Pască, substantiv
Sinonime:
(biserică) azimă, cocătură, cozonac, hostie pascală, paști, turtă, (învechit) miel pascal (la evrei), (variantă învechită) pashă.
Păscălău, substantiv
Sinonime:
(regional) imaş, izlaz, păşune; ghicitor, păscălitor.
Păscălitor, substantiv
Sinonime:
(învechit și popular) zodier, astrolog, profet, prezicător.
Păscăneţ, substantiv (regional)
Sinonime:
imaș, izlaz, pășune.
Păscătoare, substantiv (popular)
Sinonime:
imaș, izlaz, loc de păscut, pășune.
Descompune, verb
Sinonime:
a (se) altera, a (se) decompoza, a (se) desface, a (se) despărți, a (se) destrăma, a (se) divide, a (se) fracționa, a (se) împărți, a (se) putregăi, a (se) râncezi, a (se) scinda, a (se) separa, a dezmembra, a fermenta, a putrezi, a se acri, a se împuți, a se înăcri, a se strica, (figurat) a se contracta, (figurat) a se crispa, (învechit și regional) a se sărbezi, (învechit și regional) a se sminti, (prin Banat) a se pâșcăvi, (prin Transilvania) a se scoace, (rar) a (se) dezalcătui, (rar) a (se) putrefia, (regional) a se mocni, (regional) a se zeri.
Melc, substantiv masculin
Sinonime:
(zoologie) gasteropod, gastropod, moluscă, (popular) bourel, culbec, (regional) babiţă, codobelc; (melc fără casă) limax; (melc membranos) cohlee; (melc de mare) brebenoc; (melcul lui Pascal) cardioidă; maia; colimason; (anatomie) helix.
Păşune, substantiv feminin
Sinonime:
imaş, izlaz, păscut, (învechit și popular) pășună, (învechit și regional) păștiune, (învechit și regional) pășunat, (învechit și regional) siliște, (Muntenia și Oltenia) tabun, (popular) păscătoare, (popular) suhat, (prin Banat și Transilvania) sit; (regional) ierbărit, păscălău, păscăneț, păscătorie, păscătură, pășunare, pășunet, prelucă, suhăție.
Azimă, substantiv
Sinonime:
(biserică) (învechit) pâine; pască.
Cardioidă, substantiv
Sinonime:
(matematică) (linie curbă asemănătoare cu conturul inimii) melcul lui Pascal.
Ciocot, substantiv (regional)
Sinonime:
canaf, cănac, ciucure, păscătoare, titirez, (regional) hădărag, (regional) teterez.
Păşunare, substantiv
Sinonime:
imaș, izlaz, păscut, pășunat, pășune, (învechit și regional) paștere, (regional) păscare, (regional) pășuneală, (regional) suhat, (regional) suhăție.
Pescărit, substantiv (regional)
Sinonime:
pescuire, pescuit, prindere, (variantă) păscărit.
Pescăruș, substantiv
Sinonime:
(ornitologie) alcion, cărăbaș, cărăbaș-comun, chiră, chirighiță, goeland, lar, laridă, lariformă, martin, martinaș, martinel, pagofilă, pescar, pescăraș, pescărel, pescăriță, râbar, rândunea-maritimă-mică, rândunică-de-mare, țigăncușă, țigănuș, (popular) ielcovan, (regional) giușcă, (regional) libuț, (regional) lișiță, (regional) lopătar, (regional) nagâț, (regional) păscălar, (regional) păscărui, (regional) păscăruș, (regional) pâscan, (regional) pescăriță-cu-cap-negru, (regional) pescuț, (regional) pietrar, (regional) piscăruș, (regional) rață-de-tău.
Paște, substantiv
Sinonime:
pască, paști; (sărbătoare) Învierea Domnului. Paște, verb
Sinonime:
a amenința, a hrăni, a păstori, a pășuna, a pândi, (figurat și rar) a tunde, (figurat) a dezvolta, (figurat) a întări, (figurat) a întreține, (învechit și regional) a păcurări, (învechit) a culege, (învechit) a distruge, (învechit) a fi duhovnic, (învechit) a rătăci, (învechit) a roade, (învechit) a-și procura, (popular) a se toci.
Paști, verb (regional)
Sinonime:
a paștealui, a păștui. Paști, substantiv
Sinonime:
pască, paște, (învechit) pashă, (reg) pașc, (regional) păscuță.
Paștere, substantiv
Sinonime:
hrănire, păscut, pășunare, pășunat, (învechit și regional) pășune, (învechit) culegere, (învechit) procurare, (regional) păscare, (regional) păștere, (regional) pășuneală.