Praș
Praș, substantiv (regional)
Sinonime: fărâmă, fir, pic, strop.  
 
Praşă
Praşă, substantiv
Sinonime: (popular) prașilă, prășire, prășit, sapă, săpare, săpat.  
 
Prăsad
Prăsad, adjectiv (învechit și regional)
Sinonime: altoit, (învechit) prăsat, (învechit) presad, (regional) prisad.

Prăsad, substantiv (regional)
Sinonime: răsad.  
 
Prăsădi
Prăsădi, verb (învechit și regional)
Sinonime: a altoi, a presădi, a răsădi, a sădi, (figurat) a se propaga, (figurat) a se transmite.  
 
Prăsală
Prăsală, substantiv (regional)
Sinonime: prăseală.  
 
Prăşcar
Prăşcar, substantiv
Sinonime: (regional) prăştiaş.  
 
Prăşcău
Prăşcău, substantiv
Sinonime: (regional) fulguială, fulguire, fulguit.  
 
Prăşeală
Prăşeală, substantiv
Sinonime: prașilă, prășire, prășit, sapă, săpare, săpat.

Prăseală, substantiv (învechit)
Sinonime: prăsilă, reproducere, reproducție; mulțime.  
 
Prăselnic
Prăselnic, adjectiv
Sinonime: (regional) prăsitor, prolific.  
 
Prăsi
Prăsi, verb
Sinonime: a face pui, a se reproduce, a se înmulţi.  
 
Prăsilă
Prăsilă, substantiv feminin
Sinonime: coborâtor, copil, descendent, generație, înmulţire, neam, odraslă, prăsire, progenitură, pui, rasă, reproducere, reproducție, scoborâtor, soi, urmaș, viță, vlăstar, (învechit) prăsitură, (Moldova) ținc, (regional) prăseală.  
 
Prăsilos
Prăsilos, adjectiv (regional)
Sinonime: prăsitor, prolific.  
 
Prăsire
Prăsire, substantiv
Sinonime: cultivare, înmulțire, naștere, prăsilă, prăsit, procreare, reproducere, reproducție, (învechit și regional) plodire, (învechit) origine, (regional) plămadă, (regional) prasă, (regional) prăseală, (variantă) (învechit) presire.

Prășire, substantiv
Sinonime: prașilă, prășit, rărițare, sapă, săpare, săpat, (neobișnuit) cioplire, (popular) prașă, (popular) prășitură, (regional) burfuire, (regional) copăire, (regional) copoit, (regional) prășeală, (regional) săpătură, (regional) șurluit, (regional) târșenire, (regional) târșenit, (regional) târșit, (regional) troșenire, (regional) tușinare, (regional) tușinat.  
 
Prăsitură
Prăsitură, substantiv
Sinonime: (învechit) plod, prăsilă, progenitură, pui.  
 
Prășitură
Prășitură, substantiv
Sinonime: prașilă, prășire, prășit, sapă, săpare, săpat, (regional) preșătură.  
 
Prâslea
Prâslea, substantiv masculin
Sinonime: mezin, cel mai mic fiu; prichindel, ţânc.  
 
Prâșleț
Prâșleț, substantiv (regional)
Sinonime: (om) bicisnic.  
 
Prâsnel
Prâsnel, substantiv neutru
Sinonime: titirez, sfârlează; copil neastâmpărat, copil vioi, copil neliniştit.  
 
Prâsni
Prâsni, verb (învechit)
Sinonime: a fâșâi, a foșni, a pârâi, a scârțâi, a stropi, a suna, a susura, a șopoti, a șopti, a șușoti, a șușui, a trosni, a uda; (regional) a batjocori, a insulta, a nesocoti.

Prâsni, substantiv la plural (regional)
Sinonime: picături, stropi (de ploaie).  
 
Prăstăvala
Prăstăvala, substantiv articulat (regional)
Sinonime: (locuțiune; de-a prăstăvala) de-a berbeleacul, de-a dura, de-a rostogolul, de-a tumba, rostogolindu-se peste cap.  
 
Prăstăvăli
Prăstăvăli, verb
Sinonime: (regional) a (se) prăvăli, a (se) rostogoli.  
 
Prâstelnic
Prâstelnic, substantiv (regional)
Sinonime: (tehnică) crâng, prâsnel.  
 
Praştie
Praştie, substantiv
Sinonime: chimir, cosoroabă, șerpar, (Moldova și Transilvania) proașcă, (prin Banat și Transilvania) pușcă, (prin Banat) șlaidăr, (regional) răpezitor; (cal de praștie) cal lăturaș; (ca din praștie) cu viteză, în mod violent, repede.  
 
Prăstură
Prăstură, substantiv (învechit)
Sinonime: femelă (la unele animale), iapă.  
 
Prășui
Prășui, verb (regional)
Sinonime: a prăși.  
 
Prășuit
Prășuit, substantiv (regional)
Sinonime: prășeală, prășire, prășit, prășitură.  
 

Burlac
Burlac, substantiv masculin
Sinonime: celibatar, holtei, flăcău tomnatic, cavaler, june, singur, necăsătorit, (familiar) becher, (regional) praşcău.

Burlac, substantiv (regional)
Sinonime: butoi.  
 
Chimir
Chimir, substantiv neutru
Sinonime: brâu, șerpar; tisău, chingă, praştie.  
 
Copil
Copil, substantiv masculin
Sinonime: băieţaş, băieţel, tinerel, făt, prunc, (familiar) puradel, zgâmboi, (peiorativ) plod, pui, fiu, odraslă, progenitură, vlăstar, (popular şi familiar) prăsilă, (învechit) naştere; (copil din flori) bastard; (copil de casă) paj; (botanică) (regional) copileţ, frate, furie, puică, puieţ, soră.  
 
Economisi
Economisi, verb
Sinonime: a cruţa, a păstra, a pune deoparte; a gospodări, a administra, a chivernisi; a strânge, a aduna, a acumula, a agonisi, a face, (regional) a priştipi, a răgădui, a sclipui, (Transilvania) a mirui, (Oltenia şi Muntenia) a scofeli, (Banat) a stăci, (Transilvania şi Maramureș) a şporoli, (prin Maramureș) a zorobi, (figurat) a prăsi.  
 
Foşni
Foşni, verb
Sinonime: a fâşâi, a fremăta, a mişuna, a se mişca, a suna, a susura, a şopoti, a şopti, a şuşoti, a şuşui, (învechit) a prâsni, (Moldova şi Bucovina) a fălălăi, (Moldova şi Transilvania) a pârâi, (prin Transilvania) a şuşora, (rar) a sâsâi.  
 
Holtei
Holtei, substantiv masculin
Sinonime: burlac, celibatar, becher, praşcău.  
 
Presăra
Presăra, verb
Sinonime: a (se) împrăștia, a (se) prefira, a (se) răsfira, a (se) răspândi, a (se) risipi, a arunca, a pune, a semăna, (învechit și regional) a presâra, (învechit și regional) a presura, (învechit) a prăsăra, (învechit) a preasăra, (învechit) a presări, (învechit) a presora, (învechit) a prisăra, (rar) a împestrița, (rar) a scutura.  
 
Progenitură
Progenitură, substantiv feminin
Sinonime: vlăstar, urmaş, descendent, odraslă, pui, prăsilă.  
 
Prolific (prolifică)
Prolific (prolifică), adjectiv
Sinonime: fecund, fertil, prăsitor, prodigios, productiv, prolifer, roditor, rodnic, (învechit și regional) plodicios, (învechit) plodit, (învechit) ploditor, (învechit) plodnic, (învechit) plodos, (popular) puios, (popular) sămânțos, (regional) prăselnic, (regional) prăsilos.  
 
Rachiu
Rachiu, substantiv neutru
Sinonime: basamac, calvados, șliboviță, ţuică, votcă, (argou) tabardos, (glumeţ) agheasmă, (glumeț) baș-rachiu, (învechit; rachiu de cireșe) kirș, (Moldova) holercă, (popular) poșircă, (regional) bulearcă, (regional) papacioc, (regional) posleț, (regional) prăștină, (regional) vinars, (Transilvania şi Banat) palincă, (Transilvania) stropşeală, (variantă) rachie, (variantă) răchie, (variantă) răchiu.  
 
Sapă
Sapă, substantiv feminin
Sinonime: săpat, prăşit; crupă.

Săpa, verb
Sinonime: (figurat) a întipări, a imprima; a roade, a măcina, a ruina, a dărâma, a nimici; (figurat) a unelti, a urzi, a submina, a defăima, a compromite.  
 
Săpat
Săpat, substantiv neutru
Sinonime: praşilă.  
 
Săpătură
Săpătură, substantiv feminin
Sinonime: cioplire, cioplit, excavare, excavație, excavațiune, gravură, prașilă, prășire, prășit, sapă, săpare, săpat, sculptare, sculptat, sculptură, stampă, șanț, tăiat, tăiere, teren săpat.  
 
Sfârlează
Sfârlează, substantiv feminin
Sinonime: titirez; prâsnel.  
 
Strânge
Strânge, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.  
 
Stropi
Stropi, verb
Sinonime: a (se) împroșca, a (se) uda, a (se) umezi, a aghesmui, a muia, a parfuma, a presăra, a sări, a șprițui, a trampa, a vopsi, a zugrăvi, (familiar) a boteza, (figurat) a întina, (învechit și regional) a perdăfi, (învechit) a ocropi, (învechit) a perdăfui, (popular) a praftori, (rar) a (se) păta, (regional) a (se) prâsni, (regional) a izmui, (regional) a permetezli, (regional) a prășcui, (regional) a priera, (regional) a proora, (regional) a proșca, (regional) a țârcâi, (regional) a zăleti.  
 
Uda
Uda, verb
Sinonime: a (se) stropi, a face fie ud, a iriga, a îmbiba, a înlăcrima, a înmuia, a însoți o mâncare cu băutură, a scălda, a se urina, a spăla, a străbate, a turna apă, a umezi, (Banat) a (se) prâsni, (familiar; popular) a boteza, (învechit şi popular) a roura.  
 
Răpezitor
Răpezitor, substantiv (regional)
Sinonime: praștie, săgeată, (regional) (prin Banat) șlaidăr.  
 
Altoit
Altoit, adjectiv
Sinonime: (învechit şi regional) prăsad.  
 
Cosoroabă
Cosoroabă, substantiv
Sinonime: (construcţii) (regional) costoroabă, cunună, praştie.  
 
Crâng
Crâng, substantiv
Sinonime: desiş, prâsnel; ciclu; (crângul cerului) boltă, cer, firmament.  
 
Fanar
Fanar, substantiv
Sinonime: crâng, felinar, lampă, lanternă, prâsnel; cartier (grecesc) din Constantinopole.

Fânar, substantiv
Sinonime: fanar, felinar, lampă.  
 
Fulguială
Fulguială, substantiv
Sinonime: fulguire, fulguit, (Muntenia şi Oltenia) prăşcău.  
 
Târşenit
Târşenit, substantiv
Sinonime: praşilă, prăşire, prăşit, sapă, săpare, săpat.  
 
Târşi
Târşi, verb
Sinonime: a crăcăna, a defrişa, a desface în lături (picioarele), a deschide larg (gura), a despăduri, a despuia, a dezbrăca, a dezgoli, a grămădi, a îmbulzi, a îndesa, a înghesui, a îngrămădi, a prăşi, a rânji, a săpa, a se speria, a se teme, a târșâi, a teşi, a turti.  
 
Târşit
Târşit, adjectiv
Sinonime: crăcănat, defrişat, despădurit, despuiat, dezbrăcat, dezgolit, gol, neîmbrăcat, nud, teşit, turtit; grăpare, grăpat, praşilă, prăşire, prăşit, sapă, săpare, săpat; târșâit.  
 
Șlaidăr
Șlaidăr, substantiv
Sinonime: praştie.  
 
Păianjen
Păianjen, substantiv
Sinonime: (zoologie) arahnidă, migala, paing, tarantulă, văduvă neagră, (păianjenul făinii) cleştar; (botanică) chica-voinicului; prăjină, prăştină; (sport; la poarta de joc) colț de sus; (variante) păiajen, paiajen, painjen, paingăn, păinjen.  
 
Plodire
Plodire, substantiv
Sinonime: înmulţire, prăsire, prăsit, procreare, reproducere, reproducţie.  
 
Pristăvire
Pristăvire, substantiv (învechit)
Sinonime: decedare, deces, dispariţie, moarte, pieire, prăpădire, răposare, sfârşit, stingere, sucombare, (învechit) prestavlenie, (variantă) prăstăvire, (variantă) prestăvire.  
 
Sotiză
Sotiză, substantiv
Sinonime: nătângie, neghiobie, nerozie, prostie, stupiditate, stupizenie; (învechit) praștie.  
 
Puiezi
Puiezi, verb
Sinonime: a acoperi, a încărca, a înmulţi, a prăsi, a procrea, a reproduce, a umple.  
 
Puios
Puios, adjectiv
Sinonime: fecund, prăsitor, prolific.  
 
Puiţi
Puiţi, verb
Sinonime: a înmulţi, a prăsi, a procrea, a reproduce.  
 
Picătoare
Picătoare, substantiv
Sinonime: (învechit și regional) vas pentru grăsime; (popular și familiar) pipetă; (regional) praștie.  
 
Sfârâiac
Sfârâiac, substantiv
Sinonime: bâzâitoare, sfârâitoare.

Sfârăiac, substantiv
Sinonime: (regional) prâsnel, titirez.  
 
Proaşcă
Proaşcă, substantiv
Sinonime: (popular) fuituială, praştie, puşcoci, stropitoare, țintă, (variantă) proșcă.  
 
Lantanidă (lantanide)
Lantanidă (lantanide), substantiv
Sinonime: (la plural) pământuri rare; ceriu, disprosiu, erbiu, europiu, gadoliniu, holmiu, lantan, lutețiu, neodim, praseodim, prometiu, samariu, terbiu, tuliu, yterbiu.  
 
Titirez
Titirez, substantiv
Sinonime: hădărag, prâsnel, prisnar, sfârlează, teică, (învechit și regional) sfârlă, (prin Bucovina) scuturător, (regional) bătăiuș, (regional) băteală, (regional) ciocot, (regional) măciucă, (regional) mână, (regional) pârpăriță, (regional) terteleac.  
 
Reproducţie
Reproducţie, substantiv
Sinonime: (biologie) acuplare, coit, copulație, fecundație, înmulţire, montă, multiplicație, ovulație, populare, prăsilă, prăsire, prăsit, procreare, procreație, repopulare, reproducere, (învechit şi regional) plodire, (regional) prăseală; calc, copie, decalcare, dublare, dublură, duplicat, duplicație, facsimil, fotocopie, fotografie, fototipie, imitație, litografie, mulaj, replică, reproducere, reprografie; (variantă) reproducțiune.  
 
Tescovină
Tescovină, substantiv
Sinonime: borhot, boștină, prăștină, (Banat) comoviță, (învechit și regional) mălată, (Oltenia, Banat și Transilvania) comină, (regional) boască, (regional) hostopină, (regional) scroboteală, (regional) voscă.  
 
Urmatic
Urmatic, substantiv (regional)
Sinonime: mezin, prâslea.  
 
Prostovoli
Prostovoli, verb (învechit)
Sinonime: a (se) prăvăli, a (se) rostogoli, (regional) a (se) prăstăvăli, (variantă) a (se) prostovăli.  
 
Împrăsili
Împrăsili, verb (învechit și regional)
Sinonime: a se înmulți, a se prăsi, a se reproduce.  
 
Zăpârstea
Zăpârstea, substantiv articulat (regional)
Sinonime: mezin, prâslea, ultimul născut.  
 
Zăpârste
Zăpârste, substantiv (regional)
Sinonime: mezin, ultimul născut, (depreciativ) pigmeu, (depreciativ) pitic, (popular) prâslea, (variantă) zăpârște, (variantă) zăpârță, (variantă) zăpâște.  
 
