Fudul (fudulă)
Fudul (fudulă), adjectiv
Sinonime: înfumurat, îngâmfat, închipuit, mândru, încrezut, grandoman, arogant, cu fumuri, fălos, trufaş, orgolios.  
 
Fuduli
Fuduli, verb
Sinonime: a se făli, a se împăuna, a se mândri, a se îngâmfa, a se umfla în pene, a se lăuda, a fi trufaş, a fi cu nasul sus, a fi cu nasul în vânt.  
 
Fudulie
Fudulie, substantiv
Sinonime: fală, mândrie, semeție, înfumurare, îngâmfare; (popular) testicul.  
 

Falnic (falnică)
Falnic (falnică), adjectiv
Sinonime: măreţ, impunător, grandios, impozant, arătos; semeţ, trufaş, mândru, încrezut, orgolios, impresionant, maiestuos, splendid, (livresc) magnific, (învechit şi regional) fălos, frumos, glorios, strălucit, fudul, grandoman, infatuat, înfumurat, îngâmfat, megaloman, ţanţoş, vanitos.  
 
Făli
Făli, verb
Sinonime: a se mândri, a (se) lăuda, a se făloși, a se fuduli, a se îngâmfa, a fi înfumurat, a fi mândru, a fi trufaş, a fi semeţ, a fi arogant; a cinsti, a cânta, a elogia, a glorifica, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera, a exalta.  
 
Fălos (făloasă)
Fălos (făloasă), adjectiv
Sinonime: trufaş, semeţ, îngâmfat, înfumurat, grandoman, arogant, fudul, mândru, impunător, măreţ, impozant, falnic, splendid, arătos, chipeş, frumos, glorios, grandios, impresionant, infatuat, încrezut, maiestos, megaloman, orgolios, strălucit, ţanţoş, vanitos.  
 
Fum
Fum, substantiv neutru
Sinonime: brumă, ceață, dezinfectare, emanație, exhalație, fumerolă, fumigație, gaz, mofetă, negură, pâclă, praf, smog; (învechit) casă, cămin, gospodărie; (figurat) amăgire, deșertăciune, înceţoşare, întunecare; (figurat, la plural) aroganţă, făloșenie, fudulie, împăunare, înfumurare, îngâmfare, preţiozitate, trufie.  
 
Împăuna
Împăuna, verb
Sinonime: a se fuduli, a se făli, a se mândri, a se înfumura.  
 
Încrede
Încrede, verb (reflexiv)
Sinonime: a crede în, a conta, a fi convins de, a se bizui, a se încredinţa; a se fuduli, a se făli.  
 
Îngâmfare
Îngâmfare, substantiv feminin
Sinonime: trufie, orgoliu, mândrie, vanitate, fudulie, fală.  
 
Îngâmfat (îngâmfată)
Îngâmfat (îngâmfată), adjectiv
Sinonime: încrezut, fudul, vanitos, orgolios, mândru, umflat în pene, fălos, trufaş, închipuit, înfumurat, plin de el, cu nasul pe sus.  
 
Înţepat (înțepată)
Înţepat (înțepată), adjectiv
Sinonime: ţanţoş, îngâmfat, mândru, fudul, înfumurat, închipuit, orgolios.  
 
Măreţ (măreață)
Măreţ (măreață), adjectiv
Sinonime: falnic, fastuos, frumos, fudul, grandios, grandoman, impozant, impresionant, impunător, infatuat, încrezut, înfumurat, îngâmfat, luxos, maiestos, megaloman, monumental, orgolios, plin de sine, semeţ, sfidător, solemn, somptuos, splendid, strălucit, strălucitor, superb, țanțoș, vanitos, (figurat) trufaș, (învechit și regional) fălos, (învechit) solemnel, (învechit) vederos, (livresc) magnific, (popular) mândru, (rar) august.  
 
Măreţie
Măreție, substantiv feminin
Sinonime: aroganță, fală, fast, frumusețe, fudulie, glorie, grandoare, infatuare, înfumurare, îngâmfare, lux, maiestate, mărire, mândrie, monumentalitate, obrăznicie, orgoliu, pompă, semeție, sfidare, slavă, solemnitate, somptuozitate, splendoare, strălucire, trufie, vanitate, (învechit) ighemonicon, (învechit) mărie, (învechit) mărime, (învechit) pohfală, (învechit) saltanat.  
 
Mândreţe
Mândreţe, substantiv feminin
Sinonime: aroganță, fală, frumusețe, fudulie, infatuare, înfumurare, îngâmfare, mândrenie, mândrie, minunăție, minune, orgoliu, semeție, splendoare, trufie, vanitate.  
 
Mândrie
Mândrie, substantiv feminin
Sinonime: aroganță, bucurie, fală, fatuitate, fudulie, glorie, infatuare, înfumurare, îngâmfare, morgă, orgoliu, prezumție, satisfacţie, semeție, suficiență, trufie, vanitate, (învechit și popular) măreție, (învechit și popular) mărire, (învechit) fălnicie, (învechit) laudă, (învechit) mărie, (învechit) mărime, (învechit) mândrețe, (învechit) pohfală, (învechit) preaînălțare, (învechit) preaînălțime, (învechit) semețire, (învechit) trufă, (învechit) trufășie, (învechit) zădărnicie, (popular și familiar) ifos, (popular și familiar) țâfnă, (popular) dârzenie, (popular) făloșenie, (popular) făloșie, (rar) superbie, (rar) țanțoșie.  
 
Mândru (mândră)
Mândru (mândră), adjectiv
Sinonime: arătos, bun, capabil, chipeș, competent, demn, destoinic, distins, dotat, drag, drăguţ, experimentat, fericit, frumos, fudul, grandios, grandoman, impozant, impresionant, impunător, infatuat, iubit, încercat, încrezut, înfumurat, îngâmfat, înțelept, înzestrat, maiestuos, megaloman, minunat, mulţumit, onorat, orgolios, pregătit, prezumțios, priceput, satisfăcut, semeț, splendid, strălucitor, suficient, trufaş, țanțoș, valoros, vanitos, versat, vrednic, (figurat) bățos, (figurat) înțepat, (figurat) scrobit, (învechit și popular) măreț, (învechit și regional) pâșin, (învechit) fumuros, (învechit) preaînălțat, (învechit) zadarnic, (popular și familiar) țâfnos, (popular) dârz, (popular) falnic, (popular) fălos, (popular) închipuit, (prin Banat) măros, (prin Moldova) nărtos, (rar) superb.  
 
Pohfală
Pohfală, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: aroganță, cinste, cinstire, elogiu, fală, fast, fudulie, glorie, infatuare, înfumurare, îngâmfare, laudă, lux, măreție, mărire, mândrie, omagiu, orgoliu, pompă, preamărire, preaslăvire, proslăvire, semeție, slavă, slăvire, somptuozitate, splendoare, strălucire, trufie, vanitate, (variantă) pofală.  
 
Prezumţie
Prezumţie, substantiv feminin
Sinonime: aroganță, bănuială, fală, fatuitate, fudulie, gloriolă, impertinență, infatuare, insolență, ipoteză, înfumurare, îngâmfare, măgărie, mândrie, necuviință, neobrăzare, nerușinare, obrăznicie, opinie, orgoliu, presentiment, presupunere, semeție, sfruntare, suficiență, supoziţie, supraapreciere, supraestimare, suspiciune, trufie, tupeu, vanitate; (variante) prezumpție, prezumțiune.  
 
Prezumţios (prezumțioasă)
Prezumţios (prezumțioasă), adjectiv
Sinonime: arogant, dispreţuitor, fudul, grandoman, impertinent, infatuat, insolent, ireverențios, încrezut, îndrăzneț, înfumurat, îngâmfat, mândru, megaloman, necuviincios, neobrăzat, nerespectuos, nerușinat, obraznic, orgolios, semeț, sfidător, sfruntat, trufaș, țanțoș, vanitos, (variantă învechită) prezumpțios.  
 
Superbie
Superbie, substantiv feminin (rar)
Sinonime: aroganță, fală, fudulie, infatuare, insolență, înfumurare, îngâmfare, mândrie, orgoliu, semeţie, trufie, vanitate.  
 
Trufaş (trufaşă)
Trufaş (trufaşă), adjectiv
Sinonime: îngâmfat, înfumurat, infatuat, mândru, fudul, arogant, sfidător, semeţ, dispreţuitor.  
 
Ţanţoş (ţanţoşă)
Ţanţoş (ţanţoşă), adjectiv
Sinonime: semeţ, mândru, fudul, arogant, încrezut.  
 
Umfla
Umfla, verb
Sinonime: a (se) mări, a (se) dilata, a da amploare, a se înfoia, a (se) balona; a (se) tumefia, a (se) inflama, a (se) congestiona; (figurat) a se îngâmfa, a se fuduli, a fi mândru, a fi încrezut; (familiar) a înhăţa, a prinde, a apuca, a lua, a înşfăca, a ridica, a aresta.  
 
Vanitos (vanitoasă)
Vanitos (vanitoasă), adjectiv
Sinonime: arogant, fudul, infatuat, insolent, încrezut, înfumurat, îngâmfat, orgolios, pretențios, prezumțios, trufaș, țanțoș, (figurat) deşert.  
 
Fălnicie
Fălnicie, substantiv
Sinonime: aroganţă, fală, fudulie, infatuare, înfumurare, îngâmfare, mândrie, orgoliu, semeţie, trufie, vanitate.  
 
Făloşenie
Făloşenie, substantiv (popular)
Sinonime: aroganţă, fală, fudulie, infatuare, înfumurare, îngâmfare, lăudăroșenie, mândrie, orgoliu, semeţie, trufie, vanitate.  
 
Făloşi
Făloşi, verb
Sinonime: a (se) făli, a (se) fuduli, a (se) grozăvi, a (se) infatua, a (se) împăuna, a (se) înfumura, a (se) îngâmfa, a (se) lăuda, a (se) mândri, a (se) semeţi.  
 
Făloşie
Făloşie, substantiv
Sinonime: aroganță, fală, fudulie, infatuare, înfumurare, îngâmfare, mândrie, orgoliu, semeţie, trufie, vanitate.  
 
Felezui
Felezui, verb
Sinonime: a primiti, a mătura, a curăți pleava; a se fuduli, a se găti frumos, a se dichisi, a se ferchezui; (despre cai) a agita coada.  
 
Fumuros
Fumuros, adjectiv
Sinonime: fudul, grandoman, infatuat, încrezut, înfumurat, îngâmfat, megaloman, mândru, orgolios, semeţ, trufaş, ţanţoş, vanitos.  
 
Furlandisi
Furlandisi, verb
Sinonime: a se făli, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se mândri, a se semeţi.  
 
Infatua
Infatua, verb
Sinonime: a deveni fudul, a se crede om superior, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se umfla în pene.  
 
Gurguia
Gurguia, verb (învechit)
Sinonime: a ascuți, a ieși în evidență, a se fuduli, a se împăuna, a se înălța, a se îngâmfa, a se urca.  
 
Gurguța
Gurguța, verb (regional)
Sinonime: a se cocoța, a se fuduli, a se înfoia.  
 
Nărtos
Nărtos, adjectiv
Sinonime: arogant, fudul, grandoman, infatuat, încrezut, înfumurat, îngâmfat, megaloman, mândru, orgolios, semeț, trufaș, țanțoș, vanitos; cu nasul mare, năsos, năsut.  
 
Măros
Măros, adjectiv
Sinonime: (regional) fudul, grandoman, infatuat, încrezut, înfumurat, îngâmfat, megaloman, mândru, orgolios, semeț, trufaș, țanțoș, vanitos.  
 
Preaînălţime
Preaînălţime, substantiv
Sinonime: aroganță, fală, fudulie, infatuare, înfumurare, îngâmfare, mândrie, orgoliu, semeție, trufie, vanitate.  
 
Născocorî
Născocorî, verb
Sinonime: (învechit și regional) a răcni, a se făli, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se mândri, a se răsti, a se semeți, a striga, a țipa, a urla, a zbiera.  
 
Marghioli
Marghioli, verb
Sinonime: (învechit și regional) a face fasoane, a face mofturi, a se afecta, a se alinta, a se chinui, a se consuma, a se face, a se fandosi, a se făli, a se frământa, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se maimuțări, a se mândri, a se preface, a se prosti, a se sclifosi, a se semeți, a se zbate, a se zbuciuma, a simula.  
 
Morgă
Morgă, substantiv
Sinonime: institut medico-legal, prosectură; aroganță, deriziune, desconsiderație, fală, fatuitate, fudulie, impertinență, infatuare, insolență, ireverență, înfumurare, îngâmfare, măgărie, mândrie, necuviință, neobrăzare, nereverență, nerușinare, obrăznicie, orgoliu, semeție, sfruntare, suficiență, trufie, tupeu, vanitate.  
 
Preaînălţare
Preaînălţare, substantiv (învechit)
Sinonime: aroganță, fală, fudulie, infatuare, înfumurare, îngâmfare, mândrie, orgoliu, semeție, trufie, vanitate.  
 
Pâşin
Pâşin, adjectiv (regional)
Sinonime: agreabil, blajin, blând, bun, domol, fudul, grandoman, infatuat, încrezut, înfumurat, îngâmfat, liniștit, megaloman, mândru, orgolios, pașnic, plăcut, reticent, reținut, rezervat, rușinos, semeț, sfiicios, sfios, timid, trufaș, țanțoș, vanitos, (variantă; regional) pășin.  
 
Megaloman
Megaloman, adjectiv
Sinonime: fudul, grandoman, infatuat, încrezut, înfumurat, îngâmfat, mândru, orgolios, prezumțios, semeț, suficient, trufaș, țanțoș, vanitos, (figurat) bățos, (figurat) înțepat, (figurat) scrobit, (învechit și popular) măreț, (învechit și regional) pâșin, (învechit) fumuros, (învechit) preaînălțat, (învechit) zadarnic, (popular și familiar) țâfnos, (popular) falnic, (popular) fălos, (popular) închipuit, (prin Banat) măros, (regional) nărtos.  
 
Prearădica
Prearădica, verb (învechit)
Sinonime: a glorifica, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a se făli, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se mândri, a se semeți, a slăvi, a venera, (învechit și popular) a se mări.  
 
Preaînălţa
Preaînălţa, verb (învechit)
Sinonime: a cânta, a cinsti, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se mândri, a se semeți, a slăvi, a venera, (învechit) a făli.  
 
Marţafoi
Marţafoi, substantiv
Sinonime: derbedeu, golan, lepădătură, lichea, netrebnic, om de nimic, om fără căpătâi, potlogar, pușlama, scârnăvie, secătură, șmecher, vagabond.

Marţafoi, verb
Sinonime: a se făli, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se mândri, a se semeți, a-și da aere.  
 
Păuni
Păuni, verb (popular)
Sinonime: a se făli, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se mândri, a se semeți.  
 
Nielcoși
Nielcoși, verb (regional)
Sinonime: a (se) alinta, a (se) răsfăța, a se dichisi, a se fuduli, a se găti, a se îngâmfa, a se mândri, (variantă) a se nălcoșa, (variantă) a se nelcoși.  
 
Nielcoșag
Nielcoșag, substantiv (regional)
Sinonime: eleganță, fudulie, înfumurare, îngâmfare, lux, (variantă) nelcoșag, (variantă) nilcoșag.  
 
Nielcoșie
Nielcoșie, substantiv (regional)
Sinonime: cochetărie, fudulie, înfumurare, (variantă) nielcoșire, (variantă) nilcoșie.  
 
Șucări
Șucări, verb (argou)
Sinonime: a fura, a lua, a sustrage; a se aranja, a se dichisi, a se făli, a se ferchezui, a se fuduli, a se găti, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se împodobi, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se mândri, a se semeți, a se spilcui, a se supăra; a mânia, a scoate din sărite, a supăra.  
 
Strohoi
Strohoi, verb (regional)
Sinonime: a se fuduli, a se scutura de stroh, (regional) a strohui.  
 
Îngânfare
Îngânfare, substantiv (învechit)
Sinonime: fudulie, îngâmfare, mândrie, trufie.  
 
Bârzoia
Bârzoia, verb (regional)
Sinonime: a se bosumfla, a se făli, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se îmbufna, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se semeți, a se umfla în pene, a sta bosumflat, a-i sări țandăra, a-și da importanță, (variantă) a se bârzoi, (variantă) a se burzoi.  
 
Țanţoşie
Țanţoşie, substantiv
Sinonime: aroganță, fală, fudulie, infatuare, înfumurare, îngâmfare, mândrie, orgoliu, semeție, trufie, vanitate.  
 
Sfătoşi
Sfătoşi, verb (regional)
Sinonime: a se făli, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se mândri, a se semeți.  
 
Închiorchioșa
Închiorchioșa, verb (regional)
Sinonime: a avea ifose, a se aciua, a se cuibări, a se făli, a se fuduli, a se mândri, a se necăji, a se oploși, a se pripăși, a se supăra, a se uita chiorâș, a se umfla în pene, a-și găsi un loc, (regional) a se închiondora.  
 
Mărire
Mărire, substantiv
Sinonime: amplificare, amploare, apoteoză, aroganță, augmentare, autoritate, binecuvântare, bulbucare, căscare, cârmuitor, cinste, cinstire, conducător, creștere, demnitar, demnitate, dezvoltare, dilatare, dimensiune, domnie, elogiere, elogiu, exaltare, extensiune, extindere, faimă, fală, fruntaș, fudulie, glorie, glorificare, grandoare, holbare, infatuare, intensificare, înălțime, înfumurare, îngâmfare, înmulțire, întărire, întețire, laudă, lărgire, lăudare, maiestate, majorare, măreție, mărit, măsură, multiplicare, omagiu, orgoliu, potențare, preamărire, preaslăvire, proporție, proslăvire, punct culminant, putere, rang, ridicare, rotunjire, scumpire, semeție, slavă, slăvire, splendoare, sporire, strălucire, suire, tărie, trufie, umflare, urcare, vanitate, zgâire, zgâit, (învechit) atotputernicie, (învechit) mărie, (învechit) mărime, (învechit) mândrie, (învechit) pohfală, (învechit) pohvalenie, (învechit) prealăudare, (învechit) preaslăvie, (învechit) sărbătorire, (popular și familiar) belire, (popular și familiar) bleojdire, (popular) boboșare, (popular) boldire, (regional) măreață.

Mărire, interjecție
Sinonime: osana, slavă.  
 
Mărnicos
Mărnicos, adjectiv (regional)
Sinonime: arogant, fudul, încrezut, mândru.  
 
Pețcheș
Pețcheș, adjectiv (regional)
Sinonime: fudul, semeț, țanțos.  
 
Trufire
Trufire, substantiv (învechit)
Sinonime: fudulire, mândrire, (popular și familiar) înfumurare.  
 
Făleț
Făleț, adjectiv (regional)
Sinonime: arogant, fălos, fudul, lăudăros, mândru, trufaș, (variantă) feleț.  
 
Păunire
Păunire, substantiv (popular)
Sinonime: fuduleală, împăunare, îngâmfare, semeție.  
 
Grozăvire
Grozăvire, substantiv
Sinonime: (familiar și depreciativ) fanfaronadă, fudulire, infatuare, împăunare, înfoiare, înfoiere, înfumurare, îngâmfare, lăudare, lăudăroșenie, lăudăroșie, marțafoire, mândrire, semețire, trufire, (figurat) cocoșire, (învechit și familiar) furlandisire, (învechit) fălire, (învechit) născocorâre, (popular și familiar) voinicire, (popular) păunire, (regional) bârzoiere, (regional) făloșire, (regional) sfătoșire; (familiar și depreciativ) groază; (învechit) deformare, desfigurare, pocire, schimonosire, sluțire, strâmbare, urâțire.  
 
Furlandisire
Furlandisire, substantiv (învechit și familiar)
Sinonime: fudulire, grozăvire, infatuare, împăunare, înfumurare, îngâmfare, lăudare, mândrire, semețire, (învechit) fălire.  
 
Mândrire
Mândrire, substantiv
Sinonime: fală, fudulie, fudulire, grozăvire, împăunare, înfoiare, înfoiere, îngâmfare, lăudare, marțafoire, mândrie, satisfacție, semețire, (învechit și familiar) furlandisire, (învechit și regional) măroșie, (învechit) îngurguțare, (învechit) născocorâre, (învechit) trufire, (popular) fălire, (popular) păunire, (regional și familiar) marghioleală, (regional și figurat) închiorchioșare, (regional și figurat) încondurare, (regional) aieptare, (regional) făloșire, (regional) marghiolire, (regional) nielcoșire, (regional) sfătoșire.  
 
Înfuduli
Înfuduli, verb (învechit)
Sinonime: a se fuduli.  
 
Încredere
Încredere, substantiv
Sinonime: certitudine, confidență, confiență, fudulire, lipsă de îndoială, nădejde, optimism, siguranță, (familiar) lefterie, (figurat) credit, (învechit) credință, (învechit) încredincioșie, (popular) crezare, (popular) crezământ, (rar) încrezut.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar