Aranja
Aranja, verb
Sinonime: a potrivi, a pune de acord, a sistematiza, a rândui, a rostui, a armoniza; (reflexiv) a se găti, a se pune la punct; a amenaja, a instala, a organiza.  
 
Aranjament
Aranjament, substantiv neutru
Sinonime: acord, înţelegere, învoială, concordanţă; plan, proiect, prospect; organizare, alcătuire.  
 
Aranjare
Aranjare, substantiv
Sinonime: aşezare, clasare, clasificare, distribuire, împărţire, ordonare, repartizare, rânduială, rânduire, sistematizare; pregătire, facere; reglare; reglementare; gătire.  
 
Aranjat
Aranjat, adjectiv
Sinonime: clasat, ordonat, organizat, rânduit, sistematizat; pregătit; gătit.  
 

Afacere
Afacere, substantiv feminin
Sinonime: treabă, problemă, combinaţie, aranjament.  
 
Ajusta
Ajusta, verb
Sinonime: a adapta, a potrivi, a acomoda, a aranja, a acorda, a alinia, a combina, a regla, a egaliza.  
 
Alcătui
Alcătui, verb
Sinonime: a aduna, a aranja, a avea, a concepe, a consta (din), a constitui, a construi, a crea, a desemna, a dispune, a elabora, a face, a fi format din, a formula, a institui, a înființa, a înjgheba, a întocmi, a lua ființă, a numi, a organiza, a plăsmui, a realiza, a redacta, a scrie, a (se) compune, a (se) forma, a se preface, a se transforma, a stabili, a strânge, (figurat) a urzi, (învechit) a izvodi, (învechit) a înforma, (învechit) a redija, (învechit) a săvârși, (învechit) a tocmi.  
 
Amenaja
Amenaja, verb
Sinonime: a aranja, a orândui, a pune la punct, a pregăti, a organiza, a ordona.  
 
Asorta
Asorta, verb
Sinonime: a potrivi, a armoniza, a aranja, a asocia, a combina.  
 
Aşeza
Aşeza, verb
Sinonime: a fixa, a potrivi, a rândui, a aranja, a stabili, a statornici, a (se) pune, a plasa, a alinia.  
 
Aşezare
Aşezare, substantiv feminin
Sinonime: fixare, stabilire, instalare, punere, aranjare, amenajare, situare, dispunere; casă, adăpost, locuinţă; localitate, comună, oraş; poziție.  
 
Brodeală
Brodeală, substantiv feminin (rar)
Sinonime: potrivire, potriveală, aranjament, nimereală.  
 
Brodi
Brodi, verb
Sinonime: a o nimeri, a o găsi; a izbuti, a o scoate la capăt, a ieşi din încurcătură; (reflexiv) a se întâmpla, a se găsi întâmplător, a se nimeri, a fi de faţă; a pune la cale (ceva), a aranja, a urzi, a potrivi.  
 
Cabală
Cabală, substantiv feminin
Sinonime: uneltire, intrigă, aranjament, complot, conjuraţie, conspiraţie, maşinaţie; magie, spiritism, făcătură, vrăjitorie.  
 
Calcul
Calcul, substantiv neutru
Sinonime: socoteală, socoată, măsurare, operație (matematică); apreciere; plan, combinaţie, proiect, aranjament, schemă; piatră (la rinichi), concreţiune pietroasă.  
 
Calcula
Calcula, verb
Sinonime: a socoti, a măsura, a număra; a plănui, a aranja, a combina; a aprecia; a determina, a fixa, a stabili.  
 
Calculat (calculată)
Calculat (calculată), adjectiv
Sinonime: socotit, măsurat; aranjat, premeditat, plănuit; cu judecată, chibzuit, prevăzător, cu cap, cumpănit, cumpătat, echilibrat, înfrânat, moderat, ponderat.  
 
Chiti
Chiti, verb
Sinonime: (popular) a socoti, a chibzui, a judeca, a cumpăni; a pune la cale, a plănui, a aranja; a potrivi, a pune în concordanţă, a acorda; a ţinti, a ochi; a arunca o privire, a se uita, a remarca.  
 
Câştiga
Câştiga, verb
Sinonime: a agonisi, a dobândi, a obţine, a se alege cu ceva, a trage folos, a beneficia, a folosi, a profita, a căpăta, a repurta, a izbândi, a cuceri; a aranja, a căuta, a curăţa, a deretica, a dichisi, a ferchezui, a găti, a împodobi, a îngriji, a scutura, a spilcui, a strânge, a vedea.

Câştigă, substantiv
Sinonime: atenţie, grijă, interes, preocupare, sinchiseală, sinchisire, sinchisit.  
 
Clasa
Clasa, verb
Sinonime: a aranja, a clasifica, a cronologiza, a ordona, a pune în rând, a rândui; a închide un proces.

Clasă, substantiv feminin
Sinonime: categorie, grad, grup, ierarhie, rang.  
 
Clasifica
Clasifica, verb
Sinonime: a aranja, a clasa, a ierarhiza.  
 
Coafa
Coafa, verb
Sinonime: a-şi aranja părul, a se friza, a se pieptăna.  
 
Combina
Combina, verb
Sinonime: a amesteca, a aranja, a asambla, a asocia, a asorta, a calcula, a chibzui, a comasa, a dispune, a fuziona, a îmbina, a împreuna, a îngrămădi, a lega, a organiza, a plămădi, a plănui, a plăsmui, a potrivi, a prepara, a pune la cale, a pune la un loc, a reprezenta în minte, a reuni, a uni într-o anumită ordine, a urzi.  
 
Combinaţie
Combinaţie, substantiv feminin
Sinonime: acord, amalgam, amestec, aranjament, asociere, calcul, combinare, compus, contract, convenție, corp compus, gând, idee, intenție, îmbinare, împreunare, îngemănare, întâlnire de dragoste, înțelegere, învoială, învoire, legământ, manevră, melanj, mixtură, pact, plan, proiect, reunire, sinteză, socoteală, tranzacție, unire, (argou) șustă, (învechit și popular) legătură, (învechit) așezământ, (învechit) cuvânt, (învechit) simfonie, (învechit) sulf, (învechit) șart, (popular) târg, (popular) tocmeală, (popular) tocmire, (prin Muntenia) prinsoare, (variantă) combinațiune.  
 
Chici
Chici, verb (regional)
Sinonime: a aranja.  
 
Cuvânt
Cuvânt, substantiv neutru
Sinonime: vorbă, zicere, spusă, trigramă; cuvântare, discurs, conferinţă; promisiune, făgăduială; punct de vedere, opinie, părere; (figurat) motiv, raţiune, cauză; veste, informaţie, zvon, termen, (livresc) verb, vocabulă, (regional) boace, grai, limbă, parolă, vorbire, voroavă; (cuvânt imitativ) onomatopee; (la plural) text; cazanie, intervenţie; (cuvânt introductiv) introducere; (cuvânt înainte) prefaţă; afirmaţie, angajament, glas, pretext; acord, aranjament, combinaţie, considerent, contract, convenţie, înţelegere, învoială, învoire, legământ, mobil, pact, pricină, prilej, ştire, temei, tranzacţie.  
 
Denunţa
Denunţa, verb
Sinonime: a acuza, a pârî, a reclama, a (se) plânge, a demasca, a spune, (popular) a vinde, (Moldova, Transilvania şi Maramureș) a ponoslui, (învechit) a jelui, a vădi, (familiar, figurat) a aranja, a turna, a scuipa; a dezaproba; a dezvălui, a raporta.  
 
Deretica
Deretica, verb
Sinonime: a curăţa prin casă, a scutura, a face curăţenie, a aranja, a pune ceva în ordine, a strânge, (învechit şi regional) a griji, (regional) a rândui, (prin Bucovina) a cioroboti, (Transilvania) a câştiga, (Banat şi Transilvania) a orândui, (Transilvania) a tăgăşi, (Transilvania şi Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a tistăli.  
 
Dichisi
Dichisi, verb
Sinonime: a se găti, a se ferchezui, a se aranja, a se împodobi.  
 
Dispune
Dispune, verb
Sinonime: a alege cu fermitate, a aranja, a așeza, a avea (la dispoziție), a bate, a birui, a clasa, a clasifica, a comanda, a da dispoziții, a decide, a decreta, a deveni vesel, a distribui, a fi în voie bună, a fixa, a grupa, a hotărî, a împărți, a întocmi, a întrece, a învinge, a orândui, a ordona, a organiza, a petrece, a porunci, a poseda, a potrivi, a pune, a râde, a rândui, a repartiza, a se amuza, a se bucura, a se desfăta, a se distra, a se folosi după bunul plac, a se înveseli, a se veseli, a sistematiza, a stabili, a statornici, a stipula, (învechit) a conduce, (învechit) a dispoza, (învechit) a dispozarisi, (învechit) a drege, (învechit) a învăța, (învechit) a judeca, (învechit) a lega, (învechit) a libovi, (învechit) a poveli, (învechit) a se distrage, (învechit) a se eglendisi, (învechit) a tocmi, (popular) a chiti, (popular) a soroci, (prin Banat și Transilvania) a priti, (rar) a prescrie.  
 
Distribui
Distribui, verb
Sinonime: a împărţi, a repartiza, a difuza, a da, (învechit) a repartira, a repărţi, a atribui, a afecta, a aranja, a partaja, a risipi, a prodiga.  
 
Dres (dreasă)
Dres (dreasă), adjectiv
Sinonime: reparat, refăcut; sulemenit, dichisit, fardat, aranjat, cochet, contrafăcut, elegant, falsificat, fercheş, ferchezuit, gătit, îngrijit, machiat, spilcuit, vopsit.  
 
Face
Face, verb
Sinonime: a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.  
 
Ferchezui
Ferchezui, verb
Sinonime: a (se) dichisi, a (se) face elegant, a (se) spilcui, a (se) împodobi, a (se) îngriji, a (se) aranja, a (se) găti.  
 
Formaţie
Formaţie, substantiv feminin
Sinonime: alcătuire, ansamblu, aranjament, aranjare, aşezare, brigadă, compunere, dispunere, echipă, formare, formaţiune, grupă, întocmire, nivel, orânduire, organizare, pregătire, structură.  
 
Găti
Găti, verb
Sinonime: a (se) aranja, a (se) dichisi, a (se) ferchezui, a (se) împodobi, a (se) moța, a (se) podobi, a (se) pregăti, a (se) spilcui, a (se) stolisi, a (se) tocmi, a asasina, a consuma, a epuiza, a face, a fi gata, a isprăvi, a încheia, a omorî, a prepara, a sfârşi, a suprima, a termina, a ucide, (argou) a (se) șucări, (Banat) a (se) schili, (învechit și popular) a preface, (învechit și regional) a (se) muchilipsi, (învechit) a (se) stoli, (popular și familiar depreciativ) a (se) sclivisi, (popular) a (se) drege, (prin Moldova) a (se) puțui, (prin Transilvania și Maramureș) a (se) pădăi, (prin Transilvania și Moldova) a (se) puțului, (regional) a (se) câștiga, (Transilvania și Banat) a păzi, (Transilvania) a socăci, (variantă) a găta.  
 
Gheşeft
Gheşeft, substantiv neutru (familiar)
Sinonime: afacere, aranjament, ciubuc, învârteală, speculaţie.  
 
Grupa
Grupa, verb
Sinonime: a acumula, a aduna, a aglutina, a aranja, a asambla, a asocia, a centraliza, a clasa, a clasifica, a colecta, a colecționa, a comasa, a concentra, a cumula, a fuziona, a împărţi, a masa, a organiza, a regrupa, a reorganiza, a repartiza, a reuni, a se aglomera, a se alia, a se coaliza, a strânge, a tria, a uni (într-o singură unitate).

Grupă, substantiv feminin
Sinonime: unitate, grup, colectiv, ceată, bandă, cenaclu, clan, batalion, club, cohortă, comitet, şcoală, echipă, confrerie, escadrilă, escadron, formaţie, formaţiune, gaşcă, ansamblu; (rar) gang.  
 
Instala
Instala, verb
Sinonime: a monta, a aranja; a se plasa, a se aşeza, a se fixa, a se stabili; a caza, a cantona, a adăposti.  
 
Întocmi
Întocmi, verb
Sinonime: a alcătui, a elabora, a pregăti, a înjgheba, a face, a organiza, a aranja.  
 
Învârteală
Învârteală, substantiv feminin
Sinonime: învârtire, întoarcere, răsucire; manevră, aranjament, combinaţie.  
 
Învârti
Învârti, verb
Sinonime: a răsuci, a roti, a întoarce; a se aranja, a parveni.  
 
Învoială
Învoială, substantiv feminin
Sinonime: acord, angajament, angajare, aprobare, aranjament, asentiment, aviz, combinație, condiție, consimţământ, consimțire, contract, convenţie, împăcare, încuviințare, îngăduință, îngăduire, înţelegere, învoire, legământ, pact, permisie, permisiune, tranzacție, voie, voință, vorbă, vrere, (argou) șustă, (învechit și popular) legătură, (învechit și regional) poslușanie, (învechit și regional) slobozenie, (învechit) așezământ, (învechit) concesie, (învechit) concurs, (învechit) cuvânt, (învechit) pozvol, (învechit) sfat, (învechit) simfonie, (învechit) sulf, (învechit) șart, (învechit) volnicie, (Moldova și Bucovina) pozvolenie, (popular) târg, (popular) tocmeală, (popular) tocmire, (prin Banat) pogoadă, (prin Muntenia) prinsoare, (prin Oltenia și Banat) pogodeală, (regional) tocmă.  
 
Legătură
Legătură, substantiv feminin
Sinonime: acord, angajament, aranjament, armură, bandaj, basma, boccea, coardă, combinație, comunicație, contact, contract, convenție, cravată, descântec, farmec, faşă, frânghie, funie, împreunare, îndatorire, înlănțuire, înţelegere, învoială, învoire, lanţ, legământ, legătoare, magie, mănunchi, nex, obligație, pact, pansament, raport, referință, relaţie, sarcină, sfoară, testemel, tifon, tranzacție, unire, unitate, vrajă, vrăjitorie, (grecism învechit) schesis, (livresc) contingență, (rar) snop, (rar) suită, (regional) smoc, (filozofie) (legătură universală) interdependență, (fizică) (legătură conductivă) legătură galvanică; (chimie) (legătură covalentă) covalență, (legătură de hidrogen) punte de hidrogen, (legătură electrovalentă) electrovalență, (legătură heteropolară) electrovalență, (legătură homeopolară) covalență, (legătură ionică) electrovalență.  
 
Locaţie
Locaţie, substantiv feminin
Sinonime: aranjare, arendare, chirie, concesiune, dispunere, închiriere, leasing, reînchiriere, (învechit și regional) năiem, (învechit și regional) năimeală, (învechit și regional) simbrie, (învechit) năimire, (învechit) orânduire, (Transilvania) tapșă, (variantă) locațiune.  
 
Lucrătură
Lucrătură, substantiv feminin
Sinonime: aranjament, complot, conjurație, conspirație, execuţie, intrigă, lucrare, mașinație, realizare, şiretlic, tertip, uneltire, urzeală, vicleşug.  
 
Meremetisi
Meremetisi, verb (învechit)
Sinonime: a repara, a drege, a reface, a redresa, a aranja, a rândui.  
 
Meşteşugi
Meşteşugi, verb
Sinonime: a meşteri, a executa, a face, a lucra, a munci, a fabrica, a făuri, a realiza; a aranja, a unelti, a drege, a complota, a urzi.  
 
Muzică
Muzică, substantiv feminin
Sinonime: acordeon, aranjament, arie, bucată, cantată, cântare, cântec, compoziţie, concerto, contrapunct, cor, fanfară, improvizație, instrumentație, lied, melodie, menuet, mesă, monodie, omofonie, operă, operetă, opus, orchestrație, orchestră, piesă, polifonie, preludiu, rapsodie, recviem, romanță, simfonie, sonată, suită, (muzică serială) serialism; (figurat) scandal, tapaj, tărăboi.  
 
Netezi
Netezi, verb
Sinonime: a nivela, a îndrepta, a uniformiza, a egala; a aranja, a îndrepta, a potrivi; a mângâia, a alinta, a dezmierda.  
 
Norma
Norma, verb
Sinonime: a aranja, a fixa, a legifera, a orândui, a reglementa, a stabili.

Normă, substantiv feminin
Sinonime: canon, cartă, cod, convenție, criteriu, cutumă, directivă, dispoziție, indicație, instrucțiune, îndrumare, învățătură, lege, model, normativ, precept, prescripție, prevedere, principiu, protocol, rânduială, recomandare, regulă, standard, tipic, (învechit și regional) rost, (învechit) mărturie, (învechit) porunceală, (învechit) poruncită, (învechit) pravilă, (învechit) prescript, (învechit) regulativ, (învechit) tocmeală, (popular) poruncă, (rar) semn.  
 
Ordona
Ordona, verb
Sinonime: a da ordin, a porunci, a comanda, a dispune; a aranja, a rândui, a pune în ordine, a înşirui.  
 
Organiza
Organiza, verb
Sinonime: a aranja, a pune la punct, a structura, a orândui, a pune la cale.  
 
Orândui
Orândui, verb
Sinonime: a aşeza, a aranja, a organiza, a întocmi, a grupa; a pune la cale, a hotărî, a dispune, a porunci; a numi, a desemna, a fixa, a învesti, a însărcina.  
 
Orna
Orna, verb
Sinonime: a împodobi, a decora, a aranja, a dichisi, a meremetisi, a înfrumuseţa, a ornamenta.  
 
Potcovi
Potcovi, verb
Sinonime: (figurat) a păcăli, a înşela, a aranja.  
 
Potrivi
Potrivi, verb
Sinonime: a se asemăna, a se asemui, a corespunde; a se armoniza, a concorda, a se nimeri; a aranja, a împodobi, a dichisi, a chiti; a doza, a calcula, a ticlui; a fi pe măsură, a-i veni bine.  
 
Potrivit (potrivită)
Potrivit (potrivită), adjectiv
Sinonime: conform, corespunzător, nimerit, adecvat, convenabil, acceptabil; la fel, armonic; aranjat, aşezat, întocmit, meşteşugit; moderat, temperat, reţinut, aşa şi aşa.  
 
Pregăti
Pregăti, verb
Sinonime: a (se) instrui, a (se) prepara, a anunţa, a aranja, a așeza, a așterne, a avertiza, a crea, a da ştire, a face, a fi gata de, a fi pe punctul de, a forma, a îndruma, a învăţa, a medita, a preveni, a pune, a se informa, a-și însuși, a studia (temeinic), (învechit și popular) a preface, (învechit și regional) a (se) griji, (învechit) a (se) gotovi, (învechit) a orândui, (învechit) a tocmi, (popular) a (se) găti, (regional) a pregăta, (Transilvania și Banat) a păzi, (Transilvania) a socăci.  
 
Prepara
Prepara, verb
Sinonime: a pregăti, a pune la cale, a aranja; a face, a produce; a găti; a medita, a da lecţii.  
 
Preparative
Preparative, substantiv feminin la plural
Sinonime: acțiune premergătoare; (la plural) aranjamente, combinații, pregătiri, preliminarii.  
 
Prestabili
Prestabili, verb
Sinonime: a fixa dinainte, a aranja dinainte, a preciza dinainte.  
 
Prinsoare
Prinsoare, substantiv feminin
Sinonime: (popular) acord, aranjament, arest, arestare, avere, avut, avuție, bogăție, bun, capcană, captivitate, capturare, carceră, cătușă, chingă, combinație, contract, convenție, detenţie, închisoare, înțelegere, învoială, învoire, legământ, ocnă, pact, pariu, penitenciar, prindere, prins, prizonierat, pușcărie, rămăşag, situație, stare, temniță, tranzacție, (plural) mijloace; (regional) curte, ogradă, împrejmuire; (Transilvania) cusătură, legătură.  
 
Pritoci
Pritoci, verb
Sinonime: a amesteca, (familiar) a ajusta, a aranja.  
 
Regla
Regla, verb
Sinonime: a aranja, a pune la punct, a potrivi, a fixa.  
 
Reglementa
Reglementa, verb
Sinonime: a aranja, a orândui; a norma, a legifera, a pune în ordine.  
 
Rândui
Rândui, verb
Sinonime: a ordona, a dispune, a înşirui; a repartiza, a face ordine, a aranja; a hotărî, a stabili, a decide, a fixa; a fi scris, a fi dat, a fi sortit, a fi ursit, a fi destinat.  
 
Rostui
Rostui, verb
Sinonime: a aranja, a pune în ordine; a se căpătui, a face rost; a se căsători, a întemeia o familie.  
 
Sistematiza
Sistematiza, verb
Sinonime: a aranja, a așeza, a clasa, a clasifica, a conceptualiza, a corecta, a dispune, a distribui, a face sistematic, a grupa, a împărți, a întocmi, a moderniza, a normaliza, a orândui, a ordona, a organiza, a perfecţiona, a potrivi, a pune, a raționaliza, a rândui, a reglementa, a regula, a regulariza, a repartiza, a standardiza, a structura, (popular) a chiti, (popular) a drege, (popular) a tocmi.  
 
Situa
Situa, verb
Sinonime: a plasa, a aranja, a pune, a aşeza.  
 
Situat (situată)
Situat (situată), adjectiv
Sinonime: plasat, așezat, aranjat; bogat, înstărit.  
 
Spilcui
Spilcui, verb
Sinonime: a se dichisi, a se găti, a se aranja, a se îngriji.  
 
Stipulaţie
Stipulaţie, substantiv feminin
Sinonime: aranjament, clauză, condiţie, dispoziție, învoială, prevedere, punct, specificare, stipulare, termen, (învechit și popular) tocmeală, (învechit) stipulațiune, (învechit) șart.  
 
Structură
Structură, substantiv feminin
Sinonime: organizare, aranjare, aranjament, alcătuire, arhitectură, sistem, ierarhie, schemă; agenție, organizație, organism; cadru, armătură, conformație, constituție, construcție, osatură, schelet, textură.  
 
Ticlui
Ticlui, verb
Sinonime: a aranja, a potrivi, a aşeza, a întocmi, a face; (figurat) a născoci, a pune la cale, a inventa, a imagina, a scorni, a minţi.  
 
Tocmi
Tocmi, verb
Sinonime: a se târgui, a duce tratative, a face tranzacţii, a se învoi, a se angaja; a orândui, a aranja, a aşeza, a instala; (învechit) a pune la cale, a organiza, a constitui.  
 
Tranzacţie
Tranzacţie, substantiv feminin
Sinonime: convenţie, pact, învoială, acord, înţelegere, contract; afacere, schimb, concesiune, operațiune, speculație; aranjament, curtaj, arbitraj; modus vivendi.  
 
Turna
Turna, verb
Sinonime: a vărsa, a răsturna, a deşerta; (figurat) a potrivi, a aranja, a croi; a compune, a redacta, a formula; (figurat) a denunța, a reclama, a pârî.  
 
Ţesătură
Ţesătură, substantiv feminin
Sinonime: aranjament, combinaţie, compoziție, intrigă, înlănțuire, reunire, structură, uneltire; aba, alpaca, ațică, barchet, batic, borangic, brocart, camgarn, canava, cașmir, catifea, covercot, crep satin, crep, crepon, creton, dejalen, diftină, dimie, doc, dril, eponj, etamină, fetru, finet, flanel, fresco, gabardină, gaz, gradel, grenadină, indian, împletire, împletitură, lastex, lână, lânică, lenaj, loden, lustrin, marchizet, material, mătase, mătăsică, milino, moar, mochetă, mohair, molton, muselină, nailon, nanchin, nansuc, olandă, olandină, organdi, panama, pânză, pânză-vatir, pânzică, pânzișoară, percal, pichet, pluș, poplin, porfiră, postav, postăvior, purpură, relon, rips, satin, satinadă, satinet, serj, sibir, stambă, stofă, șantung, șiac, șifon, tafta, tergal, textilă, textură, tifon, tobralco, tul, tulpan, tweed, țesut, urson, urzeală, vatir, vâlnic, velur, velutină, zăbranic, zefir, zenana, (ieșit din uz) americă, (învechit și popular) anglie, (învechit și popular) saia, (învechit și popular) sangulie, (învechit și regional) materie, (învechit și regional) pânzătură, (învechit) adamască, (învechit) canavață, (învechit) chembrică, (învechit) citarea, (învechit) croază, (învechit) cutnie, (învechit) felendreș, (învechit) filaliu, (învechit) ghermesut, (învechit) lastic, (învechit) lastră, (învechit) lastrică, (învechit) madipolon, (învechit) maltef, (învechit) maniță, (învechit) mătăsărie, (învechit) pambriu, (învechit) percalină, (învechit) pitinet, (învechit) plisă, (învechit) sandal, (învechit) selimie, (învechit) serasir, (învechit) tibet, (învechit) zarpă, (învechit) zuf, (popular) țol, (popular) zarafir, (regional) alestâncă, (regional) barșon, (regional) păioară, (regional) pănură, (regional) pânzucă, (regional) pânzuță, (regional) pistră, (regional) pocladă, (turcism învechit) hataia.  
 
Sintaxă
Sintaxă, substantiv feminin
Sinonime: aranjament, construcție, gramatică, morfosintaxă, regulă, structură, (învechit) sintactică, (învechit) sinteză; (variante învechite) sindaxis, sintax, sintaxin, sintaxis.  
 
Adaptabil (adaptabilă)
Adaptabil (adaptabilă), adjectiv
Sinonime: acomodabil, adaptiv, aclimatizabil; ajustabil, amenajabil, aranjabil, armonizabil; (figurat) flexibil, maleabil, mlădios.  
 
Adaptat (adaptată)
Adaptat (adaptată), adjectiv
Sinonime: aclimatizat, acomodat, ajustat, acordat, amenajat, aranjat, armonizat, asortat, conform, transpus; (despre textele literare) localizat, prelucrat.  
 
Adaptare
Adaptare, substantiv feminin
Sinonime: acomodare, aclimatizare, ajustare, aranjare; integrare; mimetism; transpoziţie, transpunere; (adaptare literară) adaptare cinematografică, ecranizare.  
 
Alcătuire
Alcătuire, substantiv
Sinonime: alcătuială, alcătuit, apariție, aranjament, așezare, colectare, compilație, componență, compoziție, compunere, concepere, constituire, construire, creare, culegere, desemnare, dispunere, distribuție, economie, elaborare, facere, formare, formație, instituire, înființare, întocmire, numire, organizare, organizație, prefacere, punere, rânduială, realizare, redactare, scriere, scris, stabilire, strângere, structură, transformare, (figurat) plămadă, (figurat) urzeală, (învechit și popular) dispoziție, (învechit) alcătuință, (învechit) combinație, (învechit) izvodire, (învechit) redacție, (învechit) redijare, (rar) substanță.  
 
Aliniat
Aliniat, adjectiv
Sinonime: aranjat, drept, înşirat, înşiruit, ordonat, rânduit, rectiliniu.  
 
Așezământ
Așezământ,
Sinonime: acord, aranjament, astâmpăr, așezare, așezătură, calm, combinație, contract, convenție, dispoziție, fundație, hotărâre, instituție (publică), întocmire, înțelegere, învoială, învoire, legământ, liniște, loc, logodnă, odihnă, orânduială, orânduire, ordin, organizare, pace, pact, poruncă, poziție, rânduială, repaus, temperatură, tihnă, tranzacție, unitate, (desuet) stabiliment, (învechit) amplasament, (învechit) colonizare, (învechit) descălecare, (învechit) stare de odihnă, (învechit) tocmeală, (învechit) tranzacție politică, (regional) așezălaș.  
 
Pachetizare
Pachetizare, substantiv
Sinonime: aranjare în pachete; containerizare, paletizare.  
 
Cinaş
Cinaş, adjectiv
Sinonime: aranjat, cochet, dichisit, drăgălaş, drăguţ, elegant, fercheş, ferchezuit, frumuşel, gătit, îngrijit, spilcuit, frumos, chipeș.  
 
Clasament
Clasament, substantiv
Sinonime: top, aranjare, clasificare, ordonare, prioritizare, nomenclatură; calibraj.  
 
Clasare
Clasare, substantiv
Sinonime: aranjare, clasificare, plasare, situare.  
 
Clasat
Clasat, adjectiv
Sinonime: aranjat.  
 
Clasificare
Clasificare, substantiv
Sinonime: aranjare, clasare, ierarhizare; clasificaţie.  
 
Compromis
Compromis, adjectiv
Sinonime: cu reputația pătată, discreditat, dezonorat; primejduit, stricat.

Compromis, substantiv
Sinonime: aranjament, înțelegere, concesie.  
 
Dispozitiv
Dispozitiv, substantiv
Sinonime: (tehnică) aparat, mașină, mecanică, mecanism, (învechit şi regional) meşteşug; aranjament, dispunere, metodă, procedeu, sistem.  
 
Dichiseală
Dichiseală, substantiv
Sinonime: aranjare, dichisire, ferchezuială, ferchezuire, găteală, gătire, împodobire, împopoțonare, scliviseală, sclivisire, spilcuială, spilcuire, (învechit) netezitură.  
 
Dichisit
Dichisit, adjectiv
Sinonime: aranjat (cu gust), cochet, elegant, fercheș, ferchezuit, gătit, împodobit, împopoțonat, îngrijit, pempant, pimpant, spălat, spilcuit, (argotic) încliftat, (argotic) întitirizat, (figurat) turnat, (învechit) muchilipsit, (învechit) stolit, (popular și familiar) sclivisit, (popular) dres, (regional) ghilosit, (regional) nealcoș, (regional) pădac, (regional) pârât, (regional) schilit, (regional) schitaci, (regional) schitecuț, (regional) titirit, (regional) țifraș, (Transilvania și Banat) cinaș, (Transilvania) nialcoș, (turcism învechit) muchelef.  
 
Dispunere
Dispunere, substantiv
Sinonime: alcătuire, aranjament, aşezare, desemnare, distribuție, întocmire, înveselire, rânduială, structură, (învechit) despunere, (învechit) dispozitură, (învechit) dispoziție (sufletească), (învechit) hotărâre.  
 
Distribuire
Distribuire, substantiv
Sinonime: dispersie, distribuţie, împărţire, repartiţie, repartizare, (învechit) repărţire, atribuire, aranjare.  
 
Drege
Drege, verb
Sinonime: a cârpi, a repara, a aranja, a aşeza, a călăuzi, a clasa, a clasifica, a conduce, a contraface, a depana, a dichisi, a dirija, a dispune, a distribui, a falsifica, a fortifica, a ghida, a grupa, a împărţi, a îndruma, a înfiripa, a însănătoşi, a întări, a întocmi, a înzdrăveni, a lecui, a ordona, a organiza, a orândui, a potrivi, a povăţui, a pune, a reconforta, a reface, a repartiza, a restabili, a ridica, a rândui, a sfătui, a sistematiza, a spilcui, a tămădui, a ticlui, a tonifica, a vindeca, a (se) întrema, a (se) îndrepta, a pune ceva la cale, a plănui; a (se) farda, a (se) sulimeni, a ferchezui, a găti, a împodobi, a machia, a vopsi; a repune în funcțiune, a tocmi, a modifica în bine, a corecta, a corija, a învăța minte; a pune la punct; a turna în pahare, a umple paharele.  
 
Economisire
Economisire, substantiv
Sinonime: agonisire, economizare, strângere, (învechit) administrare, (învechit) aranjare, (învechit) organizare.  
 
Gătire
Gătire, substantiv
Sinonime: aranjare, dichiseală, dichisire, ferchezuială, ferchezuire, spilcuială, spilcuire, (popular) scliviseală, sclivisire, împodobire, înfrumusețare, gătit.  
 
Coordona
Coordona, verb
Sinonime: a aranja, a armoniza, a coordina, a sincroniza.  
 
Cochetărie
Cochetărie, substantiv
Sinonime: afectație, aranjare, eleganță, fardare, fardat, flirt, galanterie, gătire, gătit, grimă, împodobire, împopoțonare, înzorzonare, machiaj, machiere, rujare, șarm, vopsire, vopsit, (învechit) sulimenire, (popular și familiar) dichiseală, (popular și familiar) dichisire, (popular și familiar) ferchezuială, (popular și familiar) scliviseală, (popular și familiar) sclivisire, (popular) dres, (regional) boire, (regional) boit.  
 
Geometriza
Geometriza, verb
Sinonime: a da o formă geometrică, a aranja în formă geometrică; a raporta la geometrie.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar