalnic, ceatlău, (regional) flântar, măgăriţă, răscol, scară, (Moldova, Transilvania şi Banat) feleherţ, (Moldova şi Transilvania) spiţă, (Transilvania) tecărău; (tehnică) (crucea dinainte) (regional) cântar, cumpănă, scară; (crucea dinapoi) (regional) brăcinar, brănişor, coardă, iuhă, lehă, splină; (tehnică) (regional) bot, botniţă, hobot, obad, opleniţă; bulfeu; aripă; (botanică) (crucea-pământului) brânca-ursului, (învechit şi regional) sclipeţ, (regional) laba-ursului, talpa-ursului, fierea-pământului, piedicuţă, potroacă, ţintaură; (crucea-voinicului) pojarniţă, popilnic, rostopască, sunătoare, trei-răi; (articulat; constelație din emisfera nordică) delfinul, lebăda; (crucea-pâinii) pristolnic, teişor; (crucea-salelor) sacrum.

Cruce, adverb
Sinonime: cruciş.  
 
Cumpănă
Cumpănă, substantiv feminin
Sinonime: cântar, balanță; echilibru, armonie, măsură; (figurat) primejdie, nenorocire, necaz, încercare; (Banat şi Transilvania) ghermăn; (astronomie; articulat) balanţa; (tehnică) boloboc, nivelă cu bulă de aer; (tehnică) capră, (la plural) aripi; aripă, cruce, crucea dinainte, posadă, restrişte, schimbătoare, spetează.  
 
Cumpăni
Cumpăni, verb
Sinonime: a cântări, a echilibra; a se clătina, a se legăna, a-şi găsi echilibrul; (figurat) a chibzui, a judeca, a analiza, a socoti; (figurat) a şovăi, a oscila, a ezita.  
 
Doinire
Doinire, substantiv feminin
Sinonime: cântare, doină, doinit, (popular) trăgănare.  
 
Drămui
Drămui, verb
Sinonime: a măsura, a cântări, a socoti, a cumpăni; a da cu zgârcenie, a fi măsurat, a da cu ţârâita.  
 
Estima
Estima, verb
Sinonime: a evalua, a preţui, a aprecia, a calcula, a cântări.  
 
Evalua
Evalua, verb
Sinonime: a estima, a aprecia, a preţui, (învechit) a preţălui, a cântări, a calcula, a măsura, a socoti, (livresc) a priza, (învechit şi regional) a prinde, a sămălui.  
 
Exalta
Exalta, verb
Sinonime: a se înflăcăra, a se entuziasma, a se încânta, a se aprinde; a proslăvi, a glorifica, a preamări, a ridica în slăvi, a cinsti, a cânta, a elogia, a lăuda, a mări, a omagia, a preaslăvi, a slăvi, a venera.  
 
Executa
Executa, verb
Sinonime: a face, a făuri, a întocmi, a alcătui, a confecţiona, a realiza; a se supune, a da ascultare, (popular şi familiar) a meşteri, a meşterui, a efectua, a împlini, a îndeplini, a înfăptui, a săvârşi, (învechit şi popular) a plini, a săvârși, a desfășura, a cânta, a aplica, (învechit) a zapcii.  
 
Exersa
Exersa, verb
Sinonime: a studia, a practica, (regional) a slomni, a cânta, a face exerciții.  
 
Făli
Făli, verb
Sinonime: a se mândri, a (se) lăuda, a se făloși, a se fuduli, a se îngâmfa, a fi înfumurat, a fi mândru, a fi trufaş, a fi semeţ, a fi arogant; a cinsti, a cânta, a elogia, a glorifica, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera, a exalta.  
 
Fluiera
Fluiera, verb
Sinonime: a şuiera; a sufla tare, a vâjâi; a cânta, a intona.  
 
Fredona
Fredona, verb
Sinonime: a cânta, a îngâna (un cântec), (regional) a lălăi, a nănăi.  
 
Gândi
Gândi, verb
Sinonime: a avea în intenție, a bănui, a chibzui, a concepe, a considera, a crede, a cugeta, a cumpăni, a dori, a drămui, a fi cu gândul, a fi cuprins de îngrijorare, a găsi de cuviință, a intenţiona, a inventa, a judeca, a lua în considerare, a medita, a păsa, a proiecta în gând, a raţiona, a reflecta, a se îngriji, a se îngrijora, a socoti, a spera, a voi, a-i păsa de, a-i trece prin minte, a-și aplica reflecția, a-și da seama, (figurat) a cântări, (învechit şi regional) a sămălui.  
 
Glăsui
Glăsui, verb (popular)
Sinonime: a boci, a căina, a cânta, a exprima, a executa, a grăi, a intona, a interpreta, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a rosti, a spune, a tângui, a văicări, a văita, a vorbi, a zice.  
 
Glorifica
Glorifica, verb
Sinonime: a cânta, a cinsti, a elogia, a exalta, a flata, a lăuda, a mări, a omagia, a onora, a pohfăli, a preacânta, a preaînălţa, a prealăuda, a preamări, a prearădica, a preaslăvi, a proslăvi, a ridica, a slavoslovi, a slăvi, a venera, (învechit) a făli, (rar) a apoteoza.  
 
Hăuli
Hăuli, verb
Sinonime: a aoli, a aui, a auli, a cânta, a chioti, a chiui, a hauli, a hăui, a hăuni, a holi, a hui, a răsuna, a striga, a țipa, a urla, a vui, (figurat) a clocoti, (popular) a iui, (prin Oltenia și Banat) a hureza, (regional) a huhura, (Transilvania) a ui.  
 
Interpreta
Interpreta, verb
Sinonime: a explica, a tălmăci, a comenta; a juca, a reda, a prezenta.

Interpretă, substantiv
Sinonime: actriță, artistă, cântăreață, cântătoare, comediană, comentatoare, muziciană, protagonistă, teatralistă, traducătoare, tragediană, (învechit) dizeuză, (învechit) șanteză.  
 
Întona
Întona, verb
Sinonime: a începe un cântec, a fredona.

Intona, verb
Sinonime: a cânta, a executa un cântec, a fredona, a îngâna, a întona, a modula, a murmura, a rosti cu un ton specific.  
 
Jelui
Jelui, verb
Sinonime: a (se) jeli, a (se) plânge, a acuza, a aspira, a compătimi, a denunța, a deplânge, a dori, a învinovăți, a învinui, a jindui, a năzui, a pârî, a pofti, a pretinde, a râvni, a reclama, a regreta, a se boci, a se căi, a se căina, a se lamenta, a se pocăi, a se tângui, a se văicări, a se văita, a spune, a tinde, a ținti, a urmări, a visa, a viza, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit și regional) a se olecăi, (învechit) a se glăsi, (învechit) a se glăsui, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (popular) a se mișeli, (regional) a (se) dăuli, (regional) a se plângătui, (regional) a se scârbi, (regional) a se văiera, (regional) a se văina, (regional) a se vălăcăi, (Transilvania) a (se) cânta.  
 
Lăutar
Lăutar, substantiv masculin
Sinonime: scripcar, muzicant, cântăreţ de vioară.  
 
Matur (matură)
Matur (matură), adjectiv
Sinonime: dezvoltat, adult, copt, crescut, evoluat, mare, maturizat; chibzuit, meditat, cântărit, cugetat, cumpănit, socotit, echilibrat, măsurat, ponderat.  
 
Măsura
Măsura, verb
Sinonime: a evalua, a cântări, a calcula; a limita, a proporţiona.

Măsură, substantiv feminin
Sinonime: cantitate, mărime, întindere; (figurat) dispoziţie, hotărâre, ordin; procedeu, modalitate, manieră, mijloc, metodă, chip, fel; valoare, putere, tărie, forţă, grad; moderaţie, cumpătare, chibzuinţă, înfrânare, reţinere, abţinere, limită, stăpânire, echilibru.  
 
Măsurat (măsurată)
Măsurat (măsurată), adjectiv
Sinonime: cântărit, calculat, proporţionat, limitat; (figurat) moderat, temperat, aşezat, cumpătat, stăpânit, chibzuit, echilibrat, socotit.  
 
Melodie
Melodie, substantiv feminin
Sinonime: arie, arietă, armonie, barcarolă, cadență, cantată, cantilenă, cavatină, cânt, cântare, cântat, cântec, compoziție, glas, lied, melopee, melos, muzicalitate, muzică, paso-doble, poemă, recitativ, remix, ritornelă, sonoritate, șansonetă, (învechit) scop, (popular) viers.  
 
Muzică
Muzică, substantiv feminin
Sinonime: acordeon, aranjament, arie, bucată, cantată, cântare, cântec, compoziţie, concerto, contrapunct, cor, fanfară, improvizație, instrumentație, lied, melodie, menuet, mesă, monodie, omofonie, operă, operetă, opus, orchestrație, orchestră, piesă, polifonie, preludiu, rapsodie, recviem, romanță, simfonie, sonată, suită, (muzică serială) serialism; (figurat) scandal, tapaj, tărăboi.  
 
Oratoriu
Oratoriu, substantiv neutru
Sinonime: cantată, orație, (învechit) capelă, (învechit) paraclis, (rar) oratorie.  
 
Paracliser
Paracliser, substantiv masculin
Sinonime: țârcovnic, cântăreţ, capelan.  
 
Pepene
Pepene, substantiv masculin
Sinonime: (botanică) cantalup, dudain, (regional) bostan, (regional) harbuz, (regional) lubeniță.  
 
Poezie
Poezie, substantiv feminin
Sinonime: acrostih, aubadă, baladă, bucolică, cantată, cantilenă, canțonă, canțonetă, catren, centon, colind, colindă, cuplet, dialog, discord, distih, doină, doinișoară, doiniță, eglogă, elegie, epigramă, epistolă, epitaf, epodă, epopee, fabliau, fabulă, farmec, fascinaţie, fatrasie, frumuseţe, gazel, giostră, glosă, haikai, heroidă, himeneu, iamb, idilă, imn, impromptu, încântare, lai, legendă, lied, lirică, lirism, macaronadă, madrigal, magie, meditație, monostrofă, nom, nomă, odă, odeletă, palinodie, pantum, pastel, pastorală, pasturelă, poem, poetică, poezioară, priapeu, psalm, rapsodie, romanță, rondeau, rondel, rubaiat, satiră, sextină, sirventă, sonet, stanță, stihomitie, strofă, tautogramă, tenson, terțet, terțină, tetrastih, triolet, versificație, vilanelă, virelai, vrajă, (depreciativ) poezea, (la plural) stihuri, (la plural) versuri, (la vechii greci și romani) ditiramb, (livresc) epitalam, (livresc) epos, (livresc) muză, (Moldova şi Transilvania) verș.  
 
Preţui
Preţui, verb
Sinonime: a aprecia, a aproxima, a evalua, a cântări, a estima; a stima, a cinsti; a avea preţ, a valora, a face mulţi bani.  
 
Psalmodia
Psalmodia, verb
Sinonime: a cânta, a debita, a declama, a murmura, a recita, a vocaliza, (învechit) a psălmui.  
 
Psalt
Psalt, substantiv masculin (învechit)
Sinonime: cantor, cântăreţ, dascăl, diac, paracliser, protopsalt, ţârcovnic, (învechit) eclisiarh, (învechit) grămătic, (Transilvania) cantor, (Transilvania) făt.  
 
Rapsod
Rapsod, substantiv masculin
Sinonime: bard, cântăreț, kitared, poet.  
 
Spune
Spune, verb
Sinonime: a zice, a vorbi, a se exprima, a grăi, a rosti, a declara, a comunica, a se adresa, a glăsui, a relata, a povesti, a istorisi, a nara, a expune, a evoca; (figurat, popular) a cânta, a recita; a explica, a lămuri, a clarifica, a limpezi; a mărturisi, a destăinui, a dezvălui, a da pe faţă, a divulga.  
 
Suna
Suna, verb
Sinonime: a răsuna, a se auzi; a cânta, a intona; a glăsui, a zice.  
 
Tropar
Tropar, substantiv neutru
Sinonime: (biserică) canon, cântare, cântec, condac, imn, priceasnă, stihiră, stihire, (învechit) sfetilnă, (regional) giulgiu, (variantă) tropariu.  
 
Ţârcovnic
Ţârcovnic, substantiv masculin
Sinonime: cântăreţ, dascăl de biserică, psalt, paracliser, pălămar.  
 
Valora
Valora, verb
Sinonime: a preţui, a face, a cântări.  
 
Viers
Viers, substantiv neutru (popular)
Sinonime: arie, cânt, cântare, cântat, cântec, ciripit, cuvânt, glas, melodie, timbru, ton, voce, (popular) ghiers, (variantă) vers, (variantă) virș.  
 
Zice
Zice, verb
Sinonime: a spune, a exprima, a vorbi, a rosti, a pronunţa; a comunica, a transmite, a face cunoscut, a afirma, a declara, a susţine, a pretinde; a răspunde, a riposta, a reproşa, a obiecta; a îndemna, a porunci, a ordona, a dispune; a cânta, a doini, a hori.  
 
Alboradă
Alboradă, substantiv
Sinonime: (muzică) albadă, aubadă, cântare de dragoste (executată în zori).  
 
Cancelar
Cancelar, substantiv
Sinonime: (variante învechite) canțelar, canțălar; (în Germania și Austria) șeful guvernului; (titlu acordat în politică sau justiție) consul, gardă.  
 
Cimpoi
Cimpoi, substantiv
Sinonime: (muzical) (regional) gaidă, (regional) burduf, (regional) foale, (variantă) cempoaie, (variantă) ciumboi, (variantă) ciumpoi, (figurat; regional) om gras.

Cimpoi, verb
Sinonime: a cânta din cimpoi, a chiui, a cimpoia, a striga.  
 
Ciripitor
Ciripitor, substantiv
Sinonime: (depreciativ) informator, turnător.

Ciripitor, adjectiv
Sinonime: cântător, ciripiu, gureș.  
 
Coinac
Coinac, substantiv
Sinonime: (tehnică) buhai, (regional) crainic, făfălug, tăvălug, zăvor, cântarul pietrelor, contragreutate, greutate; membru, penis, vertebră; articulație (în general), gleznă.  
 
Cocos
Cocos, substantiv
Sinonime: nucă de cocos; cocotier.

Cocoş, substantiv
Sinonime: (ornitologie) (rar, adesea glumeţ) cucurigu, pintenat, (învechit şi popular) cântător; (ornitologie) (cocoş-de-munte) cocoş-sălbatic, (regional) gotcan, tarcan, tătar, cocoş-de-sihlă; (botanică) inimă; (tehnică) (Transilvania) scăpărătoare; coada-cocoşului, cucui, iris, măsea, stânjen, stânjenel.  
 
Dascăl
Dascăl, substantiv
Sinonime: profesor, învăţător, institutor; (biserică) cântăreţ, diac, paracliser, psalt, ţârcovnic, (Transilvania) cantor, făt, (învechit) eclisiarh, grămătic; călăuză, îndrumător, povăţuitor, preceptor, sfătuitor, sfetnic.  
 
Eclisiarh
Eclisiarh, substantiv
Sinonime: cântăreţ, dascăl, diac, paracliser, psalt, ţârcovnic.  
 
Diac
Diac, substantiv
Sinonime: (istorie) grămătic, logofăt, pisar, scrib, scriitor, uricar, copist; cărturar, erudit, învăţat, savant; (regional) cântăreț bisericesc; dascăl.  
 
Divă
Divă, substantiv
Sinonime: cântăreață, comediană, star; minune, miracol.  
 
Doinaş
Doinaş, substantiv
Sinonime: cântăreț de doine, (popular) doinar.  
 
Doini
Doini, verb
Sinonime: a cânta o doină, a cânta doine, (popular) a trăgăna, (Transilvania şi Maramureș) a hori.  
 
Muzicalitate
Muzicalitate, substantiv
Sinonime: cantabilitate, armonie, sonoritate, eufonie.  
 
Făt
Făt, substantiv
Sinonime: fetus, pui (de animal), prunc, băiat, cântăreţ, copil, dascăl, diac, fecior, fiu, paracliser, psalt, ţârcovnic, (Transilvania) sacristan.  
 
Gândac
Gândac, substantiv
Sinonime: (zoologie) ofidian, şarpe; (entomologie) (Transilvania) pepe; (gândac de bucătărie) libarcă, şvab, gândac de casă, gândac-negru, (regional) gâzoabă, taracan, (Bucovina) tarhan; (gândac de făină) morar; (gândac de frasin) cantaridă, (regional) cățelul-frasinului, gândac de turbă, mâța-popii; (gândac de grâne) grângoașă; (gândac de hrișcă) cărăbușel, hrișcar, cărăbuș de hrișcă; (gândac de trandafir) ileană.  
 
Gândac de turbă
Gândac de turbă, substantiv
Sinonime: (entomologie) cantaridă, gândac de frasin.  
 
Glăsi
Glăsi, verb
Sinonime: a boci, a căina, a cânta, a executa, a intona, a interpreta, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a rosti, a spune, a tângui, a văicări, a văita, a vorbi, a zice.  
 
Trombonist
Trombonist, substantiv
Sinonime: (persoana care cântă la trombon) instrumentist, muzicant; făţarnic, ipocrit, mincinos, perfid, prefăcut, şiret, viclean.  
 
Voscreasnă
Voscreasnă, substantiv
Sinonime: cântare bisericească, înviere.  
 
Monodia
Monodia, verb
Sinonime: a cânta o monodie.  
 
Grămătic
Grămătic, substantiv
Sinonime: (învechit) cântăreţ, dascăl, diac, gramatician, lingvist, paracliser, psalt, scriitor de cancelarie, secretar, ţârcovnic, uricar.  
 
Gurist
Gurist, substantiv
Sinonime: cântăreţ, (figurat) informator.  
 
Piscui
Piscui, verb
Sinonime: a ciripi, a piui; a orăcăi; (figurat) a vorbi cu voce subțire; (regional) a cânta din fluier; (regional, despre mămăligă) a răsufla.  
 
Hăulire
Hăulire, substantiv
Sinonime: cântare, chiot, chiu, chiuire, chiuit, chiuitură, hăulit, hăulitură, răsunet, strigăt, țipăt, urlet, (popular) iuit, (regional) hihăit, (regional) hihot.  
 
Șanteză
Șanteză, substantiv
Sinonime: cântăreață de local.  
 
Muscalagiu
Muscalagiu, substantiv (învechit)
Sinonime: cântăreț din nai, nai, naist.  
 
Serenadă
Serenadă, substantiv
Sinonime: cântare de dragoste (executată seara), mandolinată, (variantă) serenată.  
 
Poet
Poet, substantiv
Sinonime: aed, autor (de poezii), bard, felibru, literator, menestrel, poetic, rapsod, scald, scoliast, scriitor, stihar, trubadur, truver, versuitor, (depreciativ) versificator, (învechit) cântător, (rar) stihuitor; (figurat) utopist, visător.  
 
Zicătură
Zicătură, substantiv
Sinonime: proverb, vorbă bătrânească, zicală, zicătoare; (regional) cântec, cântare.  
 
Psalmodie
Psalmodie, substantiv
Sinonime: cantică, cântare, declamare, melopee, psalm, recitare.  
 
Cupletist (cupletistă)
Cupletist (cupletistă), substantiv
Sinonime: cântăreț, compozitor, recitator (de cuplete).  
 
Trișcaș
Trișcaș, substantiv
Sinonime: cântăreț, muzicant, trișcar.  
 
Rezona
Rezona, verb
Sinonime: a cântări cu mintea, a chibzui, a cugeta, a cumpăni, a gândi, a judeca, a medita, a raţiona, a reflecta; a face ecou, a se afla în rezonanță, a vibra.  
 
Pohfăli
Pohfăli, verb
Sinonime: a cinsti, a cânta, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera.  
 
Slavoslovi
Slavoslovi, verb
Sinonime: (biserică) a cinsti, a cânta, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera.  
 
Tragodie
Tragodie, substantiv
Sinonime: (învechit) cântare, comedie, tragedie.  
 
Swinga
Swinga, verb
Sinonime: a cânta (în stil swing), a dansa swing, a interpreta (în stil swing), a se balansa, a svinga.  
 
Scald
Scald, substantiv
Sinonime: bard, cântăreț, felibru, menestrel, poet, poet-cântăreț, trubadur, truver, versificator.  
 
Poem
Poem, substantiv
Sinonime: baladă, bucolică, cantată, cantică, cantilenă, ditiramb, eglogă, epitalam, fabliau, fabulă, haikai, heroidă, odă, odeletă, pasturelă, poemă, poezie, rapsodie, sirventă, tragedie, (învechit) poemat, (poem epic) epopee.  
 
Imnodie
Imnodie, substantiv (învechit)
Sinonime: cântare de laudă, șir de imnuri.  
 
Lebădă
Lebădă, substantiv
Sinonime: (ornitologie) palmiped, (lebădă cântătoare) lebădă de iarnă, (lebădă de vară) cucovă; (astronomie, articulat) fata-mare, (articulat) coromâsla, (articulat) crucea, (regional) cobilița.  
 
Orfeonist
Orfeonist, substantiv
Sinonime: cântăreț, corist, interpret, muzician, solist.  
 
Preaînălţa
Preaînălţa, verb (învechit)
Sinonime: a cânta, a cinsti, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se mândri, a se semeți, a slăvi, a venera, (învechit) a făli.  
 
Vuvui
Vuvui, verb
Sinonime: a bâzâi, a răsuna surd, a vâjâi, a vui, a zumzăi; a cânta cu vuva.  
 
Notălui
Notălui, verb (învechit și regional)
Sinonime: a cânta pe note, a consemna, a însemna.  
 
Cornicen
Cornicen, substantiv
Sinonime: cântăreț din corn, cornist.  
 
Corist
Corist, substantiv
Sinonime: cântăreț, coreut, muzician.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar