Începe, verb Sinonime:
a porni, a iniţia; a se arăta, a se ivi, a apărea.
Începenie, substantiv
Sinonime:
(învechit) cepătoare, cepelniță, începătoare, începătorie, început, origine.
Debuta, verb
Sinonime:
a antama, a începe, a se afirma, a se deschide, a preluda; a-și face debutul.
Deschidere, substantiv feminin
Sinonime:
acces, breșă, ieșire, intrare, spaţiu, perspectivă, despicătură, crăpătură, desfacere, descuiere, căscare, căscat, destupare, spargere, crăpare, despicare, plesnire, deschizătură, deșirare, orificiu, gaură, distanță, ecart, ecartament, descoperire; (deschidere geologică) afloriment; exordiu, inaugurare, începere, preliminar; acceptare, receptivitate, toleranță. Deșchidere, substantiv
Sinonime:
(popular) deschidere.
Germina, verb
Sinonime:
a apărea, a da germen, a ieşi, a începe să se dezvolte, a începe un ciclu nou de vegetație, a încolţi, a miji, a prinde viaţă, a răsări, a se naşte.
Iniţia, verb
Sinonime:
a alfabetiza, a călăuzi, a civiliza, a da indicaţii, a educa, a fasona, a ghida, a inculca, a instrui, a introduce, a începe, a îndruma, a învăţa, a preconiza.
Isca, verb Sinonime:
a apărea, a se ivi, a începe, a se produce; a provoca, a naşte, a stârni, a determina.
Întona, verb Sinonime:
a începe un cântec, a fredona. Intona, verb
Sinonime:
a cânta, a executa un cântec, a fredona, a îngâna, a întona, a modula, a murmura, a rosti cu un ton specific.
Întreprinde, verb Sinonime:
a se apuca de, a iniţia, a se angaja la, a începe.
Păşi, verb Sinonime:
a călca, a merge, a umbla, a înainta; (figurat) a începe, a porni, a purcede.
Proceda, verb Sinonime:
a acţiona, a înfăptui; a începe (să), a trece (la), a purcede.
Produce, verb
Sinonime:
a (se) isca, a (se) realiza, a (se) stârni, a aduce, a apărea, a cauza, a compune, a confecționa, a crea, a cultiva, a da naştere, a da, a declanșa, a degaja, a deștepta, a determina, a dezlănțui, a dezvolta, a elabora, a emana, a emite, a executa, a fabrica, a face, a genera, a interveni, a începe, a lăsa, a naște, a prepara, a pricinui, a prilejui, a provoca, a radia, a ridica, a rodi, a scoate, a se ivi, a se înfăptui, a se întâmpla, a se petrece, a se porni, a solicita, a surveni, a suscita, a trezi, a turna, a veni, (figurat) a se naște, (învechit și popular) a odrăsli, (învechit și regional) a (se) prileji, (învechit și regional) a scorni, (învechit și regional) a se scociorî, (învechit) a pricini, (învechit) a se purta, (învechit) a trage, (popular) a cășuna.
Purcede, verb (popular) Sinonime:
a porni, a pleca, a se pune în mişcare, a se duce, a (se) călători; a începe, a se porni; a lua naştere, a izvorî, a proveni.
Scula, verb
Sinonime:
a se ridica din pat, a se ridica de pe scaun, a începe, a porni; a se trezi, a se deştepta; (figurat) a mobiliza, a aduna, a răscula.
Antama, verb
Sinonime:
a începe, a deschide, a întreprinde.
Reînnoi, verb
Sinonime:
a renova; a reîncepe, a începe din nou; a schimba, a inova, a metamorfoza, a modifica, a reîntineri, a reface, a regenera.
Reîncepe, verb
Sinonime:
a începe de la capăt, a începe de la zero, a începe din nou, a reapărea, a recidiva, a redeschide, a reitera, a relua, a renaște, a repeta, (învechit) a reapuca, (prin Oltenia) a prencepe.
Aborda, verb
Sinonime:
(despre nave) a acosta la țărm, a se opri lângă o navă bord la bord; (figurat) a trata o problemă, a începe o discuție; a se apropia de cineva spre a-i vorbi.
Anclanșa, verb
Sinonime:
a înlănțui, a angaja, a angrena; (figurat) a iniția, a antama, a ataca, a începe, a preluda.
Dezlănţuire, substantiv
Sinonime:
declanşare, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire, (învechit şi regional) scornire, (învechit) prorupere, prorupţie.
Înfrunți, verb
Sinonime:
a începe, a tăia prima bucată.
Inițială, substantiv
Sinonime:
literă (cu care începe un cuvânt), majusculă.
Iniţiere, substantiv
Sinonime:
călăuzire, instruire, introducere, începere, învăţare, preconizare.
Guri, verb (regional)
Sinonime:
a începe țesătura (la războiul de țesut), a se sui, a se urca.
Proîncepe, verb
Sinonime:
(regional) a începe din nou.
Începută, substantiv
Sinonime:
(învechit) concepere, concepție, începere, început.
Purces, substantiv
Sinonime:
începere, început, naștere, obârșie, origine, plecare, pornire, proveniență.
Inaugurare, substantiv
Sinonime:
botez, debut, deschidere, dezvelire, inaugurație, începere, lansare, premieră, vernisaj.
Inaugurație, substantiv
Sinonime:
botez, consecrație, debut, deschidere, dezvelire, inaugurare, începere, lansare, premieră, uvertură, vernisaj.
Punere, substantiv
Sinonime:
aplicare, așezare, așternere, băgare, coasere, depunere, fixare, instalare, începere, încuiere, înhămare, înjugare, plantare, semănat, (punere în scenă) regie.
Despăienjeni, verb
Sinonime:
a deveni clar, a deveni limpede, a începe să zărească, a înlătura păienjenii, a se însenina, a se limpezi, a-și recăpăta limpezimea; (variante) a despăinjeni, a despăinjina, a dispaingăni, a dispainjini.
Preluda, verb
Sinonime:
a emite o suită de note de încercare, a începe să cânte, a-și încerca vocea (sau instrumentul), (figurat) a întreprinde o acțiune preliminară, (învechit) a prelude.
Prorupţie, substantiv (învechit)
Sinonime:
declanșare, dezlănțuire, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire.
Prorupere, substantiv (învechit)
Sinonime:
declanșare, dezlănțuire, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire, (învechit) prorupţie.
Încocleți, verb (regional)
Sinonime:
a începe, a se încăiera, a se încinge, a se încleșta, a se porni, a se stârni, (regional) a se încocleța.
Înnădi, verb
Sinonime:
a adăuga, a alungi, a compila, a fi atras, a fi sedus, a începe o relație, a pune o nadă, a răspunde la apel, a se lua la ceartă, a se nărăvi, a se obișnui, a se vicia, (popular) a nădi.
Scornire, substantiv
Sinonime:
bătaie, concepere, creare, declanșare, dezlănțuire, elaborare, fantezie, ficțiune, goană, gonire, hăituială, hăituire, imaginare, imaginație, inventare, invenție, iscare, izbucnire, începere, închipuire, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plănuire, plăsmuire, pornire, poveste, producere, proiectare, realizare, scorneală, scornitură, stârnire, ticluire, venire, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (familiar, figurat) basm, (figurat) gogoașă, (figurat) urzire, (figurat, la plural) tromboane, (învechit și popular) izvodire, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscoditură, (popular) zgornire.
Izbucnire, substantiv
Sinonime:
declanșare, dezlănțuire, erupție, irupere, irupție, iscare, începere, năvălire, pornire, producere, răbufnire, smucire, stârnire, țâșnire, venire, zvâcnire, (învechit și regional) scornire, (învechit) izbâcnire, (învechit) izbucneală, (învechit) prorupere, (învechit) prorupție, (variantă) zbucnire.
Stârnire, substantiv
Sinonime:
asmuțire, ațâțare, bătaie, cauzare, creare, declanșare, determinare, dezlănțuire, generare, goană, gonire, hăituială, hăituire, incitare, incitație, instigare, instigație, iscare, izbucnire, înălțare, începere, întărâtare, naștere, pornire, pricinuire, prilejuire, producere, provocare, provocație, răscolire, ridicare, stârneală, trezire, trezit, tulburare, venire, (învechit și regional) scornire, (învechit) prilejire, (învechit) prorupere, (învechit) prorupție, (învechit) scociorâre, (popular) zădărâre, (popular) zgornire.