Pișcătoare
Pișcătoare, substantiv
Sinonime: praștie; (regional; ihtiologie) țipar.  
 
Plugui
Plugui, verb (regional)
Sinonime: a plugări, a prăși.  
 
Benjamin
Benjamin, substantiv
Sinonime: cadet, mezin, prâslea, ultim născut.  
 
Plodi
Plodi, verb (învechit și regional)
Sinonime: a (se) înmulţi, a (se) naște, a (se) prăsi, a (se) reproduce, a odrăsli, a procrea, a se împuiezi, (regional) a face roade.  
 
Coborâtor
Coborâtor, substantiv
Sinonime: descendent, epigon, odraslă, progenitură, scoborâtor, urmaş, viță, vlăstar, (învechit și regional) rămășiță, (învechit) mărădic, (învechit) rod, (învechit) sămânță, (învechit) semințenie, (învechit) seminție, (învechit) următor, (popular și familiar) prăsilă, (prin Transilvania) porodiță.  
 
Șisă
Șisă, substantiv (regional)
Sinonime: șindrilă, (regional) draniță, (regional) prăștilă, (regional) șiță; joardă, vergea; (regional; la războiul de țesut) fuscel, tindeche.  
 
Prestăvire
Prestăvire, substantiv (învechit)
Sinonime: decedare, deces, dispariție, încetare din viață, moarte, pieire, prăpădire, răposare, sfârșit, stingere, sucombare, (învechit) prăstăvire, (învechit) prestavlenie, (învechit) pristăvire.  
 
Reproducere
Reproducere, substantiv
Sinonime: citare, copiat, copie, copiere, imitare, înmulțire, mimare, multiplicare, oglindire în conștiință, pravilă, prăsire, prăsit, procreare, redare, replică, reprezentare, reproducție, transcriere, (învechit și regional) plodire, (învechit) izvod, (învechit) prescriitură, (rar) transcripție, (regional) prăseală.  
 
Celibatar
Celibatar, substantiv masculin
Sinonime: burlac, cavaler, domnișor, fecior, flăcău (tomnatic), holtei, holteiaș, (familiar) becheraș, (popular și familiar) becher, (regional) june, (regional) nădărău, (regional) prașcău, (regional) rablă, (regional) rablău, (regional) râncalău, (Transilvania) celibe, (Transilvania) frășcău, (Transilvania) holteraș.

Celibatar, adjectiv masculin
Sinonime: burlac, disponibil, liber, necăsătorit, nefamilist, neînsurat, singur, solitar.  
 
Pluguire
Pluguire, substantiv (regional)
Sinonime: plugărire, plugărit, prășire, prășit.  
 
Copoit
Copoit, substantiv (regional)
Sinonime: prașilă, prășire, prășit, sapă, săpare, săpat.  
 
Troșenire
Troșenire, substantiv (regional)
Sinonime: prășire.  
 
Troșenit
Troșenit, substantiv (regional)
Sinonime: prășit.  
 
Troșeni
Troșeni, verb (regional)
Sinonime: a prăși.  
 
Presădit
Presădit, adjectiv
Sinonime: plantat, răsădit, sădit, transplantat, (regional) prăsădit, (regional) prisădit.  
 
Zbângă
Zbângă, substantiv (regional)
Sinonime: praștie, zbârnâitoare, (regional) zbângăitoare.  
 
Clentuș
Clentuș, substantiv (regional)
Sinonime: pieptar, (regional) ciurtar, (regional) prâsluc, (variantă) clintuș.  
 
Copăi
Copăi, verb (regional)
Sinonime: a mușuroi, a prăși, a săpa, (variantă) a copoi.  
 
Împrăși
Împrăși, verb
Sinonime: a (se) prăși.  
 
Presădi
Presădi, verb
Sinonime: a planta, a pune, a răsădi, a sădi, a transplanta, (învechit și regional) a altoi, (învechit și regional) a prăsădi, (învechit și regional) a prisădi, (învechit) a moșteni (ereditar), (regional) a butăși.  
 
Preșătură
Preșătură, substantiv (regional)
Sinonime: prășitură.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar