Închina
Închina, verb
Sinonime: a se ruga, a implora; a dedica, a oferi, a consacra; a se preda, a ceda; a toasta, a cinsti; a se pleca, a se înclina.  
 
Închinăcios
Închinăcios, adjectiv
Sinonime: bigot, cucernic, cuvios, fățarnic.  
 
Închinăciune
Închinăciune, substantiv
Sinonime: adorare, adorație, aplecare, capitulare, compliment, consacrare, cult, devotament, închinare, mătanie, ofrandă, plecăciune, ploconeală, reverenţă, rugă, rugăciune, salut, subjugare, supunere, temenea, toast, (familiar, rar) selamlâc, (învechit și regional) ocinaș, (învechit) molitvă, (învechit) plecare, (învechit) rugare, (învechit) rugăminte, (regional) plocon, (turcism învechit) talâm.  
 
Închinare
Închinare, substantiv
Sinonime: acceptare, adorare, aplecare, aprobare, asfințit, capitulare, chefuire, consacrare, dedicare, dedicație, destinare, devotament, devotare, închinat, înclinare, ofertă, ofrandă, plecare, plecăciune, predare, prosternare, rugă, rugăciune, salutare, subjugare, supunere, toast, (învechit și regional) ocinaș, (învechit) adăpostire, (învechit) închinăciune, (învechit) închinătură, (învechit) lăsare prin testament, (învechit) molitvă, (învechit) odihnă, (învechit) renunțare la o slujbă, (învechit) rugare, (învechit) rugăminte, (rar) prosternație.  
 
Închinător
Închinător, substantiv
Sinonime: credincios, (învechit) admirator, (învechit) adorator, (loc de) rugăciune; (ornitologie) șoim.  
 
Închinătură
Închinătură, substantiv (învechit)
Sinonime: adorare, adorație, capitulare, consacrare, devotament, închinare, rugă, rugăciune, subjugare, supunere.  
 

Biserică
Biserică, substantiv feminin
Sinonime: lăcaş de închinăciune, templu, bazilică, catedrală, lăcaş de cult, capelă, paraclis; sanctuar; credință, religie.  
 
Capelă
Capelă, substantiv feminin
Sinonime: bonetă, chipiu, şapcă; biserică, paraclis, templu, bazilică, lăcaş de cult, loc de închinăciune; orchestră, fanfară.  
 
Cinsti
Cinsti, verb
Sinonime: a respecta, a stima, a preţui, a manifesta consideraţie, a onora; (familiar) a da un cadou, a dărui, a da bacșiş, a mitui; a închina (un pahar), a bea în onoarea cuiva.  
 
Ciocni
Ciocni, verb
Sinonime: a (se) lovi, a (se) izbi, a închina paharele; a ciobi, a ştirbi, a face plesnească, a crăpa; a se contrazice, a fi în controversă.  
 
Consacra
Consacra, verb
Sinonime: a consfinţi, a confirma, a târnosi, a (se) dărui, a (se) dedica, a (se) destina, a (se) devota, a (se) hărăzi, a (se) închina, (rar) a (se) aplica, (învechit) a (se) deda, a (se) meni, a (se) pridădi, a (se) şerbi, (grecism învechit) a (se) afierosi.  
 
Dedica
Dedica, verb
Sinonime: a se închina, a consacra, a destina; a se lăsa absorbit, a se hărăzi.  
 
Dedicaţie
Dedicaţie, substantiv feminin
Sinonime: închinare, omagiu, consacrare.  
 
Destina
Destina, verb
Sinonime: a afecta, a consacra, a da, a dărui, a dedica, a devota, a distribui, a face, a fixa din timp, a hărăzi, a hotărî, a închina, a opta, a orândui, a predestina, a predetermina, a rândui, a repartiza, a rezerva, a sorti, a supune, a ursi, (grecism învechit) a afierosi, (învechit) a deda, (învechit) a meni, (învechit) a pridădi, (învechit) a șerbi, (învechit) a tocmi, (popular) a noroci, (popular) a preursi, (popular) a pune deoparte, (popular) a scrie, (popular) a soroci, (rar) a aplica.  
 
Hărăzi
Hărăzi, verb
Sinonime: a acorda, a consacra, a da, a dărui, a dedica, a destina, a dona, a hotărî, a închina, a meni, a orândui, a predestina, a preursi, a rândui, a scrie, a soroci, a sorti, a ursi, (figurat) a rezerva, (învechit) a tocmi, (popular) a noroci, (rar) a predetermina.  
 
Pleca
Pleca, verb
Sinonime: a porni, a se duce, a merge, a se deplasa, a se urni, a se îndepărta, a o lua din loc, a se retrage; a renunţa, a părăsi, a abandona, a o şterge; (reflexiv) a se înclina, a se îndoi, a se încovoia, a se apleca; a se coborî; a se închina, a saluta; (figurat) a ceda, a se supune.  
 
Plecăciune
Plecăciune, substantiv feminin
Sinonime: ascultare, cuminţenie, docilitate, închinăciune, modestie, respect, reverenţă, smerenie, supunere, temenea.  
 
Plocon
Plocon, substantiv neutru
Sinonime: atenție, bir, cadou, compliment, dar, dare, impozit, închinăciune, jertfă, mătanie, ofrandă, plecăciune, ploconeală, prinos, reverență, surpriză, temenea, (învechit) bairamlâc, (învechit) danie, (popular) rodină, (variantă) poclon.  
 
Ploconi
Ploconi, verb
Sinonime: a face temenele, a se închina, a se înjosi, (familiar) a se căciuli, (figurat) a se coborî, (figurat) a se linguși, (figurat) a se prosterna, (figurat) a se umili, (învechit) a se micșora, (învechit) a se smeri, (rar) a se temeni, (variantă) (învechit și regional) a (se) pocloni.  
 
Prosternare
Prosternare, substantiv feminin
Sinonime: supunere, înclinare, închinăciune, plecăciune, aplecare; ploconire; venerare, divinizare, slăvire.  
 
Reverenţă
Reverenţă, substantiv feminin
Sinonime: închinăciune, plecăciune, temenea.  
 
Ruga
Ruga, verb
Sinonime: a implora, a invoca, a cere; a se închina, a face rugăciuni, a se reculege.

Rugă, substantiv feminin
Sinonime: rugăciune, rugăminte, implorare; cerere, jalbă, petiţie, doleanţă, solicitare.  
 
Salamalec
Salamalec, substantiv neutru (învechit)
Sinonime: temenea, închinăciune, plecăciune.

Salamalec, interjecție
Sinonime: pace cu voi, pace vouă, (variantă) selamalâc.  
 
Supune
Supune, verb
Sinonime: a accepta, a amaneta, a asculta, a ascunde, a aservi, a bate, a birui, a ceda, a constrânge, a controla, a copleși, a covârși, a cuceri, a cuprinde, a destina, a disciplina, a domestici, a domina, a dosi, a expune, a forța, a hărăzi, a impune, a ipoteca, a îmblânzi, a împovăra, a îndoi, a înfrânge, a înrobi, a întrece, a învinge, a meni, a mistui, a năpădi, a obliga, a ocupa, a predispune, a prostitua, a răsfrânge, a răzbi, a ridica, a robi, a se conforma, a se închina, a se pleca, a se preda, a se smeri, a se umili, a sili, a subjuga, a subordona, a sufleca, a sumete, a suporta, a trage, a urma, (figurat) a înfeuda, (figurat) a îngenunchea, (învechit) a pobedi, (învechit) a prididi, (învechit) a reduce, (învechit) a se cuceri, (învechit) a se paradosi, (învechit) a se supleca, (popular) a pleca.  
 
Supunere
Supunere, substantiv feminin
Sinonime: ascultare, aservire, capitulare, conformism, dependență, ipoteză, închinare, înrobire, obedienţă, presupunere, prezumție, prostituție, respect, robie, robire, smerenie, subjugare, subordonare, supoziție, (figurat) înfeudare, (figurat) îngenunchere.  
 
Temenea
Temenea, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: salut, ploconeală, închinăciune.  
 
Toast
Toast, substantiv neutru
Sinonime: urare, închinare.  
 
Votiv (votivă)
Votiv (votivă), adjectiv
Sinonime: dedicat, închinat, hărăzit.  
 
Admirator
Admirator, substantiv
Sinonime: (învechit) închinător, stimător.  
 
Capitulare
Capitulare, substantiv
Sinonime: (militărie) cedare, predare, (învechit) închinare; renunţare.  
 
Consacrare
Consacrare, substantiv
Sinonime: consfinţire, confirmare, târnosire, dedicare, destinare, devotare, închinare.  
 
Dedicare
Dedicare, substantiv
Sinonime: consacrare, dedicat, devotare, închinare, (învechit) dediare, (învechit) dediat, (învechit) dedicație, (învechit) dedicăluire, (învechit) dedicăluit, (învechit) hărăzire, (învechit) sacrificare, (rar) destinare.  
 
Destinare
Destinare, substantiv
Sinonime: consacrare, dedicare, destinat, destinație, devotare, hărăzire, închinare, menire, predestinare, sortire, ursire.  
 
Devotare
Devotare, substantiv
Sinonime: consacrare, dedicare, destinare, închinare; abnegaţie, dăruire, devotament.  
 
Sineca
Sineca, verb
Sinonime: a se închina, a se ruga.  
 
Paradosi
Paradosi, verb
Sinonime: a da, a închina, a încredinţa, a înmâna, a întinde, a învăța, a pleca, a preda, a remite, a supune, a transmite.  
 
Pridădi
Pridădi, verb
Sinonime: a consacra, a da, a dărui, a dedica, a destina, a devota, a hărăzi, a închina, a încredinţa, a înmâna, a întinde, a preda, a remite, a transmite.  
 
Afierosi
Afierosi, verb
Sinonime: a (se) consacra, a (se) dedica, a arunca, a azvârli, a cheltui, a dărui, a destina, a devota, a hărăzi, a irosi, a împrăștia, a închina, a prăpădi, a risipi, a zvârli.  
 
Molitvă
Molitvă, substantiv
Sinonime: închinare, închinăciune, rugă, rugăciune, (variante) molitfă, moliftă.  
 
Envoi
Envoi, substantiv (franțuzism)
Sinonime: (strofă de) închinare, (strofă de) dedicație.  
 
Ocinaş
Ocinaş, substantiv
Sinonime: deținător, închinare, închinăciune, moștenitor, posesor, proprietar, rugă, rugăciune, stăpân, succesor, Tatăl nostru, urmaș, (variantă) ocenaș.  
 
Selamlâc
Selamlâc, substantiv (învechit)
Sinonime: compliment, închinăciune, mătanie, plecăciune, ploconeală, reverență, temenea, (variantă) selamalâc.  
 
Temeni
Temeni, verb (rar)
Sinonime: a face temenele, a se închina, a se ploconi.  
 
Latreie
Latreie, substantiv (învechit)
Sinonime: cult, închinare, închinăciune, slujbă, (variantă) latrie.  
 
Plecare
Plecare, substantiv
Sinonime: afecțiune, aplecare, aplicație, aptitudine, ascultare, atașament, atracție, chemare, compliment, dar, declinare, declinație, deplasare, ducă, ducere, flexiune nominală, gând ascuns, har, imbold, impuls, intenție, închinăciune, înclinare, înclinație, înzestrare, mătanie, mergere, mers, plecăciune, ploconeală, pornire, predilecție, predispoziție, preferință, prosternare, respect, reverență, simpatie, smerenie, start, supunere, talent, temenea, vocație, (franțuzism învechit) depart.  
 
Şerbi
Şerbi, verb (învechit)
Sinonime: a consacra, a dărui, a dedica, a destina, a devota, a fi șerb, a hărăzi, a iobăgi, a închina, a munci din greu, a robi, a servi ca șerb.  
 
Ploconire
Ploconire, substantiv
Sinonime: admirație exagerată, închinăciune, înjosire, lingușire, plecăciune, ploconeală, servilism, supunere, umilire, (familiar) căciuleală, (familiar) căciulire.  
 
Ploconeală
Ploconeală, substantiv
Sinonime: aplecare, compliment, închinăciune, înjosire, lingușire, mătanie, plecăciune, ploconire, reverență, supunere oarbă, temenea, umilire, (familiar și rar) selamlâc, (familiar) căciulire, (învechit) plecare, (regional) plocon, (turcism învechit) talâm.  
 
Rugăminte
Rugăminte, substantiv
Sinonime: cerere, doleanță, închinare, închinăciune, rugă, rugăciune, solicitare, (învechit) regea, (învechit) regealâc, (învechit) reprezentație, (popular) rugare.  
 
Talâm
Talâm, substantiv (învechit)
Sinonime: apucătură, ceremonial, compliment, comportament, comportare, conduită, deprindere, gest, închinăciune, manieră, maniere, mătanie, moravuri, năravuri, obiceiuri, plecăciune, ploconeală, purtare, reverență, temenea, (variantă) talim, (variantă) tălim.  
 
Încovoia
Încovoia, verb
Sinonime: a (se) apleca, a (se) arcui, a (se) cambra, a (se) cocoșa, a (se) culca, a (se) curba, a (se) deforma, a (se) încârliga, a (se) înclina, a (se) încolăci, a (se) încovriga, a (se) îndoi, a (se) lăsa, a (se) pleca, a (se) strâmba, a atârna, a cădea, a coborî, a se cocârja, a se coroia, a se gârbovi, a se gheboșa, (figurat) a se umili, (învechit și regional) a (se) încujba, (învechit și regional) a (se) povedi, (învechit și regional) a (se) scovârda, (învechit) a (se) închina, (învechit) a (se) încovăi, (învechit) a (se) încovăia, (învechit) a (se) încoveia, (învechit) a (se) încovia, (rar) a (se) recurba, (regional) a (se) încârjoia, (regional) a (se) poligni.  
 
Brind
Brind, substantiv (franțuzism învechit)
Sinonime: închinare, toast, urare; (muzică) brindisi.  
 
Dedicat
Dedicat, adjectiv
Sinonime: consacrat, implicat, închinat, înclinat, participativ, târnosit, (învechit) dediat, (învechit) dedicăluit, (învechit) devotat, (învechit) hărăzit, (învechit) sacrificat, (rar) destinat.

Dedicat, substantiv
Sinonime: dedicare, (învechit) hărăzire, (învechit) sacrificare, (rar) destinare.  
 
Lăudător
Lăudător, adjectiv (și substantiv)
Sinonime: admirator, adorator, elogiator, elogios, închinător, lăudăros, lingușitor, (învechit) slăvitor, (variantă) (învechit) lăudătoriu.  
 
Supleca
Supleca, verb (învechit)
Sinonime: a se închina, a se pleca, a se preda, a se supune.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar