Depărta
Depărta, verb
Sinonime: a (se) dezlipi, a (se) îndepărta, a trimite la distanță, a ține la distanță, a spaţia, a scoate, a izgoni, a se înstrăina, a alunga; a se abate, a devia.  
 
Departaja
Departaja, verb
Sinonime: a arbitra, a judeca, a separa.  
 
Departajare
Departajare, substantiv feminin
Sinonime: arbitraj, separare.  
 
Departament
Departament, substantiv
Sinonime: institut, minister; district, zonă, regiune, unitate administrativă.  
 
Departamental
Departamental, adjectiv
Sinonime: ministerial.  
 
Depărtare
Depărtare, substantiv
Sinonime: dezlipire, îndepărtare, distanţare, îndepărtare, rărire, spaţiere, distanţă, interval, spaţiu, (Transilvania) scopot; (din depărtare) de departe, de la mare distanță.  
 
Depărtat (depărtată)
Depărtat (depărtată), adjectiv
Sinonime: îndepărtat, undeva, distanţat, la distanţă, în depărtare; desfăcut, răşchirat; spaţiat.  
 

Aberaţie (aberaţii)
Aberaţie (aberaţii), substantiv feminin
Sinonime: eroare, rătăcire, absurditate, elucubrație, anomalie, anormalitate, demență, dereglare, nebunie, idioțenie, iluzie, non-sens, sofism, stupiditate; abatere, depărtare, deturnare, deviere; îndepărtare de adevăr; (aberație cromatică) cromatism; (aberație vizuală) astigmatism.  
 
Afund (afundă)
Afund (afundă), adjectiv
Sinonime: adânc, profund, depărtat.  
 
Dezlipi
Dezlipi, verb
Sinonime: a detaşa, a despărţi, a (se) desface, a (se) desprinde, a (se) depărta, a (se) îndepărta.  
 
Distanţa
Distanţa, verb
Sinonime: a rări, a lăsa distanţă, a îndepărta, a detaşa, a spaţia, a depăși, a devansa, a mări.

Distanţă, substantiv feminin
Sinonime: ecart, depărtare, spaţiu, interval, (Transilvania) scopot, (popular) cale, (învechit) loc, bucată, (regional) postată, lungime; (la figurat, rar) deosebire, diferență.  
 
Dudui
Dudui, verb
Sinonime: a bubui, a cutremura, a zgudui, a clătina, a vui, (rar) a vâjâi, a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îmboldi, a îndemna, a îndepărta.  
 
Înstrăina
Înstrăina, verb
Sinonime: a aliena, a emigra, a expatria, a fura, a lua pe ascuns și pe nedrept, a pierde afecțiunea, a pleca, a pribegi, a se depărta, a se dezrădăcina, a se exila, a se îndepărta (sufletește), a străina, a sustrage, a transmite (prin vânzare) un drept, a-şi însuşi, a-și părăsi familia, a-și părăsi locul de naștere, a-și părăsi locul de reședință, (variantă) a (se) înstreina.  
 
Lepăda
Lepăda, verb
Sinonime: a abandona, a abjura, a afurisi, a alunga, a anatemiza, a arunca, a avorta, a azvârli, a blestema, a deborda, a descărca, a excomunica, a expulza, a goni, a izgoni, a înlătura, a lua, a năpârli, a nega, a nu mai fi de acord, a părăsi, a refuza, a renega, a renunţa, a respinge, a scoate, a se apăra, a se depărta, a se dezbăra, a se dezbrăca, a se dezice, a se dezvinovăți, a se feri, a se îndepărta, a se lăsa, a se păzi, a se schimba, a trage, a vărsa, a voma, a vomita, a zvârli, a-şi muta gândul, (învechit) a scutura, (regional) a lăpăda, (regional) a țipa.  
 
Portofoliu
Portofoliu, substantiv neutru
Sinonime: minister, departament.  
 
Spația
Spația, verb
Sinonime: a rări, a depărta, a distanţa.  
 
Străin (străină)
Străin (străină), adjectiv
Sinonime: alogen, alohton, apatrid, bizar, ciudat, curios, depărtat, emigrant, excentric, exotic, exterior, extern, extravagant, extrinsec, fantasmagoric, fantezist, heterogen, indiferent, inexplicabil, inexplorat, insolit, izolat, înstrăinat, năstrușnic, necunoscut, nenațional, neobișnuit, neromânesc, original, paradoxal, pribeag, pripășit, refugiat, rezident, singular, stingher, straniu, venetic, (figurat) dezrădăcinat, (învechit) nemernic, (învechit) varvar, (învechit) venit, (popular) strein, (slavonism învechit) proidit.  
 
Surghiuni
Surghiuni, verb
Sinonime: a alunga, a depărta, a deporta, a exila, a goni, a izgoni, a îndepărta, a ostraciza, a proscrie, a sili trăiască printre străini, a trimite în surghiun, (învechit) a urgisi, (livresc) a relega.  
 
Zogorni
Zogorni, verb
Sinonime: a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îndepărta.  
 
Derivă (derive)
Derivă (derive), substantiv feminin
Sinonime: abatere, depărtare, recul, retragere.  
 
Desfăcut
Desfăcut, adjectiv
Sinonime: despăturit, dezdoit, desfăşurat, deschis, dezlegat, despletit, dezlipit, demontat, destrămat, deşirat, întins, răsfirat, depărtat, crăpat, plesnit, reziliat.  
 
Dezlipire
Dezlipire, substantiv
Sinonime: desfacere, desprindere, detaşare, depărtare, îndepărtare.  
 
Distanţare
Distanţare, substantiv
Sinonime: depărtare, îndepărtare, spaţiere.  
 
Distanţat
Distanţat, adjectiv
Sinonime: depărtat, depășit, lăsat în urmă, rar, rărit, spaţiat.  
 
District
District, substantiv
Sinonime: arondisment, canton, circumscripție, comitat, departament, diviziune, prefectură, sector, ținut, (învechit, în Transilvania) varmeghie; (turcism învechit) caza, sandjacat, sangiac.  
 
Scopot
Scopot, substantiv
Sinonime: depărtare, distanţă, duşcă, gât, gură, interval, înghiţitură, răstimp, sorbitură, spaţiu, timp.  
 
Gorgoni
Gorgoni, verb
Sinonime: a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îndepărta.  
 
Păfuga
Păfuga, verb
Sinonime: a alunga, a depărta, a fugări, a goni, a hăitui, a izgoni, a îndepărta, a urmări, (variantă) a pefuga.  
 
Unitate
Unitate, substantiv
Sinonime: cifră, număr, unu; armonie, coeziune, fraternitate, identitate, indivizibilitate, legătură, omogenitate, solidaritate, tot indivizibil, tot unitar, uniformitate, unime, unire, (unitate statistică) individ; armată, batalion, divizie, formație militară, oaste, pluton, regiment, secție, trupă; departament, firmă, institut, instituție, întreprindere, minister, prefectură, sector, sferă.  
 
Răsfirat
Răsfirat, adjectiv
Sinonime: așezat la distanță, depărtat, difuz, dispersat, împrăștiat, înfoiat, întins pe o suprafață mare, lipsit de consistență, rărit, răspândit, răzlețit, risipit, (figurat) nestatornic, (învechit) rășchirat, (popular) răznit, (variantă) resfirat.  
 
Însingura
Însingura, verb
Sinonime: a se depărta, a se izola, a se închide, a se pustnici, a se retrage.  
 
Mătrăşi
Mătrăşi, verb
Sinonime: a alunga, a arunca, a asasina, a ascunde, a azvârli, a căra, a cheltui, a concedia, a da afară, a depărta, a distruge, a dosi, a face nu mai existe, a fugări, a fugi, a goni, a irosi, a izgoni, a împrăștia, a îndepărta (în mod forțat și obraznic), a mistui, a muta, a nimici, a omorî, a pleca în grabă și fără voie, a prăpădi, a risipi, a scoate, a se căra, a se cărăbăni, a sili plece, a suprima, a șterge de pe fața pământului, a transfera, a ucide, a zvârli.  
 
Răşchirat
Răşchirat, adjectiv
Sinonime: depărtat, dispersat, împrăștiat, întins în lături, ramificat, rămuros, răsfirat, răspândit, răzlețit, risipit, (variantă) răschirat.  
 
Balotaj
Balotaj, substantiv
Sinonime: număr insuficient de voturi (puncte); al doilea tur de scrutin, alegere (criteriu) de departajare.  
 
Răzmeri
Răzmeri, verb
Sinonime: a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îndepărta.  
 
Sechestra
Sechestra, verb
Sinonime: a claustra, a confisca, a foglăli, a funtui, a izola, a kidnapa, a prenora, a pune (sub) sechestru, a pune de o parte, a răpi, a reține cu forța, a se depărta de lume, a zeberi, (învechit și regional) a secfestrui, (învechit) a popri, (învechit) a secfestra, (învechit) a secfestrarisi, (regional) a cuprinde.  
 
Spaţiona
Spaţiona, verb
Sinonime: (poligrafie) a depărta, a distanța, a îndepărta, a rări, a spația.  
 
Înstrăinat
Înstrăinat, adjectiv
Sinonime: alienat, depărtat, exilat, expatriat, izolat, îndepărtat, neospitalier, neprietenos, neprimitor, plecat de acasă, străin, (figurat) dezrădăcinat, (variantă) înstreinat.

Înstrăinat, substantiv
Sinonime: înstrăinare, (variantă) înstreinat.  
 
Îndepărtare
Îndepărtare, substantiv
Sinonime: abatere, anulare, concediere, curățare, demitere, depărtare, destituire, deviație, deviere, dezlipire, distanțare, eliminare, evitare, excludere, împiedicare, înlăturare, mutare, ocolire, preîntâmpinare, prevenire, rărire, ridicare, ridicat, schimbare, scoatere, spațiere, suprimare, ștergere, tăiere, (figurat) scuturare, (învechit și familiar) mazilire, (învechit și familiar) mazilit, (rar) prevenție.  
 
Îndepărtat
Îndepărtat, adjectiv
Sinonime: concediat, depărtat, distanțat, situat la mare distanță, venit de departe.  
 
Spațiere
Spațiere, substantiv
Sinonime: depărtare, despărțire, distanțare, distanțiere, îndepărtare, rărire.  
 
Ecarta
Ecarta, verb
Sinonime: a depărta, a distanța, a îndepărta.  
 
Diverge
Diverge, verb
Sinonime: a se distanța, a se îndepărta, a se răsfira, (figurat) a diferi mult, (figurat) a fi foarte depărtat, (figurat) a fi în dezacord, (figurat) a fi opus, (figurat) a se deosebi, (matematică) a tinde către infinit.  
 
Lăţire
Lăţire, substantiv
Sinonime: amplificare, aplatizare, creștere (numerică), depărtare, distanțare, extindere, intensificare, împrăștiere, înmulțire, lățime, mărire, propagare, răsfirare, răspândire, sporire, (figurat) dilatare, (figurat) expansiune, (învechit) considerație, (învechit) propagațiune.  
 
Tintiri
Tintiri, verb (regional)
Sinonime: a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îndepărta.  
 
Minister
Minister, substantiv
Sinonime: cabinet, consiliu de miniștri, departament, executiv, funcțiune, guvern, ministeriat, ministru, oficiu, sacerdoțiu, (învechit) portofel, (livresc) portofoliu; (minister public) acuzator, magistratură, parchet, procuror.  
 
Ministerial
Ministerial, adjectiv
Sinonime: departamental, executiv, guvernamental, oficial.  
 
Retras
Retras, adjectiv
Sinonime: ascuns, depărtat, dosit, dosnic, ferit, izolat, închis, lăturalnic, necomunicativ, nesociabil, plasat mai la o parte, retractat, singur, singuratic, solitar, tainic, tăinuit, (figurat) sihastru, (învechit și regional) săcret, (învechit) retirat, (rar) însingurat, (rar) lăturaș, (regional) lăturiș.

Retras, adverb
Sinonime: deoparte, izolat, (învechit) osebi.  
 
Ecart
Ecart, substantiv
Sinonime: abatere, amplitudine, decalaj, depărtare, deviație, diferență, ecartament, interval, variație.  
 
Spațiat
Spațiat, adjectiv
Sinonime: aerat, depărtat, distanțat, interliniat, lax, rărit, răsfirat.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar