Statornic (statornică)
Statornic (statornică), adjectiv
Sinonime: ferm, constant, hotărât, neclintit, stabil, neschimbător; fidel; durabil, permanent, continuu, neîntrerupt; fix, temeinic, consolidat.  
 
Statornici
Statornici, verb
Sinonime: a fixa, a aşeza, a stabili.  
 
Statornicie
Statornicie, substantiv feminin
Sinonime: fermitate, constanţă, neclintire; fidelitate, credinţă, devotament; stabilitate, durabilitate, continuitate.  
 
Statornicit
Statornicit, adjectiv
Sinonime: anumit, consfinţit.  
 

Aşeza
Aşeza, verb
Sinonime: a fixa, a potrivi, a rândui, a aranja, a stabili, a statornici, a (se) pune, a plasa, a alinia.  
 
Consfinți
Consfinți, verb
Sinonime: a stabili, a legifera, a hotărî, a decide, a consacra, a fixa, a statornici, (învechit) a sfinţi; (termen juridic) a confirma, a întări, a ratifica, a sancţiona, a valida, (învechit) a sacra; a legaliza.  
 
Consolida
Consolida, verb
Sinonime: a face solid, a fortifica, a (se) întări, (popular) a (se) înţepeni, (învechit şi regional) a (se) tocmi; a se stabiliza; (învechit) a statornici.  
 
Constant (constantă)
Constant (constantă), adjectiv
Sinonime: statornic, consecvent, neschimbător; fidel, credincios, invariabil, neschimbat, uniform; permanent, (livresc) imuabil; staţionar.  
 
Constanţă
Constanţă, substantiv feminin
Sinonime: statornicie, fidelitate, consecvenţă, invariabilitate, uniformitate, (livresc) imuabilitate.

Constantă, substantiv
Sinonime: invariant; (articulat) (constanta lui Planck) cuantă de acţiune.  
 
Credincios (credincioasă)
Credincios (credincioasă), adjectiv
Sinonime: devotat, fidel, de încredere, statornic, sincer; evlavios, pios, bisericos, religios, cucernic, cuvios; habotnic, bigot, smerit.  
 
Credinţă
Credinţă, substantiv feminin
Sinonime: convingere, certitudine, siguranţă; fidelitate, statornicie, sinceritate, devotament; speranţă, încredere, nădejde; religie, cult, confesiune, doctrină, dogmă, superstiție, teză, tradiție; credo, crez, cucernicie, cuvioşenie, cuvioşie, evlavie, pietate, pioşenie, piozitate, religiozitate, smerenie, (livresc) devoţiune, (învechit) blagocestie, blagocestivie, hristoitie, râvnă, râvnire, smerire, părere; asigurare, chezăşie, concesiune, credit, datorie, garanţie, logodnă.  
 
Decide
Decide, verb
Sinonime: a hotărî, a determina, a statornici, a impune, a dispune, a fixa, a ordona, a convinge, a stabili, (figurat) a pecetlui; a alege, a opta.  
 
Decis (decisă)
Decis (decisă), adjectiv
Sinonime: hotărât, ferm, neşovăitor, sigur, statornic; fixat, stipulat, statornicit.  
 
Decizie
Decizie, substantiv feminin
Sinonime: hotărâre, sentinţă, decret, rezoluţie, ordin, poruncă, voinţă; dârzenie, fermitate, intransigenţă, neclintire, neînduplecare, nestrămutare, neşovăire, statornicie.  
 
Determina
Determina, verb
Sinonime: a cauza, a pricinui; a preciza, a deduce, a stârni, a provoca, a impulsiona, a condiţiona, a decide, a calcula; a defini, (învechit) a mărgini, a răspica; a fixa, a hotărî, a stabili, a statornici, (învechit) a defige, a însemna, a statori; a complini.  
 
Devotament
Devotament, substantiv neutru
Sinonime: abnegație, atașament, cinste, credință, dăruire, fidelitate, lealitate, renunţare, statornicie, (învechit și regional) priință, (învechit) devotare, (învechit) devotațiune, (învechit) devoțiune, (învechit) sadacat; (variante) (franțuzism învechit) devoiement, (franțuzism învechit) devuement.  
 
Dispune
Dispune, verb
Sinonime: a alege cu fermitate, a aranja, a așeza, a avea (la dispoziție), a bate, a birui, a clasa, a clasifica, a comanda, a da dispoziții, a decide, a decreta, a deveni vesel, a distribui, a fi în voie bună, a fixa, a grupa, a hotărî, a împărți, a întocmi, a întrece, a învinge, a orândui, a ordona, a organiza, a petrece, a porunci, a poseda, a potrivi, a pune, a râde, a rândui, a repartiza, a se amuza, a se bucura, a se desfăta, a se distra, a se folosi după bunul plac, a se înveseli, a se veseli, a sistematiza, a stabili, a statornici, a stipula, (învechit) a conduce, (învechit) a dispoza, (învechit) a dispozarisi, (învechit) a drege, (învechit) a învăța, (învechit) a judeca, (învechit) a lega, (învechit) a libovi, (învechit) a poveli, (învechit) a se distrage, (învechit) a se eglendisi, (învechit) a tocmi, (popular) a chiti, (popular) a soroci, (prin Banat și Transilvania) a priti, (rar) a prescrie.  
 
Durabil (durabilă)
Durabil (durabilă), adjectiv
Sinonime: trainic, viabil, rezistent, solid, (rar) dăinuitor, (popular) purtăreţ, ţeapăn, vârtos, (învechit) nestrămutat, ţiitor, stabil, statornic, (învechit) stătător, persistent, (livresc) peren.  
 
Durabilitate
Durabilitate, substantiv feminin
Sinonime: continuitate, longevitate, trăinicie, soliditate, perenitate, permanență, persistenţă, rezistenţă, tărie, (învechit şi regional) statornicie, (învechit) nestrămutare, viabilitate.  
 
Echilibru
Echilibru, substantiv neutru
Sinonime: stabilitate, statornicie, cumpănă, cumpăneală, cumpănire, (rar) statică; (figurat) linişte, împăcare, tihnă, armonie.  
 
Egal (egală)
Egal (egală), adjectiv
Sinonime: deopotrivă, de o seamă, la fel, identic, de aceeaşi lungime, de aceeaşi lăţime, de aceeaşi grosime; neschimbat, statornic, invariabil, constant, neschimbător, uniform; (figurat) monoton, plictisitor, anost.  
 
Fermitate
Fermitate, substantiv feminin
Sinonime: tărie, intransigenţă, statornicie, consecvenţă, hotărâre, constanţă, perseverenţă, neclintire, siguranţă.  
 
Fidel (fidelă)
Fidel (fidelă), adjectiv
Sinonime: adept, adorator, creștin, statornic, devotat, credincios, discipol, fervent, practicant, prozelit; constant, corect, onest, cinstit, just, loial, sincer; literal, exact, precis, sigur, neîndoielnic, veritabil; nestrămutat, (livresc) leal, (regional) slugarnic, (învechit) smerit.  
 
Fidelitate
Fidelitate, substantiv feminin
Sinonime: credinţă, statornicie, devotament, constanţă; exactitate, precizie, conformitate, cinste, (livresc) lealitate, loialitate, (învechit şi regional) priinţă.  
 
Fixa
Fixa, verb
Sinonime: a (se) stabili, a pironi, a imobiliza, a împietri, a înţepeni; a (se) stabiliza, a (se) statornici; a (se) hotărî, a se decide; a rândui, a ordona, a dispune, a norma, a prescrie; a (se) prinde, (regional) a proţăpi, a pune, a (se) pecetlui, a asambla, a se agăţa, a amplasa, a posta, a aținti, a-i rămâne, (figurat) a se grava, a se imprima, a se întipări, a se săpa, (învechit, figurat) a se tipări, a alege, a institui, a determina, a preciza, (învechit) a defige, a însemna, a statori, a calcula, a consfinți.  
 
Inflexibil (inflexibilă)
Inflexibil (inflexibilă), adjectiv
Sinonime: aspru, dârz, decis, dur, ferm, hotărât, intransigent, intratabil, neabătut, neclintit, neelastic, neflexibil, neimpresionabil, neînduplecat, nemaleabil, nemlădios, nestrămutat, neşovăitor, rigid, sever, statornic, tare, ţeapăn, (învechit) nepregetător.  
 
Instaura
Instaura, verb
Sinonime: a întrona, a statornici, a instala, a stabili, a introduce.  
 
Invariabil (invariabilă)
Invariabil (invariabilă), adjectiv
Sinonime: constant, fix, imuabil, inalterabil, neflexibil, neschimbat, neschimbător, nevariabil, permanent, stabil, statornic, staționar.  
 
Împământeni
Împământeni, verb
Sinonime: a (se) generaliza, a (se) introduce, a (se) naturaliza, a aclimatiza, a adapta, a deveni obișnuit, a intra adânc în uz, a îngropa, a prinde rădăcini, a se încetățeni, a se înrădăcina, a se statornici, a transplanta, (învechit) a (se) indigena, (învechit) a (se) naționaliza.  
 
Încheiere
Încheiere, substantiv feminin
Sinonime: cabaletă, capăt, concluzie, contractare, deznodământ, epilog, final, finalizare, isprăvire, îmbinare, închidere, lichidare, perfectare, semnare, sfârșire, sfârşit, terminare, (învechit) istov, (învechit) statornicire, (regional) îmbumbare.  
 
Îndătinat (îndătinată)
Îndătinat (îndătinată), adjectiv
Sinonime: tradiţional, statornicit, înrădăcinat, obişnuit.  
 
Înrădăcina
Înrădăcina, verb
Sinonime: a prinde rădăcini, a (se) înfige, a (se) fixa, a (se) statornici.  
 
Neclătit (neclătită)
Neclătit (neclătită), adjectiv (învechit)
Sinonime: constant, ferm, fix, imobil, neclintit, nemișcat, neschimbat, permanent, stabil, statornic, veșnic, (figurat) durabil, (figurat) solid.  
 
Neclintit (neclintită)
Neclintit (neclintită), adjectiv
Sinonime: nemişcat, imobil, fix; (figurat) statornic, ferm, constant, neschimbat, nezdruncinat, neşovăitor, consecvent, dârz, hotărât, nestrămutat, neabătut.  
 
Nedezminţit (nedezmințită)
Nedezminţit (nedezmințită), adjectiv
Sinonime: consecvent, constant, statornic, acelaşi.  
 
Neîntrerupt
Neîntrerupt, adjectiv
Sinonime: continuu, etern, fără întrerupere, fără oprire, necontenit, necurmat, nefragmentat, neîncetat, nesfârșit, non-stop, permanent, perpetuu, statornic, susținut, veșnic, (învechit și regional) mereu, (învechit) neîncontenit, (învechit) neprecurmat, (învechit) nepregetat, (învechit) nepregetător, (învechit) nesăvârșit, (învechit) pururelnic, (regional) necunten.

Neîntrerupt, adverb
Sinonime: continuu, fără întrerupere, fără oprire, încontinuu, întruna, mereu, necontenit, necurmat, neîncetat, neobosit, neostenit, non-stop, permanent, pururi, veșnic, (învechit și regional) nepristan, (învechit) neapărat, (învechit) nelipsit, (regional) hojma, (regional) necunten.  
 
Neschimbat (neschimbată)
Neschimbat (neschimbată), adjectiv
Sinonime: consecvent, constant, fix, invariabil, neclintit, neschimbător, stabil, statornic, staționar, stereotip, stereotipic, uniform.  
 
Nestrămutat (nestrămutată)
Nestrămutat (nestrămutată), adjectiv
Sinonime: neclintit, nemişcat, imobil, fix, ferm, statornic, neşovăitor, constant, dârz.  
 
Nezdruncinat (nezdruncinată)
Nezdruncinat (nezdruncinată), adjectiv
Sinonime: neabătut, neşovăitor, dârz, hotărât, neclintit, statornic, constant.  
 
Pecetluit (pecetluită)
Pecetluit (pecetluită), adjectiv
Sinonime: ascuns, astupat, autentificat, consfințit, fixat, imobilizat, închis, înfundat, înțepenit, nepătruns, predestinat, prins, sigilat, stigmatizat, ştampilat, tainic, zăvorât, (condamnat) înfierat, (figurat) confirmat, (figurat) consolidat, (figurat) definitiv hotărât, (figurat) definitivat, (figurat) dezonorat, (figurat) statornicit, (regional) pătat.  
 
Permanent (permanentă)
Permanent (permanentă), adjectiv
Sinonime: constant, continuu, durabil, etern, fix, imuabil, inalterabil, indelebil, invariabil, nealterabil, necontenit, necurmat, neîncetat, neîntrerupt, neschimbător, nesfârșit, peren, perpetuu, persistent, sempiternel, stabil, statornic, veșnic, (învechit și regional) mereu, (învechit) neîncontenit, (învechit) neprecurmat, (învechit) nesăvârșit, (învechit) perpetual, (învechit) pururelnic, (regional) necunten, (variantă) (învechit) părmanent, (variantă) (învechit) pirmanent.  
 
Permanentiza
Permanentiza, verb
Sinonime: a statornici, a stabiliza; a (se) definitiva.  
 
Permanenţă
Permanenţă, substantiv feminin
Sinonime: constanţă, statornicie, durabilitate.  
 
Perseverent (perseverentă)
Perseverent (perseverentă), adjectiv
Sinonime: ambițios, asiduu, consecvent, dârz, insistent, încăpățânat, îndărătnic, îndârjit, neclintit, obstinat, persistent, răbdător, răzbătător, sârguincios, sârguitor, silitor, statornic, stăruitor, susținut, tenace, zelos, (astăzi rar) străduitor, (învechit) nevoitor, (învechit) perseverant, (livresc) pacient, (livresc) persuasiv, (popular) pilos, (rar) răbduriu, (rar) străbătător.  
 
Perseverenţă
Perseverenţă, substantiv feminin
Sinonime: anduranță, asiduitate, așarnare, consecvenţă, dârzenie, insistență, încăpățânare, îndărătnicie, neclintire, obstinație, persistenţă, răbdare, râvnă, sârguință, sforțare, silință, statornicie, stăruinţă, strădanie, străduință, tenacitate, zel, (învechit) stăruială, (învechit) stăruire, (popular) osârdie, (rar) cerbicie, (rar) perseverație.  
 
Persista
Persista, verb
Sinonime: a continua, a dăinui, a dura, a manifesta statornicie, a persevera, a se eterniza, a se încăpățâna, a se menține, a se obstina, a stărui, a subzista, a-și perpetua existența, (învechit) a pesti.  
 
Persistent (persistentă)
Persistent (persistentă), adjectiv
Sinonime: asiduu, continuu, cronic, durabil, inebranlabil, insistent, neîntrerupt, perseverent, răzbătător, remanent, rezistent, statornic, stăruitor, tenace, trainic, viabil, (livresc) peren, (livresc) persuasiv, (rar) străbătător.  
 
Persistenţă
Persistenţă, substantiv feminin
Sinonime: asiduitate, dăinuire, dârzenie, durabilitate, insistenţă, încăpățânare, îndărătnicie, menținere, perpetuație, perseverenţă, statornicie, stăruinţă, survivanță, tenacitate, viabilitate, (învechit) stăruială, (învechit) stăruire, (livresc) perenitate, (rar) cerbicie, (rar) perseverație.  
 
Sancţiona
Sancţiona, verb
Sinonime: a aproba, a confirma, a încuviinţa, a statornici, a consfinţi; a condamna, a pedepsi, a osândi.  
 
Sedentar (sedentară)
Sedentar (sedentară), adjectiv
Sinonime: cazanier, fixat, inactiv, lipsit de mişcare, nemigrator, stabil, statornic, staționar, ţintuit locului, (învechit) așezător, (învechit) stătător, (învechit) șezător.  
 
Stabil (stabilă)
Stabil (stabilă), adjectiv
Sinonime: trainic, fix, consolidat, invariabil, solid, durabil; statornic, ferm, nemişcat.  
 
Stabili
Stabili, verb
Sinonime: a fixa, a hotărî, a decide, a preciza, a determina, a constata; a dovedi, a arăta, a demonstra; a înfăptui, a realiza, a întemeia, a înfiinţa, a institui, a construi; a se statornici, a se instala, a cantona, a se implanta; (figurat) a se aciua, a se adăposti, a se oploşi.  
 
Stabilitate
Stabilitate, substantiv feminin
Sinonime: statornicie, fermitate, trăinicie, soliditate, durabilitate; fixitate, imobilitate, echilibru.  
 
Stabiliza
Stabiliza, verb
Sinonime: a consolida, a întări; a fixa, a aşeza, a statornici.  
 
Staţionar (staţionară)
Staţionar (staţionară), adjectiv
Sinonime: constant, invariabil, neschimbat, statornic, neevoluat, neclintit.  
 
Stăruinţă
Stăruinţă, substantiv feminin
Sinonime: insistenţă, perseverenţă, persistenţă; fermitate, tenacitate, statornicie, neclintire; silinţă, străduinţă, osteneală, efort.  
 
Stăruitor (stăruitoare)
Stăruitor (stăruitoare), adjectiv
Sinonime: insistent, perseverent, persistent, ferm, tenace, statornic, neclintit.  
 
Temeinicie
Temeinicie, substantiv feminin
Sinonime: justețe, maturitate, seriozitate, soliditate, statornicie, tărie, trăinicie.  
 
Trăinicie
Trăinicie, substantiv feminin
Sinonime: durabilitate, putere, rezistenţă, soliditate, tărie, viabilitate, (învechit și regional) statornicie, (învechit) nestrămutare.  
 
Consecvenţă
Consecvenţă, substantiv
Sinonime: constanţă, stabilitate, statornicie.  
 
Consfinţire
Consfinţire, substantiv
Sinonime: consacrare, fixare, stabilire, statornicire, (învechit) sfinţire; confirmare; legalizare.  
 
Consfinţit
Consfinţit, adjectiv
Sinonime: consacrat, fixat, stabilit, statornicit; consacrat; legalizat.  
 
Consolidare
Consolidare, substantiv
Sinonime: întărire, (livresc) ranforsare, (popular) înţepenire; stabilizare; (învechit) statornicire.  
 
Defige
Defige, verb
Sinonime: a determina, a fixa, a hotărî, a preciza, a stabili, a statornici.  
 
Fixare
Fixare, substantiv
Sinonime: fixaj, fixat, imobilizare, înţepenire, pironire, prindere, ţintuire, asamblare, agăţare, amplasare, stabilire, (figurat) gravare, imprimare, întipărire, pecetluire, săpare, stabilizare, hotărâre, precizare, punere, determinare, statornicire, calculare, consfințire.  
 
Inflexibilitate
Inflexibilitate, substantiv
Sinonime: dârzenie, fermitate, hotărâre, implacabilitate, intransigență, neclintire, neflexibilitate, neînduplecare, nestrămutare, neşovăire, rigiditate, rigoare, severitate, statornicie, tărie.  
 
Statori
Statori, verb
Sinonime: a constitui, a crea, a ctitori, a determina, a fixa, a funda, a hotărî, a institui, a înfiinţa, a întemeia, a organiza, a preciza, a stabili, a statornici.  
 
Sălăşui
Sălăşui, verb
Sinonime: a adăposti, a aşeza, a domicilia, a fi, a fixa, a găzdui, a instala, a locui, a mânea, a opri, a primi, a sta, a stabili, a statornici, a şedea, a trage, a trăi, a vieţui.  
 
Străbătător
Străbătător, adjectiv
Sinonime: insistent, perseverent, persistent, perspicace, răzbătător, statornic, stăruitor, tenace.  
 
Nemobil
Nemobil, adjectiv
Sinonime: fix, imobil, neclintit, neschimbător, stabil, statornic.  
 
Nevariabil
Nevariabil, adjectiv
Sinonime: constant, invariabil, nelabil, neschimbător, stabil, statornic.  
 
Întărire
Întărire, substantiv
Sinonime: accentuare, adeverire, amplificare, arătare, atestare, călire, certificare, confirmare, consolidare, coroborare, demonstrare, demonstrație, dovedire, durificare, fortificare, intensificare, întremare, legalizare, oțelire, probare, probă, recunoaștere, solidificare, stabilizare, strângere, validare, (figurat) cimentare, (învechit) act legalizat, (învechit) statornicire.  
 
Priti
Priti, verb
Sinonime: a avertiza, a comanda, a decide, a dispune, a hotărî, a informa, a înștiința, a ordona, a porunci, a preveni, a se fixa, a se stabili, a se statornici.  
 
Instaurare
Instaurare, substantiv
Sinonime: instalare, instaurație, instituire, introducere, intronizare, înscăunare, întronare, stabilire, statornicire.  
 
Sedentariza
Sedentariza, verb
Sinonime: a (se) stabiliza, a (se) statornici, a trece la o viață sedentară.  
 
Stăvar
Stăvar, substantiv
Sinonime: (regional) herghelegiu, îngrijitor, păstor, păzitor, (învechit) armăsar.

Stavăr, substantiv (învechit)
Sinonime: asiduitate, fermitate, hotărâre, nestrămutare, stabilitate, statornicie, tărie.  
 
Politici
Politici, verb (învechit)
Sinonime: a circula, a civiliza, a cultiva, a da îndrumări, a educa, a fixa, a folosi (în mod obișnuit), a hotărî, a institui, a îndruma cu dibăcie, a întocmi, a întrebuința, a obișnui, a orândui, a rafina, a rândui, a sfătui, a stabili, a statornici, a stila, a utiliza, a uzita.  
 
Neşovăitor
Neşovăitor, adjectiv
Sinonime: dârz, decis, ferm, hotărât, inflexibil, intransigent, neabătut, neclintit, neezitant, nestrămutat, neșovăielnic, sigur, statornic, (învechit) nepregetător.  
 
Neînduplecare
Neînduplecare, substantiv
Sinonime: cruzime, dârzenie, fermitate, hotărâre, intransigență, neclintire, nestrămutare, neșovăire, statornicie, (figurat) inflexibilitate, (învechit) nepreget, (livresc) decizie.  
 
Neschimbător
Neschimbător, adjectiv
Sinonime: consecvent, constant, invariabil, neschimbat, pancronic, permanent, stabil, statornic, (livresc) imuabil.  
 
Poveli
Poveli, verb (învechit)
Sinonime: a comanda, a decide, a dispune, a fixa, a hotărî, a ordona, a porunci, a stabili, a statornici.  
 
Permanentizare
Permanentizare, substantiv
Sinonime: statornicire.  
 
Neşovăire
Neşovăire, substantiv
Sinonime: dârzenie, fermitate, hotărâre, intransigență, neclintire, neînduplecare, nestrămutare, statornicie, (figurat) inflexibilitate, (învechit) nepreget, (livresc) decizie.  
 
Intransigenţă
Intransigenţă, substantiv
Sinonime: asprime, constrângere, dârzenie, dogmatism, exclusivism, fermitate, hotărâre, implacabilitate, intoleranță, neclintire, neînduplecare, nestrămutare, neșovăire, puritanism, rigoare, rigorism, rigurozitate, sectarism, severitate, statornicie, strășnicie, strictețe, (figurat) duritate, (figurat) inflexibilitate, (învechit) nepreget, (învechit) strășnicire, (livresc) decizie.  
 
Nestrămutare
Nestrămutare, substantiv
Sinonime: dârzenie, durabilitate, fermitate, hotărâre, intransigență, neclintire, neînduplecare, neșovăire, rezistență, soliditate, statornicie, tărie, trăinicie, (figurat) inflexibilitate, (învechit) nepreget, (livresc) decizie.  
 
Specificat
Specificat, adjectiv
Sinonime: anumit, cunoscut, determinat, fixat, hotărât, indicat, menționat, precizat, rânduit, stabilit, statornicit.  
 
Neschimbare
Neschimbare, substantiv
Sinonime: conservatism, constanță, fixitate, imobilitate, imutabilitate, invariabilitate, paseism, persistență, stabilitate, statornicie.  
 
Stabilizare
Stabilizare, substantiv
Sinonime: blocare, consolidare, fixare, întărire, statornicire; (stabilizare bănească) reformă monetară, stabilizare monetară.  
 
Necapricios
Necapricios, adjectiv
Sinonime: banal, constant, neschimbător, normal, rezonabil, stabil, statornic.  
 
Întemeiere
Întemeiere, substantiv
Sinonime: binecuvântare (a tinerilor căsătoriți), constituire, creare, făurire, fundare, instituire, înfăptuire, înființare, înrădăcinare, întărire, întemeiat, organizare, realizare, (figurat) consolidare, (învechit) apărare, (învechit) împuternicire, (rar) statornicire, (rar) zidire.  
 
Priinţă
Priinţă, substantiv (popular)
Sinonime: ajutor, amabilitate, bunăvoință, câștig, cinste, credință, devotament, fidelitate, folos, îngăduință, înțelegere, mărinimie, milă, necesitate, prietenie, profit, serviabilitate, serviciu, simpatie, statornicie, trebuință, utilitate, (învechit) prielnicie.  
 
Nelabil
Nelabil, adjectiv
Sinonime: constant, fix, indefectibil, invariabil, neschimbător, nevariabil, permanent, persistent, stabil, statornic, staționar.  
 
Precizare
Precizare, substantiv
Sinonime: clarificare, consemnare, conturare, definire, delimitare, deslușire, determinare, dezlegare, elucidare, evidențiere, explicare, explicație, fixare, hotărâre, indicare, indicație, înregistrare, însemnare, lămurire, limpezire, menționare, mențiune, notă, notificare, notificație, observație, prescripție, prevedere, profilare, proiectare, punere, reliefare, rezolvare, soluție, soluționare, specificare, specificație, stabilire, statornicire, (figurat) cheie, (figurat) descâlcire, (grecism învechit) prohdiorihmos, (învechit) pliroforie, (învechit) răspicare, (învechit) scriptură.  
 
Perseveraţie
Perseveraţie, substantiv
Sinonime: insistență, încremenire, perseverare, perseverență, persistență, statornicie, stăruință, tenacitate, (variantă) perseverațiune.  
 
Vătraş
Vătraş, adjectiv
Sinonime: de vatră, sedentar, stabil, statornic.  
 
Pământeni
Pământeni, verb (regional)
Sinonime: a împroprietări, a se stabili, a se statornici.  
 
Încuibare
Încuibare, substantiv
Sinonime: înrădăcinare, statornicire, (figurat) sădire.  
 
Împământenire
Împământenire, substantiv
Sinonime: îngropare, înrădăcinare, naturalizare, statornicire, (figurat) generalizare, (învechit) indigenat.  
 
Pecetluit
Pecetluit, substantiv
Sinonime: imobilizare, pecetluire, sigilare, (figurat) confirmare, (figurat) consfințire, (figurat) consolidare, (figurat) creare, (figurat) definitivare, (figurat) dezonorare, (figurat) statornicire, (învechit) plic sigilat, (neobișnuit) anchilozare.  
 
Instituire
Instituire, substantiv
Sinonime: alcătuire, constituire, creare, desemnare, formare, fundare, introducere, înființare, întemeiere, numire, organizare, proclamare, stabilire, (rar) statornicire.  
 
Nepreget
Nepreget, substantiv (învechit)
Sinonime: ardoare, dârzenie, fermitate, hotărâre, intransigență, lipsă de șovăire, neclintire, neînduplecare, nestrămutare, neșovăire, promptitudine, râvnă, sârguință, statornicie, străduință, zel, (învechit) nepregetare.  
 
Pământenit
Pământenit, adjectiv (regional)
Sinonime: împroprietărit, stabilit, statornicit.  
 
Vârtucios
Vârtucios, adjectiv (învechit)
Sinonime: ferm, puternic, robust, statornic, vârtos, viguros, zdravăn.  
 
Telepădui
Telepădui, verb (regional)
Sinonime: a se instala, a se stabili, a se statornici, (variantă) a se tilipădui.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar