Lume
Lume, substantiv feminin
Sinonime: public, mulţime, omenire, societate; univers, cosmos, pământ; viaţă, existenţă, trai.  
 
Lumesc (lumească)
Lumesc (lumească), adjectiv
Sinonime: vesel, glumeţ, hazliu; laic, mirean; trupesc, carnal.  
 
Lumeț (lumeață)
Lumeț (lumeață), adjectiv (popular)
Sinonime: vesel, hazliu, glumeţ, frivol.  
 

Achita
Achita, verb
Sinonime: a plăti, a onora, a restitui o datorie, (familiar) a omorî, a ucide, a trimite pe lumea cealaltă, a suprima, a ierta, a absolvi de pedeapsă, a scuza, a grația, a disculpa.  
 
Asasina
Asasina, verb
Sinonime: a omorî, a ucide, a suprima, a lichida, a trimite pe lumea cealaltă, a executa.  
 
Carnal (carnală)
Carnal (carnală), adjectiv
Sinonime: trupesc, corporal; (figurat) lumesc, senzual.  
 
Contemporaneitate
Contemporaneitate, substantiv feminin
Sinonime: actual, actualitate, coexistență, concomitență, conviețuire, epoca contemporană, lumea de azi, modernitate, prezent, simultaneitate, sincronie, (variantă) contemporanitate.  
 
Cosmos
Cosmos, substantiv neutru
Sinonime: univers, lume.  
 
Element
Element, substantiv neutru
Sinonime: bază, noțiune, principiu, rudiment, mediu, anturaj, lume, ambianţă, societate, componentă, constituent, piesă; (element autohton) substrat; (chimie) corp simplu, pilă electrică; (element galvanic) pilă electrochimică; (la plural) cunoştinţe, (la plural) noţiuni; (învechit și popular) stihie.  
 
Face
Face, verb
Sinonime: a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.  
 
Făptură
Făptură, substantiv feminin
Sinonime: fiinţă, vietate, vieţuitoare, creatură; trup, statură, înfăţişare, aspect, conformaţie, structură; animal, vedere, natură, fire, lume, univers; configuraţie, divinitate, dumnezeu, fizionomie, formă, idol, profil, zeitate, zeu.  
 
Fire
Fire, substantiv feminin
Sinonime: lume, natură, viaţă, mediu; caracter, structură, temperament, cuget, cumpăt, cumpătare, fel, (livresc) umoare, (învechit şi regional) natural, (învechit) duh, (figurat) inimă; apucătură, deprindere, nărav, obicei, obişnuinţă, (Banat) ogod; ciclu, menstruaţie, period.  
 
Floră
Floră, substantiv feminin
Sinonime: flori, vegetaţie, lumea vegetală.  
 
Fugi
Fugi, verb
Sinonime: a alerga, a curge, a dezerta, a dispărea, a evada, a evita, a goni, a merge în fugă, a o întinde, a o lua la goană, a o șterge, a o tuli, a ocoli, a scăpa (din), a se căra, a se eschiva, a se feri, a se mătrăși, a se mişca repede, a se perinda, a se refugia, a se scurge (rapid), a se sustrage, a trece prin faţa ochilor, a trece (repede), (Bucovina) a scopci, (despre anumite lichide) a da în foc, (familiar) a se cărăbăni, (învechit și regional) a cure, (popular) a lipsi, (regional) a (se) încura; (locuţiune) (a fugi în lume) a pleca de acasă; (locuţiune) (a fugi printre degete) a-i aluneca cuiva ceva din mână, (figurat) a nu se lăsa prins.

Fugi, interjecție
Sinonime: pleacă, (popular) tiva, (prin nord-estul Olteniei) tiutiu; (locuţiune) (fugi de-aici!) pleacă! nu mai spune!; (locuţiune) (fugi de-acolo!) da` de unde! nici gând fie așa!  
 
Glob
Glob, substantiv neutru
Sinonime: bulă, bulb, cilindru, crug, gogoaşă, lume, (articulat) pământul, planetă, scovârlie, sferă, sticlă, ţilindru, (rar) băşică, (regional) bulbuc, (regional) burlui; (locuțiune) (glob ocular) ochi.  
 
Îngropa
Îngropa, verb
Sinonime: a înmormânta, a înhuma, a băga în pământ, (regional) a astruca; (figurat) a se retrage, a se însingura, a fugi de lume, a se izola, a se exila.  
 
Laic (laică)
Laic (laică), adjectiv
Sinonime: mirean, lumesc.  
 
Mediu
Mediu, substantiv neutru
Sinonime: lume, ambianţă, anturaj, atmosferă, cadru.  
 
Mulţime
Mulţime, substantiv feminin
Sinonime: număr mare, cantitate mare; lume, grămadă, masă, colectivitate.  
 
Naşte
Naşte, verb
Sinonime: a da viaţă, a da naştere, a da fiinţă, a se reproduce, (figurat) a produce, a crea, a cauza; (reflexiv) a lua fiinţă, a căpăta viaţă, a veni pe lume, (figurat) a apărea, a se ivi, a se înfiinţa.  
 
Noian
Noian, substantiv neutru
Sinonime: mulţime, lume, înghesuială; nemărginire, imensitate, infinit, nesfârşit; genune, prăpastie, abis, hău.  
 
Omenire
Omenire, substantiv feminin
Sinonime: lume, univers, umanitate.  
 
Pământesc (pământească)
Pământesc (pământească), adjectiv
Sinonime: aborigen, autohton, băștinaș, civil, de pe pământ, fizic, indigen, laic, lumesc, mirean, mirenesc, neaoș, pamântean, profan, terestru, trupesc, (figurat) omenesc, (ironic) prozaic, (învechit) pămentesc, (învechit) pămintesc, (învechit) pementesc, (învechit) pemintesc, (livresc) teluric, (rar) terian.  
 
Populaţie
Populaţie, substantiv feminin
Sinonime: neam, popor, seminție, (învechit și regional) poporime, (învechit) lume, (învechit) poporație, (învechit) populațiune, (învechit) public, (învechit) rudă, (învechit) rudenie, (plural) locuitori, (popular) norod; (populație statistică) colectivitate statistică.  
 
Public
Public, substantiv neutru
Sinonime: colectivitate, mulţime, popor, lume, mase, populaţie.  
 
Rufos (rufoasă)
Rufos (rufoasă), adjectiv (popular)
Sinonime: ca vai de lume, flenduros, jerpelit, rupt, terfos, zdrențăros, (regional) murdar, (regional) soios.  
 
Tot
Tot, adverb
Sinonime: încă, şi; de asemenea, la fel; necontenit, mereu, neîncetat.

Tot, substantiv neutru
Sinonime: întreg, unitate; lume, univers.  
 
Univers
Univers, substantiv neutru
Sinonime: lume, cosmos; globul terestru, crugul pământesc, pământul.  
 
Creştinătate
Creştinătate, substantiv
Sinonime: lumea creștină, creştinism.  
 
Grecitate
Grecitate, substantiv
Sinonime: lumea grecească, elenism, helenism.  
 
Nat
Nat, substantiv
Sinonime: chip, faţă, figură, individ, ins, neam, om, persoană, rubedenie, rudă; (locuțiune) (tot natul) fiecare, oricare, toată lumea.  
 
Mapamond
Mapamond, substantiv
Sinonime: glob, lume, pământ, planiglob, planisferă.  
 
Năloagă
Năloagă, substantiv
Sinonime: (regional) afluență, aflux, aglomerație, grămădeală, îmbulzeală, înghesuială, îngrămădeală, învălmășeală, lume multă, mulțime; vreme rea cu lapoviță, zăpadă mare.  
 
Însingurare
Însingurare, substantiv
Sinonime: izolare (de lume), îndepărtare, pustnicire, retragere.  
 
Omenime
Omenime, substantiv
Sinonime: (învechit și regional) lume (multă), mulțime, omenire, umanitate.  
 
Mir
Mir, substantiv
Sinonime: balsam (de uns), miruire, ulei sfințit, untdelemn sfințit; lume, societate; frunte.  
 
Sechestra
Sechestra, verb
Sinonime: a claustra, a confisca, a foglăli, a funtui, a izola, a kidnapa, a prenora, a pune (sub) sechestru, a pune de o parte, a răpi, a reține cu forța, a se depărta de lume, a zeberi, (învechit și regional) a secfestrui, (învechit) a popri, (învechit) a secfestra, (învechit) a secfestrarisi, (regional) a cuprinde.  
 
Politicesc
Politicesc, adjectiv
Sinonime: (învechit) cetățenesc, civic, civil, civilizat, juridic, laic, lumesc, mirean, mirenesc, pământean, politic, politicos, profan, public.  
 
Petrecăreţ
Petrecăreţ, substantiv
Sinonime: chefliu, (familiar) lumeț, (învechit și regional) petrecător, (învechit) petrecănos, (învechit) veselnic, (livresc) juisor, (regional) petelnic.  
 
Macrocosmos
Macrocosmos, substantiv
Sinonime: cosmos, lume, macrocosm, natură, tot, univers.  
 
Microcosm
Microcosm, substantiv
Sinonime: lume în miniatură, lumea interioară a omului, microcosmos, microsocietate, microunivers, omul, organismul omenesc.  
 
Romanitate
Romanitate, substantiv
Sinonime: descendență romană, latinitate, lumea romană, lumea romanică, origine romană, romanism.  
 
Omet
Omet, substantiv
Sinonime: (învechit și regional) lume, popor; (învechit) nămete, omăt; (învechit) tiv, tivitură.  
 
Recluziona
Recluziona, verb
Sinonime: a se retrage din lume, a trăi izolat.  
 
Universaliza
Universaliza, verb
Sinonime: a extrapola, a face universal, a generaliza, a mondializa, a răspândi în întreaga lume.  
 
Temporal
Temporal, adjectiv
Sinonime: cronologic, diacronic, efemer, istoric, laic, lumesc, mirean, mirenesc, pământean, perisabil, pieritor, profan, schimbător, secular, spațio-temporal, temporar, trecător, vremelnic, (învechit) peritor; (os) al tâmplei.

Temporal, substantiv
Sinonime: (anatomie) os al tâmplei, os temporal.  
 
Tivilichiu
Tivilichiu, adjectiv (învechit)
Sinonime: de lume, elegant, hazliu, naiv, nesocotit, sociabil, vesel, vioi, voios, zvelt.  
 
Societate
Societate, substantiv
Sinonime: ambianță, anturaj, asociație, cadru, cartel, castă, cerc, clan, club, coaliție, colectiv, colectivitate, companie, comunitate, confrerie, congregație, consorțiu, cooperativă, corp, corporație, familie, federație, firmă, fraternitate, gentry, hansă, holding, ligă, lume, mediu, națiune, obște, orânduire, pool, populație, regim, sferă, sindicat, sistem, tovărășie, trib, trust, umanitate, uniune, (figurat) atmosferă, (figurat) climat, (grecism învechit) sinanstrofie, (învechit) mijloc, (învechit) obștime, (învechit) reuniune; (societate feudală) feudalism, feudalitate, orânduire feudală.  
 
Pegră
Pegră, substantiv
Sinonime: drojdia societății, lume interlopă, mafia, societatea hoților; (figurat) vermină.  
 
Opincărime
Opincărime, substantiv (învechit)
Sinonime: lume rurală, țărănime.  
 
Străinime
Străinime, substantiv
Sinonime: lume străină, străinătate.  
 
Vânturătură
Vânturătură, substantiv (popular)
Sinonime: pleavă, vânturare, vânturat; (învechit) rătăcire prin lume.  
 
Modernitate
Modernitate, substantiv
Sinonime: actualitate, contemporaneitate, lume modernă, modernism.  
 
Catolicime
Catolicime, substantiv
Sinonime: catolicitate, lumea catolică, (învechit și popular) papistășime.  
 
Nelumesc
Nelumesc, adjectiv
Sinonime: din altă lume, extraterestru, nepământean, nepământesc.  
 
Mundan
Mundan, adjectiv
Sinonime: lumesc, terestru.  
 
Venerian
Venerian, adjectiv
Sinonime: sexual, veneric, (învechit) veneresc, (popular) lumesc.  
 
Mirenesc
Mirenesc, adjectiv
Sinonime: laic, lumesc, mirean, pământean, profan, (învechit și popular) pământesc, (învechit) politicesc, (învechit) temporal, (rar) secular; (variante învechite) merenesc, mirănesc, mirinesc.  
 
Avifaună
Avifaună, substantiv
Sinonime: lumea păsărilor, ornitofaună.  
 
Lumicios
Lumicios, adjectiv (învechit și regional)
Sinonime: lumeț, lumiu.  
 
Omenet
Omenet, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: lume, popor, (învechit și regional) omenime.

Omeneț, adjectiv (regional)
Sinonime: omenos, (variantă) omineț.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar