Slăvi
Slăvi, verb
Sinonime: a glorifica, a preamări, a proslăvi, a diviniza, a venera, a elogia.  
 
Slăvime
Slăvime, substantiv
Sinonime: (învechit; titlu onorific) Excelență.  
 
Slavism
Slavism, substantiv
Sinonime: (lingvistică) bulgărism, rusism, sârbism, slavonism; panslavism.  
 
Slăvitor
Slăvitor, adjectiv și substantiv (învechit)
Sinonime: adorator, lăudător, prețuitor.  
 
Slăvitură
Slăvitură, substantiv (învechit)
Sinonime: preamărire, slăvire.  
 

Adora
Adora, verb
Sinonime: a admira, a adula, a iubi, a glorifica, a idolatriza, a proslăvi, a venera, a diviniza, a slăvi, a preamări.  
 
Apoteoză
Apoteoză, substantiv feminin
Sinonime: preamărire, slăvire, glorificare, consacrare, elogiu, triumf.

Apoteoza, verb
Sinonime: a cânta, a cinsti, a deifica, a diviniza, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera, a zeifica.  
 
Distins (distinsă)
Distins (distinsă), adjectiv
Sinonime: deosebit, solemn, academic; remarcabil, de valoare, eminent, nobil, ales, delicat, fin, manierat, politicos, aparte, (învechit şi regional) scump, aristocrat, aristocratic, bun, ilustru, înalt, mare, (învechit şi popular) mărit, slăvit, (învechit) blagorod, blagorodnic, (grecism învechit) evghenicos, evghenis, (familiar şi peiorativ) simandicos, elegant.  
 
Elogia
Elogia, verb
Sinonime: a lăuda, a preamări, a slăvi, a proslăvi, a glorifica.  
 
Elogiu
Elogiu, substantiv neutru
Sinonime: laudă, preamărire, slăvire, proslăvire, cinstire, slavă, panegiric.  
 
Exalta
Exalta, verb
Sinonime: a se înflăcăra, a se entuziasma, a se încânta, a se aprinde; a proslăvi, a glorifica, a preamări, a ridica în slăvi, a cinsti, a cânta, a elogia, a lăuda, a mări, a omagia, a preaslăvi, a slăvi, a venera.  
 
Făli
Făli, verb
Sinonime: a se mândri, a (se) lăuda, a se făloși, a se fuduli, a se îngâmfa, a fi înfumurat, a fi mândru, a fi trufaş, a fi semeţ, a fi arogant; a cinsti, a cânta, a elogia, a glorifica, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera, a exalta.  
 
Glorie
Glorie, substantiv feminin
Sinonime: aureolă, autoritate, celebritate, cinste, cinstire, elogiu, faimă, grandoare, imortalitate, laudă, magnificență, măreţie, mărime, mărire, notabilitate, notorietate, omagiu, onoare, pohfală, pohvalenie, pompă, popularitate, preamărire, preaslăvire, prestigiu, proslăvire, renume, reputaţie, slavă, slăvire, splendoare, star, strălucire, triumf, vedetă, (învechit) mărie.  
 
Glorifica
Glorifica, verb
Sinonime: a cânta, a cinsti, a elogia, a exalta, a flata, a lăuda, a mări, a omagia, a onora, a pohfăli, a preacânta, a preaînălţa, a prealăuda, a preamări, a prearădica, a preaslăvi, a proslăvi, a ridica, a slavoslovi, a slăvi, a venera, (învechit) a făli, (rar) a apoteoza.  
 
Glorios (glorioasă)
Glorios (glorioasă), adjectiv
Sinonime: biruitor, celebru, distins, eclatant, faimos, falnic, ilustru, învingător, legendar, mărit, memorabil, preamărit, preaslăvit, renumit, reputat, slăvit, splendid, victorios, vitejesc.  
 
Idolatriza
Idolatriza, verb
Sinonime: a adora, a adula, a deifica, a diviniza, a iubi exagerat, a preamări, a venera, (învechit) a cinsti, (învechit) a idolatra, (învechit) a slăvi.  
 
Laudă
Laudă, substantiv feminin
Sinonime: elogiu, preţuire, glorificare; mărire, slavă, cinstire, onoare; trecere, credit, vază, renume.

Lăuda, verb
Sinonime: a aduce laudă, a elogia, a slăvi, a glorifica, a preamări, a remarca; (reflexiv) a se făli, a se mândri, a se grozăvi, a face pe grozavul.  
 
Pohfală
Pohfală, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: aroganță, cinste, cinstire, elogiu, fală, fast, fudulie, glorie, infatuare, înfumurare, îngâmfare, laudă, lux, măreție, mărire, mândrie, omagiu, orgoliu, pompă, preamărire, preaslăvire, proslăvire, semeție, slavă, slăvire, somptuozitate, splendoare, strălucire, trufie, vanitate, (variantă) pofală.  
 
Preamări
Preamări, verb
Sinonime: a lăuda, a slăvi, a ridica în slăvi, a glorifica; a elogia.  
 
Proslăvi
Proslăvi, verb
Sinonime: a elogia, a slăvi, a preamări, a glorifica, a adora, a diviniza, a lăuda.  
 
Prosternare
Prosternare, substantiv feminin
Sinonime: supunere, înclinare, închinăciune, plecăciune, aplecare; ploconire; venerare, divinizare, slăvire.  
 
Venera
Venera, verb
Sinonime: a stima, a cinsti, a diviniza, a proslăvi, a adora, a slăvi, a glorifica.  
 
Adorator
Adorator, substantiv
Sinonime: (învechit) slăvitor, suspinător.  
 
Aristocratic
Aristocratic, adjectiv
Sinonime: ales, aristocrat, august, bun, cavaleresc, demn, distins, elegant, elevat, generos, ilustru, impozant, înalt, magnanim, magnific, maiestuos, mare, nobil, nobiliar, patrician, rafinat, sublim, (familiar si depreciativ) simandicos, (grecism învechit) evghenicos, (grecism învechit) evghenis, (învechit și popular) mărit, (învechit și popular) slăvit, (învechit) blagorod, (învechit) blagorodnic.  
 
Canea
Canea, substantiv
Sinonime: cep, (rar) tiplu, (regional) slăvină, tapă, (Transilvania) pipă, (Banat şi Transilvania) şaitău, (Transilvania) şurub, (prin Maramureș şi Transilvania) şurubar.  
 
Divinizare
Divinizare, substantiv
Sinonime: adorare, adorație, apoteozare, apoteoză, deificare, idolatrizare, înzeire, sacralizare, slăvire, venerare, zeificare, (învechit) divizinațiune, (învechit) îndumnezăiciune, (învechit) îndumnezeire.  
 
Divinizat
Divinizat, adjectiv
Sinonime: adorat, adulat, apoteozat, deificat, idolatrizat, proslăvit, slăvit, venerat, zeificat, (învechit) cinstit, (învechit) îndumnezeit, (învechit) înzeit.  
 
Elogiere
Elogiere, substantiv
Sinonime: apoteoză, exaltare, glorificare, lăudare, mărire, omagiere, preamărire, preaslăvire, proslăvire, slavă, slăvire, (învechit) prealăudare, (învechit) preaslăvie, (învechit) sărbătorire.  
 
Exaltare
Exaltare, substantiv
Sinonime: elogiere, glorificare, laudă, lăudare, mărire, preamărire, preaslăvire, proslăvire, slavă, slăvire.  
 
Ferici
Ferici, verb
Sinonime: (popular) a noroci; a binecuvânta, a (se) felicita, a glorifica, a lăuda, a mări, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a ridica în slăvi, a slăvi.  
 
Lingvist
Lingvist, substantiv
Sinonime: africanist, anglicist, arabist, dialectolog, ebraist, etimologist, etnolingvist, filolog, fonetician, fonetist, fonolog, francist, germanist, glotolog, gramatician, helenist, hispanist, latinist, lexicograf, lexicolog, linguist, morfolog, psiholingvist, semantician, sinolog, sintactician, slavist, sociolingvist, stilistician, (învechit) dicționarist, (învechit) sinonimist.  
 
Glorificare
Glorificare, substantiv
Sinonime: beatificare, elogiere, exaltare, lăudare, mărire, preamărire, preaslăvie, preaslăvire, proslăvire, sărbătorire, slavă, slăvire, (învechit) prealăudare, (rar) apoteoză.  
 
Glorificat
Glorificat, adjectiv
Sinonime: adorat, aureolat, binecuvântat, canonizat, deificat, divinizat, imortalizat, lăudat, mărit, preamărit, preaslăvit, proslăvit, slăvit, zeificat.  
 
Panslavism
Panslavism, substantiv
Sinonime: (rar) slavism.  
 
Pohvalenie
Pohvalenie, substantiv
Sinonime: cinste, cinstire, elogiu, glorie, laudă, mărire, omagiu, preamărire, preaslăvire, proslăvire, slavă, slăvire.  
 
Serenisim
Serenisim, adjectiv
Sinonime: (titlu de onoare) înălțat, mărit, prealuminat, preamărit, preaslăvit, slăvit.  
 
Pohfăli
Pohfăli, verb
Sinonime: a cinsti, a cânta, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera.  
 
Slavoslovi
Slavoslovi, verb
Sinonime: (biserică) a cinsti, a cânta, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera.  
 
Prealuminos
Prealuminos, adjectiv
Sinonime: lăudat, mărit, preaînălțat, prealuminat, preamărit, preaslăvit, proslăvit, slăvit, venerat.  
 
Preaseninat
Preaseninat, adjectiv
Sinonime: lăudat, mărit, preaînălțat, prealuminat, preamărit, preaslăvit, proslăvit, slăvit, venerat.  
 
Preaslăvie
Preaslăvie, substantiv
Sinonime: elogiere, glorificare, lăudare, mărire, preamărire, preaslăvire, proslăvire, slavă, slăvire.  
 
Prealăudare
Prealăudare, substantiv
Sinonime: elogiere, glorificare, lăudare, mărire, preamărire, preaslăvire, proslăvire, slavă, slăvire.  
 
Aristocrat (aristocrată)
Aristocrat (aristocrată), adjectiv
Sinonime: ales, aristocratic, bun, distins, ilustru, înalt, mare, nobil, (familiar și depreciativ) simandicos, (grecism învechit) evghenicos, (grecism învechit) evghenis, (învechit și popular) blagorodnic, (învechit și popular) mărit, (învechit și popular) slăvit, (învechit) blagorod.  
 
Prearădica
Prearădica, verb (învechit)
Sinonime: a glorifica, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a se făli, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se mândri, a se semeți, a slăvi, a venera, (învechit și popular) a se mări.  
 
Preaînălţa
Preaînălţa, verb (învechit)
Sinonime: a cânta, a cinsti, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se mândri, a se semeți, a slăvi, a venera, (învechit) a făli.  
 
Lăudare
Lăudare, substantiv
Sinonime: apoteoză, elogiere, exaltare, glorificare, mărire, preamărire, preaslăvire, proslăvire, sărbătorire, slavă, slăvire, (învechit) prealăudare, (învechit) preaslăvie.  
 
Sărbătorire
Sărbătorire, substantiv
Sinonime: aniversare, celebrare, comemorare, elogiere, glorificare, lăudare, mărire, prăznuire, preamărire, preaslăvire, proslăvire, sărbătoare, serbare, slavă, slăvire, (învechit) obnovlenie, (învechit) pomană, (rar) comemorație, (regional) prăznuială.  
 
Preablagoslovi
Preablagoslovi, verb (învechit)
Sinonime: a binecuvânta, a blagoslovi, a slăvi.  
 
Prealăuda
Prealăuda, verb (învechit)
Sinonime: a cinsti, a cânta, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera.  
 
Preamărire
Preamărire, substantiv
Sinonime: apoteoză, binecuvântare, cinste, cinstire, elogiere, elogiu, exaltare, glorie, glorificare, laudă, lăudare, mărire, omagiu, preaslăvire, proslăvire, slavă, slăvire, (învechit) mărie, (învechit) pohfală, (învechit) pohvalenie, (învechit) prealăudare, (învechit) preaslăvie, (învechit) sărbătorire.  
 
Proslăvire
Proslăvire, substantiv
Sinonime: adorare, apoteoză, binecuvântare, cinste, cinstire, elogiere, elogiu, exaltare, glorie, glorificare, laudă, lăudare, mărire, omagiu, preamărire, preaslăvire, slavă, slăvire, (învechit) mărie, (învechit) pohfală, (învechit) pohvalenie, (învechit) prealăudare, (învechit) preaslăvie, (învechit) sărbătorire.  
 
Mărire
Mărire, substantiv
Sinonime: amplificare, amploare, apoteoză, aroganță, augmentare, autoritate, binecuvântare, bulbucare, căscare, cârmuitor, cinste, cinstire, conducător, creștere, demnitar, demnitate, dezvoltare, dilatare, dimensiune, domnie, elogiere, elogiu, exaltare, extensiune, extindere, faimă, fală, fruntaș, fudulie, glorie, glorificare, grandoare, holbare, infatuare, intensificare, înălțime, înfumurare, îngâmfare, înmulțire, întărire, întețire, laudă, lărgire, lăudare, maiestate, majorare, măreție, mărit, măsură, multiplicare, omagiu, orgoliu, potențare, preamărire, preaslăvire, proporție, proslăvire, punct culminant, putere, rang, ridicare, rotunjire, scumpire, semeție, slavă, slăvire, splendoare, sporire, strălucire, suire, tărie, trufie, umflare, urcare, vanitate, zgâire, zgâit, (învechit) atotputernicie, (învechit) mărie, (învechit) mărime, (învechit) mândrie, (învechit) pohfală, (învechit) pohvalenie, (învechit) prealăudare, (învechit) preaslăvie, (învechit) sărbătorire, (popular și familiar) belire, (popular și familiar) bleojdire, (popular) boboșare, (popular) boldire, (regional) măreață.

Mărire, interjecție
Sinonime: osana, slavă.  
 
Înălțare
Înălțare, substantiv
Sinonime: ascensiune, avansare, clădire, construcție, construire, creștere, durare, înaintare (în rang), înălțat, mărire, promovare, ridicare, suire, suit, urcare, urcat, zidire, (figurat) dezvoltare, (figurat) lăudare, (figurat) progres, (figurat) slăvire, (figurat; învechit) aroganță, (învechit) încălecare, (învechit) înscăunare, (învechit) nălțare, (învechit) provivasire, (învechit) urcare pe tron, (învechit) văznesenie, (învechit; ca titulatură) Alteță, (livresc) edificare, (popular) Ispas; (Înălțarea Sfintei Cruci) Ziua Crucii, (popular) cârstov.  
 
Omagia
Omagia, verb
Sinonime: a apoteoza, a cânta, a cinsti, a elogia, a exalta, a glorifica, a lăuda, a mări, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera, (învechit) a făli, (învechit) a pohfăli, (învechit) a preacânta, (învechit) a preaînălța, (învechit) a prealăuda, (învechit) a prearădica, (învechit) a ridica, (învechit) a slavoslovi.  
 
Preamărit
Preamărit, adjectiv
Sinonime: binecuvântat, glorificat, înălțat, lăudat, mărit, preaînălțat, preaslăvit, proslăvit, serenisim, slăvit, venerat, (învechit) pohvălit, (învechit) preacântat, (învechit) prealăudat, (învechit) prealuminat, (învechit) preaseninat, (rar) august, (regional) prealuminos.  
 
Cinstire
Cinstire, substantiv
Sinonime: apreciere, atenție, cinste, condescendență, considerație, deferență, elogiu, glorie, laudă, mărire, omagiu, onoare, ospătare, preamărire, preaslăvire, prețuire, proslăvire, respect, reverență, servire, servit, slavă, slăvire, stimă, tratare, trecere, vază, (figurat) credit, (grecism învechit) sevas, (învechit și familiar) baftă, (învechit și regional) seamă, (învechit) distincție, (învechit) distingere, (învechit) lăudare, (învechit) mărie, (învechit) petrecere, (învechit) pohfală, (învechit) pohvalenie, (învechit) rang, (învechit) socoteală, (învechit) socotință, (învechit) venerare, (Moldova) lefterie, (regional) îmbătare, (regional) prețuială.  
 
Fălire
Fălire, substantiv (învechit)
Sinonime: înfumurare, mândrire, preamărire, slăvire, trufie, (învechit) trufire.  
 
Preacântat
Preacântat, adjectiv (învechit)
Sinonime: preamărit, proslăvit, slăvit, (învechit) preaînălțat, (învechit) prealăudat.  
 
Ilustrisim
Ilustrisim, adjectiv
Sinonime: excepțional, mărit, preailustru, prealuminat, slăvit, strălucit.  
 
Lăudător
Lăudător, adjectiv (și substantiv)
Sinonime: admirator, adorator, elogiator, elogios, închinător, lăudăros, lingușitor, (învechit) slăvitor, (variantă) (învechit) lăudătoriu.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar