Scrie
Scrie, verb
Sinonime: (figurat) a nota, a contura, a schiţa, a consemna; a redacta, a compune; (învechit) a catagrafia, a recenza, a inventaria; (popular) a prescrie, a indica.  
 
Scriere
Scriere, substantiv feminin
Sinonime: scris, notare; (învechit) ortografie; compunere, redactare; operă, lucrare.  
 
Scrietor
Scrietor, substantiv
Sinonime: dramaturg, poet, prozator, (învechit) diac, (învechit) grămătic, (învechit) logofăt, (popular) desenator, (popular) pictor, (rar) copist, (variantă) scriitor.  
 

Alcătui
Alcătui, verb
Sinonime: a aduna, a aranja, a avea, a concepe, a consta (din), a constitui, a construi, a crea, a desemna, a dispune, a elabora, a face, a fi format din, a formula, a institui, a înființa, a înjgheba, a întocmi, a lua ființă, a numi, a organiza, a plăsmui, a realiza, a redacta, a scrie, a (se) compune, a (se) forma, a se preface, a se transforma, a stabili, a strânge, (figurat) a urzi, (învechit) a izvodi, (învechit) a înforma, (învechit) a redija, (învechit) a săvârși, (învechit) a tocmi.  
 
Carte
Carte, substantiv feminin
Sinonime: abecedar, aide-memoire, broșură, elzevir, enciclopedie, in-cuarto, in-cvarto, in-folio, in-octavo, manuscris, (la plural) memorii, operă, roman, scriere, silabar, tipăritură, volum; (figurat) cultură, învăţătură, ştiinţă; (învechit și popular) act, carnet, document, dovadă, imprimat, înscris, jurnal, livret, ordin, registru, scrisoare.  
 
Cânta
Cânta, verb
Sinonime: (muzică) a executa, a interpreta, a intona, a doini, a compune, a scrie versuri, (popular) a glăsui, a spune, a viersui, a zice, (învechit) a glăsi, a juca, a suna, a sufla; a glorifica; a boci, a căina, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a se tângui, a se văicări, a se văita.  
 
Colabora
Colabora, verb
Sinonime: a conlucra, a contribui, a coopera, a face parte, a lua parte, a lucra împreună, a participa, a scrie, a se asocia, (învechit) a concurge.  
 
Consemna
Consemna, verb
Sinonime: a fixa în scris, a înregistra, a înscrie, a însemna, a menționa, a nota, a preciza, a reda într-un proces verbal, a scrie, a specifica, a trece, (învechit) a consigna, (învechit) a notifica, (învechit) a semna; a depune, (sume de bani) a pune la păstrare la o instituție bancară; a pedepsi, a priva, a supune unui consemn.  
 
Contura
Contura, verb
Sinonime: a (se) profila, a se preciza, a se concretiza, a evidenţia, a mula, a reliefa, a schiţa, a zugrăvi; a descrie, a trasa, (figurat) a scrie; a configura.  
 
Conține
Conține, verb
Sinonime: a cuprinde, a fi alcătuit, a fi format, a avea, a include, a îngloba, a număra, a scrie, a spune, a zice.  
 
Copia
Copia, verb
Sinonime: a calca, a calchia, a contraface, a duplica, a imita, a pastișa, a plagia, a recopia, a reproduce, a rescrie, a transcrie, a trișa la un examen, a xerocopia, (învechit) a decopia, (învechit) a izvodi, (învechit) a prescrie, (învechit) a scoate, (învechit) a scrie.  
 
Crea
Crea, verb
Sinonime: a aduce, a alcătui, a compune, a constitui, a construi, a elabora, a face, a făuri, a forma, a inventa, a înfiinţa, a întocmi, a născoci, a produce, a provoca, a realiza, a redacta, a redija, a scrie, a tocmi, a zidi, (învechit) a izvodi.  
 
Descrie
Descrie, verb
Sinonime: a înfăţişa, a caracteriza, a prezenta, a contura, a expune, a reda, a zugrăvi, (învechit) a depinge, a prescrie, a scrie, a zografisi, (figurat) a picta, a trasa.  
 
Descriere
Descriere, substantiv feminin
Sinonime: caracterizare, compunere, prezentare, evocare, expunere, înfăţişare, redare, zugrăvire, (rar) descripţie, zugrăveală, (învechit) scriere, scrisoare.  
 
Destina
Destina, verb
Sinonime: a afecta, a consacra, a da, a dărui, a dedica, a devota, a distribui, a face, a fixa din timp, a hărăzi, a hotărî, a închina, a opta, a orândui, a predestina, a predetermina, a rândui, a repartiza, a rezerva, a sorti, a supune, a ursi, (grecism învechit) a afierosi, (învechit) a deda, (învechit) a meni, (învechit) a pridădi, (învechit) a șerbi, (învechit) a tocmi, (popular) a noroci, (popular) a preursi, (popular) a pune deoparte, (popular) a scrie, (popular) a soroci, (rar) a aplica.  
 
Elabora
Elabora, verb
Sinonime: a formula, a scoate, a emite, a redacta, a compune, a redija, a scrie, a întocmi, a alcătui, a efectua, a face.  
 
Expedia
Expedia, verb
Sinonime: a trimite, a transmite; (familiar) a îndepărta, a se descotorosi, a se degaja, a se elibera, a scăpa, (regional) a mâna, (învechit) a porni, (grecism învechit) a proftaxi, a adresa, a scrie, a înainta.  
 
Extras
Extras, substantiv neutru
Sinonime: fragment, pasaj, bucată, parte (dintr-o scriere, dintr-un volum).  
 
Face
Face, verb
Sinonime: a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.  
 
Grafie
Grafie, substantiv feminin
Sinonime: scris, scriere, transcripție.  
 
Hărăzi
Hărăzi, verb
Sinonime: a acorda, a consacra, a da, a dărui, a dedica, a destina, a dona, a hotărî, a închina, a meni, a orândui, a predestina, a preursi, a rândui, a scrie, a soroci, a sorti, a ursi, (figurat) a rezerva, (învechit) a tocmi, (popular) a noroci, (rar) a predetermina.  
 
Încorpora
Încorpora, verb
Sinonime: a absorbi, a alipi cu forța, a anexa, a angaja, a conscrie, a cuprinde, a incarna, a include, a îngloba, a înrola, a înscrie în efectivul armatei, a întruchipa, a întrupa, a recruta, (învechit şi popular) a scrie, (învechit, prin Transilvania şi Banat) a asenta, (prin nordul Transilvaniei) a şorozi, (Transilvania) a cătăni, (variantă) a incorpora.  
 
Înscrie
Înscrie, verb
Sinonime: a adera, a afilia, a circumscrie, a consemna, a grava, a intra, a înmatricula, a înregimenta, a înregistra, a înrola, a însemna, a marca, a menționa, a nota, a scrie, a se situa, a semna, a trece, (învechit) a matricula, (învechit) a notifica, (rar) a puncta.  
 
Însemna
Însemna, verb
Sinonime: a arăta, a indica, a semnifica, a exprima; a scrie, a schiţa, a nota, a grava; a marca, a delimita.  
 
Literatură
Literatură, substantiv feminin
Sinonime: arta cuvântului, beletristică, bibliografie, poezie, proză, roman, scriere, teatru, (depreciativ) autorlâc, (învechit) scrieri frumoase, (învechit) scriitorie, (la plural) litere, (la plural) scrisori, (literatură de anticipație) science-fiction, (literatură populară) folclor, (literatură științifico-fantastică) science-fiction.  
 
Lucrare
Lucrare, substantiv feminin
Sinonime: muncă, activitate, efort, strădanie; scriere, studiu, operă; faptă, înfăptuire, realizare.  
 
Opera
Opera, verb
Sinonime: a realiza, a înfăptui, a face, a lucra.

Operă, substantiv feminin
Sinonime: creaţie, scriere, op, producţie, lucrare, realizare; acţiune, faptă.  
 
Pisanie
Pisanie, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: scriere.  
 
Recruta
Recruta, verb
Sinonime: a alege, a angaja, a atrage, a fi încorporat, (figurat) a intra sub steag, a încorpora, a înregimenta, a înrola, a mobiliza, a racola, a selecta, (învechit și popular) a scrie, (învechit) a conscrie, (învechit, prin Transilvania și Bucovina) a asenta, (prin nordul Transilvaniei) a șorozi, (Transilvania) a cătăni.  
 
Redacta
Redacta, verb
Sinonime: a compune, a elabora, a redija, a formula, a scrie.  
 
Scriitură
Scriitură, substantiv feminin
Sinonime: scriere; text, redactare.  
 
Scriptură
Scriptură, substantiv feminin
Sinonime: (învechit) scris, scriere, caligrafie; biblie.  
 
Scris
Scris, substantiv neutru
Sinonime: scriere, scriitură; (popular) notare, consemnare.  
 
Scrisoare
Scrisoare, substantiv feminin
Sinonime: epistolă, corespondenţă, răvaş; (învechit) scris, scriere; (învechit) document, act.  
 
Slovă
Slovă, substantiv feminin
Sinonime: alfabet, carte, condei, cultură, cunoștințe, instrucție, învățătură, literă (chirilică), pregătire, scriere, scriitură, scris, studii, știință de carte, text, (popular și familiar) buche, (rar) scrisoare, (regional) râță, (variantă) sloavă.  
 
Tom
Tom, substantiv neutru
Sinonime: carte, lucrare, operă, scriere, tipăritură, volum, (învechit) tomos, (livresc) op.  
 
Transcrie
Transcrie, verb
Sinonime: a copia, a scrie; a înscrie, a înregistra.  
 
Trimite
Trimite, verb
Sinonime: a adresa, a arunca, a delega, a deplasa, a detașa, a duce, a expedia, a înainta, a îndrepta, a însărcina, a lansa, a mâna, a porni, a proiecta, a scrie, a transmite, a transporta; (variante) a trimete, (Banat) a trămete, (învechit) a trămite, (Moldova) a tremite, (Transilvania) a tremete.  
 
Volum
Volum, substantiv neutru
Sinonime: amploare, calibru, cantitate, capacitate, cubaj, dimensiune, forță, intensitate, mărime, (familiar) gabarit; broșură, carte, colegat, colligatum, culegere, lucrare, operă, opuscul, scriere, tipăritură, tom, volumaș, (învechit) uvraj, (livresc) op.  
 
Roman (romane)
Roman (romane), substantiv neutru
Sinonime: bildungsroman, ficțiune (în proză), istorie, poveste, scriere, zooroman, (învechit) romanț.  
 
Alcătuire
Alcătuire, substantiv
Sinonime: alcătuială, alcătuit, apariție, aranjament, așezare, colectare, compilație, componență, compoziție, compunere, concepere, constituire, construire, creare, culegere, desemnare, dispunere, distribuție, economie, elaborare, facere, formare, formație, instituire, înființare, întocmire, numire, organizare, organizație, prefacere, punere, rânduială, realizare, redactare, scriere, scris, stabilire, strângere, structură, transformare, (figurat) plămadă, (figurat) urzeală, (învechit și popular) dispoziție, (învechit) alcătuință, (învechit) combinație, (învechit) izvodire, (învechit) redacție, (învechit) redijare, (rar) substanță.  
 
Caligrafie
Caligrafie, substantiv
Sinonime: scriere, scris.  
 
Caligrafiere
Caligrafiere, substantiv
Sinonime: scriere.  
 
Cârcăli
Cârcăli, verb (popular)
Sinonime: a (se) murdări, a (se) perpeli, a (se) prăji superficial, a lucra de mântuială, a mâzgăli, a necăji, a pârpăli, a scrie ilizibil, a strica, (variantă) a cărcăli.  
 
Conscrie
Conscrie, verb
Sinonime: a încorpora, a înrola, a recruta; a consemna, a scrie într-un registru oficial.  
 
Grafofobie
Grafofobie, substantiv
Sinonime: teamă de a scrie; cheirofobie.  
 
Coresponda
Coresponda, verb
Sinonime: a comunica, a face schimb de scrisori, a fi în corespondență, a ține legătura, a(-şi) scrie, (învechit) a corespondarisi, (învechit) a corespondelui, (învechit) a corespunde.  
 
Creare
Creare, substantiv
Sinonime: alcătuire, compunere, constituire, elaborare, facere, făurire, formare, inventare, înfiinţare, întocmire, realizare, redactare, redacţie, redijare, scriere, scris, zidire, (învechit) izvodire, (învechit) tocmeală, provocare.  
 
Creaţie
Creaţie, substantiv
Sinonime: inovație, invenţie, fundație, geneză, naștere, operă, realizare, scriere.  
 
Uvraj
Uvraj, substantiv
Sinonime: lucrare, operă, scriere, text.  
 
Grifona
Grifona, verb
Sinonime: a scrie neciteț, a mâzgăli.  
 
Grafism
Grafism, substantiv
Sinonime: caligrafie, grifonaj, grifonare, grimoar, ideogramă, ieroglifă, scriere; simplitate, simplificare.  
 
Cacografie
Cacografie, substantiv
Sinonime: cacologie, jargonagrafie, ortografiere greșită, scriere incorectă.  
 
Galimatias
Galimatias, substantiv
Sinonime: argou, cacografie, dialect, frazeologie, hieroglifă, imbroglio, jargon, limbaj ininteligibil, logogrif, nonsens, pidgin, sabir, scriere confuză, vorbire ininteligibilă; (variante) galimatie, galimație.  
 
Maculatură
Maculatură, substantiv
Sinonime: deșeu de hârtie; (la figurat) scriere fără valoare.  
 
Logogramă
Logogramă, substantiv
Sinonime: scriere ideografică.  
 
Manuscris
Manuscris, substantiv
Sinonime: autograf, document, exemplar, grimoar, lucrare, minută, operă, original, scriere, text (scris de mână), (învechit) izvod, (variantă) manuscript.  
 
Notifica
Notifica, verb
Sinonime: a anunța, a comunica, a consemna, a informa, a intima, a înregistra, a înscrie, a însemna, a înștiința (în scris), a nota, a scrie, a semnifica, a sublinia în mod special, a trece, a trimite o notificare.  
 
Pizmi
Pizmi, verb
Sinonime: (învechit) a duşmăni, a invidia, a pizmui, a urî, a vrăjmăşi; a scrie.  
 
Verslibrist
Verslibrist, substantiv
Sinonime: poet modern (care scrie versuri libere).  
 
Zmângăli
Zmângăli, verb
Sinonime: a compune (fără talent), a desena neglijent, a mânji, a mâzgăli, a murdări, a păta, a picta urât, a scrie (fără pricepere), a scrie urât și murdar, (regional) a tămânji.  
 
Silabar
Silabar, substantiv
Sinonime: abecedar, hiragana, katakana, sistem de scriere silabic.  
 
Trimete
Trimete, verb
Sinonime: a adresa, a expedia, a înainta, a mâna, a porni, a scrie, (variantă) a trimite.  
 
Încorporare
Încorporare, substantiv
Sinonime: incarnare, incarnaţie, întrupare, personificare; absorbţie, accesiune, aculturație, afiliație, afiliere, alipire, anexare, asimilare, asimilație, inserare, inserție, integrare, încorporație, înglobare, înregimentare, înrolare, recrutare, reunire, (învechit şi popular) scriere, (Transilvania şi Maramureș) şorozaş, (Transilvania şi Moldova) conscripţie, (variantă) incorporare.  
 
Recenza
Recenza, verb
Sinonime: a analiza critic, a aprecia printr-o recenzie, a cataloga, a comenta, a evalua, a face o scurtă dare de seamă, a face un recensământ, a inventaria, a inventoria, a număra, a rezuma, a scrie, (învechit) a catagrafia.  
 
Serializa
Serializa, verb
Sinonime: a dispune în serii, a turna un film serial, a publica o scriere sub formă de serial, a seria.  
 
Articlu
Articlu, substantiv
Sinonime: lucru, lucrușor, marfă, obiect, produs, ustensilă; alineat, articulare, capitol, cronică, determinant, disertație, editorial, eseu, foileton, interviu, paragraf, punct, raport, reportaj, rezumat, rubrică, scriere, (învechit) cap, (învechit) pont; (învechit) articul, (variantă) articol.  
 
Recrutare
Recrutare, substantiv
Sinonime: alegere, angajare, încadrare, încorporare, înregimentare, înrolare, racolare, (învechit și popular) scriere, (învechit și popular, la plural) sorți, (învechit) bărbunc, (învechit) recrutament, (învechit) recrutație, (prin Transilvania) măsură, (Transilvania și Maramureș) șorozaș, (Transilvania și Moldova) conscripție, (Transilvania) număruș.  
 
Dactilografia
Dactilografia, verb
Sinonime: a bate la mașină, a fi dactilograf, a redactilografia, a scrie la mașina de scris, a se ocupa cu dactilografia.  
 
Pictografie
Pictografie, substantiv
Sinonime: ideografie, logografie, logogramă, scriere ideografică.  
 
Anagramatiza
Anagramatiza, verb
Sinonime: a anagrama, a scrie sub formă de anagramă, a transcrie sub formă de anagramă.  
 
Izvodire
Izvodire, substantiv (învechit)
Sinonime: alcătuire, compunere, concepere, creare, elaborare, imaginare, inventare, întocmire, născocire, plănuire, plăsmuire, proiectare, realizare, redactare, scornire, scriere, scris.  
 
Izvodi
Izvodi, verb (învechit)
Sinonime: a afla, a alcătui, a apărea, a broda, a căpăta forme distinctive, a compila, a compune, a concepe, a copia, a crea (în imaginație în mod arbitrar), a descoperi, a elabora, a fabrica, a face (să se izvodească), a formula în scris, a găsi, a gândi, a imagina, a intenționa, a inventa, a întocmi, a lua ființă, a născoci, a plănui, a plăsmui, a proiecta, a realiza, a redacta, a reproduce, a scorni, a scrie, a (se) contura, a (se) desena, a se închega în contururi precise, a (se) profila, a tălmăci, a ticlui, a traduce, a transcrie, a transpune, a zugrăvi.  
 
Criptografie
Criptografie, substantiv
Sinonime: criptogramă, scriere cifrată.  
 
Rezumat
Rezumat, substantiv
Sinonime: abreviere, aide-memoire, breviar, compendiu, digest, epitomă, memento, prescurtare, promptuar, recapitulare, scenariu, schiță, sinopsis, sinteză, sumar, vademecum, (învechit) prescurt, (învechit) scriere în scurt, (învechit) sinopsă.

Rezumat, adjectiv
Sinonime: concis, condensat, laconic, lapidar, prescurtat, restrâns, schematic, scurtat, simplificat, sinoptic, succint, sumar.  
 
Intarsia
Intarsia, verb
Sinonime: a broda cu fire diferite, a incrusta, a lucra în marchetărie, (figurat) a presăra o scriere.  
 
Bucherie
Bucherie, substantiv (ieşit din uz)
Sinonime: buchereală, buchiseală, învățătură elementară și mașinală, regulă elementară de scriere (sau de citire), toceală.  
 
Ortografie
Ortografie, substantiv
Sinonime: scriere, (învechit) scriptură.  
 
Redactare
Redactare, substantiv
Sinonime: alcătuire, compunere, concepere, creare, dresare, elaborare, formulare, întocmire, realizare, scriere, scris, (învechit) izvodire, (învechit) redacție, (învechit) redijare.  
 
Redacţie
Redacţie, substantiv
Sinonime: alcătuire, compunere, creare, elaborare, întocmire, producţie scrisă, realizare, redactare, scriere, scris, (învechit) redacțiune.  
 
Ecritură
Ecritură, substantiv
Sinonime: scriere.  
 
Preavăzător
Preavăzător, adjectiv (învechit)
Sinonime: atotștiutor, atotvăzător; (variantă de scriere) prea văzător.  
 
Libru
Libru, substantiv
Sinonime: carte, liber, (parte dintr-o) scriere.  
 
Liriciza
Liriciza, verb
Sinonime: a da (unei scrieri) un caracter liric, a liriza.  
 
Pizanie
Pizanie, substantiv
Sinonime: inscripție (votivă), scriere, (învechit) pisanie.  
 
Cufic
Cufic, adjectiv
Sinonime: (scriere cufică) scriere arabă (ornamentală).  
 
Întocmire
Întocmire, substantiv
Sinonime: alcătuire, aranjament, așezare, compunere, concepere, construire, creare, dispunere, distribuție, dresare, elaborare, formare, formație, formulare, înfăptuire, măiestrie, orânduială, orânduire, organizare, potrivire, rânduială, realizare, redactare, regim, scriere, scris, structură, (ieșit din uz) instituție, (învechit) așezământ, (învechit) izvodire, (învechit) redacție, (învechit) redijare, (neobișnuit) netezire, (variantă) întogmire.  
 
Mot a mot
Mot a mot, adverb (familiar)
Sinonime: cuvânt cu cuvânt, fidel, literal, literalmente, literă cu literă, textual, (învechit) exactemente, (învechit) testualmente; (variantă de scriere) mot à mot.  
 
Preaviteaz
Preaviteaz, adjectiv (învechit)
Sinonime: foarte curajos, foarte viteaz; (variante de scriere) pre viteaz, prea viteaz.  
 
Ideogramatic
Ideogramatic, adjectiv
Sinonime: (sistem de scriere) ideografic.  
 
Caligrafia
Caligrafia, verb
Sinonime: a scrie.  
 
Poezi
Poezi, verb (învechit)
Sinonime: a face versuri, a poetiza, a scrie poezii, a versifica.  
 
Scriire
Scriire, substantiv (învechit)
Sinonime: scriere.  
 
Scrire
Scrire, substantiv (învechit)
Sinonime: scriere.  
 
Izvoditură
Izvoditură, substantiv (învechit)
Sinonime: alcătuire, compilare, compunere, copiere, descoperire, imitare, inventare, invenție, istorisire, născocire, plăsmuire, scornire, scriere, stârnire, traducere.  
 
Sloavă
Sloavă, substantiv
Sinonime: alfabet, învățătură, literă (chirilică), scriere, scris, slovă, știință de carte, text, (rar) scrisoare.  
 
Scri
Scri, verb (popular)
Sinonime: a scrie, (învechit și regional) a scria.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar