Urzi
Urzi, verb
Sinonime: a întemeia, a clădi, a făuri, a funda; (figurat) a întocmi, a scorni, a inventa; a conspira, a unelti, a complota.  
 
Urzicător
Urzicător, adjectiv
Sinonime: urticant, usturător; (figurat) caustic, corosiv, ironic, înțepător, mușcător, pișcător, sarcastic, usturător.  
 
Urzicea
Urzicea, substantiv
Sinonime: (botanică) urzică mică, urzicuţă.  
 
Urzitoare
Urzitoare, substantiv
Sinonime: mașină de urzit, urzitor; (rar) ursitoare.  
 
Urzitoi
Urzitoi, substantiv (regional)
Sinonime: urzitor.  
 
Urzitor
Urzitor, substantiv
Sinonime: complotist, conspirator, ctitor, făptuitor, fondator, întemeietor, uneltitor; mașină de urzit, urzitoare; (regional) roată, urzaică, urzalău, urzan, urzar, urzător, urzitoi, urzoaică, urzoc, urzoi, urzor.  
 
Urzitoreasă
Urzitoreasă, substantiv
Sinonime: urzitoare, (variantă) urzătoreasă.  
 
Urzitură
Urzitură, substantiv
Sinonime: creație, întemeiere, țesătură, urzit, (început de) construcție, (învechit) temelie, (învechit) uneltire, (rar) structură, (regional) orzitură, (regional) urzătură.  
 

Alcătui
Alcătui, verb
Sinonime: a aduna, a aranja, a avea, a concepe, a consta (din), a constitui, a construi, a crea, a desemna, a dispune, a elabora, a face, a fi format din, a formula, a institui, a înființa, a înjgheba, a întocmi, a lua ființă, a numi, a organiza, a plăsmui, a realiza, a redacta, a scrie, a (se) compune, a (se) forma, a se preface, a se transforma, a stabili, a strânge, (figurat) a urzi, (învechit) a izvodi, (învechit) a înforma, (învechit) a redija, (învechit) a săvârși, (învechit) a tocmi.  
 
Bășică
Bășică, substantiv feminin
Sinonime: umflătură, bubă; (la plural) balonaşe, bulbe, bulbuci, clăbuci, bolboroci; (rar) glob, balon.

Băşica, verb
Sinonime: a (se) urzica, (popular) a (se) piersica, (Moldova, Bucovina şi Transilvania) a (se) coşi.  
 
Brodi
Brodi, verb
Sinonime: a o nimeri, a o găsi; a izbuti, a o scoate la capăt, a ieşi din încurcătură; (reflexiv) a se întâmpla, a se găsi întâmplător, a se nimeri, a fi de faţă; a pune la cale (ceva), a aranja, a urzi, a potrivi.  
 
Cloci
Cloci, verb
Sinonime: a sta pe ouă; (figurat) a plănui, a pune la cale, a urzi, a coace; (figurat) a lenevi, a trândăvi, a sta inactiv; (reflexiv) a se altera, a se strica, a se împuţi, a se învechi, (regional) a se băhni.  
 
Coace
Coace, verb
Sinonime: a frige, a prăji; (figurat) a arde, a chinui; (figurat) a plănui, a cloci, a pune la cale, a urzi; (figurat) a se maturiza; (figurat) a face puroi.  
 
Combina
Combina, verb
Sinonime: a amesteca, a aranja, a asambla, a asocia, a asorta, a calcula, a chibzui, a comasa, a dispune, a fuziona, a îmbina, a împreuna, a îngrămădi, a lega, a organiza, a plămădi, a plănui, a plăsmui, a potrivi, a prepara, a pune la cale, a pune la un loc, a reprezenta în minte, a reuni, a uni într-o anumită ordine, a urzi.  
 
Conciliabul
Conciliabul, substantiv neutru
Sinonime: consfătuire, consiliu, sfat; complot, urzire, uneltire.  
 
Conjura
Conjura, verb
Sinonime: a ruga, a implora; a conspira, a complota, a unelti, a urzi, a pune la cale.  
 
Conspira
Conspira, verb
Sinonime: a complota, a conjura, a organiza o conspirație, a unelti, a urzi (o conspirație), (figurat) a concura spre un scop unic, (figurat) a lucra, (figurat) a țese, (învechit și figurat) a împleti, (învechit) a intriga, (învechit) a mașina, (învechit) a măiestri, (învechit) a mreji, (învechit) a zavistui.  
 
Fată
Fată, substantiv feminin
Sinonime: copilă, (învechit şi regional) pruncă, fecioară, fiică, tânără, virgină, duduie, domnișoară; (fată mare) femeie nemăritată; (fată în casă) servitoare; (astronomie) (fata-mare) lebăda; (fata morgana) (popular) apa-morţilor.

Faţă, substantiv feminin
Sinonime: chip, figură, obraz, mutră, înfăţişare, aspect; culoare, nuanţă; pagină; fizionomie, oval, profil, (la plural) ochi, persoană; avers; recto; faţadă; acoperitoare, învelitoare; (față de masă) masă, peșchir, pânzătură, (regional) măsai, mesală, mesanică, (Banat și Transilvania) măsar, măsăriță, (Banat) măsarnică, (Transilvania și Maramureș) măsoaie; (prin Transilvania și Maramureș) sac, (prin Transilvania) tăbuieț; suprafață; personaj, vopsea; (botanică) (faţa-mâţei) sugel alb, tapoşnic, urzică moarţă; (locuțiune) fi de faţă) a fi prezent.

Făta, verb
Sinonime: a naşte, a face (pui), a da viaţă, (prin Transilvania) a pui.

Fâţă, substantiv
Sinonime: (ihtiologie) baboi, plevuşcă, zvârlugă; fufă.  
 
Fondator
Fondator, substantiv masculin
Sinonime: cofondator, creator, ctitor, întemeietor, promotor, (învechit) aşezător, (învechit, la figurat) urzitor.

Fondator, adjectiv
Sinonime: constructor, edificator.  
 
Lucra
Lucra, verb
Sinonime: a munci, a activa, a face; (figurat) a urzi, a unelti, a pune la cale.  
 
Mașinație
Mașinație, substantiv feminin
Sinonime: cabală, combinație, complot, conjurație, conjurațiune, conspirație, intrigă, manej, manevră, uneltire, urzire; (variante) machinațiune, (învechit) machinație, mahinație, mașinațiune.  
 
Medita
Medita, verb
Sinonime: a analiza, a cerceta, a chibzui, a cugeta, a examina, a gândi, a investiga, a judeca, a plănui, a pune la cale, a raționa, a reflecta, a se concentra, a se gândi, a sta pe gânduri, a studia, a urmări, a urzi, a visa, (învechit) a mândri, (învechit) a meditarisi, (învechit) a rezona, (învechit) a semui; a da lecţii, a instrui, a învăţa, a preda o materie, a pregăti, a prepara.  
 
Meşteşugi
Meşteşugi, verb
Sinonime: a meşteri, a executa, a face, a lucra, a munci, a fabrica, a făuri, a realiza; a aranja, a unelti, a drege, a complota, a urzi.  
 
Mușcător (mușcătoare)
Mușcător (mușcătoare), adjectiv
Sinonime: caustic, corosiv, epigramatic, ironic, înţepător, malițios, mordace, pișcător, sarcastic, satiric, tăios, urzicător, usturător, (regional) tămâios.  
 
Născoci
Născoci, verb
Sinonime: a inventa, a scorni, a plăsmui, a descoperi, a urzi; a minţi, a înşela, a induce în eroare.  
 
Sapă
Sapă, substantiv feminin
Sinonime: săpat, prăşit; crupă.

Săpa, verb
Sinonime: (figurat) a întipări, a imprima; a roade, a măcina, a ruina, a dărâma, a nimici; (figurat) a unelti, a urzi, a submina, a defăima, a compromite.  
 
Scorni
Scorni, verb
Sinonime: a plăsmui, a inventa, a imagina, a născoci, a minţi; a urzi, a ticlui, a pune la cale; a se isca, a se ivi, a se porni, a se stârni, a se dezlănțui.  
 
Ţese
Ţese, verb
Sinonime: a face pânză, a broda; a se încrucişa, a se întretăia, a se îmbina; (figurat) a pune la cale, a unelti, a urzi, a face intrigi.  
 
Unelti
Unelti, verb
Sinonime: a urzi, a pune la cale, a complota, a conspira, a instiga, a manevra, a face intrigi.  
 
Băşicat
Băşicat, adjectiv
Sinonime: coșcovit, cu bășici, în formă de bășică, plin de bășici, urzicat, (livresc) vezicat, (regional) beșicat.

Bășicat, substantiv
Sinonime: bășicare, (regional) beșicat.  
 
Buberic
Buberic, substantiv
Sinonime: (botanică) (rar) scrofulare, (regional) brâncă, poală, frunză-de-bubă-rea, iarbă-neagră, urzică-neagră.  
 
Oieşea
Oieşea, substantiv
Sinonime: urzică mică.  
 
Complota
Complota, verb
Sinonime: a conjura, a conspira, a unelti, (învechit) a intriga, a maşina, a măiestri, a mreji, a zavistui, (figurat) a lucra, a ţese, a urzi, (învechit și figurat) a împleti.  
 
Cosi
Cosi, verb
Sinonime: a tăia; (figurat) a distruge, a nimici, a omorî; a se roade.

Coşi, verb
Sinonime: a se bășica, a se umfla, a se urzica; (despre aluat) a crește; a (se) burduși, a bate, a snopi în bătaie; a păcăli, a înșela, a trage pe sfoară; a seduce; a fura; a se coji.  
 
Oișea
Oișea, substantiv
Sinonime: (botanică) urzică, urzică-mare.  
 
Ştevie
Ştevie, substantiv
Sinonime: (botanică) măcrișul calului, (regional) urzica-raţei, (regional) brustan, dragavei, dragomir, (regional) crestăţea, hrenuţ, limba-boului, dragaveică, măcriș de apă, măcriș, (regional) iurpăsătoare, cinstea-câmpului, faptul-mare, iarbă-de-orbalț.  
 
Fluture
Fluture, substantiv
Sinonime: (entomologie) flutur, lepidopter; (fluture-cap-de-mort) cap-de-mort; (fluture-de-mătase) vierme-de-mătase; (fluture-de-varză; fluture-alb) albiliţă; (fluture-inelat) inelar; (fluture-roşu) (regional) urzicar; fluturaș, paietă; fulg.  
 
Urticant
Urticant, adjectiv
Sinonime: urzicător, usturător.  
 
Paracherniţă
Paracherniţă, substantiv
Sinonime: (botanică) (regional) mătrice, politrică, grâul-potârnichii, urzică-moartă, (învechit) parietarie.  
 
Vezicat
Vezicat, adjectiv
Sinonime: băşicat, urzicat, vezicator.  
 
Gotcă
Gotcă, substantiv
Sinonime: (ornitologie) găină sălbatică, găină-de-munte; chiciură, promoroacă; urzică.  
 
Piersica
Piersica, verb
Sinonime: a bate tare, a bășica, a lovi, a urzica, (variantă) a pierseca.  
 
Țigancă
Țigancă, substantiv
Sinonime: gitană, nomadă, romă, țigană, (argotic) boroaică, (argotic) garoaică; (botanică) sugel, urzică moartă.  
 
Ramie
Ramie, substantiv
Sinonime: (botanică) urzică chinezească.  
 
Slimui
Slimui, verb
Sinonime: (învechit) a făuri, a întocmi, a pune la cale, a sfătui, a urzi; (regional) a (se) umple de slin.  
 
Născocire
Născocire, substantiv
Sinonime: concepere, creare, creație, elaborare, fantezie, ficțiune, imaginare, imaginație, inventare, invenţie, închipuire, minciună, născoceală, născocitură, neadevăr, palavră, plănuire, plăsmuire, poveste, proiectare, realizare, scorneală, scornire, scornitură, ticluire, (familiar și figurat) basm, (familiar și figurat) gogoașă, (familiar și figurat, la plural) tromboane, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (figurat) urzire, (învechit și popular) izvodire, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscodeală, (popular) iscodenie, (popular) iscoditură.  
 
Ironizare
Ironizare, substantiv
Sinonime: ironie, ironizat, persiflare, ridiculizare, satirizare, zeflemisire, (argotic) miștocăreală, (familiar) ciondănire, (familiar) luare în balon, (familiar) luare peste picior, (figurat) clănțănire, (figurat) cosorâre, (figurat) împungere, (figurat) înghimpare, (figurat) înghimpat, (figurat) înțepare, (figurat) șfichiuire, (figurat) urzicare.  
 
Întemeietor
Întemeietor, substantiv
Sinonime: creator, ctitor, făuritor, fondator, (învechit) așezător, (învechit) întemeliitor, (învechit) tocmitor, (învechit, figurat) urzitor, (variantă) întemeitor.  
 
Scornire
Scornire, substantiv
Sinonime: bătaie, concepere, creare, declanșare, dezlănțuire, elaborare, fantezie, ficțiune, goană, gonire, hăituială, hăituire, imaginare, imaginație, inventare, invenție, iscare, izbucnire, începere, închipuire, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plănuire, plăsmuire, pornire, poveste, producere, proiectare, realizare, scorneală, scornitură, stârnire, ticluire, venire, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (familiar, figurat) basm, (figurat) gogoașă, (figurat) urzire, (figurat, la plural) tromboane, (învechit și popular) izvodire, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscoditură, (popular) zgornire.  
 
Năvăditură
Năvăditură, substantiv
Sinonime: năvădeală, năvădire, năvădit, urzit, (regional) neveditură.  
 
Urzoaică
Urzoaică, substantiv (regional)
Sinonime: ursitoare, urzitor, (Banat) urzaică.  
 
Usturare
Usturare, substantiv
Sinonime: urzicare, usturat.  
 
Urticacee
Urticacee, substantiv
Sinonime: (botanică) paracherniță, urzică, (la plural) urticee.  
 
Urticație
Urticație, substantiv
Sinonime: urzicare, urzicat, (variantă) urticațiune.  
 
Structurat
Structurat, adjectiv
Sinonime: alcătuit, compus, delimitat, ierarhic, ordonat, organizat, vertical, (rar) urzit.  
 
Acalefă
Acalefă, substantiv
Sinonime: (zoologie) meduză, scifozoar, urzică marină, urzică-de-mare.  
 
Vervenă
Vervenă, substantiv
Sinonime: (botanică) urzicuță, verbină.  
 
Înțepător
Înțepător, adjectiv
Sinonime: acru, ardeiat, ascuțit, aspriu, aspru, corosiv, epigramatic, incisiv, ironic, iute, iuțit, îmbolditor, împungător, înăsprit, înțepos, mușcător, persiflant, persiflator, picant, piperat, pișcăcios, pișcător, sarcastic, satiric, șfichiuitor, țepos, urzicător, usturător, zeflemist, zeflemitor, (învechit) acos, (învechit) atingător, (învechit) înțepâcios, (învechit) stifos, (învechit) țăpos, (regional) înțiglat, (regional) pișcav, (regional) pișcos, (regional) pițigăios, (regional) țapoș, (regional) țepur.  
 
Orzi
Orzi, verb (învechit)
Sinonime: a urzi.  
 
Orzitor
Orzitor, substantiv
Sinonime: urzitor.  
 
Urzător
Urzător, substantiv
Sinonime: urzitor.  
 
Orziu
Orziu, adjectiv (regional)
Sinonime: precoce, timpuriu, văratic, (regional) orzastin, (regional) orzatic, (regional) orzesc, (regional) urzatic, (regional) urziu.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar