Remarca
Remarca, verb
Sinonime: a observa, a distinge, a băga de seamă, a evidenția, a reliefa, a băga în seamă.

Remarcă, substantiv feminin
Sinonime: observaţie, subliniere, notă, însemnare, precizare.  
 
Remarcabil (remarcabilă)
Remarcabil (remarcabilă), adjectiv
Sinonime: deosebit, însemnat, eminent, excepţional, foarte bun, excelent, admirabil, minunat, distins, marcant, de vază, proeminent, de seamă.  
 
Remarcare
Remarcare, substantiv
Sinonime: observare, punere în evidență, relevare, semnalare, sesizare, subliniere.  
 

Admirabil (admirabilă)
Admirabil (admirabilă), adjectiv
Sinonime: minunat, fermecător, încântător, splendid, strălucit, excepţional; deosebit, remarcabil, adorabil, sublim, mirific.  
 
Ales (aleasă)
Ales (aleasă), adjectiv
Sinonime: deosebit, prețios, valoros, remarcabil, distins, rafinat, fin, excepţional, selecţionat, votat.  
 
Chiti
Chiti, verb
Sinonime: (popular) a socoti, a chibzui, a judeca, a cumpăni; a pune la cale, a plănui, a aranja; a potrivi, a pune în concordanţă, a acorda; a ţinti, a ochi; a arunca o privire, a se uita, a remarca.  
 
Considerabil (considerabilă)
Considerabil (considerabilă), adjectiv
Sinonime: însemnat, numeros, mare, remarcabil, deosebit.  
 
Consistent (consistentă)
Consistent (consistentă), adjectiv
Sinonime: compact, tare, dens, solid, vârtos; substanţial, hrănitor, săţios; deosebit, important, însemnat, mare, notabil, preţios, remarcabil, serios, temeinic, valoros.  
 
Cunoaşte
Cunoaşte, verb
Sinonime: a afla, a fi informat; a face cunoştință, a distinge, a deosebi, a recunoaște, a identifica, a pricepe, a stăpâni, a poseda, a înţelege, a (se) şti, a recunoaşte, a (se) observa, a (se) remarca, a (se) vedea, a aprecia, a chibzui, a considera, a crede, a deduce, a găsi, a gândi, a judeca, a obţine, a opina, a răsplăti, a realiza, a recompensa, a recunoaşte, a socoti.  
 
Deosebi
Deosebi, verb
Sinonime: a recunoaşte, a distinge, a identifica, (învechit, regional) a deschilini; a (se) remarca, a se evidenţia, a excela, a desluşi, a diferenţia, a discerne, a discrimina, (învechit şi popular) a osebi, (figurat) a cerne, a diferi; a despărţi, a izola, a separa.

Deosebi, adverb
Sinonime: aparte, deosebit, separat.  
 
Distinge
Distinge, verb
Sinonime: a deosebi, a desluşi, a observa, a se remarca, a se evidenţia, a percepe, (rar) a pricepe, a se profila.  
 
Distins (distinsă)
Distins (distinsă), adjectiv
Sinonime: deosebit, solemn, academic; remarcabil, de valoare, eminent, nobil, ales, delicat, fin, manierat, politicos, aparte, (învechit şi regional) scump, aristocrat, aristocratic, bun, ilustru, înalt, mare, (învechit şi popular) mărit, slăvit, (învechit) blagorod, blagorodnic, (grecism învechit) evghenicos, evghenis, (familiar şi peiorativ) simandicos, elegant.  
 
Eminent (eminentă)
Eminent (eminentă), adjectiv
Sinonime: excepţional, excelent, remarcabil, deosebit, admirabil, minunat, ales, distins.  
 
Evidenţia
Evidenţia, verb
Sinonime: a se distinge, a se remarca, a se deosebi, a se accentua, a se releva, a se profila, a se contura, a se afirma, a reieşi, a se reliefa.  
 
Excela
Excela, verb
Sinonime: a atinge perfecțiunea, a bria, a fi neîntrecut, a predomina, a se afirma, a se autodepăși, a se deosebi, a se distinge, a se evidenţia, a se ilustra, a se impune, a se remarca, (învechit) a escela.  
 
Excepțional (excepțională)
Excepțional (excepțională), adjectiv
Sinonime: anormal, atipic, remarcabil, deosebit, neobişnuit, excelent, admirabil, extraordinar, nemaipomenit, încântător, eminent, superb, surprinzător.  
 
Grozav (grozavă)
Grozav (grozavă), adjectiv
Sinonime: atroce, bun, cumplit, deosebit, diform, excepţional, extraordinar, formidabil, groaznic, hâd, hidos, îngrozitor, înspăimântător, pocit, remarcabil, schimonosit, sinistru, slut, strașnic, strâmb, urât, zdravăn.  
 
Ilustra
Ilustra, verb
Sinonime: a exemplifica, a reprezenta, a demonstra; a distinge, a remarca, a se face cunoscut.  
 
Important (importantă)
Important (importantă), adjectiv
Sinonime: însemnat, remarcabil, fundamental, de bază, principal, de frunte, de căpetenie, hotărâtor; indispensabil, necesar; marcant, ilustru, distins.  
 
Istoric (istorică)
Istoric (istorică), adjectiv
Sinonime: vechi, din trecut, de legendă; real, just, adevărat; valoros, însemnat, remarcabil, excepţional.  
 
Laudă
Laudă, substantiv feminin
Sinonime: elogiu, preţuire, glorificare; mărire, slavă, cinstire, onoare; trecere, credit, vază, renume.

Lăuda, verb
Sinonime: a aduce laudă, a elogia, a slăvi, a glorifica, a preamări, a remarca; (reflexiv) a se făli, a se mândri, a se grozăvi, a face pe grozavul.  
 
Marcant (marcantă)
Marcant (marcantă), adjectiv
Sinonime: însemnat, de vază, mare, important, proeminent, remarcabil, memorabil, de seamă.  
 
Memorabil (memorabilă)
Memorabil (memorabilă), adjectiv
Sinonime: ieşit din comun, important, însemnat, deosebit, marcant, remarcabil.  
 
Menţiona
Menţiona, verb
Sinonime: a arăta, a indica, a semnala, a marca, a releva, a remarca, a observa, a aminti, a scoate în evidenţă, a specifica.  
 
Năstruşnic (năstruşnică)
Năstruşnic (năstruşnică), adjectiv
Sinonime: extraordinar, straşnic, grozav, formidabil, excelent, excepţional, remarcabil; ciudat, bizar, straniu, neobişnuit, curios.  
 
Notabil (notabilă)
Notabil (notabilă), adjectiv
Sinonime: remarcabil, deosebit, ales, marcant, de seamă.  
 
Observa
Observa, verb
Sinonime: a remarca, a constata, a băga de seamă, a vedea; a studia, a cerceta, a scruta; a spiona, a iscodi, a pândi.  
 
Observaţie
Observaţie, substantiv feminin
Sinonime: observare, cercetare, examinare, studiu; remarcă, constatare; obiecţie, critică, mustrare, dojană, admonestare; supraveghere, pază, control.  
 
Ochi
Ochi, verb
Sinonime: a ţinti, a lua la ochi, a fixa; a distinge, a remarca, a observa, a scruta.

Ochi, substantiv neutru
Sinonime: privire, uitătură; (figurat) vârtej, bulboacă, copcă; verigă, laţ; mugur.  
 
Percepe
Percepe, verb
Sinonime: a desluși, a distinge, a înregistra, a înţelege, a observa, a pricepe, a recepţiona, a remarca, a reține, a sesiza, a simţi, a vedea, a zări, (figurat) a pătrunde, (învechit) a privi; a încasa, a lua bani, a primi, a strânge.  
 
Proeminent (proeminentă)
Proeminent (proeminentă), adjectiv
Sinonime: pregnant, reliefat, pronunţat; remarcabil, excepţional, deosebit, valoros.  
 
Reflecţie
Reflecţie, substantiv feminin
Sinonime: considerație, considerent, constatare, cugetare, gând, gândire, idee, meditare, meditație, observare, observație, opinie, părere, reflectare, reflexie, remarcă, (învechit) schepsis, (variantă) reflecțiune.  
 
Releva
Releva, verb
Sinonime: a accentua, a arăta, a atesta, a denota, a depinde, a dezvălui, a evidenția, a indica, a întări, a învedera, a marca, a nota, a observa, a potența, a proveni din, a puncta, a pune în evidență, a pune în lumină, a reliefa, a remarca, a reține, a scoate în relief, a scoate la iveală, a se dovedi, a se manifesta ca, a semnala, a sesiza, a sublinia, a trăda, a ține de ceva, a vădi.  
 
Reliefa
Reliefa, verb
Sinonime: a sublinia, a accentua, a evidenţia, a remarca, a scoate în evidenţă, a pune în lumină, a releva.  
 
Sclipitor (sclipitoare)
Sclipitor (sclipitoare), adjectiv
Sinonime: lucitor, lucios, strălucitor, scânteietor, scăpărător; (figurat) remarcabil, excelent, deosebit; inteligent, dotat, subtil.  
 
Singulariza
Singulariza, verb
Sinonime: a (se) deosebi, a (se) distinge, a (se) evidenția, a (se) ilustra, a (se) individualiza, a (se) izola, a (se) remarca, a caracteriza, a deveni singular, a particulariza, a personaliza, a scoate în evidență, (învechit) a (se) însemna, (învechit) a (se) vesti, (învechit) a se semnala.  
 
Străluci
Străluci, verb
Sinonime: a luci, a lumina; a scânteia, a sclipi, a sticli; (figurat) a se remarca, a se distinge, a se face cunoscut.  
 
Strălucit (strălucită)
Strălucit (strălucită), adjectiv
Sinonime: strălucitor, lucios, sclipitor; (figurat) distins, remarcabil, glorios; fastuos, bogat, splendid.  
 
Sublinia
Sublinia, verb
Sinonime: a accentua, a evidenţia, a întări, a marca, a nota, a observa, a puncta, a pune în evidență, a releva, a reliefa, a remarca, a reține, a scanda, a semnala, (livresc) a învedera, (livresc) a potența.  
 
Surprinde
Surprinde, verb
Sinonime: a ademeni, a ajunge, a amăgi, a apuca, a băga de seamă, a cuceri pe neașteptate, a descoperi în mod brusc, a descoperi pe neașteptate, a descoperi, a epata, a frapa, a încânta, a înșela, a lua pe neașteptate, a minți, a minuna, a mira, a momi, a observa (pe furiș), a păcăli, a prinde fără veste, a prinde în flagrant delict, a prinde pe nepregătite, a prinde, a prosti, a purta, a remarca, a sesiza, a sezisa, a stupefia, a șoca, a trișa, a uimi, a ului, a vedea, (figurat) a izbi, (învechit și regional) a pripi, (Moldova, Transilvania și Banat) a zăpsi.  
 
Temeinic (temeinică)
Temeinic (temeinică), adjectiv
Sinonime: adânc, amănunțit, capital, chibzuit, concludent, considerabil, consistent, convingător, crucial, cumpănit, decisiv, deosebit, edificator, elocvent, esențial, fundamental, fundamentat, gândit, grăitor, hotărâtor, ilustrativ, important, intens, îndreptățit, însemnat, întemeiat, judicios, just, justificat, legitim, logic, mare, matur, motivat, notabil, organic, pilduitor, prețios, priceput, primordial, probant, profund, puternic, radical, remarcabil, rezistent, sârguincios, serios, sigur, socotit, solid, stăruitor, structural, substanțial, tare, trainic, valoros, vital, vorbitor, (figurat) binecuvântat, (figurat) pătrunzător, (figurat) sănătos, (învechit) înduplecător, (învechit) temeielnic, (învechit) temelnic, (livresc) îndrituit.  
 
Decela
Decela, verb
Sinonime: a descoperi, a dezvălui, a releva, a detecta, a depista, a devoala, a indica, a arăta, a remarca, a repera.  
 
Afirma
Afirma, verb
Sinonime: a declara, a mărturisi, a relata, a spune, a zice, (popular) a cuvânta, (învechit) a mărturi; a se auzi, a se spune, a se şopti, a se vorbi, a se zice, a se zvoni, (învechit) a (se) suna, (reg.) a se slomni; a manifesta; a susţine; a se evidenţia, a se impune, a se remarca.  
 
Apostilă
Apostilă, substantiv
Sinonime: adnotație, iscălitură, notă, observație, parafă, post-scriptum, remarcă, rezoluţie, semnătură, (rusism învechit) nadpis.  
 
Zăpsi
Zăpsi, verb
Sinonime: a constata, a observa, a prinde, a remarca, a sesiza, a surprinde, a vedea.  
 
Brio
Brio, substantiv
Sinonime: însuflețire, vivacitate; (cu brio) cu multă însuflețire, în mod remarcabil.  
 
Singularizare
Singularizare, substantiv
Sinonime: deosebire, distingere, evidențiere, ilustrare, individualizare, izolare, particularizare, remarcare, semnalare, (învechit) însemnare, (învechit) vestire.  
 
Supradotat
Supradotat, adjectiv
Sinonime: excepțional, genial, remarcabil, superdotat.  
 
Adnotațiune
Adnotațiune, substantiv
Sinonime: adiție, adnotare, adnotație, antet, apostilă, asterisc, comentariu, critică, exegeză, explicație, glosă, letrină, mențiune, notă, observație, referință, remarcă, scolie, subsol, trimitere.  
 
Considerațiune
Considerațiune, substantiv
Sinonime: apreciere, atenție, autoritate, circumspecție, considerație, considerent, credit, deferență, idee, motiv, observație, onoare, părere, prestigiu, rațiune, recunoaștere, reflecție, reflexie, remarcă, reputație, respect, reverență, stimă, tact, venerație.  
 
Relevabil
Relevabil, adjectiv
Sinonime: memorabil, notabil, remarcabil, semnalabil.  
 
Relevant
Relevant, adjectiv
Sinonime: distinctiv, pertinent, reliefant, remarcant.  
 
Relevare
Relevare, substantiv
Sinonime: accentuare, observare, relevație, relevațiune, remarcare, semnalare, sesizare, subliniere.  
 
Menționabil
Menționabil, adjectiv
Sinonime: citabil, memorabil, notabil, observabil, remarcabil.  
 
Aluziune
Aluziune, substantiv (învechit)
Sinonime: aluzie, apropo, insinuare, insinuație, remarcă, subînțeles.  
 
Etonant
Etonant, adjectiv (învechit)
Sinonime: aiurisant, epatant, excepțional, extraordinar, fantastic, formidabil, incredibil, inedit, neașteptat, neobișnuit, prodigios, remarcabil, senzațional, surprinzător, uimitor.  
 
Semnalare
Semnalare, substantiv
Sinonime: amintire, arătare, citare, desemnare, indicare, menționare, mențiune, observare, pomenire, relevare, remarcare, sesizare, subliniere, (rar) semnalizare.  
 
Prestigios
Prestigios, adjectiv
Sinonime: de prestigiu, eclatant, glorios, ilustru, important, însemnat, prodigios, remarcabil, uluitor, (învechit) etonant.  
 
Afirmat
Afirmat, adjectiv
Sinonime: declarat, remarcat, susținut, (figurat) viguros.  
 
Subliniere
Subliniere, substantiv
Sinonime: accentuare, evidențiere, întărire, marcare, observare, relevare, reliefare, remarcare, semnalare, sesizare, subliniat, (livresc) potențare.  
 
Sesiza
Sesiza, verb
Sinonime: a arăta, a constata, a descoperi, a dezvălui, a ghici, a intui, a încunoștința, a întrevedea, a întrezări, a înțelege, a lua cunoștință, a observa, a percepe, a prevedea, a releva, a remarca, a reține, a revela, a se adresa justiției, a ține seama, a vedea, a zări, (figurat) a dibui, (figurat) a mirosi, (figurat) a pătrunde, (figurat) a prinde, (învechit) a privi, (învechit, figurat) a pricepe, (livresc) a priza, (Moldova, Transilvania și Banat) a zăpsi, (variantă) a sezisa.  
 
Bria
Bria, verb
Sinonime: (franțuzism) a excela, a se afirma, a se deosebi, a se distinge, a se evidenția, a se impune, a se remarca, a străluci.  
 
Nota bene
Nota bene, locuțiune verbală
Sinonime: notă, remarcă; (abreviere) NB, N.B.  
 
Datat
Datat, adjectiv
Sinonime: demodat, învechit, localizat, remarcat.

Datat, substantiv
Sinonime: datare.  
 
Excelare
Excelare, substantiv
Sinonime: distingere, evidențiere, ilustrare, impunere, remarcare, (învechit) covârșire, (învechit) covârșit, (învechit) escelare.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar