Încet (înceată)
Încet (înceată), adjectiv
Sinonime: liniştit, lin, domol, cătinel, molcom, potolit.  
 
Înceta
Înceta, verb
Sinonime: a conteni, a sfârşi, a termina, a se opri; a se linişti, a se domoli, a se potoli, a se calma, a se astâmpăra, a tăcea.  
 
Încetare
Încetare, substantiv
Sinonime: contenire, curmare, dispariție, întrerupere, oprire, potolire, sfârșit, sistare, stingere, suspendare, terminare, trecere, (învechit și popular) opreală, (învechit și regional) spargere, (învechit) precurmare, (popular) spart.  
 
Încetăţeni
Încetăţeni, verb
Sinonime: a naturaliza, a împământeni, a fixa, a stabili.  
 
Încetina
Încetina, verb
Sinonime: a încetini.  
 
Încetinat
Încetinat, adjectiv
Sinonime: acoperit de cetină, cu multe ramuri, înrămurat.  
 
Încetineală
Încetineală, substantiv
Sinonime: lentețe, lentitudine, lentoare, molcomeală.  
 
Încetinel
Încetinel, adverb
Sinonime: agale, alene, binișor, domol, încetișor, încetuț, lin, liniștit, potolit, tiptil, ușurel, (foarte) încet, (învechit și familiar) iavaș-iavaș, (popular și familiar) iavaș, (popular) cătinel, (popular) rara, (prin Transilvania) câtingan, (regional) cătilin, (regional) încetinică, (regional) încetuc, (regional) mereu.  
 
Încetini
Încetini, verb
Sinonime: a reduce, a micșora, a domoli, a potoli, a calma, a linişti.  
 
Încetinind
Încetinind, adverb
Sinonime: (muzică) lentando, rallentando, rilasciando, ritardando, slargando, tardando.  
 
Încetinire
Încetinire, substantiv
Sinonime: amânare, decelerare, domolire, frânare, întârziere, micșorare, potolire, recesiune, reducere, retardare, temporizare.  
 
Încetinit
Încetinit, adjectiv
Sinonime: amânat, cu intensitatea scăzută, cu viteza scăzută, domolit, întârziat, liniștit, micșorat, moderat, potolit, redus.  
 
Încetinitor
Încetinitor, substantiv
Sinonime: (tehnică) decelerator, retarder.  
 
Încetişor
Încetişor, adverb
Sinonime: agale, alene, binișor, domol, încet, încetinel, lin, liniștit, nu prea repede, ușurel, (popular și familiar) iavaș, (popular) cătinel, (popular) rara, (prin Transilvania) câtingan, (regional) mereu.  
 
Înceţoşa
Înceţoşa, verb
Sinonime: (regional) a se îmbura; (figurat) a se împăienjeni, a se înnegura, a se tulbura, a se întuneca.  
 
Înceţoşat
Înceţoşat, adjectiv
Sinonime: cețos, împăienjenit, înnegurat, învăluit în ceață, nebulos, neclar, neguros, păienjenit, pâclos, sur, tulbure, (rar) neguratic, (rar) neguriu, (regional) suriu.  
 
Încetuț
Încetuț, adverb
Sinonime: cătinel, cu glas scăzut, încetinel, încetișor, tiptil, (foarte) încet, (regional) încetinică, (regional) încetuc.

Încetuț, adjectiv
Sinonime: domol, încetinel, lent, potolit.  
 

Abandona
Abandona, verb
Sinonime: a părăsi, a renunţa, a lepăda; a abdica, a capitula, a ceda, a înceta, a declara forfait, a demisiona, a dezerta, a îngropa, a neglija, a se debarasa, a se da bătut, a se retrage.  
 
Aburi
Aburi, verb
Sinonime: a se umezi, a se înceţoşa; a învălui cu vorbele, a minți, a păcăli.  
 
Agale
Agale, adverb
Sinonime: domol, încet, cu binişorul, lento, ușurel.  
 
Ajunge
Ajunge, verb
Sinonime: a sosi, a parveni, a reuşi, a izbuti, a atinge, a deveni (ceva sau cineva).

Ajunge, interjecție
Sinonime: atât! basta! destul! gata! isprăveşte! încetează! punct! sfârşeşte! stai! stop! termină! (regional) halt! ho!  
 
Alene
Alene, adverb
Sinonime: rar, domol, încet, încetişor, ușurel, binişor.  
 
Amorţi
Amorţi, verb
Sinonime: a înţepeni, a înlemni, a încremeni, a îngheţa (uşor), a paraliza, a înceta, a opri, a conteni, a adormi, a se anchiloza.  
 
Binişor
Binişor, adverb
Sinonime: cu băgare de seamă, cu luare-aminte, atent, încetişor, uşurel; agale, alene, domol.  
 
Cădea
Cădea, verb
Sinonime: a pica, a coborî, a se lăsa în jos, a se prăvăli; a atârna, a se pleca; a se desprinde, a se rupe, a se dărâma, a se surpa; a pieri, a muri, a-şi înceta existenţa; a nu avea succes, a nu reuşi, a fi respins; (reflexiv) a reveni, a se cuveni; a se potrivi, a-i sta bine, a cadra.  
 
Cătinel
Cătinel, adverb (popular)
Sinonime: încet, încetişor, încetinel, lin, domol, uşor.  
 
Conteni
Conteni, verb
Sinonime: a înceta, a se linişti, a se opri, a se sfârşi, a (se) termina, a se întrerupe, a se curma, a se potoli, a sta, (învechit şi popular) a (se) ostoi, (prin Banat) a se prorupe, (Moldova) a tinchi, (învechit) a se precurma.  
 
Curma
Curma, verb
Sinonime: a opri, a întrerupe, a pune capăt, a încheia, a suprima, a înceta, (figurat) a reteza, a stăvili, (figurat) a rupe, a tăia.

Curmă, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: ascuțiș, tăiș.

Curma, substantiv
Sinonime: (botanică) curmală, (învechit) finică.  
 
Deces
Deces, substantiv neutru
Sinonime: decedare, dispariție, exitus, extincție, încetare din viață, moarte, pieire, prăpădire, răposare, repaus, repauzare, sfârșit, stingere, sucombare, (argotic) mierleală, (argotic) mierlire, (argotic) verdeș, (ironic) crăpare, (învechit si popular) săvârșire, (învechit) petrecanie, (învechit) petrecere, (învechit) pierdere, (învechit) piericiune, (învechit) prăpăditură, (învechit) pristăvire, (învechit) săvârșenie, (învechit) săvârșit, (învechit) scădere, (învechit) sconcenie, (popular) pierzanie, (popular) pierzare, (regional) pieiște, (regional) topenie.  
 
Dispărea
Dispărea, verb
Sinonime: a se stinge, a muri, a pieri; a nu se mai vedea, a se ascunde, a nu mai exista; (figurat) a o şterge, (familiar, la figurat) a se dizolva, a se eclipsa, a se evapora, a se volatiliza; a se pierde, (regional) a se prăpădi, (figurat) a se mistui, a se scufunda; a fugi, (popular) a lipsi, a apune, a risipi, a înceta.  
 
Domol (domoală)
Domol (domoală), adjectiv
Sinonime: încet, lin, alene; liniştit, blând, calm, potolit, blajin, paşnic, aşezat; temperat, moale, dulce, moderat, slab; căldicel, căldişor, călduţ, încropit; lent, măsurat, tacticos, (popular) molcomit, molcom, netulburat, tihnit, (învechit) păciuit, (figurat) destins, uşor.  
 
Domoli
Domoli, verb
Sinonime: a (se) linişti, a (se) potoli, a (se) calma, a (se) tempera, a îmblânzi, a astâmpăra; a (se) încetini; a înfrâna, a struni, a reţine, a atenua, a diminua, a reduce, a alina, a (se) stăpâni, a cuminţi.  
 
Expira
Expira, verb
Sinonime: a (se) sfârşi, a se termina, a se încheia; a muri, a răposa, a deceda, a pieri, a înceta din viaţă, a se isprăvi, a se împlini, a dispărea, a duce, a prăpădi, a stinge.  
 
Frânge
Frânge, verb
Sinonime: a bate, a birui, a curma, a devia, a extenua, a fractura, a înceta, a îndoi, a înfrânge, a întrece, a întrerupe, a învinge, a opri, a rupe, a se refracta.  
 
Fum
Fum, substantiv neutru
Sinonime: brumă, ceață, dezinfectare, emanație, exhalație, fumerolă, fumigație, gaz, mofetă, negură, pâclă, praf, smog; (învechit) casă, cămin, gospodărie; (figurat) amăgire, deșertăciune, înceţoşare, întunecare; (figurat, la plural) aroganţă, făloșenie, fudulie, împăunare, înfumurare, îngâmfare, preţiozitate, trufie.  
 
Greoi (greoaie)
Greoi (greoaie), adjectiv
Sinonime: anevoios, apăsător, complicat, confuz, dificil, greu, încărcat, încâlcit, încet, lent, lipsit de suplețe, lipsit de vioiciune, moale, molatic, molâu, neclar, neîndemânatic, stângaci, zăbavnic, (astăzi rar) silnic, (învechit) târziu.  
 
Greu
Greu, adverb
Sinonime: anevoie, anevoios, dificil, trudnic, încet; mult; rău, tare, grav.

Greu, substantiv neutru
Sinonime: greutate, dificultate; împrejurare dificilă; impas; povară, sarcină; (învechit) mulţime.  
 
Iavaş
Iavaş, adverb (popular)
Sinonime: încet, binişor, domol.  
 
Împământeni
Împământeni, verb
Sinonime: a (se) generaliza, a (se) introduce, a (se) naturaliza, a aclimatiza, a adapta, a deveni obișnuit, a intra adânc în uz, a îngropa, a prinde rădăcini, a se încetățeni, a se înrădăcina, a se statornici, a transplanta, (învechit) a (se) indigena, (învechit) a (se) naționaliza.  
 
Îndelete
Îndelete, adverb
Sinonime: cu încetul, fără grabă, fără zor, nepripit.  
 
Îngânat (îngânată)
Îngânat (îngânată), adjectiv
Sinonime: murmurat, şoptit, rostit încet.  
 
Înnegura
Înnegura, verb
Sinonime: a întuneca, a înceţioşa, a (se) acoperi; (figurat) a (se) posomorî, a (se) întrista, a deveni melancolic.  
 
Leneş (leneșă)
Leneş (leneșă), adjectiv
Sinonime: trândav, puturos, pierde-vară, indolent, inactiv; domol, încet, molâu, molcom.  
 
Lent (lentă)
Lent (lentă), adjectiv
Sinonime: calm, domol, greoi, încet, lin, liniștit, măsurat, moale, molatic, molâu, potolit, rar, tacticos, temperat, (învechit) lentos, (învechit) târziu, (învechit) zăbavnic, (popular) molcomit, (zoologie) tardigrad.  
 
Lento
Lento, adverb
Sinonime: încet, lin, largo, domol.  
 
Mereu
Mereu, adverb
Sinonime: fără răgaz, neîncetat, fără întrerupere, neîntrerupt, fără încetare, necontenit, continuu, necurmat, într-una.  
 
Mic
Mic, substantiv masculin
Sinonime: mititel, cârnăcior.

Mic, adjectiv
Sinonime: redus, scurt, scund, puţin, limitat; (despre sunet, zgomot) slab, încet, stins, imperceptibil; nevârstnic, copil; neînsemnat, nevaloros, fără valoare; meschin, josnic, mărginit, egoist.  
 
Mocăit (mocăită)
Mocăit (mocăită), adjectiv
Sinonime: greoi, încet, adormit.  
 
Mocoşeală
Mocoşeală, substantiv feminin (popular)
Sinonime: încetineală, întârziere, lene, migăleală, migălire, mocăială, mocoșire, moșmondeală, ticăială, (popular) tândăleală, (popular) tândălitură.  
 
Molâu (molâie)
Molâu (molâie), adjectiv
Sinonime: slăbănog, apatic; încet, moale, molatic; searbăd, fad, plicticos.  
 
Neîncetat
Neîncetat, adverb
Sinonime: continuu, necurmat, neîntrerupt, necontenit, neostoit, fără încetare, fără întrerupere, fără răgaz, fără preget, asiduu, susţinut, mereu, într-una.  
 
Neostoit
Neostoit, adverb
Sinonime: neobosit, nepotolit, neîntrerupt, necurmat, continuu, neîncetat, susţinut, într-una, fără răgaz, mereu, fără contenire, fără încetare.  
 
Opri
Opri, verb
Sinonime: a stăvili, a înceta, a curma, a bara, a întrerupe, a stopa, a împiedica, a nu îngădui, a ţine pe loc; a zăbovi, a rămâne undeva, a staţiona; a (se) stăpâni, a (se) înfrâna, a (se) abţine.  
 
Oprire
Oprire, substantiv feminin
Sinonime: încetare, curmare, staţionare; staţie, popas, pauză; interdicţie, prohibiţie, piedică, oprelişte.  
 
Ostoi
Ostoi, verb
Sinonime: (învechit și popular) a alina, a calma, a conteni, a curma, a domoli, a îmblânzi, a înceta, a linişti, a ogoi, a opri, a potoli, a sfârși, a sta, a tempera, a termina, a ușura, (Moldova) a ostei, (variantă) a ostoia.

Ostoi, substantiv
Sinonime: (regional) alinare, astâmpăr, liniștire, potolire.  
 
Părăsi
Părăsi, verb
Sinonime: a abandona, a renunţa, a lăsa; a evacua; a pleca, a se îndepărta, a abdica; a înceta, a întrerupe, a renunţa; a neglija.  
 
Pianissimo
Pianissimo, adverb
Sinonime: foarte încet, lent, lin, domol.  
 
Pilotă
Pilotă, substantiv feminin (regional)
Sinonime: pernă, plapumă, (Moldova) oghial, (regional) chilotă, (regional) perinoi, (Transilvania şi Banat) dricală; (regional) bagaj, calabalâc.

Pilota, verb
Sinonime: a călăuzi, a conduce, a dirija, a face manevre, a ghida, a îndrepta, a îndruma, a naviga, a orienta, a telecomanda, a-și încetini mersul.  
 
Plumburiu (plumburie)
Plumburiu (plumburie), adjectiv
Sinonime: cenuşiu, fumuriu, gri, încețoșat, închis, înnegurat, înnorat, întunecat, întunecos, mohorât, neguros, noros, pâclos, plumbuit, posomorât, sur, urât, (învechit) plumbiu, (învechit) ponegrit, (învechit) sângepiu, (Muntenia) fumur, (popular) sein, (popular) șoreciu, (rar) prăfuriu, (regional) siv, (turcism învechit) bozafer.  
 
Potolit (potolită)
Potolit (potolită), adjectiv
Sinonime: liniştit, domol, calm, aşezat, blând; palid, difuz, şters; mocnit; slab, stins, încet, în surdină.  
 
Răposa
Răposa, verb
Sinonime: a muri, a deceda, a da ortul popii, a dispare, a repausa, a înceta din viaţă.  
 
Sfârși
Sfârși, verb
Sinonime: a termina, a isprăvi, a încheia, a pune capăt, a înceta, a lua sfârşit; a se prăpădi, a muri, a se stinge; a ucide, a suprima, a omorî, a asasina.  
 
Slăbi
Slăbi, verb
Sinonime: a se usca, a se vlăgui, a se debilita; a diminua, a micşora; a se domoli, a se încetini.  
 
Sta
Sta, verb
Sinonime: a se opri, a rămâne locului, a poposi, a conteni, a înceta; a nu munci, a se întrerupe, a nu funcţiona, a staţiona, a stagna; a trăi, a vieţui, a locui, a şedea, a fi situat; (popular) a fi, a exista, a se afla, a se petrece, a avea loc; a fi fixat, a atârna; (figurat) a consta, a se limita, a se reduce la; a fi gata să, a fi pe punctul de a, a fi cât pe ce să.  
 
Sur (sură)
Sur (sură), adjectiv
Sinonime: cenuşiu, gri; înceţoşat, tulbure, neclar.  
 
Şoptit (șoptită)
Şoptit (șoptită), adjectiv
Sinonime: încet, încetişor, în şoaptă; (figurat) în taină, cu fereală, în surdină.  
 
Tacticos (tacticoasă)
Tacticos (tacticoasă), adjectiv
Sinonime: așezat, calm, cumpănit, domol, încet, lent, lin, liniștit, măsurat, moderat, potolit, regulat, socotit, temperat, (popular) molcomit.  
 
Tăcea
Tăcea, verb
Sinonime: a tăinui, a ascunde, a trece sub tăcere; a înceta.  
 
Tărăgăna
Tărăgăna, verb
Sinonime: a amâna, a lungi, a temporiza, a tergiversa, a încetini; a dura, a se prelungi, a trena.  
 
Temporiza
Temporiza, verb
Sinonime: a amâna, a tărăgăna, a trena, a tergiversa, a lungi, a încetini.  
 
Tergiversa
Tergiversa, verb
Sinonime: a amâna, a trena, a tărăgăna, a temporiza, a lungi, a încetini.  
 
Ticăit (ticăită)
Ticăit (ticăită), adjectiv
Sinonime: încet, lent, mocăit, mocoşit, adormit.  
 
Tiptil
Tiptil, adverb
Sinonime: încet, binişor, uşurel, pe nesimţite.  
 
Trena
Trena, verb
Sinonime: a tergiversa, a lungi, a încetini, a amâna, a tărăgăna.

Trenă, substantiv feminin
Sinonime: coadă.  
 
Uşor
Uşor, adverb
Sinonime: încet, domol, lin; lesne, comod, plăcut.  
 
Zăbavă
Zăbavă, substantiv feminin
Sinonime: întârziere, încetineală, tărăgăneală; răgaz, pauză, odihnă.  
 
Inaudibil (inaudibilă)
Inaudibil (inaudibilă), adjectiv
Sinonime: imperceptibil, infrasonor, încet, neaudibil, silențios.  
 
Japonez (japoneză)
Japonez (japoneză), adjectiv
Sinonime: nipon; (grevă japoneză) grevă simbolică fără încetarea lucrului.  
 
Aburit (aburită)
Aburit (aburită), adjectiv
Sinonime: umezit, încețoșat; mințit, păcălit, fraierit.  
 
Adagio
Adagio, adverb
Sinonime: (muzică) încet, lento, rar.  
 
Amânare
Amânare, substantiv
Sinonime: amânat, încetinire, întârziere, moratoriu, păsuială, păsuire, prelungire, prolongație, prorogare, prorogație, răgaz, retard, suspendare, tărăgănare, tergiversare, zăbavă, (învechit și regional) răzbun, (popular) îngăduință, (popular) îngăduire, (rar) tergiversațiune, (Transilvania) tămândare.  
 
Coborât
Coborât, adjectiv
Sinonime: jos; scăzut, redus, scoborât; încet.  
 
Câtingan
Câtingan, adverb
Sinonime: agale, alene, binişor, domol, încet, încetinel, încetişor, lin, liniştit.

Cătingan, adverb (învechit și popular)
Sinonime: cătinel, (variantă) câtingan, (variantă) chitingan.  
 
Asâla
Asâla, adverb (regional)
Sinonime: încet.  
 
Contenire
Contenire, substantiv
Sinonime: sfârșit, încetare, întrerupere; (locuțiune adverbială) (fără contenire) neîncetat, mereu.  
 
Sistat
Sistat, adjectiv
Sinonime: încetat, întrerupt, suspendat, oprit, suprimat.  
 
Curmare
Curmare, substantiv
Sinonime: încetare, contenire, întrerupere, oprire, (figurat) stăvilire.  
 
Retarda
Retarda, verb
Sinonime: a rămâne în urmă, a întârzia; (figurat) a încetini, a frâna, a împiedica.  
 
Decedare
Decedare, substantiv
Sinonime: decedat, deces, dispariție, exitus, extincție, încetare din viață, moarte, pieire, prăpădire, răposare, repauzare, sfârșit, stingere, sucombare, (argou) mierleală, (argou) mierlire, (argou) verdeș, (ironic) crăpare, (învechit și popular) săvârșire, (învechit) petrecanie, (învechit) petrecere, (învechit) pierdere, (învechit) piericiune, (învechit) prăpăditură, (învechit) pristăvire, (învechit) săvârșenie, (învechit) săvârșit, (învechit) scădere, (învechit) sconcenie, (limbajul bisericesc) repaus, (popular) pierzanie, (popular) pierzare, (regional) pieiște, (regional) topenie.  
 
Decrescendo
Decrescendo, adverb
Sinonime: (muzică) descrescând, diminuendo, din ce în ce mai încet, în scădere.  
 
Despresura
Despresura, verb
Sinonime: a debloca, a desprinde, a face înceteze presiunea, a ridica asediul, a scoate din încercuire, (variantă) a despresora.  
 
Destul
Destul, adjectiv
Sinonime: atât cât trebuie, în număr mare, (prea) mult, suficient.

Destul, adverb
Sinonime: aproape, atât cât trebuie, în număr mare, îndeajuns, (prea) mult, suficient, (regional) buget, (învechit) îndestul, relativ.

Destul, interjecție
Sinonime: Ajunge! Încetează!  
 
Lentoare
Lentoare, substantiv
Sinonime: încetineală; (figurat) greutate în înțelegere.  
 
Dispariţie
Dispariţie, substantiv
Sinonime: stingere, moarte, pieire, extincție; (familiar) evaporare, volatilizare; cădere, suprimare, (învechit) supresiune, încetare, trecere; escamotare, escamotaj.  
 
Displăcea
Displăcea, verb
Sinonime: a nu(-i) plăcea, a nu agrea, a-i repugna, a înceta de a fi pe plac, a fi neplăcut.  
 
Dizolva
Dizolva, verb
Sinonime: a solvi, a topi; a (se) desființa, a-și înceta activitatea, (figurat) a înceta mai existe; a dispărea, a pieri.  
 
Domol
Domol, adverb
Sinonime: agale, încet, lin, alene.  
 
Domolire
Domolire, substantiv
Sinonime: potolire, alinare, încetinire, calmare, strunire, atenuare.  
 
Domolit
Domolit, adjectiv
Sinonime: atenuat, încetinit, liniştit, potolit, calmat, calm, cumpătat, strunit, diminuat.  
 
Moderator
Moderator, adjectiv
Sinonime: ponderator, regulator.

Moderator, substantiv
Sinonime: încetinitor, regulator; prezentator.  
 
Naturalizare
Naturalizare, substantiv
Sinonime: (învechit) indigenat, aclimatizare, împământenire, încetățenire, naturalizație; (biologie) taxidermie.  
 
Halt
Halt, interjecție
Sinonime: ajunge! atât! basta! destul! gata! isprăveşte! încetează! oprește! punct! sfârşeşte! stai! stop! termină!  
 
Mocăi
Mocăi, verb
Sinonime: a (se) mocoşi, a (se) moşmondi, a (se) moşmoni, a (se) moşogăi, a (se) ticăi, a aţipi, a bichiri, a da din cap, a dormita, a lucra încet și fără spor, a migăli, a mocni, a moşinci, a moşoi, a moşorogi, a motroşi, a moţăi, a munci din greu, a muşina, a picoti, a piroti, (familiar) a moşi, (popular) a tândăli, (prin Transilvania) a se mighiti, (regional) a migoroşi, (variantă) a mogăi.  
 
Mocnit
Mocnit, adjectiv
Sinonime: acrit, acru, alterat, ascuns, clocit, descompus, fermentat, inactiv, împuţit, înăcrit, încet și potolit, înnorat, mohorât, posomorât, răsuflat, reţinut, stătut, stricat, tăcut, tăinuit, trezit; (și cu rol de adverb) înăbuşit, înfundat.  
 
Coroda
Coroda, verb
Sinonime: a degrada, a roade, a ronja, (figurat) a distruge cu încetul.  
 
Păienjenit
Păienjenit, adjectiv
Sinonime: acoperit cu păienjeniș, împăienjenit, încețoșat, înnegurat, lipsit de claritate, tulbure.  
 
În surdină
În surdină, locuţiune
Sinonime: cu glas scăzut, cu sunete ușoare, cu surdina pusă, fără zgomot, în taină, înăbușit, încet.  
 
Fără istov
Fără istov, locuţiune
Sinonime: fără încetare, fără sfârșit, necurmat, nesfârșit.  
 
Păsuială
Păsuială, substantiv
Sinonime: (popular) amânare de plată, încetineală, întârziere, păsuire, răbdare, răgaz, răzbun.  
 
Scoborât (scoborâtă)
Scoborât (scoborâtă), adjectiv
Sinonime: coborât, încet, jos, scăzut.  
 
Dezadapta
Dezadapta, verb
Sinonime: a dezaclimata, a face înceteze adaptarea (la mediu).  
 
Împăienjenire
Împăienjenire, substantiv
Sinonime: împânzire, încețoșare, păienjenire, tulburare, voalare, (prin Transilvania și Banat) preveșteală; (variante) împăiejenire, împăinjenire.  
 
Potolire
Potolire, substantiv
Sinonime: alinare, astâmpărare, atenuare, calmare, domolire, încetare, liniștire, potoleală.  
 
Opreală
Opreală, substantiv
Sinonime: (învechit și popular) arest, arestare, contenire, detențiune, dificultate, frână, greutate, impas, impediment, inconvenient, interdicție, interzicere, încetare, închisoare, întrerupere, neajuns, nevoie, obstacol, opreliște, oprire, piedică, prohibire, prohibiție, proptea, stavilă, (variantă) oprea.  
 
Neguriu
Neguriu, adjectiv
Sinonime: (rar) cețos, încețoșat, înnegurat, nebulos, neguros, pâclos.  
 
Nepristan
Nepristan, adverb
Sinonime: (învechit) continuu, curând, devreme, fără încetare, fuga, grabnic, imediat, iute, încontinuu, îndată, întruna, mereu, morțiș, musai, neapărat, necontenit, necurmat, negreșit, neîncetat, neîntârziat, neîntrerupt, neobosit, neostenit, numaidecât, obligatoriu, permanent, pururi, rapid, repede, veșnic, (variantă) napristan.  
 
Preveşteală
Preveşteală, substantiv (regional)
Sinonime: albeață, cataractă, ceață, împăienjenire, încețoșare, leucom, membrană, păienjenire, peritoneu, pieliță, sevă, tulburare, văl, voalare, (învechit) diafragmă (la corp); caimac.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar