Îngrămădi
Îngrămădi, verb
Sinonime: a (se) strânge, a (se) aduna, a (se) înghesui, a (se) îmbulzi, a (se) strâmtora, a da năvală.  
 
Îngrămădire
Îngrămădire, substantiv
Sinonime: burdușire, grămadă, îndesare, înghesuială, înghesuire, morman, ticsire, (variantă) grămădire.  
 
Îngrămădit (îngrămădită)
Îngrămădit (îngrămădită), adjectiv
Sinonime: adunat la un loc, burduşit, ghemuit, îndesat, înghesuit, învălmăşit, ticsit, (rar) tescuit, (regional) bucșit; (figurat) copleșit de probleme, nepriceput, prost.  
 

Aduna
Aduna, verb
Sinonime: a strânge, a pune la un loc, a colecta, a îngrămădi, a culege, a concentra, a însuma, a reuni, a condensa.  
 
Aglomera
Aglomera, verb
Sinonime: a (se) îngrămădi, a (se) aduna, a (se) îmbulzi, a se înghesui, a se suprapopula, a se ticsi.  
 
Bolovăni
Bolovăni, verb
Sinonime: a se îngrămădi, a se strânge grămadă, a se tălăzui, a se năpusti.  
 
Bucşi
Bucşi, verb (popular)
Sinonime: a îndesa, a ticsi, a înţesa; a burduşi, a îngrămădi.  
 
Buluci
Buluci, verb (reflexiv)
Sinonime: a se îmbulzi, a se înghesui, a se îngrămădi, a se împinge, a se aglomera, a se îndesa; a se strânge, a se aduna, a se concentra.  
 
Burduşi
Burduşi, verb
Sinonime: a îndesa, a umple (până la refuz), a ticsi, a îngrămădi; a bate, a snopi (în bătaie), a stâlci (în bătaie), a buşi; (reflexiv) a se crăpa, a se scoroji, a se coşcovi.  
 
Comasa
Comasa, verb
Sinonime: a amesteca, a combina, a concentra, a grupa, a împreuna, a îngrămădi, a pune la un loc, a reuni, (învechit și regional) a însorări.  
 
Combina
Combina, verb
Sinonime: a amesteca, a aranja, a asambla, a asocia, a asorta, a calcula, a chibzui, a comasa, a dispune, a fuziona, a îmbina, a împreuna, a îngrămădi, a lega, a organiza, a plămădi, a plănui, a plăsmui, a potrivi, a prepara, a pune la cale, a pune la un loc, a reprezenta în minte, a reuni, a uni într-o anumită ordine, a urzi.  
 
Ghemui
Ghemui, verb
Sinonime: a (se) aduna, a (se) chirci, a (se) contracta, a (se) face ghem, a (se) încârliga, a (se) încolăci, a (se) încolătăci, a (se) încovriga, a (se) înfăşura, a (se) îngrămădi, a (se) învălătuci, a (se) răsuci, a (se) strânge, a (se) suci, (învechit) a (se) învălui, (regional) a (se) covriga.  
 
Îmbulzi
Îmbulzi, verb
Sinonime: a se înghesui, a se îngrămădi, a se aglomera, a se buluci, a se împinge, a năvăli.  
 
Împinge
Împinge, verb
Sinonime: a urni, a deplasa, a muta, a mişca; a se înghesui, a se îngrămădi, a se îmbulzi, a se îmbrânci; (figurat) a îndemna, a îmboldi, a stimula.  
 
Îndesa
Îndesa, verb
Sinonime: a înghesui, a presa, a îngrămădi; a bătuci, a bătători, a înfunda; a se îmbulzi, a se aglomera; a se îngroşa, a se învârtoşa.  
 
Înghesui
Înghesui, verb
Sinonime: a îngrămădi, a îndesa, a îmbulzi, a strâmtora; a băga, a vârî, a strânge.  
 
Înţesa
Înţesa, verb
Sinonime: a îmbâcsi, a ticsi, a umple, a îngrămădi, a împăna.  
 
Masa
Masa, verb
Sinonime: a face masaj, a fricţiona, a freca; a concentra, a strânge, a aduna, a acumula, a îngrămădi, a aglomera.

Masă, substantiv feminin
Sinonime: mulţime, gloată, colectivitate, grămadă (de ceva); bloc, bucată; morman; mâncare, bucate, hrană, alimente; prânz, cină, ospăţ, banchet, festin.  
 
Morman
Morman, substantiv neutru
Sinonime: îngrămădire, masă, grămadă, maldăr.  
 
Muşuroi
Muşuroi, substantiv neutru
Sinonime: cuib, furnicar, mogâldeață, moviliță, ridicătură de pământ, (mușuroi înierbat) marghilă, (regional) măguiață; cârtiță, sobol; (variante) moșinoi, moșoroi, moșunoi.

Muşuroi, verb
Sinonime: a acoperi cu pământ, a face mușuroi, a grămădi, a îmbulzi, a îndesa, a înghesui, a îngrămădi, (variantă) a moșoroi.  
 
Năvăli
Năvăli, verb
Sinonime: a tăbărî, a se năpusti, a da năvală, a asalta, a da buzna, a ataca, a invada, a cotropi, a călca; a se revărsa, a inunda, a se răspândi, a năpădi, a acoperi, a îneca, a împânzi; a țâşni, a izbucni, a răbufni; a se repezi, a se azvârli, a se arunca; a se îmbulzi, a se înghesui, a se îngrămădi, a se îndesa, a se aglomera.  
 
Strivi
Strivi, verb
Sinonime: a turti, a zdrobi, a sfărâma, a nimici, a distruge; a îngrămădi, a înghesui, a înăbuşi, a copleşi, a apăsa, a doborî, a frânge.  
 
Strânge
Strânge, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.  
 
Strâns (strânsă)
Strâns (strânsă), adjectiv
Sinonime: acumulat, adunat (la un loc), adunător, agonisit, ajustat (pe talie), apăsat, apropiat (tare), apucat, aspru, așezat la loc sigur, chircit, compact, comprimat, concentrat, contractat, cruțător, cuprins cu putere (în mâini), des, econom, economisit, ghemuit, intim, împăturit, închircit, încleștat, încordat, îndoit, înfășurat (bine), înghesuit, îngrămădit, îngust, înstrunat, întins, laconic, lapidar, legat, lipit, păstrător, pliat, presat, prins, pus bine, pus în ordine, restrâns, retractat, riguros, scurt, sever, sistematic, strașnic, strâmt, strângător, strict, strunit, succint, zgârcit, (figurat) coerent, (figurat) concis, (figurat) îndârjit, (figurat) precis, (figurat) puternic, (figurat) trainic, (franțuzism) colant, (Moldova) încinchit, (Oltenia, Banat și Transilvania) zgulit, (popular) ciuciulit, (popular) păturit, (popular) stârcit, (regional) tâmbușit.  
 
Ticsi
Ticsi, verb
Sinonime: a umple, a îngrămădi, a înghesui, a îndesa, a tescui.  
 
Vraf
Vraf, substantiv neutru
Sinonime: teanc, grămadă, maldăr, îngrămădire, morman.  
 
Acumulat (acumulată)
Acumulat (acumulată), adjectiv
Sinonime: îngrămădit; adunat la un loc, strâns la un loc.  
 
Ecidiosor
Ecidiosor, substantiv masculin
Sinonime: (botanică) îngrămădire sau înşiruire de ecidiospori.  
 
Agestru
Agestru, substantiv
Sinonime: con de dejecţie; îngrămădire de bușteni, (regional) agest.  
 
Bucşit
Bucşit, adjectiv
Sinonime: burduşit, îndesat, înghesuit, îngrămădit, ticsit.  
 
Burduşire
Burduşire, substantiv
Sinonime: îngrămădire; coşcovire.  
 
Burduşit
Burduşit, adjectiv
Sinonime: îngrămădit; coşcovit.  
 
Desăgi
Desăgi, verb
Sinonime: a burduşi, a ghemui, a îndesa, a înghesui, a îngrămădi, a ticsi.  
 
Găvozdi
Găvozdi, verb
Sinonime: a se buluci, a se burduşi, a se ghemui, a se îmbulzi, a se îndesa, a se înghesui, a se îngrămădi, a pironi, a ticsi, a ţintui.  
 
Ghemuit
Ghemuit, adjectiv
Sinonime: chircit, înghesuit, îngrămădit, strâns, (Moldova) încinchit.  
 
Grămădi
Grămădi, verb
Sinonime: a (se) îmbulzi, a (se) îngrămădi.  
 
Poroboti
Poroboti, verb
Sinonime: a grămădi, a îmbulzi, a îndesa, a înghesui, a îngrămădi.  
 
Răgălie
Răgălie, substantiv (regional)
Sinonime: desiș (la mal), îngrămădire (la mal), rădăcină, (Oltenia) radină, (regional) răgăţână; (botanică) pir.  
 
Târşi
Târşi, verb
Sinonime: a crăcăna, a defrişa, a desface în lături (picioarele), a deschide larg (gura), a despăduri, a despuia, a dezbrăca, a dezgoli, a grămădi, a îmbulzi, a îndesa, a înghesui, a îngrămădi, a prăşi, a rânji, a săpa, a se speria, a se teme, a târșâi, a teşi, a turti.  
 
Aflui
Aflui, verb
Sinonime: a curge spre un anumit loc, a se deplasa (în număr mare), a se deplasa convergent către un punct, (despre sânge) a se îngrămădi într-un corp, (figurat) a se îmbulzi.  
 
Seciui
Seciui, verb
Sinonime: (învechit și regional) a defrișa, a îngrămădi, a prăvăli, a reteza.  
 
Busculadă
Busculadă, substantiv
Sinonime: agitaţie, dezordine, înghesuială, îngrămădeală, îngrămădire, învălmășeală.  
 
Nălogi
Nălogi, verb (regional)
Sinonime: a se grămădi, a se îmbulzi, a se îndesa, a se înghesui, a se îngrămădi.  
 
Dună
Dună, substantiv
Sinonime: barcană, dun, erg, grind, movilă, (popular) dâlmă, (popular) îngrămădire; dricar, (regional) pilotă de puf.  
 
Conglomera
Conglomera, verb
Sinonime: a (se) aglomera, a (se) agrega, a (se) îngrămădi, a (se) uni.  
 
Conglomerare
Conglomerare, substantiv
Sinonime: conglomerat, conglomerație, îngrămădire, unire, (învechit) conglomerațiune.  
 
Înghesuit
Înghesuit, adjectiv
Sinonime: aglomerat, burdușit, des, ghemuit, îmbulzit, îndesat, înfundat, îngrămădit, strâmtorat, strâns, ticsit, (rar) tescuit, (regional) bucșit.  
 
Înghesuire
Înghesuire, substantiv
Sinonime: îndesare, înghesuială, înghesuit, îngrămădire, îngrămădit, ticsire, (variantă) înghezuire, (variantă) înghisuire, (variantă) înghizuire.  
 
Înghesuială
Înghesuială, substantiv
Sinonime: afluență, aflux, aglomerație, grămădeală, îmbulzeală, îngrămădeală, îngrămădire, învălmășeală, strâmtoare, (Banat, prin Oltenia și Transilvania) năloagă, (învechit) glogozeală, (popular) valmă, (Transilvania) vlog; (familiar) belea, bucluc, necaz.  
 
Aglomerare
Aglomerare, substantiv
Sinonime: acumulare, aglomerat, aglomerație, concentrare, grup compact (și numeros), încărcare, înghesuire, îngrămădire, suprapopulare.  
 
Îmberdosit
Îmberdosit, adjectiv (regional)
Sinonime: împovărat peste măsură (cu treburi).

Îmberdoșit, adjectiv (învechit și regional)
Sinonime: împovărat, încărcat peste măsură, îngrămădit.  
 
Îmberdoși
Îmberdoși, verb (învechit și regional)
Sinonime: a împovăra, a încărca, a îngrămădi.  
 
Agesti
Agesti, verb (regional)
Sinonime: a aduce aluviuni, a forma un agest, a forma un stăvilar, a îngrămădi, a stăvili; a se aciua, a se cuibări, a se oploși, a se pripăși; (variantă) a (se) agestri.  
 
Agest
Agest, substantiv (regional)
Sinonime: aluviuni, îngrămădire de bușteni, putregaiuri, vreascuri, (regional) lom, (variantă) agestru.  
 
Stâncărie
Stâncărie, substantiv
Sinonime: îngrămădire de stânci, mulțime de stânci, regiune cu stânci, stâncime, zonă stâncoasă.  
 
Îmbulzire
Îmbulzire, substantiv
Sinonime: bulucire, îmbulzeală, îmbulzit, înghesuire, îngrămădire, (figurat) împresurare.  
 
Bulucire
Bulucire, substantiv
Sinonime: buluceală, îmbulzire, îmbulzit, îngrămădire.  
 
Bulzî
Bulzî, verb (regional)
Sinonime: a (se) aglomera, a (se) face boț, a (se) îngrămădi.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar