Inventa
Inventa, verb
Sinonime: a născoci, a descoperi, a scorni, a imagina.  
 
Inventar
Inventar, substantiv
Sinonime: bibliografie, bilanț, catalog, cont, enumerare, index, înșirare, listă, nomenclatură, numărare, pasiv, recapitulație, recensământ, registru, repertoriu, stare, statistică, stoc, sumar, tabel, tablou, (familiar) zestre, (învechit) catagrafie.  
 
Inventaria
Inventaria, verb
Sinonime: a înregistra, a catagrafia, a consemna.  
 
Inventariat
Inventariat, substantiv
Sinonime: inventariere, înregistrare în inventar.  
 
Inventariere
Inventariere, substantiv
Sinonime: catalogare, enumerare, înregistrare, recensământ.  
 

Afla
Afla, verb
Sinonime: a găsi, a descoperi, a născoci, a inventa, a scorni, a auzi; a fi, a exista.  
 
Băsni
Băsni, verb (învechit)
Sinonime: a născoci, a scorni, a inventa.  
 
Broda
Broda, verb
Sinonime: a înflora, a decora, a orna, a ornamenta, (regional) a împopistra; (figurat) a născoci, a inventa, a descoperi, a scorni.  
 
Catagrafia
Catagrafia, verb
Sinonime: a înregistra, a inventaria, a recensa, a consemna, a înscrie.  
 
Catalog
Catalog, substantiv neutru
Sinonime: afiș-catalog, album-catalog, bibliografie, caiet, caiet-catalog, catalog-album, catastif, codice, colecție, condică, director, discografie, filmografie, fişier, folder, ghid, index, inventar, listă, nomenclator, nomenclatură, registru, repertoriu, tabel, tablou.  
 
Crea
Crea, verb
Sinonime: a aduce, a alcătui, a compune, a constitui, a construi, a elabora, a face, a făuri, a forma, a inventa, a înfiinţa, a întocmi, a născoci, a produce, a provoca, a realiza, a redacta, a redija, a scrie, a tocmi, a zidi, (învechit) a izvodi.  
 
Descoperi
Descoperi, verb
Sinonime: a dezvălui, a arăta, a revela, a scoate la iveală; a găsi, a afla, a da de ceva, a dezveli, a inventa, a ghici, (rar) a bănui, (livresc) a decela, (rar) a surprinde, a stabili, a destăinui, a divulga; a trăda, a da pe față; a lăsa neapărat, a expune unui atac.  
 
Enumeraţie
Enumeraţie, substantiv feminin
Sinonime: bibliografie, borderou, catalog, enumerare, inventar, inventariere, înşirare, înşiruire, listă, nomenclatură, numărare, numărătoare, recensământ, repertoriu, statistică, tabel, trecere în revistă; (figură de stil) epimonă, polisindet.  
 
Evidenţă
Evidenţă, substantiv feminin
Sinonime: autenticitate, axiomă, banalitate, certitudine, claritate, exactitudine, fapt, lapalisadă, limpezime, netitate, premisă, principiu, probă, realitate, siguranţă, tautologie, truism, veritate; inventar, înregistrare, oglindire.  
 
Fabrica
Fabrica, verb
Sinonime: a face, a confecţiona, a debita, a elabora, a fasona, a făuri, a lucra, a alcătui, a produce, a manufactura, a realiza, a uzina; a fabula, a născoci, a plăsmui, a crea, a inventa, a scorni, a ticlui.

Fabrică, substantiv
Sinonime: atelier, întreprindere industrială, manufactură, uzină.  
 
Gândi
Gândi, verb
Sinonime: a avea în intenție, a bănui, a chibzui, a concepe, a considera, a crede, a cugeta, a cumpăni, a dori, a drămui, a fi cu gândul, a fi cuprins de îngrijorare, a găsi de cuviință, a intenţiona, a inventa, a judeca, a lua în considerare, a medita, a păsa, a proiecta în gând, a raţiona, a reflecta, a se îngriji, a se îngrijora, a socoti, a spera, a voi, a-i păsa de, a-i trece prin minte, a-și aplica reflecția, a-și da seama, (figurat) a cântări, (învechit şi regional) a sămălui.  
 
Imagina
Imagina, verb
Sinonime: a închipui, a inventa, a scorni, a plănui, a născoci, a gândi, a combina.  
 
Inexistent (inexistentă)
Inexistent (inexistentă), adjectiv
Sinonime: anistoric, fabulos, fantastic, fără eficacitate, fictiv, himeric, iluzoriu, imaginar, imaterial, inventat, ireal, neeficient, neexistent, nereal, nul, romanesc, utopic, visat, (învechit) sterp; (figurat) (despre persoane) absent, invizibil, lipsit de importanță, neglijabil, neimportant, neînsemnat, neremarcabil, nevaloros, șters.  
 
Inova
Inova, verb
Sinonime: a înnoi, a inventa, a descoperi, a preface.  
 
Iscodi
Iscodi, verb
Sinonime: a cerceta, a spiona; a chestiona, a descoase, a se informa, a întreba; a imagina, a scorni, a inventa, a născoci.  
 
Închipui
Închipui, verb
Sinonime: a imagina, a plăsmui, a proiecta, a alcătui, a inventa, a înjgheba, a scorni; a gândi, a crede; a reprezenta, a simboliza.  
 
Născoci
Născoci, verb
Sinonime: a inventa, a scorni, a plăsmui, a descoperi, a urzi; a minţi, a înşela, a induce în eroare.  
 
Opis
Opis, substantiv neutru (învechit)
Sinonime: catalog, registru, indice, inventar, listă.  
 
Parc
Parc, substantiv neutru
Sinonime: grădină, scuar; ansamblu, inventar; garaj.  
 
Plăsmui
Plăsmui, verb
Sinonime: a imagina, a zămisli, a făuri, a crea, a plămădi; a inventa, a născoci, a scorni; a falsifica, a contraface, a plastografia.  
 
Producător
Producător, substantiv masculin
Sinonime: agricultor, autor, cineast, creator, crescător, cultivator, elaborator, fabricant, furnizor, industriaș, inventator, realizator.

Producător, adjectiv
Sinonime: bogat, fecund, fertil, generator, gras, mănos, productiv, provocator, roditor, rodnic.  
 
Realizare
Realizare, substantiv feminin
Sinonime: autorealizare, concretizare, creare, creaţie, executare, execuţie, facere, făurire, inventare, izbândă, împlinire, îndeplinire, înfăptuire, lucrare, materializare, obţinere, operă, repurtare, reuşită, stabilire, succes, turnare, (învechit) realizație.  
 
Recenzie
Recenzie, substantiv feminin
Sinonime: analiză, apreciere, comentar, comentariu, comparare, critică, dare de seamă, inventar, prezentare, recensământ, statistică, (învechit) recensiune.  
 
Repertoriu
Repertoriu, substantiv neutru
Sinonime: anuar, bibliografie, borderou, caiet, catalog, clasor, director, dosar, fișier, index, indice, inventar, listă, nomenclatură, ordine, plan, program, registru, (învechit) chirielă; (variante) repertor, repertoar.  
 
Scoate
Scoate, verb
Sinonime: a extrage, a elimina, a smulge, a extirpa; a da afară, a izgoni, a alunga, a goni, a destitui; a scăpa, a salva, a elibera, a degaja, a lăsa liber; a se dezbrăca, a se descălţa; a dobândi, a obţine, a câştiga; a tipări, a edita, a publica, a da la iveală; a crea, a elabora, a inventa, a da naştere, a produce.  
 
Scorni
Scorni, verb
Sinonime: a plăsmui, a inventa, a imagina, a născoci, a minţi; a urzi, a ticlui, a pune la cale; a se isca, a se ivi, a se porni, a se stârni, a se dezlănțui.  
 
Scrie
Scrie, verb
Sinonime: (figurat) a nota, a contura, a schiţa, a consemna; a redacta, a compune; (învechit) a catagrafia, a recenza, a inventaria; (popular) a prescrie, a indica.  
 
Statistică
Statistică, substantiv feminin
Sinonime: evidență, numărătoare, inventar, consemnare.  
 
Stârni
Stârni, verb
Sinonime: a pune în mişcare, a urni, a isca; a îndemna, a aţâţa; a se porni, a se dezlănţui, a izbucni; a pricinui, a cauza, a provoca; (regional) a născoci, a scorni, a inventa.  
 
Ticlui
Ticlui, verb
Sinonime: a aranja, a potrivi, a aşeza, a întocmi, a face; (figurat) a născoci, a pune la cale, a inventa, a imagina, a scorni, a minţi.  
 
Urzi
Urzi, verb
Sinonime: a întemeia, a clădi, a făuri, a funda; (figurat) a întocmi, a scorni, a inventa; a conspira, a unelti, a complota.  
 
Zestre
Zestre, substantiv feminin
Sinonime: dotă, inventar, moştenire.  
 
Catagrafie
Catagrafie, substantiv
Sinonime: inventar, listă, recensământ.  
 
Cercetător
Cercetător, substantiv
Sinonime: anchetator, căutător, documentalist, erudit, explorator, inventator, investigator, om de știință, prospector, savant, teoretician, (învechit) scrutător.  
 
Nomenclatură
Nomenclatură, substantiv
Sinonime: bibliografie, catalog, colecție, dicționar, glosar, inventar, lexic, listă, repertoriu, taxinomie, terminologie, vocabular, (biologie) organonimie, (politică) clasă dominantă.  
 
Concepere
Concepere, substantiv
Sinonime: inventare, redactare, preconizare, concepţie.  
 
Cont
Cont, substantiv
Sinonime: (contabilitate) partidă; buget, datorie, declarație, echilibru, evaluare, inventar, număr, poziție, rezumat, stare, statut, sumă; seamă, socoteală, (figurat) spate, spinare.  
 
Creare
Creare, substantiv
Sinonime: alcătuire, compunere, constituire, elaborare, facere, făurire, formare, inventare, înfiinţare, întocmire, realizare, redactare, redacţie, redijare, scriere, scris, zidire, (învechit) izvodire, (învechit) tocmeală, provocare.  
 
Creator
Creator, adjectiv
Sinonime: creativ, generator, inovator, inventiv, novator.

Creator, substantiv
Sinonime: artizan, arhitect, constructor, demiurg, dezvoltator, făurar, făuritor, fondator, genitor, inovator, inventator, înfăptuitor, întemeietor, născocitor, pionier, plăsmuitor, producător, promotor, proiectant, realizator, scornitor, (învechit) săvârşitor; (articulat) Dumnezeu.  
 
Listă
Listă, substantiv
Sinonime: bibliografie, borderou, catalog, enumerație, filă, foaie, inventar, (învechit) catagrafie, litanie, matriculă, nomenclatură, repertoriu, sumar, tabel, tabelă, (învechit) izvod; (listă de bucate) meniu; (listă de mâncare) meniu.

Lista, verb
Sinonime: a printa; a cataloga, a întocmi o listă, a repertoria, a repertoriza.  
 
Elaborare
Elaborare, substantiv
Sinonime: elaborație, creare, redactare, inventare, emitere, formulare, lucrare.  
 
Fabula
Fabula, verb
Sinonime: a insinua, a inventa, a născoci, a plăsmui, a scorni, a ticlui.

Fabulă, substantiv
Sinonime: (popular) tâlc; acţiune, afabulaţie, alegorie, anecdotă, apolog, fabliau, fabulaţie, ficțiune, folclor, intrigă, legendă, minciună, mit, parabolă, saga, subiect, tramă.  
 
Imaginare
Imaginare, substantiv
Sinonime: concepere, creare, elaborare, ficțiune, imaginație, inventare, invenție, închipuire, născoceală, născocire, născocitură, năzăreală, năzărire, plănuire, plăsmuire, proiectare, realizare, scorneală, scornire, (figurat) zămislire, (învechit și popular) izvodire, (popular) năzâritură, (popular) scornitură.  
 
Inovator
Inovator, substantiv
Sinonime: avangardist, descoperitor, inițiator, inventator, pionier, precursor, promotor.  
 
Utopic
Utopic, adjectiv
Sinonime: absurd, bazat pe o utopie, fabulos, fantastic, fantezist, fourierist, himeric, idealist, iluzoriu, imaginar, inventat, ireal, irealist, irealizabil, nerealizabil, neștiințific, romanesc, utopist.  
 
Apocrif
Apocrif, adjectiv
Sinonime: fals, iluzoriu, inventat, neautentic, nesigur, suspect.  
 
Inautentic
Inautentic, adjectiv
Sinonime: apocrif, contrafăcut, fals, imaginar, inventat, mincinos, neautentic, suspect.  
 
Repertor
Repertor, substantiv
Sinonime: agendă, anuar, bibliografie, blocnotes, borderou, caiet, carnet, catalog, chirielă, clasor, culegere, dicționar, director, dosar, fișier, index, indice, inventar, lexic, listă, livret, memento, memorandum, nomenclatură, registru, tabel, tabelă, tablă, tabletă; (variante) repertoar, repertoriu.  
 
Izvodit
Izvodit, adjectiv
Sinonime: (învechit) compilat, compus, conturat, copiat, descoperit, desenat, imitat, inventat, modelat, născocit, născodit, plănuit, plăsmuit, proiectat, redactat, scornit, scris, stârnit, tălmăcit, tradus.  
 
Registra
Registra, verb
Sinonime: a inventaria, a înregistra.  
 
Instaurator
Instaurator, substantiv
Sinonime: autor, creator, ctitor, fondator, inventator, întemeietor, pionier, promotor, (figurat) tată.  
 
Inventor
Inventor, substantiv
Sinonime: (învechit) autor, cercetător, creator, descoperitor, fondator, inovator, instaurator, inventator, născocitor, novator, plăsmuitor, precursor, (figurat) tată, (învechit) aflător, (învechit) izvoditor.  
 
Minţit
Minţit, adjectiv
Sinonime: fals, inautentic, inventat, înșelat, mincinos, născocit, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nereal, păcălit, plăsmuit, scornit.  
 
Inventoria
Inventoria, verb (învechit)
Sinonime: a calcula, a cataloga, a clasifica, a face un inventar, a inventaria, a număra, a recenza, a repertoria, a seria.  
 
Recenza
Recenza, verb
Sinonime: a analiza critic, a aprecia printr-o recenzie, a cataloga, a comenta, a evalua, a face o scurtă dare de seamă, a face un recensământ, a inventaria, a inventoria, a număra, a rezuma, a scrie, (învechit) a catagrafia.  
 
Descoperitor
Descoperitor, substantiv
Sinonime: erudit, explorator, inovator, inventator, novator, pionier, savant, (învechit) inventor.  
 
Scornoci
Scornoci, verb (regional)
Sinonime: a inventa, a născoci, a plăsmui, a scorni, a ticlui.  
 
Nereal
Nereal, adjectiv
Sinonime: fals, fantastic, fantezist, fictiv, iluzoriu, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, irealizabil, închipuit, mincinos, născocit, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nerealizabil, plăsmuit, scornit, utopic, utopist, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) himeric, (popular și figurat) strâmb.  
 
Ijderi
Ijderi, verb (învechit)
Sinonime: a afla, a ațâța, a descoperi, a inventa, a îmboldi, a proveni, a se ivi, a se naște, a stârni; (variante) a ijdăni, a ijdări, a izdăni, a izdări, a jidări, a jidărî, a zădărî.  
 
Izvoditor
Izvoditor, substantiv (învechit)
Sinonime: autor, cronicar, cronograf, inventator, istoric, istoriograf, scriitor; începător, pricinuitor.  
 
Izvodire
Izvodire, substantiv (învechit)
Sinonime: alcătuire, compunere, concepere, creare, elaborare, imaginare, inventare, întocmire, născocire, plănuire, plăsmuire, proiectare, realizare, redactare, scornire, scriere, scris.  
 
Izvodi
Izvodi, verb (învechit)
Sinonime: a afla, a alcătui, a apărea, a broda, a căpăta forme distinctive, a compila, a compune, a concepe, a copia, a crea (în imaginație în mod arbitrar), a descoperi, a elabora, a fabrica, a face (să se izvodească), a formula în scris, a găsi, a gândi, a imagina, a intenționa, a inventa, a întocmi, a lua ființă, a născoci, a plănui, a plăsmui, a proiecta, a realiza, a redacta, a reproduce, a scorni, a scrie, a (se) contura, a (se) desena, a se închega în contururi precise, a (se) profila, a tălmăci, a ticlui, a traduce, a transcrie, a transpune, a zugrăvi.  
 
Născocire
Născocire, substantiv
Sinonime: concepere, creare, creație, elaborare, fantezie, ficțiune, imaginare, imaginație, inventare, invenţie, închipuire, minciună, născoceală, născocitură, neadevăr, palavră, plănuire, plăsmuire, poveste, proiectare, realizare, scorneală, scornire, scornitură, ticluire, (familiar și figurat) basm, (familiar și figurat) gogoașă, (familiar și figurat, la plural) tromboane, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (figurat) urzire, (învechit și popular) izvodire, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscodeală, (popular) iscodenie, (popular) iscoditură.  
 
Născocit
Născocit, adjectiv
Sinonime: fals, fantezist, fictiv, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, închipuit, mincinos, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nereal, plăsmuit, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) romanesc, (popular și figurat) strâmb.  
 
Plăsmuit
Plăsmuit, adjectiv
Sinonime: contrafăcut, creat, fals, falsificat, fantezist, fictiv, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, închipuit, născocit, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nereal, scornit, (învechit) mincinos, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) romanesc, (popular și figurat) strâmb, (variantă) plăzmuit.  
 
Aflător
Aflător, substantiv (învechit)
Sinonime: descoperitor, găsitor, inventator, (variantă) aflătoriu.

Aflător, adjectiv (învechit)
Sinonime: aflat, găsit, prezent, (variantă) aflătoriu.  
 
Neautentic
Neautentic, adjectiv
Sinonime: apocrif, contrafăcut, fals, falsificat, inautentic, inexact, inventat, mincinos, născocit, neadevărat, neîntemeiat, nereal, plăsmuit, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (popular și figurat) strâmb.  
 
Neîntemeiat
Neîntemeiat, adjectiv
Sinonime: eronat, fals, fără temei, greșit, iluzoriu, inautentic, inexact, inventat, înșelător, mincinos, născocit, neadevărat, neautentic, neexact, nefondat, nereal, neserios, netemeinic, plăsmuit, pueril, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (învechit, figurat) rătăcit, (popular, figurat) strâmb, (rar) părelnic.  
 
Plăsmuitor
Plăsmuitor, substantiv
Sinonime: creator, falsificator, făuritor, inventator, înfăptuitor, măsluitor, născocitor, realizator, (familiar și depreciativ) plastograf, (figurat) făurar, (învechit) falsar, (învechit) săvârșitor, (învechit) scornitor, (variantă) plăzmuitor.  
 
Proiectare
Proiectare, substantiv
Sinonime: aruncare, azvârlire, concepere, conturare, creare, delimitare, elaborare, evidențiere, imaginare, inventare, născocire, oglindire, plănuire, plăsmuire, precizare, preconizare, profilare, proiecție, propulsare, propulsie, răsfrângere, realizare, reflectare, reflex, reliefare, rulare, scornire, zvârlire, (învechit și popular) izvodire, (învechit) reflect.  
 
Scornire
Scornire, substantiv
Sinonime: bătaie, concepere, creare, declanșare, dezlănțuire, elaborare, fantezie, ficțiune, goană, gonire, hăituială, hăituire, imaginare, imaginație, inventare, invenție, iscare, izbucnire, începere, închipuire, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plănuire, plăsmuire, pornire, poveste, producere, proiectare, realizare, scorneală, scornitură, stârnire, ticluire, venire, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (familiar, figurat) basm, (figurat) gogoașă, (figurat) urzire, (figurat, la plural) tromboane, (învechit și popular) izvodire, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscoditură, (popular) zgornire.  
 
Leltar
Leltar, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: inventar, (variantă) leitari, (variantă) leitariu, (variantă) leltari.  
 
Leltarozaș
Leltarozaș, substantiv (regional)
Sinonime: inventar, (învechit și regional) leltar.  
 
Fabricat
Fabricat, substantiv
Sinonime: fabricare, fabricație.

Fabricat, adjectiv
Sinonime: construit, elaborat, fasonat, făcut, manufacturat, uzinat, (familiar) confecționat, (figurat) inventat.  
 
Creat
Creat, adjectiv
Sinonime: compus, conceput, construit, elaborat, fabricat, imaginat, instituit, interpretat, inventat, înființat, născocit, organizat, plăsmuit, pregătit, produs, provocat, realizat, scris, zidit.

Creat, substantiv
Sinonime: creare, creație.  
 
Perilipsis
Perilipsis, substantiv (învechit)
Sinonime: conținut, dare de seamă, destoinicie, extras de cont, inventar, iscusință, listă de cheltuieli, prescurtare, pricepere, rezumat; (variante) perelips, perelipsis, perilips.  
 
Autoare
Autoare, substantiv feminin
Sinonime: compozitoare, coregrafă, creatoare, dramaturgă, eseistă, femeie de litere, femeie-autoare, fondatoare, inițiatoare, inventatoare, muziciană, poetesă, realizatoare, responsabilă, romancieră, scriitoare, (învechit) literatoare.  
 
Repertoria
Repertoria, verb
Sinonime: a cataloga, a clasifica, a fișa, a indexa, a inventaria, a înregistra, a lista, a repertoriza, (învechit) a inventoria.  
 
Fătăciunat
Fătăciunat, substantiv (învechit)
Sinonime: (despre fătăciune) evidență, inventariat, inventariere, socoteală.  
 
Inventoriat
Inventoriat, adjectiv (desuet)
Sinonime: inventariat.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar