Stârni
Stârni, verb
Sinonime: a pune în mişcare, a urni, a isca; a îndemna, a aţâţa; a se porni, a se dezlănţui, a izbucni; a pricinui, a cauza, a provoca; (regional) a născoci, a scorni, a inventa.  
 
Stârnire
Stârnire, substantiv
Sinonime: asmuțire, ațâțare, bătaie, cauzare, creare, declanșare, determinare, dezlănțuire, generare, goană, gonire, hăituială, hăituire, incitare, incitație, instigare, instigație, iscare, izbucnire, înălțare, începere, întărâtare, naștere, pornire, pricinuire, prilejuire, producere, provocare, provocație, răscolire, ridicare, stârneală, trezire, trezit, tulburare, venire, (învechit și regional) scornire, (învechit) prilejire, (învechit) prorupere, (învechit) prorupție, (învechit) scociorâre, (popular) zădărâre, (popular) zgornire.  
 
Stârnitoare
Stârnitoare, substantiv (regional)
Sinonime: prăjină.  
 
Stârnitor
Stârnitor, adjectiv
Sinonime: asmuțător, asmuțitor, ațâțător, declanșator, incitator, provocator, (învechit) întărâtător, (învechit) zădărâtor.  
 

Asmuţi
Asmuţi, verb
Sinonime: a stârni, a aţâţa, a îndemna, a agita, a provoca, a întărâta.  
 
Declanşa
Declanşa, verb
Sinonime: a stârni, a dezlănţui, a porni, a pune în mişcare.  
 
Deştepta
Deştepta, verb
Sinonime: a trezi, a însufleţi, a învia, a scula; (figurat) a stârni, a dezlănţui, a suscita.  
 
Determina
Determina, verb
Sinonime: a cauza, a pricinui; a preciza, a deduce, a stârni, a provoca, a impulsiona, a condiţiona, a decide, a calcula; a defini, (învechit) a mărgini, a răspica; a fixa, a hotărî, a stabili, a statornici, (învechit) a defige, a însemna, a statori; a complini.  
 
Dezlănţui
Dezlănţui, verb
Sinonime: a se declanşa, a izbucni, a năvăli, a se năpusti, a stârni, a clocoti.  
 
Dezlega
Dezlega, verb
Sinonime: a (se) desface, a elibera, a da drumul; a soluţiona, a rezolva, a descifra, a găsi soluţii; a deznoda, a ghici, a ierta; a declanşa, a dezlănţui, a isca, a izbucni, a porni, a stârni.  
 
Excita
Excita, verb
Sinonime: a activa, a stimula, a aţâţa, a întărâta, a provoca, a stârni, a supraexcita, a surescita; (a se excita) a fi în călduri.  
 
Excitaţie
Excitaţie, substantiv feminin
Sinonime: agitație, excitare, febrilitate, fomentație, stimulare, aţâţare, întărâtare, provocare, stârnire, surescitare, surescitație, supraexcitare, incitație, provocație, stimulație.  
 
Genera
Genera, verb
Sinonime: a crea, a da naştere, a determina, a elabora, a emite, a fabrica, a face, a naşte, a procrea, a produce, a reproduce, a stârni.  
 
Hăitui
Hăitui, verb
Sinonime: a alunga, a fugări, a goni, a prigoni cu insistență, a scorni, a stârni, a urmări, a zogoni, (popular) a zgorni.  
 
Hârâi
Hârâi, verb
Sinonime: a mormăi, a sforăi, a mârâi; a întărâta, a zădărî, a stârni.  
 
Isca
Isca, verb
Sinonime: a apărea, a se ivi, a începe, a se produce; a provoca, a naşte, a stârni, a determina.  
 
Îndemna
Îndemna, verb
Sinonime: a ațâța, a constrânge, a convinge, a da un impuls, a determina, a exorta, a face, a forța, a impulsiona, a incita, a îmbărbăta, a îmboldi, a încuraja, a îndupleca, a înflăcăra, a însufleți, a povățui, a (se) decide, a (se) hotărî, a (se) îmbia, a (se) pofti, a se mulțumi, a se simți bine, a sfătui, a sili, a stârni, a stimula, a susține, (figurat) a împinge, (grecism învechit) a parachinisi, (învechit și regional) a dudui, (învechit) a insufla, (învechit) a invita, (învechit) a mângâia, (învechit) a obliga, (învechit) a pricinui, (învechit) a provoca, (învechit) a semeți, (popular, figurat) a înghimpa, (popular, figurat) a mișca.  
 
Întărâta
Întărâta, verb
Sinonime: a agita, a stârni, a instiga, a surescita, a incita, a îndemna, a îmboldi.  
 
Întărâtat (întărâtată)
Întărâtat (întărâtată), adjectiv
Sinonime: iritat, stârnit, agitat, înfuriat, pornit, enervat.  
 
Învenina
Învenina, verb
Sinonime: a otrăvi, a infecta; a amărî, a supăra, a turbura; a întărâta, a aţâţa, a înrăi, a înfuria, a stârni.  
 
Învolbura
Învolbura, verb
Sinonime: a (se) agita, a (se) frământa, a (se) învârteji, a (se) zbate, a (se) zbuciuma, a clocoti, a face se învârtejească, a fremăta, a răscoli, a stârni, (figurat) a (se) tulbura, (figurat) a cuprinde din toate părțile, (figurat) a împresura, (figurat) a învălui, (învechit și regional) a sălta, (învechit) a (se) sălbătici, (popular) a (se) vârteji, (rar) a (se) învâltori, (regional) a (se) învoalbe, (regional) a (se) vârtejui.  
 
Produce
Produce, verb
Sinonime: a (se) isca, a (se) realiza, a (se) stârni, a aduce, a apărea, a cauza, a compune, a confecționa, a crea, a cultiva, a da naştere, a da, a declanșa, a degaja, a deștepta, a determina, a dezlănțui, a dezvolta, a elabora, a emana, a emite, a executa, a fabrica, a face, a genera, a interveni, a începe, a lăsa, a naște, a prepara, a pricinui, a prilejui, a provoca, a radia, a ridica, a rodi, a scoate, a se ivi, a se înfăptui, a se întâmpla, a se petrece, a se porni, a solicita, a surveni, a suscita, a trezi, a turna, a veni, (figurat) a se naște, (învechit și popular) a odrăsli, (învechit și regional) a (se) prileji, (învechit și regional) a scorni, (învechit și regional) a se scociorî, (învechit) a pricini, (învechit) a se purta, (învechit) a trage, (popular) a cășuna.  
 
Provoca
Provoca, verb
Sinonime: a aţâţa, a întărâta, a instiga, a excita, a stimula, a atrage; a declanşa, a stârni, a determina, a cauza, a prilejui, a pricinui.  
 
Provocare
Provocare, substantiv feminin
Sinonime: asmuţire, aţâţare, cauzare, chemare, competiție, creare, declanșare, determinare, generare, incitare, incitație, instigare, instigație, întărâtare, pricinuire, prilejuire, probă, producere, raportare, referință, referire, sfidare, sfruntare, stârnire, tulburare, (învechit) învitare, (figurat) montare, (popular) asmuțare, (popular) zădărâre, (rar) provocație.  
 
Răscoli
Răscoli, verb
Sinonime: a răvăşi, a scotoci, a căuta, a face dezordine, a scormoni; a agita, a tulbura, a stârni, a răzvrăti, a revolta; (figurat) a emoţiona, a impresiona, a zgudui, a cutremura, a mişca.  
 
Scorni
Scorni, verb
Sinonime: a plăsmui, a inventa, a imagina, a născoci, a minţi; a urzi, a ticlui, a pune la cale; a se isca, a se ivi, a se porni, a se stârni, a se dezlănțui.  
 
Stimula
Stimula, verb
Sinonime: a îndemna, a îmboldi, a încuraja, a impulsiona, a stârni, a înteţi; a excita, a antrena, a aţâţa, a deştepta.  
 
Suscita
Suscita, verb
Sinonime: a provoca, a produce, a stârni, a da naştere.  
 
Uimi
Uimi, verb
Sinonime: a provoca mirare, a stârni admiraţie, a surprinde, a impresiona, a tulbura, a zăpăci, a buimăci, a ului.  
 
Asmuţire
Asmuțire, substantiv
Sinonime: asmutere, asmuțat, asmuțătură, asmuțeală, asmuțit, asmuțitură, asumuțare, asumuțat, ațâțare, întărâtare, provocare, stârnire, (figurat) excitare, (figurat) incitare, (figurat) instigare, (popular) zădărâre, (variantă) asmuțare, (variantă) azmuțire.  
 
Asmuţit
Asmuțit, adjectiv
Sinonime: asmuțat, asumuțat, întărâtat, stârnit, (figurat) excitat, (figurat) incitat, (figurat) revoltat, (variantă) azmuțit.

Asmuțit, substantiv
Sinonime: asmuțire, (variantă) azmuțit.  
 
Determinare
Determinare, substantiv
Sinonime: provocare, creare, pricinuire, producere, stârnire, condiţionare, calculare, definire, precizare, stabilire, complinire.  
 
Dezlănţuire
Dezlănţuire, substantiv
Sinonime: declanşare, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire, (învechit şi regional) scornire, (învechit) prorupere, prorupţie.  
 
Fomenta
Fomenta, verb
Sinonime: a bandaja, a lecui, a obloji (o rană), a pansa; a alimenta, a ațâța, a excita, a incita, a întărâta, a întreține, a învenina, a provoca, a stârni, a suscita.  
 
Hăituire
Hăituire, substantiv
Sinonime: bătaie, fugărire, goană, gonire, hăituială, scornire, stârnire, (popular) zgornire.  
 
Hărăţi
Hărăţi, verb
Sinonime: a asmuţi, a ațâța, a hărţui, a întărâta, a provoca, a stârni, a zădărî.  
 
Incitaţie
Incitaţie, substantiv
Sinonime: aţâţare, excitație, exhortație, incitare, instigare, instigaţie, invitație, încurajare, întărâtare, provocare, provocație, stârnire, tentație, tulburare.  
 
Zgornire
Zgornire, substantiv
Sinonime: bătaie, goană, gonire, hăituială, hăituire, scornire, stârnire.  
 
Scociorâre
Scociorâre, substantiv
Sinonime: (regional) analizare profundă, apariție, cercetare atentă, iscare, iscodire, ivire, împrăștiere, percheziționare, răscolire, răspândire, răvășire, râcâială, râcâit, râcâitură, scoatere la lumină, scorbelire, scormoneală, scormonire, scormonit, scortelire, scotocire, scurmare, scurmătură, spionare, trezire, zgândărire; (regional) agitare, ațâțare, stârnire; (regional) agresivitate, enervare, înfuriere, răstire; (regional) născocire; (regional) înălțare, ridicare; (regional; despre oi) îmboldire, împingere, înțepare; (regional; despre vite) agitare (înainte de împreunare).  
 
Provocaţie
Provocaţie, substantiv
Sinonime: agresiune, atac, ațâțare, cauzare, declanșare, determinare, excitație, generare, incitare, incitație, instigare, instigație, întărâtare, pricinuire, prilejuire, producere, provocare, stârnire, tulburare.  
 
Izvodit
Izvodit, adjectiv
Sinonime: (învechit) compilat, compus, conturat, copiat, descoperit, desenat, imitat, inventat, modelat, născocit, născodit, plănuit, plăsmuit, proiectat, redactat, scornit, scris, stârnit, tălmăcit, tradus.  
 
Smomi
Smomi, verb
Sinonime: (regional) a ademeni, a agita, a amăgi, a ațâța, a incita, a instiga, a încânta, a înșela, a întărâta, a minți, a momi, a păcăli, a prosti, a provoca, a purta, a stârni, a trișa, a tulbura.  
 
Întărâtare
Întărâtare, substantiv
Sinonime: agitație, asmuțire, ațâțare, incitare, incitație, instigare, instigație, iritare, provocare, provocație, stârnire, surescitare, tulburare, (popular) zădărâre.  
 
Ijderi
Ijderi, verb (învechit)
Sinonime: a afla, a ațâța, a descoperi, a inventa, a îmboldi, a proveni, a se ivi, a se naște, a stârni; (variante) a ijdăni, a ijdări, a izdăni, a izdări, a jidări, a jidărî, a zădărî.  
 
Producere
Producere, substantiv
Sinonime: apariție, confecționare, creare, creație, declanșare, degajare, determinare, emitere, fabricare, înfăptuire, lucrare, operă, pricinuire, producție, provocare, realizare, stârnire, turnare.  
 
Pricinuire
Pricinuire, substantiv
Sinonime: animozitate, ceartă, conflict, creare, determinare, dezacord, dezbinare, diferend, discordie, discuție, disensiune, dispută, divergență, gâlceavă, împotrivire, învrăjbire, litigiu, motiv, motivare, neînțelegere, nemulțumire, neplăcere, ocazie, opoziție, opunere, pretext, pricină, prilej, producere, provocare, rezistență, stârnire, supărare, vrajbă, zâzanie.  
 
Trăgăti
Trăgăti, verb (regional)
Sinonime: a stârni vânatul.  
 
Prorupţie
Prorupţie, substantiv (învechit)
Sinonime: declanșare, dezlănțuire, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire.  
 
Prorupere
Prorupere, substantiv (învechit)
Sinonime: declanșare, dezlănțuire, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire, (învechit) prorupţie.  
 
Instigare
Instigare, substantiv
Sinonime: ațâțare, incitare, incitație, instigație, îndemn la violență, întărâtare, provocare, provocație, stârnire, tulburare, (figurat) asmuțire, (popular) zădărâre.  
 
Zădărâre
Zădărâre, substantiv (învechit)
Sinonime: agasare, asmuțire, ațâțare, enervare, incitare, instigare, instigație, iritare, întărâtare, plictisire, provocare, sâcâială, sâcâire, stârnire, tulburare, zgândărire, (variantă) zădărire.  
 
Încocleți
Încocleți, verb (regional)
Sinonime: a începe, a se încăiera, a se încinge, a se încleșta, a se porni, a se stârni, (regional) a se încocleța.  
 
Prileji
Prileji, verb (învechit)
Sinonime: a cauza, a coincide, a da loc, a da naștere, a da ocazie, a declanșa, a determina, a dezlănțui, a genera, a isca, a naște, a pricinui, a prilejui, a produce, a provoca, a se afla întâmplător, a se folosi de ocazie, a se întâmpla, a se nimeri, a se petrece, a se potrivi, a stârni, a surveni.  
 
Ridicare
Ridicare, substantiv
Sinonime: anulare, arestare, ascensiune, așezare sus, avansare, cățărare, clădire, cocoțare, construcție, construire, creștere, culegere, cules, desființare, dezvoltare, ducere sus, durare, evaporare, evoluție, funcție, grad, ieșire la suprafață, izbăvire, împingere în sus, împrăștiere, înaintare, înălțare, încasare, îndepărtare, îndreptare, înființare, înfiripare, înlăturare, însănătoșire, întindere, întremare, înzdrăvenire, lecuire, luare de atitudine, luare de jos, luare în primire, majorare, mărire, mers înainte, mobilizare, numire, opunere, plecare, primire, producere, progres, promovare, propășire, rang, răscoală, răsculare, răzmeriță, răzvrătire, rebeliune, reconstruire, redresare, refacere, relevare, restabilire, revoltă, ridicat, risipire, săltare, săltat, scoatere, sculat, scumpire, sporire, stârnire, strângere, strâns, suflecare, suire, suit, suspendare, tămăduire, tragere în sus, transportare, trezire, ucidere, umflare, urcare, urcat, vindecare, zidire, (figurat) formare, (figurat) ivire, (figurat) răpire, (învechit și regional) suflecătură, (învechit) alungare, (învechit) ardicare, (învechit) aridicare, (învechit) înviere, (învechit) mutare, (învechit) preamărire, (învechit) provivasire, (învechit) rădicare, (învechit) răsărit, (învechit) redicare, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) văznesenie, (învechit) vracevanie, (livresc) edificare, (popular) ispas, (popular) sculare, (popular) tămăduială.  
 
Sumuţa
Sumuţa, verb (popular)
Sinonime: a agita, a asmuți, a ațâța, a hărțui, a incita, a instiga, a întărâta, a provoca, a se rățoi, a stârni, a tulbura.  
 
Scornire
Scornire, substantiv
Sinonime: bătaie, concepere, creare, declanșare, dezlănțuire, elaborare, fantezie, ficțiune, goană, gonire, hăituială, hăituire, imaginare, imaginație, inventare, invenție, iscare, izbucnire, începere, închipuire, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plănuire, plăsmuire, pornire, poveste, producere, proiectare, realizare, scorneală, scornitură, stârnire, ticluire, venire, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (familiar, figurat) basm, (figurat) gogoașă, (figurat) urzire, (figurat, la plural) tromboane, (învechit și popular) izvodire, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscoditură, (popular) zgornire.  
 
Izbucnire
Izbucnire, substantiv
Sinonime: declanșare, dezlănțuire, erupție, irupere, irupție, iscare, începere, năvălire, pornire, producere, răbufnire, smucire, stârnire, țâșnire, venire, zvâcnire, (învechit și regional) scornire, (învechit) izbâcnire, (învechit) izbucneală, (învechit) prorupere, (învechit) prorupție, (variantă) zbucnire.  
 
Scormonire
Scormonire, substantiv
Sinonime: răscolire, răvășire, râcâială, râcâire, râcâit, râcâitură, scormoneală, scormonit, scotoceală, scotocire, scotocit, scurmare, scurmătură, zgândărire, (figurat) cercetare (amănunțită), (figurat) stârnire, (învechit și regional) scărmănare, (învechit și regional) scobârlire, (învechit și regional) scorbeleală, (învechit și regional) scorbelire, (învechit și regional) scorbelit, (învechit și regional) scortelire, (învechit și regional) scorveală, (învechit) iritare, (învechit) plictisire, (învechit) scociorâre, (învechit) scociorât, (învechit) scodolire, (învechit) scodormolire, (învechit) trezire (din somn), (regional) răcălire, (regional) scârmocire, (regional) scofeleală, (regional) scofelire, (regional) scofelit, (regional) scofelitură, (regional) scornire, (variantă) scormolire.  
 
Stârneală
Stârneală, substantiv
Sinonime: asmuțire, declanșare, provocare, scornire, stăruire, stârnire, trezire.  
 
Instigație
Instigație, substantiv
Sinonime: ațâțare, exortație, incitare, instigare, îndemn la violență, întărâtare, provocare, provocație, stârnire, suscitare, tulburare, (figurat) asmuțire, (popular) sumuțare, (popular) zădărâre, (rar) incitație, (variantă) instigațiune.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar