Strâmb, adverb Sinonime:
pieziș, într-o parte; (figurat) fals, mincinos, neadevărat.
Strâmb (strâmbă), adjectiv Sinonime:
diform, diformat, schimonosit, încovoiat, îndoit; gârbovit, adus de spate; întortocheat, sucit, răsucit, curbat; aplecat, înclinat, deviat; (figurat) nedrept, necinstit, incorect.
Strâmba, verb Sinonime:
a îndoi, a încovoia, a curba; (figurat) a schimonosi, a se deforma, a face grimase, a se fandosi, a face mofturi.
Strâmbăciune, substantiv (învechit)
Sinonime:
nedreptate, (învechit) strâmbătate.
Strâmbănog, substantiv (regional)
Sinonime:
crăcănat.
Strâmbare, substantiv
Sinonime:
aducere, aplecare, aplecat, cocârjare, cocârjat, cocoșare, cocoșat, contorsionare, curbare, deformare, deformație, desfigurare, gârbovire, înclinare, înclinat, încovoiat, încovoiere, îndoire, îndoit, întoarcere, întors, lăsare, plecare, pocire, răsucire, scălâmbăială, scălâmbăiere, scălâmbăitură, scâlciere, schimonoseală, schimonosire, sluțire, sluțit, strâmbat, strâmbătură, sucire, sucit, urâțire, urâțit, (învechit) cotitură, (popular și familiar) scofâlcire, (popular) hâzire.
Strâmbătate, substantiv feminin
Sinonime:
abuz, inechitate, injustiţie, nedreptate, neechitate, nejustiţie; neadevăr, minciună.
Strâmbătăţi, verb
Sinonime:
a năpăstui, a nedreptăţi, a oropsi, a persecuta, a prigoni, a urgisi.
Strâmbătăţire, substantiv
Sinonime:
năpăstuire, nedreptăţire, oropsire, persecutare, persecuţie, urgisire.
Strâmbătățit, adjectiv (învechit)
Sinonime:
nedreptățit.
Strâmbătățitor, adjectiv (învechit)
Sinonime:
năpăstuitor.
Strâmbătură, substantiv feminin
Sinonime:
deformare, grimasă, imitare (în batjocură), maimuţăreală, rictus, scâlcietură, schimonoseală, schimonositură (a feței), strâmbet; (figurat) fandoseală, sclifoseală; obiect strâmb, obiect încovoiat.
Strâmbet, substantiv
Sinonime:
grimasă, schimonoseală, schimonosire, schimonositură, strâmbătură.
Strâmbuleţ, substantiv
Sinonime:
colţişor.
Deforma, verb
Sinonime:
a denatura, a altera, a sluţi, a urâţi, a poci, a (se) strâmba, (popular şi familiar) a (se) scofâlci; a desfigura, a scâlcia; a ceda; a (se) corupe, a (se) strica.
Denatura, verb
Sinonime:
a deforma, a falsifica, a schimba, a caricaturiza, a răstălmăci, a modifica, a strica, a contraface, a altera, a stâlci, a escamota, a măslui, a mistifica, (figurat) a silui, (învechit, figurat) a sminti, a strâmba.
Desfigura, verb
Sinonime:
a (se) urâţi, a (se) deforma, a (se) denatura, a (se) poci, a (se) schimonosi, a (se) sluţi, a (se) strâmba, (popular şi familiar) a (se) scălâmbăia, a (se) scofâlci, (popular) a (se) hâzi, (Moldova şi Bucovina) a (se) şonţi, (învechit) a (se) grozăvi; a ecorșa, a jupui, a estropia.
Eronat (eronată), adjectiv
Sinonime:
aberant, absurd, denaturat, fals, greșit, impropriu, incorect, inexact, mincinos, neadevărat, neexact, nefondat, neîntemeiat, (învechit și figurat) rătăcit, (învechit și regional) smintit, (rar; figurat) strâmb.
Găleată, substantiv feminin
Sinonime:
cazan, căldare, ciutură, doniță, recipient, vas, (Bucovina şi prin nordul Moldovei) şaflic, (Oltenia, Banat şi Transilvania) vadră, (regional) strâmbăreață.
Grimasă, substantiv feminin
Sinonime:
aparență înșelătoare (mincinoasă), contorsiune, crispație, disimulare, mimică, mină, rictus, scălâmbăiere, scălâmbăitură, schimonoseală, schimonosire, schimonositură, strâmbătură, strâmbet, (popular şi familiar) scălâmbăială, (rar) schimă.
Grozav (grozavă), adjectiv
Sinonime:
atroce, bun, cumplit, deosebit, diform, excepţional, extraordinar, formidabil, groaznic, hâd, hidos, îngrozitor, înspăimântător, pocit, remarcabil, schimonosit, sinistru, slut, strașnic, strâmb, urât, zdravăn.
Grozăvi, verb
Sinonime:
a face pe grozavul, a face pe viteazul, a (se) deforma, a (se) desfigura, a se îngâmfa, a se lăuda, a (se) poci, a (se) schimonosi, a (se) sluţi, a (se) strâmba, a (se) urâţi, a-și da aere, a-şi da importanţă.
Hai, interjecție Sinonime:
haide. Hâi, verb
Sinonime:
a (se) apleca, a (se) dărăpăna, a (se) dărâma, a deveni strâmb, a (se) înclina, a (se) lăsa, a (se) nărui, a (se) pleca, a (se) povârni, a (se) prăbuşi, a (se) prăvăli, a (se) risipi, a (se) strâmba, a (se) surpa.
Imita, verb
Sinonime:
a copia, a reproduce, a reprezenta, a reda; a îngâna, a se strâmba, a se schimonosi, a se poci, a se scălâmba, a se maimuţări.
Injust (injustă), adjectiv
Sinonime:
abuziv, arbitrar, fals, ilegal, incorect, inechitabil, inexact, nedrept, neechitabil, nejust, nemeritat, nemotivat, parțial, părtinitor, (figurat) strâmb, (livresc) inic.
Izmeneală, substantiv feminin (familiar)
Sinonime:
afectare, capriciu, chef, cochetărie exagerată, fandoseală, fantezie, fasoleală, fason, fiță, maimuțăreală, marghioleală, moft, naz, poftă, prosteală, sclifoseală, strâmbătură, toană.
Întors (întoarsă), adjectiv
Sinonime:
bizar, castrat, ciudat, curbat, curios, deviat, enigmatic, excentric, extravagant, fantasmagoric, fantezist, inexplicabil, insolit, inversat, înapoiat, încovoiat, îndoit, înturnat, învârtit, năstrușnic, neobișnuit, original, paradoxal, pe dos, răsfrânt, răsucit, redat, restituit, revolut, ridicat, rotit, schimbat, scopit, singular, sterilizat, straniu, strâmb, strâmbat, suflecat, sumes, tras, (familiar) bosumflat, (familiar) tulburat, (figurat) sucit, (învechit) reflex, (învechit) tradus, (popular) jugănit, (rar) meșteșugit, (regional) nărăvaș, (regional) sumecat.
Jimba, verb (regional) Sinonime:
a se strâmba, a rânji, a se încreţi, a se îndoi.
Maimuțăreală, substantiv feminin
Sinonime:
capriciu, chef, copiere, fandoseală, fantezie, fason, fiță, grimasă, imitare, imitație, maimuțărie, maimuțărire, maimuțire, moft, naz, pocire, poftă, prosteală, scălămbăială, schimonoseală, sclifoseală, strâmbare, strâmbătură, toană, (familiar) bâzdâc, (familiar) farafastâc, (familiar) marafet, (figurat) boală, (figurat) dambla, (grecism învechit) paraxenie, (învechit și regional) marghiolie, (învechit și regional) nacafa, (învechit și regional) pală, (învechit) schimonosire, (învechit) schimonositură, (Moldova, prin Bucovina și Transilvania) sucă, (popular și familiar) pârțag, (popular și familiar) scălâmbăială, (popular și familiar) scălâmbăiere, (popular și familiar) scălâmbăitură, (popular) fasoleală, (popular) hachiță, (popular) izmeneală, (popular) pandalie, (regional) marghioleală, (regional) năbădaie, (regional) toancă, (regional) zâmbâc, (Transilvania) pont.
Maimuţări, verb Sinonime:
a maimuţi, a imita, a îngâna; a se strâmba, a se schimonosi, a se scălămbăia, a se poci.
Oropsi, verb
Sinonime:
a alunga, a apăsa, a asupri, a blestema, a certa, a chinui, a despuia, a exploata, a izgoni, a împila, a împovăra, a lăsa la voia întâmplării, a năpăstui, a nedreptăți, a ocărî, a oprima, a părăsi, a persecuta, a prigoni, a scoate în drum, a stoarce, a suge, a tiraniza, a urgisi, (grecism învechit) a catatrexi, (învechit și figurat) a călca, (învechit și regional) a bântui, (învechit și regional) a strâmbătăți, (învechit) a obidi, (învechit) a obijdui, (învechit) a sili, (învechit) a supăra, (învechit) a tiranisi, (învechit) a tirăni, (regional și figurat) a stoci, (regional) a horopsi.
Oţărî, verb Sinonime:
a (se) mânia, a (se) burzului, a (se) înfuria, a (se) răsti, a (se) strâmba; a (se) mâhni, a (se) supăra, a (se) indigna.
Persecuta, verb
Sinonime:
a asupri, a chinui, a defavoriza, a exploata, a frământa, a hărțui, a importuna, a împila, a împovăra, a martiriza, a măcina, a năpăstui, a nedreptăţi, a nu slăbi, a obseda, a oprima, a oropsi, a preocupa, a prigoni, a suplicia, a tortura, a urgisi, a urmări, (figurat) a apăsa, (figurat) a despuia, (figurat) a roade, (figurat) a stoarce, (figurat) a suge, (figurat) a tiraniza, (grecism învechit) a catatrexi, (învechit și figurat) a călca, (învechit și regional) a bântui, (învechit și regional) a strâmbătăți, (învechit) a obidi, (învechit) a obijdui, (învechit) a sili, (învechit) a supăra, (învechit) a tiranisi, (învechit) a tirăni, (regional și figurat) a stoci.
Pieziş (piezișă), adjectiv Sinonime:
oblic, strâmb, curmeziş, aplecat, înclinat; abrupt, prăpăstios, accidentat, râpos; pieptiş; (figurat) suspicios, bănuitor, lăturalnic, duşmănos.
Răstălmăci, verb
Sinonime:
a altera, a contraface, a deforma, a denatura, a diforma, a escamota, a explica (greșit), a falsifica, a interpreta, a măslui, a mistifica, a oglindi, a reflecta, a transpune, (figurat) a silui, (învechit și figurat) a sminti, (învechit și figurat) a strâmba, (variantă) a răstâlmăci.
Rictus, substantiv neutru Sinonime:
strâmbătură, rânjet, jimbătură, râs forţat.
Rânjet, substantiv neutru Sinonime:
strâmbătură, rictus, râs batjocoritor.
Rânji, verb Sinonime:
a se strâmba, a se jimba, a ricana, a râde batjocoritor, a se hlizi.
Scălâmba, verb Sinonime:
a se strâmba, a se schimonosi, a se deforma, a se scâlcia, a se poci.
Scălâmbăială, substantiv feminin
Sinonime:
capriciu, chef, deformare, fandoseală, fantezie, fason, fiţă, grimasă, maimuţăreală, moft, naz, pocire, poftă, prosteală, scălâmbăiere, schimonoseală, schimonosire, schimonositură, sclifoseală, strâmbătură, toană, (variantă) scălămbăială.
Schimă, substantiv feminin Sinonime:
gest, mişcare; grimasă, strâmbătură.
Schimonosi, verb Sinonime:
a deforma, a strâmba, a poci, a sluţi, a desfigura.
Sluți, verb Sinonime:
a ciunti, a mutila, a ciopârți; a poci, a urâţi; a se strâmba, a se schimonosi.
Sperjur, substantiv
Sinonime:
apostat, jurământ fals, jurământ mincinos, (învechit) călcător, (învechit) jurător strâmb, (învechit) sperjurare; (variante învechite) parjur, perjur, perjuriu, spergiur, sperjuriu.
Stropșit (stropșită), adjectiv
Sinonime:
călcat în picioare, comițial, deformat, denaturat, desfigurat, distrus, epileptic, îndrăcit, mutilat, năbădăios, nebun, nimicit, pocit, potopit, prăpădit, scâlciat, schilod, schilodit, schimonosit, sfărâmat, slut, sluțit, smintit, stâlcit, strâmb, strâmbat, stricat, strivit, turtit, urât, urâțit, zăpăcit, zdrelit, zdrobit, (învechit și figurat) cotropit, (rar) înfrânt, (rar) schingiuit, (regional) tescuit.
Zbârci, verb Sinonime:
a (se) încreţi, a strâmba, a crispa, a închirci, a se rida.
Încârligat (încârligată), adjectiv
Sinonime:
îndoit, încovoiat, încovrigat, strâmbat, unciform.
Chiondorâş, adverb (regional)
Sinonime:
chiorâș, cruciș, încrucișat, încruntat, posomorât, sașiu, strâmb, urât, (popular) pieziș, (popular) spanchiu, (regional) ponciș, (variantă) chiondoruș.
Cârn, adjectiv
Sinonime:
îndoit, strâmb.
Colţişor, substantiv
Sinonime:
colţuleţ; (prin Transilvania) strâmbuleţ.
Contrafăcut, adjectiv
Sinonime:
fals, artificial, (învechit) strâmb, falsificat, (popular şi familiar) dres, făcut, (popular) prefăcut, (regional) stricat.
Costiş, adjectiv
Sinonime:
(adesea adverbial) înclinat, pieziș, oblic, strâmb. Costiş, substantiv
Sinonime:
coastă de deal, povârniș, pantă; lambă, vătrai.
Curbare, substantiv
Sinonime:
aplecare, arcuire, culcare, culcat, flexiune, înclinare, încovoiere, îndoire, plecare, strâmbare, (învechit și regional) încujbare.
Curbat, adjectiv
Sinonime:
acvilin, adus, aplecat, arcat, arcuit, boltit, bombat, cambrat, cocârjat, cocoșat, concoidal, convex, coroiat, curb, gârbov, gârbovit, înclinat, încovoiat, îndoit, întors, lăsat, parabolic, plecat, prosternat, răsucit, recurbat, semicircular, strâmb, strâmbat, sucit, (învechit și regional) încujbat, (învechit și regional) scorvârdat, (învechit) arcos, (regional) coroietic, (regional) polignit.
Deformare, substantiv
Sinonime:
strâmbare, (popular şi familiar) scofâlcire, desfigurare, stâlcire, scâlciere, scâlcietură; corupere, stricare, denaturare; deformaţie.
Deformat, adjectiv
Sinonime:
anamorfozat, strâmb, (popular şi familiar) scofâlcit, desfigurat, stâlcit, scâlciat; denaturat; corupt, stricat.
Desfigurare, substantiv
Sinonime:
deformare, deformaţie, pocire, schimonoseală, schimonosire, sluţire, strâmbare, urâţire.
Desfigurat, adjectiv
Sinonime:
deformat, diform, hidos, pocit, schimonosit, slut, sluţit, strâmb, strâmbat, urât, urâţit, (regional) stropşit, zgâmboit, (Moldova) şonţit.
Scrombăi, verb
Sinonime:
a (se) deforma, a (se) scâlcia, a se scoroji, a (se) strâmba, a (se) strica, a (se) uza.
Scrombăit, adjectiv
Sinonime:
deformat, scâlciat, strâmb, strâmbat, stricat.
Neadevărat, adjectiv
Sinonime:
amăgitor, eronat, fals, falsificat, greșit, inautentic, incorect, inexact, inventat, închipuit, mincinos, născocit, neautentic, neexact, neîntemeiat, nereal, plăsmuit, scornit, (învechit și regional) smintit, (învechit) mințit, (învechit) neadevăr, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (popular și figurat) strâmb, (regional) neadivărat.
Hâit, adjectiv
Sinonime:
aplecat, dărăpănat, dărâmat, înclinat, lăsat, năruit, plecat, povârnit, prăbuşit, prăvălit, risipit, strâmb, surpat, (variantă) hăit.
Hâitură, substantiv (regional)
Sinonime:
boșorogire, hâire, hernie, năruire, strâmbătură, surpătură, vătămătură, (variantă) hăitură. Hăitură, substantiv
Sinonime:
hâitură; plugușor, urătură.
Scălâmb, adjectiv
Sinonime:
deformat, diform, hâd, hidos, monstruos, pocit, respingător, scâlciat, schimonosit, slut, strâmb, strâmbat, sucit, șonțit, urât.
Scălâmbăia, verb
Sinonime:
a se afecta, a se deforma, a se desfigura, a se fandosi, a se maimuţări, a se poci, a se prosti, a se scâlcia, a se schimonosi, a se sclifosi, a se scrombi, a se sluţi, a se strâmba, a se șonți, a se urâţi; (variante) a se scălămbăia, a se scălâmba.
Scălâmbăiat, adjectiv
Sinonime:
deformat, diform, hâd, hidos, monstruos, pocit, respingător, schimonosit, slut, strâmb, sucit, urât; (variante) scălămbăiat, scălâmbat.
Scălâmbăiere, substantiv
Sinonime:
capriciu, chef, fandoseală, fantezie, fason, fiţă, grimasă, maimuţăreală, moft, naz, poftă, prosteală, scălâmbăială, scălâmbătură, schimonoseală, schimonosire, schimonositură, sclifoseală, strâmbătură, toană; (variante) scălămbăiere, scălâmbare.
Scălâmbăitură, substantiv
Sinonime:
capriciu, chef, fandoseală, fantezie, fason, fiţă, grimasă, maimuţăreală, moft, naz, poftă, prosteală, schimonoseală, schimonosire, schimonositură, sclifoseală, strâmbătură, toană.
Întort (întoartă), adjectiv
Sinonime:
încăpățânat, îndărătnic, întors, nedrept, pervers, răsucit, rău, strâmb, sucit.
Jimb, adjectiv
Sinonime:
strâmb, ştirb, (regional) jâmb.
Maimuţi, verb
Sinonime:
a (se) maimuţări, a (se) poci, a (se) schimonosi, a (se) strâmba.
Hâzi, verb
Sinonime:
a (se) deforma, a (se) desfigura, a deveni hâd, a (se) poci, a (se) schimonosi, a (se) sluţi, a (se) strâmba, a (se) urâţi.
Zgâmboit, adjectiv
Sinonime:
deformat, desfigurat, pocit, schimonosit, slut, sluțit, strâmb, strâmbat, urât, urâțit.
Pociumpos, adjectiv (regional)
Sinonime:
(despre copaci) butucănos, grosolan, strâmb.
Cârcior, adjectiv
Sinonime:
strâmb; (regional) cu lână creață, sucit.
Ilegalitate, substantiv
Sinonime:
abatere de la lege, abuz, asasinat, clandestinitate, conspirativitate, contrabandă, crimă, defraudare, delapidare, delict, escrocare, escrocherie, fraudare, fraudă, furt, hoție, ilegalism, impostură, inechitate, infracțiune, inicvitate, injustețe, injustiție, iregularitate, încălcarea legii, înșelare, înșelăciune, înșelătorie, nedreptate, nelegalitate, nelegiuire, omor, omucidere, pungășie, samavolnicie, sfidarea legii, speculație, speculă, trafic, ucidere, violarea legii, (familiar) bișniță, (familiar) pungășeală, (învechit și popular) fărădelege, (învechit și popular) strâmbătate, (rar) ucis.
Nejustiţie, substantiv
Sinonime:
inechitate, injustiție, nedreptate, neechitate, (învechit și popular) strâmbătate, (învechit și regional) strâmb, (turcism învechit) zulum.
Pogan, adjectiv (regional)
Sinonime:
aprig, aspru, barbar, brutal, câinos, colosal, crâncen, crud, crunt, cumplit, diform, extraordinar, fără milă, fenomenal, feroce, fioros, formidabil, groaznic, grozav, hain, hâd, hidos, infernal, intens, inuman, în toi, înfiorător, îngrozitor, înspăimântător, mare, monstruos, năprasnic, necredincios, necruțător, neiertător, neîmblânzit, neînduplecat, neîndurat, neîndurător, nemilos, neomenos, neuman, păgân, pocit, puternic, rău, respingător, robust, sălbatic, sângeros, schimonosit, slut, solid, stâlcit, strașnic, strâmb, stricat, tare, teribil, urât, vânjos, viguros, violent, voinic, zdravăn.
Șotâng, adjectiv (regional)
Sinonime:
încovoiat, strâmb.
Nereal, adjectiv
Sinonime:
fals, fantastic, fantezist, fictiv, iluzoriu, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, irealizabil, închipuit, mincinos, născocit, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nerealizabil, plăsmuit, scornit, utopic, utopist, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) himeric, (popular și figurat) strâmb.
Jimbătură, substantiv (regional)
Sinonime:
curbare, deformare, încrețitură, schimonosire, strâmbătură.
Izmeni, verb (familiar)
Sinonime:
a afecta, a face grimase, a face mutre, a face nazuri, a se fandosi, a se fasoli, a se maimuțări, a se marghioli, a se prosti, a se purta fără naturalețe, a se schimonosi, a se sclifosi, a se sluți, a se strâmba, a se uita urât.
Născocit, adjectiv
Sinonime:
fals, fantezist, fictiv, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, închipuit, mincinos, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nereal, plăsmuit, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) romanesc, (popular și figurat) strâmb.
Plăsmuit, adjectiv
Sinonime:
contrafăcut, creat, fals, falsificat, fantezist, fictiv, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, închipuit, născocit, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nereal, scornit, (învechit) mincinos, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) romanesc, (popular și figurat) strâmb, (variantă) plăzmuit.
Încujbat, adjectiv (învechit și regional)
Sinonime:
arcuit, cocoșat, curb, curbat, încovoiat, îndoit, strâmb.
Schimonoseală, substantiv
Sinonime:
deformare, deformație, denaturare, desfigurare, grimasă, maimuțăreală, maimuțărie, pocire, pocit, scâlciere, schimă, schimonosire, schimonosit, schimonositură, sluțire, stâlcire, stâlcit, strâmbare, strâmbătură, strâmbet, stropșire, stropșit, urâțire, (livresc) rictus, (popular și familiar) scălâmbăială, (popular) scălâmbăiere, (popular) scălâmbăitură, (regional) schimoseală.
Schimonositură, substantiv
Sinonime:
capriciu, chef, fandoseală, fantezie, fason, fiță, grimasă, hidoșenie, maimuțăreală, moft, monstru, monstruozitate, naz, pocitanie, pocitură, poftă, prosteală, schimă, schimonoseală, schimonosire, sclifoseală, sluțenie, sluțitură, strâmbătură, strâmbet, toană, urâciune, urâțenie, (Banat) năhoadă, (livresc) rictus, (popular și familiar) scălâmbăială, (popular) hâzenie, (popular) potcă, (popular) scălâmbăiere, (popular) scălâmbăitură, (popular) stropșitură, (regional) schimositură, (regional) znamenie.
Îndoit, adjectiv
Sinonime:
adus, amestecat, aplecat, curbat, diluat, dublat, dublu, greu, împăturit, încovoiat, încovrigat, înmulțit, întors, mărit, plin de îndoială, răsucit, revolut, rotilat, sporit, strâmb, strâmbat, subțiat, suflecat, (învechit) îndoielnic, (popular) cârn, (variantă) îndoiat.
Îndoire, substantiv
Sinonime:
aplecare, arcuire, culcare, culcat, curbare, dublare, flexiune, gârbovire, împăturire, încârligare, înclinare, încolăcire, încovoiere, încovrigare, îndoit, întărire, mărire, mlădiere, plecare, pliere, strâmbare, strângere, strâns, suflecare, teamă, (învechit și regional) încujbare, (învechit) îndoială, (învechit) opoziție, (popular) păturire, (rar) pliaj.
Oropsire, substantiv
Sinonime:
asuprire, năpăstuire, nedreptățire, oprimare, persecutare, persecuție, urgisire, (învechit și regional) strâmbătățire, (învechit) obidire.
Cocoșare, substantiv
Sinonime:
cocârjare, cocoșat, curbare, gârboveală, gârbovire, gheboșare, încovoiere, îndoire, strâmbare.
Maimuțire, substantiv
Sinonime:
maimuțare, maimuțăreală, schimonosire, strâmbătură, (învechit și regional) momițărie.
Nedreptăţire, substantiv
Sinonime:
năpăstuire, oropsire, persecutare, persecuție, urgisire, (învechit și regional) strâmbătățire, (învechit) obidire.
Neautentic, adjectiv
Sinonime:
apocrif, contrafăcut, fals, falsificat, inautentic, inexact, inventat, mincinos, născocit, neadevărat, neîntemeiat, nereal, plăsmuit, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (popular și figurat) strâmb.
Neechitate, substantiv
Sinonime:
disparitate, ilegitimitate, inechitate, inegalitate, inicvitate, injustiție, nedreptate, nejustiție, parțialitate, (învechit și popular) strâmbătate, (învechit și regional) strâmb, (învechit) inichitate, (turcism învechit) zulum.
Neîntemeiat, adjectiv
Sinonime:
eronat, fals, fără temei, greșit, iluzoriu, inautentic, inexact, inventat, înșelător, mincinos, născocit, neadevărat, neautentic, neexact, nefondat, nereal, neserios, netemeinic, plăsmuit, pueril, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (învechit, figurat) rătăcit, (popular, figurat) strâmb, (rar) părelnic.
Scălâmbaie, substantiv (regional)
Sinonime:
scălâmbăitură, schimonoseală, strâmbătură.
Jimbare, substantiv (popular)
Sinonime:
încrețire, rânjet, râs fără rost, strâmbare, tulburare, zâmbet silit, (învechit) știrbire, (regional) jâmbare.
Jimbat, adjectiv (regional)
Sinonime:
cu gura strâmbă, curbat, deformat, strâmb, știrb, tulburat, (figurat) încrețit.
Jimbi, verb (învechit și regional)
Sinonime:
a știrbi, a zâmbi, a-și strâmba gura, (despre dinți) a cădea, (regional) a omizi.
Ciumpaș, adjectiv (regional)
Sinonime:
noduros, strâmb.
Pâcleş, adjectiv (regional)
Sinonime:
ciudat, diform, hidos, hâd, monstruos, pocit, respingător, schimonosit, slut, strâmb, urât.
Pâcliși, verb (regional)
Sinonime:
a (se) schilodi, a poci (prin tundere), a se înrăi, a se înșela, a se păcăli, a se prosti, a se strâmba, (variantă) a (se) păcliși, (variantă) a (se) pâcârși.
Tracaserie, substantiv
Sinonime:
dificultate, sâcâială, șicană, (argou) strâmbă.
Încovoia, verb
Sinonime:
a (se) apleca, a (se) arcui, a (se) cambra, a (se) cocoșa, a (se) culca, a (se) curba, a (se) deforma, a (se) încârliga, a (se) înclina, a (se) încolăci, a (se) încovriga, a (se) îndoi, a (se) lăsa, a (se) pleca, a (se) strâmba, a atârna, a cădea, a coborî, a se cocârja, a se coroia, a se gârbovi, a se gheboșa, (figurat) a se umili, (învechit și regional) a (se) încujba, (învechit și regional) a (se) povedi, (învechit și regional) a (se) scovârda, (învechit) a (se) închina, (învechit) a (se) încovăi, (învechit) a (se) încovăia, (învechit) a (se) încoveia, (învechit) a (se) încovia, (rar) a (se) recurba, (regional) a (se) încârjoia, (regional) a (se) poligni.
Schimonositor, substantiv (învechit)
Sinonime:
(învechit) strâmbaci, (variantă) schimonisitor, (variantă) schimositor.
Bașoldin, adjectiv
Sinonime:
(bărbat) deformat, strâmb, sucit.
Persecutare, substantiv
Sinonime:
asuprire, exploatare, împilare, năpăstuire, nedreptățire, opresiune, oprimare, oropsire, persecuție, prigoană, prigonire, urgisire, (figurat) apăsare, (figurat) despuiere, (figurat) stoarcere, (învechit și regional) strâmbătățire, (învechit) avanie, (învechit) obidă, (învechit) obidire, (învechit) obijduire, (învechit) strânsoare, (popular) asupreală, (popular) silnicie.
Persecuție, substantiv
Sinonime:
asuprire, exploatare, împilare, năpăstuire, nedreptățire, opresiune, oprimare, oropsire, persecutare, prigoană, prigonire, supliciu, tortură, urgisire, vexare, (figurat) apăsare, (figurat) despuiere, (figurat) stoarcere, (învechit și regional) strâmbătățire, (învechit) avanie, (învechit) obidă, (învechit) obidire, (învechit) obijduire, (învechit) strânsoare, (popular) asupreală, (popular) silnicie, (variantă) persecuțiune.
Urgisire, substantiv (învechit și popular)
Sinonime:
asuprire, detestare, exploatare, faptă rea, împilare, năpăstuire, nedreptate, nedreptățire, opresiune, oprimare, oropsire, persecutare, persecuție, prigoană, prigonire, (figurat) apăsare, (figurat) despuiere, (figurat) stoarcere, (învechit și regional) strâmbătățire, (învechit) avanie, (învechit) izgonire, (învechit) netrebnicie, (învechit) obidă, (învechit) obidire, (învechit) obijduire, (învechit) strânsoare, (popular) asupreală, (popular) silnicie, (rar) părăsire.
Scofâlcire, substantiv
Sinonime:
burdușire, cojire, coșcovire, deformare, descărnare, scofâlceală, scorojire, strâmbare, (învechit) scovâlțire.
Încârjoi, verb (regional)
Sinonime:
a se încârliga, a se încovoia, a se strâmba, (regional) a se încârjoia.
Încârjoiat, adjectiv (regional)
Sinonime:
aplecat, cocârjat, cocoșat, gheboșat, încârligat, încovoiat, strâmb.
Șonghelat, adjectiv (regional)
Sinonime:
strâmb.