Izvor
Izvor, substantiv neutru
Sinonime: obârşie, origine, sursă, sorginte.  
 
Izvorî
Izvorî, verb
Sinonime: a ţâşni, a ieşi; (figurat) a răsări, a se arăta, a se ivi, a apărea; a rezulta, a deriva, a proveni, a decurge.  
 

Baza
Baza, verb (reflexiv)
Sinonime: a se sprijini, a se rezema, a se propti; (figurat) a se încrede, a avea încredere, a se lăsa în nădejdea (cuiva), a se bizui, a conta (pe cineva sau pe ceva).

Bază, substantiv feminin
Sinonime: temelie, fundament, fundație; temei, esenţă, valoare; origine, izvor, rădăcină, sorginte; armătură; piedestal, soclu.  
 
Decurge
Decurge, verb
Sinonime: a urma, a deriva, a rezulta; a izvorî, a apărea, a reieşi; a se petrece, a se desfăşura.  
 
Emana
Emana, verb
Sinonime: a degaja, a exala, a împrăştia, a emite, a elimina (gaz, vapori); a proveni, a veni de la (ceva), a se trage, a izvorî, a răspândi, a scoate, (învechit) a răsfuga, a slobozi.  
 
Face
Face, verb
Sinonime: a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.  
 
Filon
Filon, substantiv neutru
Sinonime: vână, fir, zăcământ; (la figurat) sursă, izvor, origine.  
 
Fântână
Fântână, substantiv feminin
Sinonime: izvor, obârşie, sursă; apă, puţ, (regional) bunar, (învechit) cişmea; (fântână arteziană, fântână săltătoare, fântână săritoare, fântână țâșnitoare) arteziană, havuz.  
 
Germen
Germen, substantiv masculin
Sinonime: bacil, bacterie, embrion, enzimă, ferment, gamet, genotip, idiotip, levură, microb, ou, plasmă germinativă, sămânţă, spermă, spor; cauză, debut, element, geneză, izvor, origine, principiu, sursă.  
 
Ieşi
Ieşi, verb
Sinonime: a pleca, a se duce; a rezulta, a reieşi, a decurge, a izvorî, a urma; a se ivi, a apărea, a răsări, a creşte; a se decolora, a se spălăci; a ajunge, a se face, a deveni.  
 
Izvod
Izvod, substantiv neutru
Sinonime: însemnare, listă, tabel, registru, condică, catastif; manuscris, izvor, document; numărătoare, cuprins, sumar.  
 
Provenienţă
Provenienţă, substantiv feminin
Sinonime: origine, obârşie, sorginte, sursă, izvor, punct de plecare.  
 
Purcede
Purcede, verb (popular)
Sinonime: a porni, a pleca, a se pune în mişcare, a se duce, a (se) călători; a începe, a se porni; a lua naştere, a izvorî, a proveni.  
 
Rădăcină
Rădăcină, substantiv feminin
Sinonime: (figurat) origine, izvor, cauză, bază, temei; radical.  
 
Răvaş
Răvaş, substantiv neutru
Sinonime: act, adeverinţă, bilet, bileţel, carte, cerere, chitanţă, document, dovadă, epistolă, epistolie, hârtie, izvor, înscris, mărturie, paşaport, petiţie, piesă, răboj, recipisă, scrisoare.  
 
Reieşi
Reieşi, verb
Sinonime: a rezulta, a decurge, a izvorî, a urma.  
 
Resursă
Resursă, substantiv feminin
Sinonime: mijloc, posibilitate, izvor, venit.  
 
Rezulta
Rezulta, verb
Sinonime: a reieşi, a decurge, a ieşi, a urma, a izvorî, a apărea, a proveni, a se trage, a-şi avea originea, a lua naştere; a degaja, a răspândi, a împrăştia, a exala, a emite, a emana.  
 
Sămânţă
Sămânţă, substantiv feminin
Sinonime: bob, grăunte, sâmbure; (figurat) germen, izvor, sursă, cauză, pretext, motiv; specie, gen, fel, soi; viţă, neam, seminţie; progenitură, urmaş, descendent; microbi, germeni.  
 
Sorginte
Sorginte, substantiv feminin
Sinonime: origine, izvor, sursă, obârşie.  
 
Sursă
Sursă, substantiv feminin
Sinonime: (figurat) izvor, origine, obârşie, sorginte.  
 
Şipot
Şipot, substantiv neutru
Sinonime: izvor, fir de apă, scurgere, curent, şuvoi; jgheab, uluc, burlan.  
 
Ciuciur
Ciuciur, substantiv (regional)
Sinonime: ciuroi, izvor, jgheab, şipot, șuvoi, țeavă de scurgere, uluc, (regional) ciuciurău, (regional) țuțur, (variantă) ciucior.  
 
Amonte
Amonte, adverb
Sinonime: (locuțiune) (în amonte) în susul apei, către izvor.  
 
Sinet
Sinet, substantiv
Sinonime: act, adeverinţă, cambie, chitanţă, document, dovadă, hârtie, hrisov, izvor, înscris, mărturie, piesă, poliţă, recipisă, senet, trată, zapis.

Sineț, substantiv (regional)
Sinonime: (ihtiologie) plătică, (variantă) sâneț.  
 
Grifon
Grifon, substantiv
Sinonime: hipogrif, șacal; gură de izvor.  
 
Resurgență
Resurgență, substantiv
Sinonime: (geologie) izvor carstic intermitent, (popular) izbuc.  
 
Ceptură
Ceptură, substantiv
Sinonime: izvor (al unui râu).  
 
Scure
Scure, verb (învechit)
Sinonime: a izvorî, a veni.  
 
Izvuc
Izvuc, substantiv (regional)
Sinonime: izvoraș.  
 
Slatină
Slatină, substantiv
Sinonime: apă minerală sărată, apă sărată, clorură de sodiu, izvor de apă sărată, mâncare prea sărată, salină, saramură, sare, sărătură, solniță, teren mlăștinos și sărat.  
 
creno-
creno-, element de compunere
Sinonime: „(referitor la) izvor”.  
 
Încredințare
Încredințare, substantiv
Sinonime: act, adeverire, asigurare, bizuire, certificat, certitudine, convingere, credință, dare în grijă, destăinuire, dezvăluire, divulgare, document, dovadă, garantare, hârtie, izvor, împărtășire, încredere, încredințat, înmânare, înscris, jurământ de credință, logodnă, mărturisire, piesă, predare, remitere, revelare, sentiment, siguranță, spovedire, transmitere, (învechit) adeverință, (învechit) făgăduință solemnă, (învechit) garanție, (învechit) teslimarisire, (învechit) teslimatisire, (livresc) convicțiune, (regional) logodire, (turcism învechit) teslim, (turcism învechit) teslimat.  
 
Fușcioic
Fușcioic, substantiv (regional)
Sinonime: (legat de râu) izvor, obârșie, sursă.  
 
Scăturină
Scăturină, substantiv (învechit)
Sinonime: izvor, obârșie.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar