Scof
Scof, substantiv (regional)
Sinonime: acoperiș, flămânzare, stavilă, trocuță, zăgaz, (variantă) scofă.  
 
Scofă
Scofă, substantiv (regional)
Sinonime: (regional) scof.  
 
Scofaină
Scofaină, substantiv
Sinonime: (regional) caldeiră, cazan, căldare, circ, zănoagă; pricopseală, scofală.  
 
Scofală
Scofală, substantiv feminin (familiar)
Sinonime: pricopseală, folos, ispravă.  
 
Scofâlci
Scofâlci, verb
Sinonime: a se descărna, a slăbi, a se sfriji; (figurat) a se deforma, a se încovoia, a se turti, a se coşcovi, a se scoroji.  
 
Scofâlcire
Scofâlcire, substantiv
Sinonime: burdușire, cojire, coșcovire, deformare, descărnare, scofâlceală, scorojire, strâmbare, (învechit) scovâlțire.  
 
Scofâlcitură
Scofâlcitură, substantiv feminin
Sinonime: adâncitură, cută, rid; văgăună, făgaş.  
 
Scofârlie
Scofârlie, substantiv (regional)
Sinonime: scăfârlie.  
 
Scofeleală
Scofeleală, substantiv
Sinonime: (regional) căutare, cotrobăire, scotocire.  
 
Scofeli
Scofeli, verb
Sinonime: a acumula, a aduna, a agonisi, a căuta, a cotrobăi, a economisi, a face, a răscoli, a scobi, a scormoni, a scotoci, a strânge, a umbla.  
 
Scofelici
Scofelici, substantiv
Sinonime: (regional) căutător, scofelitor, scotocitor.  
 
Scofelitură
Scofelitură, substantiv
Sinonime: (regional) căutare, cotrobăire, scotocire.  
 

Căldare
Căldare, substantiv feminin
Sinonime: alambic, boiler, caldeiră, cazan, căldărușă, circ, cristelniță, depresiune, găleată, scobitură, vale, vas (mare), zănoagă, (Bucovina și nordul Moldovei) șaflic, (Oltenia, Banat și Transilvania) vadră, (prin Banat) scofaină.  
 
Câştig
Câştig, substantiv neutru
Sinonime: beneficiu, folos, avantaj, profit; salariu, leafă, indemnizaţie, venit, (prin Transilvania) mirişug, (învechit) ghelir, product, spor, (regional, figurat) mană, afacere, chilipir, pricopseală, (Transilvania şi Maramureș) haznă, (familiar) scofală.  
 
Cojire
Cojire, substantiv feminin
Sinonime: cojeală, coşcovire, scorojire, descojire, jupuire, descuamare, burduşire, (popular) scofâlcire.  
 
Coşcovi
Coşcovi, verb
Sinonime: a se coji, a se scoroji, a se burduşi, (popular şi familiar) a se scofâlci, (regional) a se scochiţa.  
 
Deforma
Deforma, verb
Sinonime: a denatura, a altera, a sluţi, a urâţi, a poci, a (se) strâmba, (popular şi familiar) a (se) scofâlci; a desfigura, a scâlcia; a ceda; a (se) corupe, a (se) strica.  
 
Desfigura
Desfigura, verb
Sinonime: a (se) urâţi, a (se) deforma, a (se) denatura, a (se) poci, a (se) schimonosi, a (se) sluţi, a (se) strâmba, (popular şi familiar) a (se) scălâmbăia, a (se) scofâlci, (popular) a (se) hâzi, (Moldova şi Bucovina) a (se) şonţi, (învechit) a (se) grozăvi; a ecorșa, a jupui, a estropia.  
 
Economisi
Economisi, verb
Sinonime: a cruţa, a păstra, a pune deoparte; a gospodări, a administra, a chivernisi; a strânge, a aduna, a acumula, a agonisi, a face, (regional) a priştipi, a răgădui, a sclipui, (Transilvania) a mirui, (Oltenia şi Muntenia) a scofeli, (Banat) a stăci, (Transilvania şi Maramureș) a şporoli, (prin Maramureș) a zorobi, (figurat) a prăsi.  
 
Folos
Folos, substantiv neutru
Sinonime: (familiar) scofală, (Transilvania şi Maramureș) haznă, afacere, avantaj, beneficiu, binefacere, câştig, chilipir, dar, eficacitate, eficienţă, interes, operativitate, pricopseală, privilegiu, productivitate, profit, randament, serviciu, utilitate, valoare.  
 
Îmbătrâni
Îmbătrâni, verb
Sinonime: a albi, a da în mintea copiilor, a încărunți, a se bacceli, a se degrada, a se hodorogi, a se ofili, a se rablagi, a se ramoli, a se scofâlci, a se seniliza, a se stafidi, a se șubrezi, a se trece, a se uza, a se veșteji, a se zaharisi, a se zbârci, a-și trăi traiul (a-și mânca mălaiul), (învechit și familiar) a se matofi, (învechit și familiar) a se matufi, (învechit și popular) a bătrâni, (învechit) a (se) mători, (învechit) a cărunți, (învechit) a se învechi.  
 
Stafidi
Stafidi, verb (popular)
Sinonime: a se usca; (figurat) a se zbârci, a se sfriji, a se rida, a se smochini, a se scofâlci.  
 
Strânge
Strânge, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.  
 
Supt (suptă)
Supt (suptă), adjectiv
Sinonime: (figurat) slab, uscat, scofâlcit.  
 
Adâncătură
Adâncătură, substantiv
Sinonime: adâncitură, cufundătură, scobitură, scufundătură, (popular) scofâlcitură, (învechit) scorbelitură.  
 
Caldeiră
Caldeiră, substantiv
Sinonime: (geologie și geografie) calderă, cazan, căldare, circ, crater, depresiune vulcanică, zănoagă, (prin Banat) scofaină.  
 
Circ
Circ, substantiv
Sinonime: (geologie, geografie) caldeiră, cazan, căldare, zănoagă, (prin Banat) scofaină; (circ lunar) crater lunar.  
 
Coji
Coji, verb
Sinonime: a descoji, a jupui, (rar) a despuia, (regional) a scorţăli, (prin Transilvania) a măzga; a descuama; a se burduşi, a se coşcovi, a se scoroji, (popular) a se scofâlci, (regional) a se scochiţa.  
 
Cojit
Cojit, adjectiv
Sinonime: descojit, jupuit, descuamat, burduşit, coşcovit, scorojit, (popular) scofâlcit, (Moldova şi Bucovina) coşcov.  
 
Coşcovire
Coşcovire, substantiv
Sinonime: burduşire, cojire, scorojire, (popular şi familiar) scofâlcire.  
 
Coşcovit
Coşcovit, adjectiv
Sinonime: burduşit, cojit, scorojit, (popular şi familiar) scofâlcit, (Moldova şi Bucovina) coşcov.  
 
Cufundătură
Cufundătură, substantiv
Sinonime: adâncătură, adâncitură, cufundare, loc cufundat, scobitură, scufundătură, (învechit și regional) scorbelitură, (popular și familiar) scofâlcitură.  
 
Deformare
Deformare, substantiv
Sinonime: strâmbare, (popular şi familiar) scofâlcire, desfigurare, stâlcire, scâlciere, scâlcietură; corupere, stricare, denaturare; deformaţie.  
 
Deformat
Deformat, adjectiv
Sinonime: anamorfozat, strâmb, (popular şi familiar) scofâlcit, desfigurat, stâlcit, scâlciat; denaturat; corupt, stricat.  
 
Descărna
Descărna, verb
Sinonime: a slăbi, a fi foarte slab, a se usca; a curăța de carne, a cărnosi, a şerui, (regional) a cărnui; a se scofâlci.  
 
Descărnare
Descărnare, substantiv
Sinonime: cărnosire, şeruire, (regional) cărnuire; scofâlcire.  
 
Descărnat
Descărnat, adjectiv
Sinonime: foarte slab, numai piele și oase; scofâlcit.  
 
Flămânzare
Flămânzare, substantiv (regional)
Sinonime: (anatomie) deșert, ie, (Basarabia) uză, (învechit și regional) pohoială, (învechit) iie, (popular) bărdăhan, (prin Banat) slabină; (regional) cobie, cof, coștoafă, dobă, pocâlteală, puvuială, scof, sec, slabiță, slăbie.  
 
Scurmat
Scurmat, adjectiv
Sinonime: râcâit, scormonit, (figurat) iritat, (regional) scofelit, (regional) scorbelit.  
 
Zârni
Zârni, verb (învechit)
Sinonime: a se ghemui, a se încercăna, a se înnegri și micșora, a se pipernici, a se scofâlci, a se strânge, a se veșteji, a se zbârci, a se zgârci.  
 
Scovârdătură
Scovârdătură, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: adâncitură, depresiune, scobitură, vale, (variantă) scofordătură.  
 
Strâmbare
Strâmbare, substantiv
Sinonime: aducere, aplecare, aplecat, cocârjare, cocârjat, cocoșare, cocoșat, contorsionare, curbare, deformare, deformație, desfigurare, gârbovire, înclinare, înclinat, încovoiat, încovoiere, îndoire, îndoit, întoarcere, întors, lăsare, plecare, pocire, răsucire, scălâmbăială, scălâmbăiere, scălâmbăitură, scâlciere, schimonoseală, schimonosire, sluțire, sluțit, strâmbat, strâmbătură, sucire, sucit, urâțire, urâțit, (învechit) cotitură, (popular și familiar) scofâlcire, (popular) hâzire.  
 
Scorojire
Scorojire, substantiv
Sinonime: burdușire, cojire, coșcovire, deteriorare, (familiar) scofâlceală, (popular și familiar) scofâlcire, (popular) sfarogeală, (regional) răscoacere.  
 
Scormonire
Scormonire, substantiv
Sinonime: răscolire, răvășire, râcâială, râcâire, râcâit, râcâitură, scormoneală, scormonit, scotoceală, scotocire, scotocit, scurmare, scurmătură, zgândărire, (figurat) cercetare (amănunțită), (figurat) stârnire, (învechit și regional) scărmănare, (învechit și regional) scobârlire, (învechit și regional) scorbeleală, (învechit și regional) scorbelire, (învechit și regional) scorbelit, (învechit și regional) scortelire, (învechit și regional) scorveală, (învechit) iritare, (învechit) plictisire, (învechit) scociorâre, (învechit) scociorât, (învechit) scodolire, (învechit) scodormolire, (învechit) trezire (din somn), (regional) răcălire, (regional) scârmocire, (regional) scofeleală, (regional) scofelire, (regional) scofelit, (regional) scofelitură, (regional) scornire, (variantă) scormolire.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar