Deveni
Deveni, verb
Sinonime: a se face, a se preface, a se transforma, a ajunge, (prin Transilvania) a apuca, a ieşi.  
 
Devenire
Devenire, substantiv
Sinonime: evoluţie, schimbare, transformare.  
 
Devenitor
Devenitor, adjectiv (învechit)
Sinonime: provenit.  
 

Agrava
Agrava, verb
Sinonime: a (se) înrăutăţi, a deveni mai grav, a (se) îngreuna, a (se) amplifica.  
 
Ajunge
Ajunge, verb
Sinonime: a sosi, a parveni, a reuşi, a izbuti, a atinge, a deveni (ceva sau cineva).

Ajunge, interjecție
Sinonime: atât! basta! destul! gata! isprăveşte! încetează! punct! sfârşeşte! stai! stop! termină! (regional) halt! ho!  
 
Ameţi
Ameţi, verb
Sinonime: a (se) afuma, a (se) aghesmui, a (se) buimăci, a (se) căli, a (se) cârpi, a (se) chercheli, a (se) ciupi, a (se) dezechilibra, a (se) îmbăta, a (se) magnetiza, a (se) matosi, a (se) năuci, a (se) oțeli, a (se) pili, a (se) sfinți, a (se) tămâia, a (se) trăsni, a (se) turci, a (se) turmenta, a (se) turti, a (se) ului, a (se) zăpăci, a avea amețeală, a deveni buimatic, a pricinui amețeală, a se pierde (cu firea), a-şi pierde luciditatea, (argou) a (se) mahi, (argou) a (se) matoli, (familiar) a (se) învinoșa, (învechit) a (se) cebălui, (livresc) a (se) griza, (Moldova) a (se) chefălui, (Moldova, Bucovina și Transilvania) a (se) tehui, (popular) a (se) bâigui, (popular) a (se) turlăci, (prin Transilvania) a (se) amnări, (rar) a (se) târnosi, (regional) a (se) flecui, (regional) a (se) hăbăuci, (regional) a (se) uimăci, (Transilvania și Banat) a (se) șumeni.  
 
Amuţi
Amuţi, verb
Sinonime: a tăcea (deodată), a-și pierde graiul, a deveni mut(ă).  
 
Anemia
Anemia, verb (reflexiv)
Sinonime: a slăbi, a (se) debilita, a-şi pierde puterile, a deveni anemic.  
 
Apleca
Apleca, verb
Sinonime: a (se) pleca, a (se) îndoi, a încovoia, a (se) înclina, a (se) curba, a plia; (figurat) a (se) umili, a (se) supune, a deveni subordonat, a se ploconi, a fi obedient.  
 
Aspri
Aspri, verb
Sinonime: a (se) înăspri, a deveni dur; (regional) a scrobi.  
 
Bosumfla
Bosumfla, verb
Sinonime: a se îmbufna, a se supăra, a se posomorî; a deveni ursuz.  
 
Calici
Calici, verb
Sinonime: a deveni calic; a sărăci, a da faliment, a se ruina, (învechit) a mofluzi; (reflexiv) a se zgârci, a se scumpi; (regional) a ologi, a schilăvi; (învechit) a cerşi, a cere.  
 
Cultiva
Cultiva, verb
Sinonime: a (se) instrui, a citi, a crește, a deveni cult, a educa, a îngriji și a recolta, a întreține, a învăța, a lucra (pământul), a planta, a practica (pamfletul), a se civiliza, a se rafina, a se stila, a semăna, a-(și) îmbogăți spiritul, a-și îmbogăți cunoștințele, (figurat) a dezvolta, (figurat) a face crească, (figurat) a face se dezvolte, (figurat) a se ciopli, (figurat) a se cizela, (figurat) a se ocupa cu râvnă de ceva, (figurat) a se ocupa sârguitor, (figurat) a se subția, (figurat) a se șlefui, (învechit și figurat) a se roade, (învechit) a se politici, (variantă) a cultivi.  
 
Dispune
Dispune, verb
Sinonime: a alege cu fermitate, a aranja, a așeza, a avea (la dispoziție), a bate, a birui, a clasa, a clasifica, a comanda, a da dispoziții, a decide, a decreta, a deveni vesel, a distribui, a fi în voie bună, a fixa, a grupa, a hotărî, a împărți, a întocmi, a întrece, a învinge, a orândui, a ordona, a organiza, a petrece, a porunci, a poseda, a potrivi, a pune, a râde, a rândui, a repartiza, a se amuza, a se bucura, a se desfăta, a se distra, a se folosi după bunul plac, a se înveseli, a se veseli, a sistematiza, a stabili, a statornici, a stipula, (învechit) a conduce, (învechit) a dispoza, (învechit) a dispozarisi, (învechit) a drege, (învechit) a învăța, (învechit) a judeca, (învechit) a lega, (învechit) a libovi, (învechit) a poveli, (învechit) a se distrage, (învechit) a se eglendisi, (învechit) a tocmi, (popular) a chiti, (popular) a soroci, (prin Banat și Transilvania) a priti, (rar) a prescrie.  
 
Dubla
Dubla, verb
Sinonime: a capitona, a căptuşi, a deveni dublu, a duplica, a executa un dublaj, a îndoi, a înlocui (un actor), a însoți, a multiplica, a pune în dublu, a reduplica, a se mări de două ori, a secunda, a uni două câte două, (despre nave) a ocoli un cap, (învechit) a îndupleca, (sport) a depăși cu un tur un concurent.

Dublă, substantiv
Sinonime: baniţă, dublu-decalitru, (filmare) cadru returnat, (la unele jocuri cu zaruri) pereche, (variantă) dublu.  
 
Face
Face, verb
Sinonime: a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.  
 
Fleşcăi
Fleşcăi, verb
Sinonime: a se înmuia, a se moleşi, a deveni flasc, a deveni moale, a se terciui, a se muia, a se vlăgui.  
 
Gangrenă
Gangrenă, substantiv feminin
Sinonime: cancer, cangrenă, descompunere, infecţie, lepră, mortificație, necroză, putrefacţie, sfacel, șancru; (figurat) alterare, corupție, descompunere morală, destrucție.

Gangrena, verb
Sinonime: a deveni cangrenos, a putrezi, a se cangrena, a se distruge.  
 
Hai
Hai, interjecție
Sinonime: haide.

Hâi, verb
Sinonime: a (se) apleca, a (se) dărăpăna, a (se) dărâma, a deveni strâmb, a (se) înclina, a (se) lăsa, a (se) nărui, a (se) pleca, a (se) povârni, a (se) prăbuşi, a (se) prăvăli, a (se) risipi, a (se) strâmba, a (se) surpa.  
 
Ieşi
Ieşi, verb
Sinonime: a pleca, a se duce; a rezulta, a reieşi, a decurge, a izvorî, a urma; a se ivi, a apărea, a răsări, a creşte; a se decolora, a se spălăci; a ajunge, a se face, a deveni.  
 
Insensibiliza
Insensibiliza, verb
Sinonime: a amorţi, a anestezia, a cloroforma, a deveni insensibil, a hipnotiza, a neutraliza, a nu simți durere, (figurat) a se împietri.  
 
Împământeni
Împământeni, verb
Sinonime: a (se) generaliza, a (se) introduce, a (se) naturaliza, a aclimatiza, a adapta, a deveni obișnuit, a intra adânc în uz, a îngropa, a prinde rădăcini, a se încetățeni, a se înrădăcina, a se statornici, a transplanta, (învechit) a (se) indigena, (învechit) a (se) naționaliza.  
 
Înăspri
Înăspri, verb
Sinonime: a se înrăi, a deveni dur, a se face crud.  
 
Îndura
Îndura, verb
Sinonime: a suferi, a răbda, a suporta, a pătimi; a consimţi, a accepta, a se îndupleca, a binevoi, a găsi de cuviinţă, a catadicsi.

Indura, verb
Sinonime: (medicină) (despre țesuturi, organe) a deveni dur, a se întări.  
 
Înnegura
Înnegura, verb
Sinonime: a întuneca, a înceţioşa, a (se) acoperi; (figurat) a (se) posomorî, a (se) întrista, a deveni melancolic.  
 
Jigări
Jigări, verb
Sinonime: a slăbi, a se sfriji, a-şi pierde vlaga, a deveni neputincios.  
 
Materializa
Materializa, verb
Sinonime: a căpăta formă materială, a concretiza, a crea, a deveni concret, a deveni real, a incarna, a îndeplini, a înfăptui, a întrupa, a personifica, a plăsmui, a realiza, a transpune în viață.  
 
Maturiza
Maturiza, verb
Sinonime: a se coace, a creşte, a se dezvolta, a evolua, a deveni adult.  
 
Mohorî
Mohorî, verb
Sinonime: a deveni trist, a se amărî, a se cătrăni, a se închide, a se încrunta, a se înnegri, a se înnegura, a se înnora, a se întrista, a se întuneca, a se mâhni, a se posomorî, a se scârbi, a se schimba în rău, a se strica, a colora în stacojiu, a deveni roșu-închis.  
 
Obiectivat (obiectivată)
Obiectivat (obiectivată), adjectiv
Sinonime: concretizat, devenit obiectiv, materializat, obiectivizat.  
 
Oblitera
Oblitera, verb
Sinonime: a anula, a deveni neciteț, a pecetlui, a se estompa, a se spălăci, a se șterge treptat, a ștampila; (medicină) a (se) astupa, a (se) înfunda, a (se) obstrua.  
 
Prăfui
Prăfui, verb
Sinonime: a (se) mărunți, a (se) preface în praf, a (se) spulbera, a (se) umple de praf, a deveni pulbere, a îmbătrâni, a pudra, a pulveriza, a se demoda, a se învechi, (Moldova şi Transilvania) a (se) colbăi, (regional) a (se) colbui.  
 
Preface
Preface, verb
Sinonime: a (se) face, a (se) modifica, a (se) schimba, a (se) transforma, a ascunde, a contraface, a deghiza, a deveni, a falsifica, a găti, a metamorfoza, a pregăti, a prepara, a preschimba, a renova, a se altera, a simula, a tălmăci, a traduce, a transpune, a travesti, a trece, (învechit) a veni, (regional) a (se) veli, a (se) velnici.  
 
Răci
Răci, verb
Sinonime: a îngheţa, a refrigera; a fi gripat; a-şi pierde însufleţirea, a deveni indiferent, a fi apatic.  
 
Rătăci
Rătăci, verb
Sinonime: a se pierde, a se răzleţi, a pierde drumul; a-şi pierde mintea, a înnebuni, a deveni nebun; a se împrăştia, a se risipi, a se răspândi; a hoinări, a colinda, a pribegi, a vagabonda, a umbla în neştire, a umbla brambura.  
 
Roşi
Roşi, verb
Sinonime: a se îmbujora, a deveni roşu, a se înroşi; a se vopsi, a se rumeni, a se farda, a se boi, a se sulemeni.  
 
Semeţi
Semeţi, verb
Sinonime: a se făli, a se mândri, a se lăuda, a se îngâmfa, a deveni trufaş; a îndrăzni, a prinde curaj, a cuteza.  
 
Singulariza
Singulariza, verb
Sinonime: a (se) deosebi, a (se) distinge, a (se) evidenția, a (se) ilustra, a (se) individualiza, a (se) izola, a (se) remarca, a caracteriza, a deveni singular, a particulariza, a personaliza, a scoate în evidență, (învechit) a (se) însemna, (învechit) a (se) vesti, (învechit) a se semnala.  
 
Strâmta
Strâmta, verb
Sinonime: a (se) îngusta, a (se) strânge, a deveni (mai) strâmt, a deveni mai puțin încăpător, a face (mai) strâmt, a face se strâmteze, a intra (la apă), a împuţina, a micşora, a reduce, a restrânge, a scădea, a se reduce în lățime.  
 
Şlefui
Şlefui, verb
Sinonime: a cizela, a finisa, a glănțui, a lustrui, a netezi, a pili, a poliza, a răzui, a rectifica, a retuşa, a supune abraziunii, (învechit și regional) a sclivisi; (figurat) a deveni rafinat, a se ciopli, a se civiliza, a se cultiva, a se perfecționa, a se rafina, a se stila, a stiliza; (variantă) a șlifui.  
 
Şubrezi
Şubrezi, verb
Sinonime: a-şi pierde vigoarea, a slăbi, a deveni fragil, a se degrada.  
 
Transpira
Transpira, verb
Sinonime: a asuda, a năduşi; (figurat) a se auzi, a se transmite, a reieşi, a se afla, a scăpa (public), a ieşi la suprafaţă; a deveni cunoscut.  
 
Umbri
Umbri, verb
Sinonime: a face umbră, a ţine umbră, a adumbri; a (se) întuneca, a (se) contura; a deveni sumbru, a se întrista.  
 
Unifica
Unifica, verb
Sinonime: a uni, a uniformiza, a strânge laolaltă, a face uniform, a deveni unitar, a sistematiza.  
 
Uşura
Uşura, verb
Sinonime: a alina, a ceda, a descărca, a deveni mai ușor, a elibera, a face mai lesne de realizat, a face se ușureze, a facilita, a favoriza, a feri prin scutire, a înlesni, a potoli, a salva, a scădea din greutate, a scăpa de o povară, a scuti, a slăbi, a (se) despovăra, a (se) diminua, a (se) micşora, a (se) reduce; a defeca, a se pișa, a se uda, a urina, a-și face nevoile.  
 
Vulgariza
Vulgariza, verb
Sinonime: a banaliza, a degrada, a difuza, a populariza, a propaga, a propovădui, a răspândi, a trivializa, a simplifica, a trata în mod simplist; a deveni grosolan, a deveni vulgar.  
 
Accede
Accede, verb
Sinonime: a ajunge, a atinge, a avea acces, a consimți, a deveni, a fi de acord, a intra, a parveni, a pătrunde, a sosi, a veni.  
 
Banaliza
Banaliza, verb
Sinonime: a deveni banal, a trata în mod simplist, a trivializa, a vulgariza.  
 
Substantivat
Substantivat, adjectiv
Sinonime: (gramatică) care a devenit substantiv, substantivizat.  
 
Obeziofobie
Obeziofobie, substantiv
Sinonime: adipofobie; teamă de a deveni obez.  
 
Creştina
Creştina, verb
Sinonime: a (se) boteza, a (se) catoliciza, a (se) creștini, a converti la creștinism, a deveni creștin, a evangeliza, a evangheliza, a încreștina, a se face creștin.  
 
Curgere
Curgere, substantiv
Sinonime: (figurat) trecere de timp, răstimp; devenire; (rar) mers, râu, șuvoi.  
 
Animaliza
Animaliza, verb
Sinonime: a deveni animal; (figurat) a (se) degrada, a decădea, a (se) abrutiza.  
 
Deprava
Deprava, verb
Sinonime: a se corupe, a deveni depravat, a trăi în desfrâu, a se desfrâna, a se destrăbăla, a se strica.  
 
Descompleta
Descompleta, verb
Sinonime: a deveni incomplet, a (se) desperechea.  
 
Desperechea
Desperechea, verb
Sinonime: a-și pierde perechea, a deveni incomplet; a (se) descompleta.  
 
Dezabuza
Dezabuza, verb
Sinonime: a deveni blazat, a blaza; a dezamăgi.  
 
Dezgheţa
Dezgheţa, verb
Sinonime: a redeveni lichid, a se muia la căldură, a (se) dezmorţi, a se încălzi; a-și pierde sfiala, a deveni vioi.  
 
Dezlâna
Dezlâna, verb
Sinonime: a destrăma, a rări, a (se) scămoşa; (figurat) a deveni fără șir, a deveni lipsit de logică.  
 
Dezmăţa
Dezmăţa, verb
Sinonime: a corupe, a decădea, a duce o viață de plăceri ușoare, a trăi în dezmăț, a se desfrâna, a se destrăbăla, a perverti, a se strica, a se deprava; a deveni neglijent, a deveni dezordonat; a se deșănța.  
 
Duplica
Duplica, verb
Sinonime: a calca, a calchia, a copia, a face un duplicat, a deveni dublu, a dubla, a recopia, a reproduce, a multiplica; a îndoi.  
 
Durifica
Durifica, verb
Sinonime: a deveni mai dur, a căpăta duritate, a (se) întări.  
 
Emascula
Emascula, verb
Sinonime: a castra, a jugăni, a scopi, a steriliza; a face impotent, a deveni impotent.  
 
Evoluţie
Evoluţie, substantiv
Sinonime: devenire, dezvoltare, modificare, prefacere, schimbare, transformare, progres, curs, desfăşurare, mers, (Muntenia) şiretenie.  
 
Ancrasa
Ancrasa, verb
Sinonime: a se acoperi de impurități, a se încărca cu reziduuri, a (se) umple de grăsime, a deveni gras, a face devină gras, a (se) murdări, a se îmbâcsi.  
 
Polua
Polua, verb
Sinonime: a altera, a ancrasa, a contamina, a corupe, a denatura, a deveni nociv, a distruge, a face impur, a infecta, a infesta, a întina, a murdări, a perverti, a profana, a strica, a vicia.  
 
Haini
Haini, verb
Sinonime: a hăini, a trăda, a vinde; a pribegi, a se înstrăina; a deveni hain, a se înrăi; (învechit) a-și călca jurământul.  
 
Radicaliza
Radicaliza, verb
Sinonime: a deveni radical, a revoluționa.  
 
Imuniza
Imuniza, verb
Sinonime: a căpăta imunitate, a deveni imun, a inocula, a mitridatiza, a vaccina.  
 
Imbeciliza
Imbeciliza, verb
Sinonime: a (se) cretiniza, a (se) idiotiza, a (se) îndobitoci, a (se) tâmpi, a deveni imbecil.  
 
Infatua
Infatua, verb
Sinonime: a deveni fudul, a se crede om superior, a se împăuna, a se înfumura, a se îngâmfa, a se umfla în pene.  
 
Hăbăuci
Hăbăuci, verb
Sinonime: a (se) ameţi, a (se) buimăci, a (se) îndobitoci, a (se) năuci, a (se) prosti, a (se) tâmpi, a (se) zăpăci, a deveni hăbăuc.  
 
Substantiva
Substantiva, verb
Sinonime: a (se) substantiviza, a deveni substantiv, a nominaliza, a se transforma în substantiv.  
 
Pleşuvi
Pleşuvi, verb
Sinonime: a cheli, a deveni pleșuv, a pierde părul de pe cap; a rămâne fără vegetație, a se dezgoli de verdeață.  
 
Normaliza
Normaliza, verb
Sinonime: a (se) conforma, a armoniza, a codifica, a depersonaliza, a deveni normal, a elabora norme interne, a face se conformeze unei norme, a raționaliza, a redresa, a regla, a regula, a regulariza, a reveni la normal, a standardiza, a supune unei norme, a unifica, a uniformiza.  
 
Rebifa
Rebifa, verb
Sinonime: a deveni furios, a lua o atitudine amenințătoare, a protesta, a se împotrivi.  
 
Primitiviza
Primitiviza, verb
Sinonime: a deveni primitiv, a (se) sălbătici.  
 
Tuberculiza
Tuberculiza, verb
Sinonime: (medicină) a (se) îmbolnăvi de tuberculoză, a contracta tuberculoză, a deveni tuberculos, a face se tuberculizeze, a produce tuberculi, a umple de tuberculoză, (popular) a (se) ataca, a (se) oftica.  
 
Turlăci
Turlăci, verb
Sinonime: a ajunge turlac, a deveni beat, a înnebuni, a se ameți de băutură, a se chercheli, a se îmbăta, a se scrânti, a se turmenta, a se zăpăci.  
 
Păgâni
Păgâni, verb
Sinonime: a (se) converti la păgânism, a (se) păgâniza, a (se) turci, a deveni ateu, a deveni păgân, a păcătui, a se înrăi, (popular) a deveni câinos la inimă.  
 
Conștientiza
Conștientiza, verb
Sinonime: a deveni conștient, a fi la curent, a realiza, a ști, a-și da seama.  
 
Umaniza
Umaniza, verb
Sinonime: a (se) civiliza, a (se) face mai omenos (mai milos), a (se) face mai uman, a da viață, a deveni (mai) uman, a însufleți, a înzestra cu însușiri omenești, a personifica, a se perfecționa ca om.  
 
Proletariza
Proletariza, verb
Sinonime: a deveni proletar; a (se) pauperiza, a sărăci.  
 
Părădui
Părădui, verb
Sinonime: a arunca, a azvârli, a cheltui, a deveni șubred, a distruge averi, a face se părăduiască, a fi folosit în mod nechibzuit, a fi gata se dărâme, a (se) irosi, a împrăştia, a măcina, a risipi, a zvârli, a (se) dărăpăna, a (se) degrada, a (se) părăgini, a (se) prăpădi, a (se) ruina, a (se) strica, a (se) șubrezi.  
 
Schilodi
Schilodi, verb
Sinonime: a (se) ciungi, a (se) mutila, a (se) ologi, a (se) schilăvi, a deveni schilod, a pierde integritatea fizică, a sluți, (învechit şi regional) a (se) calici; a deflora, a dezvirgina.  
 
Obnubila
Obnubila, verb
Sinonime: (despre vedere, memorie) a (se) întuneca, a deveni mai slab, a se umbri, a slăbi, a-și pierde starea normală.  
 
Scârbi
Scârbi, verb
Sinonime: a agasa, a (se) amărî, a (se) boci, a (se) căi, a (se) căina, a (se) cutremura, a deveni trist, a (se) dezgusta, a (se) enerva, a face simtă scârbă, a fi cuprins de scârbă, a (se) indispune, a (se) irita, a (se) încrâncena, a (se) îndurera, a (se) înfiora, a (se) înfricoșa, a (se) înfuria, a (se) îngrețoșa, a (se) îngrozi, a (se) înspăimânta, a (se) întrista, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) mâhni, a (se) mânia, a (se) necăji, a (se) plânge, a (se) plictisi, a (se) pocăi, a (se) posomorî, a produce scârbă, a regreta, a sâcâi, a simți scârbă, a (se) supăra, a (se) tângui, a tremura, a umple de scârbă, a (se) văicări, a (se) văita, a zgudui.  
 
A face siluetă
A face siluetă, locuţiune
Sinonime: a deveni zvelt, a slăbi.  
 
Denivela
Denivela, verb
Sinonime: a deveni hopuros, a produce o diferență de nivel, a-și modifica nivelul, a-și pierde netezimea.  
 
Noroci
Noroci, verb
Sinonime: a aduce cuiva noroc, a avea fericirea să, a avea norocul să, a da, a destina, a deveni fericit, a face pe cineva fericit, a ferici, a hărăzi, a hotărî, a meni, a orândui, a predestina, a rândui, a saluta, a sorti, a ursi.  
 
Hâzi
Hâzi, verb
Sinonime: a (se) deforma, a (se) desfigura, a deveni hâd, a (se) poci, a (se) schimonosi, a (se) sluţi, a (se) strâmba, a (se) urâţi.  
 
Mucigăi
Mucigăi, verb (regional)
Sinonime: a (se) mucegăi, a (se) mucezi, a deveni muced, a prinde mucegai, a se acoperi cu mucegai, (Oltenia) a (se) sfoiegi, (regional) a (se) mucegăia, (regional) a (se) mucigăia, (regional) a (se) mucuri.  
 
Mucegăi
Mucegăi, verb
Sinonime: a (se) mucezi, a deveni muced, a prinde mucegai, (Oltenia) a (se) sfoiegi, (regional) a (se) mucuri, (variantă) a mucigăi.

Mucegai, substantiv
Sinonime: igrasie, mucezeală, mușiță, (rar) mucezitură, (regional) mucoare, (regional) mucureală, (regional) rugină (a cerealelor), (regional) sfoiag, (regional) sfoiegeală, (regional) mucigai, (regional) muștegai.  
 
Impacienta
Impacienta, verb
Sinonime: a agasa, a alarma, a contraria, a deveni impacient, a deveni nerăbdător, a enerva, a exaspera, a frământa, a intriga, a irita, a îngrijora, a neliniști, a oripila, a speria, a tulbura, a-și pierde răbdarea.

Impacienţă, substantiv
Sinonime: agitație, exasperare, febrilitate, frământare, grijă, inchietudine, iritabilitate, îngrijorare, neastâmpăr, neliniște, nerăbdare, nervozitate, temere, vivacitate, zbucium.  
 
Însălbătici
Însălbătici, verb
Sinonime: (învechit) a (se) abrutiza, a (se) animaliza, a (se) degrada, a (se) primitiviza, a (se) sălbătici, a (se) sirepi, a cădea în primitivism, a cădea în sălbăticie, a decădea, a deveni sălbatic.  
 
Tehui
Tehui, adjectiv
Sinonime: (regional) ameţit, buimac, buimăcit, lunatic, năuc, năucit, nebun, smintit, tâmpit, zăpăcit; (variante) căhui, chiahui, năhui, tăhui, terhui.

Tehui, verb
Sinonime: (popular) a (se) ameţi, a (se) buimăci, a (se) năuci, a (se) prosti, a (se) ului, a (se) zăpăci, a deveni tehui, a nu ști de sine, a se pierde.  
 
Răguşi
Răguşi, verb
Sinonime: (despre glas, voce, sunete) a deveni mai slab și mai înfundat, a-și îngroșa vocea, (Moldova și Transilvania) a (se) știri, (regional) a sitivi; (figurat) a se dogi, a se hodorogi.  
 
Destabiliza
Destabiliza, verb
Sinonime: a deveni instabil, a dezechilibra, a fragiliza, a slăbi.  
 
Însuri
Însuri, verb
Sinonime: a deveni sur, a încărunți.  
 
Ortăci
Ortăci, verb
Sinonime: (regional) a deveni ortac, a lega tovărășie, a se asocia, a se grupa, a se împrieteni, a se însoţi, a se întovărăşi, a se uni.  
 
Spiritualiza
Spiritualiza, verb
Sinonime: a detașa de materie, a deveni intelectual, a deveni spiritual, a distila, a idealiza, a sublima.  
 
Învoinici
Învoinici, verb
Sinonime: a căpăta forță, a deveni voinic, a prinde puteri, a se împuternici, a se înzdrăveni.  
 
Orăşeniza
Orăşeniza, verb
Sinonime: a (se) citadiniza, (rar) a (se) târgoveți, a (se) urbaniza, a deveni oraș, a deveni orășean, a se adapta la viața orășenească.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar