Apăra
Apăra, verb
Sinonime: a proteja, a feri, a ocroti, a păzi, a salvgarda; a (se) dezvinovăţi, a pleda (pentru a susţine ceva sau pe cineva).  
 
Apăraie
Apăraie, substantiv
Sinonime: apărie, baltă, băltoacă, lăcăraie, lăcărie, udătură, (popular) udeală.  
 
Apărământ
Apărământ, substantiv (învechit)
Sinonime: apărare, ocrotire, protecție, sprijin.  
 
Apărare
Apărare, substantiv
Sinonime: ferire, ocrotire, păzire, (livresc) salvgardare, (învechit şi popular) oblăduire, sprijin, (învechit) apărământ, scuteală, scutinţă, scutire, (figurat) scut; asigurare, pază, protecţie, protejare, securitate, siguranţă; pledare, susţinere; (livresc) prezervare, prezervaţie, defensivă.  
 
Aparat
Aparat, substantiv neutru
Sinonime: maşină, mecanism, maşinărie, instrument, proteză, dispozitiv.

Apărat, adjectiv
Sinonime: adăpostit.  
 
Aparataj
Aparataj, substantiv
Sinonime: aparatură.  
 
Apărătoare
Apărătoare, substantiv
Sinonime: gardă; (regional) ceatlău, gânj; (botanică) (regional) somnişor; (botanică) (popular) izmă proastă, (regional) busuioc-de-câmp, busuiocul-cerbilor, (Transilvania) polei.  
 
Apărător
Apărător, substantiv masculin
Sinonime: ocrotitor, protector, salvator, sprijin, sprijinitor, susţinător, (rar) proteguitor, protejator, (învechit) arca, părtinitor, păzitor, priitor, scutitor, (figurat) reazem; avocat; fundaş.  
 
Apărătoriu
Apărătoriu, substantiv (învechit)
Sinonime: apărătoare, apărător.  
 
Aparatură
Aparatură, substantiv
Sinonime: (tehnică) aparataj.

Apărătură, substantiv (învechit)
Sinonime: apărare, apărat, branişte, fort, fortificație, întăritură, obstacol, opritură, piedică, popritură, protecție, scutire.  
 

Arcă
Arcă, substantiv feminin (rar)
Sinonime: corabie, navă, barcă, vas.

Arca, substantiv (învechit)
Sinonime: apărător, avocat, bază, fundament, fundație, mijlocitor, ocrotitor, protector, sprijin, sprijinitor, susținător, temelie.

Arca, verb
Sinonime: a (se) arcui, a (se) curba.  
 
Bahnă
Bahnă, substantiv feminin (regional)
Sinonime: mlaştină, mocirlă, băltoacă, bulhac, smârc, baltă, apăraie, apărie.  
 
Băltoacă
Băltoacă, substantiv feminin
Sinonime: lăcăraie, apăraie, apărie; (regional) bălăştioagă, băltac.  
 
Campion
Campion, substantiv masculin
Sinonime: as, câștigător, cuceritor, fruntaş, gigant, învingător, laureat, lider, protagonist, recordman, recordmen, supercampion, șampion, titan, vedetă, vicecampion; (figurat) apărător, luptător, partizan, susținător.  
 
Coardă
Coardă, substantiv feminin
Sinonime: strună; (popular) vână, nervi, muşchi, tendon, ligament; (popular) curmei; (tehnică) sfoară; (prin Moldova şi Oltenia) săgeată; (tehnică) arc, (regional) crac, punte; (regional) coadă, rână; (tehnică) (regional) apărătoare, ceatlău, gânj, lambă, legătură, prăjină; braţ; (botanică) viţă, lăstar de viţă de vie; (anatomie) (coardă dorsală) notocordă; crucea dinapoi, spadă; (coarda-ielelor) silnic.  
 
Culă (cule)
Culă (cule), substantiv feminin (învechit)
Sinonime: ascunzătoare, beci boltit, bogăție, boltă, casă boierească fortificată, conac boieresc, cupolă, foișor, hrubă, pivniţă, subterană, tezaur, turn (circular, de apărare), visterie.  
 
Cură
Cură, substantiv feminin
Sinonime: tratament, îngrijire, dietă.

Cura, verb
Sinonime: a apăra, a căuta, a curăţa, a defrişa, a despăduri, a dezghioca, a dezvinovăţi, a disculpa, a distruge, a îngriji, a justifica, a nimici, a potopi, a prăpădi, a scuza, a sfărâma, a trata, a zdrobi, a zvânta.  
 
Defensivă
Defensivă, substantiv feminin
Sinonime: apărare.  
 
Descoperit (descoperită)
Descoperit (descoperită), adjectiv
Sinonime: dezvelit, liber, neacoperit; fără apărare, vulnerabil, fără sprijin.  
 
Dezvinovăţi
Dezvinovăţi, verb
Sinonime: a (se) disculpa, a (se) scuza, a (se) justifica, a (se) apăra, a se dezincrimina, (rar) a (se) dezvinui, (învechit şi regional) a (se) cura, (învechit) a (se) îndreptăţi, a (se) mântui.  
 
Dezvinui
Dezvinui, verb
Sinonime: a (se) dezvinovăţi, a (se) apăra, a (se) disculpa, a (se) justifica, a (se) scuza.  
 
Evita
Evita, verb
Sinonime: a ocoli, a se eschiva, a eluda, a se feri, a neglija; a împiedica, a îndepărta, a înlătura, a opri; a conturna, a înconjura; a fugi, a preîntâmpina, a preveni, (rar) a se apăra.  
 
Feri
Feri, verb
Sinonime: a apăra, a proteja, a ocroti, a (se) păzi, a protegui, a adăposti; a ocoli, a evita, a lăsa la o parte, a înconjura, (învechit şi regional) a se socoti, (învechit) a se lepăda, a se veghea, (învechit) a se îndupleca, a fugi; a respecta, a ţine.  
 
Flanca
Flanca, verb
Sinonime: a apăra, a sprijini, a proteja, a ocroti; a întovărăşi, a acompania, a însoţi.  
 
Fortificaţie
Fortificaţie, substantiv feminin
Sinonime: adăpost, (învechit) apărătură, bastidă, blochaus, bunker, cazemată, citadelă, fortăreaţă, întăritură, redută, (rar) retranşament, tărie, zamcă.  
 
Gardă
Gardă, substantiv feminin
Sinonime: apărătoare, caraulă, cerber, escortă, gardian, pază, paznic, păzitoare, planton, precauție, strajă, supraveghere, veghe, veghetor, (învechit) culuc, (învechit) scut, (în Roma antică) vigil; (gardă de corp) bodyguard, femeie-bodyguard.  
 
Imunitate
Imunitate, substantiv feminin
Sinonime: apărare, imunizare, mitridatizare, rezistență, seroterapie, vaccinație; (termen juridic) dispensă, exempțiune, inviolabilitate.  
 
Inexpugnabil (inexpugnabilă)
Inexpugnabil (inexpugnabilă), adjectiv
Sinonime: invincibil, de necucerit, bine apărat, fortificat.  
 
Instalaţie
Instalaţie, substantiv feminin
Sinonime: instalare, montare; aparatură, maşini, mecanism.  
 
Instrument
Instrument, substantiv neutru
Sinonime: unealtă, ustensilă, aparat; mijloc, procedeu, cale.  
 
Lac
Lac, substantiv neutru
Sinonime: (regional) iezer, tău, iaz, heleşteu; (figurat) apăraie.  
 
Lăcărie
Lăcărie, substantiv feminin
Sinonime: apăraie, băltoacă.  
 
Lepăda
Lepăda, verb
Sinonime: a abandona, a abjura, a afurisi, a alunga, a anatemiza, a arunca, a avorta, a azvârli, a blestema, a deborda, a descărca, a excomunica, a expulza, a goni, a izgoni, a înlătura, a lua, a năpârli, a nega, a nu mai fi de acord, a părăsi, a refuza, a renega, a renunţa, a respinge, a scoate, a se apăra, a se depărta, a se dezbăra, a se dezbrăca, a se dezice, a se dezvinovăți, a se feri, a se îndepărta, a se lăsa, a se păzi, a se schimba, a trage, a vărsa, a voma, a vomita, a zvârli, a-şi muta gândul, (învechit) a scutura, (regional) a lăpăda, (regional) a țipa.  
 
Măiestrie
Măiestrie, substantiv feminin
Sinonime: abilitate, aparat ingenios, artă, complot, conjurație, conspirație, creație (artistică), dar, descântec, dexteritate, dibăcie, farmec, favoare, grație, har, ingeniozitate, instrument, intrigă, inventivitate, iscusinţă, îndemânare, lucrare, magie, mașinație, meserie, meşteşug, operă, pricepere, stratagemă, subterfugiu, șiretenie, șiretlic, șmecherie, știință, talent, tertip, truc, unealtă, uneltire, viclenie, vicleșug, virtuozitate, vrajă, vrăjitorie.  
 
Menaja
Menaja, verb
Sinonime: a cruţa, a păzi, a feri, a apăra, a proteja, a se îngriji.

Menajă, substantiv (regional)
Sinonime: aliment, hrană, mâncare.  
 
Militar
Militar, substantiv masculin
Sinonime: apărător, artilerist, caporal, carabinier, cavalerist, colonel, comandant, combatant, fantasin, furgonar, general, gheriler, gueriler, infanterist, leat, legionar, locotenent, lunetist, mareșal, mercenar, ofițer, ostaş, oștean, parașutist, reangajat, recrut, rezervist, sergent, soldat, subofițer, tanchist, voinic, voluntar, (învechit) săgar, (învechit) stratiot, (Transilvania) cătană.  
 
Mântui
Mântui, verb
Sinonime: a (se) dezrobi, a (se) elibera, a (se) isprăvi, a (se) izbăvi, a (se) limpezi, a (se) purifica, a (se) răscumpăra, a (se) salva, a (se) sfârși, a (se) tămădui, a (se) termina, a (se) vindeca, a apăra, a disculpa, a emancipa, a epuiza, a fini, a ierta de păcate, a ispăși, a încheia, a justifica, a libera, a răpune, a scăpa, a scuza, a se lecui, (figurat) a (se) curăța, (figurat) a (se) spăla, (învechit și popular) a se cortorosi, (învechit) a (se) dezvinovăți, (învechit) a (se) litrosi, (învechit) a (se) măntui, (învechit) a (se) scoate, (învechit) a (se) scumpăra, (învechit) a (se) scura, (învechit) a (se) spăsi, (învechit) a (se) spogreși, (învechit) a isțeli, (învechit, impropriu) a se izbândi.  
 
Oblădui
Oblădui, verb (popular)
Sinonime: a administra, a apăra, a cârmui, a conduce, a dirigui, a dirija, a domni, a feri, a gospodări, a guverna, a lua sub ocrotire, a ocroti, a păzi, a proteja, a se afla la domnie, a stăpâni, a supraveghea.  
 
Ocroti
Ocroti, verb
Sinonime: a apăra, a proteja, a oblădui, a păzi, a feri.  
 
Partizan
Partizan, substantiv masculin
Sinonime: adept, discipol, susţinător, apărător, luptător.  
 
Patron
Patron, substantiv masculin
Sinonime: proprietar, stăpân; maistru, şef; ocrotitor, protector, apărător, susţinător, proteguitor.

Patron, substantiv neutru (regional)
Sinonime: cartuş.  
 
Patrona
Patrona, verb
Sinonime: a ocroti, a sprijini, a apăra, a susţine, a proteja.  
 
Pavăză
Pavăză, substantiv feminin
Sinonime: scut, platoşă, apărătoare; (figurat) ocrotire, sprijin, protecţie.  
 
Păzi
Păzi, verb
Sinonime: a proteja, a apăra, a ocroti; a veghea, a supraveghea, a străjui, a feri; a evita, a ocoli, a se da în lături, a se da deoparte, a se trage înapoi, a se eschiva; a pândi, a urmări; a respecta, a păstra, a considera, a se conforma.  
 
Pleda
Pleda, verb
Sinonime: a susţine, a apăra, a vorbi pentru (ceva sau cineva).  
 
Pledoarie
Pledoarie, substantiv feminin
Sinonime: apărare, apologie, discurs, cuvântare.  
 
Preveni
Preveni, verb
Sinonime: a anunţa, a atenționa, a avertiza, a aviza, a combate, a evita, a informa, a împiedica, a îndepărta, a înlătura, a înștiința (dinainte), a ocoli, a para, a preîntâmpina, a se apăra, a se feri, (învechit) a prevesti, (prin Transilvania și Banat) a priti, (regional) a veni (din nou).  
 
Prezerva
Prezerva, verb
Sinonime: a feri, a păzi, a apăra, a proteja.  
 
Profilactic (profilactică)
Profilactic (profilactică), adjectiv
Sinonime: antiseptic, apărător, apotropaic, igienic, preventiv, prezervativ, protector, (învechit) preîntâmpinător, (învechit) profilactiv.  
 
Protector (protectoare)
Protector (protectoare), adjectiv
Sinonime: apărător, păzitor, pavăză; susţinător, favorizator, sprijinitor, ocrotitor, oblăduitor.  
 
Protecţie
Protecţie, substantiv feminin
Sinonime: pază, ocrotire, apărare; sprijin, ajutor, susţinere.  
 
Protegui
Protegui, verb
Sinonime: a proteja, a ocroti, a sprijini, a apăra, a favoriza, a părtini, a păzi, a feri.  
 
Proteja
Proteja, verb
Sinonime: a ocroti, a sprijini, a apăra, a ajuta; a favoriza, a păzi, a feri; a acoperi, a părtini.  
 
Retranşa
Retranşa, verb
Sinonime: a se fortifica, a se îngrădi, a se apăra.  
 
Salva
Salva, verb
Sinonime: a scăpa, a apăra, a feri de (ceva sau cineva).  
 
Salvgarda
Salvgarda, verb
Sinonime: a apăra, a păstra, a salva.  
 
Scut
Scut, substantiv neutru
Sinonime: (figurat) apărare, ocrotire, sprijin, protecţie, pază.  
 
Securitate
Securitate, substantiv feminin
Sinonime: adăpost, protecţie, pază, apărare.  
 
Sigur (sigură)
Sigur (sigură), adjectiv
Sinonime: cert, neîndoielnic, precis, garantat; convins, încredinţat; neşovăielnic, hotărât, ferm; la adăpost, ferit, apărat, în siguranţă; eficace, eficient, pozitiv.  
 
Siguranţă
Siguranţă, substantiv feminin
Sinonime: apărare, adăpost, securitate; certitudine, încredinţare, convingere; fermitate, precizie.  
 
Soldat
Soldat, substantiv masculin
Sinonime: apărător, artiler, aviator, brancardier, caporal, cavaler, cercetaș, combatant, cuceritor, defensor, deminor, evzon, fantasin, gardă, gheriler, grenadier, gueriler, infanterist, jaloner, jandarm, legionar, lunetist, luptător, machisard, marinar, mercenar, militant, militar, mujahedin, ofițer, om de trupă, ostaş, oștean, parașutist, partizan, pionier, planton, plutonier, pușcaș, rachetist, războinic, recrut, rezistent, santinelă, sapeur, săpător, sergent, spadasin, tanchist, trăgător, tunar, veteran, (antichitate) cornicular, (învechit) arbaletrier, (învechit) arcaș, (învechit) archebuzier, (învechit) carabinier, (învechit) cipai, (învechit) completaș, (învechit) conscris, (învechit) facționar, (învechit) franc-tiror, (învechit) mameluc, (învechit) meharist, (învechit) ordonanță, (învechit) palicar, (învechit) pandur, (învechit) spahiu, (învechit) ștafetă, (învechit) tiralior, (învechit) trenar, (învechit) trenard, (învechit) trupier, (învechit) zuav, (regional) catană.  
 
Somptuozitate
Somptuozitate, substantiv feminin
Sinonime: aparat, eleganţă, fast, lux, magnificență, maiestate, măreție, opulență, pompă, splendoare, strălucire, (învechit) ighemonicon, (învechit) pohfală, (învechit) saltanat, (învechit) sumptuozitate.  
 
Strajă
Strajă, substantiv feminin
Sinonime: pază, apărare, scut; paznic, străjer, sentinelă, caraulă, gardă, escortă.  
 
Străjui
Străjui, verb
Sinonime: a păzi, a apăra; (figurat) a veghea; a mărgini, a limita.  
 
Susţine
Susţine, verb
Sinonime: a sprijini, a ajuta, a apăra; a afirma, a spune; (figurat) a rezista, a se menţine.  
 
Teacă
Teacă, substantiv feminin
Sinonime: înveliş, toc, apărătoare; păstaie.  
 
Toc
Toc, substantiv neutru
Sinonime: apărătoare; plaivaz, condei, pană.

TOC, acronim
Sinonime: (medicină) nevroză obsesională, tulburare obsesiv-compulsivă.  
 
Udătură
Udătură, substantiv feminin
Sinonime: apăraie, băutură (spirtoasă), jilăveală, stropire, udare, udat, udeală, umezeală, (regional) mâncare (frugală), (regional) sorbitură.  
 
Udeală
Udeală, substantiv feminin (popular)
Sinonime: apă, apăraie, apărie, baltă, băltoacă, băutură, jilăveală, lăcăraie, lăcărie, reveneală, udătură, umezeală, umiditate.  
 
Veghea
Veghea, verb
Sinonime: a sta treaz, a nu dormi; a îngriji, a ocroti, a apăra, a păzi, a sta de strajă, a supraveghea, a fi vigilent, a fi cu luare aminte, a lua seama.  
 
Defensiv (defensivă)
Defensiv (defensivă), adjectiv
Sinonime: făcut pentru apărare, protector.  
 
Adept
Adept, substantiv masculin
Sinonime: aderent, apărător, discipol, fidel, membru, militant, partizan, prozelit, simpatizant.  
 
Adăpostit
Adăpostit, adjectiv
Sinonime: apărat, ferit, ocrotit, păzit, protejat, sigur, (învechit) scutit.  
 
Apărie
Apărie, substantiv
Sinonime: apăraie.  
 
Apologie
Apologie, substantiv
Sinonime: apărare, apologetism, ditiramb, elogiu, glorificare, justificație, panegiric, pledoarie, (învechit) defensă.  
 
Asigurare
Asigurare, substantiv
Sinonime: (economie) (învechit) siguripsire; (economie) (învechit şi regional) siguranţă; garantare; încredinţare; garanţie; angajament; apărare.  
 
Avocat
Avocat, substantiv
Sinonime: apărător, (Transilvania) procator, (învechit) defensor, vechil.  
 
Ceatlău
Ceatlău, substantiv
Sinonime: cruce; apărătoare, bâtă, ciomag, coardă, măciucă.  
 
Dispozitiv
Dispozitiv, substantiv
Sinonime: (tehnică) aparat, mașină, mecanică, mecanism, (învechit şi regional) meşteşug; aranjament, dispunere, metodă, procedeu, sistem.  
 
Daghereotip
Daghereotip, substantiv
Sinonime: aparat de daghereotipie.  
 
Kodak
Kodak, substantiv
Sinonime: aparat foto portabil.  
 
Defensor
Defensor, substantiv
Sinonime: apărător, avocat, gardian, protector, (învechit) defenzitor.  
 
Imunitar
Imunitar, adjectiv
Sinonime: apărător, defensiv, protector; imunizant.  
 
Monitor
Monitor, substantiv
Sinonime: animator, educator, antrenor, formator, institutor, instructor, maistru; periodic; terminal; navă; aparat de control, program de control.  
 
Testor
Testor, substantiv
Sinonime: tester, aparat pentru teste, controlor, eseior, examinator, experimentator, inspector, probator, verificator.  
 
Aerotermă
Aerotermă, substantiv
Sinonime: radiator, aparat electric de încălzire, sistem de încălzire cu aer.  
 
Dezvinuire
Dezvinuire, substantiv
Sinonime: apărare, dezvinovăţire, disculpare, justificare, scuză.  
 
Dictiozom
Dictiozom, substantiv
Sinonime: aparat Golgi.  
 
Dig
Dig, substantiv
Sinonime: ambarcader, baraj, batardou, chei, debarcader, estacadă, faleză, scoc, stăvilar, zăgaz, (regional) apărătoare, (regional) dighiu, (regional) diguială, (regional) gat, (regional) opritoare, (regional) opritor; (figurat) barieră, frână, obstacol.  
 
Abreacție
Abreacție, substantiv
Sinonime: (psihologie) reacție de apărare, catharsis, catarsis, defulare.  
 
Evantai
Evantai, substantiv
Sinonime: evantaliu, (antichitate) flabel, (învechit şi popular) apărătoare, (învechit) vânturar; alegere, gamă.  
 
Ferire
Ferire, substantiv
Sinonime: apărare, fereală, eschivare.  
 
Scriptor
Scriptor, substantiv
Sinonime: autor, copist, literat, om de litere, scrib, scriitor; aparat înregistrator.  
 
Pentru
Pentru, prepoziție
Sinonime: ca, către, contra, cu destinația, cu direcția, cu privire la, cu scopul de, datorită, de, din cauza, din pricina, drept, după, față de, împotriva, în apărarea, în favoarea, în folosul, în interesul, în legătură cu, în loc de, în locul, în măsură să, în raport cu, în schimbul, în scopul, în vederea, la, pe, per, potrivit cu, pro, referitor la, spre; (expresie) (pentru moment) deocamdată; (expresie) (pentru ca, pentru că) fiindcă, deoarece, din cauză că, de vreme ce, întrucât, căci; (expresie) (pentru ce, pentru aceasta, pentru aceea) deci, așadar, de aceea, drept care, din care cauză; (cu rol de conjuncție) precum.  
 
Fundaş
Fundaş, substantiv
Sinonime: (sport) apărător, stoper, (ieşit din uz) bec.  
 
Gânj
Gânj, substantiv
Sinonime: apărătoare, chingă, coardă, cocârlă, crivac, peteucă, potâng, râncă, (prin Muntenia) sucitură, (regional) gujbă.  
 
Paladiu
Paladiu, substantiv
Sinonime: (variantă) paladium; (figurat) apărare, garanție, ocrotire, pază.  
 
Sarazină
Sarazină, substantiv
Sinonime: (în evul mediu) grătar, grilă, hersă, poartă de apărare.  
 
Procator
Procator, substantiv
Sinonime: apărător, avocat, primar, persoană împuternicită.  
 
Planor
Planor, substantiv
Sinonime: aeronavă, aparat de zbor fără motor.  
 
Chintă
Chintă, substantiv
Sinonime: (muzică) interval de cinci note consecutive; atac de tuse; (scrimă) poziție de apărare; (variantă) cvintă.  
 
Scuteală
Scuteală, substantiv
Sinonime: adăpost, apărare, dispensă, ocrotire, protecție, scutire, sprijin, șopron.  
 
Ocrotire
Ocrotire, substantiv
Sinonime: adăpost, ajutor, apărare, azil, egidă, grijă, patronaj, protecție, protejare, scuteală, scutință, scutire, sprijin, sprijinire, susținere, tutelă, (rar) tutelaj; (figurat) aripă, pavăză, scut; (învechit și popular) oblăduire, (învechit) apărământ, (rar) proteguire.  
 
Ocrotitor
Ocrotitor, substantiv
Sinonime: apărător, gardian, păzitor, protector.  
 
Scutinţă
Scutinţă, substantiv
Sinonime: apărare, dispensă, ocrotire, protecție, scutire, sprijin.  
 
Scutit
Scutit, adjectiv
Sinonime: adăpostit, apărat, dispensat (de o obligație), eliberat (de îndatoriri), ferit, ocrotit, păzit, protejat, sigur.  
 
Scutitor
Scutitor, substantiv
Sinonime: apărător, ocrotitor, protector, sprijin, sprijinitor, susținător.  
 
Tutore
Tutore, substantiv
Sinonime: apărător, curator, epitrop, garant, gardian, împuternicit, mandatar, mecena, protector, reprezentant, responsabil, sindic, (învechit) ispravnic; (agricultură) proptea, suport; (variantă) tutor.  
 
Biurocrat
Biurocrat, substantiv
Sinonime: aparatcic, birocrat, formalist, funcționar, grefier, scrib, (depreciativ) scriptolog, secretar, (depreciativ) şoarece de birou.  
 
Poclit
Poclit, substantiv
Sinonime: (regional) apărătoare de soare, burduf, coş, coviltir, prelată; șopron pentru fân.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar